načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Vánoční a silvestrovská kuchařka - Lucie Grusová

Vánoční a silvestrovská kuchařka

Elektronická kniha: Vánoční a silvestrovská kuchařka
Autor:

Jíte celý rok zdravě, vyhýbáte se lepku, rafinovanému cukru a nechcete tento styl stravování porušit ani během Vánoc a Silvestra? Nebo hledáte jen inspiraci na nové netradiční recepty? ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  90
+
-
3
boky za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Paleosnadno.cz
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 70
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Jíte celý rok zdravě, vyhýbáte se lepku, rafinovanému cukru a nechcete tento styl stravování porušit ani během Vánoc a Silvestra? Nebo hledáte jen inspiraci na nové netradiční recepty? Pak je tahle kuchařka přesně pro vás. Najdete v ní 25 lákavých receptů pro štědrovečení stůl i silvestrovskou párty. Většinu z nich ale uplatníte při mnoha slavnostních příležitostech během celého roku.

Zařazeno v kategoriích
Lucie Grusová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

KUCHAŘKA

Vánoční a silvestrovská

Lucie Grusová


2

Vánoční a silvestrovská kuchařka (UKÁZKA)

Copyright © 2016, Lucie Grusová

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být šířena

nad rámec recenze bez výslovného souhlasu vydavatele.

V knize použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být

ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami

příslušných vlastníků.

Odpovědný redaktor: Lucie Grusová

Jazykové korektury: Nina Vachková

Editor: Petr Novák

Autor receptů a jejich fotografie: Lucie Grusová

Obálka: Petr Novák

Sazba: Petr Novák

Nakladatel: Lucie Grusová, Kytlická 780/16, 190 00 Praha 9

Vydání první

www.paleosnadno.cz

lucie@paleosnadno.cz

Kniha vyšla elektronicky.



4

Vánoční cukroví 7

Kešu kuličky v čokoládě 8

Linecké cukroví s jablečnou marmeládou 10

Nepečené kešu roládky 12

Ořechové koláčky s kávou 14

Ořechové kuličky 16

Ořechové řezy 18

Rychlé kokosky 20

Skořicové sušenky 22

Vanilkové rohlíčky 25

Likéry 27

Čokoládový likér 28

Kávový likér s kokosovou šlehačkou 30

Vaječný likér 32

Štědrý večer 34

Dýňový štědrovečerní salát 35

Houbový kuba 38

Kuřecí salát 40

Slavnostní kuřecí polévka 42

Smažené řízky 44

Silvestr 47

Cibulové kroužky 48

Gravlax 50

Pečené hrušky ve slanině 53

Pikantní koktejlové masové kuličky 55

Semínkové krekry 57

Tuňákové jednohubky 59

Zkaramelizované chilli ořechy 61

Mini burgery 63

Obsah

Červeně značené položky obsahu najdete

níže v ukázce. Z ostatních receptů jsou

v ukázce k dispozici pouze fotografie.


5

Období Vánoc a konce roku bývá, co se týká dodržování určitých stravovacích zásad, to nejkritičtější.

Na každém rohu na Vás číhají různá lákadla v podobě vánočního cukroví, řízků, bramborového salátu

a spousty chuťovek na silvestrovské párty. A jen těžko se odolává, vím.

Zkuste se ale na tohle období připravit a mějte v záloze pár receptů, díky kterým tyhle nástrahyzvlád

nete a ještě si pochutnáte. Není bezpodmínečně nutné do všeho sypat kilo pšeničné mouky a hromady

rafinovaného cukru ;-) Krásně si vystačíte s ořechy, datlemi, hořkou čokoládou a medem, výjimečně

můžete sáhnout i po alternativách v podobě kokosového cukru či erythritolu.

Recepty jsem tentokrát (na rozdíl od velkých sezónních kuchařek) neoznačovala štítky Whole30, Paleo,

Primal či Low Carb, ani nepočítala makra či kalorickou hodnotu. Těmito údaji se stejně koncem roku

nikdo moc nezaobírá. Tak to nedělejte ani Vy. Prostě si to období užijte :-)

Mějte krásné Vánoce a šťastný Nový rok


6

Vánoční cukroví


7

Kešu kuličky v čokoládě


8

Kešu kuličky v čokoládě

Postup přípravy

Kešu ořechy, 60 g kakaového másla (20 g si ponechte na

závěrečné ozdobení kuliček), med a vanilkový extrakt vypracujte

ve stolním mixéru do dokonale hladké směsi. Přístroj budete

muset často zastavit a  směs seškrábnout ze stran. Zabráníte

tak i  spálení motoru. Nějakou dobu to zabere, proces ale

nijak nezkracujte. Potřebujeme, aby směs byla krásně hladká

a vláčná.

Hotovou směs dejte alespoň na 30 minut do lednice vychladit.

Pak z  ní vytvořte 30 kuliček a  ty nechte prudce zchladit

v  mrazáku. Mezitím si rozpusťte čokoládu. Můžete použít

mikrovlnnou troubu nebo kostičky čokolády nechte na plotýnce

roztát v co nejmenší pánvičce na nízkou teplotu.

Do rozpuštěné čokolády v  několika dávkách vložte zchlazené

kešu kuličky a krouživým pohybem nádobou je nechte čokoládou

obalit ze všech stran. Udělejte to ale rychle. Nechceme, aby se

kuličky začaly rozpouštět. Zároveň se čokoláda od ledového

povrchu kuliček poměrně rychle zchlazuje a tuhne.

Obalené kuličky vraťte zpět do mrazáku. Rozpusťte si zbylé

kakaové máslo (opět buď v  mikrovlnné troubě nebo v  malé

pánvičce na plotně). Tekutým kakaovým máslem pocákejte

zchlazené kuličky. Jejich ledový povrch zajistí, že tekuté máslo

rychle ztuhne a zachytí se na jejich povrchu.

Hotové kuličky uchovávejte v lednici a podávejte chlazené.

2 hodiny (včetně chlazení)

30 kuliček

Suroviny

200 g kešu ořechů

80 g kakaového másla

30 g medu

20 kapek vanilkového extraktu

40 g hořké vysokoprocentní čokolády


9

Linecké cukroví s jablečnou

marmeládou


11

Nepečené kešu roládky


13

Ořechové koláčky s kávou


15

Ořechové kuličky


17

Ořechové řezy


18

Ořechové řezy

Postup přípravy

Ve stolním mixéru si rozdrťte pekanové ořechy. Nemixujte

je příliš dlouho, ať vám z  nich nevznikne máslo. Drť si dejte

stranou a pak v mixéru rozdrťte na jemnou kaši 40 g sušených

datlí, 1 lžíci kokosového mléka a 1 lžíci kokosového oleje. Směs

smíchejte s drcenými pekanovými ořechy.

Formu na přípravu řezů (přibližně 15 x 15 cm) vyložte

potravinovou fólií či alobalem a  na ní pak upěchujte vrstvu

datlovo-ořechové směsi. Vložte ji vychladit do mrazáku.

Mixér si vymyjte a pak v něm rozmixujte dohladka 100 g kešu

ořechů, 2 lžíce kokosového oleje a  2 lžíce kokosového mléka.

Chvíli to zabere. Vytrvejte ale, dokud směs nebude opravdu

dokonale hladká. Pak ji namažte na ztuhlou datlovo-ořechovou

vrstvu a vraťte zpět do mrazáku.

V  mixéru rozsekejte najemno 50 g kešu, 3 lžíce kokosového

oleje, 10 g datlí a přibližně 25 g čokolády (zbytek si nechte na

ozdobu řezů při servírování). Z  hladké směsi vytvořte třetí

vrstvu řezu a dejte ho do lednice vychladit (alespoň na hodinu,

ideálně do druhého dne).

Vychlazený řez nakrájejte na malé kostičky a  posypte

nastrouhanou čokoládou. Uchovávejte v  lednici a  podávejte

chlazené.

2 hodiny (včetně vychladnutí)

20 kostiček

Suroviny

100 g pekanových či vlašských ořechů

50 g sušených vypeckovaných datlí

150 g kešu ořechů

3 lžíce kokosového mléka

6 zarovnaných lžic kokosového oleje

30 g hořké vysokoprocentní čokolády


19

Rychlé kokosky


21

Skořicové sušenky


24

Vanilkové rohlíčky


26

Likéry


27

Čokoládový likér


28

Čokoládový likér

8 hodin (včetně vychlazení)

10 x 0,5 dcl

Suroviny

4 dcl kokosového mléka

50 g vypeckovaných datlí

1 svitek celé skořice

40 g hořké vysokoprocentní čokolády

2 lžičky hořkého kakaa

1 dcl kvalitního rumu, koňaku

nebo whisky

Postup přípravy

V kokosovém mléku perfektně rozmixujte nadrobno nakrájené

datle. Do směsi přidejte celou skořici, nalámanou čokoládu

a kakao. Na mírném ohni nechte za stálého míchání čokoládu

v  mléce rozpustit a  spojit se s  ním v  jednotnou, dokonale

hladkou hmotu.

Do hotového čokoládového mléka přidejte alkohol podle volby

(lze případně i zcela vynechat), promíchejte, vše přelijte (včetně

skořice) do vhodné láhve a  dejte alespoň přes noc vychladit.

Před podáváním likér dobře protřepejte. Uchovávejte v chladu.

29

Kávový likér s kokosovou

šlehačkou

31

Vaječný likér

33

Štědrý večer

34

Dýňový štědrovečerní salát

Dýňový štědrovečerní

salát

Postup přípravy

Dýni rozkrojte napůl, pomocí lžíce vydlabejte měkký střed

se semínky a  očištěné poloviny položte řezem dolů na plech

vyložený pečícím papírem. Neoloupanou, ale omytou dýni

vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a  pečte, dokud dýně

nezměkne tak, že do ní bez obtíží půjde zapíchnout vidlička. To

podle velikosti dýně a  její zralosti trvá okolo 20 minut. Pozor,

ať dýni nepřepečete. Po nakrájení by se při míchání v  salátu

rozpadala. Jakmile je dýně upečená tak akorát, vyndejte ji

z trouby a nechte vychladnout.

Zatímco se dýně peče, dejte si do jemně osolené vody vařit

doměkka nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Podle

velikosti kousků to zabere 10-15 minut. Vedle v  hrnci uvařte

natvrdo vejce.

Nakrájejte si nadrobno cibuli a  omyté neoloupané jablko

zbavené jádřince, na kostičky 1-2 cm vychladnutou dýni (včetně

slupky). Vše smíchejte dohromady spolu s okapanou uvařenou

zeleninou a  oloupanými vejci nakrájenými na malé kostičky.

Směs osolte, opepřete a  spojte majonézou. Na závěr vše

dochuťte podle potřeby*. Salát nechte před podáváním alespoň

půl hodiny odležet v  chladu, nejlépe ale chutná druhý až třetí

den.

1,5 hodiny (včetně vychladnutí)

12 porcí

Suroviny

1,5 kg dýně hokaido

6 vajec

200 g mrkve

150 g celeru

100 g petržele

200 g cibule

250 g kyselejšího zeleného jablka

350 g domácí majonézy

sůl

pepř

1 citrón

2 lžičky hořčice


36

* Závěrečné dochucení salátu hodně záleží na vašich chuťových

preferencích a  také použitých surovinách. Do salátu se více

hodí kyselejší odrůdy jablka, protože mírně nahradí absenci

sladkokyselých okurek. Vy je samozřejmě můžete dle vlastního

uvážení použít, popřípadě nahradit okurkami kvašenými, které

neobsahují cukr.

Pokud vám salát přijde málo chuťově výrazný nebo naopak

moc sladký, přidejte do něj šťávu z  citrónu a/nebo trošku

hořčice. Nebojte se ho i  trošku víc osolit a  opepřit, než jste

zvyklí u bramborového salátu.


37

Houbový kuba


39

Kuřecí salát


41

Slavnostní kuřecí polévka


43

Smažené řízky


46

Silvestr


47

Cibulové kroužky


49

Gravlax


52

Pečené hrušky ve slanině


53

Pečené hrušky

ve slanině

30 minut

15 plátků

Suroviny

300 g hrušky bez jádřince

200 g slaniny

40 g pekanů nebo vlašských ořechů

15 g medu

10 g balzamika

20 g parmezánu

Postup přípravy

Hrušky zbavené jádřince (neoloupané) nakrájejte na měsíčky

silné 0,5-1 cm. Každý omotejte tenkým plátkem slaniny.

Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a  vložte

do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte přibližně 25 minut, dokud

slanina nezezlátne a nezačne být krásně křupavá.

Ořechy nalámejte na menší kousky. Promíchejte je s  medem

a balzamikem. Ve vhodné malé nádobě je vložte do trouby ke

hruškám a pečte za občasného prohrábnutí přibližně 15 minut.

Během této doby by se mělo balzamiko vypéct a spolu s medem

krásně obalit ořechy.

Každý upečený plátek hrušky posypte zkaramelizovanými

ořechy a  pro zvýraznění chuti i  hoblinkami parmezánu. Ten

můžete případně nahradit i  rozdrobenými kousky kozího sýra

nebo nivy.

Upečené hrušky můžete podávat hned, chutnají ale skvěle teplé

i studené.

54

Pikantní koktejlové

masové kuličky

56

Semínkové krekry

58

Tuňákové jednohubky

60

Zkaramelizované chilli ořechy

62

Mini burgery



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist