načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Zděné a kachlové sporáky - Václav Vlk

Zděné a kachlové sporáky

Elektronická kniha: Zděné a kachlové sporáky
Autor:

Rostoucí ceny energií navracejí majitele rodinných domků, chat a chalup k osvědčenému druhu vytápění, jakými jsou kachlová kamna a sporáky. V první části knihy naleznete návod na ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  84
+
-
2,8
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku: ano
Médium: e-book
Počet stran: 63
Rozměr: 21 cm
Úprava: ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-247-3055-4
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autor, technický inženýr, napsal již několik praktických příruček o konstrukcích a opravách kamen, sporáků a krbů. Doplněno názornými nákresy a fotografiemi. Rostoucí ceny energií navracejí majitele rodinných domků, chat a chalup k osvědčenému druhu vytápění, jakým jsou kachlová kamna a sporáky. V první části knihy naleznete návod na snadnou instalaci tzv. stolového sporáku, který má už od výrobce funkční vytápěcí jednotku. Tento typ sporáku je možno postavit samostatně kdekoliv v místnosti nebo ho zabudovat do kuchyňské linky. Druhá část se podrobně věnuje stavbě klasického kachlového sporáku s vyvýšenou částí. Realizace tohoto dodnes oblíbeného sporáku je náročnější, ale podle podrobného popisu ho zvládne i zkušený kutil. V poslední části knihy se čtenář dozví jak diagnostikovat závadu a případně jak zajistit relativně rychlé a levné opravy.

Popis nakladatele

Rostoucí ceny energií navracejí majitele rodinných domků, chat a chalup k osvědčenému druhu vytápění, jakými jsou kachlová kamna a sporáky. V první části knihy naleznete návod na snadnou instalaci tzv. stolového sporáku, který má už od výrobce funkční vytápěcí jednotku. Tento typ sporáku je možno postavit samostatně kdekoliv v místnosti, a nebo ho zabudovat do kuchyňské linky. Druhá část se podrobně věnuje stavbě klasického kachlového sporáku s vyvýšenou částí. Realizace tohoto dodnes oblíbeného sporáku je náročnější, ale podle podrobného popisu ho zvládne i zkušený kutil. V poslední části knihy se čtenář dozví jak diagnostikovat závadu a případně jak zajistit relativně rychlé a levné opravy.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Václav Vlk - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

012345678910

Zděné

a kachlové sporáky

Václav Vlk


Václav Vlk

Zděné a kachlové sporáky

Vydala Grada Publishing, a.s.

U Průhonu 22, Praha 7

obchod@grada.cz, www.grada.cz

tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400

jako svou 3714. publikaci

Odpovědná redaktorka Věra Slavíková

Sazba Vladimír Velička

Fotografie na obálce firma Řehulka

Fotografie v knize Václav Vlk, Martin Vlk, firma Řehulka

Ilustrace z archivu autora, Petr Živný (1, 9, 10, 11, 13, 21, 22),

Ondřej Slavík (23, 24, 28, 31, 33, 35, 46, 51, 58, 60)

Počet stran 64

První vydání, Praha 2009

Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

Husova ulice 1881, Havlíčkův Brod

© Grada Publishing, a.s., 2009

Cover Design © Grada Publishing, a.s., 2009

Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být ochrannými známkami

nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

ISBN 978-80-247-3055-4


32

Úvod ................................................................................................................................................ 5

1 Malé „stolové“ sporáky .............................................................................................................. 7

1.1 Sporák s „korpusem“ jako stavebnice .............................................................................. 10

1.2 Stavba malého sporáku ................................................................................................... 14

1.3 Zabudování do moderní kuchyně .................................................................................... 23

2. Stavba kachlového sporáku svépomocí ................................................................................... 26

2.1 Základní typy kachlových sporáků ................................................................................... 26

2.2 Kachlový sporák s kobkou ................................................................................................ 28

2.3 Umístnění sporáku ..........................................................................................................30

2.4 Základní materiály pro stavbu kachlového sporáku klasickým způsobem ........................ 31

2.5 Moderní rámy a plotny sporáků ...................................................................................... 33

2.6 Kachle na sporák ............................................................................................................. 34

2.7 Rozměření sporáku .........................................................................................................35

2.8 Stavba základní části sporáku ......................................................................................... 38

2.9 Práce s kachli a základní řada .......................................................................................... 46

3. Menší opravy sporáků ............................................................................................................ 58

3.1 Oprava spár ..................................................................................................................... 58

3.2 Opravy vnitřních částí sporáku ......................................................................................... 58

3.3 Oprava široké přepážky .................................................................................................... 59

3.4 Oprava stěn ..................................................................................................................... 61

3.5 Odstranění závad pečicí trouby ........................................................................................ 61

3.6 Některé další závady a jejich odstranění ......................................................................... 62

Literatura ....................................................................................................................................... 63

Obsah



Úvod

54

Úvod

Zatímco vysoké ceny paliv a energií trápily před několika lety hlavně nás vpostkomunistických zemích, dneska je otázka cen energie, a také její dosažitelnosti otázkou celosvětovou.

Ceny energií pro vytápění stále rostou a majitelé rodinných domků hlavně na venkově

a malých městech, chalupáři či chataři hledají racionální a vyzkoušené cesty jak zajistit

vytápění, energii na vaření a pečení. A to pokud možno nezávislou na cizích zdrojích,

neohroženou kolísáním cen, fungující vždy a pokud možno co nejlaciněji.

Mnozí hýří nápady jak získat energii a teplo ze slunce, větru, vody a podobně, ovšem často

složitě a ne příliš účinně. Přitom kolem nás se válí miliony kubíků dřeva, které hnijí bez

užitku. Lesy, stráně, remízky, břehy potoků i zahrady jsou plné palivového dříví. „Náletové“

stromy a keře jsou k dispozici stále a stačí z nich dřevo připravit a nemusíme mít obavy, zda

do Evropy poteče plyn a jestli se budou či nebudou těžit zakonzervované zásoby uhlí.

Je však nutné mít kde palivo efektivně využít. Zatímco my jsme ještě nedávno vyhazovali

vše „staré“ v představě, že bude energie brzo zadarmo, naši sousedé zachovali rozvahu

a tradici sporáků na pevná paliva. Většina rodinných domků v lesnatých částech Německa

i Rakouska a severní Itálie má v moderní kuchyni jako trvalou součást sporák na tuhá paliva,

hlavně na dříví. Takový sporák nikdy nezklame. Ať se děje co se děje. A je to skoro kouzelné

zařízení. Naši předci jeho konstrukci vymysleli dokonale.

Z jednoho ohniště dokáže:

• ohřívat pokrmy na plotně;

• na plátech v místě nad ohněm výborně rozpálí pánev;

• v troubě peče tak kvalitně, jak to doposud neumí ani ty nejlepší elektronické trouby,

• můžeme v něm umístnit kamnovec, v kterém jen „tak mimochodem“ ohřejeme vodu;

• spaliny jsou využívány, zvláště ve studenějších oblastech k vyhřívání „výměníku“postaveného ve vedlejší místnosti jako kachlová nebo omítnutá kamna; • sporák je zároveň rychle reagujícím topidlem – hřeje plotnou, případně odkouřením

prakticky ihned po zatopení, zároveň je výborným akumulačním topidlem. Ve svých

stěnách akumuluje teplo, které později vydává. V zimě, kdy topíme více a déle, vydává

sporák teplo ještě mnoho hodin po vyhasnutí ohně; • dále z něj můžeme ohřívat vodu do topného systému, ale to se už do této knížky nevejde.

Zděné a kachlové sporákyZděn é a k a c h lové sspo ráky

Informace v knize jsou uspořádány tak, aby si mohl čtenář udělat představu nejen o tom,

jak topidlo funguje, ale i jaké je pro něj nejvhodnější, a kde si jej může pořídit. A to třeba

i vlastní amatérskou stavbou. Případně může získat četbou takové informace, aby mohl

být dostatečně odborně fundován při kontrole práce kamnáře, pokud mu stavbu sporáku

svěří.

Takže, chceme-li se pořádně ohřát bez ohledu na stoupající ceny paliv a kouzel dodavatelů

moderních energií, uděláme dobře, když se rozhodneme pořídit si sporák na tuhá paliva.

Autor

Malé „stolové“ sporáky

76

1 Malé „stolové“ sporáky

Chceme-li si pořídit nějaký sporák na tuhá paliva, musíme se rozhodnout jaký. Jak velký,

jak drahý z hlediska pořízení, zda do kuchyně venkovského stavení, kde se zavařuje a nebo

škvaří sádlo, zda do chalupy či chaty, a nebo do moderního rodinného domku. Skutečně

i tam. Kolega z Rakouska mi vždy s úsměvem líčí, jak návštěvníci z Česka nevěřícně koukají

jak v jeho velmi moderním domku kraluje v kuchyni vedle elektrického sporáku také sporák

kachlový. A když se diví, ptá se jich, na co podle nich asi mají v každé vesnici za našimi

západními a jižními hranicemi u každého domku složené dříví.

A sám odpovídá: „No na topení, že. Je to laciné, vždy po ruce, nikdy nezklame“. Takže i když

nemám rád takové ty průpovídky, jak si máme z kdekoho brát příklad, tady mu dávám

za pravdu. Ono jde spíš o to, vrátit se k tomu, co jsme už dávno měli a v rámci hesel, že

„Poručíme větru dešti!“ a „Energie už bude brzo zadarmo“, zbytečně zrušili.

Takže jak dál? Nejprve zájemce většinou napadne si pořídit takový ten sporáček, co sipama

tuje z dětství. Tradiční kachlové sporáky jsou obloženy kachlovím. Těm malým sporáčkům

se odborně říká „stolové sporáky“, protože jejich horní výška je ve výši stolu.

Obr. 1 Korpus stolového sporáku

Zděné a kachlové sporáky

Hotové přenosné stolové sporáky je možno koupit kompletní. Problémem u nich bývá

transport, jsou často velice těžké. Existuje množství různých typů, kvalitní ale finančně

náročné jsou třeba typy z Itálie nebo Německa.

Z naší tradice pak vychází například výroba přenosných stolových sporáků firmy Řehulka.

Základem těchto sporáků je „korpus“ tedy vnitřní díl obsahující jak ohniště, tak troubu,

varnou plotnu, cesty spalin a odkouření. Ten je zabudován na obílený základ nebo postaven

na nožičkách. Vzhled samotného korpusu vidíme například na typu Salzburg (obr. 1). Ten je

Obr. 2 Zabudování korpusu sporáku do topidla dle klasického stylu Malé „stolové“ sporáky

98

určený jak pro moderní venkovská stavení

tak příměstské domky a je oblíbený u nás

i v zahraničí. Kamnáři dokáží základníkorus, někdy po dojednané úpravě svýrobcem přetvořit na individuální vnější řešení

sporáku, jako je vidět na obrázku 2.

Dalším zástupcem těchto sporáků je sporák postavený na nožičkách (obr. 3), což je

opět stará česká nebo lépe řečenorakouskočeská tradice řešení. Jejich výhodou je to,

že teplo sálá i pod tělo sporáku dolů, což

se využívalo vždycky tam, kde byly drsnější povětrnostní podmínky na vysočinách, horách

i u řek. Pod sporákem se dá sušit dřevo i boty. Ze zkušenosti mohu tento typ doporučit do

všech chalup a chat. Oceníme na nich také to, že se dají relativně jednoduše stěhovat na místo

určení. Dnes se dodávají již sporáky i se spodní hotovou částí, které pak stačí jen přemístit na

místo. Předem je však potřeba vyřešit otázku odkouření, respektive vývodu spalin hrdlem na

potřebnou stranu. Na obrázku 4 je vidět sporák připravený k transportu s vývodem spalin na

pravém boku.

Základní informace o tomto typu sporáku:

• uvedený typ kachlového sporáku je určený na vaření či pečení pokrmů a současně jako

lokální zdroj tepla; • je konstruován na spalování dřeva a veškerých pevných paliv; • sporák je univerzální, tzn. že vývod kouřovodu o průměru 120 mm, lze podle požadavku

zákazníka vyvést po celé zadní straně a zadní části levého či pravého boku sporáku.

Venkovní část je obložena kachlovým keramickým obkladem o síle 2,5 cm či 5 cm. Běžný

barevný odstín kachlů je slonová kost, hnědá, lahvově zelená či modrá-kobalt. Hotové menší sporáky na nohách jsou vynikající například do rodinných domků a do chat které jsou obývány od jara do podzimu. Stačí je koupit a nainstalovat na komín a vše je hotovo. Jejich výkon dostačuje na vyhřátí i dosti rozměrné chaty. Opravené a upravené moderní české a slovenské chaty jsou mnohdy rozměrné a vybavené tak, že by to v zahraničí bylo často považováno za trvalé bydlení.

Obr. 3 Stolový sporák na nohách typ Salzburg


Zděné a kachlové sporáky

Jako palivo slouží jakékoliv odpadové nebo palivové dříví, lze v nich spalovat vlastnoručně

vyrobené štěpky z roští a ořezaných stromů. Dobře spalují také brikety a to jak dřevěné, tak

uhelné. Z hlediska paliva jde tedy o nenáročné a vděčné topidlo.

1.1 Sporák s „korpusem“ jako stavebnice

Postavit si vlastní sporáček podle svého, bude lákat mnohé z nás. Bývá to levnější a doprava „korpusu“ není složitá – dodává se na paletě, takže jej lze relativně jednodušetransportovat vlastní dopravou (obr. 5). S trochou opatrnosti je možné odvézt si ho i na přívěsném vozíku (pomalou jízdou, aby vozík zbytečně neskákal), protože uvnitř je už korpus vlastně hotovým topidlem (obr. 6). Korpus – kostra je vlastně kompletní a funkční sporák připravený k vložení do kuchyňské linky po obložení vnějších stěn nehořlavým materiálem dle vlastního vkusu, např. kachlemi,

Obr. 4 Kompletní sporák i se základním podstavcem před odesláním

Malé „stolové“ sporáky

1110

Obr. 6 Pohled dovnitř korpusu na ohniště a troubu

Obr. 5 Korpus připravený k vlastnímu odvozu

Zděné a kachlové sporáky

obezdění s omítnutím apod. Jak může vypadat hotový sporáček obestavěný stavebníkem

podle vlastního návrhu vidíme na obrázku 7. Obestavba je řešená ve stylu starýchkachlo

vých kamen, což jde dnes opět do módy. Spodní obílená část je o něco širší než samotný

sporák, vpředu dole má výklenek, nad ním je zužující se římsička a pak už následujeobe

stavba kachlovím. Kachle si není radno plést s „kachlíky“ (správně obkladačkami), ty na

přímou obestavbu sporáku nedoporučujeme, neboť obkladačky nejsou uzpůsobené pro

teplotu, kterou sporák vydává. Obezdívku korpusu můžeme postavit z některého lehčeného

materiálu, nejlépe je však použít speciální kamnářský materiál.

Obr. 7 Konečná realizace sporáku v interiéru

Malé „stolové“ sporáky

1312

Velkou výhodou tohoto typu sporáku

je možnost zabudovat korpus do přímo

do kuchyňské linky (obr. 8). Sporák však

musíme od kuchyňské linky odizolovat.

To lze řešit například žáruvzdornými

deskami Superisol, které se používají na

výstavbu krbů, kachlových kamen, zdě

ných kamen, izolaci komínových těles atd.

Jsou vhodné na izolaci topidel od svislých

stavebních konstrukcí (obvodových stěn,

příček, apod.). Desky vydrží provoznítep

lotu 1000 °C. Superisol je lisován vyso

kým tlakem za vysokých teplot. Je velmi

stabilní pro použití v obezdívkách topidel,

neboť se z něho neuvolňují žádné pevné

ani plynné částice.

Rozměry desek Superisol jsou 1000

×610×25, 30, 40, 50 mm. Mezi další vhodné materiály

můžeme počítat například desky Silca a další. Desky se spojují speciální dvousložkovou

spojovací maltou FL-06. Malta-lepidlo tvrdne na vzduchu a v teplém prostředí kolem 20 °C,

dobře drží již za několik minut. Po 24 hodinách má dostatečnou pevnost a tepelně izolační

vlastnosti adekvátní lepenému materiálu. Úplné vytvrdnutí na vzduchu se dosáhne během

7 dnů.

Příprava malty: Silikátové krystaly (v samostatném obalu) promícháme nasucho spráš

kem. Přidáme vodu (2,7 l/10 kg) a důkladně promícháme. Vznikne hustá těstovitá hmota,

která se po 10–15 minutách ustálí a dá se dále dobře zpracovávat. Špachtlí nebo zednickou

lžící vrstvu malty na desce rovnoměrně rozetřeme a desky pevně přitlačíme k sobě.

Pro amatérského stavebníka je důležité, že tato rozmíchaná malta je použitelná i druhý den,

přičemž se její vlastnosti po krátkém promíchání dokonce zlepší! Touto maltou lze na desky

obezdívky také lepit obklady a výsledek může vypadat obdobně jako na obrázku 8.

Než však začneme stavět, řekneme si některé zásadní informace o korpusu. Pro zprovoznění

stačí pouze napojit korpus na komín. Je to samonosná ocelová kostra z nerezového plechu

síly 1,5 mm, vyšamotována a se zabudovanými funkčními prvky. Nerezový plotnový rám

Obr. 8 Zabudování korpusu do kuchyňské linky

– obklad dlaždičkami

+ Zděné a kachlové sporáky je široký 80 mm a silný 30 mm. Moderní ocelová plotna má tloušťku 8 mm a je opatřena roztažnými zářezy a varným kruhem o průměru 190 mm. Obsluhu chrání nerezová ochranná tyč plotny na mosazných konzolách, která je ukončena mosaznými knoflíky. Po celé zadní straně je v korpusu kouřový kanál, což znamená, že vyústění kouřového hrdla průměru 120 mm lze libovolně vyřešit z hlediska co nejjednoduššího a nejkratšího napojení na komín. To je pro zákazníka velkou výhodou! S výrobou lze dohodnout vyústění kouřového hrdla, které může být kdekoliv po celé zadní straně korpusu nebo v pravém či levém bočním okraji! To znamená, že se vyhnete obtížnému přizpůsobování vzájemného vztahu a polohy komína a sporáku. Topná a popelníková dvířka korpusu jsou ze silné litiny s keramickým těsněním. Plynule nastavitelný přívod primárního a sekundárního vzduchu je na obou dvířkách. Čisticí lamela je na přední straně pod pečicí troubou. Ta má pro dobrou obsluhu vyndavací dno. Na zadní stěně pečicí trouby je též čisticí kus – otvor se záslepkou, což zaručuje snadnou údržbu – čištění. Příslušenstvím je pečicí plech, popelník, trojnožka pod pekáč, kamnářsky zvaná „drajfus a nebo trajfus“, pohrabáč a přípojný vývod do komína.

Tab. 1 Technické údaje

Výkon 7,5 - 10 kW

Šířka 800 či 870 mm

Výška korpusu 470 mm

Hloubka 600 mm

Optimální tah komína 15 Pa

Palivo dřevo - hnědé uhlí

Průměr kouřového hrdla 120 mm

Hmotnost 140 kg 1.2 Stavba malého sporáku Než se rozhodneme, jaký sporák si pořídíme, musíme zkontrolovat podlahu. Sporák, i ten malý, má dosti velkou váhu – celkem s obezdívkou cca 220–270 kg. Prkenná podlaha není proto nejvhodnější, i když bychom ji mohli dle protipožárních předpisů přikrýt třebakoMalé „stolové“ sporáky

1514

vovou deskou. Uvažujeme tedy o betonové

podlaze pod sporákem, měla by být 80 cm

před dvířky a 40 cm po stranách.

Nejprve si vybereme správný typ arozhodneme se, že jej postavíme na nejjednodušší

základ. Sporák bude po postavení vypadat

tak, jak ukazuje obrázek 9. Pod sporákem

položíme dlaždice, aby se podlaha dala

dobře udržovat. Komín je po straně, což

může znamenat menší komplikaci. Nejhodnější je, když je komín za sporákem,

pokud je na boku, musíme vstup dokomína upravit. Jak, to za chvíli uvidíme.

1.2.1 Stavba soklu

Potup založení je dobře vidět na obrázku 10. Přesně změříme velikost sporáku

a podle ní rozměříme položení základních

cihel. Aby se nám dobře dělala klenba,

použijeme jako formu kus ohebnépřekližky nebo plechu a upravíme a rozepřeme

mezi základní cihly. Aby cihly nebyly silou

tlaku klenby odtrženy od dlaždic,přilepíme je moderní maltou-lepidlem,šamotovou nebo silikátovou. Pak vykleneme tvar

budoucí klenby. Dále vysekáme základní

otvor do komína (obr. 11).

Začneme stavět kompletní základ pod

sporák a to včetně klenby. Můžeme základ

stavět také z plynosilikátových tvárnic a ty

řezat a upravovat na míru. Po celou dobu

přesně měříme roviny, jako zedník na ob- Obr. 11 První řady a otevření komína

Obr. 10 Stavba základu a založení klenby

Obr. 9 Animace návrhu umístnění sporáku Zděné a kachlové sporáky rázku 12. Předem si spočítáme počet „šálů“, tedy řad cihel, aby nám vyšla potřebná výška bez složitých úprav (obr. 13). Základ dostavíme do takové výšky (obr. 14), aby plotna byla po osazení korpusu cca 80 cm od podlahy. Dnešní mladí lidé a zvláště ženy jsou často větší než jejich matky, a proto můžeme pár centimetrů přidat. Jde o to, aby se dala plotna co nelépe obsluhovat. Pak základ omítneme.

1.2.2 Omítnutí soklu

Omítáme klasickou vápennou maltou,

lze však použít některou z kamnářských

omítkových malt. Například Kamnářská

malta KAMMAL 90 (90 = doba tuhnutí)

je určena pro lepení materiálů v místech

s vyššími nároky na odolnost vůči vysokým teplotám. Je určená pro zdění kachlí,

šamotových desek a plátů, vytváření sa-Obr. 13 Hrubý základ je postaven – kresba Obr. 12 Realizace v praxi – stále kontrolovat roviny

Malé „stolové“ sporáky

1716

monosných dílců. Je vhodná, ale i jako spojovací materiál pro vytváření prefabrikovaných

bloků z kachlí, šamotových prvků apod. Pro amatérského stavebníka je důležité to, že

jednotlivé stavební dílce slepené pomocí kamnářské malty KAMMAL 90 lze zpětně šetrným

způsobem rozebírat, čehož lze využít při případných opravách vlastní práce a v budoucnu při rekonstrukcí kamen. Spotřeba malty: • při vrstvě omítky 1 mm je spotřeba 1,6 kg/m

2

• při vrstvě omítky 2 mm je spotřeba 3,2 kg/m

2

Malta KAMMAL vám při práci pomůže svou pomalejší dobou tuhnutí a vy můžete v klidu

aplikovat mřížkovou tkaninu, která slouží k tomu, aby omítka na topidlech neopadávala

teplem a zbytečně se ve spodní části topidla neotloukala neopatrnými pohyby. Používá se

pod konečnou vrstvu omítky. Tkanina se nazývá kamnářsky „perlinka“. Jde o skleněnou

mřížkovanou tkaninu například SILCATEX-SE, což je skleněné vlákno typu E se speciální

úpravou pro vyšší odolnost proti vznícení a odolností proti posuvu nití. Slouží jako omítková

Obr. 14 Hrubá stavba podstavce

Zděné a kachlové sporáky

a stěrkový podklad pod štuk. Perlinka je rozměrově stálá, vzdoruje žíravinám a hnilobě.

Neobsahuje žádné leptavé ani dráždivé látky. Teplotní odolnost 550 °C.

Začneme omítat nejprve nahrubo (obr. 15). Rohy topidla vytvoříme klasickou zednickou

metodou. Pro zpevnění rohů osadíme „rohovníky“ tedy profily, které se vkládají pod omítku

a chrání tak roh obíleného zdiva proti otlučení.

1.2.3 Vysekání a uložení připojení na komín

Protože však pro odkouření u tohoto konkrétního typu sporáku je vyvedeno hrdlo odkouření

dozadu do pravého rohu, je nutno upravit i vstup do komína. Velká část rekreačních objektů

má komín vystupující do místnosti, proto by bylo vhodnější v tomto případě objednat

sporák s řešením podle obrázku 4. Protože je k dispozici uvedené řešení, kamnář vysekává

na obrázku 16 do zdiva rýhu, do které bude vložena trubka nasazená na hrdlo odkouření

na sporáku a ukončena v komínovém průduchu. Trubku ve tvaru „L“ lze vyčistit štětkou

z prostoru pod plotnou. Trubka směrem ke sporáku končí zděří, která zaručuje těsnost

Obr. 15 Hrubá omítka a vytvoření rohu



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist