načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Žít bez ekzému – Karen Fischer

Žít bez ekzému
-11%
sleva

Kniha: Žít bez ekzému
Autor: Karen Fischer

Komplexní program pro zvládnutí a prevenci ekzému
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  319 Kč 284
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
9,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Počet stran: 287
Rozměr: 235,0x155,0x15,0 mm
Úprava: ilustrace
Spolupracovali: z anglického originálu The eczema diet přeložila Nikola Janotová
Skupina třídění: Fyzioterapie. Psychoterapie. Alternativní lékařství
Hmotnost: 0,415kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Novinka týdne: 2018-34
ISBN: 978-80-7554-163-5
EAN: 9788075541635
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Poznatky stovek mezinárodních výzkumných pracovníků a kožních specialistů byly zkompletovány a zanalyzovány, aby se vyřešila záhada jménem ekzém.

Zbavte se ekzému jednou provždy, bez jeho návratu
Právě díky analýze stovek vědeckých výzkumů a studií mohla vzniknout první dieta upravující základní příčiny ekzému, jedinečná tím, že nemocný se postupně může vrátit k normální stravě, a zůstává i přesto bez ekzému. Ať už máte mírné projevy dermatitidy, nebo trpíte chronickým ekzémem po celém těle, autorka této knihy vám poradí, jak si udržet zdravou kůži po celý život.

Stravovací program pro nejrůznější druhy ekzému
Komplexní program, vyzkoušený a ověřený pacienty s ekzémem po dobu delší deseti let, se věnuje všem formám ekzému a nabízí stravovací programy pro všechny věkové skupiny počínaje novorozenci. Najdete zde rychlou detoxikaci pro dospělé, informace o péči o pleť a stravě, podpůrné a účinné prostředky proti lupům, tipy na okamžitou pomoc proti svědění, rady, jak zabránit citlivosti na salicylát, menu pro celou rodinu i jídelníček speciálně doporučený pro děti, včetně pokrmů do krabiček a svačinek pro školáky a také slavnostního jídla, a množství chutných receptů.

Konečně řešení, které vám pomůže zbavit se ekzému
Ve vyspělém světě trpí tímto kožním onemocněním dvacet procent lidí a jejich počet se neustále zvyšuje – toto je kniha, která může pomoci vám i vašim dětem.

(komplexní program pro zvládnutí a prevenci ekzému)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Karen Fischer

Autorka oceněná za knihy The Heatlhy Skin Diet a Younger in 28 Days

Žít bez

ekzému

Komplexní program

pro zvládnutí a prevenci ekzému


5

OBSAH

Úvod ..........................................................................................................................7

Jak dieta proti ekzému funguje? ............................................................................ 9

ást 1 Ekzém aŏstrava

Kapitola 1 Zdravá pokožka aŏekzém .................................................................... 16

Kapitola 2 Ekzém aŏstrava –ŏ60 let výzkumu ..................................................... 20

Kapitola 3 Zdravá játra, zdravá käže ..................................................................47

Kapitola 4 Dieta proti ekzému –ŏvŏ•em spo•ívá ................................................. 60

Kapitola 5 Seznam 12 nejlepších potravin nezávadných

pro ekzematiky aŏjiné užite•né suroviny .........................................67

Kapitola 6 Dopl¾ky stravy pro ekzematiky ........................................................94

ást 2 Informace netýkající seŏstravování

Kapitola 7 Pé•e oŏpokožku, make-up aŏdenní režim ....................................... 122

Kapitola 8 Obecná doporu•ení pro ekzematiky .............................................. 132

Kapitola 9 Recepty naŏkoupele aŏrychlou úlevu odŏsvŸdŸní ............................ 137

Kapitola 10 Lupy .................................................................................................. 139

Kapitola 11 Mlé•ná krusta .................................................................................. 142


6

ŽÍT BEZ EKZÉMU

ást 3 Program, jídelní•ek aŏrecepty

Kapitola 12 Za•ínáme ......................................................................................... 146

Kapitola 13 Ekzém uŏkojencä ............................................................................. 149

Kapitola 14 DŸtský jídelní•ek aŏpÐedpÐipravené sva•inky .............................. 156

Kapitola 15 Prävodce jídlem naŏoslavy aŏsladkostmi ....................................... 182

Kapitola 16 Jídelní•ek pro dospŸlé a rodiny ...................................................... 185

Kapitola 17 Etapa 2: RozšiÐování jídelní•ku .................................................... 206

Kapitola 18 Recepty ............................................................................................. 214

Kapitola 19 PÐehled potravin nezávadných pro ekzematiky ......................... 250

Kapitola 20 Prävodce nakupováním potravin nezávadných

pro ekzematiky ...............................................................................258

Poznámky .............................................................................................................265

Zdroje (vŏangli•tinŸ) .............................................................................................272

RejstÐík ..................................................................................................................278


7

ÚVOD

ÚVOD

Když mŸla moje dcera Ayva dva mŸsíce, objevily seŏjí naŏtváÐi •ervené skvrny pÐipomínající akné. Ohyby loktä aŏkolen mŸla •ervené aŏmokvající aŏ•asto seŏtak škrábala, žeŏjí paže za•aly krvácet. Když jedna sestÐi•ka zŏmístního centra pro malé dŸti spatÐila tehdy desetimŸsí•ní Ayvu poŏdelší dobŸ, zeptala seŏmŸ: „Vaše dcera má ještŸ poÐád ekzém?“ Pomyslela jsem si, žeŏtoŏodŏní byla celkem neslušná otázka, jelikož ekzém jeŏpÐece genetická nemoc aŏco já bych sŏtím mohla asi dŸlat? Iŏkdyž jsem byla odbornicí naŏvýživu, nenapadlo mŸ hledat pro své dítŸ jiné Ðešení než lé•bu pomocí kortizonových aŏjiných silných mastí.

Když mŸla Ayva jeden rok, diagnostikovali jí alergii naŏrozto•e, takže odŏté doby nemohla spát ani si hrát sŏplyšovými hra•kami. Bylo nám doporu•eno vyhýbat seŏnezdravému jídlu, aditiväm aŏsalicylátäm. Když si hrála naŏtrávníku, plavala vŏbazénu nebo hladila naši ko•ku, zrudla odŏhlavy ažŏkŏpatŸ, takže jsme museli dát ko•ku kŏbabi•ce aŏzrušit hodiny plavání. VŏdobŸ, kdy seŏAyva za•ínala cítit naštvanŸ kväli tomu, žeŏseŏtolik lišila odŏsvých pÐátel, navštívila narozeninovou oslavu jednoho zŏjejích kamarádä. SnŸdla tam však nŸco, poŏ•em seŏjí ekzém rozšíÐil poŏcelém tŸle. Všimli jsme si, žeŏseŏstávala naŏvšechno •ím dál citlivŸjší aŏpohled naŏto, jak tím trpí, nám trhal srdce.

Za•ala jsem seŏproto vŸnovat výzkumu ekzému. Když byly AyvŸ dva roky, navrhla jsem pro ni jednoduchý jídelní•ek aŏmix dopl¾kä aŏkŏmému pÐekvapení aŏnadšení ekzém zaŏdva mŸsíce zmizel. Tyto do•asné zmŸny vŏjídelní•ku byly sice hodnŸ pÐísné, ale Ayva si mohla brzy užívat bŸžných •inností, jako hraní si sŏplyšovými hra•kami, plavání vŏchlorovaném bazénu aŏob•as taky mohla ochutnat narozeninové ob•erstvení, aŏtoŏvše, aniž byŏseŏjí ekzém vrátil. Vŏté dobŸ už ani nepotÐebovala lokální steroidy. Jídelní•ek jsem •asem rozpracovala, takže Ayva mohla poŏnŸjaké dobŸ jíst jakékoliv jídlo bez rizika následného propuknutí ekzému.

Podle výzkumu pacienti trpící ekzémem utratí ažŏ 2 000 dolarä ro•nŸ naŏlé•bu ekzému aŏ36 procent zŏnich si dennŸ více než deset minut aplikuje lokální steroidy aŏzklid¾ující masti. PÐesto po•et tŸchto pacientä neustále vzrästá aŏzaŏposlední léta seŏažŏztrojnásobil. Vŏsou•asné dobŸ trpí ekzémem 20 procent obyvatel rozvinutých zemí, vŸtšinou seŏjedná oŏmiminka aŏdŸti.

1

• Jedno zŏpŸti dŸtí trpí naŏekzém.

• VeŏSpojeném království jeŏvíce než 6 milionä ekzematikä, veŏSpojených

státech amerických jich jeŏ31 milionä.


8

ŽÍT BEZ EKZÉMU

• VŏAustrálii seŏnachází 1 milion ekzematikä aŏtémŸÐ 6 milionä Australanä

seŏzaŏsväj život sŏekzémem nŸkdy potýkalo.

• NaŏNovém Zélandu má ekzém více než 10 procent obyvatel.

Dokud seŏneza•neme hloubŸji zajímat oŏnaše stravování, tedy hlavní faktor, který ovliv¾uje náš genetický zdravotní stav, mohou data týkající seŏekzému iŏnadále vzrästat. Ordovas aŏCorella zŏlaboratoÐe Nutrition and Genomics Laboratory Jeana Mayera pÐi Ministerstvu zemŸdŸlství Spojených státä naŏtoto téma Ðíkají:

„PÐíjem potravy jeŏenvironmentální faktor, kterému jsme vystaveni poŏcelý náš život. Proto jsou naše stravovací zvyky tím nejdäležitŸjším environmentálním faktorem, který päsobí naŏgenovou expresi bŸhem našeho života.“

2

Užití

moderních lékaÐských poznatkä pro do•asnou úlevu vašeho dítŸte jeŏzcela vŏpoÐádku, ale dlouhodobé Ðešení obvykle zahrnuje úpravu jídelní•ku.

Mé dceÐi jeŏvŏsou•asnosti dvanáct let, takže seŏtento program odŏsvé prvotní verze hodnŸ zmŸnil. Vŏposledních deseti letech jsem oŏdietŸ dostávala zpŸtnou vazbu odŏsvých pacientä, což mi umožnilo ji stále vylepšovat. Jedna zŏvŸcí, které miluji naŏsvé práci nejvíce, jeŏ•tení výzkumä ohlednŸŏzdraví pokožky. asto sedím doma veŏsvé kanceláÐi ještŸ poŏpälnoci aŏpro•ítám lékaÐské publikace oŏekzému, zŏnichž nŸkteré pocházejí ažŏzŏ18. století (což byla pro ekzematiky velmi nebezpe•ná doba, jelikož vŏté dobŸ doktoÐi lé•ili ekzém toxickými tŸžkými kovy, vŏdäsledku •ehož pacienti •as odŏ•asu zemÐeli). Naŏkonci 18. století za•ali nŸkteÐí nemocni•ní lékaÐi propagovat zmŸny vŏjídelní•ku, které seŏukázaly vŏboji proti ekzému jako velmi ú•inné. VŏpolovinŸ 19. století získaly naŏpopularitŸ lokální steroidy, takže seŏza•alo odŏvýzkumu ekzému opouštŸt. BŸhem posledních tÐiceti let seŏvšak výzkum vlivu stravy naŏekzém stal opŸt populární. Kniha Žít bez ekzému, aŏkonkrétnŸ kapitoly dvŸ, tÐi aŏ•tyÐi, seŏtŸmto výzkumäm vŸnují podrobnŸji.

Pokud však vy •iŏvaše dŸti právŸ te› trpíte ekzémem aŏchcete sŏúpravou jídelní•ku za•ít co nejdÐíve, pÐesko•te první tÐi kapitoly aŏza•nŸte kapitolou 4 „Dieta proti ekzému: Vŏ•em spo•ívá“. Jakmile seŏseznámíte sŏúpravou jídelní•ku, mäžete seŏvrátit zpátky kŏprvním kapitolám aŏvyplnit také dotazník vŏkapitole 2. Pokud seŏjiž uŏvašeho miminka ekzém objevuje, kapitoly oŏvýzkumu aŏvyplnŸní dotazníku vám pomohou analyzovat stravování vaší rodiny pÐed po•etím. Informace oŏúpravŸ jídelní•ku pro vás budou užite•né ažŏtehdy, když vaše miminko za•ne pÐijímat pevnou stravu.

Ekzém a strava – 60 let výzkumu

Tabulka 1: BŸžné potravinové alergie spojené sŏekzémem

Běžné potravinové alergie u ekzematiků Výskyt alergie (v procentech)

vejce (slepičí) 71

arašídy 65

mléčné produkty, kravské mléko 38

jiné ořechy 34

sezamová semínka 18

pšenice 13

sója 4

Iŏkdyž jsou testy naŏalergie užite•né, nezapome¾te, žeŏnemohou identiõ ko

vat všechny možné alergeny. PÐestože jste byli naŏalergie testováni, jeŏmožné, žeŏseŏstále vystavujete potravinám, naŏnŸž jste citliví. Následující dotazník vám pomäže zjistit, zda seŏuŏvás objevují symptomy potravinové •iŏenvironmentální alergie.

DOTAZNÍK 1: ALERGICKÉ PŘÍZNAKY

Zakroužkujte pÐíznaky, které seŏuŏvás vyskytují pravidelnŸ. NáslednŸ zakroužkujte odpovídající odpovŸ› (ANO/OBAS/NE) tak, aby nejlépe vyjadÐovala to, sŏjakou frekvencí seŏuŏvás daný symptom (•iŏskupina symptomä) objevuje. ANO = každý týden •iŏden, OBAS = každý mŸsíc nebo pÐíležitostnŸ, NE = nikdy nebo zÐídka. 1. Nazální symptomy:

• svŸdí vás nos

• kýcháte

• sípáte

• kape vám zŏnosu

• máte ucpaný nos

• máte odÐený nos následkem •astého smrkání/škrábání/utírání nosu

ANO / OBAS / NE

2. Kožní symptomy. Máte ...

• kopÐivku

• vyrážku


24

ŽÍT BEZ EKZÉMU

• svŸdivou käži • ekzém • z•ervenalé tváÐe • räžovku (rosacea) • akné • nepÐíjemný •iŏneobvyklý tŸlesný pach • nadmŸrné pocení • otékání rtä/jazyku/o•í/krku...

ANO / OBAS / NE

Poznámka: Pokud vám natékají výše zmínŸné •ásti tŸla, navštivte svého

lékaÐe •iŏnemocnici, jelikož seŏmäže jednat oŏanafylaktickou reakci.

3. O•ní symptomy. Máte ...

• tmavé kruhy pod o•ima („alergický monokl“) • oteklé o•i • svŸdivé o•i • zánŸt spojivek • bolesti o•í • do•asnŸ rozmazaný zrak

ANO / OBAS / NE

4. Žalude•ní symptomy. Trpíte naŏ...

• präjem • zácpu • koliku • pÐílišnou/zapáchající plynatost • poruchy zažívání • krvácení doŏtrávicího traktu • nevolnost • žalude•ní/bÐišní kÐe•e/bolesti • zvracení • zápach zŏúst • ztrátu chuti kŏjídlu • pálení žáhy

ANO / OBAS / NE

5. Míváte •asto bolesti hlavy nebo migrény?

ANO / OBAS / NE

Ekzém a strava – 60 let výzkumu

6. Symptomy spojené sŏkrevním tlakem. Trpíte naŏ...

• nízký tlak

• vysoký tlak

• zrychlené bušení srdce

• zrychlený tep poŏkonzumaci ur•itých potravin

ANO / OBAS / NE

7. Symptomy pohybového aparátu. Trpíte naŏ...

• bolesti svalä

• bolesti kloubä

• svalovou slabost

ANO / OBAS / NE

8. ZmŸny vŏchování. Trpíte naŏ...

• úzkost

• hyperaktivitu (ADD/ADHD)

• do•asnou zmatenost

• velkou chuÙ naŏjídlo (•asto právŸ naŏto, naŏnŸž jste alergi•tí)

• zmŸny nálady poŏjídle

• problémy seŏspánkem (zvýšená potÐeba spánku •iŏnespavost)

ANO / OBAS / NE

Pokud seŏuŏvás objevují tÐi •iŏvíce alergických pÐíznakä, jeŏmožné, žeŏvám

doposud nediagnostikovali alergii / citlivost naŏpotraviny / chemické látky / environmentální faktory. SŏpÐíznaky mohou být spojeny také jiné zdravotní faktory, aŏproto seŏvŏpÐípadŸ jakýchkoliv pochybností neváhejte obrátit naŏsvého lékaÐe. Doŏté doby si ve›te stravovací deník, abyste zjistili, co jste pÐed záchvatem snŸdli (naŏstr.ŏ264 mäžete vidŸt pÐíklad stravovacího deníku). Bude vás alergie trápit celý život? Uŏ40 procent kojencä aŏmalých dŸtí seŏvyvine mírná ažŏtŸžká forma ekzému •iŏpotravinové alergie. VŸdci seŏvŏposledních dvaceti letech shodli, žeŏseŏvŸtšina tŸchto dŸtí zŏpotravinové alergie již vŏraném dŸtství vylé•í.

18

Existuje však ri

ziko vzniku „atopického pochodu“, který jeŏtaké znám jako „alergický pochod“. Tento jev jeŏspojený sŏekzémem vŏraném dŸtství, jehož forma seŏsŏpÐibývajícím vŸkem mŸní. PÐíkladem jsou dŸti, které doŏtÐí let vŸku trpí naŏekzém aŏalergii. asem seŏsice alergických projevä zbaví, ale ty seŏpozdŸji projeví jako závažnŸjší astmatické symptomy –ŏsípot aŏproblémy sŏdýcháním. Vŏdospívání seŏpak astma

ŽÍT BEZ EKZÉMU

Doporučení

• Nezařazujte do stravy umělé přídatné látky.

• Před konzumací ovoce a zeleniny plody namočte na několik minut

do vody. Na tvrdé ovoce a zeleninu použijte měkký kartáček, a po

kud je to možné, oloupejte je.

• Pro více informací o tom, kterým chemickým látkám se vyhýbat, si

přečtěte kapitolu 8 „Obecná doporučení pro ekzematiky“.

• Na  str.  259–263 naleznete užitečného průvodce nakupováním,

který vám pomůže vyznat se v přídatných látkách.

• Pokud trpíte ekzémem, vyhýbejte se  přírodním zdrojům MSG,

mezi něž patří sójová omáčka, rajčata a hroznové víno (v tabulce 3

na str. 39 si můžete pročíst seznam potravin s MSG).

• Vyhýbejte se umělému MSG a ostatním dochucovadlům.

• Vyhýbejte se potravinám a nápojům bohatým na siřičitany, včetně

sušeného ovoce a  alkoholu (seznam potravin bohatých na  siřiči

tany naleznete v tabulce 3 na str. 39).

• Obohaťte svou stravu o vitamín C, E a kyselinu alfa-lipoovou (více

informací o doplňcích stravy viz kapitola 6).

LAKTÓZA A MLÉČNÉ VÝROBKY

Laktóza jeŏcukr, který jeŏobsažen vŏmlé•ných výrobcích, napÐ.ŏvŏkravském mléce, jogurtech, másle aŏsýrech. KŏrozštŸpení laktózy potÐebujeme mít vŏzažívacím ústrojí enzym laktázu. Pokud vaše tŸlo neprodukuje dostate•né množství tohoto enzymu, vzniká uŏvás intolerance laktózy, jejíž projevy jsou následující: präjem, plynatost, kÐe•e, nadýmání. Intolerance laktózy seŏvyskytuje uŏvíce než 40 procent ekzematikä, kteÐí poŏkonzumaci laktózy zažívají zhoršení symptomä ekzému.

74

KromŸ intolerance laktózy seŏ uŏ 38 procent ekzematikä vyskytuje alergie naŏkravské mléko aŏmlé•né výrobky.

75

Iŏlidem, kteÐí alergií naŏmlé•né vý

robky netrpí, však mäže mléko poškodit stÐevní sliznice. Výzkumy ukazují, žeŏ uŏ50 procent kojencä sŏprokázaným nedostatkem železa (•astá konzumace mléka mäže také vést kŏnedostatku železa aŏanémii) zpäsobuje konzumace laktózy krvácení doŏ trávicího traktu. Vŏ poškozené stÐevní sliznici vznikají drobné dírky, kterými seŏmohou vŸtší •ástice jídla dostat doŏtŸla aŏzpäsobit tak alergickou reakci. Naturopati tento stav ozna•ují jako „syndrom dŸravého stÐeva“ aŏoõ ciální lékaÐský termín jeŏ„syndrom zvýšené propustnosti stÐev“. Jedním zŏnejefektivnŸjších zpäsobä lé•by ekzému jeŏvyÐadit mlé•né výrobky

47

Kapitola 3

ZDRAVÁ JÁTRA, ZDRAVÁ KŮŽE

Játra jsou poŏkäži druhým nejvŸtším orgánem lidského tŸla. Tento orgán vyko

nává Ðadu däležitých funkcí, které mohou doŏzna•né míry ovlivnit vzhled vaší

käže. Játra õ ltrují každou minutu více než jeden aŏpäl litru krve aŏjejich krevní

zásobení jeŏdvojí: První obsahuje •erstvŸ okysli•enou krev zeŏsrdce, zatímco

druhé obsahuje krev zeŏžaludku aŏstÐev, obohacenou oŏ•erstvŸ absorbované ži

viny, toxiny, mikroby, léky aŏhormony. Játra hrají hlavní roli vŏdetoxikaci všech

tŸchto látek, takže díky nim máme neustále zdravou krev, která pomáhá záso

bovat tŸlo živinami, aby naše käže byla krásná.

Uŏekzematikä seŏmäže vyvinout steatóza jater, což jeŏnemoc zpäsobená

hromadŸním tukových •ástic vŏjátrech aŏjejich následným zvŸtšením. Výzkum

dr.ŏKimaty zŏoddŸlení Department of Pediatrics and Allergy vŏnemocnici Uji

takeda vŏjaponském Kjótu prokázal, žeŏvíce než 17 procent neobézních dŸtí

sŏekzémem trpí naŏsteatózu. DŸti sŏekzémem trpí steatózou mnohem •astŸji

než dŸti bez ekzému (3,2 procenta), dŸti seŏsennou rýmou (3,7 procenta) •iŏastma

tem (5 procenta). Výzkum dr.ŏKimaty nám tedy napovídá, žeŏexistuje spojitost

mezi atopickým ekzémem aŏmalabsorb•ním syndromem, nedostatkem živin

aŏkonzumací transmastných kyselin. Všechny vyjmenované problémy mají vliv

naŏzdravotní stav jater.

Detoxikace v kostce

Co seŏstane sŏlékem naŏpÐedpis poté, co seŏdostane doŏtŸla pacienta? Vŏposled

ních stoletích seŏprovedl rozsáhlý výzkum, který seŏsnažil naŏtuto otázku najít

uspokojivou odpovŸ›. Již vŏ18. století stanovili vŸdci hypotézu oŏtom, žeŏseŏtoxin

poŏpožití pÐemŸní naŏlátku rozpustnou veŏvodŸ aŏnáslednŸ jeŏodveden pry• spo

le•nŸ sŏmo•í. Vŏroce 1842 byl proveden pokus, vŏrámci nŸhož Keller tuto hypo

tézu potvrdil. Vŏrámci pokusu využil aminokyselinu glycin. Vŏroce 1974 vydal

R. T. Williams •lánek sŏnázvem „Detoxiõ cation Mechanism“, veŏkterém poprvé

popsal dvŸ samostatné fáze detoxikace. Vŏsou•asné dobŸ jeŏvýzkum detoxi

kace toxinä jednou zŏnejdäležitŸjších •ástí testování lékä. Tyto testy provádŸjí

farmaceutické spole•nosti sŏ cílem snížit riziko pÐedávkování pacientä léky

naŏpÐedpis. Výzkum detoxikace jater mäže také napomoci lé•bŸ ekzému.

94

Kapitola 6

DOPLŇKY STRAVY

PRO EKZEMATIKY

Naŏ obnovŸ, pé•i aŏ hydrataci vaší käže spolupracuje spousta živin, kterými

seŏbudeme podrobnŸ zabývat vŏtéto kapitole.

Poznámka: Pro nejlepší výsledky užívejte tyto dopl¾ky vŏkombinaci sŏdodržová

ním diety proti ekzému. Dopl¾ky nekombinujte sŏbylinnými pÐípravky •iŏsŏdo

pl¾ky seŏzeleninovými extrakty (napÐ.ŏsŏextraktem zŏbrokolice), jelikož jsou

bohaté naŏsalicyláty aŏjiné chemické látky.

VITAMÍN C

Naše tŸlo jeŏneoby•ejnŸ vynalézavé, jelikož si vŏtrávicím traktu vytváÐí mnoho

vlastních vitamínä aŏvŏjátrech aŏkostech si ukládá minerály. TŸlo však nepro

dukuje aŏneukládá vitamín C, aŏproto ho musíme pÐijímat veŏstravŸ. Vitamín C

(známý také jako kyselina askorbová) pomáhá vstÐebávat železo aŏmŸ›, jeŏne

zbytný pro tvorbu kolagenu vŏkäži, chrání tŸlo proti infekcím aŏjeŏnutný pro

detoxikaci jater. Vitamín C dále rozkládá imidazolový kruh molekuly hista

minu, takže jeŏpovažován zaŏpÐírodní antihistaminikum.

1

Proto jeŏdäležité, aby

seŏuŏalergikä nevyvinul nedostatek vitamínu C, jehož následkem mäže dojít

kŏhistaminové toxicitŸ aŏzhoršení alergických reakcí. Nedostatku vitamínu C

mäžete pÐedejít konzumací produktä bohatých naŏvitamín C (papája, räži•

ková kapusta) •iŏdopl¾kä stravy sŏvitamínem C.

Mezi symptomy nedostatku vitamínu C Ðadíme alergie, suchou pokožku,

hrbolatou/hrubou käži, snadný vznik modÐin, malé õ alové skvrny naŏkäži,

únavu, deprese, vypadávání zubä, krevní výrony, krvácení dásní, natékání dol

ních kon•etin, bolest kloubä (zamŸnitelné zaŏartritidu) aŏšpatné hojení ran.

2, 3

Nedostate•ný •iŏnulový pÐíjem vitamínu C uŏkojencä (zŏmateÐského mléka, tedy

když má matka nedostatek vitamínu C) mäže uŏdŸtí vypadat jako „syndrom

tÐeseného dítŸte“ (snadný vznik modÐin, krvácení doŏmozku, krví podlité o•i

aŏzlomeniny).

4

Podle nejnovŸjších výzkumä seŏAmeri•ané stále potýkají sŏkur

95

Doplňky stravy pro ekzematiky

dŸjemi (bŸžná nemoc námoÐníkä vŏ17. století), protože lidé nejedí dostate•né

množství ovoce aŏzeleniny.

5

Nedostatek vitamínu C mäže nastat následkem diet, napÐíklad tŸch, které

omezují konzumaci ovoce (dieta sŏvysokým obsahem bílkovin aŏnízkým ob

sahem sacharidä), vakcinací/imunizací, vŏdäsledku •astého užívání aspirinu

•iŏvelkých dávek salicylátä, antikoncep•ních pilulek, stresu, kouÐení aŏdiabetu.

6, 7

Ne všechny druhy ovoce aŏzeleniny obsahují dostate•né množství vitamínu C.

Potraviny bohaté na vitamín C

Naŏuvedeném seznamu õ gurují potraviny bohaté naŏvitamín C sŏjejich pÐesným

obsahem vitamínu C vŏmiligramech:

• 100 g räži•kové kapusty, 110 mg

• 150 g papáji, 90 mg

• 100 g zelí, 45 mg

• 100 g pórku, 30 mg

• 100 g batátä, 25 mg

• 100 g tuÐínu, 25 mg

• 1 stÐední brambor, 30 mg

• 100 g zelených fazolek, 20 mg

• 1 banán, 15 mg

• 3 jarní cibulky, 15 mg

• 10 g petržele, 10 mg

• 100 g kvajávy, 245 mg (nevhodná bŸhem první etapy)

Dávkování vitamínu C pro ekzematiky

Věkové rozmezí Celkový denní příjem vitamínu C

*)

(dávkování doplňků stravy

je uvedeno v závorkách)

Dospělí 200–500 mg (80 mg formou doplňků stravy užitých společně

s jídlem) + konzumace 2 ½ hrnku ovoce a zeleniny, což dodá

přibližně 200 mg vitamínu C

5–17 let 70–100 mg (40 mg formou doplňků stravy užito společně s jíd

lem) + konzumace 1 ½ hrnku ovoce a zeleniny

1–4 roky 60–100 mg (20 mg ve formou doplňků stravy, užito společně

s jídlem) + konzumace 1 hrnku ovoce a zeleniny

0–12 měsíců 25–35 mg z mateřského mléka či kojenecké výživy. Kojencům

na pevné stravě podávejte 1 lžíci až ½ hrnku ovoce a zeleniny

denně, přesné množství záleží na věku a chuti

*)

Poznámka k dávkování viz dále.

ŽÍT BEZ EKZÉMU

PŘECHOD NA PEVNOU STRAVU „Pevná strava“ ozna•uje první stravu mimo mléka, kterou vašeho kojence krmíte. VŸtšinou seŏjedná spíše oŏkašovitou aŏrozma•kanou stravu než stravu pevnou. Poslední výzkumy dokázaly, žeŏsŏpÐechodem naŏpevnou stravu byste nemŸli •ekat déle než šest mŸsícä, jelikož pozdŸji seŏzvyšuje riziko vzniku alergií aŏekzému. Proto seŏvŏsou•asné dobŸ doporu•uje, aby kojenci pÉešli naL·pevnou stravu poL·’tvrtém mšsíci, neur•í-li pediatr •iŏlékaÐ jinak.

1

Toto obecné doporu

•ení však nemusí být tím pravým pro všechny kojence. Jeŏmožné, žeŏvaše dítŸ poŏ•tvrtém mŸsíci nedokáže bŸhem jídla ještŸ sedŸt vzpÐímenŸ, takže pokud dítŸ vykazuje jakékoliv známky toho, žeŏnaŏpevnou stravu není pÐipraveno, vy•kejte (maximálnŸ) doŏjeho šesti mŸsícä.

Abyste dokázali ur•it, které potraviny zpäsobují uŏdítŸte alergie aŏintole

rance, zaÐazujte potraviny doŏjídelní•ku jednotlivŸ aŏpÐed vyzkoušením další potraviny vy•kejte tÐi dny. Doporu•uji vyzkoušet novou potravinu dÐíve než pÐed spaním (bŸhem spánku nemäžete zkontrolovat, zda uŏdítŸte nevznikla nežádoucí reakce). Pokud tedy uŏdítŸte nastane anafylaktický šok ohrožující jeho život, aŏdítŸ napuchne tak, žeŏmá potíže sŏdýcháním, zjistíte toŏokamžitŸ aŏihned seŏmäžete vydat doŏnemocnice •iŏkŏlékaÐi. Pokud uŏkojence zaznamenáte mírnŸjší symptomy, napÐ.ŏvypuknutí ekzému, neklidné chování, präjem

*)

•iŏzvracení

*)

, poznamenejte si toŏdoŏstravovacího deníku aŏvyÐa›te danou po

travinu zŏjídelní•ku (když bude vaše dítŸ starší, mäžete danou potravinu otestovat znovu). Nedávejte dítŸti jídlo, kterým byŏseŏmohlo zadusit, napÐ.ŏoÐechy, sušenky, topinky, tvrdé kusy ovoce •iŏzeleniny atd. Kupovaná kojenecká strava Kupovaná kojenecká strava (vŏzavaÐovacích sklenicích, plechovkách) seŏkojencäm obecnŸ nedoporu•uje, jelikož mäže obsahovat ingredience, které symptomy ekzému zhoršují. Jedná-li seŏvšak oŏ•istý pÐíkrm (napÐ.ŏ•isté brambory •iŏ•istá vaÐená hruška), jejich pÐíležitostná konzumace kojenci neuškodí (takže tuto stravu mäžete používat také jako záložní plán). Vždy však zkontrolujte, žeŏjsou všechny obsažené ingredience nezávadné pro ekzematiky. *)

Präjem aŏzvracení mäže vést kŏdehydrataci, takže jeŏdobré dítŸti podat hydratující elekt

rolyty. Pokud kŏtomu dojde, obraÙte seŏnaŏsvého lékaÐe.


153

Ekzém u kojenců

Strava od čtvrtého měsíce Hlavním zdrojem stravy bude stále mateÐské •iŏkojenecké mléko, zkuste však dítŸti podat první pevnou stravu. Následující seznam za•íná nejoblíbenŸjšími prvními pevnými pokrmy:

1. Rýžová kaše bez pÐíchuti. Kaše byŏmŸla být obohacena oŏželezo, jehož zá

soby uŏkojencä vŏtomto období ubývají. UpÐednost¾ujte kaše bez pÐíchutí

(ani ovocné pÐíchutŸ) aŏÐi›te seŏinstrukcemi, které naleznete naŏobalu.

Pokud poŏkonzumaci kaše dojde keŏzhoršení symptomä ekzému, pora›te

seŏsŏvýživovým poradcem. Vhodnou alternativou mäže být quinoa (taŏvšak

neobsahuje pÐidané železo).

2. Rozmixovaná zelenina. NejdÐíve vyzkoušejte zeleninu nezávadnou pro

ekzematiky, mezi kterou patÐí rozmixované brambory, batáty, mrkve

aŏ•ajoty (více viz „PÐehled potravin nezávadných pro ekzematiky: Etapa 1“

vŏ19. kapitole). Jestliže reakci vyvolá konzumace batát •iŏmrkví, mäže být

zpäsobena citlivostí naŏsalicyláty.

3. Rozmixované ovoce (za•ínáme zeleninou, pak zkoušíme ovoce). Nedávejte

kojencäm ovoce dÐíve, než vyzkouší zeleninu –ŏmohli byŏsi tak zvyknout

naŏsladké, takže byŏpak odmítali slané pokrmy. Následující ovoce jeŏpro

ekzematiky vhodné: hrušky (oloupané aŏrozmixované), rozma•kaný banán

aŏpapája. Nežádoucí reakce naŏbanány •iŏpapáju znamená, žeŏjeŏvaše dítŸ

pravdŸpodobnŸ citlivé naŏsalicyláty.

Vaše dítŸ byŏmŸlo každý den konzumovat pro ekzematiky nezávadnou zele

ninu, což pÐispŸje kŏtomu, žeŏuŏnŸj nepropukne ekzém. Strava od šestého měsíce Pokra•ujte vŏpodávání rýžové kaše, nezávadné zeleniny aŏovoce aŏmateÐského •iŏkojeneckého mléka. Doŏjídelní•ku však pÐidejte také masa aŏluštŸniny sŏvysokým obsahem železa, jehož vŸtší množství dŸti potÐebují pro správný räst. Nejlepší jeŏza•ít sŏlibovým jehnŸ•ím masem aŏpoté sŏkuÐetem bez käže. Nezapome¾te však, žeŏkojencäm vždy podáváme maso namleté naŏdrobno (aŏbez konzervantä aŏantibiotik, zato vŏbiokvalitŸ •iŏzŏvolného výbŸhu aŏhlavnŸ •erstvé). KromŸ toho dítŸti pÐipravte rozma•kanou •o•ku, cizrnu, fazole atd. (více informací viz „Prävodce nakupováním potravin nezávadných pro ekzematiky: Etapa 1“ naŏstr.ŏ259–260). Nedávejte dŸtem játra •iŏpokrmy sŏjátry, jelikož seŏjedná oŏorgán, veŏkterém seŏhromadí pesticidy aŏchemické látky.

ŽÍT BEZ EKZÉMU

Strava od osmého měsíce Pokud vaše dítŸ nemŸlo sŏjídlem doposud žádné problémy aŏcítíte, žeŏjeŏpÐipraveno naŏmalá sousta pevného jídla, mäžete mu zkusit dávat menší plátky ovoce nezávadného pro ekzematiky, kousky podušené mrkve, plátky brambor aŏbatátä •iŏbezlepková rýžová nebo pohanková vÐetena (vŏtéto etapŸ však nepodáváme kukuÐi•né, pšeni•né tŸstoviny •iŏdlouhé špagety). Strava od dvanáctého měsíce Aby vaše dítŸ ochutnalo räzné konzistence aŏchuti, mŸlo byŏjiž vŏtéto etapŸ jíst nakrájené potraviny. Vŏdalší kapitole naleznete jídelní•ek pro dŸti.

NÁPOJE

Mezi nejvhodnŸjší nápoje pro miminka Ðadíme mateÐské mléko, kojenecké mléko bez mlé•ných složek, pÐevaÐenou vodu (viz následující odstavec) aŏLé•ebný vývar (str.ŏ228). ŠestimŸsí•nímu kojenci mäžete pÐipravit také Tarzanäv džus (str.ŏ224) –ŏnepÐidávejte však doŏnŸj klí•ky mungo fazolek, jelikož mohou obsahovat bakterie.

Jak sterilizov at vodu pro kojence

Voda pro děti mladší jednoho roku musí být sterilizovaná, aby se z ní

vyhubily všechny bakterie, zchlazená, a až poté podána dítěti. Převa

řená voda naopak není vhodná pro děti starší jednoho roku, jelikož

si jejich trávicí trakt musí na nesterilizovanou vodu zvykat, aby se tak

posílil jejich imunitní systém. Děti starší jednoho roku by tedy již měly

pít fi ltrovanou kohoutkovou vodu.

KTERÝM POTRAVINÁM SE VYHNOUT

Nedávejte kojencäm potraviny, které mohou být problematické, napÐ.ŏmlé•né výrobky (sýry, jogurty, máslo, kravské mléko atd.), vejce, ryby, burákové máslo aŏjiné oÐechy aŏpasty, v•etnŸ tahini pasty / pasty zeŏsezamových semínek. PÐed konzumací vyjmenovaných potravin požádejte lékaÐe oŏprovedení testu naŏalergie. Kojenci byŏtaké nemŸli pít ovocné džusy, ovocné šÙávy aŏslazené nápoje.

Ekzém u kojenců

PROŘEZÁVÁNÍ PRVNÍCH ZUBŮ

Pokud seŏvašemu dítŸti proÐezávají první zuby, mäžete mu pÐipravit domácí rýžové suchary (bez obsahu pšenice aŏmlé•ných produktä). Jednoduchý recept naleznete naŏstr.ŏ226. Gel na dětské dásně Gely naŏdŸtské dásnŸ obsahují velké množství salicylátä, takže mohou uŏcitlivŸjších kojencä vyvolat ekzém, aŏproto tyto gely nepoužívejte. Kojenci, kterému seŏproÐezávají první zoubky, mäžete ulevit následujícími zpäsoby:

1. PoÐi›te jim kousací hra•ky, napÐ.ŏchladicí kousací kroužek. Ten mäžete

vložit naŏchvíli doŏmrazni•ky, takže pak bude kojence pÐi kousání chladit.

2. Pro úlevu odŏbolesti mäžete lékaÐe požádat oŏdŸtský paracetamol bez umŸ

lých barviv. Pokud má kojenec bolesti nebo jeŏneklidný, rozetÐete mu malé

množství paracetamolu naŏdásnŸ.

Obecná doporučení

• Pomozte svému dítěti, aby se  cítilo co nejpohodlněji. Pokud

chcete, používejte krémy, které byly dítěti předepsány.

• Ke zmírnění svědění použijte recepty z kapitoly 9 „Recepty na kou

pele a rychlou úlevu od svědění“.

• Pokud určitá potravina způsobí vašemu dítěti ekzém, zkontrolujte

přehled potravin nezávadných pro ekzematiky (viz 19. kapitola)

a zjistěte, které chemické látky daná potravina obsahuje.

• Až vaše dítě překročí jeden rok, řiďte se kapitolou 14 „Dětský jídel

níček a předpřipravené svačinky“.

IMUNIZACE

Dotaz: Které jídlo jeŏpoŏo•kování nejvhodnŸjší? OdpovŸ›: Dejte dítŸti pÐed o•kováním iŏpoŏnŸm papáju. Vŏdäsledku o•kování bude mít dítŸ zvýšenou hladinu histaminu vŏkrvi, takže jeŏmožné, žeŏbude naŏpohled nemocné. Papája jeŏvŏtéto situaci velmi nápomocná, jelikož jeŏbohatá naŏvitamín C, který hladinu histaminu snižuje. Kojíte-li, užívejte vŏdobŸ o•kování vitamín C (nejlépe vŏjeho stabilizované formŸ, napÐ.ŏjako askorbát hoÐe•natý •iŏjakýkoliv jiný askorbát vŏkombinaci sŏvitamínem B6 –ŏtyto látky seŏdostanou doŏmateÐského mléka, takže vašemu dítŸti mohou pomoci zvládnout náräst histaminu poŏo•kování).

ŽÍT BEZ EKZÉMU

Den 4 Snídaně 6’ Dopolední svačina } Oběd ’ B ✤ Doplňky stravy s fi ltrovanou vodou nebo Džusem pro zdravou kůži (str. 224) Vyberte si jeden z následujících pokrmů: Omega müsli (str. 216), Kaše s překvapením (str. 217), Kaše z quinoy (str. 218) a Smoothie pro zdravou kůži (str. 225) (Pokud vám došel Léčebný vývar, připravte si další dávku – str. 228)

Vyberte si jeden z následují

cích pokrmů: papája, banán

nebo oloupaná hruška,

Ovocný salát nezávadný pro

ekzematiky (str. 219) nebo

Smoothie pro zdravou kůži

(str. 225)

Filtrovaná voda a/nebo

Džus pro zdravou kůži

(str. 224)

Vyberte si jeden z ná

sledujících pokrmů:

Navrhněte si vlastní sen

dvič (str. 229), Papájové

závitky z rýžového papíru

(str. 231), Salát z peče

ných batátů (str. 234)

nebo Pečené brambo

rové hromádky (str. 233)

– všechny tyto recepty

mají také bezlepkovou

alternativu

Filtrovaná voda Odpolední svačina ’ Večeře B ’

Ohodnoťte svůj ekzém:

/10 Vyberte si jeden z následujících pokrmů: kousky mrkve a řapíkatého celeru s Hummusem bez sezamu (str. 222) a krekry z hnědé rýže nebo Salát alkalická bomba (str. 234) Filtrovaná voda nebo Džus pro zdravou kůži (str. 224)

Vyberte si jeden z násle

dujících pokrmů: Pečená

ryba s bramborovou kaší

(str. 237) nebo polévka dle

vašeho výběru (str. 235–236)

Poznámky

Jídelníček pro dospělé a rodiny

Den 5 Snídaně 6’ Dopolední svačina } Oběd ’ B ✤ Doplňky stravy s fi ltrovanou vodou nebo Tarzanovým džusem (str. 224) Vyberte si jeden z následujících pokrmů: Omega müsli (str. 216), Kaše s překvapením (str. 217), Kaše z quinoy (str. 218) a Smoothie pro zdravou kůži (str. 225)

Vyberte si jeden z následují

cích pokrmů: papája, banán

nebo oloupaná hruška,

Ovocný salát nezávadný pro

ekzematiky (str. 219) nebo

Smoothie pro zdravou kůži

(str. 225)

Filtrovaná voda a/nebo

Džus pro zdravou kůži

(str. 224)

Vyberte si jeden z ná

sledujících pokrmů:

Navrhněte si vlastní sen

dvič (str. 229), Papájové

závitky z rýžového papíru

(str. 231), Salát z peče

ných batátů (str. 234)

nebo Pečené brambo

rové hromádky (str. 233)

– všechny tyto recepty

mají také bezlepkovou

alternativu

Filtrovaná voda Odpolední svačina ’ Večeře B ’

Ohodnoťte svůj ekzém:

/10 Vyberte si jeden z následujících pokrmů: kousky mrkve a řapíkatého celeru s Hummusem bez sezamu (str. 222) a krekry z hnědé rýže nebo Salát alkalická bomba (str. 234) Filtrovaná voda nebo Džus pro zdravou kůži (str. 224)

Vyberte si jeden z násle

dujících pokrmů: Kuře

na skořici (str. 240) nebo

polévka dle vašeho výběru

(str. 235–236)

Poznámky

ŽÍT BEZ EKZÉMU

NÁPOJE

Džus pro zdravou kůži GF S ’’}6 PORCE: 2 DOSPĚLÍ, DOBA PŘÍPRAVY: 5 MINUT Tento vysoce alkalizující nápoj slouží ke zmírnění zánětů, nastolení acidobazické rovnováhy a podpoře detoxikace toxinů v játrech. V případě citlivosti na  salicyláty (jichž má tento džus velké množství) doporučuji upřednostnit Tarzanův džus (recept viz níže).

3 řapíkaté celery

1–2 mrkve s odstraněnými vršky (S)

½ střední červené řepy (S)

2 zralé hrušky Zeleninu omyjte a očistěte a hrušky oloupejte. V odšťavňovači ze všech surovin udělejte šťávu, jejíž přípravu dokončíte přidáním malého množství fi ltrované vody. POZNÁMKY • Pouze v etapě 2: Přidejte malý kousek čerstvého, oškrábaného zázvoru. Tarzanův džus GF ’’}6 PORCE: 2 DOSPĚLÍ, DOBA PŘÍPRAVY: 5 MINUT Tento nápoj obsahuje malé množství přírodních chemických látek. Je navržen tak, aby nastolil acidobazickou rovnováhu v těle a podpořil detoxikaci chemických látek v  játrech. Poměr ingrediencí si můžete podle vaší chuti upravit.

4 řapíkaté celery

2 zralé velké hrušky

1–2 hrsti klíčků mungo fazolek (pouze ty nejčerstvější a důkladně

omyté)

Omyjte a očistěte celer a oloupejte hrušky. V odšťavňovači ze všech surovin udělejte šťávu, jejíž přípravu dokončíte přidáním malého množství fi ltrované vody. POZNÁMKY • Klíčení mungo fazolek se nemusíte bát, pomůže vám s tím návod ze str. 71.

Do džusu můžete přidat také hrst petrželové natě.


259

Průvodce nakupováním potravin nezávadných pro ekzematiky

Průvodce nakupováním nezávadných potravin pro ekzematiky: Etapa 1 Ovoce †banány (kromě baby banánů) †hrušky †papája Zelenina a bylinky † petržel †česnek (ne čínský) †růžičková kapusta †pažitka (není v receptech) †čajot (není v receptech) †pórek †ledový salát †římský salát †klíčky mungo fazolek (pouze ty

nejčerstvější, zkontrolujte datum

spotřeby)

†celer †zelí, červené či bílé †zelené fazole †jarní cibulka †brambory, např. odrůdy Carisma

nebo nové (ne odrůdy: Desiree,

Sebago, Pontiac, Nadine)

†batáty †mrkev †tuřín †červená řepa (čerstvá, ne zavařená) Zdravé potraviny †lněný olej (kupujte pouze olej chla

zený, např. značky Melrose)

†lněná semínka, celá (ne drcená

či směsi s lněnými semínky)

†granulovaný lecitin (např. Nature

First či Soland)

Náhrady mléka a nápoje †sójové mléko v biokvalitě (lepší než

trvanlivé mléko v kartonech je chla

zené čerstvé mléko či mléko z celých

sójových bobů – tedy ne mléko

ze sójového izolátu či mléka ochu

cená)

†sójové mléko bez sladu

†rýžové mléko v biokvalitě

†ovesné mléko (volitelné, není v re

ceptech)

†konvice na fi ltrovanou vodu,

např. značky Brita

Oleje

†rýžový olej

Obiloviny, pečivo, cereálie

†špaldový kváskový chléb bez kon

zervantů (např. Sonoma špaldový

kvásek)

†bezlepkové pečivo (v případě po

třeby, bez konzervantů – zkontrolujte

složení)

†rýže Basmati (ne jasmínová či bílá)

†hnědá rýže (nejlépe s nízkým GI)

†ječmen

†pohanka, pražená (není v receptech)

†pohankové těstoviny (bez pšenice)

†bezlepkové těstoviny (nejlépe neku

kuřičné)

†ovesné vločky (nejlépe bez pšenice)

†cereálie z pufované hnědé rýže,

neochucené (nejsou v receptech)

†quinoa (ne pufovaná)

Sladidla a dochucovadla

†rýžový sirup

†pravý javorový sirup (volitelný)

†zlatý sirup (na pečení)

†vanilkový lusk nebo pravý vanilkový

extrakt

†karobový prášek (ne kakao)

Pečení a mouky

†špaldová mouka (nejlépe celozrnná)

†bezlepková samokypřící mouka

(mouka s kypřícími složkami,

např. White Wings Gluten Free)


Karen Fischer, nutriční terapeutka, odbornice na kůži a matka dvou dětí, je často

označována jako „poslední naděje“ pro ekzematiky, kteří bez úspěchu vyzkoušeli

veškeré možnosti léčby ekzému.

V  návaznosti na  svůj úspěch s  léčbou ekzému své dcery se Karen během

posledních deseti let věnovala výhradně léčbě ekzematiků všech věkových sku

pin, počínaje novorozenci. V  tomto vydání světového bestselleru představuje

výsledky svého několikaletého výzkumu a sdílí vyzkoušené tipy na léčbu tohoto

nepříjemného kožního onemocnění.

Tento komplexní program pro ekzematiky zahrnuje:

• rychlou úlevu od svědění

• péči o kůži a informace netýkající se stravy

• rady jak předejít citlivosti na chemické látky

• rychlý detoxikační program pro dospělé

• léčbu lupů a seboroické dermatitidy

• jídelníčky pro všechny věkové kategorie, včetně svačin do školy

a občerstvení na oslavy

• vynikající recepty

• praktické nákupní seznamy

Konečně se vám dostává do rukou kniha, na kterou jste celou dobu čekali!

„...neocenitelný nástroj ke zlepšení celkového zdraví a stavu kůže milionů

ekzematiků po celém světě.“

Dr. Gary M. Leong, MBBS, FRACP, Ph.D.

www.anag.czDoporučená cena 319 Kč

Žít bez ekzému




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist