načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Vaříme pro kojence a batolata - Annabel Karmel

Vaříme pro kojence a batolata
-6%
sleva

Kniha: Vaříme pro kojence a batolata
Autor:

200 rychlých, snadných a zdravých receptů. (200 rychlých, snadných a zdravých receptů pro vaše dítě)


hodnoceni - 58.8%hodnoceni - 58.8%hodnoceni - 58.8%hodnoceni - 58.8%hodnoceni - 58.8% 70%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 1 recenze

Specifikace
Nakladatelství: ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2007
Počet stran: 228
Rozměr: 190x190
Úprava: 227 stran : barev. ilustrace
Název originálu: New complete baby and toddler meal planner
Jazyk: česky
Vazba: pevná
EAN: 9788072634170
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

200 rychlých, snadných a zdravých receptů. (200 rychlých, snadných a zdravých receptů pro vaše dítě)

Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Vaříme pro kojence a batolata Vaříme pro kojence a batolata
Karmel Annabel
Cena: 293 Kč
SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti
Karmel Annabel
Cena: 311 Kč
Zákazníci kupující knihu "Vaříme pro kojence a batolata" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu



Barbora Kovarova 2016-02-27 hodnoceni - 20%hodnoceni - 20%hodnoceni - 20%hodnoceni - 20%hodnoceni - 20%
Knihu jsem si zakoupila, ale z receptu jsem velmi zklamana. Kazde druhe jidlo smazi, ackoliv je urceno pro ano ne rocni deti. Navic do vetsiny jidel dava syr (ackoliv deti do 1 roku nesmi sul). Obecne mi reepty z teto knihy neprijdou ani zdrave, ani chutne.
reagovat
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Annabel Karmel

Vaříme pro kojence

a batolata

200 rychlých, snadných

a zdravých receptů

SVĚTOVÝ BESTSELLER

MEZI KUCHAŘKAMI PRO KOJENCE A BATOLATA

Text copyright © Annabel Karmel 1991, 1998, 2001, 2004, 2007

Photographs copyright © Ebury Press 2007

This edition copyright © Eddison Sadd Editions 2007

Annabel Karmel má právo být označena za autora tohoto díla

a toto právo je jí uplatňováno v souladu se zákonem o autorských právech,

projektech a patentech z roku 1988.

© Nakladatelství ANAG, 2007

© Překlad Věra Klásková, 2007

ISBN 978-80-7263-417-0

Obsah

Úvod 6

Předmluva k českému vydání 8

KAPITOLA PRVNÍ

Ta nejlepší z prvních jídel pro kojence 12

KAPITOLA DRUHÁ

První fáze odstavování 26

KAPITOLA TŘETÍ

Druhá fáze odstavování 54

KAPITOLA ČTVRTÁ

Období od devíti do dvanácti měsíců 96

KAPITOLA PÁTÁ

Batolata 14 8

O autorce 220

Poděkování 220

Rejstřík receptů – podle jednotlivých kapitol 222

Rejstřík receptů – podle druhu jídla 225 6 Úvod Odstavování miminka je pro každého rodiče milníkem – a jedná se o moment vskutku vzrušující. Ovšem jakmile se rodič, který se potřebuje s někým poradit, obrátí na příbuzné, kamarády, na různé webové stránky a časopisy, jeho radostné vzrušení se bohužel promění v úzkost. Už teď se cítíte provinile kvůli tomu, že jste v pěti měsících začali miminku podávat pevnou stravu, a po dvou týdnech, kdy ho krmíte dětskou rýží neurčité chuti, začínáte hloubat, zda byste se měli odvážit na neprobádané území a rozmixovat děťátku trochu mrkve. Nebude v ní moc dusičnanů? Má být v kvalitě bio? A je lepší tu mrkvičku vařit normálně, anebo na páře? Neměli byste malému tu mrkev dávat tři dny a po tu dobu sledovat, jestli se u něj neprojeví alergie, a teprve potom ho začít krmit něčím dalším? Pokud porce mrazíte na táccích na led, je potřeba tácky nejdřív sterilizovat? A je v pořádku, když tyhle kostky rozmrazujete v mikrovlnné troubě? A to jsme prosím teprve u zeleniny! Kdy se smí začít kojenci podávat ryba, kuře či další druhy masa? Krmení miminka se pro vás záhy stane alfou a omegou všeho, světem plným úžasu a zmatku.

Kolik babských rad už jste vyslechli? Už jste

zjistili, že se s obavou vyhýbáte jídlům, jako jsou

vejce, ryby a maso, aniž vlastně víte proč? Nerada

to říkám, ale celá řada rad, jichž se vám od okolí

dostalo, není podložena žádnými vědeckými

poznatky. Mým cílem je provést vás úskalími dětské

výživy, probrat každou fázi měsíc po měsíci, oddělit

pravdu od pověr, odpovědět vám na všechny

otázky. Díky tomu získáte dostatek sebedůvěry,

abyste svému děťátku dokázali poskytnout ten

nejlepší vstup do života.

Stravovací návyky a záliby, jež budou vaše dítě

provázet až do konce života (ať už jsou dobré,

nebo špatné), se vytvářejí právě v nejútlejším

věku. V prvním roce života kojenci rostou vůbec

nejrychleji – tak rychle už člověk neporoste nikdy

– a vám se v tomto období mezi šesti a dvanácti

měsíci věku děťátka naskýtá vzácná příležitost

rozvinout u něho činnost chuťových pohárků.

Tohle je ten pravý čas, kdy můžete svého drobečka

seznámit se širokou škálou čerstvých, podnětných

chutí. Po několika týdnech postoupíte k masu,

ke kuřatům a rybám, tedy k potravinám, jež mají

pro dítě v prvním roce života zásadní význam,

a rychle se pustíte do mixování a krájení, aby vaše

dítě nakonec nebylo líné žvýkat. Jestliže kojence

navyknete od samého začátku na čerstvé potraviny,

usnadníte mu, aby se v pozdějším věku snáze sžil

s jídly, která běžně konzumuje rodina. Necháte-li

si tohle zásadní období proklouznout mezi prsty,

z vašeho dítěte se nejspíš stane další nimral

a mlsoun.

Poprvé jsem tuto knihu napsala v roce 1991

po předčasné smrti mého prvního dítěte – Natasha

podlehla ve věku třinácti týdnů jakési vzácné viróze.

Přála jsem si, aby Natashin kratičký život měl

alespoň nějaký smysl, a tak jsem věnovala mnoho

let zkoumání rozsáhlé oblasti dětské výživy, přičemž

jsem spolupracovala s předními odborníky tohoto

oboru. Pokud jde o přípravu pokrmů pro kojence

6 VAŘÍME PRO KOJENCE A BATOLATA


7

a batolata, tato kniha je po více než patnáct let

považována za základní literaturu a byla přeložena

do dvaceti jazyků světa. Toto nové vydání přihlíží

k posledním výzkumům v oblasti dětského

stravování, jeho součástí jsou vylepšené původní

recepty plus dvacet pět receptů zbrusu nových

a je ilustrováno fotografiemi, které receptům

dodávají na přitažlivosti.

Vzhledem k tomu, že rodiče dětem kupují z devadesáti procent průmyslově vyráběné jídlo a více než jedno z pěti britských dětí mladších čtyř let trpí nadváhou, musíme se vrátit k domácí stravě. V minulých šestnácti letech jsem strávila v kuchyni při přípravě zdravých pokrmů pro děti více času než kdokoliv jiný v naší zemi a všechny recepty jsem vyzkoušela na mnoha ochotných malých strávnících. S pomocí této knížky dokážete i vy záhy uvařit nutričně hodnotné pokrmy, jejichž příprava je velmi snadná a jež budou vašemu maličkému opravdu moc chutnat. Věřte mi, že výsledky vašeho snažení si zamiluje nejen vaše dítě, ale i vy sami – a v žádném případě to neznamená, že byste měli svůj život trávit v kuchyni.

Doufám, že vám rady a recepty obsažené v této knize přinesou tolik radosti, kolik jsem jí zažila já při jejich vytváření...

Annabel Karmel

ÚVOD 7


8

Předmluva k českému vydání

Předkládáme vám první české vydání kuchařky od

anglické autorky Annabel Karmel věnující se přípravě

jídel pro kojence a batolata. Ve Velké Británii vyšla

před několika málo týdny v aktualizovaném znění

s novými ilustracemi, fotografiemi a recepty jako

speciální edice pro obchodní síť Mothercare. Tato

kniha plně respektuje nejnovější vědecké poznatky

o stravování a kromě toho se velmi důsledně řídí

požadavkem praktičnosti. Od roku 1991, kdy vyšla

poprvé, se proto zařadila mezi osvědčená díla tohoto

oboru, což jasně vyplývá nejen z osobních doporučení

maminek a pozitivních posudků odborné veřejnosti,

ale především z nadšení, jež nad pokrmy připravenými

podle Annabeliných receptů projevují sami malí

strávníci. Annabel Karmel je mistryní svého oboru

– a o tom se nyní můžete přesvědčit i vy. Oproti

anglickému originálu naleznete v tomto českém vydání

rozšířenou kapitolu Batolata, a to o jídelníček pro

batolata a o tipy na zdravé svačinky (tyto části jsou

převzaty z anglického originálu vydaného v roce 2004).

Ve zbrusu novém vydání této kuchařky, které

doplňují krásné barevné fotografie, naleznete celou

řadu rychlých a zdravých jídel. Dnešní doba je

vskutku uspěchaná, takže plně vytížení rodiče jistě

ocení spoustu praktických nápadů a tipů, jak si

usnadnit práci a ušetřit čas. K tomu jim pomohou

i návrhy jídelníčků, které pro ně autorka sestavila

– vždyť kdo jiný než právě ona, zaměstnaná matka

tří dětí, by nám měl v tomto ohledu poradit?

Je ovšem pravdou, že i přes nesporné klady této

publikace, se některé rady v ní zmiňované odlišují

od doporučení České pediatrické společnosti. Rádi

bychom vás tedy upozornili na ty nejzásadnější

rozdíly mezi touto knihou a doporučeními České

pediatrické společnosti. Ta nejobecnější doporučení

uvádíme přímo v následujícím textu předmluvy,

další poznámky jsou uvedeny v úvodních textech

jednotlivých kapitol, a je-li to nutné, naleznete je

i přímo u receptů.

Dětské cereálie

Česká pediatrická společnost je doporučuje zařadit do

jídelníčku dítěte až po šestém měsíci věku.

Houby

Houby nejsou vhodné pro děti do dvou a půl až tří let.

Koření

Sůl, pepř, paprika apod. se dětem do jednoho roku do

jídla nepřidávají.

Kravské mléko

Kravské mléko není pro děti vyhovující stravou,

mj. má vysoký obsah bílkovin, které představují

velkou zátěž pro ledviny dítěte. Česká pediatrická

společnost doporučuje podávat dítěti mléčné výrobky,

např. tvaroh, sýr apod., nejdříve od jednoho roku.

Samotné mléko jako hlavní nápoj nejdříve od tří let.

Pro děti ve věku od osmi měsíců do tří let jsou určena

tzv. pokračovací mléka.

Neupravené kravské mléko lze ale použít pro

děti starší jednoho roku při vaření.

8 VAŘÍME PRO KOJENCE A BATOLATA


9

Máslo

Vzledem k tomu, že se jedná o výrobek z mléka, pokrmy

pro děti do jednoho roku se připravují na kvalitním

slunečnicovém oleji.

Med

Med se nedoporučuje podávat dětem do jednoho

roku, jeho konzumace představuje nebezpečí vzniku

dětského botulismu.

Ryby

Sladkovodní ryby se doporučují dětem od osmnácti

měsíců, ryby mořské až od dvou a půl let.

Sýry

Obecně se má za to podávat je dětem až od jednoho

roku (nejdříve však od osmi měsíců). Nejvhodnějšími

druhy jsou eidam či tvaroh. Plísňové sýry by se do

jídelníčku dítěte měly zařazovat až ve třech letech

věku. Sýr cottage má nízký obsah tuků a vysoký obsah

bílkovin, není proto pro děti do dvou let vhodný.

Představuje zvýšené riziko zátěže ledvin. Sýry typu

čedar, parmezán, mozzarella, ementál, gruyère apod. se

nedoporučují podávat dětem do jednoho a půl roku.

Vejce

Celá vejce mohou děti až od jednoho roku. Žloutek

lze do stravy zařadit již v šesti měsících, bílek ale až od

jednoho roku, protože jeho konzumace představuje

zvýšené riziko vzniku alergie.

Vegetariánská a veganská strava

Vegetariánská strava se nedoporučuje dětem

do tří až pěti let.

Veganská strava se dětem nedoporučuje.

Zdrojem živočišných plnohodnotných bílkovin

je maso, mléko a mléčné výrobky. Tyto bílkoviny

obsahují 22 esenciálních aminokyselin, které si

tělo nedokáže vyrobit. Rostliny (luštěniny, ořechy,

brambory) jsou také zdrojem bílkovin, ale mají

pouze 8 aminokyselin. Sója navíc obsahuje látky

blokující využití enzymů a vitamínů.

Zajímavé a inspirující pro vás mohou být i recepty

z moderní, a přece tradiční anglosaské kuchyně,

díky nimž se seznámíte s různými novými pokrmy

a surovinami. Mohlo by se stát, že některé suroviny

či jejich názvy by vás při přípravě jídel mohly

zaskočit. Věříme, že s následujícím přehledem, který

vám předkládáme, se recepty pro vás stanou v praxi

použitelnějšími a že vám usnadní přípravu pokrmů

pro vaše dítě.

Bagel

Je východoevropská a židovská specialita. Vykynuté

těsto se stáčí do koleček s otvorem uprostřed, povaří

se a poté upeče. Při výrobě pečiva se nepoužívají vejce

ani živočišné tuky, proto má pečivo nízký (nebo vůbec

žádný) obsah cholesterolu. Základní surovinou je

pšeničná mouka. Bagel je velmi bohatý na proteiny a je

lehce stravitelný.

Bouquet garni

Francouzský výraz pro svazek koření (nejčastěji

petrželová nať, bobkový list, tymián, příp. česnek).

Ochucují se jím dušená jídla nebo eintopfy.

V současné době se prodávají také bylinné

kořenící směsi s tímto názvem. Koření můžete

sehnat mleté i drcené.

PŘEDMLUVA K ČESKÉMU VYDÁNÍ 9


10

Dětská rýže

V České republice se používá spíše název dětská rýžová

kaše. U nás je běžně dostupná, a to v ochucených

i neochucených variantách. V poslední době se na trhu

objevují výrobky přímo s názvem Dětská rýže.

Fromage frais

Takzvaný čerstvý sýr; konzumuje se hlavně ve Francii.

Vyrábí se z kravského pasterovaného nebo syrového

mléka. V receptech ho lze nahradit tvarohem (pro děti

starší jednoho roku, pro mladší děti jsou obě varianty

nevhodné).

Granola

Pochoutka italského původu, v překladu znamená

obilná směs.

Cheerios

Křupavé obilné kroužky. U nás jsou k dostání

i ochucené varianty (např. s medem a mandlemi), které

jsou obohaceny o vitamíny, minerály a vápník.

Kořeněná mouka

Snadno si ji připravíme smícháním hladké mouky

např. s mletou červenou paprikou, mletým kmínem,

špetkou pepře apod.

Maces

Tradiční židovský nekynutý chléb podobný krekru. Vyrábí

se z pšeničné mouky a vody a někdy se používá i sůl.

Marmite

Tmavě hnědý, roztíratelný, silný extrakt vyrobený

z pivních kvasinek. Maže se na chleba nebo toasty.

Svým aroma připomíná koncentrované Maggi. Marmite

je bohaté na vitamíny skupiny B, kyselinu listovou,

riboflavin a niacin.

Meloun Honeydew, Gallia, Cantaloupe

Tyto jednotlivé druhy melounů se většinou dají bez

obtíží sehnat i v našich obchodech. Honeydew (medový

meloun) lze nahradit i jinými odrůdami zelených či

žlutých melounů, případně kouskem vodního melounu.

Meloun Gallia chutná podobně jako nektarinky.

Cantaloupe voní jako ananas a má sladkou dužinu.

Muškátová tykev

Jedna z ranných odrůd tykví. Má hruškovitý, podlouhlý

plod světle zelené, později béžové barvy. Stejně jako

další druhy tykví (tykev obecná, tykev velkoplodá) se dá

zakoupit i v prodejnách zdravé výživy.

Řecký jogurt

Je tučný a velmi hutný (lze ho krájet lžící). Jako náhradu

můžete použít hustý bílý jogurt, který necháte okapat

na sítu.

Saflor

Je i u nás vžitý lidový název pro světlici barvířskou. Dříve

byl používán jako náhražka šafránu. Semena obsahují

mimořádně hodnotný olej (obsahuje až 80 % glyceridů

kyseliny linolové). Saflorový olej výrazně snižuje hladinu

cholesterolu v krvi a využívá se k léčbě a prevenci

oběhových a cévních onemocnění.

Sladké brambory – batáty

Ve světě jsou známé pod anglickým názvem Sweet

Potatoes, u nás používáme spíše pojmenování batáty.

Pěstují se pro hlízy, které mají jemnou nasládlou chuť.

A tou mohou připomínat namrzlé brambory. Obsahují

10 VAŘÍME PRO KOJENCE A BATOLATA


KAPITOLA PRVNÍ

Ta nejlepší z prvních jídel pro kojence


14

Instrukce britského ministerstva zdravotnictví

doporučují, aby bylo dítě prvních šest měsíců pouze

kojeno, protože kojení by mělo v tomto období pokrýt

veškeré jeho potřeby na výživu. To se však nově změnilo

na věk mezi čtyřmi až šesti měsíci. Statistika prokázala,

že většina britských kojenců je prvně odstavena před

dovršením šesti měsíců věku. Většina odborníků

uznává, že mnoho kojenců je na odstavení připraveno

dříve než v šesti měsících. Nejnižší věk pro odstavení

by neměl být nižší než sedmnáct týdnů, neboť zažívací

soustava dítěte není v těchto několika prvních měsících

zcela zralá a cizorodé bílkoviny, jež bychom dítěti začali

podávat takhle brzy, by u něho mohly nastartovat

sklony k pozdější potravinovým alergiím.

Hlavní potravou zůstává mléko

Je velmi důležité, abyste si pamatovali, že i v době, kdy

své dítě začínáte navykat na pevnou stravu, nejlepším

a nejpřirozenějším jídlem pro vyvíjejícího se kojence je

pořád ještě mléko. Nepřestávám povzbuzovat maminky,

aby kojení alespoň vyzkoušely. Kromě pozitivních

emocionálních podnětů má i spoustu dalších výhod:

mateřské mléko obsahuje protilátky, jež pomáhají

chránit nemluvňata před infekcí. V prvních měsících

života jsou miminka obzvláště zranitelná a mlezivo

(kolostrum), které matka v prvních několika dnech

kojení produkuje, představuje velice významný zdroj

protilátek přispívajících k rozvoji imunitní soustavy

dítěte. (I kdyby byl toto jediný důvod, jednoznačně

z něj vyplývá, jak je důležité, aby žena své dítě kojila,

třebas jen týden.) Navíc je lékařsky dokázáno, že kojené

děti jsou v pozdějším životě méně náchylné k určitým

chorobám.

Mléko by mělo obsahovat veškeré živiny, jež

vaše dítě potřebuje k růstu. 120 ml mateřského

mléka má 65 kalorií a umělá mléčná výživa je

obohacena o vitamíny a železo. Kravské mléko není

pro lidská miminka stravou zdaleka tak dokonalou,

takže s ním raději nezačínejte, dokud vašemu dítěti

nebude jeden rok.

*)

Pevná strava se do jídelníčku

kojence zavádí proto, aby stravě dodala na objemu

a aby dítěti přiblížila nové chutě, struktury a vůně

pokrmů; může mu pomoci i v tom, aby se cvičilo

v používání svalů úst. Ale podáváme-li kojenci příliš

velké dávky pevné stravy příliš brzy, způsobíme mu

zácpu a poskytujeme mu méně živin, než potřebuje.

Z toho malého množství pevné stravy, které dítě

zkonzumuje, by jen s nesmírnými obtížemi získávalo

tolik živin, aby odpovídaly tomu, co dostává

z mléka.

Když dítěti připravujete lahvičku, nepoužívejte

měkčenou vodu ani vodu opakovaně ohřívanou,

jelikož hrozí nebezpečí koncentrace minerálních solí.

Dětské lahvičky by se neměly ohřívat v mikrovlnné

troubě, protože mléko by mohlo být příliš horké,

i když nám lahvička připadá na dotek chladná;

ohřívejte je tak, že je postavíte do horké vody.

Miminka ve věku čtyři až šest měsíců by měla

každý den dostávat 500 až 600 ml mléka z prsu

nebo umělé kojenecké výživy. Když dítě v tomto

věku dokrmujete pevnou stravou, 500 ml postačí,

pokud však pevnou stravu v jídelníčku ještě nemá,

500 ml mu stačit nebude. Je důležité zajistit, aby

vaše dítě až do osmi měsíců pilo mléko minimálně

čtyřikrát denně (zejména proto, že je vysoce

pravděpodobné, že při každém krmení lahvičku

asi nedopije). Jestliže se počet krmení snižuje příliš

rychle, vaše děťátko nebude schopné vypít tolik,

kolik potřebuje. Některé matky se dopouštějí té

chyby, že když má dítě hlad, dávají mu pevnou

stravu, přestože ve skutečnosti potřebuje jenom

další dávku mléka.

Kojenci by měli dostávat mateřské mléko nebo

umělou kojeneckou výživu po celý první rok života.

Obyčejné kravské, kozí ani ovčí mléko není vhodné,

protože dítěti, pro něž mléko představuje hlavní

14 VAŘÍME PRO KOJENCE A BATOLATA

*

)

Red. pozn.: Česká pediatrická společnost doporučuje kravské mléko jako hlavní nápoj podávat dítěti až od tří let – více informací viz Předmluva

k českému vydání.


17

Nezbytné vitamíny a minerály

VÁPNÍK

Je základním prvkem potřebným

pro zdravý růst, pro tvorbu silných

kostí a pevných zubů.

mléčné výrobky

ryby s kostmi – v plechovce

(např. sardinky)

sušené ovoce

bílý chléb

zelená listová zelenina

luštěniny

ŽELEZO

Je nezbytné k tomu, abychom měli

zdravou krev a svalstvo. Nedostatek

železa je velmi běžný a vaše dítě

se v tomto stavu cítí vyčerpané

a unavené. Nejvydatnějším zdrojem

železa je červené maso. Je obtížné

vstřebat železo z nemasitých

pokrmů. Když se však připraví

s potravinami bohatými na

vitamín C, zvýší se vstřebávání

železa až o 30 procent.

červené maso, především játra

tučné ryby

vaječný žloutek

sušené ovoce (především meruňky)

celozrnné a obohacené cereálie

čočka a sušené fazole

zelená listová zelenina

VITAMÍN C

Je potřebný k růstu, má vliv

na tvorbu zdravých tkání a hojení

ran, protože pomáhá tělu bojovat

s infekcí. Napomáhá vstřebávání

železa.

zelenina: brokolice, sladké papriky,

brambory, špenát, květák

ovoce: citrusy, černý rybíz, meloun,

papája, jahody, kiwi

VITAMÍN D

Má zásadní význam pro tvorbu

kostí, funguje v kombinaci

s vápníkem. Vyskytuje se v malém

množství potravin, ale pokožka si

ho vytváří v přítomnosti slunečního

světla.

tučné ryby

vejce

margarín

mléčné výrobky

VITAMÍN E

Je důležitý pro složení buněčných

struktur. Pomáhá tělu vytvářet

červené krvinky a udržovat si jejich

počet.

rostlinné oleje

avokádo

pšeničné klíčky

ořechy a semínka

TA NEJLEPŠÍ Z PRVNÍCH JÍDEL PRO KOJENCE 17

VITAMÍN A

Je důležitý pro růst, zdravou

pokožku, zubní sklovinu a dobrý

zrak. Také posiluje imunitní systém.

játra

tučné ryby

mrkev

tmavozelená listová zelenina

(např. brokolice)

pomeranč a červené ovoce a zelenina

(např. mrkev, červené papriky, sladké

brambory, rajčata, meruňky, mango

a tykev)

VITAMÍN B KOMPLEX

Je důležitý pro růst, pro přeměnu

jídla v energii, zdravou nervovou

soustavu, pomáhá při trávení.

Vitamínů skupiny B existuje značné

množství. Celá řada potravin

některé z těchto vitamínů obsahuje,

ale všechny jsou obsaženy pouze

v játrech a vaječném bílku.

maso

sardinky

mléčné výrobky a vejce

celozrnné obilniny

tmavozelená zelenina

bílkový výtažek (např. Marmite)

ořechy

sušené fazole

banány


20

A co alergie?

Pokud se ve vaší rodině vyskytuje potravinová alergie

či atopická choroba, jako je například senná rýma,

astma nebo ekzém, existuje zvýšená pravděpodobnost,

že se u vašeho dítěte rozvine alergické onemocnění,

takže nové potraviny byste měli do jídelníčku zařazovat

velice opatrně. Pokud je to možné, prvních šest měsíců

podávejte dítěti pouze mateřské mléko. Jestliže to

však možné není, prodiskutujte s lékařem možnost

používat místo mateřského mléka hypoalergenní

mléčnou umělou výživu. Při odstavování pak začněte

dítěti dávat jídla s nízkým obsahem alergenů jako třeba

dětskou rýži, kořenovou zeleninu, jablka či hrušky.

Nová jídla byste měli zkoušet vždy jen jedno současně,

a to po dobu dvou až tří dnů. Díky tomuto postupu

bude jasné, co případnou alergickou reakci způsobilo.

Nebezpečných pokrmů se vyvarujte, dokud vašemu

dítěti nebude devět až dvanáct měsíců.

Potravinových alergií se nemusíte obávat

– důvodem k nervozitě je snad jen rodinná anamnéza,

jejíž součástí je výskyt alergie či atopického

onemocnění. Pravděpodobnost, že se u normálního

kojence projeví alergie na potraviny, je velice malá

a klesá ještě víc, začnete-li ho na pevnou stravu

převádět až v šesti měsících. Základní potraviny,

jako je mléko a pšenice, z jídelníčku svého dítěte

neodstraňujte, dokud se neporadíte s lékařem.

Do dvou let mnoho dětí z alergie vyroste, ale některé

druhy alergií, zejména pokud jde o přecitlivělost

na vajíčka, mléko, ořechy či korýše, ho mohou

provázet po celý život. Trpí-li vaše dítě alergií, sdělte to

všem dospělým, kteří by mu mohli podávat jídlo.

Pokud máte podezření, že s vaším dítětem

je něco v nepořádku, nebojte se vzít ho k lékaři.

Imunitní soustava vašeho miminka ještě není zcela

zralá, a nedostane-li se dítěti patřičného ošetření,

velice rychle se u něj může rozvinout choroba, jež

leckdy vyvolá vážné zdravotní komplikace.

Nesnášenlivost laktózy

Nesnášenlivost laktózy vlastně není alergií; jedná

se v podstatě o neschopnost strávit laktózu,

tedy sacharid obsažený v mléce, z toho důvodu,

že organismus má nedostatek zažívacího enzymu

– laktázy. Tento stav bývá dědičný a v jeho důsledku

může vaše dítě prožívat nevolnost, křeče, nadýmání,

průjem a plynatost zpravidla asi půl hodiny po požití

mléčných jídel, a proto byste mu měli podávat

zvláštní dietu, která se vyhýbá veškerým mléčným

výrobkům. Protože laktóza je obsažena v mateřském

a kravském mléku, měli by kojenci, kteří ji nesnášejí,

být krmeni speciální sójovou výživou. Avšak protože

se podávání sójového mléka dětem mladším šesti měsíců

nedoporučuje, tito kojenci by měli dostávat zvláštní výživu

s nízkým obsahem laktózy (někdy bývá označena „LF“)

*)

.

Nesnášenlivost laktózy je vzácná zdravotní

komplikace, která se může objevit poté, co dítě

prodělá infekci zažívacího traktu. U dětí starších

jednoho roku je vhodné na pár dní vysadit mléčné

výrobky, abyste zjistili, zda je v tom nějaký rozdíl.

U nemluvňat mladších jednoho roku pokračujte

v kojení, ale pokud je nutno krmit je i dalšími

potravinami, konzultujte s lékařem, dětskou sestrou

nebo lékárníkem, zda byste neměli dítěti v příštích

několika týdnech podávat stravu s nízkým obsahem

laktózy.

Jestliže dítě trpí nesnášenlivostí laktózy proto,

že má nedostatek laktázy, tento stav u něj potrvá

celý život.

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM)

Domníváte-li se, že vaše dítě citlivě reaguje na kravské

mléko, měli byste si o tom pohovořit s lékařem.

Nejlepší možností je v tomto případě mléko mateřské,

ale matka by měla omezit konzumaci mléčných

výrobků, protože se mohou prostřednictvím kojení

dostat až k dítěti. Pokud už jste kojit přestali, lékař vám

20 VAŘÍME PRO KOJENCE A BATOLATA

*)

Red. pozn.: V České republice se podává kojencům Nutrilon 1 Low Lactose nebo Nutrilon 1 Soya.


35

Sladký brambor, tuřín nebo pastinák

STAČÍ NA 4 PORCE

Použijte veliký sladký brambor, malý tuřín nebo dva

větší pastináky. Řádně omyjte, oloupejte a nakrájejte

na kostičky. Zalijte vařící vodou a pod pokličkou duste,

dokud zelenina nezměkne (15 až 20 minut). Můžete

vařit také v páře. Měkkou zeleninu z vývaru vytáhněte

a v mixéru z ní připravte pyré. Tekutinu nevylévejte,

a pokud je třeba, přilijte jí trochu do pyré.

Brambory

STAČÍ NA 10 PORCÍ

Omyjte, oloupejte a nakrájejte 400 g brambor, zalijte

vařící vodou a asi 15 minut vařte na mírném plameni.

Rozmíchejte, a abyste dosáhli žádané hustoty, přilijte

do brambor trochu tekutiny od vaření anebo mléko,

které vaše dítě obvykle pije (mateřské nebo umělou

výživu). Brambory můžete vařit také v pařáku.

Při výrobě pyré nepoužívejte mixér, protože

rozkládá škrob a dělá z hmoty lepkavou směs.

Místo mixéru použijte raději ruční mlýnek

(příp. šťouchadlo na brambory).

V troubě můžete připravit brambory pečené:

troubu předehřejte na 200 °C a brambory pečte

asi hodinu, dokud nezměknou. Vydlabejte vnitřek

a s trochou dětského mléka a malým množstvím

másla připravte pyré (ručně nebo v mlýnku,

šťouchadlem).

Mrkvový krém

STAČÍ NA 2 PORCE

Krémové pyré lze připravovat z mnoha různých druhů

zeleniny, do nichž přidáváme mléko a dětskou rýži.

Udělejte pyré z jedné veliké mrkve (asi 85 g), z níž

by mělo vzniknout asi 100 ml mrkvového pyré (viz

str. 34). Smíchejte lžičku dětské rýže (bez příchutě)

se dvěma lžičkami mléka, které vaše dítě obvykle

pije, a tuto směs rozmíchejte v zeleninové kašičce.

Podobného výsledku dosáhnete i tehdy, když místo

rýže použijete rozdrobenou půlku málo sladkého

sucharu

*)

smíchaného s mlékem. Než však suchar

do zeleninového pyré zamícháte, nechte ho chvíli

v mléce změknout.

Muškátová tykev

STAČÍ NA 6 PORCÍ

Muškátová tykev má přirozeně sladkou chuť, kterou

mají miminka ve značné oblibě.

Oloupejte tykev o váze zhruba 350 g. Zbavte

ji semínek a dužinu nakrájejte na kostičky velké

asi 2,5 cm. Vařte v páře anebo zalijte vařící vodou

a duste pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne

(asi 15 minut). Tykev pak dejte do mixéru, přilijte

trochu tekutiny zbylé z vaření a zpracujte v hladkou

kaši. *)

Red. pozn.: V České republice je doporučován až po šestém měsíci.

PRVNÍ FÁZE ODSTAVOVÁNÍ 35


44

Zeleninový vývar ☺

Zeleninový vývar představuje základ celé řady jídel, která připravujeme ze zeleniny. Lze

ho uchovávat v chladničce celý týden a rozhodně stojí za to, abyste si připravili vývar

vlastní, který nebude obsahovat sůl ani jiné nežádoucí přísady.

STAČÍ NA 900 ML

1 velká cibule, oloupaná

125 g mrkve, oloupané

1 stonek celeru

175 g různé kořenové zeleniny (sladký brambor, tuřín, pastinák), oloupané

½ pórku

25 g másla

1 balení bouquet garni

1 výhonek čerstvé petržele a 1 bobkový list

6 kuliček černého pepře

*)

900 ml vody

Všechnu zeleninu nakrájejte. Máslo rozpusťte ve velkém rendlíku a zpěňte na něm

cibuli; nechte 5 minut smažit. Přidejte ostatní přísady a zalijte vodou. Směs přiveďte

k varu a pod pokličkou hodinu vařte. Vývar sceďte a přes síto do něj vymačkejte

i všechnu šťávu z vyvařené zeleniny.

Pyré z mrkve a hrášku ☺

Mrkev i hrášek mají přirozeně sladkou chuť, která malé děti hodně láká.

STAČÍ NA 2 PORCE

200 g mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka

40 g mraženého hrášku

Kolečka mrkve nasypejte do rendlíku a zalijte vařící vodou. Mrkev vařte pod pokličkou

přibližně 5 minut. Přidejte k ní hrášek a vařte dalších 5 minut. Přilijte tolik vody zbylé

z vaření, abyste mohli udělat hladkou kašičku.

*)

Red. pozn.: Pro děti do jednoho roku se nedoporučuje do pokrmů přidávat koření.


49


50

První týden Časně ráno Snídaně Oběd Svačina Před spaním

1. a 2. den • prs/láhev • prs/láhev • prs/láhev

• dětská rýže

• prs/láhev • prs/láhev

3. a 4. den • prs/láhev • prs/láhev • prs/láhev

• kořenová

zelenina,

např. mrkev

či sladký brambor

• prs/láhev • prs/láhev

5. den • prs/láhev • prs/láhev • prs/láhev

• hruška

s dětskou rýží

• prs/láhev • prs/láhev

6. den • prs/láhev • prs/láhev • prs/láhev

• jablko

• prs/láhev • prs/láhev

7. den • prs/láhev • prs/láhev • prs/láhev

• zelenina, např.

muškátová tykev

či sladký brambor

• prs/láhev • prs/láhev

Druhý týden

1. a 2. den • prs/láhev

• jablko či

hruška

s dětskou rýží

• prs/láhev • prs/láhev

• kořenová

zelenina,

např. brambor,

pastinák či mrkev

• prs/láhev • prs/láhev

3. a 4. den • prs/láhev

• banán nebo

papája

• prs/láhev • prs/láhev

• sladká

zeleninová směs

• prs/láhev • prs/láhev

5. a 6. den • prs/láhev

• jablko či

hruška

• prs/láhev • prs/láhev

• sladký brambor,

muškátová tykev

nebo tuřín

• prs/láhev • prs/láhev

7. den • prs/láhev

• broskev

s banánem či

rozmačkaný

banán

• prs/láhev • prs/láhev

• mrkev

nebo mrkev

s pastinákem

• prs/láhev • prs/láhev

Jídelníček prvních chutí

VAŘÍME PRO KOJENCE A BATOLATA


57

Potraviny, z nichž už můžete vybírat

Vaše dítě v tomto věku může jíst potraviny, jako jsou

vajíčka, sýr, luštěniny, kuřata a ryby. Omezujte jídla,

která by mohla být nestravitelná, například špenát,

čočku, sýr, bobuloviny či citrusy, a netrapte se tím, že

některé potraviny, třeba luštěniny, hrášek a rozinky,

projdou zažívacím traktem dítěte, aniž jsou stráveny;

malé děti asi do dvou let nedokáží beze zbytku strávit

zeleninové lusky ani slupky z ovoce. Trávení jim

jistě usnadníme, když ovoce a zeleninu oloupeme,

rozmačkáme a zpracujeme na pyré. Co se týče potravin,

jako je chléb, mouka, těstoviny a rýže, zkuste sáhnout

raději po celozrnných, poněvadž ty jsou výživnější.

Jakmile vaše děťátko dovrší šest měsíců

a radostně se živí chlebem a dalšími potravinami

obsahujícími lepek, není už zapotřebí dávat mu

speciální dětské cereálie. Můžete používat běžné

cereálie pro dospělé, jež jsou stejně výživné,

a přitom daleko levnější. Vybírejte takové cereálie,

které obsahují více celozrnných obilovin a méně

cukru a soli. Mnoho lidí dětem stále podává jídlo

vychvalované reklamou, protože se domnívají,

že dlouhý seznam vitamínů a minerálů, uváděný

na krabici či skleničce, je zárukou větší kvality

a výživnosti. Avšak kojenci, kteří jedí dobře

vyváženou čerstvou stravu, dostávají přesně tolik

vitamínů a minerálů, kolik potřebují! Dětská strava

prodávaná v obchodech navíc většinou prochází

intenzivním tepelným zpracováním a její měkčí

struktura a nemastná neslaná chuť bude u vašeho

děťátka zpomalovat vývoj chuťových buněk.

Dávejte si také pozor na některé druhy

sucharů, které by podle reklamy měly představovat

„ideální stravu pro vaše miminko“. Mnohé jsou

přímo nabité cukrem – v některých je víc cukru

než v koblize. Raději kojenci dejte na žvýkání

kousek toastu anebo upečte suchary sami podle

jednoduchého receptu, který je uveden ve čtvrté

kapitole (viz str. 103).

Pro kojence do jednoho roku není jako hlavní

denní nápoj vhodné obyčejné kravské mléko,

protože neobsahuje takové množství železa ani

dalších živin, jež by dítěti postačovalo k řádnému

růstu. Plnotučné kravské mléko však můžete

používat při vaření nebo ho dítěti podávejte

s cereáliemi.

*)

Stanovit velikost porcí je velmi obtížné, poněvadž

množství jídla potřebné pro různé děti se výrazně

liší. Porce, kterou musí sníst jedno dítě, aby

mohlo setrvale růst, bývá u druhého dítěte zcela

jiná, i když jsou tyto dvě děti stejně staré a mají

i shodnou váhu. Rozdíl tkví v různé rychlosti

metabolismu, v úrovni aktivity a v potravě, kterou

jim podávají rodiče a která se může lišit co do

kalorické hodnoty. Množství potravy, jež dítě sní,

se navíc mění z týdne na týden – a to je naprosto

normální. Ve věku dovršených sedmi měsíců by měl

kojenec v ideálním případě dostávat tři pevná jídla

denně. Není špatný nápad nechat dítě pravidelně

zvážit v ordinaci dětského lékaře. Jestliže se vyvíjí

přibližně v souladu s růstovou křivkou uváděnou

v tabulce, jestliže se jeho míry a váhy od těchto

hodnot příliš neodchylují ani jedním směrem, je

zřejmé, že přijímá tolik potravy, kolik potřebuje.

Tohle zjištění je důležité proto, aby dítě nesklouzlo

k dolnímu rozmezí vývojové křivky, což by vedlo

k tomu, že neroste normálně, a není tudíž schopno

maximálně využít svůj genetický potenciál. *)

Red. pozn.: V České republice se doporučuje kravské mléko nejdříve od jednoho roku (použití při vaření).

DRUHÁ FÁZE ODSTAVOVÁNÍ 57


64

Pyré z broskve, jablka a jahod ☺

Toto pyré můžete obměnit tak, že místo broskve použijete 25 g borůvek.

STAČÍ NA 2 PORCE

1 velké jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kousky

1 velká zralá broskev, zbavená slupky a pecky, nakrájená na kousky

75 g rozpůlených jahod

1 polévková lžíce dětské rýže

Jablko vařte asi 4 minuty v páře. Na pařák pak přidejte broskev a jahody a vše vařte

ještě asi 3 minuty. Z ovoce umíchejte hladké pyré a zahustěte je dětskou rýží.

Jablka a meruňky s tofu ☺

Tofu je sójová hmota, která se vyrábí ze sójového mléka. Pokud chcete své dítě krmit

vegetariánskou stravou, tofu představuje skvělý zdroj bílkovin. Je rovněž výborným

zdrojem vápníku, takže když ho přidáte do ovocných či zeleninových pyré, zvýšíte

příjem vápníku u dětí, jež mají alergii na kravské mléko.

STAČÍ NA 2 PORCE

2 jablka bez jádřinců, oloupaná a nakrájená na kousky

6 sušených meruněk nakrájených na kousky

75 g jemného tofu

voda

Jablka a meruňky dejte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte směs k varu, ztlumte

plamen, přikryjte pokličkou a asi 5 minut duste. Přidejte tofu a směs zpracujte

ponorným mixérem na pyré.

*)

Red. pozn.: Tofu není vhodné pro děti do tří let. Může způsobit alergii.


79


Každá matka, která nemá v kuchyni alespoň

jednu kuchařku od Annabel Karmel, by to měla

bezodkladně napravit! The Sunday Times

Světový bestseller mezi kuchařkami

pro kojence a batolata

– první české vydání kuchařky světoznámé

autorky Annabel Karmel doplněné barevnými

fotografiemi, roztomilými ilustracemi a českou

předmluvou s odkazy na doporučení České

pediatrické společnosti i doplňujícími poznámkami

k jednotlivým receptům – od roku 1991, kdy kniha vyšla se Velké Británii

poprvé, se řadí mezi celosvětově uznávaná díla

v tomto oboru – respektuje nejnovější vědecké poznatky o stravování

dětí a důsledně se řídí požadavkem praktičnosti, aby

rodičům zkrátila čas strávený přípravou jídel – uvádí přes 200 rychlých a zdravých jídel, které

dětem chutnají a pomáhají jim zdravě „růst“ – přináší nové chutě a spojení, plány jídelníčků pro

kojence a batolata – představuje recepty pro běžný den i pro speciální

příležitosti, které budou chutnat všem členům

rodiny

Annabel Karmel napsala už 15 knih o vaření pro kojence,

starší děti i celou rodinu. Byla odborníkem na dětskou

výživu v britské televizní show. Nyní má svou vlastní

řadu výrobků a potravin, které maminkám pomáhají

s přípravou čerstvých pokrmů pro děti, a nabízí rovněž

mražená hotová jídla.

COVER DESIGN SMITH & GILMOUR, LONDON

ILLUSTRATION NADINE WICKENEDEN

PHOTOGRAPHY DAVE KING

ANAG, spol. s r. o.

Kollárovo nám. 698/7

Olomouc 772 00

www.anag.cz




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist