načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Víc než jen vietnamská kuchařka - Zase rýže

Víc než jen vietnamská kuchařka
-15%
sleva

Kniha: Víc než jen vietnamská kuchařka
Autor:

Zajímavosti ze světa vietnamské kuchyně, představení tradičních vietnamských surovin a tipy na jejich nakupování, doporučení na vietnamské podniky v České republice, tipy na gastro ... (celý popis)
Titul doručujeme za 5 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  299 Kč 254
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
8,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6%hodnoceni - 66.6% 80%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017-10-26
Počet stran: 128
Rozměr: 210 x 247 mm
Úprava: 127 stran : barevné ilustrace, 1 mapa, portréty, plány
Vydání: 1. vydání
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
ISBN: 9788026416500
EAN: 9788026416500
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Zajímavosti ze světa vietnamské kuchyně, představení tradičních vietnamských surovin a tipy na jejich nakupování, doporučení na vietnamské podniky v České republice, tipy na gastro výlety ve Vietnamu, ale hlavně obrovská nálož receptů na to nejlepší, co vietnamská gastronomie může nabídnout. Uvařte si vietnamské speciality přímo u vás doma. Autoři, kteří vás povedou krok za krokem, jsou z těch nejpovolanějších – jedná se totiž o představitele druhé generace Vietnamců žijících v Česku. Podělí se s vámi o tipy a triky svých babiček, objasní vám původ jednotlivých jídel a jejich symbolický význam a upozorní vás na všechna možná úskalí přípravy oblíbených pokrmů. Ohromte své přátele a jejich chuťové buňky a připravte neopakovatelnou vietnamskou hostinu, na kterou budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Zase rýže - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

29

Bún đậu mắm tôm

[: bun dou mam tom :]

Nudle bún s tofu a krevetovou pastou

Bún đậu mắm tôm představuje jeden z levnějších jídel severního Vietnamu. Jde o lehký pokrm, který se

připravuje jednoduše. My mu říkáme „món ăn bình dân“, což znamená jídlo pro prosté lidi (takže i prochudší jedince). Když máte doma nudle bún, tofu a krevetovou pastu a nechce se vám moc vařit, je tohle jídlo

přesně pro vás!

Ingredience:

• 500 g tenkých nudlí bún

• 3 ks tofu

• 300 g vepřového bůčku nebo

masa z vepřového kolene

(nemusí být)

• 2 lžíce krevetové pasty

• 2 lžíce cukru

• 1 lžíce octa

• ½–1 lžíce citronové šťávy

• nasekané chilli

• sůl

• olej

K doladění pokrmu:

• perila

• okurky

• klasnatka

• salát

• koriandr

Příprava masa, tofu a nudlí:

1. Maso omyjeme ve vodě.

2. Přidáme ho do hrnce s vodou a přikryjeme pokličkou.Necháme vařit, dokud maso nezměkne. Určitě přidáme špetku

soli.

3. Až je maso uvařené, nakrájíme ho na tenké plátky a dáme

na talíř.

4. Mezitím pokrájíme tofu na menší kousky a osmažíme je na

horké pánvi s olejem.

5. Tofu musí být z obou stran osmažené dozlatova. Jakmile je

hotové, přidáme ho na talíř.

6. Připravíme nudle bún.

7. Omyjeme bylinky a zeleninu, nakrájíme okurky na plátky

a bylinky na menší kousky.

Příprava omáčky:

1. Krevetovou pastu dáme do malé mističky.

2. K pastě přidáme cukr, ocet nebo citronovou šťávu anasekané chilli.

3. Vše pořádně promícháme, dokud nevznikne slabší pěna.

Naše doporučení:

Připravená jídla se podávají zvlášť. Všechny se postupně namočí do omáčky. Kdybyste všechno smíchali

dohromady, začne pasta hodně zapáchat.

Nudle bún se hodí víc pomačkat a vytvořit z nich nějaký tvar, který by se dal pohodlně namáčet do pasty

Příprava: 15 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 2


30


31

Bún thang

[: bun thang :]

Polévka bún s různými surovinami

Jídlo pochází z Hanoje, ale proč má přívlastek „thang“, když nudle bún jsou v kuřecím vývaru? Existují různé

pověsti, jak k názvu přišlo. Nám se nejvíc líbí vysvětlení, že pochází z „thang thuốc bắc“, což znamená vasij

ské medicíně balík léků. Lékárník dává do balíku po hrstce od každé léčivé byliny, což připomínáingredien

ce v misce bún thang – hrstka od každé suroviny. Jídlo je velmi chutné a lehce stravitelné.

Na přípravu vývaru:

• voda – maso musí být zcela

ponořené

• ½ slepice

• 15 ks houby shitake

• 100 g malých suchých krevet

• 2 lžíce rybí omáčky

• špetka soli

• 2 lžičky cukru

Na přípravu surovin

do polévky:

• 2 k s vejce

• 100 g chả giò – výrobek

z mletého masa baleného

v listu dong [:zong:]

a uvařeného na páře

• 1 balíček nudlí bún

Další zdokonalení polévky:

• 2 ks jarní cibulky

• koriandr

• rdesno vonné

• krevetová pasta

Příprava:

1. Přichystáme čistý kuřecí vývar ze slepice. Po 2 hodinách

vaření z vývaru vytáhneme kuřecí kosti a maso a tekutinu

přelijeme přes cedník, aby byla čistá.

2. Mezitím namočíme houby shitake a sušené krevety na cca

15 min do vlažné vody a připravíme nudle bún.

3. Do vývaru, který by měl být hustší a čistý, přidáme krevety,

houby shitake, rybí omáčku a cukr.

4. Než bude hotový vývar, uděláme si omeletu, do kterépřidá

me i lžičku rybí omáčky. Rozmíchaná vejce smažíme z obou

stran po tenkých vrstvách jako palačinky. Omelety smotáme

a nakrájíme na tenké proužky.

5. Na tenké proužky pokrájíme i chả giò.

6. Jakmile kuřecí maso vychladne, nakrájíme ho na malé kousky.

7. Vietnamské bylinky rdesno vonné a koriandr nasekáme

nadrobno. Paličku jarní cibulky rozčtvrtíme.

Jak servírovat?

1. Do misky vložíme nudle bún.

2. Navrch do každé části misky postupně dáváme po hrstce

ingrediencí: vejce, chả giò, krevety a houby shitake z vývaru,

kuřecí maso.

3. Doprostřed umístíme nasekané bylinky, jarní cibulku a půl

lžičky krevetové pasty (mắm tôm).

4. Nakonec zalijeme vývarem.

Naše doporučení:

Chả giò a krevetovou pastu si klidně kupte v obchodě nebo na tržnici.

Množství surovin do polévky si můžete upravit podle sebe. Doporučujeme do polévky přidat i ředkevna

kládanou na vietnamský způsob.

Příprava: 20 minut Vaření: 2,5 hodiny Počet porcí: 4 misky


32


33

Bún chả

[: bun ča :]

Vietnamský karamelizovaný bůček

Bún chả patří mezi nejstarší a nejchutnější jídla Hanoje. Maso může být připraveno dvěma způsoby. Zoko

řeněného mletého vepřového masa se vytvaruje kulička, která se na roštu rozprostře do tvaru karbanátku.

Nebo nakrájené kousky vepřové krkovice a bůčku okořeníme a pak celé kousky vložíme do roštu. Maso se

griluje na dřevěném uhlí a jeho nezaměnitelnou vůni je cítit v širokém okolí. Zálivka pro bún chả představuje

50 % chuti jídla.

Na přípravu masa

• 200 g vepřové krkovičky nebo

bůčku

• 1 lžička karamelizovaného

cukru nước hàng (viz str. 20,

karamelizování cukru)

• 4 lžíce rybí omáčky

• ½ cibule

• 1/8 citronu

• 3 stroužky česneku

• ½ lžičky pepře a soli

• třtinový cukr

Přílohy

• dle libosti klasnatka brvitá,

kinh dới

• perila křovitá, tía tô

• koriandr

• listový salát

• dle libosti nakládaná zelenina

dưa góp

• 150 g nudlí bún

Příprava

1. Maso nakrájíme na cca 5 cm tenké plátky.

2. Do misky dáme nakrájené maso, sůl, pepř, nasekaný česnek,

na kostičky nakrájenou cibuli, třtinový cukr, rybí omáčku, nước

hàng a kápneme do ní trochu citronové šťávy.

3. Směs zamícháme a necháme odpočinout v lednici nejlépe na

6 hodin.

4. Poté si připravíme nudle bún. Po uvaření necháme odkapat

a odstát.

5. Mezitím si nachystáme dưa góp, zálivku, umyjeme zeleninu

a natrháme bylinky na kousky.

6. Marinované maso rozprostřeme na grilovací rošt a opečeme

z obou stran.

Naše doporučení:

Maso pravidelně otáčejte, protože jsme ho marinovali v cukru, a tak se může stát, že se lehce spálí. Zálivku

nechte před podáním trochu ohřát, vložte do ní grilované maso a hned podávejte. Jídlo nabere svou vůni

a bude chutnat mnohem lépe.

Příprava: 6 hodin Vaření: 2 hodiny + 20 hodin marinování Počet porcí: 4


34


35

Bánh khúc

[: beň chuc :]

Koláč z lepkavé rýže a listů

protěže plněný mungo fazolí

Název bánh khúc pochází z listu protěže, ve vietnamštině rau khúc [: zau chuc :]. Tento pokrm se v severním

Vietnamu připravuje hlavně v období, kdy listy rostou, tedy v únoru až březnu. Podle vyprávění mělakteréhosi dne jedna rodina příliš mnoho listů a chtěli je vyhodit, avšak prarodiče něco napadlo a vymysleli tenhle

pokrm. Občas se „koláči“ říká i khúc ông và khúc bà – listy protěže dědečka a babičky.

Na přípravu obalu:

• 500 g lepkavé rýže

• 300 g mouky z lepkavé rýže

• 300 g listů protěže (nebo

klidně kedlubny či něčeho

zeleného)

• 400 ml vody

• ½ lžičky soli

Na přípravu náplně:

• 100 g vepřového masa

(buď bůčku nebo krkovice)

• 200 g mungo fazolí

• 500 ml vody

• 1 lžička rybí omáčky

• ½ lžičky soli

• špetka pepře

• 1 ks jarní cibulky

• olej

Příprava náplně:

1. Předem namočené fazole mungo dáme do 500 ml vodya vaříme, dokud nejsou měkké.

2. Mezitím nakrájíme maso a cibulky nadrobno.

3. Měkké mungo fazole rozmixujeme a necháme je bokem.

4. Maso orestujeme s cibulkou na oleji.

5. Dochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem.

6. Až bude maso uvařené, přidáme rozmixované mungo fazole

a ještě chviličku orestujeme.

7. Ze směsi uděláme koule. Velikost necháme na vás.

Příprava obalu:

1. Listy protěže omyjeme a vložíme je do 400 ml vlažné vody.

2. Listy rozmixujeme.

3. Za pomoci cedníku vyndáme rozmixované listy. POZOR!Zelenou vodu nevylíváme!

4. Zelenou vodu nalijeme do mouky z lepkavé rýže.

5. Ze směsi uděláme zelené těsto, kterým pak obalujemefazolové koule.

6. Celá koule se pak ještě dobaluje v předem namočenélepkavé rýži.

7. Kouli necháme uvařit v páře, dokud rýže nezměkne.

Naše doporučení:

Na závěr klidně obalte ještě orestovanou cibulkou.

Rýži a mungo fazole ideálně předem namočte na 2–3 hodiny do vlažné vody.

Jestli nemáte listy protěže a ani se vám nechce rozmixovat zeleninu, klidně si kupte zelené potravinářské

barvivo.

Příprava: 45 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: dle velikosti koule


36




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist