načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Zdravou stravou proti únavě – Zuzana Švédová

Zdravou stravou proti únavě

Elektronická kniha: Zdravou stravou proti únavě
Autor: Zuzana Švédová

Rady nutriční terapeutky k sestavení zdravé stravy, která prospěje celkovému fyzickému i duševnímu zdraví. Doporučení vhodných potravin. Kuchařské recepty na přípravu zdravých jídel. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  229
+
-
7,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma ELEKTRONICKÁ
KNIHA

hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6% 80%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2020
Počet stran: 191
Rozměr: 25 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: Vydání 1.
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-271-2022-2
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Rady nutriční terapeutky k sestavení zdravé stravy, která prospěje celkovému fyzickému i duševnímu zdraví. Doporučení vhodných potravin. Kuchařské recepty na přípravu zdravých jídel.

Popis nakladatele

Jste unavení, vyprahlí, žízníte po skutečném životě? Vstanete z postele jen s vidinou šálku kávy? Konzumujete desítky léků, které si s sebou nesou nepříjemné vedlejší účinky? Jste obézní, těžkopádní, nemocní a vyčerpaní? Přemýšlíte, jak se vymanit z bludného kruhu únavy? Na vině může být nevhodně seskládaná strava, kvůli níž energie během dne stagnuje. Navraťte se ke kořenům výživy, které vám pomohou: pochopit principy pevného zdraví a nalézt ztracenou rovnováhu; naučit se rychle orientovat mezi správnými potravinami jakožto zdroji energie a síly; pochopit glykemický index, který stabilizuje hladinu cukru; vyladit mysl – jemný nástroj našeho štěstí; radovat se z pohybu. V druhé části knihy se navíc naučíte chystat desítky zázračně chutných receptů, na jejichž vaření se budete zaručeně těšit a které vám dodají potřebnou energii ke spokojenému životu. A jak to vše zvládnete? Zcela jednoduše. Sama autorka této knihy před léty bojovala s nekončící únavou. Pak se však vydala na současnou cestu a díky ní pochopila potřebné základy vedoucí ke zdraví a neutuchající energii. Najděte s její pomocí novou životní energii!

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Zuzana Švédová - další tituly autora:
Zdravou stravou proti únavě Zdravou stravou proti únavě
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Zdravou stravou

proti

únaveˇ

Zuzana Švédová


Věnování

Všem lidem na cestě, kteří ve mně zanechali své světlo.

Speciálně pak Mikuláškovi, který je mou radostí a štěstím.


Zdravou stravou

proti

únaveˇ

Zuzana Švédová


Zuzana Švédová Zdravou stravou proti únavě Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401 www.grada.cz jako svou 7483. publikaci Fotografie z archivu autorky Odpovědná redaktorka Jana Novotná Sazba a zlom Antonín Plicka Návrh a zpracování obálky Antonín Plicka Počet stran 200 Vydání 1., 2020 Vytisklo TISK CENTRUM, s.r.o., Moravany © Grada Publishing, a.s., 2020 Cover Photo © Zuzana Švédová ISBN 978-80-271-1435-1 (ePub) ISBN 978-80-271-1434-4 (pdf) ISBN 978-80-271-2022-2 (print)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena

v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné užití

této knihy bude trestně stíháno.

Obsah

Úvod 6

Možné příčiny vzniku únavy 8

Strava dnešní doby 10

Sacharidy zvolme správně a běžme s větrem o závod 20

Chléb náš vezdejší dej nám dnes 47

Nepřehánějme to s cukrem 57

Acidobazická rovnováha těla 61

Enzymy, klíče ke zdraví 67

Blahodárný vliv fermentovaných potravin 76

Životodárné byliny 85

Omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny,

základ každé naší buňky 99

Vláknina, další z pilířů životní energie 106

Když chybí železo 110

Pitný režim 115

A co káva? 119

Jak to celé rozumně skloubit? 125

Co ještě dělat proti únavě? 127

Recepty 128

Použitá literatura 189

Seznam receptů 191

6

Úvod

„Za nejextrémnější únavou a vyčerpáním můžeme nalézt spoustu lehkosti a síly, o kterých

se nám nikdy ani nezdálo. K těmto zdrojům síly jsme se nikdy nepropracovali, protože

jsme se nedostali přes překážky.“

William James (1842–1910)

Věřte mi, ani já jsem nebyla vždy ve své duši klidná, nabitá životní energií, jež by mne

unášela přímou cestou ke slunci. Ba naopak, od raného dětství jsem bojovala s celou

řadou neduhů, které mne poutaly k zemi a nedopřály mi chvíli blaženého rozletu.

Únava, bolest, absolutní vyčerpání, to vše mi svazovalo ruce. Až jednou... Občas

se v životě stane zázrak, když již dlouho kráčíte s klapkami na očích. Když už není

jiné cesty než konečně té správné. V té době jsem onemocněla diabetem 1. typu,

k němuž nemuselo dojít, pokud bych ke svému tělu byla mnohem vnímavější. Věřím

však, že veškeré dění našeho života je svým způsobem správné. A každá útrapa je

svým způsobem zkouškou, jež nás v konečném zúčtování posílí.

Zkrátka a dobře, zatlučete-li poslední hřebík a ve vašem životě nezbývá žádné další

místo, které by ještě sneslo kladivo, dřív než kdy jindy přichází čas na změnu. Jakou

koli. Sama si vzpomínám, když jsem zhruba před osmi lety ležela v nemocniční posteli,

vyčerpaná, unavená, bolavá na těle i duši. Tolikero útrap, v každé mé životní oblasti.

A k tomu onen diabetes 1. typu jako další životní „bonus“. Tu noc mne však někdo

hluboce objal, bylo to symbolické, a přesto tak skutečné. Vnímala jsem, že poprvé

v životě stojím na svém začátku, který si mohu vědomě vybrat. Ačkoli spočinete na sa

mém dně, jednoduše seberete poslední zbytky své síly a pak... Pak z celé své podstaty

vyskočíte nahoru. Jakmile zahlédnete lákavé slunce, již nikdy netoužíte sestoupit zpět.

Diabetes 1. typu je autoimunitní poruchou – „problémem“, který může mít desítky

nejrůznějších příčin. Alergeny, nesprávný životní styl, nadmíra stresu, nevhodná

strava. „Pacienti“ se pak téměř vždy motají v bludném kruhu útrap, jenž je silně

vyplňován únavou. Ta ale není pouze výsadou autoimunity, ba naopak doprovází

řadu dalších zdravotních neduhů, z nichž zmíním například diabetes 2. typu, nad

váhu či obezitu, sníženou funkci štítné žlázy, propustné střevo, anémii, rakovinu.

7

Únava však bývá taktéž odrazem dnes zcela běžné

ho uspěchaného životního stylu, který v doprovodu

nevhodně seskládané stravy a spánkového deficitu

může vést k celé řadě pozdějších problémů. Únava

je jednoduchým signálem těla, jenž nám dává jasně

najevo, že je třeba zvolnit, udělat krok stranou, na

táhnout se do zelené trávy a spát. Signálem, který je

jedním ze základních pudů sebezáchovy. Proč jej tedy

téměř nevnímáme?

Během dálkového studia nutriční terapie, které se

shodou okolností otevřelo přesně ten rok, kdy jsem

onemocněla diabetem 1. typu, jsem se věnovala také

dalším zajímavým věcem. Zaujaly mne byliny, vyzkou

šela jsem půsty, otužování, chůzi naboso. Experimen

tovala jsem se stravou a prošla si raw stravováním,

což mne v první fázi postavilo na nohy. Dodnes s úsměvem vzpomínám na dobu,

kdy v lesích rostly lány medvědího česneku a já ho dennodenně sbírala. A pravidelně

jej pak přidávala do nejrůznějších jídel. Zelená smoothies, čerstvé saláty a šťávy,

tím vším jsem první rok žila. Na této bylině jsem se velmi rychle spravila, snížil se

ukazatel zánětu CRP, upravila se hladina krevního cukru, dokonce mi zůstaly nějaké

beta-buňky produkující inzulín. Po dlouhé době jsem se probouzela naplněná ener

gií, někdy jí bylo tolik, že by se dala hrstmi nabírat. Navzdory všemu to bylo krásných

osm let života. Za tu dobu se mi narodil zdravý syn, prostřednictvím své práce jsem

mohla pomoci stovkám lidí, kteří se potáceli ve stejném bludném kruhu jako před

léty i já. My všichni jsme měli jedno společné – naše buňky prahly po energii, ne

však po energii plynoucí z nějaké ledabylé stravy. Potřebovaly nakrmit, skutečně

vyživit. A jakmile se to povedlo, uspořená energie se přelévala dál, do snů, jež se

zhmotňovaly, a do činností, na něž dříve nebylo pomyšlení. Život získal zcela jiný

rozměr. Strava, léčivý pohyb a čistá, klidná mysl. To vše vede ke zdraví.

Přeji si, abyste se při čtení této knihy bavili, neboť objev nového jídla se rovná objevu

nové hvězdy. Vnímejte rozličné chutě a vůně, všímejte si, jak vaše tělo reaguje a zda

se ona energie, kterou postrádáte, pomaloučku navrací. Hrajte si, těšte se. Život je

cesta, touha po hledání a objevování zajímavého. Cesta, během níž je třeba posbírat

vše, co nám náleží.

8

Možné příčiny vzniku únavy

Únava, jež bývá charakterizována sníženou schopností vykonávat činnost a může

vést až k úplnému vyčerpání, bývá bohužel běžnou součástí našeho dne. Když pracuji

s klientem a chci mu skutečně pomoci, vždy se vyptávám na řadu doprovodných jevů,

které by mohly živit jádro problému. Ačkoli totiž pojem „únava“ často zaznívá, většina

z nás jej plně akceptuje, stejně jako třeba povinnost platit své účty. Únava je tedy chá

pána jako běžný standard. Samozřejmě, pokud uběhneme maraton, učíme se měsíc

v kuse na zkoušku a k tomu všemu ještě pracujeme, je únava logickým vyústě ním

situace. Jakmile si ale odpočineme a dostatečně se zregenerujeme, cítíme se opět

fit. V pořádku však není, pokud se dennodenně budíváme absolutně vyčerpaní,

škobrtáme v rytmu kávového blues a naší jedinou vidinou je rozestlaná postel.

Opomenu-li nyní těžké choroby, které jsem zmínila v úvodu, ráda bych z pohledu

nutričního terapeuta nastínila, že tento únavový problém může zcela jednoduše

vězet ve stravě, kterou každodenně plníme své tělo. Pokud se totiž sytíme něčím,

čemu byla zdlouhavými technologickými postupy odebrána všechna harmonizující

síla, živiny a enzymy, jak z toho mála pak má tělo profitovat? Jak nasytit mozek, který

je rovněž závislý na zdrojích kvalitní energie? Kolik z nás vlastně konzumuje zcela

prázdné potraviny a svůj jídelníček staví na chlebu a instantních pokrmech?

Je třeba si uvědomit, že mnohé z potravin sytí naše tělo léčivou silou. Zmiňme na

příklad ryby, štíhlé a mrštné, jejichž tuk ukrývá protizánětlivé omega-3 a omega-6

nenasycené mastné kyseliny a přispívá ke správné funkci imunitního systému, zdravé

pokožce, pevným lesklým vlasům a k našemu rychlému úsudku. Pokud si ke svačině

přibalíme hrst vlašských ořechů, myšlenky se ucelí a zkoncentrují. Mořské řasy nám

na oplátku propůjčí pružnost, jáhly nás prohřejí a uklidní rozbouřený žaludek. Ječné

kroupy nám zase dodají sílu a navíc platí za úžasný lék v období rekonvalescence.

Co nám však propůjčuje unavená, znehodnocená potrava? Pouze nás sytí, aby nám

nekručelo v břiše, nestará se už však o pružnost vazů, pevnost našich cév, stabilní

hladinu krevního cukru, zdravou kůži ani o silný imunitní systém.

Je rozdíl, sníme-li k snídani misku ovesné kaše s tvarohem a jablkem, nebo bílé pe

čivo s máslem a paštikou bez kousku čerstvé zeleniny. Chtěla bych, abyste pochopili,

9

že bílý tukový rohlík se z hlediska živin nikdy nevyrovná kváskovému pečivu, leč se

v obou případech jedná o moučný produkt. Strava ukrývá propastné rozdíly a mým 

úkolem je, abych vám představila jednoduché, schůdné cesty.

NENÍ TO POUZE STRAVA, ALE SPÍŠE TOK ENERGIE, KTERÝ NÁS UTVÁŘÍ.

Jedině čistá, jednoduše sestavená strava nám pomůže docílit:

z lepší svěžesti a celkového zdraví;

z citlivějšího vnímání, klidu a bdělé pozornosti;

z svobody od nežádoucích psychických a emocionálních stavů.

10

Strava dnešní doby

Podíváme-li se na stravu dnešního průměrného člověka, najdeme výrazné odlišnosti,

které se nikdy dříve v minulosti nevyskytovaly. Alespoň ne v takovém měřítku, jako

je tomu dnes. Strava byla ucelená a harmonická, tvořená čistými složkami, které 

nabízely hojnost výživných látek. Celozrnné potraviny, dostatek luštěnin, ovoce,

zeleniny, kvalitní mléčné produkty a maso, které bylo spíše sváteční záležitostí. Lidé

respektovali přirozený řád přírody, její cykličnost, v průběhu zimy se jemně uzamykali

do sebe, během delších nocí hledali podstatu svého nitra a objevovali hloubku, aby

pak v průběhu léta ušetřenou energii navraceli zpět – přírodě, zemi, harmonickému

rytmu.

Novodobý člověk se přírodě vzdaluje ve všech směrech a opouští její podstatu.

Strava ztrácí svůj léčebný ráz, potraviny plní funkci pouze jakési základní výživy, aniž

by se dbalo na to, že každý plod, zrno či bylina v sobě ukrývá hluboký léčivý účinek.

Strava založená na přemíře cukru, masa, prázdné bílé mouce a vysoce opracovaných

výrobcích, to vše je tak přetvořeno a zaneseno, že tělu nabízí jen mizivý zlomek

z původního záměru.

Den začínáme kávou, pečivem, šunkou, případně sladkým sypaným müsli, které má

bohužel ještě stále neprávem přilepenou etiketu „zdravé“. Svačina mnohdy chybí,

případně je opět vyplněna kávou a sladkostí. Oběd v podobě menu jsou nejčastěji

pšeničné těstoviny s omáčkou a masem, hovězí guláš s houskovým knedlíkem, čočka

na kyselo s uzeným plátkem, pizza či svíčková na smetaně, v lepším případě pak

zeleninový salát, ale opět s pšeničnou bagetou či bílou těstovinou. To vše jsou jídla,

která energii vezmou, nenechají nás ujít další kus cesty, během níž bychom mohli

tvořit a vymýšlet. Odpoledne pak plyne v rytmu ospalého blues – sladkosti, káva,

případně opět pečivo, kterým se snažíme srovnat rozbouřenou hladinu cukru. Mnozí

pak k poslednímu pokrmu zasedáme tak vyhládlí, že sníme třikrát více, než je vůbec

třeba. I to je špatně. Protože s jakou uleháme, s takovou mnohdy také vstáváme.

Pokud se stravujeme správně, probouzíme se ráno s minimálním pocitem hladu 

a jsme ještě 30–60 minut schopni fungovat na lačno. Největší hlad se dostavuje

v poledne a k večeři pak opět zasedáme s příjemným, lehkým kručením v břiše,

které se však liší od toho poledního. Bohužel v praxi to vypadá spíše tak, že se večeře

podobá náletu hladových kobylek...

K nevhodně sestavenému jídelníčku navíc přičtěme i uspěchaný životní styl, stres,

pocity vyhoření, které jsou častým vyústěním nesprávně či velmi náročně zvoleného

zaměstnání, nedostatek spánku, mělké dýchání, absenci pohybu, množství zatěžují

cích léků, alkohol, cigarety... Pak není divu, že nám v polovině dne již dochází dech.

Hlavní viníci absence energie

Ráda bych, aby se vhodně sestavený jídelníček stal pro vás natolik přirozený, 

jako je dýchání, spánek či radost z dobrých věcí. Absolutní dokonalost je rušivá,

a to v každé naší životní oblasti. Z tohoto důvodu určitě nechci, abyste tíhli ke

stravovacímu perfekcionismu. Občasný prohřešek je dokonce zdravý! Jakmile totiž

pochopíte princip stravovací rovnováhy, budete si zcela jisti, kde je možné ubrat,

a kde naopak přidat. Důležité je, abyste této rovnováze porozuměli, to je základ 

všeho. Díky tomu se pak vyvarujete stravovacích zvyklostí, které jsou těmi největ

šími zloději energie. A které z nich že to jsou?

Jedná se o:

z příliš mnoho potravin vysokého glykemického indexu;

z nedostatek sacharidů, bílkovin, kvalitního tuku;

z silně podhodnocený, či naopak nadhodnocený jídelníček; z monotónní stravování, jemuž chybí pestrost; z přemíra kyselinotvorných potravin; z deficit železa; z absence vitamínů; z minimum, nebo naopak nadužívání vlákniny; z nerozpoznané potravinové alergie či intolerance; z konzumace potravin zatížených pesticidy a herbicidy; z nedostatečný pitný režim. Možná si právě říkáte: „Dobře, chápu, nicméně co to vlastně ty potraviny vysokého glykemického indexu jsou? Naplním svým stravováním doporučenou denní dávku

12

železa? A jak vůbec onen deficit zjistím? Jak vypadá jídelníček přeplněný vlákninou?

Kde všude najdu bílkovinu a dostatek cenných vitamínů? Zahrnují kyselinotvorné po

traviny všechno kyselé, a měl bych se tedy vyhýbat konzumaci citrónu?“ Podobných

otázek byste jistě vymysleli nespočet. Buďte, prosím, ještě chvíli trpěliví, s každou

další otočenou stranou se dostaneme hlouběji.

Jak se stravovali naši předkové?

Ještě před sto lety skládal člověk svůj jídelníček běžně z lokálních plodů. Tím si zajiš

ťoval živiny navíc, neboť to, co obletělo či obeplulo polovinu světa, ztrácí svůj živoucí

potenciál. Je rozdíl v tom, sníme-li čerstvě utržené jablko, jehož enzymatická síla je

obrovská, či naopak lákavě vyhlížející pomeranč, který byl ale sklizen ještě zelený,

a než se dostal na náš stůl, odpočíval řádku dní v přepravkách. Navíc si ho dáváme

většinou v době, kdy Česko zasypává sníh a organismus je třeba prohřívat. Citrusy

však řadíme na seznam silně ochlazujících potravin, které náleží tropům. V zimě to

tedy mějme na paměti! Dříve lidé nad stravou přemýšleli, věděli, že po dlouhé zimě je potřeba organismus vyživit, doplnit to, co dlouhá zima vzala. Zelené natě, první jarní byliny, ovoce a zelenina – to vše spolu s kvalitními mléčnými produkty pastvených zvířat. Věděli jste,  že máslo od krav pasoucích se na louce obsahuje cenný vitamín D, na rozdíl od  másla krav, které jsou chovány stájově, s minimální možností výběhu? Jejich maso také obsahuje mnohem více omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin ve vyváženém poměru a dále méně antibiotik, neboť zvíře s volným výběhem mívá silnější imunitní systém. Takové maso rovněž obsahuje méně stresových hormonů, které jsou – v konvenčním hospodářství – spojeny s nedůstojným ukončením života zvířete. Strava našich předků byla velmi přirozená a respektovala nízký glykemický  index, neboť potraviny přicházející na tehdejší stůl byly často původní, bez  zbytečných úprav či zásahů, které by je zbavily minerálů a vlákniny. Zmíním-li

například chléb, téměř vždy se pekl výhradně z žitné, celozrnné mouky. Takový

chléb vykazuje hluboký sytící efekt, na rozdíl od chleba, jehož základem bývá

nízkovymletá mouka. Skromnému „malému“ člověku tedy dříve náleželo žito,

rozmlsaný jazýček však akceptoval pouze pšenici, jež byla výsadou panských vrstev.

Ne nadarmo pak vrchnost trpěla obezitou, dnou, poruchami pohybového aparátu

a v konečném důsledku také únavou. Bývalo tedy běžným zvykem si po bohatém

obědě na chvíli schrupnout.

Jídelníček vesnických lidí utvářely kvalitní sacharidy, jako byly ovesné vločky, jáhly,

pohanka, ječné kroupy, brambory a luštěniny. Chléb rovněž vyplnil podstatnou část stravovacího dne, jak jsme si však již pověděli, jednalo se spíše o poctivý žitný boch

ník. To zcela stačí, nemyslíte? Ovesné vločky sloužily jako základ hutných, výživných

kaší v kombinaci s jablky či hruškami, v létě pak s lesními plody, sušeným ovocem

a za doprovodu omastku, sádla či másla, ořechů a tvarohu. Kaše se mnohdy vařily

v mléce, v chudších oblastech je pak doplnilo pouze ovoce. Díky této vydatné snídani

dokázal pantáta orat celé dopoledne na poli, dokud mu nepřinesli z kuchyně oběd.

Podobné oblibě se těšila pohanka a jáhly, zaujímající čestné místo u běžného, ale

i svátečního stolu. Luštěniny, které se dnes bohužel těší jen minimální oblibě, tvořily

zcela samozřejmě podstatnou část stravovacího týdne. Čočka na kyselo, hrachová

kaše či fazolová polévka – i na těchto pokrmech získal člověk sílu, kterou mohl

rozumně investovat do práce. Z živočišných bílkovin to pak bylo kravské či kozí mléko, a tam, kde chovali ovce, i mléko ovčí. Domácí tvaroh, kyška, podmáslí, máslo. Maso drůbeží, vepřové, hovězí, rybí. Byliny, pokladnice zdraví a síly, prostá, avšak důležitá domácí apatyka – meduňka k celkovému zklidnění, sedmikráska, přeslička rolní či popenec břečťanolistý, když tělo trápila vodnatost. Černý bez, lípa a šípek, když se pro změnu na plicích usadil kašel. Kysané zelí podrželo mnohá stavení hlavně v zimních měsících, kdy zubatá obcházela domovy s nabroušenou kosou. Důležitou součást jídelníčku pak utvářela zelenina, hlavně tedy cibule, česnek, mrkev, řepa, petržel a celer, výjimkou nebyla ani vodnice či tuřín. Zvláště tuřín se těšil velké oblibě, neboť jej pro svou nenáročnost bylo možné pěstovat i ve vysoce položených horských oblastech. A právě takovéto výkvěty přírody, samozřejmě v dobrém slova smyslu, nad kterými vrchnost ohrnovala zhýčkaný nos, zachránily prostý lid před mnohými imunitními problémy. V teplejších měsících hospodyně využívaly síly zelených natí, majoránky, libečku nebo třeba i bylinek, jako je medvědí česnek. Výjimkou nebyl ani sběr jitrocele či smetánky lékařské. Z kraje března pak hospodáři vyráželi chytat březovou mízu jakožto elixír neutuchající síly, který po dlouhé zimě vléval novou energii do žil. A co sladkosti? Kde je jim konec? Tím, že lidé konzumovali zcela přirozené, neopracované potraviny nízkého glykemického indexu, je chutě na sladké přepadávaly jen velmi zřídka. A pokud si již chtěli zpestřit jídelníček sladkým pamlskem, jednalo se o čerstvé či sušené ovoce, mandlový oříšek v sušené švestce či něco z pečiva – tvarohový, jablečný, ořechový či makový koláč. I ten byl však spíše záležitostí sváteční. Nutno podotknout, že sladkosti nebyly nikdy konzumovány v takové míře, jako  je tomu dnes. Jak tedy vypadalo běžné stravovací menu?

Snídaně Desátá Oběd Svačina Večeře

mléčná ovesná

kaše maštěná

máslem,

se sušenými

švestkami,

jablkem, ořechy

žitný chléb

s tvarohem

a pažitkou,

cibule

hustá hrachová

kaše, nakládané

zelí, žitný chléb

podmáslí,

hruška

krupková

polévka

s vejcem


15

Co si z toho tedy vzít? Všimněme si, že dřívější strava obsahovala:

z kvalitní sacharidové potraviny nízkého glykemického indexu, jako je hrách, žitný

chléb, ovesné vločky, ječné kroupy;

z vlákninu, jejíž výtečným zdrojem jsou právě luštěniny, ovesné vločky, ale i kroupy

či nakládané zelí;

z beta-glukany podporující imunitní systém, jež nám opět poskytnou ovesné

vločky;

z nakládané zelí, z něhož získáme probiotické bakterie vyživující střevní mikroflóru; z výtečné zdroje vitamínu C, jako je pažitka a nakládané zelí; z domácí tvaroh, mléko a vejce s důležitými omega-3 a omega-6 nenasycenými

mastnými kyselinami a také vitamínem D;

z ovoce, cibuli, pažitku a nakládané zelí, výtečné zdroje enzymů, které mimo jiné

zastávají důležité regenerativní funkce;

z dostatečné množství kvalitní bílkoviny, ačkoli v jídelníčku chybí maso; z vitamín K

2

z domácího másla a naloženého zelí, cenný vitamín pro zajištění zdraví

kosterní soustavy, ale také zubů.

Benefitů takové stravy bychom zajisté našli mnohem více, nicméně již z tohoto

krátkého výčtu je i laikovi zřejmé, že na pohled jednoduché, běžné, až zcela fádní

potraviny již tenkrát platily za studnici neutuchajícího zdraví. Naši předkové jed

noduše věděli. Kolikrát sice neměli na výběr, i tak se však dané situaci dovedli

přizpůsobit, jak nejlépe dovedli.

Jak se přiblížit zpět ke svým kořenům,

z nichž prýští zdraví a síla?

Ráda vás naučím najít schůdnou cestu. Dříve než však začneme, zkuste si sednout

a sepsat vše, co utváří váš současný jídelníček. Zapisujte si jednotlivé pokrmy, od

snídaně po večeři. Vidíme-li černé na bílém, jaké prapodivné kombinace můžeme

vůbec pozřít a sníst, bývá to mnohdy velmi úsměvné. Jednu chvíli je to kobliha, za

hodinu bílé pečivo se sýrem a šunkou, a vzápětí se dokrmíme čokoládou. Za zmínku

stojí také nápoje, i ty si pečlivě pište. Všímejte si, jaké procentuální číslo vyplňuje

limonáda, džus, ale i cukr, kterým si sladíte čaj.

16

Požádám-li klienta, aby mi přinesl soupis svého stravovacího menu, není žádnou

výjimkou, že vypadá takto:

Snídaně Desátá Oběd Svačina Večeře Mlsání 

po večeři

bílý rohlík,

máslo,

marmeláda,

2 dcl pome

rančového

džusu

čokoládový

jogurt,

kobliha, káva

šunková

pizza, káva

tatranka,

káva

pšeničný

chléb, párek,

hořčice

chipsy, víno,

křupky

Pitný režim

Kofola, ovocný čaj

Určitě už víte, kam tím vším směřuji. Skládáme-li jídelníček z takovýchto pokrmů,

naše tělo doslova baží po energii, které se mu dostává jen ve formě prázdných kalo rií.

Deficit čerstvého ovoce, zeleniny, minimum vlákniny a obrovská nálož cukru, který

rychle vstupuje do krve. Tím rozkolísáme hladinu glykémie a výsledek vidíme zejmé

na večer, kdy máme tendence stále něco zobat – absolutně nenasycení a vyvedení

z míry. Takto nastavený jídelníček nerespektuje vyvážený poměr kyselin a zásad, při -

pravuje naše tělo o hořčík, vápník, železo i zinek. Rovněž si všimněme podhodnocené

bílkoviny, což se společně s rychlými cukry zajisté projeví na naší váze, a to směrem

nahoru. A káva? Ta jen falešně zastírá únavu. Navíc, věděli jste, že jeden šálek kávy

zaměstnává ledviny na rovných 24 hodin? Jde to i jinak, věřte mi.

Aby byl jídelníček co nejvíce v harmonii s tělem, je třeba respektovat několik zá

kladních bodů:

z nízký glykemický index stravy;

z vyladění kyselin a zásad k zachování acidobazické rovnováhy těla;

z vitamíny a minerály v jejich čisté, přirozené podobě;

z čerstvé, lokální suroviny, nezatížené pesticidy či plísněmi;

z vhodné kombinace surovin;

z sezónnost potravin;

z četnost pokrmů podle souladu s naším vlastním trávením;

z dostatek vlákniny, která má čítat cca 30 g denně;

z zelenina a ovoce jakožto běžná součást jídelníčku;

z omezení potravin, jako je bílá mouka, cukr, konzervované potraviny, příliš mnoho

soli, pečiva, masa;

z vyladěný pitný režim; z maximálně jedna káva denně. Jak jsme si navíc pověděli, není to pouze o stravě, ale rovněž o dalších záležitostech,

bez nichž výše zmíněné zásady nebudou mít smysl:

z dostatečný spánkový režim; z odpočinek; z vyladěná pohybová aktivita; z správné dýchání; z práce na sobě samém; z duchovní růst; z zodpovědné rozvržení času mezi sebe, rodinu a práci.

ZDRAVÍ, TO JE MOZAIKA, KTEROU TĚŽKO POSKLÁDÁME ZE DVOU DÍLKŮ.

Jak se nastartovat tím správným

směrem?

Dříve než se společně pustíme do následující teorie, jejímiž základy se vás pokusím

obratně provést tak, aby vás nenudila, ba naopak vám pomohla složit jednotlivé

dílky mozaiky, zkuste si kromě jídelníčku sepsat, co byste rádi změnili.

Stačí pár jednoduchých bodů, které mohou znít například takto:

z chci se vymanit z područí neustálé chuti na sladké;

z rád bych se ráno probouzel plný sil;

z nechci již pít více než jeden šálek kávy denně;

z kéž bych se zbavil stravovacích potíží, které mi ubírají životní elán;

z bylo by dobré, kdybych se po jednotlivých pokrmech cítil skutečně sytý a má

mysl věčně nebloudila mezi pracovním stolem a lednicí;

z moc rád bych posilnil imunitní systém, neustálé chřipky a angíny mě velmi vy

čerpávají;

z ať mám zase stejně lesklé a husté vlasy jako před léty; z kdybych se všemu oddal naplno, možná bych zase oblékl svoje oblíbené oblečení,

zredukovat několik kilogramů by vůbec nebylo špatné;

z má pleť je neustále podrážená, se známkami akné a ekzému, už tomu všemu

chci učinit přítrž;

z ať jsou mé myšlenky čisté a průzračné, můj úsudek bystrý a duše klidná. Našli jste se v některém z výše sepsaných bodů, které jsem čerpala ze své vlastní životní historie? Věřte mi, nic z toho, co jste právě přečetli, není ani trošku nemožné. Vyladíte-li svůj jídelníček sami sobě na míru, ne tak, jak se píše v bulvárních plátcích, ani tak, jak velí nepodložené stravovací „pravdy“, ale skutečně pro sebe, můžete se zbavit nepříjemných myšlenek, které ve vaší mysli utvářejí nereálně sladké a nadýchané dorty. Taktéž si po čase můžete obléci krásné plesové šaty, které jste nosívaly v dobách, kdy ručička na váze ukazovala o 20 kilo méně. Stejně tak platí, že ráno vyskočíte plni sil z postele, bez rutinně nutné kávové vzpruhy. A imunita? Pročistěte střevo, zařaďte do jídelníčku více zinku a vitamínů a hned uvidíte, jak se vám v zimě uleví od chřipek. Kupte si sešit v pevných deskách a zapisujte si vše, co uznáte za vhodné. To, jak se cítíte, jak jednotlivé pokrmy uspokojují každý z vašich chuťových pohárků, co vás v daný den potěšilo, za co jste vděční, co jste se naučili, dozvěděli. Jednoduše vše.

Sama si dobře vzpomínám na svůj první sešit v pevných deskách, na jehož přebalu byla replika obrazu Vincenta van Gogha. Má cesta dostala směr, a tak se sešit brzy zaplnil neuvěřitelně lákavými recepty, které jsem známkovala jako ve škole. Nechyběly ani údaje o hladině krevního cukru, díky nimž jsem pak pochopila celou teorii glykemického indexu. Káva, kterou jsem přestala potřebovat, byla najednou pouze případným zpestřením schůzky s někým milým. Zkrátka a dobře, je to jen na vás, vy sami držíte v rukou opratě svého života. Buďte tedy pozornými a trpělivými jezdci,

uhánějícími vstříc svému vytouženému zítřku.

Tuto kapitolu bych ráda uzavřela citátem Jaroslava Seiferta, který mne dlouhá léta

provází na mé životní cestě: „Kdo hledá, bývá očekáván, kdo čeká, bývá pouze nalezen.“ 19



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.