MLADÁ FRONTA
Tato kniha obsahuje doporučení a informace týkající se zdravotní péče.
Měli byste s nimi zacházet jako s doplněním informací, které vám podává
váš lékař nebo jiný zdravotnický profesionál, nikoliv jako se zdrojem, který
tyto informace nahrazuje. Jestliže víte nebo máte podezření, že trpíte zdra -
votním problémem, doporučujeme, abyste před dodržováním jakéhokoliv
léčebného či terapeutického programu vyhledali svého lékaře. Při tvorbě
této knihy bylo vynaloženo veškeré úsilí, aby informace v ní obsažené byly
k datu vydání co nejpřesnější. Vydavatel ani autor však nepřijímají
odpovědnost za jakékoliv zdravotní projevy, které mohou nastat jako výsledek
aplikace metod vycházejících z této knihy.
Z angličtiny přeložil Petr Kotouš.
THE END OF DIETING: How to Live for Life
Copyright © 2014 by Joel Fuhrman, M.D.
All rights reserved.
Translation © Petr Kotouš, 2016
ISBN 978-80-204-3653-5
Tuto knihu věnuji všem, kteří se snaží zachránit naši planetu a zlepšit
stav její i jejích obyvatel. Kéž naše společná snaha vede ke zdravé budouc -
nosti našich dětí a dalších generací.
OBSAH
Závazek skoncovat s dietou 11
Úvod 13
Část první
1 Toxický hlad 28
2 Pravda o dietních pověrách 44
3 Pryč s dietou 74
Část druhá
4 Síla skutečných potravin 100
5 Nutritariánský výcvik 122
6 Plán 146
7 Recepty 192
Závěr 275
Příloha: Potravinové doplňky 280
Zdroje 289
Poděkování 314
Rejstřík 315
| 11
ZÁVAZEK SKONCOVAT S DIETOU
Celou dobu nám věší na nos bulíky.
Diety nefungují a na naše zdraví mají katastrofální účinky.
Každá dieta je předem odsouzená k neúspěchu – ať už je to počítání
kalorií, měření porcí nebo pohrávání si s poměry tuků, sacharidů nebo bílkovin,
které si sázíme na talíř. Může se vám podařit několik kilogramů shodit, jenže
do dvou let se vám váha většinou vrátí – a ještě naroste. Lidí, kterým se
podařilo díky dietám úspěšně zhubnout a udržet si nižší váhu po celý zbytek
života, je ve skutečnosti méně než dva ze sta.
1
Méně než dva ze sta! To je méně
než 2 %. Znamená to, že více než 98 % lidí, kterým se podařilo zhubnout,
zase přibírá, což je ovšem ze zdravotního hlediska horší, než kdyby bývali
vůbec nezhubli.
Neustálé změny hmotnosti a drastické změny způsobu výživy jsou velmi
nebezpečné a mají potenciál zvýšit riziko kardiovaskulárních chorob.
2
Jinými slovy – ve snaze maličko zhubnout se sami doslova zabíjíme.
Průmyslový konglomerát zabývající se výživou, ve kterém se točí
miliardy dolarů, nám neustále nabízí nové a nové výživové programy zaštítěné
celebritami, nové a nové poznatky o tom, co jíst a čemu se vyhýbat. Tím
jen mate naše názory na to, co jíme a jak o výživě uvažujeme; zároveň nám
nabízí krátkodobé záplaty na naše problémy, které ovšem fungují na úkor
našeho dlouhodobého zdravotního stavu.
A my jim to věříme, zcela a bez zaváhání.
Jenže i přesto pořád tloustneme, i přesto čelíme celosvětové epidemii
srdečních chorob, mrtvice, cukrovky a rakoviny. Nejde o to, že byste při držení
diet selhávali – to diety obelhávají nás.
Zasloužíte si něco lepšího – lepší informace, lepší stravu, lepší zdraví.
Zasloužíte si informace, díky nimž už nikdy nebudete muset držet dietu.
Kvalitní výživa změní kvalitu vašeho organismu a umožní vám skoncovat
s potravinovými závislostmi a touhami jednou provždy. Můj nutritariánský
přístup ke stravování uspokojí veškeré dimenze hladu. Jakmile se
začnete stravovat zdravě, strava složená z potravin bohatých na živiny, jako je
12 |
zelenina, ovoce, boby, ořechy a semínka, zaplaví váš organismus vitaminy,
minerály a fytochemikáliemi, které tak zoufale potřebuje. Nejen že okamžitě
zhubnete, díky změně jídelníčku dojde také ke změně vašich chuťových
preferencí a vy začnete toužit po potravinách podporujících zdraví a přestanete
bažit po těch, které vám ubližují. Jídlo, které pro vás kdysi tolik znamenalo,
najednou ztratí svou přitažlivost. Spolu s tím, jak se zmenšuje obvod vašeho
pasu, začnou ustupovat i vaše jídelní zlozvyky založené na emocích.
Při přechodu na nutritariánský výživový styl je prakticky nemožné
přibírat, protože přijímáte pouze takovou stravu, která utiší skutečný hlad,
nikoliv tu, která s sebou přináší bažení a závislost. Stravy, o které hovořím,
můžete spořádat neuvěřitelné množství, protože je bohatá na živiny a zároveň
chudá na kalorie. Proto vás uspokojí.
V následujících kapitolách se dozvíte tajemství, díky kterému bude tato
proměna vašeho organismu fungovat. Slibuji, že udělám všechno, co je
v mých silách, abych vám pomohl dosáhnout úspěchu, který si tolik
zasloužíte. Pro začátek mě nechte, abych to řekl místo vás. Všechno, co jste
podnikali v minulosti, prostě nefungovalo. Napřed bude třeba opravit způsob, jak
váš mozek uvažuje, a já vám ukážu, jak na to. Nesnažte se rozhodovat o tom,
co budete jíst. Toto rozhodnutí nechte na mně. Oprostěte se od stresu,
který s sebou přináší držení diety a rozhodování o tom, co jíst a nejíst, jež
musíte každé ráno podstupovat. Neposuzujte se podle toho, jak se vám daří
držet dietu, nepřemýšlejte o tom, zda potraviny, které jíte, na vás „fungují“.
Nebude to trvat ani týden a začnete mít pocit, že se stal zázrak.
Žijte bez diety je kniha a zároveň životní styl, který si zasloužíte.
Výživová a stravovací doporučení na následujících stránkách vám nejen zaručí, že
už nikdy nebudete muset držet dietu, zároveň také budou fungovat jako
prevence vzniku chorob. Nejlepší na tom celém je, že si můžete moje rady
přizpůsobit vlastním potravinovým preferencím a individuálním
výživovým potřebám, díky čemuž si sami zajistíte to, co je vaším nezadatelným
právem – vlastní zdraví.
| 13
ÚVOD
Kniha Jez, abys žil byla od svého vydání v roce 2003 přeložena do šestnácti
jazyků a prodalo se jí více než jeden milion výtisků. Umístila se na první příčce
žebříčku bestsellerů podle New York Times a vydržela tam několik let, během
nichž se na trhu objevily stovky, ne-li tisíce různých jiných knih o výživě.
Když jsem svou knihu Jez, abys žil psal, nevedla mě k tomu touha po slávě
nebo po bohatství. Když jsem se poprvé posadil k psacímu stolu, mým cílem
bylo především vzdělávat a motivovat čtenáře k tomu, aby si sami dopomohli
ke kvalitnímu zdraví, ať už to obnáší nutnost zhubnout, vyléčit se z
chronických nemocí nebo se prostě jenom cítit lépe. Vůbec mě nenapadlo, že by
moje kniha mohla zaznamenat takový úspěch a že by mohla tolik rezonovat
v myslích lidí po celém světě. V určitém období jsem měl dojem, že frázi „jez,
abys žil“ slýchám snad odevšad – jenom abych doložil, jak obrovský úspěch
zaznamenal výživový styl, jímž jsem se v knize zaobíral. Dodnes mi v
e-mailové i poštovní schránce každý týden přistane nepočítaně dopisů, ve kterých mi
čtenáři děkují za to, že se jim díky mé knize zázračně navrátilo zdraví.
Tajemství úspěchu knihy Jez, abys žil je docela jednoduché: Nikomu jsem
nesliboval rychlé vyřešení problémů. Na rozdíl od módních diet, které
slibují rychlé a okamžité výsledky, přinesla kniha Jez, abys žil důležité informace
o potravinách a zdravé stravě, díky nimž se z každého čtenáře mohl stát
výživový expert. Kniha obsahovala veškeré informace nutné k tomu, aby se
každý čtenář mohl stát sám sobě výživovým poradcem, který se dokáže
postarat o vlastní zdraví.
Středobodem knihy Jez, abys žil je jednoduchá rovnice, která také stojí
v jádru mého výživového programu:
Z = VL / K
Zdraví = Výživné Látky / Kalorie
Vaše zdraví lze popsat jako podíl mezi množstvím
výživných látek a příjmem kalorií.
14 |
Tomuto základnímu konceptu říkám výživová hodnota vaší stravy.
Potraviny nám dodávají jak živiny, tak kalorie (energii). Veškeré kalorie získáváme
pouze ze tří základních látek: sacharidů, tuků a bílkovin. Živiny pocházejí
z nekalorických složek potravy, jmenovitě z vitaminů, minerálů, vlákniny
a fytochemikálií, což jsou všechno chemické sloučeniny, které se přirozeně
vyskytují v rostlinách. Tyto nekalorické živiny jsou pro naše zdraví zcela
nezbytné. Jestliže jíte takové potraviny, které vykazují vysoký poměr živin vůči
kaloriím, zbavujete se tuku a podporujete zdraví. Čím více výživově
hodnotné stravy přijímáte, tím méně kalorií se dostává do vašeho těla a tím méně
také toužíte po tučné a vysoce kalorické potravě.
Strava bohatá na živiny zpomaluje proces stárnutí, pomáhá obnovovat
buňky, pomáhá při zánětech a podporuje organismus při zbavování
toxinů. Taková potrava také obsahuje velký podíl vlákniny a zabírá v žaludku
spoustu místa. Proto můžete takové potravy přijímat velké množství, čímž
utišíte hlad a chuť na další jídlo. Jestliže budete jíst stravu plnou mikroživin,
přestane váš organismus toužit po stravě způsobem, který nazývám toxický
hlad. Ten vás vede k přijímání stravy s větším počtem kalorií, než je třeba –
obvykle průmyslově zpracovaných potravin, jejichž konzumace může
přispět kromě řady jiných onemocnění ke vzniku rakoviny a srdečních chorob.
Zjištění, kolik lidí kniha Jez, abys žil inspirovala ke změně stravovacích
návyků, může sloužit nejen jako podpora mých závěrů, že potrava bohatá
na živiny upevňuje lidské zdraví, ale také jako živoucí a neustále narůstající
důkaz o tom, že tento přístup skutečně funguje. Nenajdeme lepší způsob,
jak to ověřit, než si vyslechnout názory lidí, kteří se mými radami řídí v
každodenním životě. Tisíce těchto lidí dramaticky shodily na váze a už nikdy
nepřibraly. Jeden čtenář jménem Scott vážil ohromujících 230 kg. Scott si
nedokázal ani zavázat tkaničky. Nemohl dýchat a dokázal v kuse ujít pouze
devět kroků. Přitom mu bylo 38 let. Jeho lékař mu sdělil, že pokud
nepodstoupí operační zákrok, jehož cílem bude zmenšení žaludku, podle všeho
nepřežije další půlrok. Scott se jeho radou neřídil a místo toho se rozhodl
změnit svůj přístup ke stravě. Nechal si připravit výživový plán založený
na příjmu potravin bohatých na živiny, díky kterému jeho organismus získal
vedle veškerých potřebných živin také bílkoviny a vitaminy, jež jsou ke
zdravému životu potřeba. Protože se nyní stravuje skutečně zdravě, může sníst
tolik jídla, kolik se mu zlíbí. Dnes Scott váží 80 kg a jeho koníčkem je cvičení –
přitom ještě nedávno nemohl skoro ani chodit.
Moji pacienti během prvních šesti týdnů po změně stravovacích návyků
zhubnou obvykle kolem devíti kilogramů. To je však teprve začátek.
Mnohem důležitější je skutečnost, že se většinou také zbaví různých potíží jako
| 15
alergie, astma, akné, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, cukrovka, refluxní
ezofagitida, lupus, nedostatečná činnost ledvin, lupenka, angina pectoris,
kardiomyopatie a různé typy skleróz – a postupně mohou vysazovat
předepsané léky.
Ačkoliv posledních pětadvacet let dlouhodobě studuji a využívám
předepisování stravy bohaté na živiny jako léčebný prostředek, musím přiznat, že
i mě překvapilo, jak obrovské zdravotní pokroky mi mnozí lidé popisovali
ve svých dopisech. Jednou se mě někdo zeptal, zda by změna stravy nemohla
mít za následek, že se mu šediny opět zbarví dohněda. „To samozřejmě ne,“
okamžitě jsem odpověděl. V diskusi na mých stránkách však dva pisatelé
uvádějí, že jim se přesně tohle stalo. Nemohl jsem tomu uvěřit. Jeden můj
pacient trpěl žloutenkou typu C a rozhodl se začít stravovat podle mých
doporučení. Nevěřil jsem, že by přechodem na stravu plnou živin mohl vyléčit
infekční žloutenku a poškozená játra, nicméně po nějaké době se žloutenka
typu C prostě ztratila. Musel jsem krevní testy třikrát zopakovat, než jsem
se odvážil tomu uvěřit. Když jsem viděl, jak se mnohá poškození pokládaná
za nenapravitelná najednou zahojí, nevěřil jsem vlastním očím, na druhou
stranu jsem byl o to více přesvědčen, že tento způsob stravování může
přinést zlepšení zdravotního stavu milionů Američanů.
Výsledky této metody a výsledky lidí, kteří se jí řídí, jsou ohromující.
Zprávy o zlepšení zdravotního stavu přicházejí od lidí z odlišných prostředí,
nejrůznějších věkových skupin, od lidí, kteří nastoupili na doporučovanou
cestu z nejrůznějších důvodů. Tito lidé mají společné jedno jediné – všichni
se dnes těší dokonalému zdraví.
Jakkoliv byla kniha Jez, abys žil úspěšná, rychle jsem si uvědomil, že
pouze vědecky založené informace o výživě nepostačují. Jestliže byly najednou
tyto informace dostupné širokému publiku, proč tedy tolik lidí nedokáže
rozpoznat, co pro ochranu vlastního zdraví a úbytek váhy potřebují? Proč
by vůbec neměli chtít něco změnit? Proč by měli chtít zůstat nemocní? Proč
by měli vědomě odmítnout nevyvratitelná, vědecká a naprosto účinná
doporučení? Povím vám proč. Kvůli spojité síle potravinových preferencí a
potravinové závislosti.
Fungujeme jako klasické oběti – postupně se učíme milovat věci, které
nás ve skutečnosti zabíjejí; v tomto případě nezdravé potraviny. Nezdravý
životní styl a potravinové závislosti přebírají nadvládu nad naším mozkem;
přitom tato závislost na určité potraviny je často stejně smrtonosná jako
spousta dalších závislostí.
Standardní americká dieta (SAD) nás ve skutečnosti zabíjí. Místo toho,
aby nám poskytla základní složky potřebné pro kvalitní zdraví, dostala nás
16 |
PŘÍMÉ SVĚDECTVÍ
Cassie a Dave se znepokojením sledovali zdravotní příznaky spojené se stárnu -
tím a celkově neuspokojivým zdravotním stavem a rozhodli se začít řídit principem
„jez, abys žil“. Doufali, že tato změna prospěje hlavně jim samotným, ale navíc
zjistili, že tato změna prospěla také dalším členům rodiny.
PŘEDTÍM: 75 kg (Cassie) a 110 kg (Dave)
POTOM: 50 kg (Cassie) a 65 kg (Dave)
S manželem Davem žijeme již dvacet pět let ve šťastném manželství. Máme
čtyři děti, všem už je přes dvacet, a malého vnoučka. Začali jsme se cítit hrozně
staří, unavení, nemocní a frustrovaní, a to nám ještě nebylo ani padesát. Během
dne jsme postupně přecházeli do útlumu, neustále jsme trpěli infekcemi, mig -
rénami, bolestmi zad, žaludečními potížemi, ekzémy, výkyvy nálad, nutkavým
hladem a potravinovými závislostmi. Toxická strava a sedavý životní styl si
vybíraly svoji daň.
Jednoho dne jsme objevili myšlenky dr. Fuhrmana a náš život se změnil.
Okamžitě jsme vyhodili veškeré průmyslově zpracované potraviny a ze svého
jídelníčku vyřadili maso, mléčné výrobky, olej, sůl a sladidla. Z knihy Jez, abys žil
se stala příručka provázející nás každým dnem. Díky ní jsme získali informace,
které jsme pro úspěch potřebovali. Naším hlavním cílem nebylo jenom
zhubnout; chtěli jsme především změnit naše životy k lepšímu a uzdravit se.
Náš fyzický a mentální přerod byl naprosto neuvěřitelný. Dave po pětatřiceti
letech dokonce přestal kouřit a pít kávu. Dnes společně nachodíme, naběháme
nebo nalezeme v horách alespoň čtyřicet kilometrů týdně a každý den cvičíme
sestavy zaměřené na posilování srdce a spalování tuku. Oba se cítíme naprosto
báječně.
Tato změna a zanícení, se kterým se novému nutritariánskému životnímu
stylu věnujeme, také pozitivně ovlivnila naše děti. Začaly více přemýšlet o tom,
co jedí, a ve výsledku se i jim podařilo zaznamenat úbytek hmotnosti a zlepšení
zdravotního stavu.
Díky nutritariánskému životnímu stylu jsme si především ujasnili, že
všichni máme možnost sami si zvolit, jak na tom zdravotně jsme – záleží to jenom
na nás!
| 17
do situace, kdy mnohé choroby a chronická onemocnění považujeme za
nevyhnutelné či za jeden z přirozených důsledků stárnutí. Nadváha je hlavní
příčinou cukrovky 2. typu; zrychluje kornatění tepen a zvyšuje riziko úmrtí
na selhání srdce. Předpokládá se, že nadváha do několika let vystřídá na
prvním místě příčiny úmrtí ve Spojených státech kouření.
1
Ve věku, kdy
americký občan dosáhne padesátky, už ve většině případů pravidelně užívá léky
na předpis a zhruba polovina Američanů i tak zemře na srdeční příhodu
nebo na mozkovou mrtvici. Vy ovšem mezi ně patřit nemusíte. Dvacet osm
milionů Američanů sužuje paralyzující bolest pramenící z osteoporózy. Vy
ovšem mezi ně patřit nemusíte. Třicet pět milionů Američanů trpí
chronickými bolestmi hlavy. Vy ovšem mezi ně patřit nemusíte. Prostě neexistuje
žádný důvod, proč byste měli být nemocní.
V současné době trpí obezitou na celém světě 475 milionů dospělých lidí.
Od roku 1980 jde o nárůst o 50 %. Počet dospělých trpících nadváhou se
rychle blíží jedné miliardě; v současnosti trpí nadváhou 200 milionů
školáků, což znamená, že na světě právě teď žije skoro 1,7 miliardy lidí, kteří mají
buď nadváhu, nebo jsou obézní. Skoro 1,7 miliardy lidí!
Podle údajů Národního institutu zdraví (NIH) trpí pouze ve Spojených
státech dvě třetiny obyvatel nadváhou. To ovšem není všechno. NIH i
Světová zdravotnická organizace (WHO) definují jedince s nadváhou jako někoho,
jehož BMI dosahuje hodnoty 25. To znamená, že normální váha ženy, která
měří 165 centimetrů, by měla činit 68 kilogramů. Muž vysoký 178 cm by měl
normálně vážit maximálně 80 kilogramů. Takový muž či žena ovšem mohou
mít kolem pasu „pneumatiku“ třeba 10–15 kilogramů tuku, který způsobuje
nejrůznější choroby, a přesto budou podle současných standardů považováni
za zdravé. Považovat za zdravého někoho, kdo na sobě nosí takové
množství tuku, ovšem není přesné. Pokud se podíváte, ve kterých společnostech
se lidé dožívají vyššího než průměrného věku, zjistíte, že průměrná
hodnota BMI tam činí 18–22, což je mnohem méně než americká „norma“ činící
25 bodů. Například při více než pětadvacetiletém výzkumu mezi stoletými
lidmi na Okinawě, který probíhal od poloviny 70. let do roku 2001 a
zúčastnilo se ho více než 600 dlouhověkých obyvatel tohoto japonského ostrova, se
ukázalo, že BMI průměrně činil 20,4 bodu. Studie prováděná mezi Adventisty
sedmého dne, kteří dodržují veganský jídelníček, došla k podobným údajům.
Tento dvanáctiletý podrobný výzkum prováděný na více než dvaceti tisících
adventistech ve středním a pokročilém věku, kteří neprodělali žádné závažné
nemoci, nekouřili, netrpěli nemocemi srdce, rakovinou či mozkovými
příhodami, prokázal pozitivní vztah mezi nízkým BMI a dlouhověkostí. Adventisté
s BMI vyšším než 23 vykazovali vyšší riziko předčasné smrti.
18 |
Jaký závěr lze z těchto studií vyvodit? Podle těchto dat je nejvyšší
přípustná tělesná hmotnost taková, při které budete mít BMI okolo 22,5, nikoliv 25.
To znamená, že doporučená zdravá tělesná hmotnost pro dospělého muže
měřícího 178 cm by se měla pohybovat zhruba v rozmezí mezi 60 a 70 kg,
a u ženy vysoké 165 cm by neměla přesáhnout 60 kg. Což je ovšem velký
rozdíl od hmotnosti, která by byla u Američana považována za nadváhu, tedy
za překročení hranice BMI 25 – u uvedené ženy by to činilo více než 70 kg
a u muže více než 80 kg.
Pokud bychom údaje naměřené u obyvatel Okinawy a u Adventistů sed -
mého dne vzali jako standard, pak by nadváhou trpělo více než 85 %
Američanů, nikoliv jen 66 %, které uvádí Národní institut zdraví. Průměrný
Američan je těžší a nemocnější, než si sám uvědomuje. Všechno to způsobuje
stravování známé jako „standardní americká dieta“. Jejím destruktivním
účinkům těžko někdo unikne. Proč by jinak 90 % všech lidí starších
pětašedesáti let muselo brát léky na snížení krevního tlaku a/nebo hodnoty
cholesterolu? Závěr, ke kterému se snažím dojít, zní takto: Jestliže se stravujete
„po americku“, nevyhnutelně se u vás objeví nemoci, které jsou v Americe
běžné, budete trpět nadváhou, a nakonec se u vás projeví vysoký krevní tlak
a vysoká hladina cholesterolu, tedy příznaky zužování cév a rizika
onemocnění srdce, jako u všech ostatních.
V dnešní době považujeme za normální, že člověk mezi třicátými a
čtyřicátými narozeninami ztratí mladistvou energii a přibere nějakých dvacet
kilo, kolem padesátky si pořídí chronickou chorobu a během
posledního desetiletí svého života skončí naprosto odkázán na pomoc ostatních.
Jenže něco takového není normální. Něco takového je totiž výsledkem
celoživotních vzorců nezdravého života a zavádějících informací. Namísto
toho, aby se náš organismus s tím, jak přicházíme do pokročilého věku,
postupně rozpadal a my ho museli podpírat zvyšujícími se dávkami léků,
měli bychom se raději dívat dopředu a snažit se o to, abychom si mohli
užívat aktivního života až do věku kolem devadesáti let. Tato představa
vám může připadat nereálná, protože většina z nás se celý život živí jenom
samými nezdravými potravinami. Dokonce i dnes ztrácí příliš mnoho lidí
povědomí o spojení mezi tím, co jíme, a tím, jak se psychicky a fyzicky
cítíme. Stejně tak netušíme, proč je tolik těžké udržet si takovou váhu, jakou
jsme měli zamlada.
Ale ještě není pozdě.
Strava bohatá na živiny sníží vaši touhu po potravinách plných kalorií
s nízkým obsahem živin. Bude stačit několik týdnů, aby se vaše chuťové
preference změnily; najednou zjistíte, že jste ztratili zájem o nezdravé
potravi| 19
ny, o nichž jste si do té doby mysleli, že se bez nich neobejdete. Budete se
cítit spokojeněji, ačkoliv budete přijímat méně kalorií než dříve. Výsledkem
bude úbytek hmotnosti, která se ustálí na ideální hodnotě, a
dlouhotrvající zdraví. Spousta čtenářů, kteří se řídili podle mých rad, shodila i padesát
nebo více kilogramů, trvalo jim to kolikrát méně než rok a svoji novou váhu
si udrží po celé roky.
Kniha Žijte bez diety navazuje na Jez, abys žil. Nejen že dává odpověď
na otázku, proč vám často připadá zdravé stravování tolik obtížné, ale
dodává kuráž k tomu, abyste to zkusili také. Na následujících stránkách se
s vámi podělím o vědecky podložená řešení, díky nimž se dokážete nadobro
zbavit potravinových závislostí, které ohrožují vaše zdraví. Nabídnu vám
jídelníček, jehož dodržování je velmi snadné; začne desetidenní kúrou
složenou z jednoduchých, avšak chutných jídel, díky kterým postupně změníte
své potravinové preference, aniž byste zároveň ochudili svůj mlsný jazýček.
Řeknu vám, co máte během první části programu jíst, takže se nemusíte
starat o vymýšlení pokrmů, či se strachovat, zda jste zvolili správně – prostě
si budete vychutnávat samá dobrá jídla připravená z potravin, které
fantasticky podporují zdraví. V druhé části programu zaplavím váš organismus
živinami, které se postarají o jeho uzdravení a detoxifikaci. Přitom si užijete
účinků „superpotravin“, které podpoří vaši dlouhověkost a dobrou kondici.
Jestliže můj výživový program úspěšně dokončíte, bude se vaše BMI
pohybovat pod hodnotou 22,5, a pokud jej budete dodržovat i nadále, vydrží vám
tato hmotnost do konce života.
Způsob stravování lze považovat za kvalitní pouze tehdy, jestliže taková
strava napomáhá dlouhověkosti a chrání před rizikem vzniku nemocí srdce,
mrtvice, demence či rakoviny. Nutritariánský způsob stravování představuje
jediný výživový program, který zaručuje významný úbytek váhy, aniž by bylo
nutné počítat kalorie. Jedná se také o jediný výživový program, který nás učí,
jak se bránit nemocem a zároveň výrazně prodloužit život. Jestliže se budete
stravovat podle mých doporučení, v podstatě zmizí riziko, že byste mohli
utrpět srdeční infarkt a/nebo mozkovou mrtvici, riziko vzniku rakoviny se
sníží o více než 90 % a očekávaná délka života se prodlouží o dvacet let. Vím,
že to zní neuvěřitelně, ovšem v tomto případě se jedná o skutečnost, kterou
podporují výsledky mnoha vědeckých zkoumání. Já sám si platnost těchto
závěrů v praxi ověřuji více než dvacet pět let.
Zapomeňte na kalorie. Tajemství zdravého životního stylu spočívá pouze
v mikroživinách. Zdravé stravování a konzumace správného a rozmanitého
množství živin vede k dlouhodobému a trvalému zlepšení zdraví. Pokud vám
jde o dosažení zdravé a stabilní tělesné hmotnosti, lze toho dosáhnout jedině
20 |
tím, že se zaměříte na výživovou kvalitu své stravy. Na rozdíl od rozšířeného
názoru neovlivňuje tělesnou hmotnost to, kolik toho sníte, ale co jíte.
Nutriční kvalita potravin určuje, jak se budete cítit po duševní, fyzické
a emocionální stránce – jestliže je vysoká, pak žádoucím způsobem ovliv -
ňuje funkci mozku a posiluje imunitní systém, takže si budete připadat
fyzicky skvěle a k tomu budete šťastní a spokojení. Vaším hlavním kritériem
při výběru potravin by mělo být to, zda se jedná o tu nejprospěšnější stravu
pro vaše dlouhodobé zdraví. Výživový styl založený na konzumaci potravin
napomáhajících dlouhému životu vám umožňuje jíst pestrou stravu
připravenou podle chuťově jedinečných receptů, kterou si budete moci dopřávat
a užívat po zbytek značně prodlouženého života. Jakákoliv dieta, kterou
dodržujete pouze omezenou dobu, přináší pouze krátkodobé benefity, jakmile
se totiž zase vrátíte ke své běžné stravě, stav vašeho těla se zase rychle vrátí
zpět na začátek.
Zopakuji to ještě jednou: Všechno, co děláte omezenou dobu, má
jenom omezeně trvající účinky. Neustálé změny vaší tělesné hmotnosti nejsou
z dlouhodobého hlediska prospěšné.
Lidé na různé diety pohlížejí jako na nějaký hodnotový systém, který si
vyberou podle toho, zda odpovídá jejich chuťovým preferencím nebo
filozofickým hlediskům. Často potom kritizují jiné výživové programy, které se
jejich preferencemi neřídí. Skutečná věda se však podle žádné filozofické
představy či jiné předurčující agendy nechová; vědecké závěry se odvozují
z nezpochybnitelných důkazů. Jste člověk, který platnost vědeckých závěrů
uznává? Jste ochotni uznat ověřená fakta a poté se jimi řídit? Pak si
pamatujte tuto větu: chuťové preference se učíme a můžeme je měnit.
Za svou kariéru jsem léčil více než deset tisíc pacientů, z nichž většina
přišla do mé ordinace nešťastná, nemocná a trpící nadváhou. Tito lidé
dodržovali snad veškeré existující diety a pokaždé bez úspěchu. Po dodržování
mého programu dosáhli výjimečně pevného zdraví, po kterém vždy toužili,
a shodili takové množství kilogramů, o jakém se ani neodvažovali snít. A co
je na tom ještě lepší – tuto novou hmotnost si dokázali udržet. Poprvé v
životě začali s výživovým stylem, při kterém se cítili naprosto spokojení a
netrpěli hladem. Navíc mohli přestat brát léky na neduhy, jimiž už netrpěli.
Během posledních třiceti let jsem přečetl více než dvacet tisíc vědeckých
studií týkajících se výživy. Proto mohu s jistotou tvrdit, že právě teď a tady
nastala chvíle, kdy je třeba podniknout kroky vedoucí k znovuzrození
vašeho zdraví. Sám jsem v praxi viděl účinky svého výživového programu na
tisícovkách pacientů trpících rozmanitými nemocemi a potížemi, od migrén
a alergií po srdeční choroby či cukrovku. Důležité je, že to funguje. Vysoce
| 21
kvalitní výživná strava představuje nejúčinnější způsob, jak dosáhnout
dlouhodobě udržitelné hmotnosti, i přirozenou prevenci vzniku či návratu
nemocí. Díky ní můžeme skoncovat s dnešními chronickými degenerativními
onemocněními.
Lidské tělo je v případě, že ho zásobujeme potravou s optimálním
složením živin, strojem se schopností sám sebe opravovat. V této knize
naleznete informace, díky nimž dokážete vytvořit ve svém organismu prostředí,
které tuto schopnost seberegenerace zajistí na maximum. Pokud trpíte
nemocemi či potížemi, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hodnota
cholesterolu, cukrovka, srdeční onemocnění, zažívací potíže, bolesti hlavy, astma,
únava či různé tělesné bolesti, případně toužíte po účinném preventivním
programu, díky němuž se všemu výše uvedenému vyhnete, pak jste našli
řešení. Tento nový výživový program vám zajistí, že nikdy nebudete muset
podstoupit angioplastiku, bypassovou operaci či jiné invazivní zákroky.
Jestliže se již teď těšíte dobrému zdraví, přechod na mnou doporučený
výživový styl vám zajistí, že se ani v následujících letech nemusíte bát srdečního
infarktu, mrtvice či demence. Díky němu budete moci snížit dávkování či
dokonce úplně přestat brát předepsané léky. Jednoduše řečeno, tento
způsob stravování optimalizuje vaše zdraví a dost možná vám zachrání život.
Zároveň se při něm nemusíte vzdávat žádných radostí, které nám dobré jídlo
poskytuje.
Spousta z vás, čtenářů, si tuto knihu pořídila proto, aby zhubla. Mohu
vám zaručit, že skutečně zhubnete, a to dokonce i v případě, že na vás
žádné diety, které jste kdy vyzkoušeli, nezafungovaly. Jedná se o nejefektivnější
redukční výživový plán, jaký kdy existoval, jehož výsledky jsou trvalé,
nikoliv dočasné. Můj plán také nabízí neméně důležitý přínos pro vaše budoucí
zdraví. Nejefektivnější péče o zdraví je ta, které se věnujete vy sami. Lékaři ani
léky vám nemohou zaručit, že budete zdraví, ani vás nemohou sami o sobě
uchránit před nemocemi a bolestí. Tohle si uvědomuje snad každý lékař.
Vysoce kvalitní výživa, kterou vám na dalších stránkách přiblížím, může
zabránit vzniku chorob, ba dokonce zvrátit vývoj již rozvinutých zdravotních
problémů, a to vše v období od tří do šesti měsíců. Ano, je to velmi odvážné
tvrzení, jenže vědecky ověřená fakta prokazují, že většina chronických
potíží, se kterými se v dnešní době potýkáme, má svůj základ ve špatné výživě.
Redukce váhy, ačkoliv je zcela jistě důležitá, nepředstavuje náš hlavní
cíl. Je to sice vítaný, avšak stále jen vedlejší produkt, který zaznamenáme
na cestě k našemu hlavnímu cíli, tedy skvělému zdraví. To nás bude provázet
po výjimečně dlouhý život, během něhož se v podstatě nesetkáme s
nemocemi; nesčetné vědecké studie navíc prokazují, že lidé těšící se vynikajícímu
22 |
PŘÍMÉ SVĚDECTVÍ
Kathleen celý život trpěla potravinovými závislostmi a nutkavým hladem.
Neustále se přitom točila v kruhu nefungujících diet. Nefungující vztah k jídlu
ovlivňoval její život do té doby, než vzala osud do svých rukou.
PŘEDTÍM: 100 kg
POTOM: 70 kg
Jídlo pro mě bylo jako skvělý přítel. Tento přítel mě nikdy nezklamal. Když
jsem byla smutná, měla jsem ho po ruce. Pokud jsem chtěla slavit, můj „přítel“
mě rozveselil ještě víc a slavil se mnou. Když jsem se nudila, jídlo mi vyplnilo čas.
Pokud už jsem nemohla snášet těžkosti života, můj přítel mě přivedl na jiné my -
šlenky a utěšil mě. Jídlo jsem skutečně považovala za nejlepšího přítele, jakého
jsem kdy měla.
Standardní americká dieta mi poskytovala útěchu, pohodlí, radost. Když
jsem si připadala osamělá, jídlo jsem měla vždycky na dosah. Zároveň mi však
také přinášelo bolest a beznaděj, protože můj pevný vztah s jídlem s sebou
přinesl také obrovský nárůst hmotnosti. Zhoršil stav, ke kterému jsem měla
genetické predispozice, a nakonec mi způsobil tak těžkou osteoartritidu, že jsem
musela podstoupit totální náhradu kolenního kloubu. Přitom mi bylo teprve 47
let. Standardní americká dieta a moje závislost na potravinách postupně strávily
poslední zbytky mé sebeúcty a péče o sebe.
Nejrozumnější by pochopitelně bylo takový nezdravý vztah rychle ukončit.
Jenže stejně jako u každého jiného nefunkčního vztahu leží na druhé misce vah
všechno to dobré, po čem jsem tak zoufale toužila. Jak něco takového
rozetnout? Myslím, že odpověď na takovou otázku si musí najít každý sám v sobě
a u každého zní jinak. Já si svůj názor udělala během sledování, jak můj vlastní
otec pomalu umírá na následky standardní americké diety. Pamatuji si, jak jsem
ho navštívila na jednotce intenzivní péče, kde se zotavoval po dalším záchvatu,
a řekla jsem mu, že by měl změnit způsob stravování, protože jinak se
neuzdraví. Zavrtěl hlavou a řekl: „Kathleen, já se svého jídla vzdát nemůžu.“ Na tahle
slova nikdy nezapomenu. Seděl na nemocniční posteli, vše bylo přikryté matným
mihotavým světlem zářivek a v pozadí se ozývalo pípání přístrojů, které
udržovaly pacienty naživu. Můj táta si uvědomoval, že málem zemřel, a přece se
nedokázal zříci všech těch nezdravých věcí, které jedl. Panejo! Přesně to s vámi
udělá závislost. Táta brzy poté umřel a mně se po něm moc stýská. Zároveň
| 23
jsem však při pohledu na jeho konec viděla, co mě také jednou čeká. Moje
závislost na standardní americké dietě nebyla totiž o nic slabší než tátova. Vyděsilo
mě to.
Vyhledala jsem poradce pro potravinové závislosti, který prošel výcvikem
u dr. Fuhrmana, a ten mi pomohl změnit můj dysfunkční vztah k jídlu.
Uvědomila jsem si, že moje závislost na jídle si v ničem nezadá se závislostí na drogách
nebo alkoholu. Nemáme však my, kteří jsme touto závislostí postižení,
obrovské štěstí, že se jí můžeme oddávat ve společnosti, která tuto závislost oslavuje
a podporuje, v čistých krásných restauracích, ba dokonce doma ve vlastní
kuchyni? Nemáme snad štěstí, že se nemusíme skrývat někde v temných uličkách,
abychom si dopřáli svou dávku? Nepřipadá vám hrozné, že zažíváme úplně
stejnou touhu po dopaminem přenášené slasti, která nám nakonec zničí duši
i zdraví, jako je tomu u drogově závislých?
Zjistila jsem také, že pokud se budete držet v blízkosti toho, kdo vám jenom
škodí, nikdy se z jeho vlivu nevymaníte. Takoví „přátelé“ vás nerespektují. Škodí
vám. Musíte s nimi zpřetrhat kontakt, nehledě na veškeré pozitivní přínosy,
které vám jejich přátelství přináší. Co se mě týče, nezdravé jídlo představovalo můj
dysfunkční „gang“.
Často se stává, že jakmile ukončíte nefungující vztah, otevře se před vámi
volný prostor, který můžete zaplnit novými, zdravými vztahy. Našla jsem si nové
přátele – úžasnou, čerstvou, křupavou zeleninu. Kdykoliv se můžu obrátit
na dekadentně sladké, šťavnaté ovoce. Mám po ruce boby, které mě zasytí, celá
obilná zrna, svůdné oříšky a semínka. Moji noví přátelé mě vždy nasytí a přitom mi
nikdy neublíží tak, jak mi škodila standardní americká dieta. Od té doby, co jsem
si vybudovala nový, zdravý vztah k jídlu, jsem o 30 kg lehčí a stále hubnu dál.
Vymanit se z potravinové závislosti je těžké, ale jakmile se dozvíte potřebné
informace, které plynou z dlouhodobého výzkumu dr. Fuhrmana, budete vědět,
jak na to. Jakmile zažijete pocit, jaký můžete prožít jenom v dokonale živeném
těle, už nikdy nebudete stát o stavy vyvolané toxickým jídlem. Jakmile začnete
být aktivní, už se vám nikdy nebude chtít stagnovat. Jakmile začnete naslou -
chat vlastnímu tělu, budete už napořád rozumět jeho moudrosti.
24 |
zdraví jsou navíc hubení. Zatímco se budeme učit, jak tohoto výjimečného
zdraví dosáhnout, budou nám zároveň přirozeně ubývat kilogramy. Pocho -
píme, že za přejídání mohou jenom naše fyzicky podmíněné tužby, které
jdou ruku v ruce s psychickými faktory, jejichž změna ovlivní i naše
ustálené potravinové vzorce. Když se budete řídit informacemi obsaženými v této
knize, vytvoříte si nové zdravé návyky, jejichž dodržování pro vás nakonec
bude naprosto bezproblémové. Nebude trvat dlouho a budete schopni
převzít osud svého zdraví do vlastních rukou.
Během mého výživového plánu nebudete muset počítat kalorie ani si
vážit porce. Není to žádný módní výstřelek, není v tom žádný trik. Teď už
se nebudete muset pídit po žádných zázračných řešeních, protože žádná
zázračná řešení neexistují. Vykašlete se na malinové ketony. Vykašlete se
na zrnka zelené kávy. Vykašlete se na šťávu z lístků tulipánů nebo na černou
sůl z bílých doverských útesů. Stejně v podstatě pokaždé zjistíme, že
doporučovaný výrobek je jenom módní záležitost, protože volba rychlých a
zázračných řešení nás nakonec vždy ve výsledku poškodí. Výživové doplňky
a léky nenaplňují potřeby výživy a navíc jsou často toxické, takže pouze
zvyšují poškození zapříčiněné jedovatou stravou.
Nemusíte se stát veganem nebo vegetariánem, abyste se chránili před
infarktem a snížili riziko rakoviny. Musíte ovšem zařadit do svého
jídelníčku přirozenou, chutnou a život prodlužující rostlinnou stravu a významně
omezit množství živočišné stravy. Můžete jíst tolik, kolik chcete, a s
postupem doby vám bude ke spokojenosti stačit výrazně méně kalorií.
Tento výživový styl si zamilujete navždy. Mým cílem je změnit vás od
základu tak, že tuto výživu budete sami vyhledávat. Abych toho dosáhl,
nabídnu vám zde vědecky ověřené a logické informace, které vysvětlují vztah
mezi potravinami a vaším zdravím. Jestliže se těmito informacemi budete
řídit a začnete dodržovat přiložený jídelníček plný lahodných a zdravých
pokrmů, začnete přirozeně a skoro zázračně hubnout, což bude přirozený
vedlejší efekt vašeho přechodu na zdravou stravu. Zároveň objevíte úžasný
svět nových různých chutí a potravin, které začnete posléze sami aktivně
vyhledávat.
Existuje nějaký jiný výživový program, který zaručuje takové výsledky
podepřené neprůstřelnými vědeckými závěry? Existuje jiný program podpořený
příběhy tisíců lidí, kteří ho bez obtíží dodržují celé roky a jimž se díky němu
podařilo výrazně zhubnout a uzdravit se z nejrůznějších nemocí? Existuje
jiný program, který prošel takovou zkouškou času a obstál před pozornými
zraky vědecké komunity, jež nenašla nic, čím by bylo možné zpochybnit jeho
efektivitu a konzistentnost? Samozřejmě, že ne. Můžete se navíc stát členem
| 25
podpůrné komunity mnoha tisíců lidí, kteří se s vámi podělí o zkušenosti,
jak se jim jejich cíle splnily, nabídnou vám nejrůznější tipy a pomocnou ruku
na vaší cestě k dokonalému zdraví. V této knize často najdete příběhy těchto
lidí popisované v PŘÍMÉM SVĚDECTVÍ.
Slibuji vám, že díky tomuto výživovému programu znovu naleznete
svoji mladistvou energii a zdraví. Dokážete se účinně bránit infarktu, mrtvici,
demenci, ba dokonce rakovině. Vaše tělo bude doslova nemocemvzdorné –
zároveň také přirozeně zhubnete. Dozvíte se, jaké jsou hlavní principy, které
vyznává věda týkající se zdraví, výživy a redukce hmotnosti. Konečně také
naleznete jednoduchou a efektivní strategii k dosažení a udržení žádoucí
hmotnosti, aniž byste do konce života museli držet dietu, díky čemuž se
navždy vymaníte z nekonečných a zbytečných diskusí o tom, jaký výživový
styl je nejlepší.
Vítejte ve světě, který skoncoval s dietou...
ČÁST PRVNÍ
KAPITOLA JEDNA
Toxický hlad
| 29
Když jsme si teď ujasnili, jaký je náš zdravotní stav, nastal čas položit si otázku:
Proč vlastně v otázce výživy panuje takový zmatek? Obezita a nemoci, jimž se dá
snadno předcházet, zaplavily naši společnost jako mor. Na důkazy tohoto stavu
narážíme kolem sebe každý den. Do této situace jsme se však nedostali shodou
okolností. Viníky mizerného zdravotního stavu a špatné informovanosti jsou
tradiční potravinová pyramida, která je jedním z hlavních východisek
amerického ministerstva zemědělství (USDA), a standardní americká dieta.
Potravinovou pyramidu vystavěly společenské, obchodní a politické zájmy,
nikoliv nestranné poznatky z oblasti věd o výživě. Snaží se nám doporučit
stravu sestavenou z vysokých dávek potravin, které obsahují spoustu kalorií
a zároveň málo živin, jako je bílé pečivo, oleje či kuřecí maso. Tyto potraviny,
které bychom ve skutečnosti měli konzumovat jenom příležitostně, přitom
tvoří více než 87 % standardní americké diety. Z průmyslově zpracovaného
jídla dnes získáváme 55 % kalorií a z živočišných produktů 30 %; oboje přitom
nebezpečným způsobem postrádá antioxidanty a fytochemikálie, což jsou dvě
základní skupiny živin, které chrání naše zdraví a prodlužují život. O tom
naprosto není sporu. Strava založená na mléce, sýru, těstovinách, pečivu,
smažených jídlech a slazených přesnídávkách a nápojích vede k obezitě, rakovině,
srdečním chorobám, cukrovce a nemocem spojeným s poruchou imunity.
Zkrátka – ujídáme se k smrti.
Standardní americká dieta je prostě jedovatá. Těžko bych našel vhodnější
slovo. Vyvolává nemoci a přináší nutkavou potřebu jíst. Je pro nás návyková
a nebezpečná. Naše standardní dieta s vysokým obsahem tuku, cukru a soli
je fyzicky návyková, takže je pro většinu lidí nemožné snížit velikost porcí
a počet kalorií nebo zkrátka dodržovat jiné typické dietní strategie.
NEZDRAVÁ STRAVA JE VELMI NÁVYKOVÁ
Většina vědců je přesvědčena, že pět až deset procent obyvatel USA je
závislých na jídle. Já toto přesvědčení nesdílím. Domnívám se totiž, že
potravinovou závislostí trpí něco mezi šedesáti a osmdesáti procenty populace –
30 |
mezi ně patří lidé, kteří pravidelně konzumují průmyslově zpracované po -
traviny, stravu chudou na živiny, dokonce i vysoce bílkovinnou stravu
založenou na živočišných produktech. Lidé s nadváhou bojují se sladkostmi,
smaženými jídly, chipsy a tučným masem naprosto stejně, jako kuřáci a
narkomani bojují s cigaretami a kokainem.
Pokud máte nadváhu, nejspíše jste závislý na jídle. Jíte, protože cítíte
fyzickou potřebu jíst, ne protože by vaše tělo vykazovalo biologickou potřebu
kalorií.
Závislost je fyzický a psychický návyk na určitou látku nebo chování.
Taková látka nebo chování jedince z počátku uspokojuje, ovšem brzy
přeroste v nutkavou potřebu zvyšovat dávky, aby zabránil nepříjemným pocitům
či bolesti, kterou jinak zakouší. Závislost na potravinách je komplexní jev,
při kterém dochází ke stimulaci trávicího systému vyvolávající uvolňování
žluči, enzymů a hormonů a odplavování odpadu z jater, ledvin a
krevního oběhu. Má také vliv na uvolňování dopaminu v mozku. Dopamin je
primární neurotransmiter, který mimo jiné ovlivňuje nástup příjemného
pocitu. Ať už závislost vyvolává cokoliv, mozek na ni reaguje stejně.
Koncentrované kalorie, jako je například cukr nebo olej, vyplavují u závislého
na potravinách podobné hodnoty dopaminu jako u lidí, kteří zneužívají
ilegální drogy.
Výzkumníci z Dětské nemocnice v Bostonu v Massachusetts nedávno
zjistili, že potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů vyvolávají
v mozku podobný efekt jako u drogově závislých.
1
U každého sledovaného
subjektu byla prokázána zvýšená aktivita oblasti mozku zvané nucleus
accumbens, jejíž funkce je dávána do souvislosti právě se závislostmi.
Mozek se tak doslova učí, že je třeba opakovat chování, které nám přináší
libé pocity. Nástrojem je vyplavování dopaminu, který tyto příjemné pocity
vyvolává, a formování specifických vzorců chování. Mozek si zafixuje určitou
aktivitu zajišťující příjemný pocit jako žádoucí vzorec chování, který je třeba
si pamatovat a automaticky opakovat. Kuřák si například zapálí cigaretu,
zato člověk závislý na jídle si za stejným účelem bez rozpaků otevře pytlík
chipsů, aniž by jakkoliv uvažoval o dlouhodobých zdravotních rizicích
takového jednání.
Stejně jako si kuřák vybuduje toleranci k nikotinu, zvykne si i takový
jedlík na cukr, sůl a tuk tak, že mu konzumace stejného množství přináší stále
méně potěšení. Nedávná studie, kterou publikoval časopis Nature
Neuroscience, ukazuje, jak drogová závislost a nutkavé jezení znecitlivují cyklus
žádosti a odměny.
2
Znamená to, že pokud chceme udržet míru potěšení,
kterou nám konzumace drog nebo potravin nabízí, potřebujeme vyšší a vyšší
| 31
dávky. Stravovací návyky, které jsme si v mozku vybudovali, pohání signály
založené na systému odměny a rozkoše. Mozek však začne vyžadovat
stále vyšší stimulaci (koncentrované potraviny, které jsou mocně doslazovány
a dochucovány) nebo vyšší porce, aby dosáhl hladiny, kdy se spustí daný
signál. Při menší dávce se však začnete cítit nepříjemně jak fyzicky, tak
psychicky.
Většina lidí s nadváhou chápe, že nadváha škodí jejich zdraví. Jejich
přátelé, rodinní příslušníci a dokonce i jejich lékaři jim říkají, že by měli
zhubnout, jenže oni to prostě nedokáží. Každou chvíli se snaží držet nějakou
dietu, jenže u ní dlouho nevydrží. Proč se to děje? Co je vede k tomu, že
prostě nemohou přestat jíst?
Toto je odpověď: TOXICKÝ HLAD.
Pokud jíme převážně potraviny s vysokým obsahem kalorií, aniž bychom
do jídelníčku zahrnuli dostatečné množství živin chránících organismus,
naše buňky zaplaví odpadní produkty, jako jsou volné radikály nebo
konečné produkty pokročilé glykace (AGEs), které společně označujeme jako
oxidační stres. Oxidační stres může přinášet záněty, poškození buněk a jejich
předčasnou smrt. Velmi často je doprovázen vznikem jedovatých produktů
trávení, které mohou vyvolávat fyzické symptomy, při kterých pociťujeme
abstinenční příznaky. Nazývám je toxický hlad.
Nikdy mě vlastně nenapadlo uvažovat o tom jako o závislosti na jídle, ale když
jsem si přečetla, co o tom píšete, musím uznat, že můj otec na takovou závislost ze -
mřel. Byl to lékař, kterému v sedmatřiceti letech diagnostikovali cukrovku druhého
typu. Po mnoha letech užívání léků (každý den jedenáct prášků), které měly potlačit
projevy nemoci, kdy ovšem zároveň ve velkém konzumoval sladkosti, nakonec
zemřel ve věku čtyřiašedesáti let. Až teprve dnes vidím, že se jednalo o chování pod
vlivem závislosti, protože jako lékař dobře věděl, že při změně stravy by projevy
nemoci zmizely. Věděl, jaké následky bude jeho chování mít, a přesto se nedokázal
celých dvacet pět let nezdravé stravy vzdát. Těch pětadvacet let lemovaly časté pobyty
v nemocnici a nejrůznější nepříjemné vedlejší účinky, které cukrovka vyvolává. Můj
otec sice nebyl žádný hlupák, ale přesto nedokázal své iracionální jednání změnit.
Angela Biggar
32 |
JSEM ZÁVISLÝ NA JÍDLE? UDĚLEJTE SI TEST
1. Pokud nejím pravidelně, cítím se vyčerpaný nebo podrážděný.
Ano Ne
2. Na určité potraviny myslím v podstatě neustále.
Ano Ne
3. Po jídle jsem otupělý nebo je mi nepříjemně.
Ano Ne
4. Špatná strava má vliv na mé zdraví.
Ano Ne
5. Mám sice nadváhu, ale stejně se přejídám.
Ano Ne
6. Jakmile začnu jíst sladké, nechci přestat.
Ano Ne
7. Snažil jsem se držet dietu, ale nefungovalo to a nechal jsem toho.
Ano Ne
8. Rád chodím do restaurací s nabídkou „sněz, kolik chceš“.
Ano Ne
9. Zažívám fyzické abstinenční příznaky, když nejím.
Ano Ne
10. Když se nikdo nedívá, tajně jím.
Ano Ne
11. Schraňuji si jídlo nebo ho schovávám před členy rodiny.
Ano Ne
12. Nepřestávám jíst, i když už necítím hlad.
Ano Ne
13. Z vlastních jídelních návyků mám nepříjemný pocit.
Ano Ne
14. Jídelní návyky mi přinášejí společenské či rodinné problémy.
Ano Ne
15. Jím v podstatě neustále celý den.
Ano Ne
Pokud jste zaznamenali jednu odpověď „ano“, existuje u vás podezření na po -
travinovou závislost. Dvě a více odpovědí „ano“ znamená, že jste závislí na jídle.
| 33
Jestliže pociťujete kterýkoliv z těchto symptomů,
pak zažíváte toxický hlad
Slabost
Vyčerpání
Třes
Bolesti hlavy
Kručení v břiše nebo žaludeční křeče
Nepříjemné pocity, které zažíváme po vysazení návykové látky,
označujeme jako abstinenční syndrom. Protože se jedná o projevy provázející
detoxifikaci neboli biochemické uzdravování organismu z účinků nebezpečných
látek, pociťujeme je velmi výrazně. Je téměř nemožné vyčistit tělo od
škodlivých látek, aniž bychom při tom zažívali nepříjemné stavy. Jakmile se
začneme stravovat způsobem, který zahájí detoxifikaci, často se cítíme nesví,
unavení a může nás bolet hlava. Mnohdy se domníváme, že tyto drobné
nepříjemnosti způsobuje hlad. Když potom něco sníme, žaludek začne
trávit a proces detoxifikace se zastaví. Nepříjemné pocity potom zase zmizí.
Vysvětlím vám to podrobněji.
Trávení probíhá ve dvou cyklech, anabolickém a katabolickém. Během
anabolické fáze metabolismu neboli fáze budování jíme, žvýkáme,
zažíváme a absorbujeme živiny, které zpomalují nebo zastavují aktivní procesy
detoxifikace, jež nejúčinněji probíhají ve chvíli, kdy tělo aktivně nezpracovává
potravu. Jakmile se trávení zastaví, vstoupí tělo do katabolické fáze a opět
začne s detoxifikací. Během toho člověk pociťuje symptomy, které může
interpretovat jako pocit hladu. Prostě se musí zase najíst, ačkoliv ve skutečnosti
může být jeho tělo kaloriemi doslova přesycené. Mohou nastat dvě situace –
buď jí tak často, že jeho tělo během určité nepřerušované doby vůbec
nevstoupí do katabolické fáze, nebo jí potravu s tak vysokou kalorickou
hodnotou, že anabolický trávicí proces probíhá ještě v době, kdy opět nastává
čas jídla.
Klíčem je dokázat rozpoznat rozdíl mezi skutečným hladem a hladem
toxickým. Na rozdíl od skutečného hladu, který začínáme cítit ve chvíli,
kdy tělo spálilo většinu kalorií získaných z posledního jídla, takže je opět
34 |
PŘÍMÉ SVĚDECTVÍ
Heather se už nemusí bát stoupnout na váhu. Může jíst, co chce, a přitom ji ne -
bolí hlava a cítí se mnohem zdravěji.
PŘEDTÍM: 90 kg
POTOM: 56 kg
Jsem osmatřicetiletá matka tří dětí. Kam až moje paměť sahá, vždycky jsem
trpěla strašlivými migrénami. Nemohla jsem spát. Neustále jsem byla vyčerpa -
ná. Neměla jsem ani energii vstát a hrát si se svým synem. Někdy se mi také
stalo, že jsem zaklimbala za volantem (uf...). Každou chvíli se mi vyskytla alergie
snad na cokoliv a někdy se mi na obličeji objevila ošklivá vyrážka, která tam
vydržela třeba několik měsíců. Každou chvíli se mi měnila nálada, ačkoliv členové
mojí rodiny by nejspíše tvrdili, že jsem byla pořád zamračená. Nakonec jsem
začala brát antidepresiva na potlačení úzkosti.
Pak jsem se začala zajímat o způsob, jak se uzdravit. Koupila jsem si
odšťavňovač a asi čtyři týdny pila ovocné šťávy. Ačkoliv mi to pomohlo, bylo mi
jasné, že takhle nemůžu žít pořád. Řekla jsem si, že to budu považovat jen
za období, kdy mé tělo prochází detoxem, ale že udržitelný recept na zdraví musím
hledat dál.
Během tohoto hledání jsem narazila na principy dr. Fuhrmana. Koupila
jsem si jednu jeho knihu a přečetla ji za jediný den. Tuto knihu dodnes považuji
za svou bibli.
Dříve jsem pečlivě luštila nápisy o složení potravin na obalech (a vidíte, kam
mě to dovedlo), jenže teď jsem se dozvěděla, že jsem se pídila po špatných
informacích – zajímal mě například obsah sacharidů a bílkovin, na které se
standardní americká strava tolik zaměřuje. Dnes už si nic zpracovaného ani
baleného v podstatě nekupuji, takže už se mě nápisy na obalech vlastně netýkají. Když
už si balené potraviny, jako jsou třeba fazole nebo drcená rajčata, kupuji, sahám
po biovýrobcích a vždycky mě zajímá množství soli a cukru, které obsahují. Už
NIKDY nebudu jíst jinak. NIKDY.
Od té doby, co jsem se dala na nutritariánství, jsem hodně zhubla, ale co
je ještě důležitější, cítím se prostě FANTASTICKY. Už celý rok jsem například
neměla ani rýmu, natož migrénu nebo sebemenší bolest hlavy. Mám spoustu
energie. Dobře se mi spí. Přestala jsem brát antidepresiva a návaly úzkosti už
nemívám. Prostě se mi teď žije SKVĚLE
| 35
připravené na další dávku, toxický hlad zažíváme tehdy, když se tělo začíná
zbavovat nebezpečných jedů. V té chvíli se okamžitě začneme cítit
nepříjemně a začne nám připadat, že pro odvrácení tohoto stavu je potřeba se
najíst nebo napít něčeho vysoce kalorického. Takové chování potom
spouští spirálu přejídání se a narůstá naše touha přijímat více kalorií, než tělo
potřebuje.
Čím více však vyhledáváme rychlou úlevu, tím více vyřazujeme
detoxifikační – neboli uzdravující – procesy. Nepříjemný pocit bývá velmi často
signálem, že se náš o