načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Vše, co byste měli vědět o víně.... -- ...a nemáte se koho zeptat - Pavel Pavloušek; Pavla Burešová

Vše, co byste měli vědět o víně.... -- ...a nemáte se koho zeptat

Elektronická kniha: Vše, co byste měli vědět o víně.... -- ...a nemáte se koho zeptat
Autor: ;

Kniha potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína a umožní mu rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu, harmonicky skloubit s pokrmy a lépe se orientovat na neustále se ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  254
+
-
8,5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Zabezpečení proti tisku: ano
Médium: e-book
Počet stran: 140
Rozměr: 24 cm
Úprava: ilustrace (převážně barev.), mapy
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-247-4351-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autoři vycházejí ze svých odborných, pedagogických a vědeckých zkušeností, které prostřednictvím této knížky předávají začínajícím milovníkům vína. Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici, na klimatu, půdě a na tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě.

Popis nakladatele

Kniha potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína a umožní mu rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu, harmonicky skloubit s pokrmy a lépe se orientovat na neustále se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín. Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici, na klimatu, půdě a na tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě. (--a nemáte se koho zeptat)

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Pavel Pavloušek; Pavla Burešová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Pavel Pavloušek

Pavla Burešová

Pavel PavloušekPPavel Pavloušek

Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7

tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400

e-mail: obchod

@grada.cz, www.grada.cz

U

rčitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle

etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat,podá

vat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla.

Kniha vám odpoví na spoustu otázek, které vás napadnou při pití tohoto lahodného nápoje

a na které se zpravidla nemáte koho zeptat. Potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína.

Umožní navíc rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu a lépe se orientovat na neustále

se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín. Víno je zde představeno jakofenome

nální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici a na

tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě.

Vše, co byste měli vědět o víně...

Pavel Pavloušek, Pavla BurešováPa

... a nemáte se koho zeptat

rčitě jste často na rozpacích zda právě ochutnáváte dobré nebo špatné víno Podle

d

ě

t

o

v

íí

n

ě

í P dl

íí

ě


Grada Publishing


Pavel Pavloušek

Pavla Burešová

... a nemáte se koho zeptat



Obsah

Úvod ............................................................................................................................................... 9

Réva vinná a víno ................................................................................................................... 11

Vinařské oblasti a podoblasti v České republice ................................................... 15

Vinařská oblast Čechy .......................................................................................................... 17

Litoměřická vinařská podoblast .......................................................................................... 17

Mělnická vinařská podoblast ............................................................................................... 18

Vinařská oblast Morava ...................................................................................................... 19

Znojemská vinařská podoblast ........................................................................................... 19

Mikulovská vinařská podoblast .......................................................................................... 21

Velkopavlovická vinařská podoblast .................................................................................... 22

Slovácká vinařská podoblast .............................................................................................. 23

Odrůdy révy vinné, jejich vůně a chutě ..................................................................... 25

Odrůdy révy vinné ze světového sortimentu ................................................................... 26

Odrůdy pro výrobu bílých vín .............................................................................................. 26

Odrůdy pro výrobu červených a růžových vín ..................................................................... 27

Nové zahraniční odrůdy révy vinné ................................................................................... 27

Odrůdy pro výrobu bílých vín .............................................................................................. 27

Odrůdy pro výrobu červených a růžových vín ..................................................................... 27

Nové odrůdy révy vinné původem z České republiky .................................................... 28

Odrůdy pro výrobu bílých vín .............................................................................................. 28

Odrůdy pro výrobu červených a růžových vín ..................................................................... 30

Světové odrůdy v českých a moravských vinicích ........................................................... 32

Terroir a víno ............................................................................................................................. 34

Vliv půdních podmínek na kvalitu vína ............................................................................. 34

Vliv klimatických podmínek na kvalitu vína .................................................................... 36

Vliv agrotechniky ve vinici na kvalitu vína ....................................................................... 37

Aplikace terroir ve vinařství v České republice ................................................................ 38

Jak se vypěstují kvalitní hrozny ..................................................................................... 40

Jak se vyrobí kvalitní víno ................................................................................................. 46

Výroba tichých bílých vín ..................................................................................................... 46

Výroba tichých růžových vín ............................................................................................... 48

Výroba červených vín ........................................................................................................... 48

Využití sudů ve vinařství ...................................................................................................... 50


Výroba speciálních vín .......................................................................................................... 51

Výroba šumivých vín ............................................................................................................. 53

Svatomartinské víno ............................................................................................................. 54

Kde se tvoří vůně, chuť a barva vína ........................................................................... 55

Cukry a jejich vliv na senzorické vlastnosti vína .............................................................. 55

Kyseliny v hroznech a jejich vliv na senzorické vlastnosti vína .................................... 56

Dusíkaté látky v hroznech a ve víně .................................................................................. 57

Polysacharidy a jejich vliv na kvalitu vína ......................................................................... 57

Aromatické látky v hroznech a jejich význam pro senzorické vlastnosti vína ............ 57

Fenolové látky v hroznech a jejich význam pro senzorické vlastnosti vína ................ 60

Vůně a chutě vína ................................................................................................................... 62

Vady a choroby vína .............................................................................................................. 65

Vady vína ................................................................................................................................ 65

Choroby vína ......................................................................................................................... 66

Aromatické nedostatky ....................................................................................................... 69

Co vyčteme z etikety na láhvi .......................................................................................... 71

Současné styly vín ................................................................................................................. 73

Lehká suchá bílá vína ........................................................................................................... 75

Květinová a kořenitá aromatická vína ............................................................................... 75

Suchá, středně plná bílá vína ............................................................................................. 76

Bohatá bílá vína ..................................................................................................................... 76

Růžová vína ............................................................................................................................ 77

Ovocná, svěží červená vína ................................................................................................. 77

Středně plná červená vína ................................................................................................... 77

Velká – plná červená vína ................................................................................................... 78

Přírodní sladká vína ............................................................................................................. 78

Sladká dolihovaná vína ....................................................................................................... 79

Autentická vína ...................................................................................................................... 79

Smyslové hodnocení vína ................................................................................................... 80

Chemická analýza vína ......................................................................................................... 80

Senzorické hodnocení vína .................................................................................................. 80

Jak posuzovat víno ............................................................................................................... 81

Popis vína ................................................................................................................................ 87

Sommelier a sommelierství ............................................................................................... 88

Sommelier v minulosti ......................................................................................................... 88

Jak se stát sommelierem ...................................................................................................... 88

Základní charakteristika současného sommeliera .......................................................... 89 Sklenice a pomůcky na servis vín ................................................................................ 93

Sklenice na podávání vína ................................................................................................... 94

Sklenice je součástí image každého nápoje ...................................................................... 94

Uzávěry láhví ........................................................................................................................... 96

Zásady uchovávání vín ........................................................................................................ 98

Jaká vína uložit k archivaci? ................................................................................................ 98

Proč ukládáme vína k archivaci? ......................................................................................... 99

Zásady podávání bílých a růžových tichých vín ................................................ 101

Lehká suchá bílá vína s ovocitým charakterem ............................................................. 101

Květinová a kořenitá aromatická bílá vína .................................................................... 102

Středně plná, suchá a minerální bílá vína ...................................................................... 102

Bohatá plná bílá vína ......................................................................................................... 102

Zásady podávání růžových vín ........................................................................................ 103

Zásady podávání červených vín .................................................................................... 104

Ovocná, svěží červená vína s jemnou tříslovinou .......................................................... 104

Středně plná červená vína ................................................................................................. 104

Vzácná, plná, vyzrálá červená vína ................................................................................. 105

Dekantace – podávání vín v karafě .................................................................................. 105

Zásady podávání archivních vín ................................................................................. 107

Zásady podávání šumivých vín ..................................................................................... 109

Fortifikovaná a likérová vína .......................................................................................... 111

Hodnoticí systémy využívané při hodnocení vína ............................................. 115

Enogastronomie – jak harmonicky skloubit víno s jídlem .......................... 119

Zásady uplatňované pro harmonické párování vín a pokrmů .................................... 120

Jak postupovat při párování vín a pokrmů .................................................................... 122

Jak používat vína při přípravě pokrmů ........................................................................... 129

Příklady párování pokrmů a vín ........................................................................................ 129

Zdravotní účinky vína ........................................................................................................ 132

Vinařský slovník .................................................................................................................... 134

Seznam použité a doporučené literatury ................................................................. 138



9

Úvod

Vinohradnictví a vinařství provází lidskou civilizaci

od nepaměti. Réva vinná a víno jsou nedílnou sou­

částí každodenního života v mnohých vinařských

zemích světa.

Archeologické nálezy dokládají výrobu vína již

5000 let před naším letopočtem v horských ob­

lastech Íránu. Původ vinohradnictví a vinařství je

možné situovat právě na území Kavkazu, odkud se

vinohradnictví a vinařství rozšířily do Mezopotámie

a Egypta. Egyptští faraonové uctívali víno pro jeho

opojnost a považovali ho za božský nápoj. Kromě

běžného pití ho používali i k rituálním účelům. Jako

důkazy nám poslouží malby, záznamy na papyru­

sech a na hrobech faraonů. Na mnoha egyptských

amforách je možné najít informace o původu vína,

ročníku nebo o vinici, ze které hrozny pocházely.

Z Egypta jsou doloženy také nálezy o podílu vinných

kvasinek Saccharomyces cerevisiae na vzniku vína.

Z Egypta se potom pravděpodobně přes Krétu

rozšířilo pěstování révy vinné a výroba vína po celé

Evropě. Z období starého Říma se nám dochova­

ly důkazy o rozmanitosti a způsobech konzumace

tehdejších vín. Starověké zdroje také uvádějí, že

vína byla vylepšována směsí medu, bylin a koření

pro lepší chuť a jako konzervační látka byla také

přidávána mořská voda. Za císaře Augusta, který

miloval sladká vína a nutil vinaře ponechat plody

dlouho na keřích, vznikala vína podobná našim bo­

bulovým výběrům. Díky římské kolonizaci se dostaly

révové sazenice také na území Moravy a od té doby

se pěstování révy vinné a výroba vína staly součástí

života u nás.

Obliba vína a jeho konzumace v České republice

neustále stoupá. Konzumenti jsou stále vzdělaněj­

ší a vybírají si vína podle jakostních stupňů, odrůd

nebo podle lokality. Snaží se získávat co nejvíce po­

znatků, které se vztahují k terroir, odrůdám, způ­

sobům pěstování révy, výrobě vína a k základům

ochutnávání vína. Všechny potřebné informace

jsme se snažili shrnout do této knihy způsobem,

aby byl dobře pochopitelný nejen pro studenty, ale

i pro každého, kdo začíná s poznáváním vína, ane­

bo si chce rozšířit své znalosti.

Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj,

jehož výsledná chuť závisí už od způsobů pěstování

révy vinné ve vinohradu a dotvářejí ji vinaři při výro­

bě. Jeho komplexní vlastnosti oceníte až po otevření

láhve a při konzumaci s vybranými pokrmy. Vychá­

zíme ze zkušeností, které jsou výsledkem naší dlou­

hodobé odborné, pedagogické, vědecké a praktic­

ké činnosti. Pevně věříme, že vám kniha odpoví na

otázky, které vás napadnou při pití tohoto lahodné­

ho nápoje a na které se nemáte koho zeptat.

Pavel Pavloušek a Pavla Burešová, 2014


10


11

Réva vinná a víno

Obecně známé termíny – réva vinná a víno – bývají

velmi často chybně používané. Správná terminolo­

gie je však základem znalostí úspěšného vinohrad­

níka, vinaře, konzumenta i milovníka vína, proto si

je musíme nejdřív stručně ujasnit.

Réva vinná, v latinské terminologii Vitisvinifera L., je kulturní rostlina, jejíž plody lidé po staletí

využívají ke konzumaci čerstvých hroznů, k výrobě

šťáv, vína a destilátů. Réva vinná se pěstuje ve vini­

cích nebo vinohradech. Často se mluví o pěstování

vinné révy, nebo dokonce o pěstování vína. Oboje je

však chybné. Ve vinicích se pěstuje pouze réva vin­

ná. Tento správný botanický název vychází ze jména

rodového – Vitis – réva, a jména druhového –vinifera – vinná.

Často je možné se dočíst, že „vinaři pěstují víno

v sadech“. Tato věta je plná chybných údajů. Nejed­

ná se totiž o sady, ale vinice nebo také vinohrady.

Z pohledu zákona je vinohrad neboli vinice část ze­

mědělsky obhospodařované půdy, která je souvisle

osázena keři révy vinné. Vinice se vysazují většinou

na svazích. Svahovité podmínky vytvářejí nejlepší

podmínky pro celodenní oslunění révových keřů

a předpoklad pro kvalitní vyzrálost hroznů.

Základem révového keře je podzemní a nad­

zemní část. Podzemní část představuje mohutný

kořenový systém. Hlavní kořeny révy vinné mají

schopnost prorůstat do hlubších vrstev půdy, odkud

získávají vodu, a mohou dosahovat hloubky i ně­

kolika metrů. Často se dostávají až na matečnou

horninu, tzn. na geologické podloží vinice, a proto

se předpokládá, že mají schopnosti ovlivňovat také

mineralitu vína. Nadzemní část révového keře

tvoří kmínek, plodné dřevo, letorosty, listy, hrozny

a bobule. Podzemní i nadzemní část jsou ve vzájem­

ném poměru a tento vztah ovlivňuje kvalitu hroznů.

Vinice

Révový keř


12

Viniční trať Šobes

Plodem révy vinné je bobule. Bobuli je možné

označit za „biochemickou továrnu“, v níž se vytvá­

řejí cukry, kyseliny, aromatické, fenolové a minerální

látky, vitamíny atd., které rozhodujícím způsobem

ovlivňují kvalitu bobulí a následně také vína. Bobule

jsou uspořádané na třapině a vytváří hrozen. Na

podzim, při sklizni hroznů – vinobraní, se proto

z révových keřů ve vinici sklízejí hrozny. Slavnost

vinobraní je určitou oslavou celoroční práce vino­

hradníků, kteří završují celoroční úsilí sklizní kvalit­

ních hroznů. Pěstováním révy vinné ve vinici se za­

bývají vinohradníci a výrobou vína potom vinaři.

Vinohrady se nacházejí v jednotlivých viničních

tratích. Viniční trať je určitý počet pozemků osa­

zených révou vinnou, které vytvářejí jeden souvislý


13

využívá mnoho konzumentů při výběru vína. Patrně

nejznámější viniční tratí v České republice je Šobes

ve vinařské obci Podmolí a pravděpodobně nejpo­

užívanějším názvem viniční tratě je Stará hora,

kterou je možné najít v několika vinařských obcích.

Vinařská obec je obec, v jejímž katastru se pěstuje

réva vinná v registrovaných vinicích a viničních tra­

tích. Na území České republiky je v současné době

384 vinařských obcí, z toho 312 v oblasti Morava

a 72 v oblasti Čechy.

Vinařské obce spadají pod vinařské oblasti a pod­

oblasti. Vinařskou oblast lze charakterizovat díky

podobné odrůdové skladbě a osobitým vlastnostem

vína. Na našem území se nacházejí dva hlavní re­

gio ny pěstování révy vinné – vinařská oblast Čechy

a vinařská oblast Morava. Vinařská pod oblast

je region s podobnými podmínkami terroir, tradicí

pěstování révy vinné a kulturními tradicemi. Vinice

v rámci jedné podoblasti jsou podobné svou odrů­

dovou skladbou a charakteristickými vlastnostmi

vína.

Ve vinicích se pěstují různé odrůdy révy vinné.

Česká republika je charakteristická širokou rozma­

nitostí moštových, ale také stolních odrůd.

Moštové odrůdy jsou primárně určené pro vý­

robu vína. Hrozny jsou malé až středně velké, s hus­

tě uspořádanými a výrazně šťavnatými bobulemi. Při

lisování se z nich proto velmi lehce získává vysoký

podíl moštu, který se následně využívá při výrobě

vína.

Stolní odrůdy s velkými, pevnými a chrupkavý­

mi bobulemi volněji uspořádanými ve větším hroz­

nu jsou určené především pro konzumaci v čerst­

vém stavu. Bobule mohou být také bezsemenné

(partenokarpické), nebo s malými, měkkými, nedo­

konale vyvinutými semeny (stenospermokarpické),

které prakticky nejsou při konzumaci patrné. Stolní

hrozny je možné také skladovat. V České repub­

lice se velkovýrobně prakticky nepěstují, spíše jen

u drobných pěstitelů a zahrádkářů.

Získaný mošt nebo rmut se pomocí alkoholové­

ho kvašení zpracovává na víno. Mošt se nejčastěji

získá lisováním hroznů a je základem výroby bílých

a růžových vín. Rmut představují hrozny zbavené

třapin – odstopkované, podrcené nebo pomleté.

celek v rámci jedné vinařské obce. Viniční trať má

obvykle velmi podobné geologické, půdní a klima­

tické podmínky. V rámci vinařské obce se nachází

obvykle několik viničních tratí. Viniční trať se svými

přírodními podmínkami je obvykle základem proje­

vu „terroir“ ve vyrobených vínech. Na území České

republiky se nachází asi 1278 viničních tratí, z nichž

každá trať má svůj název. Název viniční tratě


14

a přirozené postupy výroby. Součástí technologie je

dlouhá macerace hroznů, spontánní kvašení a mi­

nimální používání oxidu siřičitého. Vína vyrobená

těmito postupy je možné označovat také jako „pří­

rodní vína“, „natur vína“ nebo „autentická vína“.

Vína je možné dále rozdělit na tichá vína a šumi­

vá vína. Šumivé víno je charakteristické obsahem

oxidu uhličitého, který způsobuje jeho perlivost

a ovlivňuje senzorické vlastnosti. Za otce šumivého

vína je považovaný benediktinský mnich Dom Pierre

Pérignon, jenž vyvinul ve francouzské oblasti Cham­

pagne tradiční metodu „champenoise“ pro výrobu

šumivých vín. Výchozím produktem pro výrobu

těchto vín jsou tichá vína a oxid uhličitý se získává

druhotným kvašením.

Ostatní vína, u kterých se nevyskytuje významný

obsah oxidu uhličitého, tzn., že se v nich neobjevuje

perlení, se označují za tichá vína. Bobule Hrozen moštové odrůdy Sauvignon Hrozen stolní odrůdy Talisman S využitím technologie macerace se rmut využívá pro výrobu červeného vína.

Konzumenti vína se mohou nejčastěji setkat

s bílým, růžovým a červeným vínem. V posled­

ním období získávají oblibu také tzv. „oranžová

vína“, u nichž se využívají staré, staletími ověřené


15

v přír od ních podmínkách působí. Nejdůležitějšími

složkami terroir jsou proto geologické podloží vinice

a z něho vyplývající půdní podmínky, topografické

parametry vinice, klimatické, kulturní a historické

faktory. Hrozny a vína s charakterem terroir jsou vždy

produkovány v určitém, přesně vymezeném a dobře

charakterizovaném místě. Čím přesnější a užší toto

označení původu je, tím bývá většinou i vyšší kvalita

vyrobeného vína. Mezi vinohradníky se stále vedou

diskuse, zda je terroir ovlivňované také činností člo­

věka, a tedy jeho agrotechnickými zásahy ve vinici.

Jelikož zásahy člověka přímo ovlivňují mikroklima

vinice, je podle našeho názoru vhodné je za součást

terroir považovat. Vinařské oblasti a podoblasti v České republice Podobně jako ve většině vinařských zemích světa, se i vinice v České republice seskupují na základě své geografické, geologické, půdní, klimatické a kul­ turní příbuznosti do vinařských oblastí a vinařských podoblastí.

V České republice existují dvě velké vinařské ob­

lasti: vinařská oblast Čechy a vinařská oblast Mo­

rava. Vinařskou oblast Čechy tvoří dvě podoblasti:

litoměřická a mělnická. Vinařskou oblast Morava

tvoří čtyři podoblasti: znojemská, mikulovská, vel­

kopavlovická a slovácká.

Vinařské podoblasti mají úzký vztah k terroir.

Pojmem „terroir“ je možné označit stanoviště pro

pěstování révy vinné se všemi faktory, které na ni

Viniční domek na vinici Žernoseckého vinařství

© Jan Kupsa

+


Mapa vinařských oblastí a podoblastí na území České republiky

© Národní vinařské centrum, o.p.s.


17

Vinařská oblast Čechy

Vinařská oblast Čechy je menší ze dvou vinařských

oblastí v naší republice. Její území není souvislé, ale

skládá se z jednotlivých příznivých lokalit ležících

na chráněných jižních svazích v nižší nadmořské

výšce. Většinou se rozprostírají kolem toků velkých

českých řek – Vltavy, Labe, Berounky a Ohře. Vinař­

skou oblast Čechy tvoří celkem 72 vinařských obcí

a 152 viničních tratí. Plocha osázených vinic je při­

bližně 700 hektarů.

Litoměřická vinařská podoblast

Litoměřickou podoblast nalezneme v severní části

Čech. Viniční obce se nacházejí v okresech Most,

Litoměřice a Ústí nad Labem. Část vinic je situo­

vaná v údolí řeky Labe, kam patří Litoměřice, Vel­

ké Žernoseky a Ústí nad Labem. Další část vinic je

situována v okolí Mostu a Kadaně, kam patří vinař­

ské obce Kadaň, Březno, Pětipsy, Vilémov a Most.

Litoměřickou podoblast tvoří 30 vinařských obcí

a 70 viničních tratí.

Na větší části litoměřické podoblasti se rozpro­

stírá České středohoří, na jehož svazích je založena

většina viničních tratí. Podloží tvoří převážně čedič,

i když je zde možné najít také vinice na vápenatém

podloží.

V litoměřické podoblasti převažuje produkce bí­

lých vín, protože plocha osázená bílými moštovými

odrůdami představuje 64 % z celkové plochy vinic

podoblasti. Modré odrůdy představují 36 % a pou­

žívají se k výrobě červených a růžových vín.

Nejrozšířenější zde pěstované jsou bílé moštové

odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské

šedé a Rulandské bílé. Mezi modrými odrůdami se

nejvíce pěstují Svatovavřinecké, Rulandské modré

a Modrý Portugal. Labe vytváří příznivé klima pro pěstování révy vinné na svazích kaňonovitého údolí Porta Bohemica, jímž řeka vstupuje do Českého středohoří.

© Žernosecké vinařství, s.r.o.


18

Údolí řeky Labe vytváří velmi příznivé podmín­

ky pro zrání bílých odrůd révy vinné. Ryzlink rýn­

ský, Rulandské bílé, Chardonnay, Sylvánské zelené,

Tramín červený a další zde poskytují vína vynikající

kvality – vína jsou jemně aromatická, s výraznější ky­

selinou a plnou, harmonickou chutí. V chuti a vůni

převažují tóny zelených jablek, hrušek a citrusových

plodů, zajímavé jsou také květinové tóny. Vína jsou

velmi vhodná pro delší zrání v láhvích.

Modré odrůdy se pěstují na různých lokalitách.

Červená vína z nich vyrobená jsou jemně aroma­

tická, ovocnějšího typu, s výraznější tříslovinkou.

V chuti a vůni dominují tóny červeného a modrého

ovoce. Barva je nejčastěji rubínová. Velmi zajímavou

lokalitou je okolí Mostu, kde se pěstuje réva vinná

na rekultivacích hnědouhelných dolů a červená vína

z této oblasti dosahují vysoké kvality.

Mělnická vinařská podoblast

Mělnická podoblast se nachází především ve Středo­

českém kraji. Vinice se rozprostírají na území hlavní­

ho města Prahy a rovněž západně od Prahy v údolí

řeky Berounky, v oblasti Karlštejna. Dalším velkým

centrem vinohradnictví a vinařství je Mělník a jeho

okolí. Na západ od Mělníka najdeme vinice také

v okolí Kralup nad Vltavou a Slaného. Poslední velké

centrum vinařství v podoblasti je východně od Pra­

hy, kde je soustředěné v okolí Čáslavi a Kutné Hory.

Mělnickou podoblast tvoří 42 vinařských obcí

a 82 viničních tratí. Mělnické vinice leží většinou na

vápenatém podkladu vrstev opuky, které jsou místy

překryté hlinitopísčitými náplavami. Půdy jsou zde

lehké a záhřevné. V oblasti Karlštejna, v údolí řeky

Berounky, se pěstuje réva vinná také především na

vápenatém podloží, které pozitivně ovlivňuje kvalitu

vína.

V Mělnické podoblasti je rovněž vyšší produk­

ce bílých vín, protože bílými odrůdami je osázeno

62 % z celkové plochy vinic v podoblasti. Nejroz­

šířenější bílé odrůdy jsou Müller Thurgau, Ryzlink

rýnský, Rulandské šedé a Rulandské bílé. Modré

odrůdy představují 38 % plochy vinic a nejroz­

šířenější jsou Modrý Portugal, Rulandské modré

a Svatovavřinecké.

Bílá vína jsou jemně aromatická. V chuti a vůni

převažují tóny citrusových plodů, jablek, hrušek,

kdoulí a bohaté květinové tóny. Kyselina je výraz­

nější. Vína jsou velmi vhodná pro delší zrání v láh­

vích. Chuť je harmonická, plná.

Červená víva jsou jemně aromatická, ovocnější­

ho typu. V chuti a vůni dominují tóny červeného

a modrého ovoce. Barva je nejčastěji rubínová.

Chuť vína je jemná s výraznější tříslovinkou.

Kutná Hora


19

Vinařská oblast Morava

Většina vinic v České republice se nachází ve vi­

nařské oblasti Morava. Její terroir představuje vel­

mi příznivé podmínky zejména pro produkci bílých

vín. V určitých mikroregionech je soustředěno

také pěstování modrých odrůd a s ním spojená

výroba kvalitních červených vín. Ve vinařské ob­

lasti Morava převládá opět vyšší produkce bílých

vín, protože plocha osázená bílými moštovými

odrůdami představuje 66 % z celkové plochy vi­

nic v podoblasti, zatímco modré odrůdy se pěstují

na zbylých 34 %.

Vinařská oblast Morava se nachází z převážné

většiny v Jihomoravském kraji, v okresech Znojmo,

Břeclav, Hodonín a Uherské Hradiště, a částečně

zasahuje i do Zlínského kraje. Je ohraničená stát­

ní hranicí s Rakouskem a Slovenskou republikou.

Vinařskou oblast Morava tvoří 312 vinařských obcí

a 1126 viničních tratí. Mezi největší vinařské obce

patří Velké Bílovice (710,91 ha), Valtice (560,13 ha)

a Čejkovice (510,33 ha).

Znojemská vinařská podoblast

Znojemská vinařská podoblast se nachází v Jiho­

moravském kraji, z převážné části v okrese Znojmo

a částečně v okrese Brno­venkov. Jen jedna vinařská

obec – Kojetice na Moravě – se nachází v kraji Vy­

sočina, v okrese Třebíč. Zde je možné najít Vinařství

Sádek s naučnou vinařskou stezkou.

V jižní části je oblast ohraničená státní hranicí

s Rakouskem. Severní hranici podoblasti tvoří vinař­

ské obce Moravský Krumlov, Ivančice, Dolní Kouni­

ce, Ořechov a Rajhrad. Ve své východní části souse­

dí s podoblastmi velkopavlovickou a mikulovskou.

Znojemskou podoblast tvoří 90 vinařských obcí

a 215 viničních tratí.

Oblast Znojemska leží v dešťovém stínu Česko­

moravské vrchoviny tvořené prahorními útvary, je­

jichž výběžky daly na mnohých místech vzniknout

kamenitým půdám vynikajícím pro pěstování bílých

odrůd. Její nejvýchodnější výspou je Bobravská pa­

horkatina, okolo které jsou roztroušeny nejseverněji

položené vinohrady této podoblasti.

Plocha osázená bílými odrůdami zde představuje

70 %, modrými 30 % z celkové plochy vinic v po­

doblasti. Významné je pěstování modrých odrůd

v mikroregionu Dolních Kounic.

Nejrozšířenější bílé moštové odrůdy v podoblas­

ti jsou Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink

rýnský a Sauvignon. Mezi modrými odrůdami révy

vinné převládají Svatovavřinecké, Frankovka, Zwei­

geltrebe a Rulandské modré. Tyto odrůdy, doplněné

o Rulandské šedé a Tramín červený, je možné pova­

žovat za nejtypičtější pro tuto podoblast, z nichž se

zde vyrábějí vynikající vína.

Příznivé podmínky terroir pro zrání bílých odrůd

umožňují produkovat jemně až výrazně aromatická

bílá vína. V bílých vínech dominují ve vůni a chuti

ovocné (zelené jablko, hruška, kdoule, meruňky,

broskve, černý rybíz, citrusové plody) a květinové

tóny. U vyšších jakostních tříd jsou ve vůni a chuti

patrné medové tóny a vyzrálé citrusové plody. Díky

přírodním podmínkám podoblasti je kyselina jemná

a harmonická, chuť vína svěží, ušlechtilá.

Červená vína se vyrábějí průřezově na celé plo­

še podoblasti, ale nejvýznamnější výsadby modrých

odrůd jsou v okolí Dolních Kounic. V červených

vínech převažují tóny červeného ovoce (třešeň, vi­

šeň), lesního ovoce (maliny, ostružiny) a červeného

Stošíkovice na Louce, viniční trať U tří dubů




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist