načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Výživa v intenzivní péči -- 2., rozšířené a aktualizované vydání – Zdeněk Zadák

Výživa v intenzivní péči -- 2., rozšířené a aktualizované vydání

Elektronická kniha: Výživa v intenzivní péči
Autor: Zdeněk Zadák
Podnázev: 2., rozšířené a aktualizované vydání

Publikace určená lékařům se věnuje patofyziologickým základům a technice umělé výživy v intenzivní péči a umělé výživě u vybraných onemocnění a situací v intenzivní péči. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  722
+
-
24,1
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2008
Počet stran: 542
Rozměr: 25 cm
Úprava: 5 stran barevné obrazové přílohy: ilustrace
Vydání: 2., rozš. a aktualiz. vyd.
Skupina třídění: Patologie. Klinická medicína
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Grada, 2008
ISBN: 978-80-247-2844-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Publikace určená lékařům se věnuje patofyziologickým základům a technice umělé výživy v intenzivní péči a umělé výživě u vybraných onemocnění a situací v intenzivní péči.

Popis nakladatele

Publikace našeho předního odborníka v daném oboru je druhým, rozšířeným a aktualizovaným vydáním velmi úspěšného bestselleru, který získal ocenění mnoha odborných společností i Cenu nakladatelství Grada.Autor je považován za jednoho ze zakladatelů tohoto oboru, který celý život rozvíjel a propagoval. Je uznávaným odborníkem nejen doma, ale i v zahraničí.Publikace je určena zejména intenzivistům, internistům, lékařům ARO, dietologům, ale i chirurgům, gynekologům a pediatrům.Dvojbarevná publikace s barevnou přílohou je velmi dobře obrazově doplněna - čtenář v ní najde najde na 100 tabulek, 120 obrázků a několik desítek výpočetních rovnic, které také zvyšují její didaktickou hodnotu.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Zdeněk Zadák - další tituly autora:
Metodologie předklinického a klinického výzkumu Metodologie předklinického a klinického výzkumu
Amarant - zdroj výživy 21. století Amarant
 (e-book)
Metodologie předklinického a klinického výzkumu -- v metabolismu, výživě, imunologii a farmakologii Metodologie předklinického a klinického výzkumu
 (e-book)
Geriatrické syndromy a geriatrický pacient Geriatrické syndromy a geriatrický pacient
 (e-book)
Geriatrie a gerontologie Geriatrie a gerontologie
Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství -- 2., doplněné a přepracované vydání Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.

VÝŽIVA V INTENZIVNÍ PÉČI

2., rozšířené a aktualizované vydání

Recenzenti:

Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc.

MUDr. Vladimír Kollárik

MUDr. Ivan Novák, CSc.

Kniha vznikla za podpory Výzkumného záměru Fakultní nemocnice Hradec Králové

MZO 00179906.

© Grada Publishing, a.s., 2008

Obrázky 3.5, 3.13, 9.3–9.5, 11.6, 12.1, 12.4, 12.5–12.8, 12.10a, 14.2

nakreslila Jana Nejtková.

Obrázek na obálku a ostatní obrázky dodal autor.

Cover Design © Grada Publishing, a.s., 2008

Vydala Grada Publishing, a.s.

U Průhonu 22, Praha 7

jako svou 3492. publikaci

Odpovědná redaktorka Mgr. Jitka Straková

Sazba a zlom Josef Lutka

Počet stran 544 + 8 stran barevné přílohy

2. vydání, Praha 2008

Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

Husova ulice 1881, Havlíčkův Brod

Tato publikace je určena pro odbornou zdravotnickou veřejnost a pracovníky ve zdravotnic

tví vybraných oborů.

Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být ochrannými známkami nebo re

gistrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků, což není zvláštním způsobem

vyznačeno.

Postupy a příklady v této knize, rovněž tak informace o lécích, jejich formách, dávkování

a aplikaci jsou sestaveny s nejlepším vědomím autorů. Z jejich praktického uplatnění ale

nevyplývají pro autory ani pro nakladatelství žádné právní důsledky.

Všechna práva vyhrazena. Tato kniha ani její část nesmějí být žádným způsobem repro

dukovány, ukládány či rozšiřovány bez písemného souhlasu nakladatelství.

ISBN 978-80-247-2844-5 Výživa Kniha 1.indb 4Výživa Kniha 1.indb 4 17.11.2008 17:40:5017.11.2008 17:40:50 Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U Obsah Předmluva ............................................................... 17

OBECNÁ ČÁST – PATOFYZIOLOGICKÉ ZÁKLADY A TECHNIKA

UMĚLÉ VÝŽIVY V INTENZIVNÍ PÉČI .................................. 19

Úvod ..................................................................... 21

1 Metabolizmus při akutních onemocněních – reakce na kritický stav ....... 23

1.1 Hypometabolická (ebb – odlivová) fáze šoku .......................... 24

1.2 Hypermetabolická (flow – přílivová) fáze šoku ........................ 25

2 Hormonální regulace, tkáňové mediátory a utilizace substrátů

v akutním stavu ....................................................... 29

2.1 Účinky hormonů ve stresu .......................................... 29

2.1.1 Inzulin ..................................................... 31

2.1.2 Růstový hormon ............................................ 32

2.1.3 Glukagon .................................................. 33

2.1.4 Adrenalin .................................................. 34

2.1.5 Kortizol ................................................... 34

2.2 Léčebné použití hormonů ........................................... 34

2.2.1 Terapeutické využití inzulinu ................................. 35

2.2.2 Terapeutické využití růstového hormonu ....................... 36

2.2.3 Použití androgenů v léčbě hypermetabolického stavu

a katabolizmu v postagresivním stavu ......................... 37

3 Měření energetické potřeby a metabolizmus energetických substrátů ..... 39

3.1 Stanovení energetické potřeby měřením .............................. 39

3.1.1 Metoda indirektní kalorimetrie a její použití v klinice ............ 39

3.1.2 Výpočty používané k měření energetické potřeby ............... 42

3.1.2.1 Výpočet energetické potřeby z hodnot VO

2

a VCO

2

.....

42

3.1.2.2 Přehled vztahů používaných k výpočtu energetické

potřeby pomocí indirektní kalorimetrie a stanovení

oxidace jednotlivých nutričních substrátů

(sacharidy, proteiny, tuky) ........................... 42

3.1.2.3 Definice jednotlivých parametrů energetické

potřeby a jejich odhad ............................... 44

3.2 Účinek přívodu substrátů na výměnu plynů ........................... 45

3.3 Metabolizmus a potřeba sacharidů v umělé výživě ..................... 46

3.3.1 Glukoneogeneze ............................................ 46

3.3.1.1 Role Coriho cyklu .................................. 47

3.3.1.2 Glukoneogeneze z alaninu ........................... 48

3.3.1.3 Glukoneogeneze v ledvinách ......................... 48

3.3.1.4 Způsoby řízení glukoneogeneze ....................... 48

3.3.1.5 Význam bloudivých (futilních) cyklů v procesu

glykolýzy a glukoneogeneze ......................... 48

Výživa Kniha 1.indb 5Výživa Kniha 1.indb 5 17.11.2008 17:40:5117.11.2008 17:40:51

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


3.3.2 Metabolizmus glukózy během parenterální výživy .............. 49

3.3.2.1 Teoretické podklady výhod kompenzace

hyperglykemie inzulinem ............................. 54

3.4 Metabolizmus lipidů v intenzivní péči ................................ 57

3.4.1 Klasifikace, biochemie a metabolizmus lipidů ve vztahu

k akutnímu stavu ............................................ 58

3.4.1.1 Mastné kyseliny ..................................... 58

3.4.1.2 Triacylglyceroly ..................................... 62

3.4.1.3 Role strukturovaných lipidů ........................... 62

3.4.1.4 Transport tuku v krevním oběhu ....................... 63

3.4.2 Metabolizmus lipoproteinů a transport triacylglycerolů

a cholesterolu – obecná charakteristika ........................ 63

3.4.3 Struktura a metabolizmus jednotlivých lipoproteinových tříd ..... 67

3.4.3.1 Chylomikrony ....................................... 69

3.4.3.2 Lipoproteiny o velmi nízké hustotě (VLDL) ............ 69

3.4.3.3 Lipoproteiny o intermediární denzitě (IDL) ............. 69

3.4.3.4 Lipoproteiny o nízké hustotě (LDL) ................... 69

3.4.3.5 Lipoproteiny o vysoké hustotě (HDL) .................. 70

3.4.4 Intravaskulární metabolizmus lipidů a lipoproteinů –

důsledky pro metabolizmus tukových emulzí ................... 70

3.4.4.1 Metabolizmus chylomikronů .......................... 71

3.4.4.2 Metabolizmus lipoproteinů o velmi nízké

a nízké hustotě ...................................... 72

3.4.4.3 Metabolizmus lipoproteinů o vysoké hustotě ............ 73

3.4.4.4 Aplikace mechanizmů metabolizmu lipidů

a lipoproteinů na metabolizmus a kinetiku

parenterálních lipidových emulzí ...................... 73

3.4.4.5 Vstup umělých částic tukové emulze do metabolizmu

lipidů ............................................... 74

3.4.5 Role karnitinu .............................................. 78

3.4.6 Přínos tukových emulzí pro parenterální výživu ................. 78

3.4.7 Role tukových emulzí v nutriční farmakologii .................. 80

3.5 Metabolizmus proteinů a aminokyselin v akutních stavech –

význam pro intenzivní péči ......................................... 83

3.5.1 Metabolizmus a funkce jednotlivých aminokyselin –

obecná charakteristika ....................................... 87

3.5.1.1 Serin ............................................... 87

3.5.1.2 Prolin .............................................. 87

3.5.1.3 Histidin ............................................. 87

3.5.1.4 Rozvětvené aminokyseliny ............................ 88

3.5.1.5 Aminokyseliny obsahující síru ......................... 88

3.5.1.6 Fenylalanin a tyrozin ................................. 91

3.5.1.7 Tryptofan ........................................... 91

3.5.1.8 Arginin ............................................. 92

3.5.1.9 Kyselina glutamová (glutamát) a glutamin .............. 93

Výživa Kniha 1.indb 6Výživa Kniha 1.indb 6 17.11.2008 17:40:5117.11.2008 17:40:51

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


3.5.2 Metabolizmus aminokyselin v akutních stavech ................ 98

3.5.2.1 Stanovení a zajištění dusíkové bilance ................. 98

3.5.2.2 Kreatinin-výškový index ............................. 101

3.5.2.3 Hrazení potřeby aminokyselin v akutním stavu ......... 104

3.5.2.4 Optimalizace poměru přívodu dusíku a energie ......... 105

3.5.2.5 Význam biologické hodnoty proteinů, případně

formule aminoroztoků v umělé výživě ................. 106

4 Zajištění rovnováhy vody a elektrolytů při parenterální výživě

u akutních stavů ....................................................... 109

4.1 Distribuce tělesných tekutin ......................................... 109

4.2 Složky tělesných tekutin ............................................ 111

4.3 Transport rozpuštěných látek (solutů) přes membrány .................. 112

4.4 Bilance tekutin .................................................... 113

4.5 Poruchy objemu a složení tělesných tekutin ........................... 115

4.5.1 Dehydratace ................................................. 115

4.5.1.1 Izotonická hypovolemie (izotonická dehydratace) ........ 116

4.5.1.2 Hypotonická hypovolemie (hypotonická dehydratace) ...... 116

4.5.1.3 Hypertonická hypovolemie (hypertonická dehydratace) ...... 116 4.5.2 Hyperhydratace ............................................. 117

4.5.2.1 Izotonická hypervolemie (izotonická hyperhydratace) ....... 117

4.5.2.2 Hypotonická hypervolemie (hypotonická hyperhydratace) .... 117

4.5.2.3 Hypertonická hypervolemie (hypertonická hyperhydratace) ... 118 4.6 Metabolizmus jednotlivých elektrolytů v akutním stavu ................ 119

4.6.1 Poruchy metabolizmu sodíku .................................. 119

4.6.1.1 Zvětšení tělesných zásob sodíku ...................... 119

4.6.1.2 Hypernatremie ....................................... 121

4.6.1.3 Deficit sodíku ........................................ 122

4.6.1.4 Hyponatremie ....................................... 124

4.6.2 Poruchy metabolizmu draslíku ................................. 126

4.6.2.1 Hyperkalemie a zvýšená zásoba draslíku ................. 126

4.6.2.2 Hypokalemie ......................................... 129

4.6.3 Poruchy metabolizmu chloridů ................................ 130

4.6.3.1 Hyperchloremie a zvýšení zásob chloridů ................ 131

4.6.3.2 Hypochloremie a snížení zásob chloridů ................. 131

4.6.4 Poruchy metabolizmu fosforu ................................. 132

4.6.4.1 Hyperfosforemie ..................................... 132

4.6.4.2 Hypofosforemie ...................................... 133

4.6.5 Poruchy metabolizmu hořčíku ................................. 135

4.6.5.1 Hypermagnezemie .................................... 135

4.6.5.2 Hypomagnezemie .................................... 136

4.6.6 Poruchy metabolizmu vápníku ................................ 137

4.6.6.1 Hyperkalcemie ....................................... 137

4.6.6.2 Hypokalcemie ........................................ 138

Výživa Kniha 1.indb 7Výživa Kniha 1.indb 7 17.11.2008 17:40:5217.11.2008 17:40:52

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


5 Poruchy acidobazické rovnováhy v metabolické intenzivní péči

– diagnostika a léčba ................................................... 141

5.1 Nejčastější poruchy acidobazické rovnováhy .......................... 141

5.1.1 Respirační acidóza .......................................... 143

5.1.2 Respirační alkalóza .......................................... 143

5.1.3 Metabolická (nerespirační) alkalóza ........................... 144

5.1.4 Metabolická (nerespirační) acidóza ............................ 144

5.2 Kompenzační reakce organizmu na poruchy acidobazické rovnováhy .... 148 5.2.1 Respirační odpověď ......................................... 148

5.2.2 Renální odpověď ............................................ 148

5.3 Obecná pravidla úpravy acidobazické rovnováhy ...................... 149

5.4 Možnosti komplexního hodnocení poruch acidobazické a iontové

rovnováhy ........................................................ 150

6 Mikronutrienty v intenzivní péči ....................................... 153

6.1 Obecná charakteristika mikronutrientů ............................... 153

6.2 Efekt vysokých dávek mikronutrientů ................................ 155

6.3 Funkce vitaminů a stopových prvků .................................. 155

6.4 Potřeba mikronutrientů při akutních onemocněních .................... 156

6.5 Rozdíly mezi potřebou mikronutrientů při parenterální a enterální výživě ..... 157

7 Charakteristika a použití jednotlivých vitaminů v umělé výživě ........... 159

7.1 Vitamin A ........................................................ 159

7.2 Vitamin D ........................................................ 161

7.3 Vitamin E ......................................................... 162

7.4 Vitamin K ........................................................ 163

7.5 Vitamin C ........................................................ 163

7.6 Thiamin .......................................................... 166

7.7 Riboflavin ........................................................ 168

7.8 Niacin ............................................................ 169

7.9 Vitamin B

6

........................................................

170

7.10 Vitamin B

12

.......................................................

171

7.11 Kyselina listová ................................................... 172

7.12 Biotin ............................................................ 173

7.13 Kyselina pantotenová .............................................. 174

8 Charakteristika a použití stopových prvků v umělé výživě ................ 177

8.1 Železo ............................................................ 177

8.2 Zinek ............................................................ 181

8.3 Měď ............................................................. 183

8.4 Selen ............................................................. 185

8.5 Chrom ............................................................ 186

8.6 Mangan .......................................................... 187

9 Malnutrice ............................................................ 191

9.1 Mechanizmy vzniku a klasifikace malnutrice .......................... 191

9.1.1 Prosté hladovění ............................................ 192

Výživa Kniha 1.indb 8Výživa Kniha 1.indb 8 17.11.2008 17:40:5217.11.2008 17:40:52

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


9.1.2 Stresové hladovění .......................................... 194

9.2 Klinický obraz malnutrice .......................................... 196

9.3 Laboratorní nálezy při malnutrici .................................... 200

9.3.1 Interpretace plazmatických hladin bílkovin a hodnocení

viscerálního proteinu ........................................ 201

9.3.1.1 Transferin .......................................... 202

9.3.1.2 Prealbumin (transtyretin) ............................ 203

9.3.1.3 Protein vázající retinol .............................. 203

9.3.1.4 Fibronektin ......................................... 204

9.3.1.5 Somatomedin C ..................................... 204

9.3.2 Laboratorní hodnocení stavu somatického proteinu v malnutrici ...... 205

9.3.2.1 Kreatinin-výškový index ............................. 205

9.3.2.2 3-metyl-histidin ..................................... 207

9.4 Spolehlivost některých ukazatelů malnutrice .......................... 208

9.4.1 Role prealbuminu (transtyretinu) v hodnocení malnutrice

při současném zánětu a v kritickém stavu ...................... 208

9.5 Vliv malnutrice na fyziologické funkce ............................... 212

9.5.1 Morfologické a funkční změny při malnutrici ................... 212

9.6 Důsledky hladovění a malnutrice na metabolické ukazatele ............... 214

10 Indikace parenterální a enterální výživy ................................ 215

11 Obecné principy parenterální výživy .................................... 219

11.1 Periferní parenterální výživa ........................................ 221

11.2 Parenterální výživa systémem all-in-one .............................. 222

11.2.1 Podání parenterální výživy systémem all-in-one ................ 222

11.2.2 Typy směsí all-in-one ........................................ 225

11.2.3 Složení, příprava a kontrola směsí all-in-one .................... 226

11.2.4 Pravidla pro přípravu směsí all-in-one ......................... 228

11.3 Stabilita směsí parenterální výživy ................................... 231

11.3.1 Stabilita lipidových emulzí ................................... 232

11.3.2 Stabilita kalcia a fosfátů ...................................... 235

11.3.3 Stabilita vitaminů ........................................... 236

11.3.4 Stabilita stopových prvků .................................... 236

11.3.5 Stabilita léků ve směsích all-in-one ........................... 236

12 Přístupové cesty pro parenterální výživu ................................ 239

12.1 Přístup do periferního žilního systému ................................ 240

12.2 Zavedení katétru nebo kanyly do periferní žíly ........................ 240

12.3 Přístupové cesty do centrálního žilního systému ....................... 241

12.4 Zavádění katétru cestou vena subclavia a vena jugularis ................ 244

12.5 Technika punkce a katetrizace vena subclavia ......................... 246

12.6 Technika zavádění centrálního žilního katétru pro dlouhodobé

nebo trvalé použití ................................................. 248

12.6.1 Zvláštní požadavky katétrů pro dlouhodobou nebo

trvalou parenterální výživu v domácím prostředí ................ 251

12.7 Péče o centrální žilní katétr ......................................... 251

Výživa Kniha 1.indb 9Výživa Kniha 1.indb 9 17.11.2008 17:40:5217.11.2008 17:40:52

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


12.8 Některé speciální pokyny důležité pro bezpečné zavádění

centrálního venózního katétru a péči o katétr .......................... 254

13 Komplikace parenterální výživy a jejich prevence ....................... 257

13.1 Mechanické komplikace ............................................ 257

13.2 Septické komplikace centrálního žilního katétru ....................... 262

13.3 Metabolické komplikace parenterální výživy .......................... 265

13.3.1 Přetížení nutričními substráty („overfeeding“ syndrom) .......... 265

13.3.2 Dysbalance a chybění některých aminokyselin .................. 267

13.3.3 Poruchy metabolizmu lipidů .................................. 268

13.3.4 Karenční stavy jako metabolická komplikace

v parenterální výživě ........................................ 268

13.3.5 Poškození jaterních funkcí při úplné parenterální výživě ......... 269

13.3.6 Komplikace způsobené cestou podání parenterální výživy ........ 269

13.3.7 Toxické produkty a xenobiotika v parenterální výživě ........... 269

13.3.8 Opatření snižující metabolické komplikace parenterální výživy .... 270

14 Enterální výživa – principy a zvláštnosti použití v intenzivní péči ......... 273

14.1 Digesce, resorpce a metabolizmus perorálně přijatých nutričních

substrátů .......................................................... 273

14.1.1 Lipidy ..................................................... 273

14.1.2 Sacharidy .................................................. 275

14.1.3 Proteiny .................................................... 278

14.2 Obecné a fyzikální charakteristiky enterálních přípravků ................ 281

15 Indikace a kontraindikace enterální výživy .............................. 283

15.1 Indikace enterální výživy ........................................... 283

15.2 Kontraindikace enterální výživy ..................................... 283

15.3 Rozdělení tekutých výživ ........................................... 283

15.3.1 Tekuté výživy připravené kuchyňskou technologií .............. 284

15.3.2 Polymerní formule .......................................... 285

15.3.2.1 Bílkoviny .......................................... 286

15.3.2.2 Tuky .............................................. 286

15.3.2.3 Sacharidy .......................................... 286

15.3.2.4 Elektrolyty, vitaminy a stopové prvky ................. 286

15.3.3 Elementární a oligomerní diety ............................... 287

15.3.3.1 Elementární formule I. generace ...................... 287

15.3.3.2 Elementární formule II. generace (oligomerní diety) ..... 287 15.3.4 Orgánově specifické enterální tekuté výživy

(enterální léčebné přípravky) ................................. 288

15.3.4.1 Modulové diety ..................................... 288

15.3.4.2 Stresové formule enterální výživy ..................... 289

15.3.4.3 Imunomodulační enterální přípravky .................. 290

15.3.4.4 Orgánově specifické enterální formule ovlivňující

funkci střeva ....................................... 290

15.3.4.5 Další specifické enterální výživy ...................... 291

Výživa Kniha 1.indb 10Výživa Kniha 1.indb 10 17.11.2008 17:40:5317.11.2008 17:40:53

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


16 Technika enterální výživy ............................................... 293

16.1 Vlastnosti enterálních sond ......................................... 294

16.2 Materiál používaný na enterální sondy ................................ 295

16.3 Úpravy sondy pro snadnější zavádění a udržení v pozici ................ 295

16.4 Zavádění enterálních sond .......................................... 297

16.4.1 Zavádění nazoenterální sondy ................................. 297

16.4.2 Endoskopické zavádění gastrické a jejunální sondy .............. 298

16.4.3 Chirurgické provádění gastrostomie a punkční jejunostomie ...... 298

16.5 Vaky a kontejnery na enterální výživu ............................... 298

16.6 Technika podávání enterální výživy .................................. 301

16.7 Režimy podávání enterální výživy ................................... 302

16.8 Důležitá bezpečnostní pravidla pro použití enterální výživy ............. 303

16.9 Komplikace enterální výživy ........................................ 303

16.9.1 Komplikace při zavádění enterální sondy ....................... 304

16.9.1.1 Komplikace zavádění nazogastrických

a nazoenterálních sond ............................... 304

16.9.1.2 Komplikace gastrostomie prováděné chirurgicky ........ 305

16.9.1.3 Komplikace perkutánní endoskopické gastrostomie

a gastrojejunostomie ................................ 305

16.9.2 Mechanické komplikace použití enterální sondy ................ 305

16.9.2.1 Komplikace použití nazogastrické

a nazoenterální sondy ................................ 305

16.9.2.2 Ucpání gastrické nebo enterální sondy ................. 306

16.9.2.3 Komplikace způsobené přívodním setem

a enterálními pumpami .............................. 307

16.9.3 Klinické komplikace enterální výživy .......................... 308

16.9.3.1 Průjem ............................................ 308

16.9.3.2 Kontaminace enterálního přípravku ................... 311

16.9.3.3 Aspirace ........................................... 312

16.9.4 Nutriční a metabolické komplikace enterální výživy ............. 313

16.9.4.1 Nedostatečné nutriční zajištění ........................ 313

16.9.4.2 Přetížení nutričními substráty – hyperalimentace ........ 315

16.9.4.3 Syndrom enterální výživy ............................ 318

17 Farmakologické a farmaceutické aspekty parenterální a enterální výživy ...... 321

17.1 Inkompatibility a jejich typy ........................................ 321

17.1.1 Fyzikální inkompatibility parenterální výživy ................... 322

17.1.2 Speciální toxikologické aspekty aditiv v parenterální

výživě pro děti .............................................. 323

17.1.3 Fyzikální inkompatibility s enterálními přípravky ............... 324

17.2 Metody snížení výskytu fyzikálních inkompatibilit v umělé výživě ...... 325

17.3 Farmakologické inkompatibility ..................................... 326

17.3.1 Farmakologické ovlivnění enterální výživy ..................... 326

17.3.2 Farmakokinetické inkompatibility zhoršující biologickou

dostupnost léku ............................................. 328

17.3.3 Ovlivnění farmakokinetiky podle místa podání léku ............. 329

Výživa Kniha 1.indb 11Výživa Kniha 1.indb 11 17.11.2008 17:40:5317.11.2008 17:40:53

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


17.4 Obecné farmaceutické aspekty parenterální výživy .................... 331

17.4.1 Speciální farmaceutické problémy směsí all-in-one .............. 334

17.4.2 Účinek pH v roztocích pro parenterální výživu a v systémech

all-in-one ................................................... 334

17.4.3 Skladování směsí pro parenterální výživu ...................... 335

17.4.4 Farmakologické aspekty vícekomorových vaků

pro parenterální výživu ...................................... 336

Doporučená literatura .................................................... 339

SPECIÁLNÍ ČÁST – UMĚLÁ VÝŽIVA U VYBRANÝCH ONEMOCNĚNÍ

A SITUACÍ V INTENZIVNÍ PÉČI ........................................ 345

Úvod .................................................................... 347

18 Umělá výživa při renální insuficienci .................................... 349

18.1 Charakteristika renální insuficience .................................. 349

18.2 Zhodnocení nutričního stavu u nemocného s renální insuficiencí ......... 350

18.3 Metody stanovení a monitorování nutričního stavu nemocných

s renálním selháním ................................................ 351

18.4 Nutriční potřeba u nemocných s akutní renální nedostatečností .......... 353

18.4.1 Potřeba energie ............................................. 353

18.4.2 Potřeba vitaminů a stopových prvků ........................... 353

18.4.3 Potřeba elektrolytů .......................................... 354

18.5 Metabolické a nutriční změny ....................................... 354

18.6 Cesty podání nutriční podpory ...................................... 356

18.7 Sledování stavu výživy ............................................. 357

19 Umělá výživa při poškození jater ....................................... 359

19.1 Akutní insuficience jater ............................................ 359

19.2 Nutriční podpora při jaterním selhání ................................. 363

20 Umělá výživa při respiračním selhání ................................... 367

20.1 Metabolizmus a funkce dýchacího svalstva ........................... 367

20.2 Potřeba nutričních substrátů a jejich vliv na plicní funkce ............... 369

20.2.1 Potřeba proteinů a aminokyselin .............................. 369

20.2.2 Potřeba tuků ................................................ 370

20.2.3 Potřeba sacharidů ........................................... 371

20.2.4 Potřeba minerálů ............................................ 371

20.2.5 Potřeba tekutin .............................................. 372

20.2.6 Účinek realimentace na plicní funkce .......................... 372

20.3 Praktická doporučení pro nutriční podporu při respiračním selhání ....... 373

21 Umělá výživa při srdečním selhání ...................................... 375

21.1 Vodní, iontová a acidobazická rovnováha při srdečním selhání .......... 376

21.2 Utilizace makronutrientů při srdečním selhání ......................... 379

Výživa Kniha 1.indb 12Výživa Kniha 1.indb 12 17.11.2008 17:40:5317.11.2008 17:40:53

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


21.2.1 Potřeba glukózy ............................................ 379

21.2.2 Potřeba mastných kyselin .................................... 379

21.2.3 Potřeba bílkovin ............................................ 380

21.2.4 Potřeba energie ............................................. 380

21.3 Praktická doporučení pro složení umělé výživy při srdečním selhání ..... 381 22 Umělá výživa při poškození střeva ...................................... 383

22.1 Zánětlivé postižení střeva ........................................... 383

22.1.1 Nutriční terapie zánětlivých střevních onemocnění .............. 384

22.2 Syndrom krátkého střeva ........................................... 387

22.2.1 Nutriční podpora po zvládnutí časné pooperační fáze

u syndromu krátkého střeva .................................. 389

22.3 Radiační enteritida ................................................. 390

22.4 Celiakie (glutenová enteropatie) ..................................... 391

23 Umělá výživa při akutní pankreatitidě .................................. 393

23.1 Kritéria závažnosti akutní pankreatitidy .............................. 394

23.2 Základní principy léčby ............................................ 395

23.2.1 Nová koncepce metabolické péče a umělé výživy ............... 395

23.2.2 Časná iontová a objemová resuscitace ......................... 397

23.2.3 Metabolizmus minerálů u akutní pankreatitidy .................. 398

23.2.3.1 Změny v mineralogramu ............................. 398

23.2.3.2 Deplece sodného, draselného a chloridového iontu ...... 398

23.2.3.3 Poruchy metabolizmu kalcia a magnezia ............... 398

23.3 Role umělé výživy v léčbě akutní pankreatitidy ........................ 400

23.3.1 Potřeba energie ............................................. 401

23.3.2 Indikace a taktika použití nutriční podpory ..................... 401

23.3.3 Výběr nemocných vhodných pro nutriční podporu ............... 401

23.3.4 Cesta podání a složení umělé výživy .......................... 402

24 Umělá výživa a metabolická podpora při popáleninovém traumatu ....... 407

24.1 Přehled patofyziologických reakcí ovlivňujících potřebu

nutriční podpory při popálení ........................................ 407

24.1.1 Destrukce kůže termickým inzultem ........................... 407

24.1.2 Metabolická odpověď na popáleninové trauma ................. 408

24.1.3 Oběhové a imunologické změny .............................. 408

24.2 Nutriční potřeba při popáleninovém traumatu ......................... 409

24.2.1 Potřeba energie ............................................. 409

24.2.2 Potřeba sacharidů ........................................... 409

24.2.3 Potřeba proteinů a role specifických aminokyselin .............. 410

24.2.4 Potřeba tuků ................................................ 412

24.2.5 Potřeba vitaminů a mikronutrientů ............................ 412

24.2.6 Potřeba tekutin a objemová resuscitace ........................ 413

24.2.7 Léčba hypermetabolizmu .................................... 414

24.2.7.1 Stimulace anabolizmu ............................... 415

24.3 Laboratorní sledování .............................................. 416

Výživa Kniha 1.indb 13Výživa Kniha 1.indb 13 17.11.2008 17:40:5317.11.2008 17:40:53

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


25 Nutriční podpora a metabolická péče v kritickém stavu a při syndromu

multiorgánového selhání (MODS) ...................................... 417

25.1 Přínos nutriční podpory v kritickém stavu ............................. 419

25.2 Patofyziologické základy nutriční podpory u kritických pacientů ........ 419

25.3 Praktické pokyny pro léčbu a její sledování ........................... 423

25.3.1 Hrazení energie ............................................. 423

25.3.2 Hrazení bílkovin ............................................ 423

25.3.3 Obecná pravidla a monitorování .............................. 423

26 Umělá výživa při traumatu a v perioperačním období .................... 425

26.1 Praktický postup při indikaci perioperační umělé výživy ................ 425

26.2 Složení umělé výživy při traumatu a perioperační přípravě .............. 426

26.2.1 Potřeba energie ............................................. 426

26.2.2 Výpočet dávky bílkovin, tuků a sacharidů ...................... 426

26.3 Role nutričních substrátů při operaci a traumatu ....................... 427

27 Umělá výživa a metabolická péče při infekcích, syndromu systémové

zánětlivé odpovědi a sepsi .............................................. 429

27.1 Mediátory systémové zánětlivé odpovědi a sepse ...................... 431

27.2 Praktická doporučení pro umělou výživu při syndromu systémové

zánětlivé reakce a sepsi ............................................. 435

27.2.1 Hrazení energie ............................................. 435

27.2.2 Hrazení aminokyselin ........................................ 435

27.2.3 Hrazení lipidů .............................................. 436

27.2.4 Hrazení sacharidů ........................................... 437

28 Nutriční podpora u neurologických pacientů ............................ 439

28.1 Nutriční vyšetření u neurologických pacientů ......................... 441

28.2 Doporučení pro umělou výživu v neurologii ........................... 441

28.2.1 Potřeba energie ............................................. 441

28.2.2 Hrazení bílkovin ............................................ 441

28.2.3 Hrazení sacharidů ........................................... 442

28.2.4 Potřeba makroprvků, stopových prvků a vitaminů ............... 442

28.2.5 Úprava přívodu tekutin ...................................... 442

28.3 Indikace nutriční podpory u neurologických onemocnění ............... 443

28.3.1 Amyotrofická laterální skleróza ............................... 444

28.3.2 Sclerosis multiplex .......................................... 444

28.3.3 Parkinsonova nemoc ......................................... 444

28.3.4 Alzheimerova nemoc ........................................ 445

28.3.5 Myastenia gravis ............................................ 445

28.3.6 Akutní cerebrovaskulární příhody ............................. 445

28.3.7 Nutriční podpora u poranění míchy ............................ 445

29 Nutriční podpora při nádorových onemocněních ........................ 447

29.1 Indikace a doporučení umělé výživy u onkologických pacientů .......... 451

29.2 Účinek umělé výživy na nutriční stav a klinické výsledky ................ 452

Výživa Kniha 1.indb 14Výživa Kniha 1.indb 14 17.11.2008 17:40:5417.11.2008 17:40:54

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U


30 Umělá výživa v intenzivní péči při diabetes mellitus ...................... 453

30.1 Nutriční podpora při diabetu ........................................ 453

30.2 Parenterální výživa u diabetiků v intenzivní péči ....................... 455

30.3 Enterální výživa u diabetiků v intenzivní péči ......................... 456

30.4 Vliv diabetických komplikací na umělou výživu ....................... 456

30.4.1 Diabetická gastroparéza ...................................... 456

30.4.2 Průjem ..................................................... 457

30.4.3 Renální selhání ............................................. 457

31 Umělá výživa a transplantace parenchymatózních orgánů ................ 459

31.1 Příčiny malnutrice a její důsledky v posttransplantačním období ......... 459

31.2 Nutriční podpora před transplantací a její vliv na posttransplantační

průběh ............................................................ 461

31.3 Nutriční podpora v období po transplantaci orgánů ..................... 462

31.3.1 Potřeba energie ............................................. 462

31.3.2 Hrazení bílkovin ............................................ 462

31.3.3 Hrazení sacharidů a tuků ..................................... 464

31.3.4 Hrazení vitaminů a stopových prvků ........................... 464

32 Nutriční podpora při transplantaci kostní dřeně a kmenových buněk ..... 465

32.1 Fáze přípravy ..................................................... 465

32.2 Fáze chemoterapie a radioterapie .................................... 465

32.3 Fáze neutropenie .................................................. 466

32.4 Nutriční podpora při léčbě poškození orgánů v posttransplantačním

období ........................................................... 468

32.4.1 Poškození jater ............................................. 468

32.4.2 Poškození ledvin ............................................ 468

32.4.3 Poškození plic .............................................. 468

32.4.4 Neurologická poškození ..................................... 469

32.4.5 Poškození gastrointestinálního traktu .......................... 469

32.4.5.1 Mukozitida a ústní infekce ........................... 469

32.4.5.2 Dysfagie a ezofagitida ............................... 469

32.4.5.3 Poškození střeva .................................... 469

32.5 Přechod z umělé výživy v posttransplantačním období na perorální

příjem ............................................................ 470

33 Umělá výživa u obézních pacientů v intenzivní péči ...................... 471

33.1 Nutriční zajištění obézních pacientů .................................. 472

33.1.1 Potřeba energie ............................................. 472

33.1.2 Potřeba bílkovin ............................................ 473

33.2 Hypokalorická nutriční podpora ..................................... 473

34 Struktura a funkce nutričního týmu .................................... 475

34.1 Úkoly nutričního týmu ............................................. 475

34.2 Role jednotlivých členů nutričního týmu ............................. 476

Výživa Kniha 1.indb 15Výživa Kniha 1.indb 15 17.11.2008 17:40:5417.11.2008 17:40:54

Výtažková azurováVýtažková azurováVýtažková purpurováVýtažková purpurováVýtažková žlutáVýtažková žlutáVýtažková černáVýtažková černáPANTONE 286 UPANTONE 286 U

+




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.