načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Zima v kuchyni -- Recepty ze sezónních surovin, bez lepku a cukru - Lucie Grusová

Zima v kuchyni -- Recepty ze sezónních surovin, bez lepku a cukru

Elektronická kniha: Zima v kuchyni -- Recepty ze sezónních surovin, bez lepku a cukru
Autor:

90 přirozeně bezlepkových receptů ze sezónních místních surovin pro všechny, kteří chtějí jídlem energii získávat a ne ztrácet. Na každý den jeden recept pro období prosinec - ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  350
+
-
11,7
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Paleosnadno.cz
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 282
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

90 přirozeně bezlepkových receptů ze sezónních místních surovin pro všechny, kteří chtějí jídlem energii získávat a ne ztrácet. Na každý den jeden recept pro období prosinec - leden - únor ze základních surovin, jako je maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce a ořechy.  V kuchařce najdete lákavé recepty pro přípravu chutných snídaní, polévek či hlavních chodů a dezertů, ale také i jídel na cesty či vlastních domácích surovin a teplých nápojů. To vše napsané tak, aby je zvládl i naprostý kuchařský začátečník.

Zařazeno v kategoriích
Lucie Grusová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Recepty

ze sezónních surovin,

bez lepku a cukru

Zima v kuchyni

Lucie Grusová


Recepty ze sezónních surovin, bez lepku a cukru

Zima v kuchyni (UKÁZKA)

Copyright © 2016, Lucie Grusová

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být šířena

nad rámec recenze bez výslovného souhlasu vydavatele.

V knize použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být

ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami

příslušných vlastníků.

Odpovědný redaktor: Lucie Grusová

Jazykové korektury: Nina Vachková

Editor: Petr Novák

Autor receptů a jejich fotografie: Lucie Grusová

Obálka: Petr Novák

Sazba: Petr Novák

Nakladatel: Lucie Grusová, Kytlická 780/16, 190 00 Praha 9

Vydání první

www.paleosnadno.cz

lucie@paleosnadno.cz

Kniha vyšla elektronicky.


Neuvěřitelně si vážím

vašeho nákupu.

Opravdu!

Připravit recepty, uvařit, naaranžovat, vyfotit, sníst, spočítat

makroživiny, kalorickou hodnotu, vysázet kuchařku, udělat korektury,

to vše zabralo stovky hodin práce několika lidí. Člověk si proces

a čas strávený nad přípravou nedovede představit, dokud se do

podobného projektu sám nepustí. O to víc si vašeho nákupu vážím

a děkuji za něj.

Tato e-kniha je opatřena vašimi osobními údaji, které jste vyplnili při

objednávce. Vzhledem k množství práce bych nerada, aby se šířila po

internetu veřejně a zdarma. Proto je označena údaji o kupujícím. Aby

bylo možné dohledat, kdo ji začal nelegálně šířit.

Dostala se k vám e-kniha jinou cestou než nákupem a rádi podle ní

vaříte? Moc mě potěší, pokud si ji dodatečně koupíte. Stačí zavítat

na paleosnadno.cz/kucharka. Díky tomu budete mít k  dispozici

přístup vždy k nejaktuálnějšímu vydání a slevám na další sezónní

kuchařky.


4

Obsah

Proč vařím jinak 8

Co v kuchařce najdete? 9

Whole30 11

Paleo 11

Primal 11

Low Carb 11

Legenda k receptům 12

Dostupnost surovin během roku 13

Použité základní zimní suroviny 15

Celer 16

Cibule 17

Černý kořen 18

Česnek 19

Dýně 20

Hrušky 21

Jablka 22

Kadeřávek 23

Kapusta hlávková 24

Kapusta růžičková 25

Křen selský 26

Mrkev 27

Pastinák a petržel 28

Polníček 29

Pórek 30

Ředkev bílá (daikon) 31

Řepa 32

Tuřín 33

Zelí hlávkové 34

Netradiční suroviny 35

Citrónová tráva 36

Coconut Aminos 36

Curry pasta (červená, zelená, žlutá) 36

Ghee 36

Chia 37

Kašmírské chilli 37

Kokosová mouka 37

Koření pěti vůní 38

Mandlová mouka 38

Pektin (citrusový či jablečný) 38

Obsah

Červeně značené položky obsahu najdete

níže v ukázce. Z ostatních receptů jsou

v ukázce k dispozici pouze fotografie.


5

Sušené brusinky 38

Tapioková mouka 39

Uzená paprika 39

Vinný kámen 39

Snídaně 40

Černý kořen á la chřest 41

Dýňová granola 44

Kapustičky se slaninou a vejci 46

Omeleta plněná pórkovou směsí 48

Ořechová kaše s hruškou a skořicí 50

Pečené mrkvové lívanečky s jablky 53

Pórkový masový koláč 55

Šunkové košíčky s pórkem 57

Hlavní jídla 59

Asijský burger s trhaným kachním masem 60

Bigos 62

Boloňské dýňové „fettuccine“ 65

Bůček na jablkách 68

Dušená kapusta s hlívou a dýní 70

Dušený bůček se zelím a dýní 73

Hovězí burger se žampióny 76

Pečené hovězí ragú se zeleninovým pyré 79

Hovězí roláda s křenovou omáčkou 82

Kuře s červeným zelím 85

Losos v hořčičné krustě 87

Pečené dýňové chili con carne 89

Pikantní kuřecí křídla 92

Pizza s řepou a kozím sýrem 95

Pomalu pečené koleno na švestkách 97

Salát z pečené dýně s kozím sýrem 100

Sulc 102

Špízy z panenky a růžičkové kapusty 105

Šťavnaté krůtí prso 107

Vepřová panenka s dýní a jablky 110

Vepřové vindaloo s celerovou rýží 113

Vepřový ovar 116

Vepřový paprikáš 119

Rychlovky 122

Balzamikové krevety s dýňovými nudlemi 123

Batátové curry s lososem 126

Dýňové curry s krevetami 128

Houbové ragú s celerovými nudlemi 131

Játrová směs s jablky 134 Kachní prso s brusinkovou omáčkou 137 Pánev s masovými kuličkami 140 Pečený losos s dýňovou rýží 143 Smažená dýňová rýže s kadeřávkem 145

Polévky 147

Krémová cibulačka 148

Dýňová polévka s kokosovým mlékem 151

Kapustová polévka 153

Kaštanová polévka 156

Krém z černého kořene se slaninovou pěnou 159

Krémová kuřecí polévka 162

Krémová rybí polévka 164

Oukrop 167

Pečená hovězí polévka 169

Polévka z pečené mrkve 172

Rybí knedlíčková polévka 175

Saláty 178

Celerový salát 179

Ředkvový salát 181

Přílohy a pečivo 183

Batátové krokety 184

Celerové placky 186

Hamburgerové sezamové housky 189

Lněný chléb 191

Tuřínové pusinky 193

Dezerty 196

Dýňová zmrzlina 197

Dýňový flan 200

Dýňový perník s ořechovou polevou 203

Horký jablečný dezert 206

Jablečný koláč 208

Jablečný křupan 210

Kaštanové řezy 212

Řepové brownies 214

Štrúdl bez těsta 217

Vanilkový pudink 219

Snacky 222

Křupavý pečený kadeřávek 223

Oříškové košíčky s dýní a kozím sýrem 225

Pečené kaštany 227

Pražená dýňová semínka 230

Na cesty 232

Dýňová frittata s kapustou 233

Dýňový quiche s nivou 235

Hruškové ořechové tyčinky 238

Pečené kapustové karbanátky 240 Nápoje 243

Dýňové latte 244

Horké jablko 246

Zázvorový čaj 248

Zlaté kešu mléko 250 Suroviny 252

Domácí hořčice 253

Chilli džem 255

Kadeřávkové pesto 258

Rychle naložená cibule 260

Ochucená majonéza 262

Pečené lněné krutony 265

Perníkové koření 267

Polévkové koření 269

Vejmrda 271

Vepřové rillettes 273 Obsah dle stravovacích stylů 276

Bezlepkové recepty 277

Primal recepty 277

Whole30 recepty 277

Paleo recepty 279

Low Carb recepty 281

Proč vařím jinak

Vaření mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly

o přípravě zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně

špatným jídlem. V mé kuchyni kralovala různá dochucovadla a předpřipravené směsi,

každý nový výrobek mě naplňoval obrovským nadšením a touhou ho vyzkoušet. Bylo mi

úplně jedno, že může být plný různých éček a aditiv. Etikety na potravinách jsem nečetla.

Věřila jsem, že by se na trh nedostalo nic, co by mi mohlo škodit. Slepě jsem důvěřovala

výrobcům. Chyba...

Následné zdravotní potíže a  výrazná nadváha mě donutily podívat se na potraviny

z  jiného úhlu. Začala jsem se v  oblasti stravování vzdělávat, zjišťovat a  zkoušet, jaký

dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny. A s tím jsem objevila nový svět vaření.

Začala jsem mnohem více přemýšlet nad tím, co kupuji, z čeho a jak vařím, co si dávám

na talíř. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže

postupně mizely. Dnes vím, že strava bez chemie, lepku a přidaného cukru je pro mě tou

správnou cestou.

Není podstatné jakou „nálepku“ svému stravování dáte. Někdo jí zásadně podle pravidel

palea či Whole30, jiný striktně počítá sacharidy, nebo celkově makra a kalorie, dalšímu

více vyhovuje primal či prostě strava bez lepku. Každý jsme jiný a každý potřebuje něco

jiného. Podstatné je ale vnímat, jak jídlo působí na naše tělo. Jestli nám energii a zdraví

dává, nebo nám je naopak bere.

Nechci vám proto vypisovat, proč a jak byste měli jíst. To je na vás. Vy si musíte najít svoji

správnou cestu. Chci vám jen ukázat, že skvělá a  chutná jídla se dají připravit z  těch

nejzákladnějších potravin, jako je zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce a ořechy. Inspirujte se.

9

Co v kuchařce najdete?

No jasně, hlavně zimní recepty. Ale než začneme společně vařit, pojďme si říct KDE, JAK a CO. Prostě takový

návod, jak knihu používat. I když vím, že naprostá většina lidí návody nečte, tady chvilku vydržte. Vezmeme

to rychle, nebojte ;-)

Na začátku knihy najdete přehlednou tabulku se základními druhy zeleniny a ovoce, u kterých je vyznačeno,

kdy se u nás sklízí (S) a dokdy je lze případně skladovat (U). Tedy v jakém období můžete zakoupit místnípro

dukci a uvařit si z ní skvělé jídlo. Následuje seznam zimních druhů zeleniny a ovoce, které jsou v receptech

nejvíce používané. Ke všem jsou připojené základní informace o obsahu vitamínů a minerálů, jejich využití

v kuchyni a také rady, jak je doma skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé.

Vzhledem k  tomu, že při změně způsobu stravování člověk narazí v  receptech na mnoho nových surovin,

o kterých dříve ani neslyšel nebo je v obchodech míjel bez povšimnutí, sepsala jsem seznam všechingredi

encí, které jsem v zimním období použila a které nepatří k těm běžným, a to včetně základního popisu a tipů,

kde je můžete sehnat.

Jak už samotný název napovídá, kuchařka je zaměřená na recepty, které vychází z místních sezónníchsuro

vin pro zimní období, nebo k zimě prostě tak nějak patří. Mnoho jídel lze ale samozřejmě připravit i po zbytek

roku. Nicméně zima je hlavním jmenovatelem, proto tu na každý den pro období „prosinec - leden - únor“

najdete jeden recept.

Jídla jsou rozdělená do různých kategorií – od Snídaní, přes Hlavní jídla či Na cesty, až po Dezerty nebo

návody na přípravu domácích Surovin. Mnoho receptů nelze zařadit jen do jedné kategorie, proto jich najdete

u některých jídel uvedených i více.

Všechny recepty v knize jsou označené štítky Whole30, Paleo, Primal či Low Carb podle toho, jakémustravo

vacímu stylu vyhovují. Pokud vám tyto názvy nic neříkají, nakoukněte na str. 9, kde najdete základní vysvětlení.

Ale ať už jsou recepty označené jakkoliv, všechny jsou přirozeně bezlepkové, bez použití obilovin, luštěnin,

rafinovaného cukru, chemie a různých aditiv a z velké části i bez mléčných výrobků.

10

Každý recept jsem doplnila informacemi, které by vám měly usnadnit výběr jídla a jeho samotnoupřípra

vu. Kromě počtu porcí, přibližné časové náročnosti tu najdete i  orientační kalorické hodnoty na 1 porci včetně

obsahu sacharidů, tuků a  bílkovin. Tyto údaje berte samozřejmě trošku s  rezervou. Jinak velkou porci sní

aktivní sportovec a  jinou žena se sedavým způsobem života, každému bude podle zručnosti a  vybavení

kuchyně příprava trvat rozdílně dlouho, obsah kalorií a  maker je hodně závislý na konkrétních použitých

surovinách, jejich kvalitě, zralosti a tak dále.

K většině používaných surovin jsem doplnila dvojí dávkování, jak gramáže, tak i množství na lžíce, lžičky, hrsti

a podobně. To by mělo vaření usnadnit i těm, kteří doma nemají váhu. I když pro některé recepty (zejména

dezerty) to považuji za nezbytnou pomůcku. U zeleniny a masa je uvedena čistá gramáž, tedy množství po

očištění surovin.

Ke každému jídlu jsem připojila i svou osobní poznámku nebo tip, který by vám měl pomoci s jeho výběrem

či přípravou.

Věřím, že se vám bude kuchařka, její zaměření i jednotlivé recepty líbit.

Na viděnou v kuchyni a přeji dobrou chuť.

11

Whole30

Krátkodobý (30 a více dní) striktní stravovací program určený k nutričnímu restartu organismu. Jeho cílem je

skoncování s nezdravými stravovacími návyky, obnovení zdravého metabolismu, ozdravení zažívacího traktu

a srovnání imunitního systému. Pravidla jsou postavená na zásadách palea (s drobnými odchylkami), navíc

jsou ale vyloučené i všechny pokrmy (byť z povolených surovin), které vyvolávají nezdravou psychologickou

reakci (například dezerty a  paleo pečivo). Více informací najdete na oficiálním webu www.whole30.com,

popřípadě u mě na stránkách paleosnadno.cz/whole-30/. Skvělým průvodcem programem jsou pak knihy

Jídlo na prvním místě a Whole30, které najdete ve všech větších knihkupectvích či přímo u nakladatelství

Melvil (www.melvil.cz).

Paleo

Stravovací zásady a  další principy inspirované způsobem života našich prapředků. Jedná se o  změnu v pří

stupu ke způsobu stravování a  obecně životnímu stylu. Paleo se vyhýbá obilovinám, luštěninám, mléčným

a nekvalitním průmyslově zpracovaným výrobkům. Hranice palea jsou poměrně měkké a každý autor je vnímá

trošku jinak. Proto nelze naprosto jednoznačně doporučit jediný zaručený zdroj informací. Obecné zásady lze

ale získat například na thepaleodiet.com, v českém jazyce pak na blog.paleo-doupe.cz/co-je-paleo/.

Primal

Zjednodušeně lze říct, že se jedná o  benevolentnější paleo se zařazením některých surovin, jako jsou

například tučné mléčné výrobky. Více informací najdete na stránkách autora programu Marka Sissona

www.marksdailyapple.com, v českém jazyce pak v jeho knize Primal Blueprint od nakladatelství Blue Vision

(bluevision.cz/primal-blueprint/)

Low Carb

Všechny výše uvedené stravovací směry by se v porovnání s konvenčním způsobem výživy daly označit jako

Low Carb, tedy nízkosacharidové. Záleží ale velmi na tom, jak to konkrétně vnímáte vy. Někdo se drží pod

maximální hranicí 20 g sacharidů za den pro dosažení nutriční ketózy, jiný si se stejným cílem povolí celkem

50 g, ostatní hranici pro Low Carb vnímají až někde u 150 g sacharidů za den. Nicméně v knize jsou takto

označené recepty, kdy se množství sacharidů na 1 porci pohybuje přibližně do 25 g.

Celkový čas na přípravu a vaření

Počet porcí

Kalorická hodnota (většinou na 1 porci)

Stravovací styl

Kategorie receptů

Makroživiny v gramech (sacharidy, tuky, bílkoviny) Legenda k receptům

Obsah

Všechny recepty jsou Primal a samozřejmě bez lepku. Pokud se stravujete striktně podle určitých pravidel,

nemusíte procházet jednotlivá jídla a kontrolovat zda odpovídají právě vašemu stravovacímu stylu. Na konci

kuchařky najdete přehledný seznam receptů seřazených podle jednotlivých stylů v následujících kategoriích:

• Seznam Whole30 receptů

• Seznam Paleo receptů

• Seznam Low Carb receptů


13

Zelenina / Měsíc 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Brokolice S S S S S U

Celer bulva U U U U U U S S S S U U

Celer řapíkatý S S S S S

Cibule U U U U S S S S S U U U

Cuketa S S S S U U U

Čekanka S S U

Černý kořen U U S S U U U U S S S U

Česnek U U U U U S S S U U U U

Dýně U U S S S S U U

Fazole lusky S S S S

Fenykl S S S U

Chřest S S

Jarní cibulka S S S S

Kadeřávek S S S S S S

Kapusta U U U S S S S S S S

Kapusta růžičková S S S U S S S S S

Kedlubna S S S S S S U U

Křen U S S U U

Květák S S S S S S U

Lilek S S S S U

Medvědí česnek S S S

Mrkev U U U U U S S S S S U U

Okurky S S S U

Paprika S S S S

Pastiňák U U U U S S U U

Patizón S S S U U

Petržel U U U U U S S U U

Polníček S S S S S S S

Pórek U U U U U U S S S S S U

Rajčata S S S S U U

Rebarbora S S S

Ředkev U S S S U U

Ředkvičky S S S S S S S U

Řepa U U U U U S S S S S U U

Řeřicha S S S S S S S S S S S S

Salát S S S S S S

Špenát S S S S S S S

Tuřín U U S S S U

Zelí U U U S S S S S S U

Zelí čínské U U S S S U U

Dostupnost místních surovin během roku

Obsah


14

Ovoce / Měsíc ϭ Ϯ ϯ κ ρ ς ϳ Θ ε ϭϬ ϭϭ ϭϮ

Angrešt S S S

ƌŽƐŬǀĞ S S S S

Hroznové víno S S S

Hrušky letní S S

Hrušky zimní h h S S h h

Jablka letní S S

Jablka zimní h h h h S S h h

:ĂŚŽĚLJ S S S S S

Meruňky S S

Ostružiny S S S

Rybíz S S

Švestky S S S S

Třešně S S

Doba sklizně

Možnost zakoupení místní produkce z uskladněných zásob

Výchozí období pro letní kuchařku

Nedostupnost místní produkce

Legenda

Obsah


15

Použité základní

zimní suroviny


18

ObsahPoužité základní zimní suroviny

Černý kořen

Černý kořen je kořenová zelenina z čeledi hvězdnicovitých, původně nazývaná též hadí mordšpa

nělský. Toto označení odkazovalo nejen na místo jeho rozšíření do zbytku Evropy, ale také napo

věsti o tom, že po vložení kořene do úst hada plaz zahyne. Tato surovina byla využívána i v lidovém

léčitelství, kde se jí přisuzovaly pozitivní účinky proti dýmějovému moru a hadímu uštknutí. Černý

kořen je velice nenáročnou plodinou, s vysokou odolností proti mrazu. Daří se mu po celé Evropě

a Asii. Za největší pěstitele je považována Francie, Belgie a Nizozemsko. Bohužel v Čechách se tato

dříve velmi oblíbená zelenina pěstuje jen zřídka (odrůda Libochovický). Sběr se provádí během

podzimu či naopak jara. Černý kořen se nejlépe skladuje uložením do vlhkého písku svázaný do

svazků a zabalený ve fólii, aby se zabránilo jeho vysychání. Doma ho po zakoupení (bez očištění od

hlíny) uložte do lednice a spotřebujte do 10 dnů.

Černý kořen může dosahovat délky až 40 cm o  průměru 4 cm. Tato zelenina je velice podobná

mrkvi či petrželi, obdobně se i upravuje. Liší se zejména barvou – na povrchu je temně černá, uvnitř

naopak sněhově bílá a křehká. Po porušení povrchu vytéká z kořene latex, hustá bílá šťáva, která

po několika minutách zasychá a v místě poškození či řezu utvoří bílý film. Tepelně upravený černý

kořen má nasládlou chuť podobnou pastináku či chřestu, syrový (přidaný třeba do salátu) naopak

vzdáleně připomíná loupané mandle či lískové oříšky. Při práci s černým kořenem je dobré

v kuchyni používat pracovní rukavice, protože dokáže zabarvit prsty dohněda. I samotná

zelenina po očištění změní postupně barvu. Tomu se dá částečně zabránit použitím

octa či citrónové šťávy.

V  černém kořenu se nachází vysoký obsah

inulinu, proto je jeho konzumace často

doporučována diabetikům. Ze stopo

vých prvků jsou zde zastoupeny hoř

čík, fosfor, železo, vápník, draslíka so

dík, z vitamínů pak A, B1, C a E.


20

ObsahPoužité základní zimní suroviny

Dýně

Dýně je lidový název pro tykev. Jedná se o jednoletou popínavou rostlinu původem z LatinskéAme

riky, která se do Evropy dostala koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskýmivý

pravami. Existuje hodně druhů, které se od sebe liší tvarem, velikostí i chutí. Mezi nejznámější patří

dýně hokaido (původní název Hokkaidó), máslová, muškátová a špagetová. Příbuznými dýní jsou

třeba cukety a patizóny. V kuchyni najde dýně široké uplatnění, a to jak ve slaných, tak i ve sladkých

receptech. Hodí se skvěle k pečení, vaření či restování, naprosto jedinečné jsou z ní různé polévky

a pyré. Specifické využití má jen dýně špagetová, která se používá jako zdravá náhrada klasických

těstovin. Její doba uskladnění však patří k nejkratším, takže se během zimy špatně shání.Nejdé

le se dá zakoupit dýně máslová a hokaido (tu není nutné na rozdíl od ostatních druhů loupat, její

slupka tepelnou úpravou krásně změkne). U dýně při nákupu zkontroluje neporušenost její slupky

a dokonale zaschlou stopku, která je zárukou zralosti a uchovatelnosti této zeleniny.

Dýně se dá skladovat i několik měsíců. Nejlépe se jí daří v suchu při teplotách okolo 15°C, s dobrým

prouděním vzduchu. Takže raději než do sklepa uložte dýni doma do větrané chladnější místnosti,

třeba ložnice ci chodby. Jamile dýni nakrojíte, musíte počítat se zpracováním do několika dnů. Do

té doby ji na řezu zakryjte fólií či alobalem a uchovávejte v lednici.

Dýně jsou bohaté na obsah vitamínů a různých minerálních látek, nejvíce jsou zastoupeny vápník,

hořčík, fosfor, draslík, betakaroten a vitamíny A, B, C. Pravidelná konzumace této zeleniny pomáhá

při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvina srdeč

ních obtížích.


23

ObsahPoužité základní zimní suroviny

Kadeřávek

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) je zelenina vyšlechtěná z brukve zelné. Jedná se o velice odolnou

a otužilou rostlinu, která vydrží i velké zimní mrazy. Dokonce se říká, že kadeřávek přešlý mrazem

je chutnější. To vše ho staví do pozice krále zimního vaření, protože poskytuje svěží listy odpodzi

mu až do jara, kdy je jiné čerstvé zeleniny málo. Kadeřávek však nelze dlouhodobě skladovat, proto

ho kupujte vždy jen pár dní před samotným přípravou. Bez větší úhony (zejména velké listy) ho lze

zamrazit pro pozdější použití.

V kuchyni najde kadeřávek uplatnění všude tam, kam byste jinak použili klasickou kapustu nebo

třeba špenát. Jen je nutné počítat s tím, že jeho tuhé listy potřebují o něco delší tepelnou úpravu.

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík

a vápník (ve velmi dobře vstřebatelné formě). Jeho pravidelná konzumace snižuje hladinucholes

terolu v krvi, zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.


31

ObsahPoužité základní zimní suroviny

Ředkev bílá (daikon)

Ředkev setá je kořenová zelenina z čeledi brukvovitých, která má mnoho různých odrůd. Během

zimy byste měli věnovat pozornost zimním odrůdám, jako je třeba právě daikon a ředkev černá.

Oba druhy se sklízí během pozdního podzimu a dají se uchovávat téměř po celou zimu. Díky tomu

poskytnou další možnost zpestření zimních pokrmů. Chutnají skvěle jako základ čerstvých salátů,

dají se ale i tepelně upravovat (například nastrouhat na spiralizéru a použít místo rýžových nudlí

do asijských pokrmů, nebo jen jednoduše orestovat na ghee). Chutí připomínají jejich příbuznou

ředkvičku. Černá ředkev je výrazně pálivá, daikon naopak jemnější.

Při nákupu vybírejte spíše menší pevné kusy, protože tento druh zeleniny trpí při přezrání nadřev

natost. Ředkev uchovávejte v  lednici v  přihrádce na zeleninu, pro zamezení vysychání ji můžete

zabalit do fólie. Vždy ale odstraňte nať, od které zelenina začíná rychle zahnívat. Černou ředkev

před uložením do lednice neomývejte.

Všechny druhy ředkví obsahují velké množství užitečných látek.Z vita

mínů je to vitamín E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin (B3),

niacin, ale také beta karoten neboli pro-vitamin A. Co se týkámine

rálních látek, ředkve jsou bohaté na sodík, mangan, železo, měď,

fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík.


33

ObsahPoužité základní zimní suroviny

Tuřín

Tuřín neboli kolník či kvak patřil ve středověku mezi jednu z nejvíce pěstovaných plodin, později

se na něj tak trošku zapomnělo a využíval se spíše jako krmná plodina než jako zelenina. A to je

velká škoda. Tuřín je ohromně chutný, s lahodnou chutí, připomínající vzdáleně kombinaci brambor

a kedlubny. V obchodech bývá bohužel často zaměňován se sice vzhledově podobnou vodnicí, ta

ale chuťově připomíná spíše ředkvičku a ani se nedá podobně tepelně upravovat. Uvádí se, že tuřín

se pozná od vodnice podle ojínělých listů a lysé lodyhy. Vodnice bývá většinou bílá s fialovýmzabarvením, výrazně kulatého tvaru, tuřín naopak nažloutlý s fialovým krytím a mírně protáhlý. I když

ani tato vizuální pomůcka není stoprocentní, hodně záleží na konkrétní odrůdě.

Vzhledem k odolnosti této zeleniny k mrazům do -10 °C lze tuřín sklízet až do pozdního podzimu,

s možností uskladnění po celou zimu. Nejdéle vydrží uložený v chladném sklepě, doma hoskladujte v lednici při teplotě lehce nad nulou. Tuřín se hodí k přípravě různých pyré, dá se péct i smažit,

můžete jím nahradit v mnoha receptech brambory. Čerstvé kusy lze konzumovat i zasyrova, třeba

jemně nastrouhané do salátů.

Tuřín obsahuje malé množství vitaminů skupiny B

(B1, B2, B6, niacinu a kyseliny listové), naopak je

velmi dobrým zdrojem vitaminu C (300 gtuřínu pokryje doporučenou denní dávku prodospělého člověka). Z  minerálů je nejbohatší

na draslík a sodík. Díky obsahu nevýživných

složek, které se nacházejí i  v  hlávkovém

zelí, má alkalizující, diuretické(močopudné) a krev pročišťující vlastnosti, čímžposkytuje úlevu lidem se dnoua revmatickými bolestmi.


35

ObsahNetradiční suroviny

Netradiční suroviny


36

ObsahNetradiční suroviny

Citrónová tráva

Typická asijská bylina, která dodává jídlům příjemnou citrusovou vůni. Většinou se nechá v jíd

lech vyvařit, samotná se nekonzumuje. Seženete ji ve velkých supermarketech a vespecializova

ných asijských prodejnách či tržištích. Lze ji velmi dobře zamrazit a používat vždy jen v potřebném

množství.

Coconut Aminos

Coconut Aminos je speciální výrobek značky Coconut Secret. V  jídlech se používá jako náhrada

za sójovou omáčku. Jeho výhodou je absence sóji a lepku, má nižší obsah soli než běžné sójové

omáčky, neobsahuje přidaná barviva či aromata. Při jeho výrobě je využívána přirozenáfermenta

ce kokosové dužiny. Bohužel tento výrobek seženete jen velmi omezeně, prakticky jen přes internet

(ať už přímo ze zahraničí např. na iHerb nebo Vitacost, nebo v ČR přes obchod Paleo-doupe.cz).

Curry pasta (červená, zelená, žlutá)

Typická surovina pro přípravu asijských jídel. Můžete si ji snadno vyrobit doma sami, celkem běžně

ji ale dnes už seženete v různých obchodech. Nicméně vždy zkontrolujte složení. Kromě základních

ingrediencí jako jsou chilli papričky, citrónová tráva, česnek, šalotka, galangal a koření by neměla

pasta obsahovat žádná chemická aditiva či cukr. Curry pasta se prodává ve třech základníchbar

vách (červená, žlutá a zelená), které se liší složením, chutí i pálivostí. Velký výběr najdeteu viet

namských prodejců, v běžné síti bohužel většinou prodávají pasty plné éček.

Ghee

Klasické máslo obsahuje kromě tuku i další složky, díky nimž ho nelze použít na tepelnou úpravu za

vysokých teplot, protože se začne brzy přepalovat. Pokud ale tyto složky z másla odstraníte,vznik

ne ghee nebo také přepuštěné máslo, které naopak vydrží velmi vysoké teploty. Navíc obsahuje

pouze čistý tuk, takže ho lze použít i v receptech, kde se jinak mléčné výrobky záměrně vynechávají.

Ghee si můžete připravit snadno sami doma (tažením při teplotě okolo 100 °C a oddělením čistého

tuku od ostatních mléčných složek). Ačkoliv se přepuštěné máslo v  české kuchyni používalo od

pradávna, později se na něj tak trošku pozapomnělo. V poslední době ale opět získává stále větší

oblibu. Proto ho dnes lze sehnat prakticky téměř všude – ve větších supermarketech, prodejnách

se zdravou výživou či na farmářských trzích. Zda je výrobek označený jako ghee nebo přepuštěné

máslo není až tak důležité. Jedná se zejména o rozdíl v jeho přípravě, která dodává výslednému

výrobku mírně jinou barvu a chuť. Na jejich kuchyňské použití to ale nemá významný vliv.


37

ObsahNetradiční suroviny

Chia

Semínka šalvěje hispánské, nazývané též jako poklad aztéckých běžců, pochází z Mexikaa Gua

temaly. V posledních letech zažila opravdový boom v oblasti zdravé výživy. Bývá označována jako

super potravina s  odkazem na jejich vysoký obsah omega 3 mastných kyselin (nicméně jejich

využití lidským organismem není až tak skvělé, jak se obecně uvádí). V mnoha receptech se chia

používají (ať už celá či najemno pomletá) zejména pro jejich schopnost nasát v mnohanásobném

množství veškerou okolní tekutinu. Populární jsou například na přípravu různých pudinků. Sežene

te je v prodejnách se zdravou výživou i ve větších supermarketech.

Kašmírské chilli

Speciální odrůda chilli, která se vyznačuje výraznou chutí a  vůní, nicméně jen minimální pálivostí.

Proto se používá s oblibou tam, kde chcete jídlu dodat typickou chilli příchuť bez výrazné ostrosti. Je

velice populární v přípravě tandoori jídel, používá se k přípravě masaly, curry a dalších indickýchpo

krmů. Bohužel se poměrně špatně shání, nejpravděpodobněji uspějete ve specializovanýchprodej

nách s kořením či asijskými surovinami, bez problémů pak kašmírské chilli zakoupíte přes internet.

Kokosová mouka

Na rozdíl od mandlové mouky tu kokosovou doma jen tak nevyrobíte. I když se jedná o 100%na

jemno umletou dužinu kokosového ořechu, při její výrobě se kokos zbaví většiny tuku. Tím získá

jinou konzistenci i vlastnosti, než kdybyste jen najemno umleli strouhaný kokos či drť po výrobě

domácího kokosového mléka. Při jejím používání je vždy nutné myslet na to, že opravdu hodně saje.

V některých receptech lze jiné druhy ořechové mouky nahradit tou kokosovou, vždy ale v mnohem

menším množství (například za mandlovou stačí méně jak polovina gramáže). Kokosovou mouku

lze koupit v prodejnách se zdravou výživou, začíná být již běžně dostupná i ve většíchsupermar

ketech.

Koření pěti vůní

Sladce vonící, výrazná směs pěti koření (badyán, fenykl, skořice, hřebíček a  bílý pepř) se velmi

často používá v jižní Číně a ve Vietnamu, zejména k dochucení drůbeže. Někdy se při přípravě ještě

doplňuje zázvorem a  kardamomem. Tuto směs koření seženete ve specializovaných prodejnách

s kořením nebo asijskými potravinami.


38

ObsahNetradiční suroviny

Kokosový olej

Tento druh oleje se získává z kokosové dužiny, a to za použití různých postupů (od mechanického

lisování až po výrobu pomocí chemických látek či vysokých teplot). Kokosový olej prožívá v poslední

době velký boom, proto ho seženete naprosto bez obtíží ve všech prodejnách se zdravou výživou

nebo například i v DM drogerii. Kromě přisuzovaného pozitivního vlivu na lidské zdraví bývá velmi

často vyzdvihována i jeho vysoká odolnost vůči vysokým teplotám (tzv. kouřový bod). Zde je ale

nutné poznamenat, že to platí pouze pro olej rafinovaný (ten opravdu vydrží teploty okolo 200 °C),

pro zdravotní přínos je naopak dobré používat na studenou kuchyni či přímou konzumaci olejpa

nenský, nejlépe v bio kvalitě.

Mandlová mouka

Jedná se o jemně pomleté mandle. Mouka se dá sehnat v různých konzistencích, od jemné až po

spíše hrubě nasekané mandle, z mandlí loupaných i neloupaných. V některých receptech lzeman

dlovou mouku nahradit usušenou a pomletou drtí, která vám zbyde po přípravě domácíhoman

dlového mléka. Mandlovou mouku zakoupíte v  prodejnách se zdravou výživou, specializovaných

obchodech s ořechy, nebo třeba v předvánočním období v Lidlu (označená jako mleté blanšírované

mandle).

Pektin (citrusový či jablečný)

Jedná se o přírodní želírovací látku používanou pro výrobu džemů a marmelád. Získává sez vyliso

vaného ovoce, zejména z kůry a slupek. Seženete v prodejnách se zdravou výživou.

Sušené brusinky

Celkem běžná a oblíbená surovina. Při jejím nákupu ale vždy dbejte, abyste vybrali brusinky, které

jsou doslazované jablečnou šťávou a ne cukrem (byť i třtinovým). Seženete je napříkladv prodej

nách se zdravou výživou či DM drogerii.

Tapioková mouka

Tato alabastrově bílá mouka bývá také velmi často označována jako tapiokový škrob. Jedná se ale

o stejný produkt. Získává se z rostliny zvané maniok, cassava či yuca. Vlastnostmi se velmi podobá

například bramborovému či kukuřičnému škrobu. Lze ji sehnat v prodejnách se zdravou výživou

a specializovaných asijských obchodech či tržištích.


39

ObsahNetradiční suroviny

Uzená paprika

Velmi oblíbené koření španělské a  latinsko-americké kuchyně. Získává se sušením a  pomalým

uzením sladké papriky. Přidáním do jídla dodává pokrmu úžasné kouřové aroma. Uzenou papriku

lze již dnes běžně zakoupit, ať už ve specializovaných prodejnách s kořením či většíchsupermar

ketech. Vyrábí ji například i Vitana.

Vinný kámen

Jako vinný kámen bývá označována náhrada za klasický prášek do pečiva, jenž často obsahuje

lepek či fosfáty. Jedná se o  kombinaci vinného kamene, jedlé sody a  kukuřičného či bramboro

vého škrobu. Ani jedna z variant není čistě paleo, pokud ale máte na výběr, sežeňte si raději ten

s bramborovým škrobem (vyrábí například firma Adveni). V receptech se používá ve dvojnásobném

množství než klasický prášek do pečiva. Lze ho zakoupit v  prodejnách se zdravou výživou nebo

i v DM drogerii.


40

ObsahSnídaně

Snídaně


41

ObsahSnídaně

Černý kořen á la chřest

ObsahSnídaně


42

ObsahSnídaně

Černý kořen á la chřest

Máte rádi bílý chřest a nebaví vás čekat do jara na jeho sezónu? Pak máte dvě možnosti – koupit

si nakládaný, nebo to obejít a připravit si typická chřestová jídla z úplně jiné suroviny – černého

kořene neboli hadího mordu. Pravda, tahle dříve naprosto běžná kořenová zelenina se dnes

velmi špatně shání. Ale pokud tu možnost máte, určitě neváhejte. Budete si mlaskat blahem :-)

Suroviny

400 g černého kořene (6 kořenů)

30 g octa (2 lžíce)

150 g prosciutta nebo tenkých plátků

slaniny

2 vejce

50 g majonézy (2 plné lžíce)

20 g hořčice (2 plné lžičky)

sůl

pepř

Postup přípravy

Černý kořen oškrábejte ostrým nožem pod tekoucí vodou.

To zabrání zabarvení a  zalepení vašich rukou latexem, který

z nakrojené zeleniny vytéká.

Zarovnejte oba konce kořene a  každý kousek nakrájejte na

10-15 cm kousky. Vhoďte je do hrnce s vodou a 1 lžící octa, který

zabrání jejich zhnědnutí. Vařte přibližně 25 minut.

Po uvaření černý kořen slijte, osušte a pak každý kousek obalte

úzkým tenkým plátkem slaniny nebo sušené šunky. Obalené

kořeny vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte

do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 minut.

Než se černý kořen upeče, připravte si ochucenou majonézu.

Stačí ji smíchat s  hořčicí (můžete použít domácí z receptu na

s tr. 253) a dát vychladit. Na závěr uvařte ztracená vejce.

50 minut

2 porce

610 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Snídaně, Hlavní jídla

39g S – 39g T – 27g B na 1 porci


43

ObsahSnídaně

Z černého kořene lze připravit

i další typická chřestová jídla,

třeba krémovou polévku.

Do dvou menších nižších hrnců nalijte přibližně 5 cm vody a po

půl lžíci octa. Nálev přiveďte k  varu. Jakmile začne voda vřít,

plotýnky vypněte a v obou hrncích vytvořte mícháním vír.

Do jeho středu pak opatrně vyklepněte vajíčko. Jeho žloutek by

se měl působením odstředivé síly obalit v  bílku. Vejce nechte

na chladnoucích plotýnkách přibližně 4 minuty. To je doba

potřebná k  tomu, aby bílek ztuhnul, ale žloutek zůstal krásně

tekutý.

Uvařená ztracená vejce opatrně vyjměte z  vody (ideálně

děrovanou naběračkou, aby mohla odtéct voda) a  rovnou je

servírujte na upečené černé kořeny. Navrch vše doplňte lžící

ochucené majonézy a jemně osolte a opepřete. Hned podávejte.


44

ObsahSnídaně ObsahSnídaně

Dýňová granola


46

ObsahSnídaně ObsahSnídaně

Kapustičky se slaninou a vejci


48

ObsahSnídaně ObsahSnídaně

Omeleta plněná

pórkovou směsí


50

ObsahSnídaně ObsahSnídaně

Ořechová kaše s hruškou

a skořicí


51

ObsahSnídaně

Ořechová kaše

s hruškou a skořicí

V zimním období je teplá snídaně téměř nezbytnost. Dokáže vás krásně zahřát a správněnakopnout do nového dne. Zkuste si proto ráno připravit třeba teplou ořechovou kaši. Pokud k ní navíc

přidáte horké ovoce a voňavou skořici, bude to přímo balzám na duši.

Suroviny

400 ml kokosového mléka (2 neúplné

hrnky)

80 g kešu (3 malé hrsti)

20 g čerstvých datlí bez pecky

(2 střední)

20 g kokosového oleje (2 zarovnané

lžíce)

300 g hrušky (2 střední)

2 g skořice (½ lžičky)

20 g rozdrcených vlašských ořechů

nebo pekanů (1 malá hrst)

Postup přípravy

V mixéru si co nejvíce dohladka rozmixujte kešu ořechy, datle

a kokosové mléko. Pokud chcete z kešu získat co nejvíce živin,

namočte je minimálně 2 hodiny předem do vlažné vody. Tu před

upotřebením slijte a kešu opakovaně propláchněte.

Nakrájejte si na kousky hrušky včetně slupky. Na malé pánvi si

na střední teplotu nahřejte kokosový olej a na něm nechte pár

minut za občasného promíchání nakrájené hrušky orestovat.

Pokud pustí hodně šťávy, nechte ji většinu vyvařit.

Zatímco se hrušky restují, připravte si kaši. Stačí rozmixovanou

kešu směs nalít do menšího hrnce či pánve a  za častého

promíchání přivést k varu.

Kaše postupně zhoustne, což trvá 1-2 minuty. Měla by mít

konzistenci přibližně jako řidší krupicová kaše.

15 minut

2 porce

690 kcal na 1 porci

Paleo, Primal

Snídaně, Dezerty, Rychlovky

47g S – 53g T – 11g B na 1 porci


52

ObsahSnídaně

Hotovou kaši doplňte orestovanými hruškami, posypte troškou

skořice a několika drcenými vlašskými ořechy a ihned podávejte.

Základní kaše je ohromně variabilní. Můžete ji libovolně dochutit

podle toho, jak to máte rádi. Hrušky nahradit jablky, kaši posypat

například dýňovou granolou (recept str. 44), sušenými brusinkami

či fíky, kokosovými lupínky a navíc jemně pokapat medem. Určitě

přijdete na spoustu dalších variant.

Název „ořechová“ není

v tomto případě úplně správně.

Věděli jste, že kešu nejsou

z botanického hlediska vlastně

ořechy, ale nažky kešu jablek?


53

ObsahSnídaně ObsahSnídaně

Pečené mrkvové

lívanečky s jablky


55

ObsahSnídaněSnídaně

Pórkový masový koláč


57

ObsahSnídaně ObsahSnídaně

Šunkové košíčky s pórkem


59

ObsahSnídaně

Hlavní jídla


60

ObsahHlavní jídla Asijský burger s trhaným kachním masem

ObsahHlavní jídla

62

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Bigos

65

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Boloňské dýňové „fettuccine“

68

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Bůček na jablkách

70

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Dušená kapusta s hlívou a dýní

73

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Dušený bůček se zelím a dýní

ObsahHlavní jídla

Dušený bůček

se zelím a dýní

Příprava tohoto jídla nějaký čas zabere, s tím je nutné počítat. Pokud ale máte k dispozicitlakový hrnec, můžete dušení bůčku zkrátit o více než polovinu. Nebo naopak použijte pomalý hrnec

a bůček nechte dusit 5-6 hodin na nízký stupeň, bez nutnosti vaší pozornosti.

Suroviny

400 g libovějšího bůčku bez kosti a kůže

5 g česneku (1 velký stroužek)

3 g sladké papriky (1 zarovnaná lžička)

3 g kmínu (1 zarovnaná lžička)

20 g sádla (1 plná lžíce)

100 g cibule (1 střední)

500 g bílého hlávkového zelí (½ menší

hlávky)

15 g sušených hub (1 plná hrst)

500 g máslové dýně (½ středního kusu)

15 g octu (1 lžíce)

sůl

pepř

Postup přípravy

Bůček si nakrájejte na kostky 3x3 cm. Vložte je do hrnce a na

střední teplotu nechte pustit tuk. Bůček opečte dozlatova ze

všech stran, přidejte rozdrcený česnek, sladkou papriku, kmín,

sůl a pepř.

Chvíli vše orestujte, zalijte troškou vody a  nechte dusit pod

pokličkou na nízkou teplotu přibližně 2 hodiny. Občas maso

zkontrolujte, promíchejte a  v  případě potřeby podlijte malým

množstvím vody.

Po necelé hodině, co se bůček dusí, si začněte připravovat zelí.

Zbavte ho tvrdého košťálu a  nakrouhejte na tenké nudličky

(pomocí nože, na mandolíně nebo v  robotu). Oloupejte cibuli

a nakrájejte ji na kostičky.

Ve větším hrnci si rozpusťte na střední teplotu sádlo a na něm

dorůžova osmahněte nakrájenou cibuli.

2 hodiny

2 porce

1020 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Hlavní jídla

52g S – 77g T – 34g B na 1 porci


75

ObsahHlavní jídla

Nudličky zelí osolte a  co nejlépe promačkejte rukama. Díky

tomu zelí krásně zkřehne a  mírně pustí šťávu. Přidejte ho do

hrnce k  cibuli, přisypte sušené houby, vše zalijte octem a  asi

2 dcl vody. Zakryjte poklicí a  duste na mírném plameni za

občasného promíchání 45 minut.

Oloupejte dýni a zbavte ji semínek (ty si můžete připravit podle

receptu ze str. 230). Nakrájejte ji na kostičky. Jakmile je zelí

měkké, přidejte k  němu dýni a  duste společně 15-20 minut,

dokud dýně nezměkne.

Na posledních pár minut odkryjte poklici, teplotu mírně

zvedněte a nechte vyvařit přebytečnou tekutinu.

Dušené zelí s  dýní a  houbami podávejte doplněné o  měkký

bůček. Ten můžete klidně před podáváním i do směsi přimíchat.

Dýni lze případně nahradit

batáty, jen bude nutné

zkrátit dobu jejich přípravy

– rychleji se rozvaří.


76

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Hovězí burger se žampióny


79

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Pečené hovězí ragú

se zeleninovým pyré


82

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Hovězí roláda s křenovou

omáčkou


85

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Kuře s červeným zelím


87

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Losos v hořčičné krustě


89

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Pečené dýňové chili con carne


92

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Pikantní kuřecí křídla


93

ObsahHlavní jídla

Pikantní kuřecí křídla

No není to zrovna nejvhodnější jídlo třeba na první rande ;-) Jíst spořádaně příborem opravdu

nejde. Naopak počítejte s tím, že budete mít pěkně umaštěné prsty, plné lepkavého vypečeného

chilli džemu. Ale jedině tak si tohle jídlo opravdu vychutnáte.

Suroviny

1 200 g kuřecích křídel (10 velkých kusů)

75 g chilli džemu dle receptu na str. 255

(4 vrchovaté lžičky)

sůl

Postup přípravy

Všechna křídla postupně nařežte na 3 kusy. Nejlépe vám to

půjde tak, že křídlo v  každém kloubu zlomíte a  pak pomocí

ostrého nože mezi kostmi přeříznete.

Koncové tenké části s  letkou péct nebudeme. Většinou se

rychle spálí, není na nich ani žádné maso. Ale na polévku se

hodí skvěle. Můžete je zamrazit a později přidat k zelenině při

přípravě vývaru.

Nakrájená křídla ze všech stran jemně osolte, rozprostřete

v jedné vrstvě do vhodné pečící nádoby a jemně podlijte vodou.

Stačí málo, nechceme, aby se křídla vařila. Jen zabráníme

jejich připálení.

Připravená kuřecí křídla vložte do trouby vyhřáté na 180 °C

a nezakrytá pečte bez obracení či podlévání 40 minut. Jakmile

začnou křídla hnědnout, vytáhněte je z  trouby, každý kousek

obraťte a potřete mírně naředěným chilli džemem. 1,5 hodiny 2 porce 640 kcal na 1 porci Whole30, Paleo, Primal, Low Carb Hlavní jídla, Snacky 9g S – 41g T – 58g B na 1 porci

94

ObsahHlavní jídla

V případě potřeby křídla opět mírně podlijte. Vraťte je zpět do

trouby a pečte 20 minut. Pak je znovu otočte, potřete i z druhé

strany a pečte 15-20 minut.

Jakmile jsou křídla krásně měkká (maso musí jít téměř samo

od kosti), se zkaramelizovanou omáčkou, vyjměte je z  pečící

nádoby. Do pekáčku nalijte malé množství vody a na rozpálené

plotně v  ní za stálého míchání nechte rozpustit vypečené

částečky.

Vzniklou omáčkou polijte upečená křídla a  hned je podávejte.

Můžete je podle chuti doplnit troškou chilli džemu nebo ochucené

majonézy. Jako příloha se bude skvěle hodit nakrájená čerstvá

zelenina či upečené batáty nebo dýně.

U Whole30 varianty použijte

chilli džem připravený ve

variantě bez medu.

95

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Pizza s řepou a kozím sýrem

97

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Pomalu pečené

koleno na švestkách

100

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Salát z pečené dýně

s kozím sýrem

102

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Sulc

105

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Špízy z panenky

a růžičkové kapusty

107

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Šťavnaté krůtí prso

110

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Vepřová panenka

s dýní a jablky

113

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Vepřové vindaloo

s celerovou rýží

116

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Vepřový ovar

119

ObsahHlavní jídla ObsahHlavní jídla

Vepřový paprikáš

122

ObsahHlavní jídla

Rychlovky

ObsahRychlovky Balzamikové krevety s dýňovými nudlemi

ObsahRychlovky

ObsahRychlovky

Balzamikové krevety

s dýňovými nudlemi

V  asijské kuchyni se krevety s  oblibou připravují na sladko-kyselý způsob, třeba za použití

palmového cukru a limetky. Velice často se pak setkáte i s obměnou s přidáním medu. Všechny

tyto ingredience lze celkem úspěšně nahradit jablečným balzamikem, který sladkost i kyselost

přirozeně obsahuje a po zahřátí krásně zkaramelizuje a zhoustne.

Suroviny

600 g máslové dýně (vršky ze 2 dýní)

35 g olivového oleje (3 lžíce)

350 g krevet

10 g česneku (2 velké stroužky)

1 chilli paprička

30 g jablečného balzamika (2 lžíce)

1 hrst čerstvého koriandru

½ limetky

sůl

Postup přípravy

Nejprve si připravte dýňové nudle. Z dýně uřízněte vrchní část

bez semínek a  oloupejte ji. Nudle pak nastrouhejte pomocí

spiralizéru (speciální struhadlo na nudle ze zeleniny či ovoce).

Pokud tohoto kuchyňského pomocníka doma nemáte,

nezoufejte. Skvěle poslouží i obyčejná škrabka. Dýni nakrájejte

na přibližně centimetrové plátky a ty pak po obvodu nakrouhejte

pomocí škrabky na placaté nudle.

Připravené nudle promíchejte se lžící olivového oleje a  pak

je rozdělte na dvě části. Každou rozprostřete na samostatný

plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté

na 180 °C na 10-15 minut.

Ke konci nudle kontrolujte, aby se od krajů nespálily, a  velmi

jemně je promíchejte (opatrně, jsou křehké).

Pár minut předtím, než se nudle upečou, si připravte krevety.

25 minut

2 porce

520 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Rychlovky, Hlavní jídla

40g S – 18g T – 43g B na 1 porci


125

ObsahRychlovky

Na 2 lžících olivového oleje na střední teplotu krátce orestujte

rozdrcený česnek, drobně nakrájenou chilli papričku zbavenou

semínek a nasekané stonky koriandru. Přidejte očištěné krevety

(návod na str. 129) a balzamiko. Za stálého míchání nechte ocet

vyvařit a  zhoustnout, krevety zrůžovět ze všech stran. To by

mělo trvat tak 2-3 minuty.

Upečené nudle před podáváním posypte špetkou soli a jemně

promíchejte. Na talíři je doplňte balzamikovými krevetami

(včetně oleje), lístky koriandru a čtvrtkou limetky.

Jablečné balzamiko

koupíte například

v DM drogerii.


126

ObsahRychlovky

Batátové curry s lososem

ObsahRychlovky


128

ObsahRychlovky

Dýňové curry s krevetami

ObsahRychlovky


131

ObsahRychlovky Houbové ragú s celerovými nudlemi

ObsahRychlovky

13 4

ObsahRychlovky

Játrová směs s jablky

ObsahRychlovky

ObsahRychlovky Kachní prso s brusinkovou omáčkou

ObsahRychlovky

14 0

ObsahRychlovky

Pánev s masovými kuličkami

ObsahRychlovky

14 3

ObsahRychlovky

Pečený losos s dýňovou rýží

ObsahRychlovky

ObsahRychlovky Smažená dýňová rýže s kadeřávkem

ObsahRychlovky

147

ObsahRychlovky

Polévky

14 8

ObsahPolévky

Krémová cibulačka

ObsahPolévky

ObsahPolévky

Krémová cibulačka

Pro přípravu krémové cibulačky sice stačí jen pár surovin, ale musíte jim věnovat čas. Jedině

tak bude vaše snaha odměněna lahodnou hustou polévkou, ve které se orestovaná cibulka bude

hezky rozplývat na jazyku.

Suroviny

500 g cibule

20 g ghee (1 plná lžíce)

30 g olivového oleje (2 lžíce)

1/3 lžičky mletého rozmarýnu

1 bobkový list

15 g balzamika (1 lžíce)

20 g kešu (1 malá hrst)

sůl

pepř

Postup přípravy

Cibuli si nakrájejte na půlkolečka silná okolo 0,5 cm. V  co

nejširším hrnci, aby v  něm nebyla cibule ve vysoké vrstvě, si

rozehřejte na vyšší střední teplotu (šestý stupeň z devíti) ghee

a olivový olej.

Na nich orestujte všechnu cibuli, kterou jste posypali

zarovnanou lžičkou soli a  přidali do ní bobkový list. To trvá

přibližně 45 minut. Ze začátku není nutné cibuli nijak často

promíchávat. Nebude se rychle připalovat a ani nechceme, aby

se příliš rozpadla. Ke konci už ale od ní raději neodcházejte,

můžete i stáhnout teplotu o jeden stupeň.

Během míchání ze dna seškrabávejte vypečené zkaramelizované kousky. Cibule by ve finále měla být krásně tmavě

hnědá - ne černá a ani naopak jen světle hnědá, po ochutnání

sladká, bez náznaku pachuti spáleniny.

Orestovanou cibuli posypte mletým rozmarýnem a  zalijte

lžící balzamika. Promíchejte, nechte chvíli vyvařit ostrou chuť

octu a  pak vše zalijte 0,6 l vody (pro plnější chuť můžete část

1 hodina

2 porce

390 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Polévky

28g S – 30g T – 5g B na 1 porci


150

ObsahPolévky

nahradit vývarem). Krátce povařte. Vyjměte z  hrnce bobkový

list, odeberte 2 naběračky polévky a  rozmixujte je dohladka

s kešu ořechy.

Ty můžete pro lepší stravitelnost předem namočit do vody (na

minimálně 2 hodiny), před použitím je slít a propláchnout čistou

vodou. Rozmixované ořechy vlijte zpátky do polévky a  krátce

prohřejte. Kešu vše krásně zahustí a zjemní.

Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem. Při podávání můžete

cibulačku (neplatí pro Whole30) posypat lněnými krutonky

(recept str. 265).

Základem výrazné chuti této

polévky je hezky dohněda

orestovaná cibule.


151

ObsahPolévky

Dýňová polévka

s kokosovým mlékem

ObsahPolévky


153

ObsahPolévky

Kapustová polévka

ObsahPolévky


15 6

ObsahPolévky

Kaštanová polévka

ObsahPolévky


159

ObsahPolévky

Krém z černého kořene

se slaninovou pěnou

ObsahPolévky


162

ObsahPolévky

Krémová kuřecí polévka

ObsahPolévky


16 4

ObsahPolévky

Krémová rybí polévka

ObsahPolévky


167

ObsahPolévky

Oukrop

ObsahPolévky


169

ObsahPolévky

Pečená hovězí polévka

ObsahPolévky


172

ObsahPolévky

Polévka z pečené mrkve

ObsahPolévky


175

ObsahPolévky

Rybí knedlíčková polévka

ObsahPolévky


178

ObsahSaláty

Saláty


179

ObsahSaláty

Celerový salát

ObsahSaláty


181

ObsahSaláty

Ředkvový salát

ObsahSaláty


183

ObsahSaláty

Přílohy a pečivo


18 4

ObsahSaláty

Batátové krokety

ObsahPřílohy a pečivo


186

ObsahPřílohy a pečivo

Celerové placky

ObsahPřílohy a pečivo


187

ObsahPřílohy a pečivo

Celerové placky

Placičky jsou ohromně variabilním jídlem. Dají se jíst samotné, když potřebujete něco rychle do

ruky, hodí se skvěle jako jídlo na cesty, jsou úžasnou přílohou k pečenému masu a dušenému

zelí nebo k omáčkám. Dají se smažit i péct, můžete obměňovat suroviny podle aktuálníhoobsahu vaší spíže. Prostě s nimi nikdy nešlápnete vedle :-)

Suroviny

750 g celeru (1 velká bulva)

250 g dýně (1/4 střední)

4 vejce

10 g soli (1 lžička)

pepř

Postup přípravy

Nastrouhejte si na jemno oloupaný celer a dýni (hoka



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist