načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Zdravá a chutná strava pro silné kosti - Fiona Hunter; Emma-Lee Gow

Zdravá a chutná strava pro silné kosti
-15%
sleva

Kniha: Zdravá a chutná strava pro silné kosti
Autor: ;

Volbou správného životního stylu a s tím spojeného zdravého stravování můžete již v dětství ovlivnit, jak budou vaše kosti silné a odolné v dospělosti i ve vyšším věku. Pro ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  269 Kč 229
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
7,6
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2009-06-10
Počet stran: 128
Rozměr: 170 x 243 mm
Úprava: 128 stran : barev. ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Spolupracovali: překlad Anna Kosková
Vazba: brožovaná, šitá nitmi
ISBN: 9788025124031
EAN: 9788025124031
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha určená všem, kdo pečují o své zdraví. Nabízí velký výběr receptů, které byly navrženy tak, aby pomohly celé rodině posílit pevnost a zdraví jejich kostí. Recepty jsou velmi nápadité, jednoduché na přípravu a použité ingredience jsou běžně k dostání. Kniha je rozdělena podle druhu pokrmů a zahrnuje jídla slaná i sladká, velká i malá a vhodná pro všechny věkové kategorie. Recepty na přípravu pokrmů bohatých na minerály a vitamíny pro zdravý vývoj a dobrou kondici kostí.

Popis nakladatele

Volbou správného životního stylu a s tím spojeného zdravého stravování můžete již v dětství ovlivnit, jak budou vaše kosti silné a odolné v dospělosti i ve vyšším věku. Pro vitalitu a dobrou kondici vašich kostí, je především důležité toto: dostatek (zdravého) pohybu a vyvážený jídelníček s potřebným množstvím vitamínů a minerálů, především vápníku, vi-tamínu D a fosforu. Zdravá a chutná strava pro silné kosti obsahuje spoustu zdravých a chutných receptů na jídla slaná i sladká, velká i malá, která jsou určeny především: - sportovcům a všem, kteří svým kostem dávají zabrat - dětem, pro zdravý vývoj jejich kostí - všem, kdo stojí o dobrou kondici svých kostí nyní i později ve stáří - všem, kdo chtějí snížit riziko vzniku či zmírnit příznaky osteoporózy

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

PŘÍLOHY 91

5

PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY

JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽPŘI

PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO

KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ

PŘÍLOHY, JAKO JE ZELENINOVÁ

OBLOHA ČI SALÁT, KTERÉ OŽIVÍ

POKRM CHUŤOVĚ A ZÁROVEŇ ZVÝŠÍ

JEHO VÝŽIVNOU HODNOTU.

Přílohy

KZ0096.indb 91KZ0096.indb 91 12.5.2009 14:02:2112.5.2009 14:02:21


92 PŘÍLOHY

FAZOLE SE SÝREM FETA A SUŠENÝMI RAJČATY

Použití sýra feta a sušených rajčat dodá klasickému jídlu

příchuť Středomoří. Tyto fazolky se velmi hodí kegrilované

mu plátku masa nebo ryby.

Ve velkém hrnci vařte fazole v osolené vodě 3–4 minuty, dokud

nezměknou. Potom je pořádně osušte.

Smíchejte fazole se sýrem feta a sušenými rajčaty. Okořeňte jepod

le chuti a můžete podávat.

RESTOVANÁ BABY KAROTKA

S PARMAZÁNEM A KORIANDREM

Kombinace parmazánu a koriandru je chutná a hodí se

k většině druhů zeleniny. Přidáním sýra můžete přesvědčit

i děti, aby zeleninu rády jedly.

Rozehřejte elektrickou troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6.

Karotky dejte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte 3 minuty.

Potom je pořádně osušte.

Do mělkého pekáče dejte karotky, olej, máslo a koření. Pečte je

v troubě 15 minut.

Mezitím v malé misce smíchejte koriandr s parmazánem. Karotky

vyndejte z trouby, posypte je sýrovou směsí a vraťte zpět do trouby

na dalších 10 minut, dokud karotky nezměknou a nebudoudozla

tova opečené.

RESTOVANÁ BABY KAROTKA SE SÝREM FETA

Držte se receptu ve výše zmíněných bodech 1 a 2. V hmoždíři roztlučte

1 čajovou lžičku koriandrových semínek, 1 čajovou lžičku mletéhokar

damomu, 1 bobkový list, 1 čajovou lžičku kmínových semínek, 6 zrnek

pepře, 1 čajovou lžičku pálivé papriky a půlku celé skořice. Touto směsí

posypte karotky a lehce promíchejte, potom je posypte 200 g sýra feta.

Vraťte je do trouby a nechte je tam dalších 10 minut, nebo dokudkarot

ky nezměknou a sýr se neroztaví.

1

2

1

2

3

250 g zelených fazolí, očištěných

75 g sýra feta, rozdrobeného

50 g naložených sušených rajčat

v oleji, nakrájených na tenké

proužky

sůl a pepř k dochucení

4 porce

600 g baby karotky

1 lžíce slunečnicového oleje

1 lžíce neslaného másla

sůl a pepř k dochucení

3 lžíce čerstvého koriandru, plus

trochu na ozdobení

50 g parmazánu, čerstvě

nastrouhaného

4 porce

KZ0096.indb 92KZ0096.indb 92 12.5.2009 14:02:2112.5.2009 14:02:21


PŘÍLOHY 93

BROKOLICE NA ASIJSKÝ ZPŮSOB

Lehce uvařená brokolice je užitečným zdrojem vápníku. Také

poskytuje velké množství betakarotenu, vitamínu C,vitamínu B6, folátu a niacinu.

Brokolici vařte ve velkém hrnci v osolené vodě 1–2 minuty. Potom

ji okamžitě namočte do ledově studené vody, aby déle neměkla.

Brokolici dobře sceďte a dosušte papírovými utěrkami.

Rozehřejte sezamový a slunečnicový olej v pánvi wok nebo ve velké

teflonové pánvi. Přidejte, česnek, chilli a zázvor a zprudka jesmažte 2–3 minuty. Přidejte brokolici a sójovou omáčku a pokračujte ve

smažení další 1 minutu. Brokolici posypte sezamovými semínky

a můžete ji podávat.

1

2

450 g brokolice, rozdělené na

malé růžičky

2 lžičky sezamového oleje

2 lžičky slunečnicového oleje

1 stroužek česneku, oloupaného

a najemno nakrájeného

1 chilli paprika, bez semínek,

najemno nakrájená

1cm čerstvého zázvoru,

nasekaného

1 lžíce světlé sójové omáčky

1 lžička sezamových semínek

4 porce

KZ0096.indb 93KZ0096.indb 93 12.5.2009 14:02:2412.5.2009 14:02:24


MEDOVÝ PASTINÁK SE SEZAMOVÝMI SEMÍNKY

Sezamová semínka jsou výborným zdrojem vápníku, hlavně

pro lidi, kteří nemohou mléčné výrobky. 1 lžíce sezamových

semínek vydá přibližně na 10 % doporučené denní dávky

železa a 17 % doporučené denní dávky vitamínu B6.

Pastinák rozkrojte podélně napůl a potom ještě jednou. (Pokud

máte starší pastinák, rozkrojte ho na čtvrtiny a vyříznětezdřevnatělou část.) Pastinák dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou

a vařte 5 minut.

Mezitím ve velké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte med a na mírném

ohni za stálého míchání vařte, dokud se med nerozpustí.

Osušte pastinák, přidejte ho do pánve k medu a pořádněpromíchejte, dokud nebude pastinák zcela obalený v medu. Pastinák

smažte na mírném ohni asi 10 minut, občas ho promíchejte, dokud

nebude dozlatova osmažený. Potom ho posypte sezamovými

semínky a vše promíchejte. Okořeňte jej podle chuti.

Pastinák dejte na předehřátý servírovací talíř a ozdobte snítkou

tymiánu.

PASTINÁK SE SLADKOU LIMETKOVOU POLEVOU

Pastinák připravte podle bodu 1. Limetku zbavte kůry a dejte ji stranou.

Do velké pánve dejte limetkovou šťávu, 50 g másla a 25 g hnědéhocukru a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a v něm i cukr. Pokračujte ve

výše zmíněném receptu, jen medovou směs nahraďte limetkovou směsí.

Nakonec vmíchejte 75 g nasekaných vlašských ořechů místosezamových semínek. Tato sladká směs z limetky může být použita s jakoukoli

kořenovou zeleninou, jako jsou sladké brambory nebo mrkve.

1

2

3

4

700 g pastináku, oloupaného

50 g másla

2 lžíce sezamových semínek,

pražených

sůl a pepř k dochucení

čerstvé snítky tymiánu na

ozdobení

4 porce

94 PŘÍLOHY

KZ0096.indb 94KZ0096.indb 94 12.5.2009 14:02:3012.5.2009 14:02:30


PŘÍLOHY 95

OPÉKANÉ BRAMBORY

SE SEZAMOVÝMI SEMÍNKY

Opékané brambory se vám budou hodit jako příloha k téměř

každému masitému jídlu, je však možné je podávat i jen

se zeleninovým salátem. Sezamová semínka bramborám

dodávají na křupavosti, mají lehce ořechovou chuť a zvyšují

obsah vápníku v pokrmu. Jsou také skvělým zdrojemdraslíku, který je nezbytnou složkou zdravých kostí.

Rozehřejte elektrickou troubu na 180 °C, plynovou na stupeň 4.

Brambory dejte do hrnce, přelijte osolenou vodou a přiveďte

k varu. Potom je vařte asi 3 minuty. Brambory sceďte apropláchněte pod studenou tekoucí vodou, aby zchladly.

Použitím ostrého nože nakrojte každou bramboru v 3–5cmintervalu, řez hluboký asi do ¼ brambory.

V pekáči nebo na plechu rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Přidejte

brambory a obalte je v oleji. Na pekáči nebo na plechu uspořádejte

brambory nakrájenou stranou nahoru a posypte je sezamovými

semínky.

Brambory pečte asi 1–1¼ hodiny, občas je podlijte trochou oleje.

Zvyšte teplotu v troubě na 220 °C, v plynové troubě na stupeň 7

a brambory pečte dalších 15 minut, dokud nebude povrchbrambor dozlatova opečený a křupavý. Podávejte se snítkou petrželky.

OPEČENÉ BRAMBORY S RAJČATOVÝM PESTEM

Postupujte podle výše zmíněného receptu, jenom vynechejte sezamová

semínka. Jakmile se budou brambory péci 1–1¼ hodiny, vyndejte je

z trouby. Opatrně rozevřete naříznuté brambory a do každého řezu

dejte trochu rajčatového pesta – dohromady použijte asi 3 lžíce pesta.

Brambory znovu uzavřete a potřete je svrchu trochou oleje z pekáče.

V troubě zvyšte teplotu podle původního receptu a brambory pečte

dalších 15 minut. Podávejte se salátem z rokety, sýra feta, cherry rajčat,

naložených červených paprik a olivového oleje.

1

2

3

4

1,8 kg brambor, oloupaných

a nakrájených na velké kusy

sůl a pepř na dochucení

rostlinný olej na podlévání

2 lžíce sezamových semínek

čerstvé lístky petrželky na

ozdobení

6 porcí

KZ0096.indb 95KZ0096.indb 95 12.5.2009 14:02:3212.5.2009 14:02:32


96 PŘÍLOHY

SLADKÉ BRAMBORY S ANČOVIČKOVOU KŮRKOU

Sladké brambory jsou skvělým zdrojem betakarotenu

a poskytují také vysoký obsah vitamínu C a draslíku, které

jsou nezbytné pro zdraví kostí. Tato příloha je perfektní

k pečenému jehněčímu masu.

V hrnci smíchejte mléko se smetanou, přiveďte je k varu, sundejte

z vařiče a dejte je stranou.

Rozehřejte elektrickou troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6.

Potom vymazejte pekáč s objemem 1,8 litru.

Do pekáče naskládejte ve vrstvách brambory, cibuli, ančovičky

a česnek, každou vrstvu okořeňte zvlášť.

Bramborovou směs v pekáči přelijte teplým mlékem se smetanou.

Pekáč překryjte alobalem a pečte 1 hodinu. Potom sundejte alobal,

povrch posypte sýrem a pečte dalších 15–20 minut, dokudbram

bory nezměknou a sýr nezezlátne. Podávejte horké.

ZAPEČENÝ LILEK S RAJČATY

Příloha z rajčat a lilku se výtečně hodí k jehněčímu masu.

Z této přílohy můžete také udělat chutný vegetariánskýhlav

ní chod, když ji budete podávat třeba s těstovinami.

Rozehřejte elektrickou troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6.

V pánvi rozehřejte sýr mascarpone, dokud se nerozpustí, potom do

něj vmíchejte polovinu parmazánu a dochuťte. Pak dejte sýrovou

směs stranou.

Lilky nakrájejte na silné plátky. Do velké teflonové pánve dejte

dostatek oleje, aby pokryl celé dno. Jakmile je olej rozpálený,při

dejte do něj plátky lilku a smažte je z obou stran dozlatova –prav

děpodobně je budete muset osmažit na 2 dávky. Plátky vyndejte

z pánve a osušte je pomocí papírových utěrek. Proces zopakujte

s druhou polovinou lilku, dolijte trochu oleje, pokud bude třeba.

Do vymazaného pekáče klaďte střídavě vrstvy lilku a rajčat. Mezi

každou vrstvu dejte trochu česneku, soli a pepře podle chuti.

Do sýrové směsi přidejte vejce a přelijte jimi lilek a rajčata v pekáči.

Povrch posypte zbylým sýrem. Pečte 20 minut, nebo dokud povrch

nezezlátne a sýr nezačne bublat. Přílohu ozdobte snítkou tymiánu

a podávejte ji horkou.

1

2

3

4

1

2

3

4

450 ml plnotučného mléka

150 ml smetany na šlehání

máslo na vymazání pekáče

1kg sladkých brambor,

nakrájených na plátky

50 g ančoviček v plechovce,

scezených a podélně přepůlených

2 stroužky česneku, oloupané,

najemno nakrájené

sůl a pepř k dochucení

125 g sýra gruyére, nastrouhaného

6 porcí

250 g sýra mascarpone

4 lžíce parmazánu, čerstvě

nastrouhaného

sůl a pepř k dochucení

2 střední lilky

olivový nebo rostlinný olej na

smažení

6 podlouhlých rajčat, nakrájených

na plátky

2 stroužky česneku, oloupaného

a nahrubo nasekaného

2 vejce, ušlehaná

čerstvý tymián na ozdobení

6 porcí

KZ0096.indb 96KZ0096.indb 96 12.5.2009 14:02:3312.5.2009 14:02:33


PŘÍLOHY 97

KZ0096.indb 97KZ0096.indb 97 12.5.2009 14:02:3412.5.2009 14:02:34


98 PŘÍLOHY

KVĚTÁK A BROKOLICE SE SÝROVOU KRUSTOU

Zdravou a zároveň velmi chutnou přílohu si jistě oblíbí celá

vaše rodina.

Rozehřejte elektrickou troubu na 200 °C, plynovou na stupeň 6.

Brokolici a květák dejte do vroucí osolené vody, přiveďte ji znovu

k varu a vařte je 6–7 minut, dokud nezměknou. Pořádně je sceďte

a dejte do pekáče.

Na pánvi rozehřejte olej a smažte na něm jarní cibulky 2–3minu

ty, dokud nezměknou. Přidejte sýr mascarpone a vařte další

1–2 minuty, dokud se sýr nerozpustí. Do pánve ještě vmíchejte

polovinu čedaru a směs dochuťte.

Brokolici a květák v pekáči rovnoměrně přelijte sýrovou omáčkou,

posypte strouhankou a zbylým sýrem a pečte 25 minut, dokud sýr

nezezlátne a nezačne bublat. Přílohu ozdobte petrželkou a mletým

pepřem.

SALÁT S ŘEŘICHOU, JABLKY

A VLAŠSKÝMI OŘECHY

Jablka a vlašské ořechy jsou klasickou kombinací, která činí

salát šťavnatým a křupavým. Řeřicha zase poskytujeužiteč

ný vápník, hlavně pro ty z vás, kteří nejedí mléčné výrobky.

Pro salátovou zálivku nasekejte nožem nebo v kuchyňském robotu

polovinu vlašských ořechů. Dejte je do misky a smíchejte s octem,

oběma druhy oleje a podle chuti okořeňte. Zálivku můžete dát

stranou, dokud nebudete přílohu podávat.

Smíchejte cibuli, jablka a řeřichu v míse. Znovu promíchejtezáliv

ku a přelijte s ní salát. Zbylé půlky ořechů dejte navrch salátu.

1

2

3

1

2

350 g květákových růžiček

350 g brokolicových růžiček

1 lžička rostlinného oleje

4 jarní cibulky, najemno nasekané

500 g sýra mascarpone

125 g čedaru, nastrouhaného

sůl a pepř k dochucení

3 lžíce čerstvé hrubozrnné

strouhanky

čerstvé listy kořenové petržele,

nasekané, na ozdobení

6 porcí

50 g vlašských ořechů, půlených

2 lžičky sherry octa

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce oleje z vlašských ořechů

sůl a pepř k dochucení

1 malá červená cibule, oloupaná

a nakrájená na tenké plátky

2 křehká zelená jablka, oloupaná

a bez jádřince, rozčtvrcená

100 g řeřichy

4 porce

KZ0096.indb 98KZ0096.indb 98 12.5.2009 14:03:0512.5.2009 14:03:05


PŘÍLOHY 99

BRAMBOROVÝ SALÁT S DRESINKEM Z NIVY

Tato varianta populární přílohy má vysoký obsah vápníku

a je perfektní jako příloha nebo jako kompletní pokrm na

piknik nebo jako studená večeře.

Brambory dejte do vroucí osolené vody a vařte je 15–20 minut,

dokud nebudou zcela uvařené.

Smíchejte fromage frais s mlékem, potom přidejte nivu.

Brambory sceďte a dejte je na servírovací talíř. Přelijte je sýrovou

omáčkou a posypte pažitkou. Před podáváním se ujistěte, že jsou

brambory v sýru zcela obalené.

1

2

3

550 g nových brambor,

rozpůlených

5 lžic čerstvého sýra fromage

frais (lze nahradit lučinou či

žervé)

3 lžíce polotučného mléka

125 g nivy nebo jiného sýra

s modrou plísní, rozdrobeného na

malé kousky

2 lžíce čerstvé pažitky, nasekané

4 porce

KZ0096.indb 99KZ0096.indb 99 12.5.2009 14:03:0812.5.2009 14:03:08




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist