načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Vaříme z exotických a léčivých hub - Ivan Jablonský

Vaříme z exotických a léčivých hub
-59%
sleva

Kniha: Vaříme z exotických a léčivých hub
Autor:

Recepty na úpravu pokrmů (polévek, salátů, hlavních jídel, výluhů) z mnoha druhů pěstovaných hub, tj. žampionů, hlív, límcovky, šiitake, penízovky, ucha Jidášova, polničky a ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
doručujeme do Vánoc
Vaše cena s DPH:  120 Kč 49
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
1,6
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 69Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2% 90%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Brázda
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 200705
Počet stran: 111
Rozměr: 210,0x150,0x5,0 mm
Úprava: 16 stran barev. obr. příl. : ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Hmotnost: 0,178kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
ISBN: 80-209-0354-2
EAN: 9788020903549
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha je zaměřena na pokrmy, ve kterých houby převládají a jídlům dávají osobitý charakter. Některé druhy hub, tj. žampiony, hlívy, límcovky, šiitake, penízovky, ucha Jidášova, polničky a jiné, obsahují látky příznivě působící na lidské zdraví, především na tzv. civilizační onemocnění. Jsou uvedeny i příklady přípravy výluhů z léčivých druhů hub. Stručně jsou popsány i možnosti amatérského pěstování těchto hub pro vlastní spotřebu. Recepty na úpravu pokrmů (polévek, salátů, hlavních jídel, výluhů) z mnoha druhů pěstovaných hub, které mají výživnou hodnotu a léčivý účinek.

Popis nakladatele

Recepty na úpravu pokrmů (polévek, salátů, hlavních jídel, výluhů) z mnoha druhů pěstovaných hub, tj. žampionů, hlív, límcovky, šiitake, penízovky, ucha Jidášova, polničky a jiných, které obsahují látky příznivě působí na lidské zdraví, především na tzv. civilizační onemocnění. Stručně jsou popsány i možnosti amatérského pěstování těchto hub pro vlastní spotřebu. (žampiony, hlíva, šiitake, ucho Jidášovo, polnička, límcovka, penízovka)

Další popis

Cílem této knihy je inspirovat k častějšímu využívání pestré škály pěstovaných hub a konzumu těchto chutných a zdraví prospěšných jídel. Uvedené recepty by mohly přispět i k propagaci nových druhů hub. Jsou uvedeny receptury pokrmů z hub, které se u nás již pěstují nebo budou k dispozici v dohledné době. Zaměřujeme se především na takové pokrmy, ve kterých houby převažují, a jídlům tak dávají osobitý charakter. Kromě toho jsou uvedeny i příklady přípravy výluhů z léčivých druhů hub. Pro ty zájemce, kteří si houby chtějí sami vypěstovat, nabízíme stručné postupy pěstování.



Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ivan Jablonský - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Vaříme z exotických a léčivých hub" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

v

m

Úvod З

Jedlé houby u nás a ve světě 5

Výživná h o d n o ta h u b 6

Léčivé vlastnosti h u b 9

Pěstování h u b d o m a a n a zahrádce 10

Z ařízení am atérské pěstírny 10

Pěstování h u b n a ferm entovaném žam pionovém substrátu

(žam piony, hnojník) 10

Pěstování h u b na špalcích a pařezech 12

Pěstování h u b na slám ě 15

Jsou exotické hou b y znám é a dostupné? 16

Z p ůsoby úprav h u b v dom ácnosti 17

Z pracování sušených h u b 17

H o u b y ve sladkokyselém nálevu 17

Z m razování h u b 17

A rom atický houbový olej 17

Žam pion dvouvýtrusý 18

H o u b o v á polévka s kro u p am i 19

Z am pionová polévka s krabím i tyčkam i 19

Pom azánka z nivy 19

P ik an tn í žam pionový salát 20

Salát ze syrových žam p io n ů 20

Salát z polníčku s opékaným i bram boram i a h o u b am i 20

M arinované žam piony 21

Byninský žam pionový salát 21

Ž am pionový salát B angkok 21

M exický žam pionový salát 21

P lněné žam piony 22

Sm ažené hou b y se stu d en o u koprovou om áčkou 22

R estované žam piony se zeleninou 22

106

OBSAH


Ž am p io n y s pórkem 23

Ž am pionová pánev s vejci a slaninou 23

Jarní žam pionová pánev 23

H oubový b ram b o rák 23

K rupky s h o u b am i 24

H n ěd é žam piony na francouzský způsob 24 Šum avská žam pionová om áčka 24 M adárský žam pionový guláš 25

H oubové ragú s bylinkam i 25 Tortilly plněné žam piony, sýrem a olivam i 25

Italská crostata se žam piony 26 Těstoviny s ho u b am i po m ilánsku 26 Skelné rýžové nu d le se žam piony 26 Ž am pionové klopsy s rokfórem a ořechy 27 G ratinované k u ře se žam piony 27

Plněné vepřové kotlety 28

Pstruh p o vinařsku 28

Krevetová om eleta s ho u b am i 28 Ž am pionový dezert M ylord 29

Žampion m andlový 30

V ýluh (čaj) ze suchých p lo d n ic 31

H oubová polévka se žam pionem m andlovým 31 Z eleninová polévka se žam p io n em m andlovým 32

Polévka z dýhových sem ínek a výluhu ze žam pionu m andlového 32 Salátová -zálivka se žam pionem m andlovým 32 Z eleninový salát se žam pionem m andlovým 32 C an n ello n i s rico tto u a žam p io n em m andlovým 33

Rýže se žam pionem m andlovým 33

Bylinkové palačinky plněné šp en átem a žam pionem m andlovým 34 M ořský oko u n s om áčkou ze ž a m p io n u m andlového 34 G rilované tuňákové filety se žam p io n em m andlovým a sýrem Pecorino 34

H nojník obecný 35

H oubové toasty 36

H n o jn ík jedlý po bulharsku 36

H líva ústřičná a citrónová 37

Polévka s hlivou ústřičnou 38

Fazolková polévka s hlivou 39

Polévka z hlivy s jem ným i bylinkam i 39

H livový salát se zeleninou 39

Salát z hlívy a zelených fazolek 40

Salát s rajčaty a hlivou citronovou 40

107


Švédský salát s hlivou 40

H livový salát s vejci 41

Salát z hlivy ústřičné s křenem 41

B ram borový salát s hlivou 41

H liva s m ozzarellou 41

H livový salát s krabím i tyčkam i 41

H liva s pam peliškam i a rajčaty 42

H livová paštika (pom azánka) 42

M arinovaná hliva se zeleným pepřem 42

Salát ze syrové hlivy a rajčat 42

Salát z hlivy a chřestu 43

Teplý salát z hlivy s cu k eto u 43

G rilovaná hliva 44

Sm ažená hliva 44

H liva v pivním těstíčku 44

Sm ažená hliva H o n zh u 44

Sm ažená hliva ve vinném těstíčku s rokfórovou om áčkou 45

Sm aženky z hlivy ústřičné 45

H livové frikadely s čerstvým i bylinkam i 46

R estovaná hliva s bazalkovou zálivkou 46

H liva s parm azánem 46

H liva s kyselou sm etanou 46

H u b n ík 47

D ušená rýže s hlivou 47

Pyré z hlivy a zeleniny 47

Salsa z hlivy ústřičné 48

Z apékaná hliva 48

T ortelloni podie italské babičky 48

B ram borová tortilla s hlivou 49

„H am an d eggs“ s hlivou 49

B ram borové noky s hlivou, m letým m asem a sýrovou om áčkou 49

H oubové knedličky s hlivou 50

H liv a n a špízu 50

R agú z hlivy ústřičné s hovězím steakem 50

P lněný fenykl 51

Losos s estragonovou om áčkou 51

H liva královská (máčková) 52

Sm etanová polévka 53

H liv a královská po m yslivečku 53

H liva královská po francouzsku 53

H livové ragú 54

A sijská sm ěs s hlivou královskou 54

H liva královská s nivou 54

108


H liva královská n a grilu 54

R izoto s hlivou královskou 55

Pohanková kaše s hlivou královskou 55

H ou b o v ý závin 55

H o u b o v á pánev s jo g u rtem a řím ským km ínem 56

Pizza s hlivou královskou 56

Límcovka vrásčitoprstenná (obří) 57

Švédská houbová om áčka s lím covkou 58

M yslivecká om áčka 58

Řízky z lím covky 59

B ram borové krokety s lím covkou 59

Šiitake (houževnatec jedlý) 60

P ik an tn í polévka 62

O strá čínská polévka 62

Salát z výho n k ů m u n g o a šiitake 62

Salát ze šiitake 63

Salát z řapíkatého celeru se šiitake 63

H erm elínová pom azánka 64 Z elenina se šiitake a tofu 64 Šiitake s cu k eto u 64 Šiitake v jem n é čínské om áčce 64

H oubová pánev s tofu 65 R an n í občerstvení z pánve 65 Suflé ze šiitake 65

H o u b y s deseti d ru h y zeleniny 66

H o u b y v husté om áčce 66 Z elenina po šanghajskú 66 Suši ze šiitake 67

Palačinkový nákyp se šiitake 67

R ůzné n áp ln ě se šiitake do palačinek 67 Sm ažená rýže p o k u antungsku 68

D ušené tofu s hráškem a šiitake 68

Č ínské zelí s tofu a šiitake 68

D ušená šiitake s bam busovým i výhonky 69

Lilek se šiitake a bam busovým i výhonky 69 Těstoviny se zeleninou, šiitake, m asem a krabím i tyčkam i 69

P lněná šiitake po čínsku (předkrm ) 70

K uřecí prsíčka se zázvorem a šiitake 70

K ru tí prsíčka se šiitake a banánem 71

Sm ažené šiitake s krevetam i 71

Šiitake po čínsku s krevetam i, tofu a m letým m asem 72

G rilovaný steak z tu ň ák a se zeleninou a šiitake 72

109


K apr s kořeněnou om áčkou 73

R ybí filé s tofu a šiitake 73

Rýže se šiitake 73

Č ín sk é koláčky W an T an 74

Penízovka sam etonohá 75

Vaječná om eleta s penízovkou 76

T ortellety plněné penízovkou 76

Palačinky s houbovou n áp ln í 76

K uře na ho u b ách 77

K uřecí prsíčka s penízovkou n a hroznech 77

Pečený losos se špenátem a penízovkou 77

Slávky v kořeněné om áčce 78

Ucho Jidášovo 79

H oubová polévka s uchem Jidášovým 80

C elerový salát s uchem Jidášovým 80

Paprikový salát s celerem a uchem Jidášovým 80

K uřecí salát s uchem Jidášovým 81

Rýže se zeleninou a ho u b am i 81

Sm ažené rýžové nu d le 81

U cho a šiitake s bam busovým i výhonky 82

H o u b y dvojí barvy s pórkem 82

D ušené tofu se srdíčky čínského zelí 82

Polnička topolová 83

H oubové rizoto z polničky topolové 83

H oubový kuskus s p o ln ičk o u topolovou 84

O m áčka s polničkou topolovou 84

Polnička topolová n a zelenině 84

Italské rizolety s polničkou topolovou 85

Polenta s polničkou topolovou 85

Šupinovka nameko 86

Toasty se šupinovitou nam eko 87

O m áčk a ze šupinovky nam eko 87

Č ínské houbové závitky 87

H oubové šátečky 88

T ěstoviny se šupinovkou n ebo opeňkam i 88

Opeňka měnlivá 89

Polévka z openěk 89

Salát z cukety s m ozarelou a opeň k o u 90

Jelení guláš s opeňkam i 90

110


Korálovec ježatý 91

Z apékaný korálovec 92

Korálovec jako steak 92

Korálovec n a m ásle 92

Trsnatec lupenitý 93

Vývar z p lo d n ic trsnatce 94

Salát z trsnatce a špenátu 94

Sm ažená rýže s ho u b am i 95 Trsnatec chřestem a cam em bertem 95 Trsnatec s kuřecím m asem 95

H ovězí dušené n a červeném víně s houbam i 96

Rýžovo-čočkový p ilaf s trsnatcem 96

H oubové ragú s párky a p o len to u 97

Lesklokorka lesklá 98

Lihový výluh z lesklokorky 99

Č aj z lesklokorky 100

Polévka s lesklokorkou a vepřovým m asem 100 Vývar z lesklokorky používaný při další přípravě 100 V egetariánská velikonoční sekanina (nádivka) 100 N u d le d lo u h éh o věku 100 Kaše s lesklokorkou 100

Líhovec m oučný 102

Závitky s líhovcem 103

Steak z lososa s estragonem a ho u b am i 103

Rosolovka 104

H u stá polévka z lesklokorky a rosolovky 105

Stříbrné ho u b y s vejci 105

Zeleninový salát s ho u b am i 105




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist