načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Žijte bez diety - Joel Fuhrman

Žijte bez diety

Elektronická kniha: Žijte bez diety
Autor:

Jsme tlustší, nemocnější a hladovější než kdy předtím. Průmysl roztáčející se kolem výživy nám přitom nabízí módní hubnoucí programy kombinující „ten pravý“ poměr ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  209
+
-
7
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2% 90%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: MLADÁ FRONTA
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 326
Rozměr: 24 cm
Úprava: tran : ilustrace
Vydání: První vydání
Spolupracovali: z angličtiny přeložil Petr Kotouš
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-204-3653-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Americký dietní poradce hollywoodských hvězd představuje nutritariánský výživový styl, po kterém se nepřibírá. Přijímá se pouze strava, která tiší skutečný hlad, nepřináší závislosti na dalším jídle. Lze jí spořádat jakékoliv množství, protože je bohatá na živiny a obsahuje málo kalorií. Doporučuje vlastní potraviny. Recepty na přípravu džusů, snídaní, zálivek a pomazánek, salátů, polévek, hlavních jídel a zeleninových příloh, burgerů, dezertů. Pokyny pro zdravé stravování, hubnutí konzumací potravin bohatých na živiny - zeleniny, ovoce, bobů, ořechů a semen. Recepty, jídelníčky.

Popis nakladatele

Jsme tlustší, nemocnější a hladovější než kdy předtím. Průmysl roztáčející se kolem výživy nám přitom nabízí módní hubnoucí programy kombinující „ten pravý“ poměr tuků, sacharidů a bílkovin; vše ale funguje jen krátkodobě a na úkor našeho zdraví. Výsledkem je spirála potravinových závislostí, toxického hladu a přejídání.
V knize Pryč s dietou nám autor dokazuje, že je možné vymanit se z tohoto škodlivého cyklu jednou provždy. Hlavní východisko revolučního přístupu spočívá v pověstné rovnici: Zdraví = Živiny / Kalorie.
Podle ní potraviny s vysokým obsahem živin nabízejí větší uspokojení než potraviny plné kalorií, a čím více jich jíme, tím spíše umožňujeme organismu, aby se choval jako stroj schopný sám sebe opravit. Tělesná hmotnost klesá, nemoci mizí a nás tak čeká delší a zdravější život.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Joel Fuhrman - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

MLADÁ FRONTA


Tato kniha obsahuje doporučení a informace týkající se zdravotní péče.

Měli byste s nimi zacházet jako s doplněním informací, které vám podává

váš lékař nebo jiný zdravotnický profesionál, nikoliv jako se zdrojem, který

tyto informace nahrazuje. Jestliže víte nebo máte podezření, že trpítezdra

votním problémem, doporučujeme, abyste před dodržováním jakéhokoliv

léčebného či terapeutického programu vyhledali svého lékaře. Při tvorbě

této knihy bylo vynaloženo veškeré úsilí, aby informace v ní obsažené byly

k datu vydání co nejpřesnější. Vydavatel ani autor však nepřijímají odpo

vědnost za jakékoliv zdravotní projevy, které mohou nastat jako výsledek

aplikace metod vycházejících z této knihy.

Z angličtiny přeložil Petr Kotouš.

THE END OF DIETING: How to Live for Life

Copyright © 2014 by Joel Fuhrman, M.D.

All rights reserved.

Translation © Petr Kotouš, 2016

ISBN 978-80-204-3653-5


Tuto knihu věnuji všem, kteří se snaží zachránit naši planetu a zlepšit

stav její i jejích obyvatel. Kéž naše společná snaha vede ke zdravébudouc

nosti našich dětí a dalších generací.


OBSAH

Závazek skoncovat s dietou 11

Úvod 13

Část první

1 Toxický hlad 28

2 Pravda o dietních pověrách 44

3 Pryč s dietou 74 Část druhá

4 Síla skutečných potravin 100

5 Nutritariánský výcvik 122

6 Plán 146

7 Recepty 192 Závěr 275 Příloha: Potravinové doplňky 280 Zdroje 289 Poděkování 314 Rejstřík 315

| 11

ZÁVAZEK SKONCOVAT S DIETOU

Celou dobu nám věší na nos bulíky.

Diety nefungují a na naše zdraví mají katastrofální účinky.

Každá dieta je předem odsouzená k neúspěchu – ať už je to počítáníkalorií, měření porcí nebo pohrávání si s poměry tuků, sacharidů nebo bílkovin, které si sázíme na talíř. Může se vám podařit několik kilogramů shodit, jenže do dvou let se vám váha většinou vrátí – a ještě naroste. Lidí, kterým sepodařilo díky dietám úspěšně zhubnout a udržet si nižší váhu po celý zbytek života, je ve skutečnosti méně než dva ze sta.

1

Méně než dva ze sta! To je méně

než 2 %. Znamená to, že více než 98 % lidí, kterým se podařilo zhubnout,

zase přibírá, což je ovšem ze zdravotního hlediska horší, než kdyby bývali

vůbec nezhubli.

Neustálé změny hmotnosti a drastické změny způsobu výživy jsou velmi nebezpečné a mají potenciál zvýšit riziko kardiovaskulárních chorob.

2

Jinými slovy – ve snaze maličko zhubnout se sami doslova zabíjíme.

Průmyslový konglomerát zabývající se výživou, ve kterém se točímiliardy dolarů, nám neustále nabízí nové a nové výživové programy zaštítěné celebritami, nové a nové poznatky o tom, co jíst a čemu se vyhýbat. Tím jen mate naše názory na to, co jíme a jak o výživě uvažujeme; zároveň nám nabízí krátkodobé záplaty na naše problémy, které ovšem fungují na úkor našeho dlouhodobého zdravotního stavu.

A my jim to věříme, zcela a bez zaváhání.

Jenže i přesto pořád tloustneme, i přesto čelíme celosvětové epidemiisrdečních chorob, mrtvice, cukrovky a rakoviny. Nejde o to, že byste při držení diet selhávali – to diety obelhávají nás.

Zasloužíte si něco lepšího – lepší informace, lepší stravu, lepší zdraví. Zasloužíte si informace, díky nimž už nikdy nebudete muset držet dietu.

Kvalitní výživa změní kvalitu vašeho organismu a umožní vám skoncovat s potravinovými závislostmi a touhami jednou provždy. Můj nutritariánský přístup ke stravování uspokojí veškeré dimenze hladu. Jakmile se začnete stravovat zdravě, strava složená z potravin bohatých na živiny, jako je | zelenina, ovoce, boby, ořechy a semínka, zaplaví váš organismus vitaminy,minerály a fytochemikáliemi, které tak zoufale potřebuje. Nejen že okamžitě zhubnete, díky změně jídelníčku dojde také ke změně vašich chuťovýchpreferencí a vy začnete toužit po potravinách podporujících zdraví a přestanete bažit po těch, které vám ubližují. Jídlo, které pro vás kdysi tolik znamenalo, najednou ztratí svou přitažlivost. Spolu s tím, jak se zmenšuje obvod vašeho pasu, začnou ustupovat i vaše jídelní zlozvyky založené na emocích.

Při přechodu na nutritariánský výživový styl je prakticky nemožnépřibírat, protože přijímáte pouze takovou stravu, která utiší skutečný hlad,nikoliv tu, která s sebou přináší bažení a závislost. Stravy, o které hovořím,můžete spořádat neuvěřitelné množství, protože je bohatá na živiny a zároveň chudá na kalorie. Proto vás uspokojí.

V následujících kapitolách se dozvíte tajemství, díky kterému bude tato proměna vašeho organismu fungovat. Slibuji, že udělám všechno, co je v mých silách, abych vám pomohl dosáhnout úspěchu, který si tolikzasloužíte. Pro začátek mě nechte, abych to řekl místo vás. Všechno, co jstepodnikali v minulosti, prostě nefungovalo. Napřed bude třeba opravit způsob, jak váš mozek uvažuje, a já vám ukážu, jak na to. Nesnažte se rozhodovat o tom, co budete jíst. Toto rozhodnutí nechte na mně. Oprostěte se od stresu,který s sebou přináší držení diety a rozhodování o tom, co jíst a nejíst, jež musíte každé ráno podstupovat. Neposuzujte se podle toho, jak se vám daří držet dietu, nepřemýšlejte o tom, zda potraviny, které jíte, na vás „fungují“. Nebude to trvat ani týden a začnete mít pocit, že se stal zázrak.

Žijte bez diety je kniha a zároveň životní styl, který si zasloužíte.Výživová a stravovací doporučení na následujících stránkách vám nejen zaručí, že už nikdy nebudete muset držet dietu, zároveň také budou fungovat jako prevence vzniku chorob. Nejlepší na tom celém je, že si můžete moje rady přizpůsobit vlastním potravinovým preferencím a individuálním výživovým potřebám, díky čemuž si sami zajistíte to, co je vaším nezadatelným právem – vlastní zdraví.

| 13

ÚVOD

Kniha Jez, abys žil byla od svého vydání v roce 2003 přeložena do šestnácti jazyků a prodalo se jí více než jeden milion výtisků. Umístila se na první příčce žebříčku bestsellerů podle New York Times a vydržela tam několik let, během nichž se na trhu objevily stovky, ne-li tisíce různých jiných knih o výživě.

Když jsem svou knihu Jez, abys žil psal, nevedla mě k tomu touha po slávě nebo po bohatství. Když jsem se poprvé posadil k psacímu stolu, mým cílem bylo především vzdělávat a motivovat čtenáře k tomu, aby si sami dopomohli ke kvalitnímu zdraví, ať už to obnáší nutnost zhubnout, vyléčit se zchronických nemocí nebo se prostě jenom cítit lépe. Vůbec mě nenapadlo, že by moje kniha mohla zaznamenat takový úspěch a že by mohla tolik rezonovat v myslích lidí po celém světě. V určitém období jsem měl dojem, že frázi „jez, abys žil“ slýchám snad odevšad – jenom abych doložil, jak obrovský úspěch zaznamenal výživový styl, jímž jsem se v knize zaobíral. Dodnes mi ve-mailové i poštovní schránce každý týden přistane nepočítaně dopisů, ve kterých mi čtenáři děkují za to, že se jim díky mé knize zázračně navrátilo zdraví.

Tajemství úspěchu knihy Jez, abys žil je docela jednoduché: Nikomu jsem nesliboval rychlé vyřešení problémů. Na rozdíl od módních diet, kteréslibují rychlé a okamžité výsledky, přinesla kniha Jez, abys žil důležité informace o potravinách a zdravé stravě, díky nimž se z každého čtenáře mohl stát výživový expert. Kniha obsahovala veškeré informace nutné k tomu, aby se každý čtenář mohl stát sám sobě výživovým poradcem, který se dokážepostarat o vlastní zdraví.

Středobodem knihy Jez, abys žil je jednoduchá rovnice, která také stojí v jádru mého výživového programu:

Z = VL / K

Zdraví = Výživné Látky / Kalorie

Vaše zdraví lze popsat jako podíl mezi množstvím

výživných látek a příjmem kalorií.


14 |

Tomuto základnímu konceptu říkám výživová hodnota vaší stravy.Potraviny nám dodávají jak živiny, tak kalorie (energii). Veškeré kalorie získáváme pouze ze tří základních látek: sacharidů, tuků a bílkovin. Živiny pocházejí z nekalorických složek potravy, jmenovitě z vitaminů, minerálů, vlákniny a fytochemikálií, což jsou všechno chemické sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Tyto nekalorické živiny jsou pro naše zdraví zcelanezbytné. Jestliže jíte takové potraviny, které vykazují vysoký poměr živin vůči kaloriím, zbavujete se tuku a podporujete zdraví. Čím více výživověhodnotné stravy přijímáte, tím méně kalorií se dostává do vašeho těla a tím méně také toužíte po tučné a vysoce kalorické potravě.

Strava bohatá na živiny zpomaluje proces stárnutí, pomáhá obnovovat buňky, pomáhá při zánětech a podporuje organismus při zbavování toxinů. Taková potrava také obsahuje velký podíl vlákniny a zabírá v žaludku spoustu místa. Proto můžete takové potravy přijímat velké množství, čímž utišíte hlad a chuť na další jídlo. Jestliže budete jíst stravu plnou mikroživin, přestane váš organismus toužit po stravě způsobem, který nazývám toxický hlad. Ten vás vede k přijímání stravy s větším počtem kalorií, než je třeba – obvykle průmyslově zpracovaných potravin, jejichž konzumace může přispět kromě řady jiných onemocnění ke vzniku rakoviny a srdečních chorob.

Zjištění, kolik lidí kniha Jez, abys žil inspirovala ke změně stravovacích návyků, může sloužit nejen jako podpora mých závěrů, že potrava bohatá na živiny upevňuje lidské zdraví, ale také jako živoucí a neustále narůstající důkaz o tom, že tento přístup skutečně funguje. Nenajdeme lepší způsob, jak to ověřit, než si vyslechnout názory lidí, kteří se mými radami řídí vkaždodenním životě. Tisíce těchto lidí dramaticky shodily na váze a už nikdy nepřibraly. Jeden čtenář jménem Scott vážil ohromujících 230 kg. Scott si nedokázal ani zavázat tkaničky. Nemohl dýchat a dokázal v kuse ujít pouze devět kroků. Přitom mu bylo 38 let. Jeho lékař mu sdělil, že pokudnepodstoupí operační zákrok, jehož cílem bude zmenšení žaludku, podle všeho nepřežije další půlrok. Scott se jeho radou neřídil a místo toho se rozhodl změnit svůj přístup ke stravě. Nechal si připravit výživový plán založený na příjmu potravin bohatých na živiny, díky kterému jeho organismus získal vedle veškerých potřebných živin také bílkoviny a vitaminy, jež jsou kezdravému životu potřeba. Protože se nyní stravuje skutečně zdravě, může sníst tolik jídla, kolik se mu zlíbí. Dnes Scott váží 80 kg a jeho koníčkem je cvičení – přitom ještě nedávno nemohl skoro ani chodit.

Moji pacienti během prvních šesti týdnů po změně stravovacích návyků zhubnou obvykle kolem devíti kilogramů. To je však teprve začátek. Mnohem důležitější je skutečnost, že se většinou také zbaví různých potíží jako

| 15

alergie, astma, akné, bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, cukrovka, refluxní

ezofagitida, lupus, nedostatečná činnost ledvin, lupenka, angina pectoris,

kardiomyopatie a různé typy skleróz – a postupně mohou vysazovatpředesané léky.

Ačkoliv posledních pětadvacet let dlouhodobě studuji a využívámpředeisování stravy bohaté na živiny jako léčebný prostředek, musím přiznat, že i mě překvapilo, jak obrovské zdravotní pokroky mi mnozí lidé popisovali ve svých dopisech. Jednou se mě někdo zeptal, zda by změna stravy nemohla mít za následek, že se mu šediny opět zbarví dohněda. „To samozřejmě ne,“ okamžitě jsem odpověděl. V diskusi na mých stránkách však dva pisatelé uvádějí, že jim se přesně tohle stalo. Nemohl jsem tomu uvěřit. Jeden můj pacient trpěl žloutenkou typu C a rozhodl se začít stravovat podle mýchdooručení. Nevěřil jsem, že by přechodem na stravu plnou živin mohl vyléčit infekční žloutenku a poškozená játra, nicméně po nějaké době se žloutenka typu C prostě ztratila. Musel jsem krevní testy třikrát zopakovat, než jsem se odvážil tomu uvěřit. Když jsem viděl, jak se mnohá poškození pokládaná za nenapravitelná najednou zahojí, nevěřil jsem vlastním očím, na druhou stranu jsem byl o to více přesvědčen, že tento způsob stravování můžepřinést zlepšení zdravotního stavu milionů Američanů.

Výsledky této metody a výsledky lidí, kteří se jí řídí, jsou ohromující. Zprávy o zlepšení zdravotního stavu přicházejí od lidí z odlišných prostředí, nejrůznějších věkových skupin, od lidí, kteří nastoupili na doporučovanou cestu z nejrůznějších důvodů. Tito lidé mají společné jedno jediné – všichni se dnes těší dokonalému zdraví.

Jakkoliv byla kniha Jez, abys žil úspěšná, rychle jsem si uvědomil, žepouze vědecky založené informace o výživě nepostačují. Jestliže byly najednou tyto informace dostupné širokému publiku, proč tedy tolik lidí nedokáže rozpoznat, co pro ochranu vlastního zdraví a úbytek váhy potřebují? Proč by vůbec neměli chtít něco změnit? Proč by měli chtít zůstat nemocní? Proč by měli vědomě odmítnout nevyvratitelná, vědecká a naprosto účinnádoporučení? Povím vám proč. Kvůli spojité síle potravinových preferencí apotravinové závislosti.

Fungujeme jako klasické oběti – postupně se učíme milovat věci, které nás ve skutečnosti zabíjejí; v tomto případě nezdravé potraviny. Nezdravý životní styl a potravinové závislosti přebírají nadvládu nad naším mozkem; přitom tato závislost na určité potraviny je často stejně smrtonosná jako spousta dalších závislostí.

Standardní americká dieta (SAD) nás ve skutečnosti zabíjí. Místo toho, aby nám poskytla základní složky potřebné pro kvalitní zdraví, dostala nás |

PŘÍMÉ SVĚDECTVÍ

Cassie a Dave se znepokojením sledovali zdravotní příznaky spojené sestárnutím a celkově neuspokojivým zdravotním stavem a rozhodli se začít řídit principem „jez, abys žil“. Doufali, že tato změna prospěje hlavně jim samotným, ale navíczjistili, že tato změna prospěla také dalším členům rodiny.

PŘEDTÍM: 75 kg (Cassie) a 110 kg (Dave)

POTOM: 50 kg (Cassie) a 65 kg (Dave)

S manželem Davem žijeme již dvacet pět let ve šťastném manželství. Máme čtyři děti, všem už je přes dvacet, a malého vnoučka. Začali jsme se cítit hrozně staří, unavení, nemocní a frustrovaní, a to nám ještě nebylo ani padesát. Během dne jsme postupně přecházeli do útlumu, neustále jsme trpěli infekcemi,migrénami, bolestmi zad, žaludečními potížemi, ekzémy, výkyvy nálad, nutkavým hladem a potravinovými závislostmi. Toxická strava a sedavý životní styl sivybíraly svoji daň.

Jednoho dne jsme objevili myšlenky dr.  Fuhrmana a  náš život se změnil. Okamžitě jsme vyhodili veškeré průmyslově zpracované potraviny a  ze  svého jídelníčku vyřadili maso, mléčné výrobky, olej, sůl a sladidla. Z knihy Jez, abys žil se stala příručka provázející nás každým dnem. Díky ní jsme získali informace, které jsme pro úspěch potřebovali. Naším hlavním cílem nebylo jenom zhubnout; chtěli jsme především změnit naše životy k lepšímu a uzdravit se.

Náš fyzický a mentální přerod byl naprosto neuvěřitelný. Dave po pětatřiceti letech dokonce přestal kouřit a pít kávu. Dnes společně nachodíme, naběháme nebo nalezeme v horách alespoň čtyřicet kilometrů týdně a každý den cvičíme sestavy zaměřené na posilování srdce a spalování tuku. Oba se cítíme naprosto báječně.

Tato změna a  zanícení, se kterým se novému nutritariánskému životnímu stylu věnujeme, také pozitivně ovlivnila naše děti. Začaly více přemýšlet o tom, co jedí, a ve výsledku se i jim podařilo zaznamenat úbytek hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu.

Díky nutritariánskému životnímu stylu jsme si především ujasnili, že všichni máme možnost sami si zvolit, jak na  tom zdravotně jsme – záleží to jenom na nás!

| 17

do situace, kdy mnohé choroby a chronická onemocnění považujeme zanevyhnutelné či za jeden z přirozených důsledků stárnutí. Nadváha je hlavní

příčinou cukrovky 2. typu; zrychluje kornatění tepen a zvyšuje riziko úmrtí

na selhání srdce. Předpokládá se, že nadváha do několika let vystřídá naprvním místě příčiny úmrtí ve Spojených státech kouření.

1

Ve věku, kdy americký občan dosáhne padesátky, už ve většině případů pravidelně užívá léky

na předpis a zhruba polovina Američanů i tak zemře na srdeční příhodu

nebo na mozkovou mrtvici. Vy ovšem mezi ně patřit nemusíte. Dvacet osm

milionů Američanů sužuje paralyzující bolest pramenící z osteoporózy. Vy

ovšem mezi ně patřit nemusíte. Třicet pět milionů Američanů trpíchronickými bolestmi hlavy. Vy ovšem mezi ně patřit nemusíte. Prostě neexistuje

žádný důvod, proč byste měli být nemocní.

V současné době trpí obezitou na celém světě 475 milionů dospělých lidí. Od roku 1980 jde o nárůst o 50 %. Počet dospělých trpících nadváhou se rychle blíží jedné miliardě; v současnosti trpí nadváhou 200 milionůškoláků, což znamená, že na světě právě teď žije skoro 1,7 miliardy lidí, kteří mají buď nadváhu, nebo jsou obézní. Skoro 1,7 miliardy lidí!

Podle údajů Národního institutu zdraví (NIH) trpí pouze ve Spojených státech dvě třetiny obyvatel nadváhou. To ovšem není všechno. NIH iSvětová zdravotnická organizace (WHO) definují jedince s nadváhou jako někoho, jehož BMI dosahuje hodnoty 25. To znamená, že normální váha ženy, která měří 165 centimetrů, by měla činit 68 kilogramů. Muž vysoký 178 cm by měl normálně vážit maximálně 80 kilogramů. Takový muž či žena ovšem mohou mít kolem pasu „pneumatiku“ třeba 10–15 kilogramů tuku, který způsobuje nejrůznější choroby, a přesto budou podle současných standardů považováni za zdravé. Považovat za zdravého někoho, kdo na sobě nosí takové množství tuku, ovšem není přesné. Pokud se podíváte, ve kterých společnostech se lidé dožívají vyššího než průměrného věku, zjistíte, že průměrná hodnota BMI tam činí 18–22, což je mnohem méně než americká „norma“ činící 25 bodů. Například při více než pětadvacetiletém výzkumu mezi stoletýmilidmi na Okinawě, který probíhal od poloviny 70. let do roku 2001 a zúčastnilo se ho více než 600 dlouhověkých obyvatel tohoto japonského ostrova, se ukázalo, že BMI průměrně činil 20,4 bodu. Studie prováděná mezi Adventisty sedmého dne, kteří dodržují veganský jídelníček, došla k podobným údajům. Tento dvanáctiletý podrobný výzkum prováděný na více než dvaceti tisících adventistech ve středním a pokročilém věku, kteří neprodělali žádné závažné nemoci, nekouřili, netrpěli nemocemi srdce, rakovinou či mozkovýmipříhodami, prokázal pozitivní vztah mezi nízkým BMI a dlouhověkostí. Adventisté s BMI vyšším než 23 vykazovali vyšší riziko předčasné smrti. |

Jaký závěr lze z těchto studií vyvodit? Podle těchto dat je nejvyššípřípustná tělesná hmotnost taková, při které budete mít BMI okolo 22,5, nikoliv 25. To znamená, že doporučená zdravá tělesná hmotnost pro dospělého muže měřícího 178 cm by se měla pohybovat zhruba v rozmezí mezi 60 a 70 kg, a u ženy vysoké 165 cm by neměla přesáhnout 60 kg. Což je ovšem velkýrozdíl od hmotnosti, která by byla u Američana považována za nadváhu, tedy za překročení hranice BMI 25 – u uvedené ženy by to činilo více než 70 kg a u muže více než 80 kg.

Pokud bychom údaje naměřené u obyvatel Okinawy a u Adventistůsedmého dne vzali jako standard, pak by nadváhou trpělo více než 85 %Američanů, nikoliv jen 66 %, které uvádí Národní institut zdraví. PrůměrnýAmeričan je těžší a nemocnější, než si sám uvědomuje. Všechno to způsobuje stravování známé jako „standardní americká dieta“. Jejím destruktivním účinkům těžko někdo unikne. Proč by jinak 90 % všech lidí staršíchpětašedesáti let muselo brát léky na snížení krevního tlaku a/nebo hodnotycholesterolu? Závěr, ke kterému se snažím dojít, zní takto: Jestliže se stravujete „po americku“, nevyhnutelně se u vás objeví nemoci, které jsou v Americe běžné, budete trpět nadváhou, a nakonec se u vás projeví vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu, tedy příznaky zužování cév a rizikaonemocnění srdce, jako u všech ostatních.

V dnešní době považujeme za normální, že člověk mezi třicátými ačtyřicátými narozeninami ztratí mladistvou energii a přibere nějakých dvacet kilo, kolem padesátky si pořídí chronickou chorobu a během posledního desetiletí svého života skončí naprosto odkázán na pomoc ostatních. Jenže něco takového není normální. Něco takového je totiž výsledkemceloživotních vzorců nezdravého života a zavádějících informací. Namísto toho, aby se náš organismus s tím, jak přicházíme do pokročilého věku, postupně rozpadal a my ho museli podpírat zvyšujícími se dávkami léků, měli bychom se raději dívat dopředu a snažit se o to, abychom si mohli užívat aktivního života až do věku kolem devadesáti let. Tato představa vám může připadat nereálná, protože většina z nás se celý život živí jenom samými nezdravými potravinami. Dokonce i dnes ztrácí příliš mnoho lidí povědomí o spojení mezi tím, co jíme, a tím, jak se psychicky a fyzickycítíme. Stejně tak netušíme, proč je tolik těžké udržet si takovou váhu, jakou jsme měli zamlada.

Ale ještě není pozdě.

Strava bohatá na živiny sníží vaši touhu po potravinách plných kalorií s nízkým obsahem živin. Bude stačit několik týdnů, aby se vaše chuťovépreference změnily; najednou zjistíte, že jste ztratili zájem o nezdravépotravi| 19

ny, o nichž jste si do té doby mysleli, že se bez nich neobejdete. Budete se

cítit spokojeněji, ačkoliv budete přijímat méně kalorií než dříve. Výsledkem

bude úbytek hmotnosti, která se ustálí na ideální hodnotě, adlouhotrvající zdraví. Spousta čtenářů, kteří se řídili podle mých rad, shodila i padesát

nebo více kilogramů, trvalo jim to kolikrát méně než rok a svoji novou váhu

si udrží po celé roky.

Kniha Žijte bez diety navazuje na Jez, abys žil. Nejen že dává odpověď na otázku, proč vám často připadá zdravé stravování tolik obtížné, aledodává kuráž k tomu, abyste to zkusili také. Na následujících stránkách se s vámi podělím o vědecky podložená řešení, díky nimž se dokážete nadobro zbavit potravinových závislostí, které ohrožují vaše zdraví. Nabídnu vámjídelníček, jehož dodržování je velmi snadné; začne desetidenní kúrousloženou z jednoduchých, avšak chutných jídel, díky kterým postupně změníte své potravinové preference, aniž byste zároveň ochudili svůj mlsný jazýček. Řeknu vám, co máte během první části programu jíst, takže se nemusíte starat o vymýšlení pokrmů, či se strachovat, zda jste zvolili správně – prostě si budete vychutnávat samá dobrá jídla připravená z potravin, kteréfantasticky podporují zdraví. V druhé části programu zaplavím váš organismus živinami, které se postarají o jeho uzdravení a detoxifikaci. Přitom si užijete účinků „superpotravin“, které podpoří vaši dlouhověkost a dobrou kondici. Jestliže můj výživový program úspěšně dokončíte, bude se vaše BMIpohybovat pod hodnotou 22,5, a pokud jej budete dodržovat i nadále, vydrží vám tato hmotnost do konce života.

Způsob stravování lze považovat za kvalitní pouze tehdy, jestliže taková strava napomáhá dlouhověkosti a chrání před rizikem vzniku nemocí srdce, mrtvice, demence či rakoviny. Nutritariánský způsob stravování představuje jediný výživový program, který zaručuje významný úbytek váhy, aniž by bylo nutné počítat kalorie. Jedná se také o jediný výživový program, který nás učí, jak se bránit nemocem a zároveň výrazně prodloužit život. Jestliže se budete stravovat podle mých doporučení, v podstatě zmizí riziko, že byste mohli utrpět srdeční infarkt a/nebo mozkovou mrtvici, riziko vzniku rakoviny se sníží o více než 90 % a očekávaná délka života se prodlouží o dvacet let. Vím, že to zní neuvěřitelně, ovšem v tomto případě se jedná o skutečnost, kterou podporují výsledky mnoha vědeckých zkoumání. Já sám si platnost těchto závěrů v praxi ověřuji více než dvacet pět let.

Zapomeňte na kalorie. Tajemství zdravého životního stylu spočívá pouze v mikroživinách. Zdravé stravování a konzumace správného a rozmanitého množství živin vede k dlouhodobému a trvalému zlepšení zdraví. Pokud vám jde o dosažení zdravé a stabilní tělesné hmotnosti, lze toho dosáhnout jedině | tím, že se zaměříte na výživovou kvalitu své stravy. Na rozdíl od rozšířeného názoru neovlivňuje tělesnou hmotnost to, kolik toho sníte, ale co jíte.

Nutriční kvalita potravin určuje, jak se budete cítit po duševní, fyzické a emocionální stránce – jestliže je vysoká, pak žádoucím způsobem ovlivňuje funkci mozku a posiluje imunitní systém, takže si budete připadatfyzicky skvěle a k tomu budete šťastní a spokojení. Vaším hlavním kritériem při výběru potravin by mělo být to, zda se jedná o tu nejprospěšnější stravu pro vaše dlouhodobé zdraví. Výživový styl založený na konzumaci potravin napomáhajících dlouhému životu vám umožňuje jíst pestrou stravupřipravenou podle chuťově jedinečných receptů, kterou si budete moci dopřávat a užívat po zbytek značně prodlouženého života. Jakákoliv dieta, kteroudodržujete pouze omezenou dobu, přináší pouze krátkodobé benefity, jakmile se totiž zase vrátíte ke své běžné stravě, stav vašeho těla se zase rychle vrátí zpět na začátek.

Zopakuji to ještě jednou: Všechno, co děláte omezenou dobu, má jenom omezeně trvající účinky. Neustálé změny vaší tělesné hmotnosti nejsou z dlouhodobého hlediska prospěšné.

Lidé na různé diety pohlížejí jako na nějaký hodnotový systém, který si vyberou podle toho, zda odpovídá jejich chuťovým preferencím nebo filozofickým hlediskům. Často potom kritizují jiné výživové programy, které se jejich preferencemi neřídí. Skutečná věda se však podle žádné filozofické představy či jiné předurčující agendy nechová; vědecké závěry se odvozují z nezpochybnitelných důkazů. Jste člověk, který platnost vědeckých závěrů uznává? Jste ochotni uznat ověřená fakta a poté se jimi řídit? Pak sipamatujte tuto větu: chuťové preference se učíme a můžeme je měnit.

Za svou kariéru jsem léčil více než deset tisíc pacientů, z nichž většina přišla do mé ordinace nešťastná, nemocná a trpící nadváhou. Tito lidédodržovali snad veškeré existující diety a pokaždé bez úspěchu. Po dodržování mého programu dosáhli výjimečně pevného zdraví, po kterém vždy toužili, a shodili takové množství kilogramů, o jakém se ani neodvažovali snít. A co je na tom ještě lepší – tuto novou hmotnost si dokázali udržet. Poprvé vživotě začali s výživovým stylem, při kterém se cítili naprosto spokojení anetrpěli hladem. Navíc mohli přestat brát léky na neduhy, jimiž už netrpěli.

Během posledních třiceti let jsem přečetl více než dvacet tisíc vědeckých studií týkajících se výživy. Proto mohu s jistotou tvrdit, že právě teď a tady nastala chvíle, kdy je třeba podniknout kroky vedoucí k znovuzrozenívašeho zdraví. Sám jsem v praxi viděl účinky svého výživového programu natisícovkách pacientů trpících rozmanitými nemocemi a potížemi, od migrén a alergií po srdeční choroby či cukrovku. Důležité je, že to funguje. Vysoce

| 21

kvalitní výživná strava představuje nejúčinnější způsob, jak dosáhnoutdlouhodobě udržitelné hmotnosti, i přirozenou prevenci vzniku či návratu nemocí. Díky ní můžeme skoncovat s dnešními chronickými degenerativními

onemocněními.

Lidské tělo je v případě, že ho zásobujeme potravou s optimálním složením živin, strojem se schopností sám sebe opravovat. V této knizenaleznete informace, díky nimž dokážete vytvořit ve svém organismu prostředí, které tuto schopnost seberegenerace zajistí na maximum. Pokud trpítenemocemi či potížemi, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hodnota cholesterolu, cukrovka, srdeční onemocnění, zažívací potíže, bolesti hlavy, astma, únava či různé tělesné bolesti, případně toužíte po účinném preventivním programu, díky němuž se všemu výše uvedenému vyhnete, pak jste našli řešení. Tento nový výživový program vám zajistí, že nikdy nebudete muset podstoupit angioplastiku, bypassovou operaci či jiné invazivní zákroky.Jestliže se již teď těšíte dobrému zdraví, přechod na mnou doporučenývýživový styl vám zajistí, že se ani v následujících letech nemusíte bát srdečního infarktu, mrtvice či demence. Díky němu budete moci snížit dávkování či dokonce úplně přestat brát předepsané léky. Jednoduše řečeno, tentozpůsob stravování optimalizuje vaše zdraví a dost možná vám zachrání život. Zároveň se při něm nemusíte vzdávat žádných radostí, které nám dobré jídlo poskytuje.

Spousta z vás, čtenářů, si tuto knihu pořídila proto, aby zhubla. Mohu vám zaručit, že skutečně zhubnete, a to dokonce i v případě, že na vásžádné diety, které jste kdy vyzkoušeli, nezafungovaly. Jedná se o nejefektivnější redukční výživový plán, jaký kdy existoval, jehož výsledky jsou trvalé,nikoliv dočasné. Můj plán také nabízí neméně důležitý přínos pro vaše budoucí zdraví. Nejefektivnější péče o zdraví je ta, které se věnujete vy sami. Lékaři ani léky vám nemohou zaručit, že budete zdraví, ani vás nemohou sami o sobě uchránit před nemocemi a bolestí. Tohle si uvědomuje snad každý lékař. Vysoce kvalitní výživa, kterou vám na dalších stránkách přiblížím, můžezabránit vzniku chorob, ba dokonce zvrátit vývoj již rozvinutých zdravotních problémů, a to vše v období od tří do šesti měsíců. Ano, je to velmi odvážné tvrzení, jenže vědecky ověřená fakta prokazují, že většina chronickýchpotíží, se kterými se v dnešní době potýkáme, má svůj základ ve špatné výživě.

Redukce váhy, ačkoliv je zcela jistě důležitá, nepředstavuje náš hlavní cíl. Je to sice vítaný, avšak stále jen vedlejší produkt, který zaznamenáme na cestě k našemu hlavnímu cíli, tedy skvělému zdraví. To nás bude provázet po výjimečně dlouhý život, během něhož se v podstatě nesetkáme snemocemi; nesčetné vědecké studie navíc prokazují, že lidé těšící se vynikajícímu |

PŘÍMÉ SVĚDECTVÍ

Kathleen celý život trpěla potravinovými závislostmi a  nutkavým hladem. Neustále se přitom točila v kruhu nefungujících diet. Nefungující vztah k jídluovlivňoval její život do té doby, než vzala osud do svých rukou.

PŘEDTÍM: 100 kg

POTOM: 70 kg

Jídlo pro mě bylo jako skvělý přítel. Tento přítel mě nikdy nezklamal. Když jsem byla smutná, měla jsem ho po ruce. Pokud jsem chtěla slavit, můj „přítel“ mě rozveselil ještě víc a slavil se mnou. Když jsem se nudila, jídlo mi vyplnilo čas. Pokud už jsem nemohla snášet těžkosti života, můj přítel mě přivedl na jinémyšlenky a utěšil mě. Jídlo jsem skutečně považovala za nejlepšího přítele, jakého jsem kdy měla.

Standardní americká dieta mi poskytovala útěchu, pohodlí, radost. Když jsem si připadala osamělá, jídlo jsem měla vždycky na dosah. Zároveň mi však také přinášelo bolest a beznaděj, protože můj pevný vztah s jídlem s seboupřinesl také obrovský nárůst hmotnosti. Zhoršil stav, ke  kterému jsem měla genetické predispozice, a nakonec mi způsobil tak těžkou osteoartritidu, že jsem musela podstoupit totální náhradu kolenního kloubu. Přitom mi bylo teprve 47 let. Standardní americká dieta a moje závislost na potravinách postupně strávily poslední zbytky mé sebeúcty a péče o sebe.

Nejrozumnější by pochopitelně bylo takový nezdravý vztah rychle ukončit. Jenže stejně jako u každého jiného nefunkčního vztahu leží na druhé misce vah všechno to dobré, po  čem jsem tak zoufale toužila. Jak něco takového rozetnout? Myslím, že odpověď na  takovou otázku si musí najít každý sám v  sobě a u každého zní jinak. Já si svůj názor udělala během sledování, jak můj vlastní otec pomalu umírá na následky standardní americké diety. Pamatuji si, jak jsem ho navštívila na jednotce intenzivní péče, kde se zotavoval po dalším záchvatu, a řekla jsem mu, že by měl změnit způsob stravování, protože jinak seneuzdraví. Zavrtěl hlavou a řekl: „Kathleen, já se svého jídla vzdát nemůžu.“ Na tahleslova nikdy nezapomenu. Seděl na nemocniční posteli, vše bylo přikryté matným mihotavým světlem zářivek a  v  pozadí se ozývalo pípání přístrojů, které udržovaly pacienty naživu. Můj táta si uvědomoval, že málem zemřel, a  přece se nedokázal zříci všech těch nezdravých věcí, které jedl. Panejo! Přesně to s vámi udělá závislost. Táta brzy poté umřel a  mně se po  něm moc stýská. Zároveň

| 23

jsem však při pohledu na jeho konec viděla, co mě také jednou čeká. Mojezávislost na standardní americké dietě nebyla totiž o nic slabší než tátova. Vyděsilo

mě to.

Vyhledala jsem poradce pro potravinové závislosti, který prošel výcvikem u dr. Fuhrmana, a ten mi pomohl změnit můj dysfunkční vztah k jídlu.Uvědomila jsem si, že moje závislost na jídle si v ničem nezadá se závislostí na drogách nebo alkoholu. Nemáme však my, kteří jsme touto závislostí postižení, obrovské štěstí, že se jí můžeme oddávat ve společnosti, která tuto závislost oslavuje a  podporuje, v  čistých krásných restauracích, ba dokonce doma ve  vlastní kuchyni? Nemáme snad štěstí, že se nemusíme skrývat někde v temných uličkách, abychom si dopřáli svou dávku? Nepřipadá vám hrozné, že zažíváme úplně stejnou touhu po  dopaminem přenášené slasti, která nám nakonec zničí duši i zdraví, jako je tomu u drogově závislých?

Zjistila jsem také, že pokud se budete držet v blízkosti toho, kdo vám jenom škodí, nikdy se z jeho vlivu nevymaníte. Takoví „přátelé“ vás nerespektují. Škodí vám. Musíte s nimi zpřetrhat kontakt, nehledě na veškeré pozitivní přínosy,které vám jejich přátelství přináší. Co se mě týče, nezdravé jídlo představovalo můj dysfunkční „gang“.

Často se stává, že jakmile ukončíte nefungující vztah, otevře se před vámi volný prostor, který můžete zaplnit novými, zdravými vztahy. Našla jsem si nové přátele – úžasnou, čerstvou, křupavou zeleninu. Kdykoliv se můžu obrátitna dekadentně sladké, šťavnaté ovoce. Mám po ruce boby, které mě zasytí, celáobilná zrna, svůdné oříšky a semínka. Moji noví přátelé mě vždy nasytí a přitom mi nikdy neublíží tak, jak mi škodila standardní americká dieta. Od té doby, co jsem si vybudovala nový, zdravý vztah k jídlu, jsem o 30 kg lehčí a stále hubnu dál.

Vymanit se z potravinové závislosti je těžké, ale jakmile se dozvíte potřebné informace, které plynou z dlouhodobého výzkumu dr. Fuhrmana, budete vědět, jak na to. Jakmile zažijete pocit, jaký můžete prožít jenom v dokonale živeném těle, už nikdy nebudete stát o stavy vyvolané toxickým jídlem. Jakmile začnete být aktivní, už se vám nikdy nebude chtít stagnovat. Jakmile začnete naslouchat vlastnímu tělu, budete už napořád rozumět jeho moudrosti. | zdraví jsou navíc hubení. Zatímco se budeme učit, jak tohoto výjimečného zdraví dosáhnout, budou nám zároveň přirozeně ubývat kilogramy.Pochoíme, že za přejídání mohou jenom naše fyzicky podmíněné tužby, které jdou ruku v ruce s psychickými faktory, jejichž změna ovlivní i našeustálené potravinové vzorce. Když se budete řídit informacemi obsaženými v této knize, vytvoříte si nové zdravé návyky, jejichž dodržování pro vás nakonec bude naprosto bezproblémové. Nebude trvat dlouho a budete schopnipřevzít osud svého zdraví do vlastních rukou.

Během mého výživového plánu nebudete muset počítat kalorie ani sivážit porce. Není to žádný módní výstřelek, není v tom žádný trik. Teď už se nebudete muset pídit po žádných zázračných řešeních, protože žádná zázračná řešení neexistují. Vykašlete se na malinové ketony. Vykašlete se na zrnka zelené kávy. Vykašlete se na šťávu z lístků tulipánů nebo na černou sůl z bílých doverských útesů. Stejně v podstatě pokaždé zjistíme, žedoporučovaný výrobek je jenom módní záležitost, protože volba rychlých a zázračných řešení nás nakonec vždy ve výsledku poškodí. Výživové doplňky a léky nenaplňují potřeby výživy a navíc jsou často toxické, takže pouzezvyšují poškození zapříčiněné jedovatou stravou.

Nemusíte se stát veganem nebo vegetariánem, abyste se chránili před infarktem a snížili riziko rakoviny. Musíte ovšem zařadit do svéhojídelníčku přirozenou, chutnou a život prodlužující rostlinnou stravu a významně omezit množství živočišné stravy. Můžete jíst tolik, kolik chcete, a spostuem doby vám bude ke spokojenosti stačit výrazně méně kalorií.

Tento výživový styl si zamilujete navždy. Mým cílem je změnit vás odzákladu tak, že tuto výživu budete sami vyhledávat. Abych toho dosáhl, nabídnu vám zde vědecky ověřené a logické informace, které vysvětlují vztah mezi potravinami a vaším zdravím. Jestliže se těmito informacemi budete řídit a začnete dodržovat přiložený jídelníček plný lahodných a zdravých pokrmů, začnete přirozeně a skoro zázračně hubnout, což bude přirozený vedlejší efekt vašeho přechodu na zdravou stravu. Zároveň objevíte úžasný svět nových různých chutí a potravin, které začnete posléze sami aktivně vyhledávat.

Existuje nějaký jiný výživový program, který zaručuje takové výsledkypodepřené neprůstřelnými vědeckými závěry? Existuje jiný program podpořený příběhy tisíců lidí, kteří ho bez obtíží dodržují celé roky a jimž se díky němu podařilo výrazně zhubnout a uzdravit se z nejrůznějších nemocí? Existuje jiný program, který prošel takovou zkouškou času a obstál před pozornými zraky vědecké komunity, jež nenašla nic, čím by bylo možné zpochybnit jeho efektivitu a konzistentnost? Samozřejmě, že ne. Můžete se navíc stát členem

| 25

podpůrné komunity mnoha tisíců lidí, kteří se s vámi podělí o zkušenosti,

jak se jim jejich cíle splnily, nabídnou vám nejrůznější tipy a pomocnou ruku

na vaší cestě k dokonalému zdraví. V této knize často najdete příběhy těchto

lidí popisované v PŘÍMÉM SVĚDECTVÍ.

Slibuji vám, že díky tomuto výživovému programu znovu naleznetesvoji mladistvou energii a zdraví. Dokážete se účinně bránit infarktu, mrtvici, demenci, ba dokonce rakovině. Vaše tělo bude doslova nemocemvzdorné – zároveň také přirozeně zhubnete. Dozvíte se, jaké jsou hlavní principy, které vyznává věda týkající se zdraví, výživy a redukce hmotnosti. Konečně také naleznete jednoduchou a efektivní strategii k dosažení a udržení žádoucí hmotnosti, aniž byste do konce života museli držet dietu, díky čemuž se navždy vymaníte z nekonečných a zbytečných diskusí o tom, jaký výživový styl je nejlepší.

Vítejte ve světě, který skoncoval s dietou... ČÁST PRVNÍ

KAPITOLA JEDNA

Toxický hlad

| 29

Když jsme si teď ujasnili, jaký je náš zdravotní stav, nastal čas položit si otázku:

Proč vlastně v otázce výživy panuje takový zmatek? Obezita a nemoci, jimž se dá

snadno předcházet, zaplavily naši společnost jako mor. Na důkazy tohoto stavu

narážíme kolem sebe každý den. Do této situace jsme se však nedostali shodou

okolností. Viníky mizerného zdravotního stavu a špatné informovanosti jsou

tradiční potravinová pyramida, která je jedním z hlavních východisekamerického ministerstva zemědělství (USDA), a standardní americká dieta.

Potravinovou pyramidu vystavěly společenské, obchodní a politické zájmy, nikoliv nestranné poznatky z oblasti věd o výživě. Snaží se nám doporučit stravu sestavenou z vysokých dávek potravin, které obsahují spoustu kalorií a zároveň málo živin, jako je bílé pečivo, oleje či kuřecí maso. Tyto potraviny, které bychom ve skutečnosti měli konzumovat jenom příležitostně, přitom tvoří více než 87 % standardní americké diety. Z průmyslově zpracovanéhojídla dnes získáváme 55 % kalorií a z živočišných produktů 30 %; oboje přitom nebezpečným způsobem postrádá antioxidanty a fytochemikálie, což jsou dvě základní skupiny živin, které chrání naše zdraví a prodlužují život. O tomnarosto není sporu. Strava založená na mléce, sýru, těstovinách, pečivu,smažených jídlech a slazených přesnídávkách a nápojích vede k obezitě, rakovině, srdečním chorobám, cukrovce a nemocem spojeným s poruchou imunity.

Zkrátka – ujídáme se k smrti.

Standardní americká dieta je prostě jedovatá. Těžko bych našel vhodnější slovo. Vyvolává nemoci a přináší nutkavou potřebu jíst. Je pro nás návyková a nebezpečná. Naše standardní dieta s vysokým obsahem tuku, cukru a soli je fyzicky návyková, takže je pro většinu lidí nemožné snížit velikost porcí a počet kalorií nebo zkrátka dodržovat jiné typické dietní strategie.

NEZDRAVÁ STRAVA JE VELMI NÁVYKOVÁ

Většina vědců je přesvědčena, že pět až deset procent obyvatel USA je závislých na jídle. Já toto přesvědčení nesdílím. Domnívám se totiž, že potravinovou závislostí trpí něco mezi šedesáti a osmdesáti procenty populace – | mezi ně patří lidé, kteří pravidelně konzumují průmyslově zpracované potraviny, stravu chudou na živiny, dokonce i vysoce bílkovinnou stravu založenou na živočišných produktech. Lidé s nadváhou bojují se sladkostmi, smaženými jídly, chipsy a tučným masem naprosto stejně, jako kuřáci anarkomani bojují s cigaretami a kokainem.

Pokud máte nadváhu, nejspíše jste závislý na jídle. Jíte, protože cítítefyzickou potřebu jíst, ne protože by vaše tělo vykazovalo biologickou potřebu kalorií.

Závislost je fyzický a psychický návyk na určitou látku nebo chování.Taková látka nebo chování jedince z počátku uspokojuje, ovšem brzypřeroste v nutkavou potřebu zvyšovat dávky, aby zabránil nepříjemným pocitům či bolesti, kterou jinak zakouší. Závislost na potravinách je komplexní jev, při kterém dochází ke stimulaci trávicího systému vyvolávající uvolňování žluči, enzymů a hormonů a odplavování odpadu z jater, ledvin a krevního oběhu. Má také vliv na uvolňování dopaminu v mozku. Dopamin je primární neurotransmiter, který mimo jiné ovlivňuje nástup příjemného pocitu. Ať už závislost vyvolává cokoliv, mozek na ni reaguje stejně.Koncentrované kalorie, jako je například cukr nebo olej, vyplavují u závislého na potravinách podobné hodnoty dopaminu jako u lidí, kteří zneužívají ilegální drogy.

Výzkumníci z Dětské nemocnice v Bostonu v Massachusetts nedávno zjistili, že potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů vyvolávají v mozku podobný efekt jako u drogově závislých.

1

U každého sledovaného

subjektu byla prokázána zvýšená aktivita oblasti mozku zvané nucleus accumbens, jejíž funkce je dávána do souvislosti právě se závislostmi.

Mozek se tak doslova učí, že je třeba opakovat chování, které nám přináší libé pocity. Nástrojem je vyplavování dopaminu, který tyto příjemné pocity vyvolává, a formování specifických vzorců chování. Mozek si zafixuje určitou aktivitu zajišťující příjemný pocit jako žádoucí vzorec chování, který je třeba si pamatovat a automaticky opakovat. Kuřák si například zapálí cigaretu, zato člověk závislý na jídle si za stejným účelem bez rozpaků otevře pytlík chipsů, aniž by jakkoliv uvažoval o dlouhodobých zdravotních rizicíchtakového jednání.

Stejně jako si kuřák vybuduje toleranci k nikotinu, zvykne si i takovýjedlík na cukr, sůl a tuk tak, že mu konzumace stejného množství přináší stále méně potěšení. Nedávná studie, kterou publikoval časopis NatureNeuroscience, ukazuje, jak drogová závislost a nutkavé jezení znecitlivují cyklus žádosti a odměny.

2

Znamená to, že pokud chceme udržet míru potěšení,kterou nám konzumace drog nebo potravin nabízí, potřebujeme vyšší a vyšší


| 31

dávky. Stravovací návyky, které jsme si v mozku vybudovali, pohání signály

založené na systému odměny a rozkoše. Mozek však začne vyžadovat stále vyšší stimulaci (koncentrované potraviny, které jsou mocně doslazovány

a dochucovány) nebo vyšší porce, aby dosáhl hladiny, kdy se spustí daný

signál. Při menší dávce se však začnete cítit nepříjemně jak fyzicky, takpsychicky.

Většina lidí s nadváhou chápe, že nadváha škodí jejich zdraví. Jejichpřátelé, rodinní příslušníci a dokonce i jejich lékaři jim říkají, že by mělizhubnout, jenže oni to prostě nedokáží. Každou chvíli se snaží držet nějakou dietu, jenže u ní dlouho nevydrží. Proč se to děje? Co je vede k tomu, že prostě nemohou přestat jíst?

Toto je odpověď: TOXICKÝ HLAD.

Pokud jíme převážně potraviny s vysokým obsahem kalorií, aniž bychom do jídelníčku zahrnuli dostatečné množství živin chránících organismus, naše buňky zaplaví odpadní produkty, jako jsou volné radikály nebokonečné produkty pokročilé glykace (AGEs), které společně označujeme jakooxidační stres. Oxidační stres může přinášet záněty, poškození buněk a jejich předčasnou smrt. Velmi často je doprovázen vznikem jedovatých produktů trávení, které mohou vyvolávat fyzické symptomy, při kterých pociťujeme abstinenční příznaky. Nazývám je toxický hlad.

Nikdy mě vlastně nenapadlo uvažovat o tom jako o závislosti na jídle, ale když

jsem si přečetla, co o tom píšete, musím uznat, že můj otec na takovou závislostzemřel. Byl to lékař, kterému v sedmatřiceti letech diagnostikovali cukrovku druhého

typu. Po mnoha letech užívání léků (každý den jedenáct prášků), které měly potlačit

projevy nemoci, kdy ovšem zároveň ve velkém konzumoval sladkosti, nakoneczemřel ve  věku čtyřiašedesáti let. Až teprve dnes vidím, že se jednalo o  chování pod

vlivem závislosti, protože jako lékař dobře věděl, že při změně stravy by projevynemoci zmizely. Věděl, jaké následky bude jeho chování mít, a přesto se nedokázalcelých dvacet pět let nezdravé stravy vzdát. Těch pětadvacet let lemovaly časté pobyty

v nemocnici a nejrůznější nepříjemné vedlejší účinky, které cukrovka vyvolává. Můj

otec sice nebyl žádný hlupák, ale přesto nedokázal své iracionální jednání změnit.

Angela Biggar


32 |

JSEM ZÁVISLÝ NA JÍDLE? UDĚLEJTE SI TEST

1. Pokud nejím pravidelně, cítím se vyčerpaný nebo podrážděný.

Ano Ne 2. Na určité potraviny myslím v podstatě neustále.

Ano Ne 3. Po jídle jsem otupělý nebo je mi nepříjemně.

Ano Ne 4. Špatná strava má vliv na mé zdraví.

Ano Ne 5. Mám sice nadváhu, ale stejně se přejídám.

Ano Ne 6. Jakmile začnu jíst sladké, nechci přestat.

Ano Ne 7. Snažil jsem se držet dietu, ale nefungovalo to a nechal jsem toho.

Ano Ne 8. Rád chodím do restaurací s nabídkou „sněz, kolik chceš“.

Ano Ne 9. Zažívám fyzické abstinenční příznaky, když nejím.

Ano Ne 10. Když se nikdo nedívá, tajně jím.

Ano Ne 11. Schraňuji si jídlo nebo ho schovávám před členy rodiny.

Ano Ne 12. Nepřestávám jíst, i když už necítím hlad.

Ano Ne 13. Z vlastních jídelních návyků mám nepříjemný pocit.

Ano Ne 14. Jídelní návyky mi přinášejí společenské či rodinné problémy.

Ano Ne 15. Jím v podstatě neustále celý den.

Ano Ne Pokud jste zaznamenali jednu odpověď „ano“, existuje u vás podezřenína potravinovou závislost. Dvě a více odpovědí „ano“ znamená, že jste závislí na jídle.

| 33

Jestliže pociťujete kterýkoliv z těchto symptomů,

pak zažíváte toxický hlad

Slabost

Vyčerpání

Třes

Bolesti hlavy

Kručení v břiše nebo žaludeční křeče

Nepříjemné pocity, které zažíváme po vysazení návykové látky, označujeme jako abstinenční syndrom. Protože se jedná o projevy provázejícídetoxifikaci neboli biochemické uzdravování organismu z účinků nebezpečných látek, pociťujeme je velmi výrazně. Je téměř nemožné vyčistit tělo odškodlivých látek, aniž bychom při tom zažívali nepříjemné stavy. Jakmile se začneme stravovat způsobem, který zahájí detoxifikaci, často se cítíme nesví, unavení a může nás bolet hlava. Mnohdy se domníváme, že tyto drobné nepříjemnosti způsobuje hlad. Když potom něco sníme, žaludek začnetrávit a proces detoxifikace se zastaví. Nepříjemné pocity potom zase zmizí. Vysvětlím vám to podrobněji.

Trávení probíhá ve dvou cyklech, anabolickém a katabolickém. Během anabolické fáze metabolismu neboli fáze budování jíme, žvýkáme, zažíváme a absorbujeme živiny, které zpomalují nebo zastavují aktivní procesydetoxifikace, jež nejúčinněji probíhají ve chvíli, kdy tělo aktivně nezpracovává potravu. Jakmile se trávení zastaví, vstoupí tělo do katabolické fáze a opět začne s detoxifikací. Během toho člověk pociťuje symptomy, které můžeinterpretovat jako pocit hladu. Prostě se musí zase najíst, ačkoliv ve skutečnosti může být jeho tělo kaloriemi doslova přesycené. Mohou nastat dvě situace – buď jí tak často, že jeho tělo během určité nepřerušované doby vůbec nevstoupí do katabolické fáze, nebo jí potravu s tak vysokou kalorickouhodnotou, že anabolický trávicí proces probíhá ještě v době, kdy opět nastává čas jídla.

Klíčem je dokázat rozpoznat rozdíl mezi skutečným hladem a hladem toxickým. Na rozdíl od skutečného hladu, který začínáme cítit ve chvíli, kdy tělo spálilo většinu kalorií získaných z posledního jídla, takže je opět |

PŘÍMÉ SVĚDECTVÍ

Heather se už nemusí bát stoupnout na váhu. Může jíst, co chce, a přitom jinebolí hlava a cítí se mnohem zdravěji.

PŘEDTÍM: 90 kg

POTOM: 56 kg

Jsem osmatřicetiletá matka tří dětí. Kam až moje paměť sahá, vždycky jsem trpěla strašlivými migrénami. Nemohla jsem spát. Neustále jsem bylavyčerpaná. Neměla jsem ani energii vstát a  hrát si se svým synem. Někdy se mi také stalo, že jsem zaklimbala za volantem (uf...). Každou chvíli se mi vyskytla alergie snad na cokoliv a někdy se mi na obličeji objevila ošklivá vyrážka, která tamvydržela třeba několik měsíců. Každou chvíli se mi měnila nálada, ačkoliv členové mojí rodiny by nejspíše tvrdili, že jsem byla pořád zamračená. Nakonec jsem začala brát antidepresiva na potlačení úzkosti.

Pak jsem se začala zajímat o způsob, jak se uzdravit. Koupila jsem siodšťavňovač a  asi čtyři týdny pila ovocné šťávy. Ačkoliv mi to pomohlo, bylo mi jasné, že takhle nemůžu žít pořád. Řekla jsem si, že to budu považovat jenza období, kdy mé tělo prochází detoxem, ale že udržitelný recept na zdraví musím hledat dál.

Během tohoto hledání jsem narazila na  principy dr.  Fuhrmana. Koupila jsem si jednu jeho knihu a přečetla ji za jediný den. Tuto knihu dodnes považuji za svou bibli.

Dříve jsem pečlivě luštila nápisy o složení potravin na obalech (a vidíte, kam mě to dovedlo), jenže teď jsem se dozvěděla, že jsem se pídila po špatnýchinformacích – zajímal mě například obsah sacharidů a bílkovin, na které sestandardní americká strava tolik zaměřuje. Dnes už si nic zpracovaného anibaleného v podstatě nekupuji, takže už se mě nápisy na obalech vlastně netýkají. Když už si balené potraviny, jako jsou třeba fazole nebo drcená rajčata, kupuji, sahám po biovýrobcích a vždycky mě zajímá množství soli a cukru, které obsahují. Už NIKDY nebudu jíst jinak. NIKDY.

Od  té doby, co jsem se dala na  nutritariánství, jsem hodně zhubla, ale co je ještě důležitější, cítím se prostě FANTASTICKY. Už celý rok jsem například neměla ani rýmu, natož migrénu nebo sebemenší bolest hlavy. Mám spoustu energie. Dobře se mi spí. Přestala jsem brát antidepresiva a  návaly úzkosti už nemívám. Prostě se mi teď žije SKVĚLE

| 35

připravené na další dávku, toxický hlad zažíváme tehdy, když se tělo začíná

zbavovat nebezpečných jedů. V té chvíli se okamžitě začneme cítitnepříjemně a začne nám připadat, že pro odvrácení tohoto stavu je potřeba se

najíst nebo napít něčeho vysoce kalorického. Takové chování potomspouští spirálu přejídání se a narůstá naše touha přijímat více kalorií, než tělo

potřebuje.

Čím více však vyhledáváme rychlou úlevu, tím více vyřazujeme detoxifikační – neboli uzdravující – procesy. Nepříjemný pocit bývá velmi často signálem, že se náš organismus zrovna sám uzdravuje a že probíháodbourávání toxinů. My však tento pocit nesprávně zaměňujeme se skutečnýmhladem, následkem čehož jíme příliš moc a příliš často, abychom nepříjemné stavy zažehnali; přitom nabíráme kilogramy, poškozujeme si zdraví a postupně zabředáváme do nebezpečné spirály závislosti.

Pokaždé, když končíme s jakoukoliv závislostí, cítíme se napřed hůře. Při přechodu na zdravou stravu bývá obvykle nejhorších prvních tři až pět dní. Přesně z tohoto důvodu také všechny diety selhávají. Ať už se jedná o jakýkoliv koncept diety, vždycky při nich jde o to, abyste jedli méně. Jenže jíst méně, to je fyzicky i psychicky příliš nepříjemné. Jediný způsob, jak navodit stav, kdy dokážeme jíst méně a cítit se příjemně, je naučit tělo vyžadovat méně potravy, což zároveň znamená skoncovat s toxickým hladem. Abychomzabránili tvorbě toxinů v buňkách, jejichž vznik je hlavním spouštěčemtoxického hladu, musíme přijímat potravu s adekvátním obsahem mikroživin. Při směřování k optimální tělesné hmotnosti, při kterém nebudeme zažívat nepříjemné stavy, musí být naše strava zdravější a vyvážená ve složení mikroživin.

Nechci po vás, abyste drželi dietu.

Chci, abyste od základu změnili způsob, jak o jídle přemýšlíte.

To, jakou potravu si vybereme, představuje vynikající příležitost pro ovlivnění funkce mozku. Jedná se o příležitost ovlivňovat vlastní emocionální a fyzický stav a převzít do vlastních rukou své budoucí zdraví. Klíčem je přimět všechny části vašeho mozku, aby s přechodem na zdravou stravu souhlasily, protože určitá část vašeho já se možná na tuto cestu vydat nechce. Jakmile však pochopíte, jak může nezdravá strava ovlivňovat chování vašeho mozku, dokážete tělu vrátit zdraví a dosáhnout ideální váhy. |

PORAZTE MOZEK NA JEHO VLASTNÍM HŘIŠTI

Tak jak a čím začít? Třeba jste si dali předsevzetí na Nový rok nebochcete před začátkem letní dovolené zhubnout do plavek. Jenže takhle to nefunguje. Vůbec nejde o otázku vůle. K cíli se nedoberete žádnou zkratkou. Závislost neporazíte pomocí nějaké jednoduché odpovědi. Nefunguje tady „Prostě řekni ne!“

První krok, jak se vypořádat s potravinovou závislostí, spočívá vkonzumaci potravin s vysokým obsahem mikroživin v takovém objemu, který převáží nezdravé jídlo, takže postupem času váš organismus přestane vysílat signály označující toxický hlad a vy konečně přestanete toužit po škodlivinách. Nalňte si žaludek potravinami, které jsou bohaté na živiny, a zároveň chudé na kalorie – potravinami, jako je syrová zelenina, ovoce, boby, cibule a houby, které vám pomohou překonat vaši závislost a ztratit nadbytečné kilogramy. Takové potraviny vás zasytí tak, že vůbec nebudete mít chuť nakoncentrované kalorie, které se nacházejí v potravinách vyvolávajících závislost.

Třeba taková zmrzlina, ta je návyková. Broskev ovšem není. Když budete jíst broskev, nedostanete se do



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist