načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Vaříme pomalu - Lucie Grusová

Vaříme pomalu

Elektronická kniha: Vaříme pomalu
Autor:

35 receptů pro pomalý hrnec, bez lepku a přidaného cukru, ze základních surovin jako je maso, vejce, zelenina, ovoce a ořechy V kuchařce najdete lákavé recepty pro přípravu nejen ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  190
+
-
6,3
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Paleosnadno.cz
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 119
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

35 receptů pro pomalý hrnec , bez lepku a přidaného cukru, ze základních surovin jako je maso, vejce, zelenina, ovoce a ořechy V kuchařce najdete lákavé recepty pro přípravu nejen hlavních jídel a polévek, ale také dezertů a surovin, jako je třeba domácí kokosový jogurt. To vše napsané tak, aby je zvládl i naprostý kuchařský začátečník.

Zařazeno v kategoriích
Lucie Grusová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Vaříme pomalu

Lucie Grusová


2

Vaříme pomalu

Copyright © 2017, Lucie Grusová

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být šířena

nad rámec recenze bez výslovného souhlasu vydavatele.

V knize použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být

ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami

příslušných vlastníků.

Odpovědný redaktor: Lucie Grusová

Jazykové korektury: Nina Vachková

Editor: Petr Novák

Autor receptů a jejich fotografie: Lucie Grusová

Obálka: Petr Novák

Sazba: Petr Novák

Nakladatel: Lucie Grusová, Kytlická 780/16, 190 00 Praha 9

Vydání první

www.paleosnadno.cz

lucie@paleosnadno.cz

Kniha vyšla elektronicky.

978-80-906530-6-1 (PDF)

978-80-906530-7-8 (ePub)



4

Proč vařím jinak 6

Whole30 7

Paleo 7

Primal 7

Low Carb 7

Legenda k receptům 8

Pomalý hrnec 9

Snídaně 15

Pečená kachní paštika 16

Králičí rillettes s rozmarýnovými krekry 19

Polévky 22

Boršč 23

Gulášová polévka 26

Minestrone s tapiokovými nudlemi 28

Hlavní jídla 30

Asijský balzamiko bůček 31

Dušená hovězí líčka 34

Chili con carne s batáty 36

Kachna na pomerančích 39

Kančí guláš s tuřínovými plackami 42

Krkovička s batáty a fíkovým chutney 45

Kuře Cacciatore 48

Kuře Teriyaki 50

Losos v papilotě 53

Masové kuličky v omáčce arrabbiata 56

Pikantní špekáčky 58

Pikantní vepřová žebírka 60

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou 62

Roastbeef s batáty a česnekovou majonézou 64

Sekaná s celerovým pyré 67

Svíčková na smetaně 70

Vepřové na česneku 73

Vepřové koleno 76

Vepřové na kysaném zelí 78

Zelené thajské curry 80

Zelené thajské curry 81

Dezerty 83

Banánové brownies 84

Hruškový koláč 87

Obsah


5

Cheesecake 89

Crumble 92

Mrkvový dort 94

Nápoje 97

Jablečný cider 98

Suroviny 100

Ghee (přepuštěné máslo) 101

Hruškový džem 104

Kokosový jogurt 106

Poctivý kostní vývar 109

Netradiční suroviny 112

Citrónová tráva 113

Coconut Aminos 113

Curry pasta (červená, zelená, žlutá) 113

Ghee 113

Kokosová mouka 114

Kokosový olej 114

Limetové listy 114

Mandlová mouka 114

Psyllium 114

Sezamový olej 115

Sušené brusinky 115

Tapioková mouka 115

Uzená paprika 115

Vinný kámen 115

Obsah dle stravovacích stylů 116

Bezlepkové recepty 117

Primal recepty 117

Whole30 117

Paleo 118

Low Carb 119

6

Proč vařím jinak

Vaření mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly

o přípravě zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně

špatným jídlem. V mé kuchyni kralovala různá dochucovadla a předpřipravené směsi,

každý nový výrobek mě naplňoval obrovským nadšením a touhou ho vyzkoušet. Bylo mi

úplně jedno, že může být plný různých éček a aditiv. Etikety na potravinách jsem nečetla.

Věřila jsem, že by se na trh nedostalo nic, co by mi mohlo škodit. Slepě jsem důvěřovala

výrobcům. Chyba...

Následné zdravotní potíže a  výrazná nadváha mě donutily podívat se na potraviny

z  jiného úhlu. Začala jsem se v  oblasti stravování vzdělávat, zjišťovat a  zkoušet, jaký

dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny. A s tím jsem objevila nový svět vaření.

Začala jsem mnohem více přemýšlet nad tím, co kupuji, z čeho a jak vařím, co si dávám

na talíř. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže

postupně mizely. Dnes vím, že strava bez chemie, lepku a přidaného cukru je pro mě tou

správnou cestou.

Není podstatné jakou „nálepku“ svému stravování dáte. Někdo jí zásadně podle pravidel

palea či Whole30, jiný striktně počítá sacharidy, nebo celkově makra a kalorie, dalšímu

více vyhovuje primal či prostě strava bez lepku. Každý jsme jiný a každý potřebuje něco

jiného. Podstatné je ale vnímat, jak jídlo působí na naše tělo. Jestli nám energii a zdraví

dává, nebo nám je naopak bere.

Nechci vám proto vypisovat, proč a jak byste měli jíst. To je na vás. Vy si musíte najít svoji

správnou cestu. Chci vám jen ukázat, že skvělá a  chutná jídla se dají připravit z  těch

nejzákladnějších potravin, jako je zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce a ořechy. Inspirujte se.

7

Whole30

Krátkodobý (30 a více dní) striktní stravovací program určený k nutričnímu restartu organismu. Jeho cílem je

skoncování s nezdravými stravovacími návyky, obnovení zdravého metabolismu, ozdravení zažívacího traktu

a srovnání imunitního systému. Pravidla jsou postavená na zásadách palea (s drobnými odchylkami), navíc

jsou ale vyloučené i všechny pokrmy (byť z povolených surovin), které vyvolávají nezdravou psychologickou

reakci (například dezerty a  paleo pečivo). Více informací najdete na oficiálním webu www.whole30.com,

popřípadě u mě na stránkách paleosnadno.cz/whole-30/. Skvělým průvodcem programem jsou pak knihy

Jídlo na prvním místě a Whole30, které najdete ve všech větších knihkupectvích či přímo u nakladatelství

Melvil (www.melvil.cz).

Paleo

Stravovací zásady a  další principy inspirované způsobem života našich prapředků. Jedná se o  změnu v pří

stupu ke způsobu stravování a  obecně životnímu stylu. Paleo se vyhýbá obilovinám, luštěninám, mléčným

a nekvalitním průmyslově zpracovaným výrobkům. Hranice palea jsou poměrně měkké a každý autor je vnímá

trošku jinak. Proto nelze naprosto jednoznačně doporučit jediný zaručený zdroj informací. Obecné zásady lze

ale získat například na thepaleodiet.com, v českém jazyce pak na blog.paleo-doupe.cz/co-je-paleo/.

Primal

Zjednodušeně lze říct, že se jedná o  benevolentnější paleo se zařazením některých surovin, jako jsou

například tučné mléčné výrobky. Více informací najdete na stránkách autora programu Marka Sissona

www.marksdailyapple.com, v českém jazyce pak v jeho knize Primal Blueprint od nakladatelství Blue Vision

(bluevision.cz/primal-blueprint/)

Low Carb

Všechny výše uvedené stravovací směry by se v porovnání s konvenčním způsobem výživy daly označit jako

Low Carb, tedy nízkosacharidové. Záleží ale velmi na tom, jak to konkrétně vnímáte vy. Někdo se drží pod

maximální hranicí 20 g sacharidů za den pro dosažení nutriční ketózy, jiný si se stejným cílem povolí celkem

50 g, ostatní hranici pro Low Carb vnímají až někde u 150 g sacharidů za den. Nicméně v knize jsou takto

označené recepty, kdy se množství sacharidů na 1 porci pohybuje přibližně do 25 g.

Celkový čas na přípravu a vaření

Počet porcí

Kalorická hodnota (většinou na 1 porci)

Stravovací styl

Kategorie receptů

Makroživiny v gramech (sacharidy, tuky, bílkoviny) Legenda k receptům Všechny recepty jsou Primal a samozřejmě bez lepku. Pokud se stravujete striktně podle určitých pravidel, nemusíte procházet jednotlivá jídla a kontrolovat zda odpovídají právě vašemu stravovacímu stylu. Na konci kuchařky najdete přehledný seznam receptů seřazených podle jednotlivých stylů v následujících kategoriích: • Seznam Whole30 receptů • Seznam Paleo receptů • Seznam Low Carb receptů

9

Pomalý hrnec

Dloooooouho jsem se pořízení pomalého hrnce bránila. Proč bych si já, která relaxuje při vaření,

pořizovala něco, kde nemůžu koukat pod pokličku, míchat, ochutnávat, dochucovat, měnit teplotu

a vůbec jinak kouzlit? A ještě to bude trvat několik hodin, než se jídlo připraví. Jíst přece chcete hned

a ne za půl dne. No ne?

Jenže! Neodolala jsem a jeden malý pomalý hrnec, ten úplně nejobyčejnější, jsem si pořídila na

zkoušku. A nedávno k němu přibyl další – větší, s časovačem. Velmi často se stává, že mi doma běží

oba dva najednou. Proč mě nakonec přesvědčily, že se jejich koupě vyplatí?

Na to je úplně jednoduchá odpověď – šetří můj čas a jídla jsou z nich skvělá. Ano, pravda, příprava

většiny jídel trvá mnohem déle než třeba na plotně nebo v troubě. Nemusíte ale u toho stát, nebo to

jakkoliv kontrolovat. Můžete vařit a přitom klidně spát, nebo být dokonce v práci. Pomalý hrnec uvaří

za vás. Vy už jen přijdete k hotovému. Někdy je fajn dodělat na mase kůrčičku v troubě, ale většinou

si z pomalého hrnce prostě naservírujete hotové jídlo.

O úspoře elektrické energie nemluvě. Je přece jen rozdíl na několik hodin roztopit velkou troubu

nebo sporák, byť jen na nízkou teplotu, a pomalý hrnec s nízkou spotřebou. U některých jídel je

i velkou výhodou, že se teplota nemění skokově jako v případě trouby, ale pomalu stoupá až k cílové

hodnotě.

Když už jsme si řekli důvody, proč si vůbec pomalý hrnec pořídit, pojďme si také vysvětlit, co a jak

v něm vařit. Úplně nejlépe se pomalý hrnec hodí na přípravu vývarů, omáček a pečených mas. Těm

delší vaření či dušení za nižší teploty vyloženě prospívá. Platí to zejména pro hovězí maso, ale stejnou

parádu uděláte i s vepřovým či drůbežím. Při nákupu si vybírejte spíše tučnější kousky, než ty úplně

libové, jsou totiž pak šťavnatější. Naopak do hrnce nemusíte již přidávat žádný další tuk.

10

Kromě klasických masitých jídel se ale pomalý hrnec dá použít překvapivě i na přípravu dezertů či

nápojů. Proto kromě pečínek, omáček a polévek najdete v kuchařce i sladké dobroty.

Vybraných 35 receptů tvoří jen základní průřez tím, co můžete v „pomaláčku“ vykouzlit. Jakmile se

s tímto způsobem vaření lépe seznámíte, bude vás napadat spousta dalších lahůdek a stanete se

rychle přeborníkem ve vaření téměř bez práce, přesto s fantastickým výsledkem. Základní rady • Časy uvedené u jednotlivých receptů berte pouze jako orientační. Hrnce od každého výrobce sechovají malinko jinak. Některé mají kameninové nádoby, jiné teflonové či s keramickým povrchem, což

ovlivňuje jejich vlastnosti. Musíte proto postupně vychytat, jak funguje přímo ten váš. • Na finální dobu přípravy má i vliv teplota použitých surovin – chlazenému masu to bude trvat o něco

déle než tomu, které jste nechali odpočívat několik desítek minut při pokojové teplotě. Zalití surovin

horkou vodou zkrátí přípravu polévku oproti situaci, kdy k mražené zelenině přidáte vodu ledovou. • Celkovou dobu přípravy ovlivňuje i množství použitých surovin a míra zaplnění hrnce. Kilo masa se

peče kratší dobu, než třeba celá velká kachna. Maso nakrájené na kostky změkne rychleji než pečínka

vcelku. Hrnci naplněnému až téměř po okraj bude trvat příprava jídla déle, než když bude plný sotva

z poloviny. • Pokud do hrnce vložíte mražené suroviny, vždy je podlijte alespoň malým množstvím teplé vody, aby

nedošlo k prasknutí vnitřní nádoby díky velkému rozdílu teplot v jednom bodě. • Pokud tak není v receptu výslovně uvedeno, není pro vaření v pomalém hrnci potřeba používat příliš

mnoho tekutiny. Některé recepty je dokonce nutné připravovat zcela bez přidání vody. Díky tomu,

že se na rozdíl od plotny či trouby z pomalého hrnce prakticky neodpařuje žádná tekutina, platí, že

co do hrnce přidáte, v něm i zůstane, plus se něco vyvaří z masa či zeleniny. Někdy vás zkušenosti

z běžného vaření můžou zbytečně mást a nutit přidat více tekutiny, než uvádí recept. Raději se ho ale

držte. Pokud je přeci jen potřeba omáčku či polévku naředit, udělejte to až po uvaření celého pokrmu. • Během „pomalení“ hrnec zbytečně neotvírejte. Každým odkrytím poklice snížíte v  hrnci teplotu

(zejména během prvních hodin) a bude pak nutné dobu přípravy o něco prodloužit. • Pokud to způsob přípravy konkrétního jídla vyžaduje, podložte poklici složenou bavlněnou utěrkou.

Ta zachytí páru stoupající vzhůru a zabrání jí, aby se srážela na spodní straně pokličky a kapala zpátky

do jídla. Některé recepty, které můžete najít na internetu, doporučují v takových případech poklici buď

vůbec nepoužívat, nebo ji podložit měchačkou. Vždy je ale pak nutné myslet na to, že díky odklopené

poklici bude hrnec pracovat mnohem pomaleji (bude unikat potřebné teplo), při použití měchačky

bude zase vysrážená pára kapat zpátky do hrnce, což třeba u pečených dezertů není žádoucí. • V pomalém hrnci lze připravovat i zeleninu. Počítejte ale s tím, že se v něm chová úplně jinak, než jste

zvyklí normálně na plotně. Trvá jí to většinou déle než masu a zůstává více „al dente“, tedy na skus.

Proto, pokud ji chcete mít měkčí, nebo recept vyloženě vyžaduje, aby se úplně rozvařila (například

cibule v guláši), orestujte ji předem na tuku. • Stejně jako s tekutinou, nepřehánějte to při vaření v pomalém hrnci ani s ochucením. V malémuzavřeném prostoru, bez úniku páry, se všechny chutě znásobují a stačí proto do jídel přidávat jen menší

množství koření, než jste zvyklí. • Pokud do receptu patří smetana či mléko (týká se to zejména omáček a polévek), přidejte je do hrnce

až na samotný závěr a jen krátce povařte. Zabráníte tak jejich sražení. • U klasického pomalého hrnce, kde nenastavujete ručně přesné hodnoty cílové teploty, nemá smysl

během přípravy přepínat mezi stupni 1 a 2. Jejich cílové teploty jsou přibližně stejné, trvá jenrozdílnou dobu, kdy jich dosáhnou. Jakmile je dosaženo bodu těsně pod bodem varu (voda jen jemněprobublává), je úplně jedno, jestli máte hrnec zapnutý na Low či High. Přepnutím ani nesnížíte spotřebu

energie. Někteří výrobci uvádí, že při 1. stupni je cílová teplota o pár stupňů nižší než při druhém.

Osobně jsem si ale měřením spíše potvrdila, že výsledná nejvyšší teplota se mění v závislosti na typu

vařeného jídla a jeho obsahu tekutin, přítomnosti kostí v mase atd. • U některých receptů lze bez problémů jídlo připravovat jak na 1., tak i 2. stupeň, aniž by to mělo vliv

na výslednou chuť či konzistenci pokrmu. Některé zdroje uvádí, že pro přípravu na Low (1. stupeň)

stačí dobu uvedenou u High (2. stupeň) zdvojnásobit. Osobně se mi ale spíše potvrdilo, že stačí k času

High přidat přibližně 2 hodiny navíc. Tedy – pokud recept uvádí 4 hodiny na High, na Low bude stačit

6-7 hodin. • Na internetu můžete najít tabulky, které uvádí, jak dlouho je který druh masa nutné v hrnci ponechat.

Podobné údaje vám můžou pomoct v základní orientaci, vždy ale mějte na paměti, že uvedené časy

nezohledňují množství masa (připravit 2 kg kolena bude trvat déle než 0,5 kg bůčku), cílovou míru

propečení či podušení (guláš z kližky zabere mnohem více času než roastbeef z uzrálého nízkého

roštěnce). Maso nakrájené na kousky změkne rychleji než pečínka vcelku, přítomnost kostí v mase

dobu přípravy ještě o něco prodlouží. Vždy vařte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadovaného

výsledku. Ze začátku vás to asi bude stát pár nakouknutí pod pokličku, ale postupně se naučítebravurně časy odhadovat zcela neomylně sami. Na rozdíl od plotny, kde vás mezi skvělou lahůdkou

a totálním propadákem dělí minuty či dokonce vteřiny, u pomalého hrnce se většinou jedná o hodiny. • Základní podmínkou veškerého vaření (což platí i u toho pomalého) je, aby maso uvnitř dosáhlobezečné teploty (ne jen na povrchu). Týká se to zejména kuřecího a vepřového masa. Tato bezpečná

vnitřní teplota se pohybuje přes 70 °C u vepřového a třeba kuřecích prsou, u drůbežíhonevykostěného masa je potřeba dosáhnout teploty ještě vyšší (až kolem 80 °C). Jestli se obáváte, zda tu

správnou teplotu poznáte, můžete si do začátků pořídit kuchařský teploměr. Stačí ale připravit pár

receptů s dodržením uvedeného množství a stanovených časů a postupně získáte jistotu ohledně

dostatečné tepelné úpravy, aniž byste potřebovali ujištění od teploměru. Programy u pomalého hrnce Každý pomalý hrnec (alespoň co jsem měla šanci zjistit, protože výrobků a značek je čím dál tím více) má 2 základní nastavení pro vaření a většina i stupeň pro udržování teplého jídla. U některých pak najdete program Auto. 1. stupeň (Low)

• ideální pro vaření vývarů a omáček, trhaného masa či bůčku

• cílové teploty okolo 98 °C je dosaženo přibližně po 4 hodinách (při naplnění hrnce z více než

poloviny, při pokojové teplotě vstupních surovin a vysokém obsahu vody)

2. stupeň (High)

• hodí se lépe na přípravu pečínek či dezertů

• cílové teploty okolo 98 °C je dosaženo dříve než u Low, přibližně po o něco málo více než 2 hodinách

(opět v závislosti na míře naplnění hrnce, vstupní teplotě použitých surovin a obsahu vody)

Keep Warm

• při tomto nastavení udržuje hrnec jídlo při teplotě mírně nad 70 °C

• program lze použít například i pro přípravu roastbeefu či vepřové panenky, kde je cílem pomalé

propečení za nižších teplot než u 1. a 2. stupně

• některé hrnce s časovačem se do tohoto programu přepnou samy po uplynutí nastavené doby

• jídlo by se při tomto nastavení nemělo udržovat déle než 5 hodin Auto

• u některých hrnců najdete i program Auto, který se u jednotlivých značek liší svou funkcí

• nejčastěji se jedná o automatické přepnutí mezi 2. a 1. stupněm přibližně po 2 hodinách (osobně

v tomto nastavení díky velmi podobným, ne-li přímo totožným teplotám nevidím žádný přínos)


15

Snídaně


16

Pečená kachní paštika


17

ObsahSnídaně

Pečená kachní paštika

Postup přípravy

Dvě střední oloupané klasické cibule nakrájejte na kostičky

a  orestujte je dozlatova na lžíci sádla. Jakmile cibule začne

hnědnout, přidejte rozdrcený česnek a  nakrájené oloupané

jablko zbavené jádřince. Za občasného promíchání nechte

jablko mírně rozpustit a česnek rozvonět.

Pomocí ponorného mixéru (nebo v klasickém stolním) vypracujte

do hladké směsi opečenou cibuli s jablkem a česnekem, zbytek

sádla, očištěná syrová játra, na kousky nakrájené upečené

kachní maso, nadrobno nakrájený rozmarýn, sůl a  pepř

(ideálně bílý či zelený kvůli barvě a  jemnější chuti). Vzhledem

k vysokému obsahu tuku je nutné paštiku osolit o něco více, než

jste normálně zvyklí. Abyste nemuseli ochutnávat připravenou

směs se syrovými játry, můžete její malé množství opéct na

pánvi či nechat chvíli vařit v  mikrovlnce a  pak podle potřeby

dochutit.

Vhodnou nádobu, která se vám vejde do pomalého hrnce,

vystelte alobalem a nalijte do ní připravený základ na paštiku.

Pomalý hrnec naplňte vodou, tak aby sahala do poloviny výšky

nádoby s paštikou. Hrnec zakryjte složenou bavlněnou utěrkou

(ta zachytí případné kapky) a  zaklopte poklicí. Hrnec zapněte

5 hodin (včetně vychlazení)

5 porcí

Suroviny

150 g cibule (2 střední)

100 g oloupaného jablka (1 menší)

20 g česneku (5 stroužků)

100 g sádla (4 plné lžíce)

500 g kachních jater

250 g upečeného kachního masa

2 lžičky drobně pokrájeného čerstvého

rozmarýnu

sůl

pepř

60 g lněných semínek (5 plných lžic)

60 g sezamových semínek (4 vrchovaté

lžíce)

100 g kešu ořechů (4 hrsti)

100 g dýňových semínek (1/2 hrnku)

100 g slunečnicových semínek

(1/2 hrnku)

50 g psyllia (6 vrchovatých lžic)

60 g mandlové mouky (1/2 hrnku)

1 vrchovatá lžička drceného kmínu

10 g vinného kamene (2 plné lžičky)

Paštiku mají většinou rádi i ti, kteří jinak játra nemusí. Taková ta běžná, mazací, už je pro mnoho

domácích kuchařů naprostou klasikou. Zkusili jste ji ale jednou upéct v  parní lázni? I  s  tím vám

může pomoct pomalý hrnec. K tomu křupavý chlebíček a nakyslá zkaramelizovaná cibulka. Mňam!

1220 kcal na 1 porci

Whole30 *, Paleo, Primal, Low Carb *

Snídaně, Hlavní jídla

39g S – 91g T – 58g B na 1 porci *




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist