načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Zdravotní nauka 3. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost - Iva Nováková

Zdravotní nauka 3. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost

Elektronická kniha: Zdravotní nauka 3. díl
Autor: Iva Nováková
Podnázev: Učebnice pro obor sociální činnost

Učebnice je určena především pro žáky a učitele středních odborných škol se zaměřením na problematiku sociální péče, vychází z učebních osnov předmětu zdravotní nauka ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  89
+
-
3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2012
Počet stran: 144
Rozměr: 21 cm
Úprava: 3 sv. (187, 204, 137 stran): ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Skupina třídění: Druhy sociální pomoci a služeb
Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Grada, 2011-2012
ISBN: 978-80-247-3707-2
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Učebnice je určena především pro žáky a učitele středních odborných škol se zaměřením na problematiku sociální péče, vychází z učebních osnov předmětu zdravotní nauka stanovených pro tento obor. Třetí díl zpracovává základy epidemiologie, hygieny i první pomoci a resuscitace. Výběr, rozsah a hloubka předkládaných informací vychází ze zkušeností s výukou a ze zjištěných potřeb v praxi. (učebnice pro obor sociální činnost)

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Iva Nováková - další tituly autora:
Zdravotní nauka 2. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost Zdravotní nauka 2. díl
Zdravotní nauka 1. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost Zdravotní nauka 1. díl
Zdravotní nauka 3. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost Zdravotní nauka 3. díl
Počítej a lušti - Pracovní sešit k zábavnému procvičování matematiky pro malé počtáře Počítej a lušti
 (e-book)
Zdravotní nauka 1. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost Zdravotní nauka 1. díl
První čtení s počítáním První čtení s počítáním
 
K elektronické knize "Zdravotní nauka 3. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost" doporučujeme také:
 (e-book)
Psychologie 1. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost Psychologie 1. díl
 (e-book)
Psychologie 2. díl -- Učebnice pro obor sociální činnost Psychologie 2. díl
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Iva Nováková

Zdravotní nauka 3. díl

Iva Nováková

Učebnice pro obor sociální činnost

Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7

tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400

e-mail: obchod@grada.cz, www.grada.cz

9788024737072

ISBN 978-80-247-3707-2

Zdravotní nauka 1. díl

Učebnice pro obor sociální činnost

Iva Nováková

ISBN 978-80-247-3708-9

Zdravotní nauka 2. díl

Učebnice pro obor sociální činnost

Iva Nováková

ISBN 978-80-247-3709-6

Učebnice pro obor sociální činnost

základy epidemiologie a hygieny – základy první pomoci

a resuscitace

Zdravotní nauka

3. díl



GRADA Publishing

Iva Nováková

Učebnice pro obor sociální činnost

Zdravotní nauka 3. díl

základy epidemiologie a hygieny – základy první pomoci

a resuscitace Mgr. Iva Nováková ZDRAVOTNÍ NAUKA 3. DÍL Učebnice pro obor sociální činnost Recenze: Prof. MUDr. Jiří Schindler, DrSc., Mgr. Jitka Hůsková TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: © Grada Publishing, a.s., 2012 Cover Photo © fotobanka allphoto, 2012 Fotografi e dodala autorka. Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 5006. publikaci Odpovědná redaktorka Mgr. Ivana Podmolíková Sazba a zlom Karel Mikula Počet stran 144 1. vydání, Praha 2012 Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s. Názvy produktů, fi rem apod. použité v knize mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků, což není zvláštním způsobem vyznačeno. Postupy a příklady v této knize, rovněž tak informace o lécích, jejich formách, dávkování a aplikaci jsou sestaveny s nejlepším vědomím autorů. Z jejich praktického uplatnění ale nevyplývají pro autory ani pro nakladatelství žádné právní důsledky. ISBN 978-80-247-3707-2 TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: ISBN 978-80-247-7895-2 ve formátu PDF ISBN 978-80-247-7898-3 ve formátu EPUB

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí

být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez před

chozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné užití této knihy bude

trestně stíháno. Obsah Úvod . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

ZÁKLADY EPIDEMIOLOGIE 1 Epidemiologie jako vědní obor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 2 Obecná epidemiologie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

2.1 Základní epidemiologické pojmy . . . . . . . . . . . . . . . . 14 3 Šíření nákazy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

3.1 Zdroj nákazy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

3.2 Cesta přenosu nákazy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

3.3 Vnímavý jedinec – hostitel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 4 Protiepidemická opatření před vznikem a při vzniku nákazy . . . . . . 20

4.1 Preventivní protiepidemická opatření . . . . . . . . . . . . . 20

4.2 Represivní protiepidemická opatření . . . . . . . . . . . . . 21 5 Speciální epidemiologie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

5.1 Rozdělení infekčních onemocnění . . . . . . . . . . . . . . . 28

5.1.1 Vzdušné (respirační) nákazy . . . . . . . . . . . . . . 28

5.1.2 Střevní (alimentární) nákazy . . . . . . . . . . . . . . 33

5.1.3 Nákazy přenášené krví . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

5.1.4 Nákazy kůže a sliznic . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

5.1.5 Nákazy přenášené členovci . . . . . . . . . . . . . . . 43

5.1.6 Zoonózy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

ZÁKLADY HYGIENY 6 Hygiena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 7 Zdraví, nemoc . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

7.1 Pojmy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

7.2 Podpora zdraví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 8 Veřejné zdraví a jeho ochrana . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

9 Životní prostředí a hygiena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

9.1 Životní prostředí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 9.2 Hygiena životního prostředí . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

10 Hygiena všeobecná a komunální . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57

10.1 Ovzduší . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57

10.1.1 Znečištěné ovzduší a zdraví člověka . . . . . . . . . . 57 10.2 Voda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58

10.2.1 Znečištěná voda a zdraví člověka . . . . . . . . . . . 60 10.3 Půda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60

10.3.1 Znečištěná půda a zdraví člověka . . . . . . . . . . . 61 10.4 Další faktory komunálního prostředí

(bydlení, hluk, světlo, teplo) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

11 Hygiena výživy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66

11.1 Výživa a složení potravy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66 11.2 Výživa a zdravotní rizika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 11.3 Výživa v prevenci onemocnění . . . . . . . . . . . . . . . . . 77 11.4 Výživová doporučení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 11.5 Stravovací služby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79

11.5.1 Hygienické požadavky na společné stravování . . . . 79

11.5.2 Stravování ve zdravotnických zařízeních . . . . . . . 80

12 Hygiena dětí a dorostu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82

12.1 Vývojová období dítěte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82 12.2 Kolektivní zařízení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84

13 Hygiena práce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87

13.1 Pracovní prostředí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87 13.2 Faktory pracovního prostředí . . . . . . . . . . . . . . . . . 87

13.2.1 Fyzikální faktory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87

13.2.2 Chemické faktory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94

13.2.3 Biologické faktory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96 13.3 Nemoci z povolání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97 ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI A RESUSCITACE

14 Úvod do první pomoci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101

14.1 Význam první pomoci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 14.2 Cíle první pomoci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 14.3 Druhy první pomoci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101

14.4 Přivolání odborné pomoci . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101

14.5 Legislativa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102

14.6 Základní pojmy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 15 Poskytnutí zdravotnické první pomoci . . . . . . . . . . . . . . . . . 104

15.1 Obecné zásady při poskytování první pomoci . . . . . . . 104

15.1.1 Bezpečnost postiženého a zachránce . . . . . . . . 104

15.1.2 Vyšetření postiženého . . . . . . . . . . . . . . . . . 105

15.1.3 Další postup . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106

15.2 Život ohrožující stavy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106

15.3 První pomoc při šoku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110

15.4 První pomoc při bezvědomí . . . . . . . . . . . . . . . . . 111

15.5 První pomoc při závažných poraněních . . . . . . . . . . . 116

15.6 První pomoc při náhlých neúrazových stavech . . . . . . 126

15.7 Otravy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Literatura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133 Rejstřík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135 Úvod Do rukou se vám dostává publikace, jejímž cílem je stručnou a srozumitelnou formou seznámit žáky studijního oboru sociální péče se základy epidemiologie a hygieny a se základy první pomoci a resuscitace.

Výběr, rozsah a hloubka předkládaných informací vychází ze zkušeností s výukou a ze zjištěných a pochopených potřeb v praxi.

Učebnice je rozdělena na tři části (epidemiologie, hygiena, první pomoc). Každá část se věnuje obecnému a specifickému zaměření v rámci uváděného oboru. Učebnice vychází z učebních osnov předmětu zdravotní nauka stanovených pro tento obor.

Cílem studia této učebnice je, aby se žáci seznámili s problémy, jejich riziky a způsobem jejich řešení. Jinými slovy – žák má znát co, kdo, jak, proč.

Informace, které se k jednotlivým problematikám vztahují, popisují související rozmanité projevy a děje. Je na učiteli, jak tyto informace při vyučování podá. Věřím, že studium této publikace pomůže osvojit si potřebné znalosti uvedených oblastí.

Autorka

Úvod



ZÁKLADY

EPIDEMIOLOGIE



1

13

Epidemiologie jako vdní obor

1 Epidemiologie jako vědní obor Epidemiologie je vědní obor, který studuje výskyt přenosných nemocí v lidské populaci a zabývá se faktory, jež výskyt přenosných nemocí ovlivňují v čase a v místě u různých skupin osob.

Cílem epidemiologie je objasnit příčiny vzniku přenosné choroby, zjistit, jak se nákaza šíří, zabránit jejímu šíření a provést preventivní opatření. Epidemiologie se rozvíjí ve dvou oblastech: ■ Obecná epidemiologie se zabývá problémy, které jsou společné

všem přenosným nemocem (vznikem, šířením a prevencí). ■ Speciální epidemiologie se zabývá jednotlivými skupinami pře

nosných chorob s týmž nebo podobným procesem šíření.

Zdravotní nauka 3. díl2

2 Obecná epidemiologie Za epidemii se považuje hromadný výskyt onemocnění, jímž je postiženo více než 2 % obyvatel (2 000 onemocnění na 100 000 obyvatel). 2.1 Základní epidemiologické pojmy Infekční onemocnění ■ Infekční onemocnění (neboli přenosná nákaza) je způsobeno ži

v ý m i orga ni zmy. ■ Některé organizmy jsou schopny vyvolat u lidí (případně i zvířat

a rostlin) onemocnění. Tato schopnost se nazývá patogenita (choro

boplodnost). Patogenní mikroorganizmy mají schopnost vniknout

do těla, množit se v něm a způsobit onemocnění. Míra patogenity

je označována jako virulence. To, zda vznikne onemocnění, ne

závisí jen na patogenitě a virulenci, ale i na velikosti infekční dáv

ky (počtu mikroorganizmů, které proniknou do těla), odolnosti

a imunitě hostitele. Čím vyšší je odolnost a imunita, tím menší je

pravděpodobnost vzniku onemocnění. U odolnosti se uplatňuje

i zdravý životní styl (životospráva, výživa, tělesná hmotnost, do

statek pohybu a odpočinku). Formy infekčního onemocnění

Zjevná (manifestní) forma nákazy má čtyři stadia: ■ Inkubační doba: období od proniknutí původce nákazy do těla

až do objevení prvních příznaků nemoci. Inkubační doba může tr

vat od několika dnů až po několik týdnů, měsíců či roků. ■ Prodromy: první příznaky, nejasné a neurčité (bolest hlavy, únava,

zvýšená teplota), podle nich ještě nelze stanovit diagnózu. ■ Klinické příznaky: charakteristické patologické projevy nemoci

(například průjem u střevních infekcí). Nemoc je plně rozvinutá,

onemocnění probíhá často akutně. ■ Rekonvalescence: období postupného uzdravování, příznaky ne

moci mizí, ale organizmus je ještě oslabený.

V období rekonvalescence může dojít i k recidivě, tj. novému vzplanutí téže infekce.

2Obecná epidemiologie

V období rekonvalescence se může objevit i jiná infekce vyvolaná jiným mikrobem. Je to tzv. superinfekce, která vzniká oslabením organizmu předchozí infekcí. Je důležité vědět: ■ Ve všech stadiích zjevné formy onemocnění se vylučují mikrobi. ■ Nejvíce nebezpečné je období nemoci s typickými příznaky (napří

klad kašel), kdy se mikrobi mohou šířit do okolí. ■ Méně nebezpečné je období rekonvalescence, kdy se již obvykle

mikrobi nevylučují. Skrytá „inaparentní“ forma nákazy Onemocnění proběhne bez příznaků. Inaparentní infekci lze prokázat laboratorními testy. Perzistentní nákaza Mikrobi dlouhodobě přežívají v  ložisku infekce (v abscesu orgánů, v plicích, v ledvinách, v kostní dřeni). Jde o jistou formu chronické infekce s výraznými projevy. Infekční onemocnění se vyskytuje v různém rozsahu: ■ Při sporadickém výskytu se o bjevují ojedinělé případy onemocnění,

které spolu navzájem místem ani časem nesouvisejí. ■ Epidemický výskyt je hromadný s místní a časovou svázaností, roz

sáhlá epidemie, která přesahuje hranice kontinentu, je pandemie. ■ Při endemickém výskytu spolu jednotlivé případy nemoci souvisejí

místem v různém časovém období. V lokalitě se objevují jednotlivé

případy bez zřejmé souvislosti a bez projevů šíření. Rozvoj epidemie V rozvoji epidemie se uplatňují původci epidemie, což jsou bakterie, viry, patogenní houby a protozoa, kteří nakazí vnímavého jedince, člověka nebo živočicha, hostitele infekce, který se z epidemiologického hlediska stává primárně zdrojem nákazy. Pokud se i nfekce šíří od z droje, což nemusí být člověk nebo jiný živočich v určitém místě, stává se tato lokalita ohniskem s vysokou četností nákazy.

+


16

Zdravotní nauka 3. díl3

3 Šíření nákazy Rozvoj infekce je dán vlastnostmi zdroje a cesty přenosu a vnímavostí jedince nebo populace. 3.1 Zdroj nákazy Zdrojem přenosné nákazy je nemocný člověk, živočich nebo mikrobiálně kontaminovaný předmět nebo prostředí. Původci nákazy v něm přežívají, rozmnožují se a vylučují se z něj. Zdrojem nákazy mohou být i nosiči, hostitelé infekce evidentně zdraví, bez příznaků onemocnění.

Člověk je zdrojem nákazy v období onemocnění, při vylučování původce (tj. období nakažlivosti). Pro šíření nákazy má význam usídlení původce v těle nosiče (například virus hepatitidy B a HIV v krvi, ve žlučových a močových cestách Salmonella typhi, v  plicích, ledvinách, v mozkomíšním moku Mycobacterium tuberculosis, na sliznici horních cest dýchacích, zejména na mandlích pyogenní streptokoky a stafylokoky na sliznici dutiny nosní). Nosič nákazy (nosičství) Nosič nákazy je rizikovým zdrojem nákazy, zejména když jeho nosičství není rozpoznáno.

Nosičství se může vyvinout po prodělání některých nemocí, například tyfu, paratyfu, salmonelózy, záškrtu.

Nosič nákazy je evidován, je pod lékařským dohledem, nesmí vykonávat činnosti, které mohou ohrozit ostatní osoby (například práce v potravinářství), musí oznámit svému praktickému lékaři případnou změnu bydliště, zaměstnání, hospitalizaci. Živočich – savci, ptáci, ryby Zdroj nákazy může být nemocné zvíře. Nákazy přenosné ze zvířat na člověka jsou tzv. zoonózy. Nákaza přenosná z domácího zvířete je například salmonelóza, červenka, brucelóza, tuberkulóza, ornitóza, listerióza, z volně žijícího zvířete tularémie, vzteklina, klíšťová encefalitida.

3Šíení nákazy

Je důležité vědět: Zoonózy se přenášejí přímým nebo nepřímým kontaktem člověka se zvířetem nebo hmyzím vektorem.

Zoonózy se přenášejí i živočišnými produkty (maso, mléko, vejce), nepřenášejí se z člověka na člověka. 3.2 Cesta přenosu nákazy Cesta přenosu od zdroje může být různá podle toho, ve kterých orgánech infekční proces probíhá a jakou cestou původce nákazy opouští svého hostitele.

Způsob vylučování je současně dán i prostředím, do kterého se zárodky vylučují (například u střevních nákaz se zárodky dostávají stolicí do odpadních vod, do půdy, na předměty, na ruce – rukama znečištěnýma stolicí se původci nákazy dostávají do potravin a pak do trávicího traktu člověka).

Cesta, jíž se původce infekce dostává od zdroje k vnímavému jedinci, se označuje jako cesta přenosu nákazy (s c hé m a 1).

zdroj nákazy

vylučování mikroorganizmu

1. fáze

vnější prostředí

přežívání mikroorganizmu

2. fáze

vnímavý jedinec

vniknutí mikroorganizmu

3. fáze

Schéma 1 Mechanizmus přenosu mikrobů Mechanizmus přenosu nákazy Vyloučení mikroorganizmů ze zdroje nákazy do vnějšího prostředí Původce infekce se vylučuje do vnějšího prostředí nebo přímo vniká do dalšího hostitele. Vektorem jsou kapénky, sliny, stolice, moč, krev, sperma.

Zdravotní nauka 3. díl3

Přežívání mikroorganizmů ve vnějším prostředí Prostředí, předměty, půda, prach, voda mohou být kontaminovány mikroby. Mikroorganizmy mohou přežívat v  prostředí podle odolnosti k podmínkám vnějšího prostředí po hodiny až roky. Extrémně choulostivý je ve vnějším prostředí například virus spalniček, což lze očekávat, neboť viry se pomnožují jen v živých buňkách. Velmi rezistentní mikrobi přežívají několik měsíců i let, například Mycobacterium tuberculosis. Vniknutí mikroorganizmu do vnímavého jedince Místo, kudy vnikne mikrob do vnímavého jedince, je vstupní brána infekce. Do dýchacího traktu vniká vdechnutím kapének, částicemi prachu obsahujícími mikroby či požitím nápoje a potravin do trávicího traktu, kůží nebo sliznicí většinou po porušení její integrity kousnutím, škrábnutím, traumatem. Kůží proniká původce infekce také bodnutím hmyzem. Základní cesty přenosu nákazy Nákaza se přenáší přímým kontaktem infikovaného pacienta – kožním nebo slizničním povrchem (například při pohlavním styku), poraněnou kůží – při pokousání zvířetem (například u vztekliny), placentou z matky na plod (například toxoplazmóza, syfilis, HIV).

Nepřímo se nákaza přenáší předměty – například ručníky, kapesníky, příbory, pomůckami pro ošetřování nemocných, vodou, potravinami, biologickými produkty – například krví a krevními produkty (prádlo, ručník). Přenos nákazy vzduchem (schéma 2) Vzdušné nákazy se šíří: ■ Kapénkami slin (kapénky slin s přítomností mikrobů se při mlu

vení, kašlání, kýchání dostanou do vzduchu a jsou vdechnuty vní

mavým jedincem) ■ Kontaminovaným prachem (prach, který obsahuje rezistentní mi

kroby, se zvíří a dochází k jeho vdechnutí) ■ Kontaminovaným aerosolem (aerosol je tvořen drobnými ka

pénkami rozptýlenými ve vzduchu, které díky vlhkosti umožňují

přežívání mikrobů, chovají se jako prach a mohou se vdechnout)



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist