načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Znalcem vína za 24 hodin - Jancis Robinson

Znalcem vína za 24 hodin

Elektronická kniha: Znalcem vína za 24 hodin
Autor: Jancis Robinson

Kritička vín Jancis Robinson v této útlé příručce učí poznávat různé druhy vín podle barvy a chutí, lahve a etikety, párovat vína s pokrmy, abyste se v tom množství nabízených ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  152
+
-
5,1
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9% 85%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2016
Počet stran: 112
Rozměr: 21 cm
Úprava: ilustrace
Vydání: První vydání
Spolupracovali: z anglického originálu "The 24-hour wine expert" přeložila Helena Baker
Skupina třídění: Průmysl nápojů. Kvasný průmysl. Průmysl pochutin
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-271-0087-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kritička vín Jancis Robinson v této útlé příručce učí poznávat různé druhy vín podle barvy a chutí, lahve a etikety, párovat vína s pokrmy, abyste se v tom množství nabízených druhů dokázali orientovat. Víno patří mezi nejpopulárnější alkoholické nápoje na světě. Mnozí laici a milovníci vína se snaží rozpoznávat různé druhy vín, chutě, barvy, či odrůdy, ale někdy si opravdu nevědí rady. Chodí proto na různé kurzy, degustace a snaží se přijít na kloub tomu, co dělá dobré víno dobrým vínem. Je to klima? Odrůda? Um a zkušenost vinaře? Kritička vín Jancis Robinson, držitelka Řádu britského impéria a mnohých žurnalistických ocenění, přispívající pravidelně do Financial Times, udělá znalce z každého. V této útlé příručce vás naučí poznávat různé druhy vín podle barvy a chutí, lahve a etikety, párovat vína s pokrmy, abyste se v tom množství nabízených druhů dokázali orientovat. Knížka je napsána břitkým jazykem, proto osloví zejména mladé lidi a konvencemi nesvázané milovníky dobrého pití.

Popis nakladatele

Co dělá dobré víno dobrým vínem? Je to klima? Odrůda? Um a zkušenost vinaře? Kritička vín Jancis Robinson udělá znalce vína z každého. Naučí vás poznávat vína podle odrůdy, barvy a chutí, lahve, etikety, párovat vína s pokrmy, abyste se v tom množství druhů dokázali orientovat.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Jancis

Robinson

za

24

hodin

Znalcem

vína



Jancis

Robinson

Grada Publishing

za

24

hodin

Znalcem

vína


Jancis Robinson Znalcem vína za 24 hodin Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 6299. publikaci Z anglického originálu „The 24-Hour Wine Expert“ přeložila Helena Baker Odpovědná redaktorka Helga Jindrová Grafická úprava a sazba Vojtěch Kočí Počet stran 112 První vydání, Praha 2016 Vytiskla Tiskárna Protisk, s.r.o., České Budějovice Original English language edition first published by Penguin Books Ltd, London Text copyright © Jancis Robinson 2016 The author has asserted her moral rights Czech edition © Grada Publishing, 2016 All rights reserved Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků. ISBN 978-80-271-9332-5 (pdf ) ISBN 978-80-271-0087-3 (print)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy

nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné po

době bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné

užití této knihy bude trestně stíháno. Obsah Vítejte /8 Některá základní fakta o víně /10

Co je to vlastně víno? /10

Jak vzniká víno /10

Červené, bílé nebo růžové? /11

Co se skrývá pod názvem /12 Vyberme si tu správnou láhev /13

Jak vybírat vína z regálů v obchodě /13

Buďme kreativní /14

Jak vybírat vína z vinného lístku v restauracích /16 Deset způsobů, jak zvolit tu správnou láhev /18 Láhve a etikety /20

Co lze vyčíst z láhví /20

Velikost láhví /20

Co lze vyčíst z etiket /21

Jak silné je moje víno? /22 Průměrný obsah alkoholu ve vínech /24 Jak ochutnávat víno /25

Základní terminologie /28 „Superochutnávači“ /33 Párování vín s pokrmy /34

Snoubení pokrmů se specifickými víny /34

Snoubení vín se specifickými pokrmy /35

Rituály v restauracích /38 Víno pro vhodnou příležitost /39

Potěšení pro každého /39

Vína, která vás posadí na zadek /40

Vína jako dárek /41

Moji favorité ze Champagne /42

20 lamačů srdcí (za hodně vaty) /42

Řekni mi, jaké víno piješ, a já ti řeknu, jaký jsi /43 Kolik bychom měli zaplatit /44

Tipy na cenové bomby /44

Některá obvykle předražená vína /45

Vína, za která bych dala i více /45 Deset nejčastějších mýtů o víně /46 Nezbytný hardware /48

Sk lo /48

Obal – láhev, pytlík, plechovka nebo krabice? /49

Korkový, syntetický nebo šroubovací uzávěr? /50

Vytažení zátky /51

Jak otevřít láhev bublinek /51 Jiná vína /53

Sekty a šumivá vína /53

Fortifikovaná vína /53

Sladká vína /54

„Racionální“ vína /55 Deset užitečných tipů /56 Jak zacházet s vínem /58

Proč tolik záleží na teplotě vína /58

Jak ochladit nebo ohřát víno /59

Kdy otevřít láhev vína – a zda dekantovat /60

Nedopité láhve /61

Která vína potřebují čas /62

Jak dlouho archivovat /64

Jak víno skladovat /65 Zapamatujte si svůj kultivar /67

Názvy odrůd – rychlý zdroj vědomostí /67

Nejznámější světové odrůdy pro bílá vína /67

Nejznámější světové odrůdy pro červená vína /71 Deset nejvíce vysazovaných odrůd révy vinné /77 Vinařské regiony, o kterých byste měli vědět – užitečný tahák /78

Francie /78

Itálie /85

Španělsko /90

Spojené státy americké /95

Zbytek světa /100 Nový svět versus Starý svět /109 Vinařský žargon /110 Vítejte O víně píši již 40 let, ale každý den se dovídám něco nového. To, že téma víno stále mnoha lidem poněkud nahání strach a vzbuzuje obavy, není pro mne nikterak žádným překvapením. Cílem této knihy je sdílet s vámi své mnohaleté znalosti o víně tak, aby se z vás stal sebevědomý odborník na víno do 24 hodin, a to odstraněním přebytečných nesmyslů a tím, že se zaměříme pouze na to, na čem opravdu záleží.

Nejlepším způsobem, jak absorbovat všechny důležité informace obsažené v této knize, je sejít se s několika stejně dychtivými a smýšlejícími přáteli třeba během víkendu nebo několika večerů na degustacích, na které jednotliví účastníci přinesou pestrou paletu rozličných vín. Čím více vzorků budete mít k p orovnání, tím více se o víně naučíte. V celé této příručce naleznete užitečné rady a návrhy k tematickým degustacím, které by si vaše skupina mohla vyzkoušet, přičemž každý účastník přinese na každou ochutnávku jeden nebo dva z doporučených vzorků uvedených v této publikaci. Je rovněž vhodné mít po ruce něco k zakousnutí, což dobře poslouží nejen jako neutralizační sousto mezi různými vzorky nebo jako příklad vhodného snoubení pokrmů s víny, ale také ke zmírnění účinků alkoholu. Nikdy se z vás nestane znalec vín, když si nebudete z degustace nic pamatovat...

Normální láhev obsahuje 0,75 litru vína – šest štědrých, osm zcela úctyhodných a až dvacet standardních degustačních porcí od každého vzorku, což vám perfektně umožní vytvořit si docela velkou degustační skupinu. Co se týká nedopitých vzorků, na str. 61–62 najdete mé tipy, jak nejlépe uchovat zbylé víno v láhvích.

Pokud nemáte zájem zorganizovat takový degustační večírek s přáteli, využijte této knížky k zodpovězení svých dotazů týkajících se vína, tak, jak se příležitostně naskytnou. Najdete v ní například tipy na sklenky, z jakých vám budou ta či ona vína co nejlépe chutnat, jak si vybrat láhev vína z regálů obchodů nebo z nabídky vinného lístku v restauraci, zda a jak párovat víno s jídlem, jak rozšifrovat údaje z etiket a konečně jak porozumět vínu a naučit se základním pojmům týkajících se jeho problematiky co nejsnadněji a nejrychleji.

K vydání této publikace mne inspiroval skvělý nápad mého kolegy. Hubrecht Duijker je nejznámějším vínopsavcem v Nizozemsku a jednou z nejpopulárnějších ze všech 117 knih o víně, které napsal, je jeho příručka, kterou lze z holandštiny přeložit jako Znalcem vín během jednoho víkendu.

Veškeré texty, jakož i struktura této knihy, jsou mé vlastní a nikoliv Hubrechtovy. Avšak oba si dobře uvědomujeme fakt, že díky tomu, že se víno v poslední době stalo jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě, stále více a více milovníků vína dychtí po tom dovědět se o něm více – bez toho, aby obětovali příliš mnoho času a financí, kterých je třeba vyvinout k důkladnému studiu této tematiky jako vinný profesionál. Doufám tedy, že předáním svých znalostí o víně v této příručce vám dopomohu k tomu, abyste vyždímali co nejvíce z každé sklenky a láhve vína, kterou vypijete.

Jancis Robinson


10

Některá základní fakta o víně Co je to vlastně víno?

Můj výklad: Víno je ten nejlahodnější, nejvíce stimulu

jící, nejmnohotvárnější a nesnesitelně nejkomplikovanější

nápoj na světě. Víno vás rozveselí, učiní vaše přátele ještě

přátelštějšími a znamenitě chutná v kombinaci s pokrmy.

Oficiální definice EU: Víno je alkoholický nápoj vyro

bený fermentací moštu čerstvě sklizených hroznů révy

vinné, přičemž kvasný proces probíhá v oblasti původu

dle místních tradic a postupů. Jak vzniká víno Klíčovým procesem vinifikace je fermentace. Vlivem kvasinek se cukr obsažený v různých druzích ovoce přemění na alkohol a oxid uhličitý. Z jablečného moštu tak vznikne cider, ze sladového ječmene pivo a dokonce i zbytky džemu, marmelády, povidel i zeleniny můžeme nechat zkvasit na alkohol.

Hroznový mošt se stane alkoholickým nápojem působením

kvasinek, které začnou přeměňovat cukry obsažené ve zralých hroznech na alkohol a oxid uhličitý. Kvasinky mohou být přírodní – divoké čili domorodé, které jsou obsažené ve slupkách hroznů, ve vinohradě a okolní atmosféře – nebo (a to bývá zpravidla nejčastěji) speciálně vyselektované komerční kvasinkové kultury.

Jak hrozny dozrávají, tak se obsah jejich cukrů zvyšuje a naopak

se snižuje obsah kyselin, čímž se získaný mošt stává méně hrubým a trpkým. Čím jsou bobule zralejší, tím mají vyšší cukernatost, jež podpoří přeměnu cukrů na alkohol a tím hutnější a tělnatější bude výsledné víno. Někdy je ovšem kvašení zastaveno a cukr se nechá ve víně záměrně, aby mělo sladší charakter.

V teplejších klimatických podmínkách uzrávají hrozny s niž

ším obsahem kyselin a vyšší cukernatostí. Po skončení fermentace budou vína vyrobená z těchto hroznů robustnější než ta, která mají svůj původ v chladnějších oblastech. Z toho vyplývá, že čím bude léto teplejší, tím budou hrozny vyzrálejší, a tudíž

11

budou výsledná vína obvykle mohutnější. Proto budou mít vína

z oblastí, které jsou vzdálenější od rovníku, mnohem nižší pro

cento alkoholu. Například vína z oblasti Apulie, která se nachází

na samé patě tzv. italské boty, jsou mnohem silnější a tělnatější

než vína pocházející ze severu Itálie, zatímco relativní nováčci

(ale rapidně se zlepšující) ze severněji položených zemí, včet

ně Anglie a České republiky, uvádějí na trh vína s markantně

vyšší kyselinkou.

Jakmile kvasný proces proměnil sladký hroznový mošt na al

koholický nápoj, který nazýváme vínem, lze jej ještě před lahvo

váním vyškolit – zejména jedná -li se o komplexní červené víno

s dlouhým archivačním potenciálem. Bílá vína s aromatickým

projevem květů či ovoce jsou zpravidla lahvována jen pár měsíců

po ukončení fermentace, aby se zachovala jejich svěžest, zatímco

serióznější vína se ponechají zrát další rok nebo dva před lahvová

ním, aby se spojily jejich různé aromatické složky. Takové zrání

neboli školení vína probíhá zpravidla v sudech různých velikostí

a stáří, vyrobených nejčastěji z dubového dřeva, které vínu do

dává specifický charakter a finesu. Čím bude sud novější a men

ší, tím více aromatických látek pocházejících z dubového dřeva

pronikne do vína. Dnešním trendem je minimalizovat výrazný

dubový charakter vína, tudíž starší a objemnější sudy jsou stále

běžnější. Velkokapacitní nádoby vyrobené z nerezové oceli, které

se snadno čistí a nejsou náročné na údržbu, se zpravidla používají

na školení mladého vína určeného k brzké konzumaci.

Červené, bílé nebo růžové?

Červené: I přesto, že všechny hrozny obsahují dužinu šedozelené

barvy, jsou to vlastně slupky bobulí, které určují, jakou barvu

bude víno mít. Hrozny, které mají slupky zbarvené žlutě nebo

zeleně, nemohou vyprodukovat červené víno. Víno bude čer

vené jen tehdy, použijí -li se k jeho výrobě hrozny s modrými

slupkami. Z nich se získává mošt, který se nazývá rmut, z něhož

vzniká víno. Čím jsou slupky modrých bobulí silnější a čím je

mošt se slupkami v kontaktu déle, tím tmavší a hlubší bude

barva výsledného vína.

12

Růžové neboli rosé: Většina vín, která jsou uváděna na trh jako

rosé, se zbarví dorůžova, když se mošt ponechá v kontaktu se

slupkami modrých odrůd révy vinné pouhých pár hodin. Růžová

vína někdy také vznikají ze směsi hroznů bledšího i temnějšího

odstínu a občas i scelením vykvašeného bílého vína s trochou

červeného. Jedná se o stále populárnější, avšak plnohodnotnou

kategorii vín, neboť růžová vína se nyní konzumují nejen v létě,

ale během celého roku.

Bílé: Světle zbarvené bobule mohou vyprodukovat pouze bílé

víno. Především v oblasti Champagne, ale i jinde, dovedou vina

ři ovšem pečlivým zpracováním, zejména zamezením kontaktu

se slupkami, z modrých hroznů vyrobit i bílé víno, kterému se

ří ká nejčastěji Blanc de Noirs (u nás poněkud nejednoznačně

nazývané „klaret“ – pozn. překladatelky). Avšak některá vína

mohou být i oranžová, která vznikají prodlouženou macerací

na slupkách.

Co se skrývá pod názvem

Tradičně se vína pojmenovávala podle místa svého původu,

tzv. apelace: např. Chablis, Bordeaux, Châteauneuf-du-Pape,

avšak od poloviny dvacátého století, kdy se začaly etablovat nové

vinařské regiony mimo Evropu, se stále více a více vín začalo

označovat podle odrůd révy vinné a nikoliv podle jejich geogra

fického původu. A tak začaly dominovat etikety s označením

např. Chardonnay, což je sice nosná odrůda v apelaci Chablis,

jejíž jméno ale na etiketě nenajdeme, nebo Cabernet Sauvignon

či Merlot, jež jsou pro změnu hlavními kultivary v oblasti Bor

deaux (viz také str. 67–76, průvodce významnými odrůdami

révy vinné, a str. 78–108, průvodce významnými vinařskými

regiony, kde uvádím, jaké odrůdy se v té či oné oblasti pěstují). Vyberme si tu správnou láhev Jak vybírat vína z regálů v obchodě Prohlížení a zkoumání sortimentu rozličných láhví vína, která jsou k mání u většiny obchodníků v regálech či on -line, může být poněkud stresující. Na následující straně uvádím deset svých osvědčených tipů, ačkoliv je téměř nemožné navést někoho ke specifické láhvi, aniž bych znala osobní preference každého jednotlivce a aniž bych tam byla s ním. Ve všem, co jsem kdy napsala, vidím svou klíčovou roli v předávání dostatečného množství těch správných informací všem milovníkům vína, aby byli schopni si sami udělat erudovaný výběr.

Když se mne lidé zeptají, jak si mají vybírat víno, zpravidla jim navrhnu, aby se začali přátelit s prodejcem v místní vinotéce nebo v obchodě s vínem. Existují určité paralely mezi vinotékami a knihkupectvími. Stejně jako můžete sdělit knihkupci, že máte rádi ten či onen žánr, aby vám mohl doporučit něco dle vašeho vkusu, je samo sebou svěřit se vinnému profesionálovi, jaký styl vína se vám líbí a zda by vám mohl doporučit buď něco podobného, ale i třeba něco odvážnějšího, dobrodružnějšího, za výhodnější cenu nebo lepší kvality. Obchodní řetězce mohou mít výhodu masivní kupní síly, avšak to se zpravidla týká pouze těch nejlevnějších vín a jen zřídkakdy mají v nabídce vína lepší kvality. A právě proto dává smysl podpořit malého, ale specializovaného obchodníka, jenž skutečně rozumí vínu a záleží mu na každé láhvi, kterou prodává.

Pro začátek mrkněte na tabulku na str. 14–15, kde jsou uvedena mírně odvážnější doporučení, a to na základě „pokud vám chutná X, zamilujete si Y“. V každé dvojici vín je zde uveden příklad z obvyklé luxusní nabídky a pod ním chytrá náhražka, která je mnohdy levnější a často i zajímavější.

Avšak chcete -li si sami vybrat podle své chuti, nebo v případě, že se nacházíte daleko od vhodného kamenného obchodu s vínem, neváhejte použít všech dostupných zdrojů informací, které jsou dnes k dispozici, ať už v tištěné podobě nebo on -line. Za účelem dozvědět se více – viz kapitolu „Jak vybírat vína z vinného lístku v restauracích“ na str. 16–17.

14

Buďme kreativní

Prosecco

Crémant d’Alsace, Cava

Champagne

Pěstitelský sekt z Čech a Moravy

Věhlasná značka Champagne

(etiketa nese malými písmeny označení NM, což je ve francouzšti‑

ně Négotiant ‑Manipulant a znamená velkovýrobce – pozn. překl.)

Champagne nezávislého

pěstitele –vinaře

(etiketa nese malými písmeny označení RM, což je francouzsky

Récoltant ‑Manipulant a znamená, že se jedná o pěstitele, který si

svá vína sám lahvuje a dává do oběhu – pozn. překl.)

Pinot Grigio (Rulandské šedé)

Veltlínské zelené

Sauvignon z Nového Zélandu

Sauvignon ze Znojemska

Puligny -Montrachet

Chablis Premier Cru

Bílá vína z Burgundska

(např. Pouilly ‑Fuissé, Saint ‑Véran)

Bílá vína z Alsaska

(např. Pinot Blanc, Sylvaner)

15

Ryzlink rýnský z Německa

(Mosela, Porýní)

Ryzlink rýnský z Mělnicka

nebo Litoměřicka

Meursault

Fino nebo Manzanilla Sherry

Červená vína z Austrálie

Nová vlna červených vín

z Maďarska nebo Slovenska

Argentinský Malbec

Côtes ‑du ‑Rhône červené

Rioja

Campo de Borja,

Valdepeñas, La Mancha

Châteauneuf -du -Pape

Frankovka z Dolních Kounic

Velké červené Bordeaux

Červená vína z Portugalska,

z oblasti Douro,

kraje tradičního Portského Jak vybírat vína z vinného lístku v restauracích Nabídka vín v restauraci nebo vinném baru je všeobecně menší a marže bývá daleko vyšší (zpravidla 100 až 500 % ceny vína), než najdeme v obchodě nebo ve vinotéce, a tak se zajisté vyplatí vyvarovat se omylů. V minulosti se velká většina gastronomických zařízení spoléhala na to, aby se nejvíc vydělalo na prodeji alkoholických nápojů, a to z prostého důvodu, že zákazník bude pravděpodobně spíše vědět, kolik stojí kus flákoty, než jaké jsou režijní náklady za láhev vína. Avšak s nástupem chytrých telefonů, internetových portálů, jako je např. Winesearcher.com (ten například uvádí globálně přesné ceny alkoholických nápojů), nebo užitečných aplikací, jakou je Raisinable, jež skenuje vinné lístky restaurací (zatím sice jen v Londýně a New Yorku) a identifikuje nejnižší marže, je pro restauratéry stále obtížnější mazat med okolo úst svých hostů.

Chcete -li mít v restauracích pod kontrolou svůj vlastní výběr, důrazně vám doporučuji využít nejméně jeden z mnoha zdrojů informací, které dnes máte k dispozici. Mnoho restauračních zařízení publikuje své vinné lístky on -line, což nám umožňuje udělat si svůj vlastní průzkum v předstihu a zjistit, jak je to či ono víno ohodnocené předními kritiky (ehm) anebo webovými stránkami, jako např. CellarTracker.com. Pokud jste si nestačili udělat vlastní průzkum a podívat se na nabídku vín před samotnou návštěvou restaurace, vždy si můžete vzít svůj chytrý telefon s sebou a v dostupných aplikacích si rychle vyhledat některé značky vín, které vás nebo vaše společníky zaujaly. (Podívejte se také na mé návrhy snoubení vín s různými pokrmy, které naleznete na str. 34–37).

Nedokážete -li se však na místě rozhodnout nebo se cítíte být nedostatečně informováni, udělejte tu nejrozumnější věc ze všech: požádejte číšníka nebo sommeliera o radu. Navzdory různým předsudkům to určitě není projev slabosti. Naopak, požádat o radu může být známkou důvěry a znalostí v oboru. Zpravidla jen host, který o víně neví vůbec nic, bude příliš plachý na to, aby se zapojil do rozhovoru o víně s obsluhou.

Každý dobrý číšník v restauraci nebo vinném baru miluje diskuzi o víně. Jen stará garda, která o víně a péči o zákazníka věděla velmi málo, se schovávala za maskou domýšlivosti.

17

Dnešní vinný číšník neboli sommelier, jak se v poslední době

nazývají, je často skutečný nadšenec, který je schopen doporučit

víno pro každou peněženku. Je tudíž vhodné při objednávání

jídla říct: „Hodlám utratit přibližně X; máme všeobecně rádi Y“

nebo „Rádi bychom si objednali bílé a červené. Co nám můžete

doporučit?“ Uděláte tím obsluze jen radost.

Nestyďte se objednat si některé z levnějších položek na vin

ném lístku; pouze oligarchové a ropní magnáti, kteří jsou zvyklí

utrácet, si vybírají ta nejdražší vína z nabídky.

18

Deset způsobů, jak zvolit

tu správnou láhev

1.

Vyvarujte se láhví, které stály na světle

(nežádejte o vína, která byla vystavená ve

výkladních skříních) nebo byly umístěné

v blízkosti radiátorů či jiného zdroje topení.

Taková vína budou postrádat svěžest a ztrácejí

svůj ovocitý a květnatý charakter.

2.

Vyhledávejte zejména ta vína, která byla

lahvována co nejblíže k místu původu hroznů.

Údaje uvedené na všech etiketách musí

obsahovat adresu nebo alespoň poštovní kód

podniku, který vína lahvoval, pakliže to nebyl

sám výrobce konkrétního vína. Mějte se na

pozoru, pokud na etiketě spatříte, že například

víno označené jako novozélandské bylo

lahvováno ve Velké Británii nebo víno původem

z Argentiny bylo naopak lahvováno v Bordeaux,

Hamburku nebo dokonce i v České republice.

V dnešní době je výhodnější nalodit cisterny

plné vína a poslat je z jednoho konce světa

na druhý, což může být po ekologické stránce

přijatelné, pokud se jedná o levná vína, nicméně

seriózní vinaři a producenti si budou vína

lahvovat sami v místě jejich vzniku. U dobrých

francouzských vín je na etiketách uvedeno

buď „Mis en bouteille au domaine“, nebo „Mis

en bouteille au château“, což znamená, že víno

bylo lahvováno v místě svého původu.

3.

Je ‑ li je víno opatřeno uzávěrem z přírodního

korku, vyberte si láhev, která byla skladována

v horizontální poloze, což udržuje korek vlhký

a zabraňuje přístup vzduchu do láhve.

* 4.

Zkontrolujte si hladinu vína v láhvi. Prostor mezi

uzávěrem a hladinou by neměl být větší než

dva, maximálně tři centimetry, když stojí láhev

ve vertikální poloze. Je‑li tento vakuový prostor

větší, je to varovný signál, že do kontaktu

s vínem mohlo přijít více škodlivého kyslíku, než

je žádoucí.

5.

U výběrových vín bývá zpravidla velmi těžké

zapamatovat si přesně, který ročník byl v dané

vinařské oblasti příznivý. Užitečnou pomůckou

může být moje tzv. pravidlo pětek: všechny

ročníky počínaje 1985, které jsou dělitelné pěti

(končící na 5 nebo 0), byly všeobecně velmi

dobré. 6.

Mějte se na pozoru před zadními etiketami,

které jsou poněkud přehnané v popisu

čichových a chuťových deskriptorů, nebo

v doporučených kombinacích s pokrmy. Mohlo

by to naznačovat přemíru marketingového

lesku. Já osobně preferuji informace o tom, jak

bylo víno vytvořeno.

7.

Vezměte si s sebou svůj chytrý telefon, abyste

si mohli zkontrolovat hodnocení a názory

kritiků a jiných milovníků vína.

8.

Zamiřte k nezávislým obchodníkům s víny

a nebojte se je požádat o radu. Pokud

dostanete špatné doporučení, zkuste jiného

a dalšího až do té doby, než budete spokojeni.

9.

Hledáte ‑ li bílé nebo růžové víno v nízkých

cenových relacích, vybírejte ta nejmladší, která

jsou dostupná z posledních ročníků.

10.

Když je nějaké víno na trhu s výraznou slevou,

zeptejte se proč. Někdy to bývá proto, že je víno

ve špatné kondici nebo je již za zenitem.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist