načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou, 6. aktualizované vydání - Christiane Weissenberger; Sven-David Müller

Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou, 6. aktualizované vydání

Elektronická kniha: Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou, 6. aktualizované vydání
Autor: ;

- Chcete i při přísné dietě nacházet potěšení z jídla? Pokud máte vy nebo někdo z vašich blízkých zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi nebo dokonce dnu ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  119
+
-
4
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 95
Rozměr: 21 cm
Vydání: 6. aktualizované vydání
Spolupracovali: překlad Kateřina Cichá, Jana Hávová
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1801-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Chcete i při přísné dietě nacházet potěšení z jídla? Pokud máte vy nebo někdo z vašich blízkých zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi nebo dokonce dnu a musíte se značně omezovat v jídle, díky naší knize naleznete opět radost ze života. Kromě pochopení příčin této velmi rozšířené nemoci a praktických rad, jak s ní lépe žít, zjistíte, že i dietní strava může velmi dobře chutnat. V knize naleznete: * Jak je možné dnu a zvýšenou hladinu kyseliny močové léčit. * Vysvětlení, proč nemoc vypukne, jak se jí dá předejít nebo jak zmírnit její projevy. * 30 tipů na každý den, které vám život s dnou zpříjemní. * Vzorový jídelníček – návod, jak jednoduše změnit stravovací návyky a jak vlastním přístupem podpořit medicínskou léčbu. * Doporučené a naopak zakázané druhy potravin a nápojů, ideální hmotnost pacienta a nevhodnost některých zeštíhlovacích diet. * Přes 60 pestrých receptů na velmi zajímavé a chutné snídaně, svačiny, obědy i večeře.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Christiane Weissenberger; Sven-David Müller - další tituly autora:
Kuchařka pro diabetiky -- Cukrovka a jak při ní jíst Kuchařka pro diabetiky
Nový rádce nejen pro diabetiky Nový rádce nejen pro diabetiky
Chutně po infarktu Chutně po infarktu
Chutně při revmatismu - Recepty bez počítání kalorií a bez vážení Chutně při revmatismu
100 nejúčinnějších zabijáků rakoviny 100 nejúčinnějších zabijáků rakoviny
Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou, 6. aktualizované vydání Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou, 6. aktualizované vydání
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Zdravá a chutná strava

při onemocnění dnou,

6. aktualizované vydání

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Sven-David Müller, Christiane Weissenberger

Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou,

6. aktualizované vydání – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2017

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou | 3

7 Předmluva 9 7 jasných pravidel proti zvýšení hodnot kyseliny

močové v krvi 11 Hyperurikémie a dna – co je důležité vědět 12 Co je hyperurikémie a co je dna? 13 Formy dny 14 Dnavý záchvat 15 Krystalizace kyseliny močové – které části těla jsou postiženy

nejčastěji? 16 Léky 17 Změnit stravu – ale jak? 18 Správné jídlo a pití – co je nyní opravdu důležité? 20 Správná váha 21 Živiny ve stravě chudé na puriny 24 Správné pití 25 Vzorové jídelníčky 26 Varianta 300 mg kyseliny močové denně 28 Varianta 500−600 mg kyseliny močové denně 31 30 stravovacích tipů na každý den 39 60 Lahodných receptů při hyperurikémii a dně 40 Snídaně snů 40 Luxusní snídaně bez purinů 41 Müsli s kiwi a pomerančem 41 Hruškovo-skořicové müsli 42 Nedělní snídaně 43 Nedělní housky 44 Rybízová houska 44 Ovocné müsli

!

4 | Obsah

45 Chléb se sýrem a hrozny

45 Celozrnné housky „Jižní moře“

46 Vydatný oběd

46 Zrnitá krémová pórková polévka

47 Francouzská cibulová polévka

48 Gratinovaná rajčatová polévka s bazalkou

49 Švábské sýrové špecle

50 Mrkvový bramborák s ovčím sýrem

51 Česnekový tvaroh

52 Středomořská míchaná vajíčka

53 Vejce v hořčičné omáčce

54 Zelenina s čočkou

55 Ragú z cukety a hub

56 Brambory ve slupce s křenovým tvarohem

56 Pečené brambory à la Méditerranée

57 Zapečená rajčatová rýže

58 Plněná kedlubna s bramborovým pyré a parmezánem

59 Gnocchi s hlívou ústřičnou a mozzarellou

60 Zeleninové lasagne

61 Pestrá zeleninová paella

62 Treska s rajčatovo-pomerančovou omáčkou

63 Losos se špenátem

64 Filé z platýze se žampiony

65 Rybí filé v zeleninové směsi

66 Krůtí zeleninová pánev Shanghai

67 Cikánský guláš

68 Sekaná

69 Zeleninové špagety

70 Lehká večeře

70 Čekankový salát na maltézský způsob

71 Řecký salát

72 Čerstvý pokrm z mrkve a bílého zelí

Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou | 5

72 Pórkovo-jablečný salát

73 Barevný kuřecí salát

74 Velký zeleninový talíř

75 Marinovaná mozzarella s rajčaty

76 Gazpacho

77 Fitnessburger

78 Nakládané jogurtové kuličky à la Kréta

79 Pikantní jablkovo-mrkvová pasta

80 Řeřichovo-křenová pomazánka

81 Jablkovo-celerová pomazánka à la Méditerranée

82 Avokádovo-česneková pomazánka

82 Jarní chléb

83 Rajčatovo-řeřichový chléb

84 Sladké svačinky a dezerty

84 Banánový tvaroh

84 Jablkovo-hruškový jogurt

85 Směs z červeného ovoce s vanilkovým krémem

86 Meruňkovo-ostružinový sen

86 Borůvkový mražený krém

87 Ovocný špíz s jogurtovým dekorem a skořicí

88 Jablkový dort

89 Cheesecake

90 Exotický mangovo-vanilkový nápoj

90 Mrkvovo-jablečný shake

91 Pikantní zeleninový nápoj

91 Borůvkový shake

92 O autorovi

93 Seznam receptů

94 Rejstřík

Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou | 7

Předmluva Milé čtenářky, milí čtenáři, víte, co měli společného Alexandr Veliký, Michelangelo, sluneční král Ludvík XIV., Karel Veliký, Peter Paul Rubens, Martin Luther, Casanova, Johann Wolfgang Goe– the, Charles Darwin, Winston Churchill, Gerd Fröbe a Franz Josef Strauss? Všichni trpěli dnou.

Dna je považována za civilizační chorobu, která je následkem zvýšeného zatížení těla puriny. Puriny se nacházejí především v potravinách živočišného původu. Při látkové výměně z nich vzniká kyselina močová, jejíž zvýšená hladina v krvi vede k záchvatům dny.

V dnešní době trpí hyperurikémií a dnou minimálně 1,7 milionů lidí v Německu. Onemocnění je stále častější, neboť stále více lidí je obézních a trpí takzvaným metabolickým syndromem. Bez rozumného způsobu stravování, který v této knize podrobně popisujeme, nemůže mít medikamentózní léčba dostatečný účinek. V mnoha případech se dá díky správnému způsobu stravování s nízkým obsahem kyseliny močové vyhnout užívání léků.

Že změna stravování může být zábavná a že pokrmy mohou být chutné, to dokazuje tato příručka vaření. Lahodně jíst a zároveň bojovat proti dně a snižovat hladinu kyseliny močové – to je motto této knihy.

Pestré, kreativní recepty byly zkombinovány s užitečnými a zajímavými informacemi k tématu dny. Více než 60 receptů, které se budou zamlouvat celé rodině, nabízejí mnoho podnětů a lákají k vyzkoušení. Vá š Va š e

Sven-David Müller Christiane Weiβenberger



Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou | 9

7 jasných pravidel proti zvýšení hodnot kyseliny močové v krvi 1. Uveďte do normálu svoji hmotnost lehkou stravou s nízkým obsahem kalorií

a pohybem. Při hubnutí byste se měli vyvarovat přísným půstům, jelikož rych

lou redukcí hmotnosti dochází ke zvýšení hladiny kyseliny močové. 2. Vyvarujte se potravin bohatých na puriny jako vnitřnosti (játra, srdce), mořské

plody, sardele, šproty, sardinky v oleji, stejně jako kůže z ryb, drůbeže nebo

vepřová kůže. Porce by neměla překročit 100 g (např. malý řízek). 3. Váš jídelníček by měl sestávat převážně z cereálních výrobků, stejně tak i mléka

a mléčných výrobků. Vhodným zdrojem bílkovin jsou také vejce. 4. Zelenina a ovoce jsou rovněž hodnotné potraviny s vysokým obsahem vlákniny

a mohou se, až na několik výjimek, konzumovat ve značném množství (denně

minimálně 250 g). Měli byste se vyvarovat luštěnin, jako je hrách, bílé fazole

a čočka, ale i špenátu. 5. Strava by měla být pokud možno nízkotučná, jelikož tučné potraviny snižují

vylučování kyseliny močové ledvinami, a tím zvyšují hladinu kyseliny močové

v krvi. 6. Pro vylučování kyseliny močové je nezbytné velké množství tekutin. Proto byste

měli přijmout denně minimálně 2 litry tekutin. Kromě minerálních vod jsou

vhodné i zředěné ovocné a zeleninové šťávy, bylinkové a ovocné čaje, v omeze

ném množství káva a černý čaj. 7. Alkohol byste měli konzumovat pouze střídmě, neboť po vysoké konzumaci

alkoholu často dochází k bolestivým dnavým záchvatům, jelikož alkohol brání

vylučování kyseliny močové a zvyšuje syntézu kyseliny močové v játrech. Vy

soký obsah purinů má například pivo, bohužel i nealkoholické pivo.

Hyperurikémie a dna jsou také označovány

jako nemoci z blahobytu, neboť jsou

způsobovány nezdravým a nadbytečným

příjmem potravy. Tato kniha vás podpoří při

přechodu na stravování s nízkým obsahem

kyseliny močové, a tak vám pomůže snížit

riziko vzniku dny.

„Lahodně jíst a zároveň bojovat proti dně a snižovat hladinu

kyseliny močové – to je motto této knihy.“

HYPERURIKÉMIE A DNA – CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT

!

12 | Hyperurikémie a dna – co je důležité vědět Co je hyperurikémie a co je dna? V Německu trpí přibližně dvě procenta obyvatelstva, často nepozorovaně, dnou. Zvýšenými hodnotami kyseliny močové (hyperurikémií) je postiženo 20 procent

západní civilizace. Hyperurikémie a dna jsou takzvané

nemoci z blahobytu a jsou způsobovány především ne

zdravou a hojnou stravou. Správný způsob stravování

je základem jakékoli léčby hyperurikémie a dny. Změna

stravy nemůže být nahrazena žádnými léky – dobrou

zprávou ale je, že dieta při dně v mnoha případech po

může obejít se bez léků.

Historie dny je pravděpodobně tak stará jako historie samotného lidstva. Po

mnoho století byla dna typickou nemocí bohatých.

V chudých válečných dobách bylo onemocnění dnou velmi vzácné, jelikož

v podstatě nebylo žádné maso ani alkohol. To, že se dnavé záchvaty vůbec vysky

tují v obdobích hladomoru, však dokazuje, že dna může

být podmíněna i dědičně. Vrozený defekt enzymu je

přitom velmi vzácný, nejčastější dědičnou příčinou je

porucha látkové výměny. Jako příčiny, které jsou pod

míněny stravováním, je třeba jmenovat stravu bohatou

na puriny, vysokou konzumaci alkoholu, přejídání se

a nadváhu.

U obou forem se jedná o poruchu metabolismu

purinů. Puriny jsou součástí dědičné informace každé

buňky, a proto se vyskytují téměř ve všech rostlinných

a živočišných potravinách v různém množství.

Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů

než rostlinné.

Kyselina močová tvoří přirozený koncový produkt při odbourávání purinů v lid

ském těle. Každý člověk má kyselinu močovou v krvi. Kyselina močová nacházející se v těle pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních.

U mnoha lidí nemůže být kyselina močová vyloučena v dostatečném množství.

Zvýšená hladina kyseliny močové pak může vést k vytváření krystalků kyseliny močové, které se ukládají především v kloubech, ledvinách a močových cestách.

Správný způsob stravování

je základem každé léčby

hyperurikémie a dny.

U obou forem se jedná o po

ruchu metabolismu purinů.

Diagnóza dna znamená, že

budete muset v budoucnu

omezit konzumaci alkoholu

a masa.

i

i

i


Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou | 13

Čím vyšší je hladina kyseliny močové, tím je pravděpodobnější, že dojde k dnavému záchvatu.

O zvýšené koncentraci kyseliny močové v krvi, resp.

hyperurikémii se hovoří od určité koncentrace kyseliny močové, při které začíná vysrážení, tzn. tvorba krystalků, a kyselina močová už se nemůže rozpouštět. Tato hraniční hodnota je přibližně na 0,4 mmol/l, resp. 6,5 mg/dl krve. Jako dna se označují následky ukládání krystalků. Formy dny Primární dna Při vzniku primární dny přichází v úvahu vícero příčin. Většinou je dědičný sklon ke dně podpořen vnějšími faktory. Pokud se k tomu ještě přidají rizikové faktory jako zvýšená konzumace masa nebo konzumace jiných potravin s vysokým obsahem purinů, jako jsou luštěniny, zvyšuje se pravděpodobnost, že propukne dna. Sekundární dna Sekundární dna vzniká na základě jiných onemocnění. To jsou zejména: • nádorová onemocnění krvetvorného systému, např. lymfomy, • zvýšená expozice záření nebo příjem cytotoxinů například při chemoterapii, • onemocnění ledvin, • zvýšená hladina kyseliny mléčné v krvi, • zneužívání alkoholu. Méně než pět procent případů dny tvoří lidé s vrozeným defektem enzymu. V těchto vzácných případech je dna typickým onemocněním látkové výměny, která musí být stále a trvale ošetřována léky.

Sekundární dna vzniká

na základě jiných onemoc

nění.

Co znamená

hyperurikémie?

Hyper = příliš

urik = kyselina močová

émie = v krvi

i

i


!

14 | Hyperurikémie a dna – co je důležité vědět

Dnavý záchvat

Hyperurikémie a dna jsou patologickým stavem těla, který se vyvíjí asi 20 let.

U mužů následuje propuknutí nemoci většinou mezi 45. a 60. rokem života ve for

mě bolestivých záchvatů dny. Naproti tomu žena „chrá

něná estrogenem“ může počítat s propuknutím nemoci

zpravidla nejdříve v 65 letech. Až do období klimakte

ria je velmi dobře chráněna před zvýšenou hladinou

kyseliny močové a tuku v krvi.

První dnavé záchvaty se zpravidla vyskytují v inter

valu půl až jednoho roku. Může se ale stát, že uplyne

několik let mezi jednotlivými dnavými záchvaty.

Co se děje při akutním dnavém záchvatu?

Akutním dnavým záchvatem jsou nejčastěji postiženy klouby palců. Tento druh

dnavého záchvatu se označuje jako podagra. Slovo podagra pochází od třmene,

neboť s akutním dnavým záchvatem v kloubu palce se nedá stoupnout si do třme

ne, což bylo dříve skutečně důležité. Kromě palců jsou

často postiženy i hlezenní klouby a ostatní klouby.

K akutnímu dnavému záchvatu často dochází po těž

kém jídle s velkým množstvím alkoholu, jelikož hod

noty kyseliny močové v krvi výrazně stoupají zejména

po jídle s vysokým obsahem purinů. Krystalky kyseli

ny močové s ostrými hroty, které se zpravidla už dávno

nahromadily v kloubu, ho nakonec dráždí tak silně, až

se zanítí.

Nejprve postižený kloub napuchne a velmi bolí. Zá

nětlivě zrudne a je tak plný, že kůže je leskle napnutá.

Tlakem, který vychází z otoku a napnuté kůže, je zaní

cený kloub prstu ještě více stlačován a bolest se stup

ňuje.

Při akutním dnavém záchvatu je silně ovlivněn i celkový zdravotní stav, člověk

se cítí skutečně nemocný. Často se přidávají horečka a zrychlený puls a v mnoha

případech i bolest hlavy. Akutní dnavý záchvat trvá většinou přibližně tři dny. Po

kud člověk prožil už mnoho akutních dnavých záchvatů a pomalu se jeho stav blíží

chronické dně, bolesti po záchvatu už nikdy zcela neustanou.

Pokud je obsah kyseliny močové 9 až 10 mg na 100 ml séra a vyšší, ve většině případů je třeba počítat s akutním dnavým záchvatem. K akutnímu dnavému záchvatu dochází často po těžkých jídlech s velkým množstvím alkoholu. Alkohol a maso obsahují mnoho purinů – příliš velké množství může vést k dnavému záchvatu.

i

i

i




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist