načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Výživa pro dokonalou kondici a zdraví - Petr Fořt

  > > > > Výživa pro dokonalou kondici a zdraví  

Elektronická kniha: Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Autor:

Publikace známého odborníka na výživu přístupnou formou popisuje nejnovější vědecké objevy a názory, a to především v kontextu se zdravím, a tím pádem tedy s fyzickou a psychickou ...
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  112
+
-
Doporučená cena:  132 Kč
15%
naše sleva
3,7
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku: ano
Počet stran: 181
Rozměr: 24 cm
Úprava: ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Spolupracovali: ilustrace Monika Wolfová
Jazyk: česky
Médium: e-book
ADOBE DRM: bez
ISBN: 80-247-1057-9
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Publikace známého odborníka na výživu přístupnou formou popisuje nejnovější vědecké objevy a názory, a to především v kontextu se zdravím, a tím pádem tedy s fyzickou a psychickou kondicí a pohodou, která se označuje stále používanějším výrazem „wellness“. Publikace je věcná a praktická. Vysvětluje nejen některé základní odborné problémy výživy, ale také reálné obtíže při zajištění stravování sportující i nesportující populace. Objektivně hodnotí rizika nevhodné výživy a její vliv na vznik základních civilizačních onemocnění, a to na základě nezávislých vědeckých informací z celého světa. Publikace je naprosto otevřená, kritická a přitom realistická, tudíž pro mnoho čtenářů objevná a pro mnoho dalších možná i šokující.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky






���������������������������������������������
�����������������������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������
���������������������������������������������������������������
���������������������������������� ����������������
����������������������������������������������������������������������������������
��������������������������������������������������������������������������������
�����������������������������������������������������������������������������������
�������������������������������������������������������������������������������������
������� ������������ ������ �� ������������ ���������� ��������� ������������� �����������
���������� ����������� ����� ����������� ������ ������������ ����� �������������
����������������������������������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������������������������
��������������������������������������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������������������
������� ��� ������������ ������������ ������ ������� �������������� ������� ���������
������������������������������������������������������������������������������������
�����������������������������������������������������
����������������������������������
���������������������������������������������
�����������������������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������
���������������������������������������������������������������
��������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������������������������
��������������������������������������������������������������������������������
�����������������������������������������������������������������������������������
�������������������������������������������������������������������������������������
������� ������������ ������ �� ������������ ���������� ��������� ������������� �����������
���������� ����������� ����� ����������� ������ ������������ ����� �������������
����������������������������������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������������������������
��������������������������������������������������������������������������������
����������������������������������������������������������������������������
������� ��� ������������ ������������ ������ ������� �������������� ������� ���������
������������������������������������������������������������������������������������
�����������������������������������������������������





pro dokonalou
kondici
a zdraví
Petr Fořt
Výživa
Grada Publishing
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 3 (Black/Process Black plát)





Petr Fořt
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Vydala Grada Publishing, a.s.
U Průhonu 22, 170 00 Praha 7
obchod@gradapublishing.cz, www.grada.cz
tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400
jako svou 2098. publikaci
© Grada Publishing, a.s., 2005
Cover Design © Ivan Hozák, 2005
Odpovědná redaktorka Magdaléna Jimelová
Grafická úprava a sazba Grafické studio Hozák
Ilustrace Monika Wolfová
Počet stran 184
První vydání, Praha 2005
Vytiskly tiskárny PBtisk s.r.o., Příbram
Prokopská 8, Příbram IV
ISBN 80-247-1057-9
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránk a 4 (Black/Process Black plát)





Obsah
Jak zůstat fit, jak si užít svoje wellness . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Úvodem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Jak zůstat v dobré kondici. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Fitness . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Wellness . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Výživa a zdraví. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Prevence je součástí životního stylu wellness . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Jak zvládnout strach z chorob. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Co dělat v rámci wellness. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Nikdo není dokonalý, ani zdraví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Zdraví a výživa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Jsou chronická civilizační onemocnění nutným zlem? . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Osteoporóza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Diabetes druhého typu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Onemocnění periferních cév . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Oběhová onemocnění . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Deprese . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Alzheimerova choroba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Stres . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Mozkové nutrienty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Kofein – příklad rozporuplného stimulantu. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Co jíst, aneb stravou k wellness. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Nejasnosti v pojmu racionální výživa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Z čeho by měla vycházet moderní racionální výživa . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Úskalí alternativních výživových stylů a racionální výživa . . . . . . . . . . . . . . 49
Jaký výživový styl se nejvíce blíží ideální stravě. . . . . . . . . . . . . . . 51
Shrnutí možností využití alternativních výživových stylů . . . . . . . . 63
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 5 (Black/Process Black plát)





Mýty a omyly ve výživě. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Mléko je důležité pro zdraví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Způsobují saturované tuky srdeční onemocnění? . . . . . . . . . . . . . 67
Nízkotuková strava je zdravá . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Ryby jsou dobré pro zdraví. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Celozrnné potraviny jsou dobré pro zdraví. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
Sója – to nejlepší, co nás mohlo potkat? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
Maso není nutné . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
Poznámky a inspirativní doporučení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
Proč by ženy měly jíst jinak než muži. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72
Krátkodobé redukční diety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74
Starejte se o zdraví svého zažívacího traktu. . . . . . . . . . . . . . . . . . 74
Základní doporučení pro moderní racionální výživu. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
Jak zamezit tvorbě tuku při nabírání svalové hmoty . . . . . . . . . . . 79
Nová výživová pyramida a doporučený poměr živin . . . . . . . . . . . . . . 82
Problém adekvátního příjmu proteinů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83
Optimální příjem proteinů pro wellness. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85
Problém bezpečného příjmu sacharidů. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 86
Glykemický index. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87
Kolik a jakých tuků konzumovat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88
Máslo – ano či ne?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
Užitek a nebezpečí tuků. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
Souhrn a komentář k příjmu tuků. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
Teorie „zónové diety“ dr. Searse . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95
Výživová pyramida – vysokoproteinová strava . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96
Oficiálně platná výživová pyramida z roku 2000. . . . . . . . . . . . . . . 96
Nová výživová pyramida. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98
Náhrada nevhodných potravin vhodnými. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102
Optimální tělesná hmotnost – základ wellness. . . . . . . . . . . . . . . . . . 105
Jak hubnout . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109
V čem je podstata nadváhy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109
Kdy je člověk obézní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112
Ideální hmotnost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114
Vliv fyzické aktivity na tělesnou hmotnost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117
Příjem a výdej energie – energetická bilance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118
Výpočet celkového příjmu energie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119
Výpočet nutného příjmu energie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120
Jak zvládnout nadváhu vlastními silami. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120
Časté otázky k hubnutí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124
Rizika rychlého hubnutí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 6 (Black/Process Black plát)





Jak se dobře najíst a nepřibrat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126
Rady a doporučení k hubnutí. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127
Použití redukčních koktejlů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 132
Podrobnosti o využití koktejlů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133
Zázraky se nedějí. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135
Doplňky stravy jako účinná pomoc při řešení nadváhy . . . . . . . . . . . . . . . 136
Příjem tekutin – pitný režim . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137
Kvalita pitné vody . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138
Chlorování a fluorizace pitné vody . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139
Nápojový průmysl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140
Přírodní minerální vody – ideální zdroj minerálních látek? . . . . . . 142
Jaký objem tekutin? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144
Co a jak pít . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145
Energetické nápoje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148
Cvičení – zdroj zdraví a riziko jeho poškození. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150
Volné radikály . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151
Fyzická aktivita jako zdroj volných radikálů. . . . . . . . . . . . . . . . . . 152
Obrana proti nepříznivému působení volných radikálů. . . . . . . . . 153
Látky s antioxidačním efektem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154
Stáří – nezvaný host a jediná jistota. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158
Je stáří nemoc?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159
Medicína proti stárnutí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160
Pohybem a zdravou stravou proti předčasnému stárnutí . . . . . . . . . . . . . 161
Doplňky stravy – prevence i příspěvek ke klasické léčbě. . . . . . . . . 163
Všechno je jen byznys. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 166
Co je a co není přírodní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167
Doplňky stravy ve sportu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 170
Nová generace doplňků stravy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172
Použitá a citovaná literatura. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 180
Internetové zdroje informací. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 7 (Black/Process Black plát)





O autorovi
RNDr. Petr Fořt, CSc. je absolventem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Od absolutoria pracoval převážně v lékařských oborech – klinické biochemii, experimentální
imunochemii na pražské lékařské fakultě a poté celých 20 let jako vědecký pracovník v oboru
fyziologie a dietologie vrcholového sportu. Je autorem desítek vědeckých prací zabývajících
se fyziologií a biochemií sportu. Příležitostně přednáší na obou českých fakultách tělesné
výchovy a sportu.
V letech 1995–1999 byl spolumajitelem firmy, zabývající se produkcí speciálních doplňků výživy
sportovců. Připravil pro ni rozsáhlý sortiment na trhu až dosud velmi úspěšných potravinových
doplňků vlastní koncepce. Je také autorem řady produktů dalších českých firem. Nárazově
pracuje jako konzultant dovozců doplňků stravy. Je dopisovatelem časopisů, věnujících se sportu
nebo životnímu stylu. Již třetím rokem spolupracuje s Českou televizí na pořadu o výživě
s názvem „Pod pokličkou“.
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 8 (Black/Process Black plát)





9
Jak zůstat fit,
jak si užít svoje wellness
Motto
Život se nedá přežít, ale jistě je možné využít ho k něčemu
užitečnému asoučasně příjemnému. Snad tonebude jen jídlo...
Pokud jste se rozhodli být zdraví, určitě přemýšlíte o tom, co pro to musíte udělat.
Při vašich prvních krocích ke zdraví vám pomůže tato publikace. Předpokládám, že
také vy patříte do nové kategorie „nestíhačů“, prostě trpíte chronickým stresujícím
nedostatkem času. Kde vzít další na studium příruček a tím spíše na pravidelnou
fyzickou aktivitu? Přes všechen ten časový stres můžete dosáhnout optimálního
zdraví a fyzické kondice, aniž byste museli každý den trávit 2 hodiny v posilovně a živit
se jen naklíčeným obilím. Můžete zůstat nebo se dokonce můžete stát štíhlými, aniž
byste se trápili dalšími dietami. Dokonce můžete mít pěknou postavu s
odpovídajícím množstvím svalů. Nepotřebujete je, protože máte sedavé zaměstnání? Ale
potřebujete, třeba jen proto, abyste zvládli bez kolapsu doběhnout tramvaj nebo dojít
k poslední jamce.
Budete-li relativně zdraví, dobře stavění a přiměřeně fyzicky zdatní, budete v dobré
náladě – a to všechno dohromady znamená, že budete wellness. Předpokládám,
že tento popis na vás až tak přesně nesedí. Tím spíše by vám mělo stát za to
věnovat trochu času této publikaci. Nemějte obavy – nikdo po vás nebude chtít, abyste
každý den absolvovali fyzicky vyčerpávající trénink. Pokusím se vás přesvědčit, že
„být wellness“ není nesplnitelný idealismus. Není to dokonce ani náročné na čas
nebo investice. V tom je to tedy daleko snazší než ono již tak dobře známé „být fit“,
v němž jistě cítíte ono „hrozbu“, totiž cvičení ve fitcentru. Lépe si to uvědomíte po
přečtení dalšího textu.
Přemýšlejte o tom, co je pro vás lepší – zda podlehnout módě a věnovat se aktivitám
skrývajícím se pod pojmem fitness, což je přístup k životu trochu zanedbávající ostatní
složky životního stylu, nebo se pokusit o harmonický rozvoj osobnosti, skrývající se
pod pojmem wellness.
Petr Fořt, 2004
Jak zůstat fit, jak si užít svoje wellness
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 9 (Black/Process Black plát)





výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 10 (Black/Process Black plát)





11
Úvodem
Formulace obsahu pojmu zdravý životní styl je po teoretické stránce jednoduchá.
Jakmile se má ale přenést do praxe, ukáže se, že lidé jsou jen lidmi i s jejich chybami,
nedostatkem času, nevhodnými, ale zažitějšími zvyklostmi, nedůvěrou ve vše, co
přináší nutnost změn. Chápu, když čtenáři (stejně jako posluchači přednášek) nejprve
žádají jednoznačná řešení. Vysvětlení zůstává věcí odborného textu nebo dokonce
ohnivé vědecké diskuse, která může čtenáře zmást. Pouze někteří z nich vítají náročné
vědecké texty, aniž by od nich čekali definitivní důkaz pro oprávněnost uváděných
argumentů a doporučení. Přiznávám, že mi dělá značné starosti ona neexistence
jednoznačného řešení, proto zdůrazňuji, že skladbu ideální výživy, která musí být základem
zdravého životního stylu, tedy wellness, nelze jednoznačně formulovat, protože názory
na to, jaká má být, podléhají vývoji, stejně jako je tomu ve kterémkoliv jiném oboru.
Přibližně 15 let se intenzivně zabývám výživou ve všech jejích aspektech. Za tu dobu
jsem se již setkal se všemi možnými výživovými styly, stejně jako s celou řadou
teorií nebo přímo „diet“, aniž bych našel autora, který by dokázal problém výživy vyřešit
tak, aby nebylo pochyb o tom, co jíst, kolik toho jíst a kdy a čemu se naopak vyhnout.
Druhá věc je fakt, že pokud by se někdo takový našel, nebude to vysvobozením z
diskusí, protože se zase najde někdo jiný, kdo na ideálním režimu najde řadu chyb. Zatím
však brání realizaci alespoň těch nejjednodušších principů zdravé výživy fakt, že její
význam, respektive negativní dopad nevhodné výživy na kondici a zdravotní stav, je
laickou i odbornou veřejností naprosto podceňován.
Na mé práci specialisty pro výživu a autora vědecko-populárních publikací je
nejnáročnější vědomí nejistoty, kterou lze formulovat otázkou: „Co je to vlastně ta skutečně
ideální výživa?“ Které z teorií, předkládaných jak na běžícím pásu různými ústavy nebo
jednotlivými vědci, lze věřit, která z nich bude skutečně ta správná, ta univerzálně
použitelná? Má snad pravdu dr. Jenkins se svým objevem vztahu mezi rostoucím
výskytem obezity a diabetu a skladbou stravy, v níž obsažené sacharidy působí na hladinu
krevního cukru a následně inzulinu (glykemický index) různým způsobem? Nebo je
to nesmysl, protože díky této, v klinické praxi u diabetiků někdy uplatňované teorii, se
nakonec přišlo na to, že existuje ještě další fenomén, nazvaný inzulinový index, který
situaci značně komplikuje? Je snad ideálním výživovým stylem vegetariánství, tedy
výživa, v níž převažují komplexní sacharidy, nebo je to strava s vysokým podílem
proteinů, jejichž zdrojem je převážně masitá strava s vysokým podílem tuků, zato s
minimem sacharidů, tak, jak ji formuloval nedávno zesnulý dr. Atkins? Není to snad
vysokotuková dietas umírněným příjmem proteinů i sacharidů dr. Rosedalea?
Je snad příčina většiny zdravotních problémů v rostoucím výskytu metabolického
syndromu, což je stav, vyprovokovaný konzumací přebytku jednoduchých cukrů za
současného zásadního nedostatku esenciálních mastných kyselin řady omega-3
Úvodem
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránk a 11 (Black/Process Black plát)





12
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
(na úkor nadbytku kyselin řady omega-6)? Takto formulovaná výživa totiž způsobí
situaci, kterou lze popsat jako stav chronického hyperinzulinismu. V tu chvíli je
mimořádně vysoké riziko vzniku diabetu 2. typu. Tyto situace přitom nastávají především
u osob, trpících obezitou nebo nadměrným stresem. Na to velmi důrazně
upozorňuje dr. Mercola, ale také řada dalších autorů.
Je snad jediným možným řešením situace katastroficky stoupajícího výskytu obezity
dodržování doslova neuvěřitelně odlišného režimu stravy, navrženého již zmíněným
dr. Rosedalem, tvrdícím, že obranou proti nadváze a civilizačním onemocněním je
vysokotuková dieta? Pokud bytomu tak bylo, bylo bytodoslova zemětřesení ve výživě,
již tak zmítané nejasnostmi, vyprovokovanými před několika měsíci zveřejněnou
novou výživovou pyramidou dr. Willetta.
Nejhorší na tom všem je, že veřejnost právem žádá jednoznačná a účinná doporučení,
aniž by byla ochotná je v dostatečném rozsahu akceptovat a poté realizovat.
Aktuálnost zdravého životního stylu a výživy prezentují snad všechny deníky a ženské
časopisy věnované životnímu stylu. Naneštěstí zveřejňují stále ty samé, dávno přežité
„pokyny pro zdravé stravování“, aniž by k tomu měly jakékoliv „oprávnění“, protože
nejsou dostatečně orientovány v problematice. A tak vycházejí nic neříkající
doporučení, opsaná ze zastaralých učebnic nebo převzatá z pochybných zahraničních
pramenů. Chápu – je to bezpečné, nikoho tím neurazíte, nepodráždíte lékaře ani výrobce
potravin a neriskujete osočení z neserióznosti. Nehrozí dokonce ani diskuse, protože
není o čem diskutovat, a tak život plyne dál, dál se zhoršuje zdravotní stav populace,
aniž by se proti tomu cokoliv dělalo. Nejsem fatalista, nicméně když se zamyslím nad
důsledky současného způsobu stravování, které ostatně již dříve věda předpovídala,
mám jistě oprávněné obavy o zdraví celé civilizované části lidstva.
Jakmile se zahloubáte do problému a pokusíte se zorientovat v totálním názorovém
zmatku, posilovaném odlišnými výsledky výzkumu různých vědeckých ústavů
alaboratoří a vášnivými hádkami vědců na stránkách populárního tisku, hrozí, že
propadnete skepsi. Zdá se, že věda, přes veškeré své úsilí, není schopna nalézt řešení.
Kdo pracuje ve výzkumu, chápe důvody. Abyste rozuměli této narážce – věda je
naneštěstí a bohužel poplatná průmyslu, to znamená kapitálu, stejně jako politice,
je zmítána rivalitou a ocitá se pod tlakem farmaceutického průmyslu. Je také
spoutána legislativou a dokonce i falešnou humanitou, protože ta zapříčiňuje obtíže při
realizaci výzkumu na lidech. Nové objevy tak v podstatě vznikají až při studiu příčin
nějakého chorobného stavu. Občas se také „na něco přijde“ doslova náhodou,
občas se za platné prohlásí něco, co se dostatečně neověřilo...a tak bych mohl
pokračovat. Tragikomické však je, že ti, kdo chtějí vypadat seriózně a prosadit svůj
názor, se ohánějí „vědeckým výzkumem“, jako kdyby existoval ještě nějaký jiný,
tedy „nevědecký“ výzkum.
To všechno jsou argumenty zdůvodňující časovou podmíněnost doporučení,
uvedených v této publikaci. Na některé otázky neexistují odpovědi. Na druhé straně, jistě
dobře víte, že teorie je jedna věc, praxe věc druhá. Takže se skutečně stalo, že v praxi
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránk a 12 (Black/Process Black plát)





13
jsem již dokázal pomoci celé řadě vážně nemocných lidí úpravou jejich výživového
stylu, použitím krátkodobých „manipulací“ se složením stravy a podáváním
specifického spektra doplňků stravy. Vývoj vědy je zdůvodněním možné změny přístupu
k řešení problému ideální výživy, kterou jistě mí pozorní čtenáři nalézají v mých
nejnovějších publikacích.
Na tomto místě musím čtenáře upozornit na jednu zásadní věc. Tím je vliv
zemědělsko-potravinářského komplexu. Neříkám přímo, že je to vliv neblahý, nicméně velmi
se to tomu blíží. Veřejnost podléhá nenápadnému tlaku zmíněného komplexu, který
nezajímá nic jiného, než zisk. Kvalitu potravin, které v současnosti konzumuje většina
populace, nemůžeme nijak ovlivnit. Můžeme se pouze vyhýbat tomu nejhoršímu
a můžeme aktivně ovlivnit to, jak to jíme.
Úvodem
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 13 (Black/Process Black plát)





14
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Jak zůstat v dobré kondici
Stav dobré kondice a dobrého zdraví je chápán pojmem „být fit“. Je to důsledek
pozitivního přínosu správného životního stylu, jehož součástí je, vedle správné
výživy, také pravidelná pohybová aktivita. Tento fakt již dokonce zdůrazňuje i nová
výživová pyramida! Odborníci veřejně nabádají k pravidelnému pohybu, který je
základem prevence předčasného stárnutí a vzniku civilizačních chorob. Navzdory
tomu pravidelně sportuje jen malá část populace, přičemž především ženy pohyb
zanedbávají. Nerad slyším jejich argumenty, že ony by rády sportovaly, jen kdyby
muži nebyli takoví sobci a umožnili jim to svým chováním. Myslím, že je to jen
výmluva, byť připouštím, že mnoho mužů takových skutečně je. Fakt, že necvičí
také značná část mládeže, je zase zaviněn absencí výuky zdravého životního stylu
a výživy, která by byla nutná již na základních a středních školách, když už se výživě
nevěnuje pozornost přímo v rodinách.
Připadají vám uváděná fakta přehnaně pesimistická? Pak vám tedy musím
připomenout, že větší část populace, včetně mládeže a lidí do 30 let, přímo odmítá sportovat
a dokonce to veřejně prezentuje! Příklad má v chování idolů, jimiž jsou pro pubertální
dívky manekýny, zpěvačky aherečky, znichž některé dokonce otevřeně prohlašují sport
za aktivitu, která není vživotě vůbec důležitá. Můžeme se dočíst otom, že štíhlé postavy
známých modelek a hereček, současně disponujících bujnými tvary na exponovaných
místech, jsou podle tvrzení jejich „majitelek“ přírodní, protože, jak prohlašují:„Ještě
štěstí, že mohu jíst všechno a přesto nemám problém s postavou“. Inu, kdo chce,
uvěří. Ale jistě, výjimky existují! To však nemění nic na uváděných faktech. Přestože
chlapci a mladí muži na tom jsou trochu lépe, ani jejich fyzická výkonnost není dobrá
a s postupujícím věkem se navíc rapidně zhoršuje, protože sportovní aktivita klesá.
Možná bychom mohli najít motiv zlepšení kondice mladých mužů ve využití jejich idolů,
jimiž jsou drsní chlapíci s vyholenými hlavami, prezentovaní v amerických filmových
thrillerech a na pódiích při soutěžích kulturistů. Skutečně, idoly působí, jak si můžete
všimnout u stoupajícího počtu českých mužů mladší i střední generace, kteří si začali holit
hlavy a snaží se nabrat svalovou hmotu. Většina z nich snahy po postavě kulturisty po
krátké době zanechá, především tehdy, když zjistí, že bez námahy a v krátké době se
to nepodaří. Další z nich propadnou pohodlnosti použití nelegálních anabolických
steroidů. Filozofie těchto současných „drsňáků“ je jasná – svět je tvrdý, přežijí jen silní.
Patřičný image k tomu pomůže. Inu, v našich podnikatelských poměrech se není čemu divit.
V případě mladé generace, která by mohla cvičit co hrdlo ráčí, je snaha o image
neporazitelného chlapíka snadno vysvětlitelná strachem z odpovědnosti za vlastní život a ze
samostatnosti. Je to projev vlivu masových sdělovacích prostředků, stejně jako
podvědomých obav, že prezentovaný děj se může v běžném životě stát skutečností.
Podobně jako se zneužíváním anabolických steroidů to je s návykovými látkami.
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 14 (Black/Process Black plát)





15
Fitness
Jedná se o označení aktuálního dobrého zdravotního stavu a především relativně
vysoké úrovně fyzické zdatnosti. Díky podpoře oficiálních institucí, které chtějí mít
populaci zdravou a zdatnou, se z osvětové akce stalo „hnutí“, které zachvátilo celé
Spojené státy americké, kde je obzvlášť silně vyvinutý pocit sebevědomí, které se
dobrou kondicí dá podpořit.
Základní filozofií fitness je dosažení stavu, odpovídajícího starořeckému pojmu
„kalokagathia“, což znamená soulad fyzické a duševní krásy. Tato idea byla
mimochodem původním mottem starověkých olympijských her! Za první republiky (v
podstatě až do současnosti) tomuto výrazu odpovídalo sokolské heslo „v zdravém těle
zdravý duch“.
Zpočátku bylo fitness charakteristické typicky aerobními, tedy vytrvalostními,
aktivitami, zatěžujícími organismus jen mírnou až střední intenzitou. Pod vlivem módního
diktátu dokonalého těla a stejně dokonalého zdraví (alespoň navenek) a především
pod vlivem komercionalizace, „křížené“ s tendencí k soutěživosti, se část vyznavačů
fitness oddělila, a tak vznikl svým způsobem profesionální sport, například aerobik.
V současnosti je fitness aktivita typická pravidelným relativně fyzicky velmi náročným
tréninkem, který vede k mimořádně dobré fyzické kondici, pohybující se na úrovni
mezi rekreačním aprofesionálním sportem. Trénink se může realizovat vpodobě
intenzivního joggingu, běhu, rychlé „sportovní chůze“ (walking), intenzivního aerobiku,
spinningu (jízda na stacionárním kole pod vedením instruktora), nebo formou
posilování ve fitcentru. Většinou to bývá kombinace několika uvedených aktivit, například
ve fitcentru je to kombinace posilování a aerobiku nebo posilování a spinningu.
Fitness se kupodivu ujalo především v ženské části populace, která se začala věnovat
cvičení, zvanému aerobik. Vím, že moc dobře víte, jak to bylo, na tomto místě mi však
jde o vysvětlení jistého zmatku v chápání pojmu aerobik. Aerobní znamená za přístupu
kyslíku. Tento pojem má souvislost s intenzitou zátěže. Pokud má být cvičení
skutečným „aerobikem“, pak musí být vykonáno s nasazením, které od organismu cvičenky
nevyžaduje rozvinutí procesů tvorby energie bez přístupu kyslíku, čemuž se říká
anaerobní metabolismus. K tomu dojde při překročení určité, individuálně velmi odlišné,
intenzity zátěže, většinou měřené pomocí sledování tepové frekvence.
Vznik a rozvoj aerobiku je spojován s americkou filmovou hvězdou Jane Fondovou.
Ta mu propadla natolik, že se fyzicky téměř zničila. V Čechách se aerobik masově
rozvinul až po roce 1989 a obrovskou popularitu získal poté, co se mistryní světa v
soutěžním aerobiku stala Olga Šípková. Podobně jako v případě Jane Fondové v USA,
také u nás mnoho stoupenců fitness a moderního aerobiku cvičí téměř denně.Tonení
ideální,protože fitness nemůže být na úrovni profesionálního sportu, který s
dokonalým zdravím nemá téměř nic společného. Není divu, že profesionální cvičitelky a
cvičitelé fitness mají dříve či později vážné zdravotní problémy.
Jak zůstat v dobré kondici
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránk a 15 (Black/Process Black plát)





16
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Fitness však zahrnuje také řadu dalších druhů sportovních aktivit. U nás jsou
například velmi aktivní některé sportovní jednoty, pořádající cvičení žen s dětmi, případně
to je kolektivní gymnastika v rámci hnutí Sokol. To však nelze nazývat pojmem
fitness. V ČR se tyto aktivity přesunuly pod střechu, tedy do sportovních hal,
tělocvičen a fitcenter, a to v důsledku nestálého počasí. Tím to celé tak trochu ztrácí na
původním půvabu. Pochopitelně, některé sporty nelze provozovat venku (např.
squash nebo ricochette), nelze tam běhat na běhacím páse nebo veslovat na
profesionálním veslařském trenažéru (rowing). Má to však i výhodu – moderní sportovní
centra totiž někdy disponují kompletním vybavením, to znamená také bazénem, a ta
nejlepší mají dokonce regenerační linky (tzv. fyzikální procedury), případně poskytují
speciální vyšetření fyzické zdatnosti, včetně metod, jinak užívaných jen
sportovnělékařskými odděleními specializovaných klinik. To je podle mého názoru ideál, který
však pro většinu fitcenter ideálem zůstane ještě řadu let. Třeba také proto, že
komplexní služby budou hodně drahé.
Co také souvisí s fitness?
V tuto chvíli narážím na možné negativní důsledky nekriticky přeháněné fyzické
aktivity, protože „všeho moc škodí“. Když vidím úsilí netrénovaných dívek a žen
stačit tempu profesionální cvičitelky, je mi jasné, že to, co pro cvičitelku je
cvičením nízké intenzity, je pro cvičenky zátěž tak intenzivní, že z aerobiku dělá
„anaerobik“, tedy zátěž, jejíž intenzita je tak vysoká, že organismus musí jako zdroje
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 16 (Black/Process Black plát)





17
energie použít výhradně cukry, spálené za nepřítomnosti kyslíku, tedy anaerobně.
Důsledkem toho je vzestup hladiny kyseliny mléčné a značná svalová únava, někdy
vyžadující až několik dní trvající regeneraci. Únava následovně většinou není
kompenzována uvolňovacími cvičeními (strečink), a tak stoupá riziko svalového zranění
nebo rozvoje chronických bolestí svalových úponů a kloubů. V důsledku cvičení
tohoto typu také často dochází k vyčerpání energetických zásob (glykogen), a tudíž
logicky roste chuť na vysokosacharidové potraviny. To je riziko především pro ty,
kdo se snaží cvičení využít k redukci nadváhy.
Fitness je tedy cvičení vysoké intenzity zvyšující svalovou sílu, které vede k
vzestupu množství svalové hmoty a do jisté míry také rozvíjí oběhovou zdatnost
co do schopnosti zvládnout nárazovou krátkou maximální zátěž, nikoliv však
zátěž vytrvalostní. Většinou naneštěstí nevede k poklesu nadváhy, někdy také
proto, že náročné cvičení stimuluje chuť k jídlu.
Wellness
Výsledkem realizace úvah odborníků o zvýšeném riziku zranění v důsledku
chronického přetěžování byla formulace méně náročných modelů fyzické a sportovní aktivity,
které dostaly název„cvičení pro zdraví“,anglicky wellness.V podstatě jde o zkratku
původního výrazu, formulovaného dr. Cooperem jako „well-being“. Tento specialista
stanovil základní podmínky aerobních aktivit, včetně zdravé výživy, v publikaci
The Aerobic Program for Total Well-Beingvydané již roku 1982 v USA.
Výraz well-beingje synonymem pro současnou aktivitu typu wellness. Jediným cílem
je dosáhnout stavu, kdy se člověk „cítí dobře“ díky dobré fyzické i psychické kondici
a celkovému zdraví. Takový typ aktivity by měl vyhovovat drtivé většině lidí, včetně
těch, kteří netouží po soutěžení. Wellness aktivity můžete realizovat individuálně,
stejně jako kolektivně, ve fitcentru, v tělocvičně, venku...
Pravidelně cvičící část populace se s nejvyšší pravděpodobností dožije
významně vyššího věku než necvičící, díky dobré celkové kondici si významně
zlepší kvalitu života, a to až do pozdního věku.
Základním rozlišovacím prvkem mezi fitness a wellness by mělo být hodnocení
intenzity zátěžového stresu, který aktivita vyvolá. Jakmile intenzita nebo objem cvičení
překročí určitou hranici a stane se stresem, přestává být zdravé.
Rekreační sport v rámci wellness je aktivita, která nenutí organismus k
opakovaným maximálním výkonům, vyžadujícím delší než 24hodinovou regeneraci.
Rekreační sport, provozovaný v rámci wellness, si neklade podmínku systematické,
fyzicky a časově náročné přípravy. Zátěž má relativně nízkou intenzitu (do 70 %
maximální individuální tepové frekvence) po poměrně krátkou dobu, většinou
Jak zůstat v dobré kondici
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránk a 17 (Black/Process Black plát)





18
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
v trvání do 60 minut. Samozřejmě se nevylučují ani aktivity vícehodinové, např.
turistika, kde je intenzita zatížení oběhu významně nižší než výše uvedená. Na druhé
straně, nebo spíše právě proto, může být rekreační sport provozován každodenně.
Jakmile v průběhu aktivity dochází opakovaně k dosažení nebo dokonce překročení
intenzity anaerobního prahu, jedná se již o fitness. Wellness aktivity mohou, nebo
by měly být, co do volby typu zátěže a druhu sportu pestřejší než specializovanější
aktivity typu fitness, přičemž není podmínkou, aby byly provozovány každý den,
dokonce to není vůbec nutné.
Sport v rámci aktivit wellness je základem zdravotní prevence. Nedostatek
cvičení je patrný již na první pohled, protože se projevuje špatným držením těla,
které postihuje dokonce již malé děti.
Problémem, o kterém se kupodivu téměř nemluví, je skrytá obezita teenagerů. Tento
pojem popisuje fyzický stav, kdy je jedinec opticky štíhlý nikoliv proto, že má minimum
tuku a hodně aktivní hmoty, ale proto, že trpí nedostatkem svalové hmoty. Přes absenci
zjevných tukových polštářů se při měření obsahu tuku v organismu ukáže, že je ho
nadvýživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Stránka 18 (Black/Process Black plát)
*





19
průměrné množství. V tomto stavu se velmi často nacházejí dívky a mladé ženy. Jsou
štíhlé, ale při podrobnějším prozkoumání mají nedostatečný svalový tonus, špatné držení
těla, minimální fyzickou zdatnost a kupodivu také poměrně často trpí celulitidou.
Málokterá dívka a mladá žena si uvědomuje, že tato falešná štíhlost souvisí se zvýšeným
rizikem aterosklerózy, osteoporózy a některými dalšími civilizačními onemocněními.
Dívky, které se v dětství stravovaly nesprávně a byly fyzicky neaktivní, mohou dříve či
později pocítit důsledky, například v podobě chronických bolestí zad, poruch plodnosti
a dalších problémů, přičemž ve středním věku inklinují naprosto zřetelně k nadváze.
Pozitivní vliv wellness
1. Kvalitní spánek, absence problémů s usínáním.
2. Kvalitní výživa (díky většímu zájmu o její formu a obsah) se projeví všemi
svými příznivými aspekty:
a) snížené riziko vzniku nadváhy,
b) optimální složení těla (především dostatečné množství svalové
hmoty),
c) vyšší hustota kostí a tím menší riziko osteoporózy,
d) vysoká imunita a současně nižší riziko rozvoje chronických civilizačních
onemocnění (cukrovka).
3. Velmi dobrá oběhová zdatnost a nižší riziko rozvoje oběhových chorob.
4. Vyšší odolnost proti stresu a menší riziko vzniku úzkosti a deprese.
5. Uspokojení z vlastního image, vyšší sebedůvěra.
6. Pravděpodobnost dosažení vyššího věku.
7. Lepší kvalita života ve středním a vyšším věku.
V posledních letech došlo vlivem zvýšené popularizace moderní výživy v mnoha
knižních publikacích k zajímavému jevu – stále víc lidí se podvědomě spoléhá na to, že
když ne lékaři, pak tedy „nějak upravená strava“ je dostane do formy. Dokonce na
to spoléhají i profesionální sportovci a rodiče sportem přetěžovaných dětí! Strava je
jistě zásadní a zcela dobrá věc, pokud je racionální. Ale co to je – racionální výživa?
Je reálné jíst tak, abychom si mohli být jisti, že dostáváme všechno, co v danou chvíli
potřebujeme nikoliv k tomu, abychom přežili, ale abychom byli skutečně zdraví a tedy
ve stavu wellness?
Dosažení dokonalého zdraví a dobré celkové kondice se v moderní době neobejde
bez „podpůrných“ prostředků – tedy bez doplňků výživy. Ať už chceme nebo ne,
civilizace nás ničí – stres pracovní, stejně jako psychosociální, je umocněn stresem
environmentálním (působením prostředí). Téměř nikdo si však nepřipouští, že
by mobily, satelity, mikrovlnné trouby, dopravní prostředky používající indukční
Jak zůstat v dobré kondici
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 19 (Black/Process Black plát)





20
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
motory, vysoké napětí v okolí, prostě elektromagnetický smog, mohly být
mimořádně rizikové záležitosti. Jedinou možnou ochranou před pokračujícím zatížením
všeho druhu není jen jakási stále imaginární racionální výživa, nýbrž všestranná
aktivní sebeobrana, v níž hrají některé doplňky zcela mimořádnou roli.
Sport ve své rekreační (wellness) i kondiční (fitness) podobě je aktivita,
přinášející nejen prospěch, ale také problémy nejrůznějšího druhu. Zranit se při něm
může jak profesionál, tak „rekreant“. Podmínkou sportovních aktivit je jejich
bezpečnost, protože musí být cestou ke zdraví!
Rekreační a wellness sportovní aktivity mohou být pouze ty, které zajistí optimální
množství a funkceschopnost aktivní (svalové) tělesné hmoty, aniž by vedly ke
kritickému poklesu množství hmoty neaktivní (tukové), rozvíjejí sílu a souběžně vedou k
celkové optimální kondici, to znamená k odpovídající funkční zdatnosti.
Každý tělesný orgán zajišťuje konkrétní funkci, k níž je patřičně vybaven. Vykazuje
určitou „pracovní kapacitu“, čili schopnost vykonávat funkci v jakémsi pro život
nezbytném rozsahu, a to po různě dlouhou dobu. Funkční schopnost různých orgánů a z toho
plynoucí celková fyzická zdatnost se u různých jedinců zásadním způsobem liší.
Samozřejmě, že pravidelnou aktivitou je možné v určitém rozsahu rozvíjet výkonnost
jednotlivých orgánů a tím zvyšovat celkovou fyzickou zdatnost. Na tom je ostatně
postaven sportovní trénink.
Optimálně pochopitelně funguje pouze orgán zdravý. Z toho plyne, že před zahájením
sportovní přípravy, stejně tak kdykoliv jindy, byste v rámci možností měli všechny
nepříliš zdravé orgány poléčit. Měli byste absolvovat lékařská vyšetření. Zdůrazňuji že „měli“,
protože je evidentní, že víc než 90 % lidí nic takového nebude realizovat. Jistěže to –
většinou – nevadí, protože zátěž odhalí problém automaticky, aniž by hrozilo, tedy
alespoň v případě aktivit typu wellness, jakékoliv zásadní riziko.
Chcete-li však být výkonnostně lepší než průměr populace (to při troše snahy není
žádný problém), musí být všechny orgány nejenom zdravé, ale také přiměřeně
trénované. A pokud chcete být výrazně nadprůměrní, musíte jejich funkceschopnost
neustále rozvíjet. Trénink však musí odpovídat aktuální kapacitě orgánu, jinak dojde
k přetížení. Aby se tak nestalo, musíte se starat o regeneraci. K té slouží nejen pasivní
odpočinek tak, jak je to obvyklé u většiny amatérských a rekreačních sportovců, ale
také doplňková fyzická aktivita, například strečink. Logicky musí následovat také
doplnění energie a živin, tedy správná výživa.
Sport je fyzická zátěž, čili svalová práce, která vyžaduje tvorbu energie a její výdej.
Vaše výkonnost je závislá na schopnosti využít energetické zdroje, ať již jsou ve formě
zásob, nebo aktuálně přijaté. V případě silových sportů musí strava splňovat
mimořádné nároky, vyvolané nutností intenzivní tvorby svalové hmoty, v případě
vytrvalostních jde zase o schopnost využití kyslík a vlastní energetické zásoby. Ideální je
nadprůměrná výkonnost obou systémů.
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 20 (Black/Process Black plát)





21
Obávám se, že málokdo může říci, že se stravuje skutečně ideálně. Možná dokonce
naopak – mimořádnou výkonnost a nadprůměrné množství svalové hmoty chtějí mít
také ti, kdo se stravují naprosto nevhodným způsobem buď proto, že nemají znalosti
nebo proto, že nemají peníze. Většinou to bývá obojí. Toto konstatování se naneštěstí
týká sportovců všech specializací a výkonnostních kategorií, včetně profesionálů!
Navzdory všeobecně rozšířenému přesvědčení laické veřejnosti je realita taková, že
organismus nesportovce zvládne chronický nedostatek některých živin a ochranných
látek lépe než organismus sportovce. Jak je to možné? Jednoduše proto, že tvorba
energie není závislá výhradně na příjmu základních živin, ale vyžaduje také dostatečný
přísun látek, sloužících jako „biokatalyzátory a ochranné látky“. Pokud cokoliv
důležitého chybí, výkon nemůže být optimální, případně způsobí zhoršení průběhu
regenerace, dostaví se chronická únava nebo dokonce dojde k poškození některého
orgánu. Na druhé straně je dobrá úroveň funkční zdatnosti výhodou dokonce i v tak
kritických situacích, jakou je například infarkt.
Trénovaný člověk má mnohem větší šanci přežít krizové zdravotní situace.
Vědecké studie dokazují, že současná strava, ač bohatá na energii (živiny), není
schopna zajistit kompletní spektrum ochranných látek a „biokatalyzátorů“.
Vlivem „doplňkového“ podávání řady látek na kvalitu zdraví a sportovní výkonnost se
zabývá řada vědeckých studií, jejichž výsledky jsou však velmi nejednoznačné – od
konstatování neúčinnosti až po prokazatelné zlepšení výkonu (nebo zdraví) po použití
té které látky. To je živná půda pro zastánce „běžné“ stravy, tedy takové, kterou má
ve zvyku konzumovat převážná většina populace. Bohužel, právě nejednotnost názorů
odborníků slouží odpůrcům použití doplňků stravy, speciální sportovní výživy a
stravovacích režimů jako argument pro jejich absolutní odmítnutí až odsouzení.
Nejde však pouze o stravování. Většina z vás cvičí pro radost, nebo proto, že chce být
lepší než ostatní. Jakmile však začnete soutěžit, můžete se dostat do stavu, kdy snaha
dosáhnout co nejlepšího výsledku výrazně zvýší zdravotní riziko zranění nebo
poškození některého orgánu. Podobné to je i v případě profesionálního sportu. Vaší základní
starostí by tedy měla být prevence.
Jak zůstat v dobré kondici
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 21 (Black/Process Black plát)





22
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Výživa a zdraví
Prvním předpokladem dobrého životního pocitu je dobré zdraví.
Jen naivní optimista může tvrdit, že je dokonale zdravý. Absence zjevné nemoci totiž
není totéž, co dokonalé zdraví. Na zdravotním stavu je vždy nejenom co vylepšovat,
ale také co chránit.
Těsný vztah mezi kvalitou výživy a zdravím byl vědecky dokázaný, proto se vědci snaží
najít optimální, univerzálně platný způsob výživy. Dosavadní výsledky svědčí o tom,
že víc než 40 % všech chronických civilizačních onemocnění je způsobeno
dlouhodobě praktikovanou nevhodnou výživou, přičemž špatný výživový styl je jedním z
hlavních příčin více než 60 % všech onemocnění. Na tom nic nemění ani konstatování,
že jednotlivé populační skupiny po celém světě mají svoje specifické zdravotní
problémy, s výživou přímo nesouvisející. Na druhé straně, kdo ví?
Čím specifičtější je výživový styl populace, tím citlivěji lidé reagují na jakoukoliv zásadní
změnu složení stravy, k níž jsou z jakýchkoliv důvodů donuceni, nebo se pro ni z
nějakých důvodů rozhodnou. Nevhodná strava, spolu s genetickými dispozicemi, bývá
příčinou vzniku civilizačních onemocnění. Paradoxně v některých populačních skupinách
je výsledkem změny ve složení stravy naopak zlepšení zdravotního stavu, ale to se
týká většinou těch, které byly chronicky podvyživeny. Skladba stravy má tedy velmi
výrazný vliv na zdravotní stav.
Četnost výskytu civilizačních onemocnění a počet úmrtí na ně v ČR ukazují, co nás
trápí více než jiné národy. Češi například vedou ve výskytu rakoviny konečníku atlustého
střeva, víc než je v Evropě obvyklé se vyskytují infarkty. Populace téměř všech
průmyslově vyspělých států stále více trápí alergie, astma a v poslední době také obezita.
Češi také nejsou žádní hubeňouři – zaujímají čelné místo v Evropě. Současná západní
medicína se z důkazu vztahu mezi výživou a zdravím naprosto nepoučila, proto dosud
nedokázala reagovat a nesnaží se prostřednictvím doporučení změnit výživový styl
populace tak, aby se zabránilo další eskalaci výskytu chronických civilizačních chorob.
Logicky vzato bysoučástí prevence měla být racionální výživa, součástí léčby pak výživa
specificky formulovaná.
V dalším textu se dostanu k podrobnostem, na tomto místě se však musím zmínit
o základním problému, kterým je v českých zemích nemožnost i přes značnou osobní
angažovanost realizovat skutečně kvalitní zdravou stravu. S postupem času se stále
znovu přesvědčuji o tom, že jedinou možností, jak se vyvarovat zásadním zdravotním
problémům a negativním důsledkům dlouhodobě nevhodné výživy, je používat řadu
specifických doplňků. Říkám tomu „aktivní sebeobrana“.
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 22 (Black/Process Black plát)





23
Celoživotně nízká kvalita výživy je bezprostřední nebo přinejmenším nepřímou
příčinou poškození zdraví a předčasných úmrtí. Chronická civilizační
onemocnění se nikdy nepodaří úspěšně a definitivně vyléčit nebo alespoň stabilizovat,
pokud pacient včas nezmění způsob stravování a současně nevyužije možnosti,
které nabízí léčebná výživa a podávání doplňků.
Většina lidí onemocní vlastní vinou, protože zanedbává prevenci a podceňuje
negativní vliv nevhodného životního stylu, stresu, dědičných dispozic a špatného
životního prostředí či rizikových pracovních podmínek. Na tomto místě by jistě bylo možné
diskutovat o tom, že toto tvrzení není až tak absolutně platné, protože působí zásahy
medicíny, například povinné očkování, záleží také na životním prostředí – a tak bych
mohl pokračovat. Musím také připomenout kvalitu pracovních podmínek, protože i ty
jsou až příliš často příčinou vážného poškození zdraví! Většina populace naneštěstí
nemůže změnit povolání v případě, kdy zaměstnavatele nezajímá prokazatelné
zdravotní riziko pracovní činnosti. Nezájem zdravotních pojišťoven jim ostatně velmi
účinně nahrává! Málokdy se totiž stane, aby zaměstnanec vyhrál spor o odškodnění
za poškození zdraví vlivem nevhodných pracovních podmínek. Tento fakt sice
nesouvisí s výživou, ale souvisí s wellness!
Řešení problému vidím v zásadní změně přístupu jedince k vlastnímu životu – musí
tobýt rozhodnutí „starat se sám osebe“. Tvrdou realitou je konstatování, že se tomusí
dělat na vlastní náklady. Na jedné straně si totiž nelze namlouvat, že riziko neexistuje
a na druhé straně, že případné negativní důsledky nevhodného životního stylu v
kombinaci s nepříznivými dědičnými dispozicemi západní medicína vyřeší mávnutím
kouzelného proutku, kterým jsou podle jejího mínění léky.
Prevence je součástí
životního stylu wellness
Nemocem je třeba předcházet. O to by se měla starat preventivní medicína. Ona však
vlastně neexistuje, pokud za ni nepovažujeme povinné očkování a jakési symbolické
preventivní lékařské prohlídky, například při dosažení určitého věku. Co je to vlastně
současná prevence? Snad jen další a další nová očkování, která jsou buď povinná,
nebo nám jsou vnucována zdravotnictvím pod pohrůžkou rizika vážných onemocnění!
Prevence by měla zásadním způsobem snížit riziko vzniku onemocnění, především
v případě, kdy se podrobným lékařským vyšetřením zjistí významná dědičná zátěž.
Nic takového se neděje, a už vůbec ne, pokud se konkrétní osoba o tento problém
sama nezajímá a nežádá od lékařů vyšetření. A to ještě riskuje, že jí bude
doporučeno přijít, až bude mít nějaké problémy. Přitom je naprosto logické, že v případě
jasné dispozice k nějakému onemocnění by se mělo začít s prevencí dokonce již
v raném věku.
Výživa a zdraví
výživa_str OK.qx4 27.10.2004 13:51 Str ánk a 23 (Black/Process Black plát)





24
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Zdůrazňování významu pravidelných preventivních prohlídek tudíž není pro veřejnost
argumentem ani v případě, kdy je upozorněna na to, že včasné zjištění počátku
choroby skýtá velkou šanci na vyléčení. Kromě toho jsou preventivní prohlídky
nadstandardem, který si klienti většiny zdravotních pojišťoven musí hradit ze svého.
Základním prostředkem prevence předčasného stárnutí a vzniku chronických
civilizačních onemocnění je správný životní styl.
Součástí životního stylu je pochopitelně výživa s využitím „nadstandardních“ forem
potravin, zvaných funkční, a s cíleným používáním doplňků stravy. Strava
průměrného občana tohoto státu není schopna dodat všechny pr


       

internetové knihkupectví ABZ - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist