načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Zemědělství a potraviny -- Encyklopedický předhled – Josef Holec; Jana Poláková

Zemědělství a potraviny -- Encyklopedický předhled
-16%
sleva

Kniha: Zemědělství a potraviny
Autor: Josef Holec; Jana Poláková
Podtitul: Encyklopedický předhled

Kniha vznikla ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Snahou knihy je poukázat na propojenost faktorů prostředí, vlastní zemědělské produkce a vyrobených potravin, ať již jde o jejich množství (včetně výhledů do budoucna), ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  640 Kč 538
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
17,9
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Profi Press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2019
Počet stran: 223
Rozměr: 305,0x217,0x21,0 mm
Úprava: barevné ilustrace, mapky, grafy
Vydání: První vydání
Skupina třídění: Zemědělství a příbuzné oblasti vědy a techniky
Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
Hmotnost: 1,175kg
Jazyk: česky
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
ISBN: 978-80-86726-98-4
EAN: 9788086726984
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Kniha vznikla ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze. Snahou knihy je poukázat na propojenost faktorů prostředí, vlastní zemědělské produkce a vyrobených potravin, ať již jde o jejich množství (včetně výhledů do budoucna), nebo kvalitu. V první část je o seznámení s historií, současným i budoucím významem zemědělství a zasazení produkce do kontextu prostředí. Druhá část je věnována produkčním systémům a třetí potravinám a způsobům zpracování zemědělských produktů. Zajímavé informace v knize naleznou nejen studenti středních škol, jímž je především určena, ale i široká veřejnost, která se v jediné knize získá ucelený přehled.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Josef Holec; Jana Poláková - další tituly autora:
Politika rozvoje venkova EU Politika rozvoje venkova EU
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Ill Produkce potravin a výživa člověka 168

Úvod

I Ekosystémové pojetí zemědělství 8

1 Společenský význam zemědělství 10

1.1 Produkce potravin a surovin 10

1.2 Mimoprodukční funkce zem ědělství 12

13 Populační růst a zajištění produkce

potravin 14

1.4 Budoucí požadavky na zem ědělství 16

2 Vznik a rozvoj zemědělství 18

2.1 Domestikace rostlin 18

2.2 Domestikace zvířat 20

2.3 Vznik a šíření zemědělství 22

2.4 Vývoj zemědělství na území ČR 24

2.5 Zemědělská krajina 26

3 Vliv faktorů prostředí na zemědělství 28

3.1 Sluneční záření, fotosyntetická

produkce a fotoperiodismus 28

3.2 Fotosyntéza 30

3.3 Teplota prostředí 32

3.4 Změna klimatu a dopady

na zemědělství 34

4 Voda v zemědělství 36

4.1 Voda jako přírodní zdroj 36

4.2 Voda v atmosféře 38

4.3 Voda v půdě 40

4.4 Voda v krajině 42

5 Rostlinné živiny a hnojení 44

5.1 Rostlinné živiny 44

5.2 Význam živin pro rostliny 46

5.3 Hnojení rostlin 48

6 Půda 50

6.1 Půda jako přírodní zdroj 50

6.2 Půdotvorné faktory a procesy 52

6.3 Půdní vlastnosti 56

6.4 Půdy v České republice 58

6.5 Degradace půd 60

6.6 Ochrana půdy 62

7 Energie 54

7.1 Tok a transformace energie 64

7.2 Energetika zemědělství 66

7.3 Obnovitelné zdroje energie 68

8 Agroekosystém y 70

8.1 Ekologie populací a společenstev 70

8-2 Vztahy mezi organismy 72

8.3 Škodlivé organismy v zemědělství 74

8.4 Užitečné organismy 76

II Výroba a distribuce zemědělských

produktů 78

1 Produkční systémy 80

1.1 Hlavní produkční systémy 80

1.2 Rajonizace zemědělství v ČR 82

1.3 Konvenční zemědělství 84

1.4 Ekologické hospodaření 86

1.5 Precizní zemědělství 88

1.6 Agrolesnictví 90

1.7 Biomasa rostlin jako zdroj

obnovitelné energie 92

1.8 Akvakultura 94

1.9 Samozásobitelství 96

2 Agrotechnická opatření 98

2.1 Systémy zpracování půdy 98

2.2 Osevní postupy 100

2.3 Osivo a sadba 102

2.4 Geneticky modifikované organismy

v zemědělství 104

3 Pěstování rostlin 106

3.1 Význam a rozdělení plodin 106

3.2 Obilniny 108

3.3Luskoviny 112

3.4 Olejniny 114

3.5 Okopaniny 118

3.6 Pěstování zeleniny 120

3.7 Pěstování ovoce a ovocnictví 122

3.8 Pěstování révy vinné

a vinohradnictví 124

3.9 Pěstování chmele 126

3.10 Pícniny na orné půdě 128

3.11 Trvalé travní porosty 130

4 Chov hospodářských zvířat 132

4.1 Ustájení a welfare

hospodářských zvířat 132

4.2 Výživa a krmení zvířat 134

4.3 Zoohygiena a veterinární péče 136

4.4 Šlechtění zvířat 138

4.5 Chov drůbeže 140

4.6 Chov skotu 142

4.7 Chov ovcí 146

4.8 Chov prasat 148

4.9 Chov koní 150

5 Společná zemědělská politika 152

5.1 Východiska politiky a cíle 152

5.2 Standardy DZES 154

5.3 Program rozvoje venkova 156

5.4 Dotační systém v EU 158

6 Zemědělsko-potravinářský komplex 160

6.1 Zemědělsko-potravinářský řetězec 160

6.2 Specifika významných komodit 162

6.3 Spotřebitelské chování 164

6.4 Distribuce potravin 166

1 Potraviny a nápoje ve výživě člověka 170

1.1 Potraviny a výživa 170

1.2 Chemické složení potravin 172

1.3 Nutriční hodnota potravin 176

1.4 Význam potravin a nápojů ve výživě

člověka 178

2 Kvalita a bezpečnost potravin 182

2.1 Kvalita potravin 182

2.2 Bezpečnost potravin 184

2.3 Certifikace potravin 186

3 Zpracování rostlinných produktů 188

3.1 Zpracování obilovin ve mlýně 188

3.2 Technologie sladařství 192

3.3Technologie výroby cukru 196

3.4 Technologie výroby škrobu 198

3.5 Technologie výroby tuků

z rostlinných surovin 200

4 Zpracování živočišných produktů 202

4.1 Jateční opracování - masná výroba 202

4.2 Technologie mléka a mléčných

výrobků 204

4.3 Produkce vajec 206

5 Zdravá výživa 208

5.1 Potřeba živin v průběhu života 208

5.2 Zásady zdravé výživy,

nemoci ze špatné výživy 210

5.3 Problematika podvýživy 214

5.4 Problematika obezity 216

6 Dostupnost potravin 218

6.1 Regionální nerovnováha 218

6.2 Světové programy boje

s podvýživou 220

6.3 Omezování ztrát potravin a plýtvání 222




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.