načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Zdravá a chutná strava pro ženy 50+ - Elaine Myers

Zdravá a chutná strava pro ženy 50+
-15%
sleva

Kniha: Zdravá a chutná strava pro ženy 50+
Autor:

Nejste ve své kůži? Trápí vás návaly horka a nemáte na nic náladu? Tato kniha vám nabízí jednoduchý způsob, jak s těmito a dalšími příznaky menopauzy zatočit. Přesvědčí vás především o tom, jak je ... (celý popis)
Kniha teď bohužel není dostupná.

»hlídat dostupnost


hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2010-01-01
Počet stran: 128
Rozměr: 170 x 243 mm
Úprava: 128 stran : barev. ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Spolupracovali: překlad Barbora Kušová
Vazba: brožovaná, šitá nitmi
ISBN: 9788025124062
EAN: 9788025124062
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Nejste ve své kůži? Trápí vás návaly horka a nemáte na nic náladu? Tato kniha vám nabízí jednoduchý způsob, jak s těmito a dalšími příznaky menopauzy zatočit. Přesvědčí vás především o tom, jak je právě v tomto období správné stravování důležité. Poradí vám,jak si vhodně upravit jídelníček a obohatit ho o výživné recepty plné pro vás obvláště užitečných látek, jako jsou přírodní rostlinné estrogeny (fytoestrogeny), vitamíny skupiny B, minerály, z nich především vápník a hořčík, a omega 3 mastné kyseliny. Tyto zdravérecepty však příjdou chuti a zdraví nejen vám, ale i celé vaší rodině.

V knize nejdete více než 120 receptů na
chutné a zdravé snídaně
bohaté polévky a předkrmy
výživné a lehké svačiny
pestrá hlavní jídla
přílohy plnézdraví
sladké tečky

Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Zdravá a chutná strava pro silné kosti Zdravá a chutná strava pro silné kosti
Hunter Fiona, Gow Emma-Lee
Cena: 229 Kč
Dělená strava Dělená strava
Mandžuková Jarmila
Cena: 118 Kč
Strava těhotných a kojících Strava těhotných a kojících
Hronek Miloslav, Barešová Hana
Cena: 156 Kč
Život začíná po 50 – pro ženy Život začíná po 50 – pro ženy
Pascoe Jed
Cena: 54 Kč
Těhotenská kuchařka Těhotenská kuchařka
Wilcock Fiona
Cena: 254 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

DOBRÝ START 11

1

ČASTO SE ŘÍKÁ, ŽE SNÍDANĚ JENEJ

DŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE.

V TÉTO KAPITOLE NAJDETE JÍDLA –

LEHKÁ A ZÁROVEŇ SYTÁ, SLADKÁ

A CHUTNÁ, KTERÁ VÁS PŘIPRAVÍ

NA CELÝ DEN.

Dobrý start

KZ0099.indb 11KZ0099.indb 11 22.4.2009 9:04:4922.4.2009 9:04:49


KÁVOVÝ KOKTEJL S BANÁNEM

Ideální řešení v případě, že potřebujete kofeinovou vzpruhu.

Banány obsahují draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak,

a sójové mléko obsahuje fytoestrogeny.

Instantní kávu smíchejte s vroucí vodou a nechejte 5 min.chlad

nout.

Nalijte odtučněné a sójové mléko do mixéru. Přidejte nakrájený

banán, vychladlou kávu a kostky ledu.

Mixujte 30 s a poté přelijte do 4 sklenic. Servírujte ihned nebokok

tejl 20–30 min. chlaďte, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Tu

poté můžete lehce poprášit skořicí.

1

2

3

3 velká zralá manga

5 zralých broskví

750 ml sójového mléka

750 ml pomerančového džusu

150 g bílého jogurtu

s živými kulturami

drcený led, k servírování

4 porce

4 lžičky instantní kávy

100 ml vroucí vody

600 ml odtučněného mléka

250 ml sójového mléka

2 banány

8 kostek ledu

mletá skořice

4 porce

KOKTEJL Z MANGA A BROSKVÍ

Skvělý způsob jak ráno probudit chuťové buňky. Tentokok

tejl s tropickou příchutí je nabitý vitamínem C aantioxi

danty. Jogurt s živými kulturami je důležitý pro zdraví střev

a posiluje imunitu.

Oloupejte manga a broskve a odstraňte pecky. Ovoce rozkrájejte na

kousky.

Ovoce vložte do mixéru, přidejte sójové mléko, džus a jogurt.

Mixujte, dokud nevznikne hladký koktejl. Ten poté nalijte doskle

nic a přidejte trochu ledu.

KOKTEJL S PAPÁJOU A NEKTARINKAMI

Místo výše uvedeného ovoce můžete použít papáju a nektarinky.Roz

řízněte 2 zralé papáji napůl a odstraňte semínka. Oloupejte je anakrá

jejte na kousky. Nektarinky připravte stejným způsobem jako broskve.

Vše vložte do mixéru, přidejte mléko, džus a jogurt a rozmixujte. Místo

pomerančového džusu můžete vyzkoušet použít ovocný džus ztropic

kého ovoce.

1

2

12 DOBRÝ START


OVOCNÝ KOKTEJL

Koktejl plný ovoce a tím i fytoestrogenů. Výtečný první ranní

nápoj. Můžete si jej samozřejmě připravit i kdykoliv během

dne, když budete potřebovat ovocnou vzpruhu.

Umyjte všechno ovoce. Důkladně je osušte a vložte do mixéru.Přidejte oloupané a nakrájené banány.

Přidejte sójové mléko, jogurt, lněná semínka a med a mixujte,

dokud nevznikne hladký koktejl. Nalijte ho do sklenic a nechejte

pár minut chladit. Před servírováním můžete koktejl ozdobit lístky

máty.

1

2

750 g jahod nebo směsi ovoce

3 banány

500 g bílého jogurtu s živými

kulturami

750 ml sójového mléka

1 polévková lžíce lněných

semínek

3 polévkové lžíce medu

lístky máty na ozdobení

4 porce

DOBRÝ START 13


2 velké růžové grapefruity

4 čajové lžičky javorového sirupu

4 čajové lžičky třtinového cukru

½ čajové lžičky čerstvě

nastrouhaného muškátového

oříšku

4 porce

RŮŽOVÝ GRAPEFRUIT GRILOVANÝ

V JAVOROVÉM SIRUPU

S MUŠKÁTOVÝM OŘÍŠKEM

Skvělý způsob jak začít den. Nejen velice chutná snídaně

nabitá vitamínem C, ale také výborný předkrm k večernímu

posezení s přáteli.

Rozehřejte gril na jeho nejvyšší teplotu. Oloupejte grapefruit arozdělte ho na jednotlivé měsíčky. Ty naskládejte do plytkéohnivzdorné misky. Měly by vytvořit jednu vrstvu bez mezer.

Smíchejte javorový sirup, cukr a muškátový oříšek. Vzniklou směs

nalijte na připravený grapefruit. Misku vložte pod gril a grilujte

4–5 min., dokud se cukr nerozteče a nezačne se tvořit krusta.

CITRUSY GRILOVANÉ V SIRUPU Z CITRUSOVÉ KŮRY

Proč tento recept nevyzkoušet se směsí různých citrusových plodů?

Pro začátek smíchejte 1 čajovou lžičku nastrouhané pomerančové kůry

s 1 čajovou lžičkou nastrouhané citrónové kůry, 4 čajovými lžičkami

zlatého sirupu a 4 čajovými lžičkami světle hnědého cukru. Potéolouejte 1 klementinku, 1 malý pomeranč a 1 ugly fruit (odrůda citrusu

pocházející z Jamajky) a rozdělte je na měsíčky. Rozložte je doohnivzdorné misky a zalijte připravenou směsí. Grilujte přibližně 5 min.,

dokud se cukr nerozpustí. Pozor, ať se nepřipálí.

PEČENÉ BANÁNY S JAVOROVÝM SIRUPEM A MUŠKÁTOVÝM

OŘÍŠKEM

Kombinace javorového sirupu a muškátového oříšku se skvěle hodí

k banánům. Předehřejte troubu na 200°C, u plynové trouby je to stupeň

6. Připravte si 4 samostatné čtverce alobalu. Na každý z nich položte

oloupaný banán. Každý banán polijte 2 čajovými lžičkami javorového

sirupu a posypte 2 čajovými lžičkami třtinového cukru a jednímčerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Poté jednotlivé banány volně

zabalte do alobalu a vložte do trouby. Pečte 20 min., dokud banán

nezměkne.

1

2

14 DOBRÝ START

KZ0099.indb 14KZ0099.indb 14 22.4.2009 9:04:5522.4.2009 9:04:55


KARIBSKÁ OVESNÁ KAŠE

Stará oblíbená a hutná, ale přitom nízkotučná pochoutka.

Oves pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a tím

zajistí, že nebudete mít až do oběda hlad. Sójové mléko vám

poskytne přírodní estrogen.

Oloupejte papáju a vydlabejte semínka. Vložte ji do mixéru audě

lejte pyré.

Na pánvi smíchejte dohromady vločky a sušený kokos. Vmíchejte

sójové a kokosové mléko a umístěte pánev na středně zahřátou

plotýnku. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Poté snižte

teplotu plotýnky na minimum a dále vařte 5–10 min, dokud kaše

nebude mít vámi požadovanou konzistenci. Stále míchejte.

Jakmile je kaše uvařená, vmíchejte zlatý sirup. Poté ji přelijte do

jednotlivých misek a každou porci polijte rozmixovanou papájou.

KARIBSKÁ OVESNÁ KAŠE A PYRÉ ZE SUŠENÝCH MERUNĚK

Předchozí recept funguje podobně i se sušenými meruňkami. 150 g

sušených meruněk vložte do hrnce a zalijte 200 ml pomerančového

nebo jablkového džusu. Přiveďte k varu a poté přibližně 20 min. zvolna

vařte, dokud nebude sušené ovoce měkké. Než jej vložíte do mixéru,

nechte ho trochu vychladnout. Vzniklým pyré opět polijte uvařenou

ovesnou kaši.

1

2

3

1 velká papája

80 g ovesných vloček

50 g sušeného kokosu

250 ml sójového mléka

375 ml kokosového mléka

3 polévkové lžíce zlatého sirupu

2–3 porce

DOBRÝ START 15

KZ0099.indb 15KZ0099.indb 15 22.4.2009 9:04:5622.4.2009 9:04:56


16 DOBRÝ START

KZ0099.indb 16KZ0099.indb 16 22.4.2009 9:04:5822.4.2009 9:04:58


DOBRÝ START 17

SNÍDAŇOVÉ TRIFLE

S VANILKOVOU GRANOLOU

Chutná snídaně tvořená vrstvami granoly (křupavé,zapečené müsli), ovocné zavařeniny a jogurtu. Trifle je velmi syté a

poskytne vám energii na dlouhou dobu, což je dobré vpřípadě, že máte dlouhou pauzu mezi snídaní a obědem.

Na přípravu granoly předehřejte troubu na 150°C, plynová trouba

stupeň 2. Plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte

dohromady vločky, mandle, cukr, sůl a skořici.

Na malé pánvi smíchejte olej a med a zahřívejte až bude směs

horká. Poté pánev sejměte z plotýnky a přidejte vanilkový extrakt.

Takto připravenou směs vlijte do mísy s vločkami a důkladněpromíchejte, tak aby pokryla všechny suché ingredience.

Vše rozprostřete na plech a pečte vprostřed trouby asi 30 min. Po

vytažení z trouby nechte směs 10 min. chladnout na plechu a pak ji

přesypte do mísy. Nenechávejte ji na plechu déle, protože se přilepí

na pečicí papír.

Několik plných polévkových lžic granoly nasypte na dno misky.

Přidejte polévkovou lžíci konzervovaného ovoce a poté několik

polévkových lžic jogurtu. Pak opět nasypte granolu a na ni dejte

ovoce a jogurt. Opakujte, dokud miska nebude plná. Ozdobte

polévkovou lžící sušených brusinek nebo třešní.

GRANOLA S MLÉKEM

Granola je vynikající cereální snídaně, ať už ji servírujete s jakýmkoliv

mlékem. Pokud máte rády rozinky, vmíchejte je do upečené granoly.

Můžete si také připravit dvojnásobné množství granoly a uchovat ji

k další snídani. Pokud je skladována ve vzduchotěsné misce, vydrží

jeden až dva týdny.

1

2

3

4

250 g ovesné mouky nebo vloček

60 g mandlových vloček

30 g třtinového cukru

¼ čajové lžičky soli

½ čajové lžičky mleté skořice

50 ml řepkového nebo

slunečnicového oleje

60 ml tekutého medu

2 čajové lžičky vanilkového

extraktu

500 g bílého sójového nebo

řeckého jogurtu

8 polévkových lžic

kompotovaného černého rybízu

nebo borůvek bez cukru

4 čajové lžičky sušených brusinek

nebo třešní

4 porce

KZ0099.indb 17KZ0099.indb 17 22.4.2009 9:05:0522.4.2009 9:05:05


18 DOBRÝ START

FRANCOUZSKÁ BRIOŠKA SE ŠŤÁVOU

Z LESNÍCH PLODŮ

Pokrm, který zužitkovává dobré vlastnosti lesního ovoce. To

obsahuje antioxidanty flavonoidy a vitamín C. Plátkybriošky jsou před přípravou ponořeny do vejce, které je bohatým

zdrojem bílkovin a které jim dá křupavou a chutnou kůrku.

Ovoce důkladně rozmrazte, šťávu nevylévejte. Předehřejte troubu

na 170°C, plynová trouba stupeň 3. Rozbijte vejce a smíchejte ho

s mlékem. Briošku (vánočku) rozkrájejte na 5 cm široké plátky,

patku odložte.

Směs vajec a mléka nalijte do plytké mísy, dostatečně velké na to,

aby se do ní vešly všechny plátky briošky do jedné vrstvy. Poté

postupně jednotlivé plátky vkládejte a otáčejte. Nechte 5 min.

nasáknout.

Mezitím vložte polovinu ovoce i se šťávou do mixéru, přidejte cukr

a rozmixujte je na pyré. Pyré přelijte do misky a vmíchejte do něj

druhou polovinu ovoce vcelku.

Připravte si nepřilnavou pánev a pomastěte ji máslem. Pánev

položte na středně rozehřátou plotýnku, a jakmile bude horká,

položte na ni plátky briošky. Pečte několik minut z obou stran, až

plátky získají zlatohnědou barvu. Opakujte, dokud nebudouupečené všechny plátky. V případě potřeby pánev znovu pomastěte.

Takto připravenou briošku rozložte na plech a pečte 5 min.uprostřed trouby. Jakmile bude horká a křupavá, ihned ji servírujte

politou připraveným pyré. 1 2 3 4 5

250 g mraženého ovoce,

např. ostružin, červeného

nebo černého rybízu

3 vejce

100 ml sójového mléka

½ velkého pecnu briošky (nebo

vánočky či mazance)

3 polévkové lžíce

práškového cukru

máslo na pomaštění

4 porce

KZ0099.indb 18KZ0099.indb 18 22.4.2009 9:05:0522.4.2009 9:05:05


MRKVOVÉ MUFFINY

Tyto nízkokalorické muffiny jsou bohaté na betakaroten

a díky lněným semínkům obsahují také fytoestrogeny.Můžete si je připravit předem, ale nejchutnější jsou teplé.Servírujte podle chuti s žervé a džemem.

Předehřejte troubu na 200°C, plynová trouba stupeň 6. Do šesti

forem na muffiny vložte papírové formy. Do velké mísy prosejte

mouku, sůl, sodu bikarbonu, kypřící prášek a skořici.

Do další mísy rozbijte vejce. Přidejte cukr a olej a ušlehejte. Do

vzniklé směsi vmíchejte nastrouhanou mrkev, lněná semínka

a pomerančovou kůru a poté do ní přisypávejte prosetou suchou

směs, vždy jen jednu polévkovou lžíci najednou.

Lžící naplňte připravené formy a pečte uprostřed trouby

20–25 min., dokud těsto nezezlátne. Nechte ve formách mírně

vychladnout.

Před servírováním ještě horký muffin rozevřete a pokud chcete,

natřete malým množstvím žervé a džemu.

1

2

3

4

125 g mouky s kypřícím práškem

½ čajové lžičky soli

¼ čajové lžičky sody bikarbony

1 ½ čajové lžičky mleté skořice

1 vejce

55 g světle hnědého nebo zlatého

granulovaného cukru

100 ml řepkového nebo

slunečnicového oleje

3 nastrouhané malé mrkve

10 g lněných semínek

nastrouhaná kůra z jednoho

pomeranče

nízkokalorický sýr žervé,

k servírování

meruňkový džem bez cukru,

k servírování

množství na 6 muffinů

DOBRÝ START 19

KZ0099.indb 19KZ0099.indb 19 22.4.2009 9:05:0722.4.2009 9:05:07


20 DOBRÝ START

CHLÉB NA KAŽDÝ DEN

Tento lehký, vláčný chleba obsahuje přísady bohaté na

fytoestrogeny, jako např. lněná semínka, a proto vám může

ulehčit od mnoha příznaků menopauzy. Krajíc tohoto chleba

vás na dlouhou dobu zasytí a poskytne dlouhodobou energii.

Do velké mísy nastrouhejte čokoládu. Přidejte ostatní ingredience,

kromě ovocného džusu a sójového mléka, a dobře promíchejte.

Vmíchejte džus a sójové mléko a nechte jednu hodinu odstát.

Předehřejte troubu na 190°C, plynová trouba stupeň 5. Připravte

si formu na 900gramový a 450gramový chleba (případně můžete

použít formu na vánočku). Do obou vložte pečicí papír a naplňte je

do

2

/3 těstem.

Formy vložte do trouby. Velkou pečte 2 hodiny, menší 1 ½ hodiny.

Zda jsou bochníky upečené, vyzkoušíte tak, že do nich píchnete

špejlí. Až zůstane špejle čistá, pečte ještě 10 min.

Po vyjmutí z trouby nechte chléb 30 min. chladnout ve formách.

Poté ho vyklopte na drátěný stojan. Po vychladnutí ho nakrájejte

na 2 cm široké plátky a servírujte.

JAK CHLÉB UCHOVAT

Chléb uchovávaný ve vzduchotěsné nádobě vydrží dobrý několik dnů.

Je možné ho zmrazit, proto stojí za to upéct si několik bochníkůnajed

nou. Před mrazením chléb nakrájejte a každý krajíček zvlášť zabalte.

Jakmile je bochník zabalen, můžete ho kdykoliv během dne použít jako

výbornou svačinu nebo pamlsek, stejně tak jako vynikající sytousní

dani. S pár krajíčky v mrazničce budete mít jistotu, že máte vždy tento

chutný a zdravý chléb po ruce.

1

2

3

4

25 g tmavé čokolády

100 g sójové mouky

100 g jednoduché bílé mouky

100 g ovesné kaše

100 g lněných semínek

50 g slunečnicových semínek

50 g sezamových semínek

50 g loupaných mandlí

75 g sušených brusinek

1 čajová lžička mleté skořice

100 g směsi sušeného ovoce –

například rozinky, rybíz, meruňky,

třešně, broskve, fíky

1 čajová lžička černé melasy

2 polévkové lžíce brusinkového,

hroznového nebo jablkového

džusu

750 ml sójového mléka

množství na 18–22 krajíců

KZ0099.indb 20KZ0099.indb 20 22.4.2009 9:05:1022.4.2009 9:05:10


DOBRÝ START 21

HOUSKY SE SÝREM COTTAGE A BANÁNEM

Toto velmi syté jídlo vás nabije energií. Připravte si sladkou

snídani bez použití bílého cukru, s fytostrogeny obsaženými

v tofu a na vitamíny bohatými vlašskými ořechy, kterépodorují činnost mozku a pozitivně působí na vaše srdce.

Na středně rozpálenou plotýnku položte pánev. Jakmile budehorká, nasypte na ni ořechy a za stálého míchání pražte nasucho asi

1 min. do doby, než se ořechy rozvoní. Poté pánev sundejte zplotýnky a ořechy nechte vychladnout.

Rozehřejte gril (či troubu) na střední teplotu. Každou houskurozřízněte napůl a řezem dolů umístěte pod gril (do trouby). Pečte pár

minut. Když housky zezlátnou, otočte je a pečte dalších pár minut.

Tofu vložte do mísy a rozmačkejte. Vmíchejte cottage sýr.Nakrájejte banán na tenké plátky a spolu s vychladlými ořechy ho také

vmíchejte do směsi.

Před servírováním položte na každý talíř dvě půlky housky.Každou půlku namažte připravenou pomazánkou a jemně pokapejte

medem. Servírujte.

HOUSKY S UZENÝM LOSOSEM A QUARKEM

Quark je trochu štiplavý nízkotučný tvarohový sýr,

který je výbornou náhražkou smetanového sýru.

Spojte ho s uzeným lososem a získáte chutnou,

lehce pálivou snídani.

Lososa nakrájejte na pěkné asi 3 cm dlouhé plátky. Quark a kopr

vložte do misky. Lehce ochuťte černým pepřem a ušlehejte.Vmíchejte lososa. Směs dejte na pár minut chladit, aby trochu ztuhla

a promísily se chuti.

Mezitím rozehřejte gril (troubu) na střední teplotu. Každou

housku rozřízněte napůl a řezem dolů umístěte pod gril. Pečte

pár minut. Když housky zezlátnou, otočte je a pečte dalších pár

minut.

Připravte 4 talíře a na každý z nich položte dvě půlky housky.Každou půlku potřete připravenou pomazánkou a posypte pažitkou.

Servírujte lehce pokapané citrónovou šťávou.

1

2

3

4

1

2

3

50 g nasekaných vlašských ořechů

4 housky

25 g jemného tofu

150 g nízkotučného cottage sýra

2 velké banány

2–3 čajové lžičky tekutého medu

4 porce

150 g uzeného lososa

250 g sýru quark (pokud nemáme,

nahradíme tvarohem)

1 čajová lžička čerstvého kopru

čerstvě mletý černý pepř pro

chuť

4 housky

trochu čerstvě utržené pažitky,

pro servírování

1 citrón nakrájený na čtvrtiny, pro

servírování

4 porce

KZ0099.indb 21KZ0099.indb 21 22.4.2009 9:05:1322.4.2009 9:05:13


22 DOBRÝ START

BRAMBOROVÉ RÖSTI PEČENÉ V TROUBĚ

S RAJČATOVOU KŮRKOU

Výborné víkendové snídaňovo-obědové jídlo. Tyto brambory

hash brown jsou připraveny ze dvou druhů brambor asmí

chány s žaludovou dýní a grilovanými rajčaty, které vám

hned ráno dodají potřebnou dávku vitamínu C a lykopenu.

Rozehřejte troubu na 200°C, plynová trouba stupeň 6. Velký hrnec

naplňte vodou a přiveďte k varu. Vložte brambory a dýni a vařte

přibližně 5 min., až začnou kraje zeleniny měknout. Poté ji nechte

důkladně okapat a vysypte na krájecí desku, aby trochuvychlad

la. Vezměte kuchyňskou utěrku a lehkým přikládáním zeleninu

osušte.

Mezitím na pánvi rozpalte olej a na mírném ohni osmažte cibuli

a česnek. Bude trvat přibližně 10 min., než změknou. Přidejte

kmín a papriku a smažte ještě dalších 5 min. Poté vmíchejtepři

pravené brambory a dýni.

Obsah pánve přesypte a rozprostřete na plech. Pečte 35–45 min.v

horní části trouby.

V mezičase nakrájejte rajčata na plátky a v misce smíchejtestrou

hanku s parmezánem. 10 min. před dokončením pečení vytáhněte

plech z trouby, povrch poklaďte nakrájenými rajčaty a posypte

směsí strouhanky a parmezánu. Vraťte plech do trouby a pečte asi

10 min., až povrch zezlátne a rajčata změknou.

Před servírováním rozdělte hotové rösti na talíře a ozdobtepetržel

kou.

1

2

3

4

5

1 velký brambor nakrájený

na 2 cm kostky

1 sladký brambor nakrájený

na 2 cm kostky

300 g žaludové dýně nakrájené

na 2 cm kostky

2 čajové lžičky olivového oleje

1 jemně nakrájená cibule

2 rozmačkané stroužky česneku

1 čajová lžička kmínu

2 čajové lžičky papriky

2 rajčata

80 g čerstvé strouhanky

50 g nastrouhaného

parmezánského sýru

3 čajové lžičky čerstvě

nasekané petrželky

4 porce

KZ0099.indb 22KZ0099.indb 22 22.4.2009 9:05:1322.4.2009 9:05:13


DOBRÝ START 23

JARNÍ BYLINKOVÁ FRITTATA

Španělská omeleta s dokonalou chutí čerstvých bylinek.

Pokud trpíte návaly horka nebo nočním pocením, použijte

více šalvěje. Šalvěj obsahuje látky napodobující estrogen.

Umyjte koření a odstraňte všechny tvrdé stonky a stopky. Vše,

kromě listů šalvěje, nahrubo nakrájejte. Šalvěj nechejtevcelku. Připravte si mísu a v ní ušlehejte dohromady vejce, mléko

a pepř.

Na malé pánvi, na mírném ohni, rozpouštějte máslo tak dlouho,

dokud nezačne pěnit. Potřebujete tolik másla, aby vám pokrylo

celé dno pánve. Přidejte bylinky a chvíli povařte. Pokud použijete

šalvěj, vložte listy na pánev o 5 min. dříve než ostatní bylinky.

Směs vajec, mléka a pepře vylijte na pánev a pečte tak dlouho, až

bude spodní část frittaty hnědá. Připravte si talíř. Nahněte pánev

a frittatu nechte sklouznout na talíř. Poté talíř nad pánví obraťte,

tak aby na ni frittata dopadla horní částí. Jakmile jsou obě strany

hnědé, vytáhněte frittatu z pánve a nechte trochu vychladnout.

Před servírováním ji rozkrájejte na trojúhelníčky.

1

2

3

50–75 g čerstvých bylinek

(použijte směs např. bazalky,

majoránky, šalvěje, rukoly, fenyklu,

šťovíku a celerové natě)

3 vejce

25 ml mléka

½ čajové lžičky čerstvě mletého

černého pepře

10–20 g másla

1–2 porce

KZ0099.indb 23KZ0099.indb 23 22.4.2009 9:05:1322.4.2009 9:05:13


24 DOBRÝ START

KZ0099.indb 24KZ0099.indb 24 22.4.2009 9:05:2322.4.2009 9:05:23


DOBRÝ START 25

PEČENÁ VEJCE A HŘIBY V ŠUNKOVÉM OBALU

Tento recept je zajímavou, méně tučnou a zdravějšíalternativou oblíbených vajec se slaninou. Připravte si syté

a vyvážené jídlo, které se hodí zejména pro sváteční

a prázdninové dny.

Rozpalte troubu na 200°C, plynová trouba stupeň 6. Připravte si

osm formiček na muffiny a lehce je vymažte olejem. Na středně

rozehřátou plotýnku položte pánev. Jakmile se rozehřeje,rozrostřete na ni hřiby a nasucho smažte asi 10 min., než hřiby

ztmavnou, pustí šťávu a znovu ji nasáknou. Poté je nechte trochu

vychladnout a vmíchejte jogurt a pepř.

Do každé formičky vložte šunku. Snažte se ji co nevíce přitlačit

k okrajům a nahoře ji nechte je překrýt. Tři polévkové lžíce hřibové

směsi si odložte stranou, na ozdobení. Zbytek použijte na naplnění

formiček se šunkou.

Do misky rozbijte vejce a každé z nich opatrně přeneste do jedné

formičky. Dávejte pozor, aby vám bílek nepřetekl přes její okraje.

Pečte 10 min., až bude bílek pevný, ale žloutky stále tekuté. Mezitím,

umyjte špenát a ještě mokrý ho položte do hrnce. Za stáléhomíchání ho pár minut vařte na středně rozehřáté plotýnce, dokudnezvadne. Opečte chleba. Z každé formičky opatrně vyjměte upečený obsah

a hned servírujte s chlebem, špenátem a odloženou hřibovou směsí.

MÍCHANÁ VEJCE SE SÝREM

A UZENÝM PSTRUHEM

Toto jídlo je ideální snídaně pro skvělý začátek dne. Použitím

nízkokalorického smetanového sýra můžete navíc snížit jeho

kalorickou hodnotu.

Sýr a filé rozkrájejte na malé kousky. Ve velké míse důkladněušlehejte vejce. Vmíchejte pstruha, sýr, červenou cibuli a kopr. Ciabattu

nakrájejte na proužky a opečte. Nenechte ji vychladnout.

Na nepřilnavé pánvi rozpouštějte máslo, dokud nezačne pěnit.

Pozor, nepřipalte ho.

Přelijte připravená vejce. Teplotu plotýnky snižte na minimum a zastálého míchání 5 min. vařte, až bude směs lehce promíchaná. Poté pánev

odstraňte z plotýnky a vejce hned servírujte s opečenou ciabattou.

1

2

3

4

1

2

3

řepkový nebo slunečnicový olej

na pomaštění

5 jemně nakrájených velkých

hřibů

1 čajová lžička řeckého jogurtu

½ čajové lžičky čerstvě mletého

černého pepře

8 tenkých plátků parmské šunky

nebo pancetty

8 vajec

150 g špenátových listů

4 krajíce celozrnného chleba

4 porce

100 g filé z uzeného pstruha

100 g tuhého smetanového sýra

8 vajec

½ jemně nakrájené červené

cibule

½ čajové lžičky jemně

nakrájeného čerstvého kopru

velká hrouda másla

chléb ciabatta

4 porce

KZ0099.indb 25KZ0099.indb 25 22.4.2009 9:05:3522.4.2009 9:05:35




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist