načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Zdravé svačiny do školy i do práce - Jana Keithová

Zdravé svačiny do školy i do práce

Elektronická kniha: Zdravé svačiny do školy i do práce
Autor:

- Přiznejme si, že dnešní uspěchaná doba přeje potravinám, které slibují dlouhou trvanlivost, jsou levné a mají výraznou chuť. Toho všeho lze ale dosáhnout jen s pomocí chemických ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  109
+
-
3,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 58.4%hodnoceni - 58.4%hodnoceni - 58.4%hodnoceni - 58.4%hodnoceni - 58.4% 60%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » FRAGMENT
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 70
Rozměr: 25 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: I. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-253-3561-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Přiznejme si, že dnešní uspěchaná doba přeje potravinám, které slibují dlouhou trvanlivost, jsou levné a mají výraznou chuť. Toho všeho lze ale dosáhnout jen s pomocí chemických přísad, které však našemu zdraví neprospívají. Pokud chcete jít jinou cestou a dát sobě a svým dětem skvělé a přitom zdravé pokrmy, vyzkoušejte tuto kuchařku. Uvidíte, že rychlé jídlo z automatu nebo balíček sušenek snadno zvládnete nahradit domácí zdravou svačinkou, o které budete s jistotou vědět, že obsahuje jen ty ingredience, které chcete. • slané pečivo • sladké pečivo • nepečené sladkosti • výborné pomazánky • domácí sýr a šunka Vyzkoušejte svačiny, které vám dodají zdraví a sílu!

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jana Keithová - další tituly autora:
Zdravé svačiny do školy i do práce Zdravé svačiny do školy i do práce
 (e-book)
Zdravá desiata do školy aj do práce Zdravá desiata do školy aj do práce
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Zdravé svačiny

do školy i do práce

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.fragment.cz

www.albatrosmedia.cz

Jana Keithová

Zdravé svačiny do školy i do práce – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2018

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.

OBSAH

ŽITNÝ KVÁSEK

KVÁSKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

BAGETKY

BÍLÝ CHLÉB DO FORMY

BRAMBOROVOŠPALDOVÉ HOUSTIČKY

SLUNEČNICOVÝ CHLÉB

PEČENÝ V ŘÍMSKÉM HRNCI

CUKETOVÉ MUFFINY

ČOKOLÁDOVÉ MOTÁNKY

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY Z ČERVENÉ ŘEPY

MEDOVÉ SUŠENKY Z OVESNÝCH VLOČEK

RÝŽOVOŠPALDOVÉ

LÍVANCE

SLADKÉ ŠPALDOVÉ

MAKOVKY

BORŮVKOVÝ KRÉM S KEŠU OŘECHY

ČERSTVÝ JABLEČNÝ

DEZERT S POHANKOVOU DROBENKOU

ČERSTVÝ MERUŇKOVÝ DEZERT

ČOKOLÁDOVOOŘECHOVÁ POMAZÁNKA

JOGURT S ČERSTVOU

JAHODOVOU

MARMELÁDOU

KOKOSOVÝ DEZERT

PRUHOVANÝ DEZERT S JEČNÝMI VAFLEMI

ČERSTVÝ JOGURTOVÝ SÝR

PAPRIKOVÁ POMAZÁNKA Z ČERSTVÉHO

JOGURTOVÉHO SÝRA

DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA

JÁHLOVÁ POMAZÁNKA

CIZRNOVÁ POMAZÁNKA S MÁSLEM

PAŽITKOVÁ POMAZÁNKA Z ČERSTVÉHO

JOGURTOVÉHO SÝRA

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY

POMAZÁNKA Z DOMÁCÍ KRŮTÍ ŠUNKY

KRŮTÍ ŠUNKA


Jana Keithová

do školy i do práce


O AUTORCE

Jana Keithová se narodila v Praze roku 1969. Nyní žije v malém domečku na předměstí

Prahy. Má dvě dospělé a dvě malé děti. O zdravé stravování a zdravý životní styl se zajímá

již dlouho. Koníčkem jí je výtvarné umění, vymýšlení nových receptů a záchrana opuště­

ných zvířat, proto s ní bydlí i tři kočky a třínohý pes z útulku. Samozřejmě jí se vším pomá­

há i manžel a malá dvojčata.

Od roku 2016 má svůj blog o vaření – Recepty Jájiny pokusy. Roku 2017 byla nominována

na blogerku roku.

www.facebook.com/jajinypokusy


Úvod

V dnešní době, kdy je pro výrobce potravin základem dlouhá záruka, levná výroba

a výrazná chuť, máme jídlo plné chemie. Pro každého z nás je důležité zdraví naše

i našich potomků. Jak to ale udělat, jakých se držet zásad? Nemůžeme chodit po

obchodě s  lupou a  číst miniaturní složení. Chodit na nákupy s  knihami, kde je

seznam nebezpečných chemických látek používaných v  potravinářském průmyslu,

je opravdu časově náročná záležitost. Časy našich babiček, kdy se vše dělalo poctivě,

chodilo se s  bandaskou pro mléko, jsou už nenávratně pryč. Ale proč si je znovu

částečně nepřipomenout a nečerpat z jejich znalostí a dovedností.

Jak tedy postupovat? Budeme se držet našeho selského rozumu. Omezíme chemii

v  jídle tím, že začneme vařit ze základních surovin a zařadíme do jídelníčku již

zapomenuté potraviny. Bude nás to stát trochu více času, ale radost z výsledků naší

vlastní práce nám vložený čas vynahradí. Vědomí, že děláme vše, co je v  našich

silách, pro zdraví rodiny, nás zahřeje u  srdce. Důkazem, že mé snažení o  změnu

jídelníčku na zdravé stravování má smysl, je třeba můj muž. Díky tomu si posílil

imunitu, spravil zažívání a zhubl celkově 17 kg. Sám si pochvaluje moje vaření a je

rád, že může jako první vyzkoušet chutě i jiných surovin, než je běžné.

Jediný list s chemickými látkami, který bychom měli mít s sebou v každém případě,

je seznam nebezpečných Éček ve skupině 5 a 6. Ty by se v jídelníčku našich ratolestí

neměly vyskytovat nikdy. Dokonce ani v jídelníčku nás dospělých. V případě, že se

omezíme jen na základní suroviny, máme po problému. Jediný problém je u sušených

plodů a semínek. Tam musíme hlídat, jestli nejsou sířená. U sířených suchých plodů

a semínek označuje výrobce siřičitan a oxid siřičitý SO2 (E220 – E228).

Tak s chutí do toho.


Začala bych domácím žitným kváskovým chlebem,

který je součástí našeho života již několik let. Chléb

v obchodě nekupujeme a pečivo jen zřídka kdy. Někdo by

mohl namítat, že s pečením chleba je hodně práce a chce

to dostatek času. Ale na druhou stranu domácí kváskový

chléb zabalený v utěrce vydrží v nezměněném stavu celý

týden. To ani nemluvím o tom, jakou má člověk radost,

když se takový domácí chléb podaří. Když si vzpomenu

na naše pečící začátky a na naše první chleby, musím

přiznat, že sice byly k jídlu, ale ke koukání moc ne.

Nevzdali jsme to a dnes si nedokážeme představit, že by

na našem stole byl jiný chléb než ten náš domácí. A totéž

platí i o dalším pečivu. Nadýchané pečivo z obchodu

obsahuje přidané látky, které v domácím pečivu ani

chlebu nemáme a ani je mít nechceme. Jde nám přece

jen o naše zdraví a zdraví našich blízkých. V našem

jídelníčku a jídelníčku našich dětí by měla být zastoupená

i jiná mouka než klasická bílá pšeničná.

Začala bych domácím žitným kváskovým chlebem,

který je součástí našeho života již několik let. Chléb

v obchodě nekupujeme a pečivo jen zřídka kdy. Někdo by

mohl namítat, že s pečením chleba je hodně práce a chce

to dostatek času. Ale na druhou stranu domácí kváskový

chléb zabalený v utěrce vydrží v nezměněném stavu celý

týden. To ani nemluvím o tom, jakou má člověk radost,

když se takový domácí chléb podaří. Když si vzpomenu

na naše pečící začátky a na naše první chleby, musím

přiznat, že sice byly k jídlu, ale ke koukání moc ne.

Nevzdali jsme to a dnes si nedokážeme představit, že by

na našem stole byl jiný chléb než ten náš domácí. A totéž

platí i o dalším pečivu. Nadýchané pečivo z obchodu

obsahuje přidané látky, které v domácím pečivu ani

chlebu nemáme a ani je mít nechceme. Jde nám přece

jen o naše zdraví a zdraví našich blízkých. V našem

jídelníčku a jídelníčku našich dětí by měla být zastoupená

i jiná mouka než klasická bílá pšeničná.



6

1. Pečivo

ŽITNÝ KVÁSEK

Žitný kvásek je vlastně žitná mouka a voda v určitém poměru. Tato kašovitá hmota začne

kvasit při správné teplotě. To vše je proces, který vzniká na základě obsahu bakterií v žitě

a obsahu bakterií ve vzduchu. Při kvašení vzniká kyselina mléčná, octová a oxid uhličitý.

Díky těmto látkám naše tělo dokáže lépe využít živiny z mouky, posléze tedy z upečeného

chleba.


7

do školy i do práce

1. den

50 g žitné bio mouky a 80 ml vlažné vody

smícháme na kašičku a necháme na teplém

místě přikryté pokličkou.

2. den

Přidáme 50 g žitné bio mouky a 80 ml vlažné

vody. Promícháme metličkou a necháme

na teplém místě přikryté pokličkou.

Tento postup opakujeme každý den. Asi po

čtyřech dnech začne mít kvásek lehce kyse­

lou vůni a kašička začne bublinkovat.

Vždy, když uděláme chléb, si nezapomeneme nechat kousek jako startovačku pro další

kvásek. Ten pak přikrmujeme moukou a vodou podle receptu.


8

1. Pečivo

KVÁSKOVÝ ŽITNÝ CHLÉB

1 kus

Postup:

Z ingrediencí uhněteme těsto, které necháme na tep­

lém místě kynout cca 3 hodiny. Přendáme do po­

moučněné ošatky, kde necháme těsto na teplém místě

ještě hodinu kynout. Předehřejeme si troubu na

220 °C a chléb vyklopíme z ošatky na plech. Pečeme

nejprve 10 minut na 220 °C, potom snížíme teplotu na

200 °C a pečeme ještě cca 20 minut. Hotový chléb po­

známe snadno – když ho otočíme vzhůru nohama

a poklepeme, zní dutě. Je to opravu lahůdka a zůstane

dlouho čerstvý. Balíme ho pouze do utěrky, nepouží­

váme igelitový sáček.

Potřebujeme:

420 g žitného kvásku

300 g špaldové mouky

200–300 ml vlažné vody

210 g žitné mouky

45 g droždí

2 lžičky himálajské soli

1 lžičku mletého kmínu

1 lžičku koriandru


9

do školy i do práce

Žitná mouka Žitná mouka obsahuje méně lepku než pšenič­ ná mouka, proto hůře kyne. Pro lepší kynutí přidáváme k žitné mouce ještě pšeničnou nebo špaldovou mouku. Je vhodná na pečení chleba. Žitná mouka má příznivý vliv na činnost střev. Je obzvláště vhodná pro ty, kdo trpí zácpou, a do­ káže v mnoha případech vyřešit tento problém. Složení žitné mouky je pro trávicí trakt nejvhod­ nější, proto je její zařazení do jídelníčku důležité.

Obsahuje velké množství vlákniny, vitaminy

typu B, vitamin E, železo a aminokyselinu lysin.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist