načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Vyšívané a malované cukroví – Jana Voldřichová

Vyšívané a malované cukroví

Elektronická kniha: Vyšívané a malované cukroví
Autor: Jana Voldřichová

Neobyčejná vánoční kuchařka od dětí pro děti. Zkusili jste někdy namalovat recept na vánoční cukroví? Nebo ho dokonce vyšít? Inspirujte se v této netradiční výtvarné kuchařce a ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  129
+
-
4,3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Albatros
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2017
Počet stran: 76
Rozměr: 27 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Literatura pro děti a mládež (naučná)
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-000-4504-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Neobyčejná vánoční kuchařka od dětí pro děti. Zkusili jste někdy namalovat recept na vánoční cukroví? Nebo ho dokonce vyšít? Inspirujte se v této netradiční výtvarné kuchařce a začněte s láskou péct a malovat. Netradiční vánoční kuchařka, ve které se snoubí vůně z jednoduchých receptů na vánoční cukroví s výtvarnými technikami, kterými jsou jednotlivé recepty představeny. Příručka pro děti od 9 let a jejich rodiče.

Popis nakladatele

Každý recept, který zde najdete, je doslova lahodou pro oko.

Netradiční vánoční kuchařku pro děti napsala Jana Voldřichová společně s dětským výtvarným kroužkem Výtvarka v kuchyni. Všechny recepty, které zde najdete, jsou doslova lahodou pro oko. Děti při jejich tvoření použily různé výtvarné techniky: olej, linoryt, vyšívání, koláž a jiné. Každý recept má svůj příběh a nese podpis malé autorky či autora. Inspirujte se a začněte s láskou péct a malovat.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jana Voldřichová - další tituly autora:
Vyšívané a malované cukroví Vyšívané a malované cukroví
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Vyšívané

a malované cukroví

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.albatros.cz

www.albatrosmedia.cz

Jana Voldřichová

Vyšívané a malované cukroví – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2017

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Albatros

Jana Voldřichová

a Výtvarka v kuchyni

Autorky a ilustrátorky:

Zuzka - Zuzana Krausová

Terka – Tereza Votipková

Hanka – Hana Hudziecová

Barča – Barbora Pomykáčková

Zoška – Zoe Schusterová

Verča – Veronika Pfeiferová

Kája – Karolína Černá

Karolína – Karolína Odnohová

Zuzanka – Zuzana Šímová

Týna – Kristýna Mikysková

Autor a ilustrátor:

Hynek – Hynek Hudziec


4

Milí čtenáři a cukráři,

jmenuji se Jana Voldřichová a vystudovala jsem umění. Ne to kulinářské, ale výtvarné.

Vánoční kuchařku, již právě držíte v ruce, jsem vytvořila spolu s děvčaty, která se ke mně

chodí učit. Jsou to děti kamarádů nebo kamarádů mých kamarádů a společně kreslíme,

malujeme, vyšíváme, zkrátka zkoušíme různé výtvarné techniky. Všechna dílka vznikají

v naší velké kuchyni, proto si říkáme Výtvarka v kuchyni.

Nikdy na výsledky nespěcháme, některé práce trvají desítky hodin.

Komiksové stránky, které si můžete prohlédnout v úvodu kuchařky, vznikaly v době,

kdy děvčata byla ve čtvrté třídě. Výsledky mne nadchly natolik, že jsem už v té době

prohlašovala, že uděláme knihu. Každý rok v předvánočním čase jsme měly stejné téma –

cukroví. Ale pokaždé jsme se učily novou techniku a tím i jiné možnosti vyjádření.

Výkony dívek každý rok překonávaly má očekávání. Dnes už to nejsou děti, ale velké

slečny, každá užuž vykročit vlastní cestou.

A těmto slečnám ilustrátorkám chci poděkovat. Děkuji za invenci, trpělivost a čas, který

věnovaly rozvíjení těch jemných múz v nás. Výjimkou v dívčím kolektivu je můj syn

Hynek, který se k nám připojil v posledním roce.

Děkuji všem, kdo mi pomáhali při vzniku této knížky. Elišce Pokorné, která byla přímou

součástí tvorby linorytů, děkuji Petře Hajské za fotografování a grafické práce, svému

muži Romanu Hudziecovi za podporu. A velice děkuji nakladatelství Albatros, díky

kterému se vize stala skutečností.

Bylo by báječné, kdyby se tato kniha stala dvojí inspirací:

V první řadě samozřejmě inspirací předvánočně vonící – kulinářskou, generacemi

a mnoha mlsnými jazýčky prověřenou. A v druhé řadě inspirací výtvarnou. Třeba si podle

té naší vánoční kuchařky vytvoříte svou vlastní. Chtěli byste vědět, jak vypadá ta moje?

Jsou to desky a v nich veliký chaos ručně psaných receptů, útržků z časopisů, vytištěné

kuchařské nápady z internetu... Ty, které opravdu používám, se poznají podle toho,

že jsou řádně kde čím pocintané a obsahují mnoho poznámek typu – „méně cukru“,

„výborné!“ nebo „od mámy“... Mezi tím vším jsou proložené kresby mých dětí,

dnes už pěkných pár let staré, a ty mi vždy vykouzlí úsměv na tváři.

Přeji i Vašim maminkám hodně takových kresbiček, ilustrací nebo ručně psaných dopisů

a přání.

Veselé pečení i výtvarné tvoření a radostné Vánoce Vám všem!

Jana Voldřichová


5

Komiks

Komiks umí ze všeho nejlépe vyprávět příběh, ale také popsat návod,

jak uvidíte v této kuchařce. Vyznačuje se používáním bublin k zobrazení

mluvené řeči nebo myšlenek. Děti ho milují! I když komiks považujeme

za fenomén 20. století, jeho předchůdce bychom našli již ve starověkém

Egyptě. Tenkrát bylo zvykem události zaznamenávat formou nástěnných

maleb a doprovodného textu. V době počátků křesťanství se začaly

objevovat rukopisy s výtvarným doprovodem, kterému říkáme

iluminace. Dokonce i čtrnáct zastavení křížové cesty můžeme považovat

za komiks.

Následující komiksové stránky kreslila děvčata z kroužku Výtvarka

v kuchyni, když jim bylo deset let. Nejdříve jsme cukroví podle receptu

upekly, proto bylo snadnější vymyslet celý „děj“. Když nám něco nešlo

nakreslit, vyfotografovaly jsme si předlohu a tím si usnadnily práci.

Hodně úsilí jsme věnovaly i písmu v názvu. Jak se vám líbí?


6

Sněhové věnečky

Sněhové věnečky děláme pokaždé, když nám zbudou bílky po pečení

jiného cukroví. Jakmile se řekne něco o sněhových věnečcích, hned si

vzpomenu na sníh a na Vánoce. Když se do správně upečeného věnečku

zakousnete, rozlomí se a křupne stejně jako v zimě namrzlý sníh pod

nohama.

Zuzka

Potřebujeme:

4 bílky

12 dkg cukru krupice

12 dkg cukru moučka

Připravíme si nerezovou mísu a hrnec tak velký, aby se do něj mísa

vešla. Do poloviny hrnce nalijeme vodu a dáme vařit. V míse vyšleháme

z bílků tuhý sníh. Bílky jsou ušlehané, když vytáhneme metličky a bílek

na nich zůstane stát do špičky, která se neohýbá. Mísu s bílky vložíme

do hrnce s vroucí vodou a zmírníme teplotu, aby voda z hrnce varem

nevystříkla okolo. Ihned přidáme cukr krupici a pomalu šleháme,

až se cukr rozpustí v bílcích a celá hmota zhoustne. Pozor! Nepřevařit,

pak by se bílky nalepily na stěnu mísy.

Když je hmota dostatečně zahřátá, vyndáme mísu z vodní lázně.

Přidáme moučkový cukr a ještě šleháme do husta.

Pečení/sušení:

Plech vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 150 °C.

Přímo na plech cukrářským sáčkem vytvarujeme věnečky. Před vložením

do trouby je dobré věnečky nechat na plechu ještě tak půl hodiny.

Pečeme 10 minut, poté teplotu snížíme na 50 °C a pečeme dalších

35 minut. Hotové a vychladlé věnečky jsou křupavé a po rozlomení

nezůstávají uvnitř vláčné. Cukroví můžeme nechat bílé, nebo je ozdobit

čokoládou.


7


8

Skořicové žížalky

U nás doma máme týden před Vánoci všichni plné ruce práce s přípravami,

takže se hodí nějaký rychlý, snadný, ale přesto chutný recept na cukroví,

které můžeme jíst už chvíli po vyndání z trouby. Příprava skořicového

pečiva je jednoduchá, proto můžeme zapojit i menší členy rodiny.

Určitě si na něm pochutnají i mlsné jazýčky.

Zuzanka

Potřebujeme:

100 g krupicového cukru

200 g hladké mouky

200 g másla

1 vejce

2 sáčky vanilkového cukru

2 sáčky kakaového pudinkového prášku

1,5–2 lžíce skořice

Na posypání moučkový cukr smíchaný s trochou skořice

Cukry, mouku, změklé máslo, vejce, pudink i skořici smícháme dohromady

a rukama vypracujeme soudržné těsto, které po částech vkládáme do lisu

na česnek. Přímo na plech vyložený pečicím papírem tvoříme stlačením

lisu malá klubíčka. Pečeme při 165 °C zhruba osm minut. Nakonec jen

posypeme cukrem se skořicí.



10

Čarovné karamely

Karamelové kuličky jsou moje nejoblíbenější cukroví, také u nás zmizí

jako první, i když jich zdaleka není nejméně. Je to pro mě jeden ze

symbolů Vánoc společně se stromečkem, dárky, kaprem, bramborovým

salátem a rodinnou pohodou. Je také velmi jednoduché na přípravu

a sama jsem ho zvládla už v osmi letech.

Terka

Budeme potřebovat:

pytlík karamelek

pytlík burizonů

osminku másla

papírové košíčky

Karamelky rozbalíme a vsypeme do malého kastrolu, který vložíme

do většího, ale mělkého hrnce s vodou. Necháme vařit, dokud se

bonbony nerozpustí. Aby se karamel nepřipálil, je nutné jej celou

dobu míchat. Když se karamely rozpustí, nalijeme je do mísy

a přisypeme všechny burizony. Směs promícháme a po mírném

vychladnutí tvarujeme namočenými dlaněmi kuličky. Kuličky položíme

do papírových košíčků. Skladujeme v lednici.



12

Vanilkové Irenky

Tento recept mám po prababičce, která se ho naučila v rodinné škole,

kde se děvčata zdokonalovala ve vaření, pečení a péči o rodinu.

Nejsou to tradiční vanilkové rohlíčky, ale je to cukroví typické pro naši

klatovskou rodinnou větev. Vybrala jsem si ho proto, že ho babička

Irenka peče každé Vánoce jako první. Pečení začíná vždy 3. prosince,

kdy se narodila její maminka. Vanilkové Irenky dlouho vydrží, neboť

nemají žádnou náplň. Babička je má také ráda proto, že nejsou moc

sladké.

Zoška

Potřebujeme:

25 dkg hladké mouky

7 dkg cukru moučky

1 žloutek

17 dkg másla

7 dkg mletých vlašských ořechů

Všechny přísady postupně smícháme, uhněteme hladké těsto

a necháme přes noc odležet v lednici, nejlépe v igelitovém pytlíku

nebo v potravinové fólii. Z těsta vyválíme tenký plát (asi ½ cm)

a vykrajujeme Irenky jakéhokoliv tvaru (u nás doma děláme měsíčky

malou skleničkou). Jednotlivé kousky dáváme rovnou na plech vyložený

pečicím papírem. Vložíme do středně vyhřáté trouby (cca 170 °C)

a pečeme jen krátce, cukroví nesmí zhnědnout. Ještě teplé obalujeme

ve vanilkovém cukru. Pozor, po vyjmutí z trouby jsou Irenky velmi

křehké a snadno se lámou.


Toto je pouze náhled elektronické knihy. Zakoupení její plné verze je možné v

elektronickém obchodě společnosti eReading.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist