načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Uzdravující nápoje a klíčené rostliny - Irina Kovaľová

Uzdravující nápoje a klíčené rostliny
-13%
sleva

Kniha: Uzdravující nápoje a klíčené rostliny
Autor: Irina Kovaľová

Bohatý receptář na rozmanité zdravé a lahodné nápoje. Šťávy a jejich směsi působí na lidský organismus velmi blahodárně. Jejich účinek významně vzrůstá přidáváním šťávy z ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  428 Kč 372
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
12,4
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: EUGENIKA
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 378
Rozměr: 200,0x132,0x28,0 mm
Úprava: ilustrace
Vydání: První vydání
Skupina třídění: Fyzioterapie. Psychoterapie. Alternativní lékařství
Hmotnost: 0,288kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Datum vydání: 201604
ISBN: 978-80-8100-447-6
EAN: 9788081004476
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Bohatý receptář na rozmanité zdravé a lahodné nápoje. Šťávy a jejich směsi působí na lidský organismus velmi blahodárně. Jejich účinek významně vzrůstá přidáváním šťávy z naklíčených obilovin. Tento receptář obsahuje i metodiku nakličování zrnin. Velmi chutné a cenné nápoje představují mošty a kvasy z ovoce. Pro ty, kteří se nemohou obejít bez kávy a čaje, nabízíme recepty na různé čajové a kávové nápoje, jež jsou chutnější a pro organismus užitečnější než obyčejný čaj nebo káva. Silný a zdravý upevňující účinek má také kakao a čokoládové nápoje. Nechybí zde ani léčivé čaje. Mohou obsahovat květy, lístí, plody, semena, kořeny, hlízy i kůru různých rostlin. Lze do nich přidávat také suché plody, bobule a slupky z jablek nebo citronů. (šťávy, smoothies, čaje podle zdravotních potíží)

Další popis

V poslednej dobe čoraz viac ľudí objavuje výhody ovocných a zeleninových koktailov, tzv. smoothies. Okrem zdroju vitamínov sú vhodným doplnkom pre toho, kto chce zdravo žiť, pre aktívnych ľudí, alebo pre toho, kto si musí upraviť stravu kvôli zdravotným problémom. Naša knižka prináša nielen nesmierne bohatý receptár, ale zároveň približuje čitateľovi všetky podstatné informácie o týchto typoch nápojov a ich zložkách. Vôbec prvýkrát sa objavuje jedinečná a neobvyklá možnosť rozšíriť tieto RAW nápoje o ďalší unikátny element – klíčky, ktoré sú samé osebe mimoriadne zdravé a bohaté na zdraviu prospešné látky, ale sa aj vynikajúco hodia do kombinácie s ovocnými a zeleninovými šťavami. Okrem takýchto receptov tu nájdete aj návod, ako si obilné klíčky pestovať doma, a vôbec všetko, čo treba o tejto téme vedieť. Ďalšou výhodou knihy, je, že okrem bežných smoothies štiav obsahuje vysvetlenia a teoreticky podložené informácie aj o ďalších druhoch obľúbených lahodných nápojov, opäť spolu s návodmi a pestrými, vynikajúcimi receptami, ako ich pripraviť zdravo. Konkrétne ide o mošty a kvasy z ovocia, čajové a kávové nápoje, a dokonca kakao a čokoládové nápoje. Nechýbajú ani liečivé čaje (ktoré môžu obsahovať kvety, listy, plody, semená, bobule, korene, hľuzy aj kôru či šupky). Veľkou výhodou je, že recepty na šťavy, koktaily a čaje sú zoradené tematicky, podľa zdravotných účinkov (respektíve podľa toho, aký máte problém a aký liečivý nápoj by vám pri ňom mohol pomôcť). To robí z knihy nielen prehľadnú, ale zároveň veľmi praktickú príručku pre všetkých milovníkov týchto nápojov, ako aj pre každého, kto by sa chcel naučiť využívať ich liečivý potenciál.


Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

5

Obsah

PŘEDMLUVA .................................................................9

TRÁVICÍ TRAKT ........................................................15

1. Šťávy a směsi šťáv .................................................16

2. Čaje .........................................................................22

3. Koktejly ..................................................................27

SRDEČNÍ A CÉVNÍ SOUSTAVA ...............................39

1. Šťávy a směsi šťáv .................................................40

2. Čaje .........................................................................48

3. Koktejly ..................................................................51

JÁTRA A ŽLUČNÍK ....................................................55

1. Šťávy a směsi šťáv .................................................56

2. Čaje .........................................................................59

3. Koktejly ..................................................................61

LEDVINY A MOČOVÝ MĚCHÝŘ ...........................65

1. Šťávy a směsi šťáv .................................................66

2. Čaje .........................................................................71

3. Koktejly ..................................................................74

OPĚRNÝ A POHYBOVÝ APARÁT A ZUBY ..........77

1. Šťávy a směsi šťáv .................................................78

2. Čaje .........................................................................81

3. Koktejly ..................................................................83

ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ........................................89

1. Šťávy a směsi šťáv .................................................90

2. Čaje při cukrovce a dalších onemocněních žláz

s vnitřní sekrecí ......................................................93

3. Koktejly ..................................................................97

REPRODUKČNÍ SOUSTAVA ...................................101

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................102

2. Čaje .......................................................................106

3. Koktejly ................................................................110 NACHLAZENÍ A OZDRAVOVÁNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY .............................................115

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................116

2. Čaje pro léčení chorob z nachlazení, kašle

a pneumonie .........................................................121

3. Koktejly ................................................................128

NERVOVÁ SOUSTAVA .............................................135

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................136

2. Čaje při nervových poruchách, bolestech hlavy

a nespavosti ..........................................................140

3. Koktejly ................................................................142

TONIZUJÍCÍ, POSILUJÍCÍ A VITAMINOVÉ

NÁPOJE PRO DOSPĚLÉ I DĚTI ............................147

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................148

2. Posilující a tonizující vitaminové čaje .................153

3. Koktejly ................................................................160

PRO OBNOVENÍ NARUŠENÉ LÁTKOVÉ

VÝMĚNY A PROTI ALERGIÍM .............................185

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................186

2. Čaje při dně a alergiích ........................................189

3. Koktejly ................................................................193

NÁPOJE PŘI ATEROSKLERÓZE .........................197

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................198

2. Čaje při ateroskleróze ..........................................200

3. Koktejly ................................................................203

ZVÝŠENÍ LAKTACE KOJÍCÍCH MATEK ..........209

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................210

2. Čaje, které podporují tvorbu mateřského mléka .211

3. Koktejly ................................................................214

PRO ZHUBNUTÍ ........................................................217

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................218

2. Čaje pro hubnutí ...................................................220

3. Koktejly pro hubnutí ............................................225 PRO ZLEPŠOVÁNÍ ZRAKU ...................................229

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................230

2. Čaje pro zlepšení zraku ........................................232

3. Koktejly pro zlepšení zraku .................................234

OMLAZUJÍCÍ NÁPOJE ...........................................239

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................240

2. Omlazující čaje ...................................................241

3. Omlazující koktejly ..............................................242

PREVENCE A LÉČBA

ZHOUBNÝCH NÁDORŮ ..........................................245

1. Šťávy a směsi šťáv ...............................................246

2. Čaje pro léčení a profylaxi rakoviny ...................248

3. Koktejly ................................................................253

KVASY ..........................................................................257

MOŠTY ........................................................................267

HORKÉ A CHLADNÉ KÁVOVÉ NÁPOJE ...........271

KAKAO ........................................................................280

ČOKOLÁDOVÉ NÁPOJE ........................................281

ČAJOVÉ HORKÉ A STUDENÉ NÁPOJE .............284

SIRUPY ........................................................................293

KLÍČENÍ ROSTLIN ..................................................299

Úvod .........................................................................300

Starodávné lékařství a moderní potraviny ...............303

Od semínka k výživnému pokrmu ...........................307

Naklíčené rostliny a zdraví ......................................317

Rostliny vhodné ke klíčení ......................................324

Domácí pěstování rostlinných klíčků ......................335

Slunečnice a pohanka ...............................................356

Jednoduché recepty z rostlinných klíčků .................367

EPILOG ........................................................................378


15

TRÁVICÍ TRAKT

Šśávy, èaje, koktejly


16

1. Šťávy a směsi šťáv

P

ro ozdravování orgánů trávicí soustavy je vý

hodné používat různé šťávy. Kromě blahodár

ného vlivu na trávicí trakt působí léčivě i na další orgány a soustavy orgánů a zásobují náš organismus všemi látkami (vitaminy, minerálními solemi, organickými kyselinami atd.), jež naše tělo nutně potřebuje pro zachování zdraví. Šťávy se musí pít jen čerstvě připravené. Není třeba je každý den měnit. Nejlepší je po dobu 2–4 týdnů pít jednu šťávu a potom používat jinou.

Šťávu z vodnice (brukev řepák, Brassica rapa – pozn. překl.) je třeba vylisovat z kořenů, které nemají bílé prstence, a před použitím musí být v otevřené nádobě v chladničce nejméně 4 hodiny, neboť tato šťáva obsahuje volné látky, které škodí zdraví. Šťávu špenátu se doporučuje lisovat jen z čerstvě sklizených rostlin (nejpozději 2–3 dny po sklizni), protože při delším uskladnění se v nich tvoří škodlivé látky. Šťávy celeru, vodnice, ředkve a ředkvičky je vhodné lisovat z kořenů společně s natí.

Pití šťáv – a ještě lépe jejich směsí – je třeba začít od jedné lžíce a postupně množství zvyšovat až na jednu sklenici.

Zeleninové šťávy pro léčení žaludku a střev

Šťáva z bílého zelí se musí pít bez soli, neboť přidáním soli se léčivá schopnost ztrácí. Je to účinný prostředek pro léčení žaludečních vředů a dvanácterníku. Užitečné jsou i šťávy dalších druhů zelí: kedlubnu, květáku, a zejména brokolice.

Celý trávicí trakt ozdravují šťávy z cukety, tykve a vodnice. Zlepšují trávení, normalizují stolici, hojí vředy a zabraňují vývoji rakoviny žaludku a střev.

Velmi užitečná je šťáva ze syrových bramborových hlíz. Reguluje kyselost žaludečních šťáv, odstraňuje pálení žáhy, zácpu, bolesti žaludku a střev, nevolnost a zvracení, napomáhá rychlému zacelení vředů.

Směsi zeleninových šťáv pro léčení trávicího traktu

Směs rajčatové šťávy s celerovou šťávou (poměr 3:1) zlepšuje trávení, působí zhoubně na škodlivou mikroflóru ve střevech, pomáhá při zácpě, při gastritidě se sníženou kyselostí žaludeční šťávy, při žaludečním nebo dvanácterníkovém vředu.

Směs šťávy z bílého zelí se šťávou mrkve (1:1) je výborný prostředek pro léčení gastritidy, žaludečního a dvanácterníkového vředu, kolitidy a zácpy. Směs šťávy z bílého zelí se šťávou vodnice (1:1) zabraňuje rozvoji rakoviny žaludku a střev. Směs šťávy řeřichy seté (zahradní) s mrkvovou šťávou a šťávou z červené sladké papriky (1:3:1) je silný očistný prostředek pro střeva, likviduje zácpu, léčí žaludek a střeva, pomáhá při hemoroidech i žaludečních a střevních kolikách. Směs mrkvové šťávy s cibulovou šťávou (do 1 sklenice mrkvové šťávy přidat 1 lžíci šťávy z kuchyňské cibule, póru, pažitky, lze použít i cibuli zimní nebo listovou (Allium nutans – u posledních dvou se nepodařilo ověřit pěstování mimo Rusko, především v ČR – pozn. překl.) léčí žaludek včetně žaludečního a dvanácterníkového vředu, střeva, hemoroidy, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Směs šťáv vodnice, mrkve a cibule (1:1:1) je výborný prostředek pro léčení a profylaxi žaludečních a dvanácterníkových vředů (ale nikoli v době zostřování potíží). Ozdravuje celý trávicí trakt a náleží mezi dobré protinádorové prostředky.

Pro orgány trávení je rovněž užitečná směs šťáv rebarbory (lisovat z kořenů a listů) a mrkve (1:1) s medem (podle chuti). Stimuluje činnost zažívacího traktu a působí jako mírné projímadlo. Je to dobrý prostředek pro léčení střevní atonie. Rebarborová šťáva se nesmí pít při dně, při výskytu močových kamenů a při hemoroidech.

Směs šťávy z listového salátu s mrkvovou šťávou (1:1) léčí a omezuje zácpu a střevní atonii, pomáhá při chronických gastritidách se zvýšenou kyselostí žaludeční šťávy i při žaludečním či dvanácterníkovém vředu. Místo šťávy salátu můžete použít okurkovou šťávu. Do jedné sklenice takové směsi je dobré přidat 1–2 lžíce pampeliškové šťávy.

Směs šťávy z vodnice se šťávou z pastináku a petržele (na 3/4 sklenice šťávy z vodnice 2 lžíce šťávy z bulvy pastináku a 1 čajovou lžičku z petrželové natě) ozdravuje celý trávicí trakt a pomáhá při střevních a žaludečních kolikách.

Směs mrkvové šťávy se šťávou z vodnice a citronu (půl sklenice mrkvové šťávy, půl sklenice šťávy z vodnice, přidat 1 lžíci citronové šťávy) je účinná při hemoroidech a směs mrkvové šťávy se šťávou ze špenátu (4:1) normalizuje kyselost žaludeční šťávy, preventivně působí proti rakovině žaludku a také ji léčí. Směs šťáv mrkve, celeru a ředkvičky (3:2:1) očišťuje organismus od slizu a obnovuje sliznice střev a žaludku.

Při špatné práci střev, zácpách a gastritidách se sníženou kyselostí žaludeční šťávy je velmi užitečné do kterékoli zeleninové šťávy přidat 1 lžíci křenové šťávy nebo šťávy ze zelených stébel ovsa; při chronických gastritidách, žaludečních nebo dvanácterníkových vředech s normální a sníženou kyselostí žaludeční šťávy po jedné lžíci šťávy jitrocele. Při nadýmání, žaludečních a střevních kolikách přidejte šťávu z natě a listů bazalky nebo yzopu (1/2 čajové lžičky) či šťávu z libečku (1 lžíci), pro léčení zácpy a hemoroidů 1/2 čajové lžičky šťávy koriandru, saturejky nebo estragonu na jednu sklenici zeleninové šťávy.

Při zvracení a gastritidě se sníženou kyselostí žaludeční šťávy je dobré přidávat k zeleninovým šťávám po 1 čajové lžičce šťávy z majoránkové natě; při nadýmání, žaludečních a střevních kolikách, nechutenství, zácpách, neurotických onemocněních žaludku a střev po 1 čajové lžičce šťávy z natě meduňky lékařské; při nevolnosti a zvracení po 1 čajové lžičce šťávy z natě máty peprné, kopru nebo kmínu na 1 sklenici zeleninové šťávy.

Šťávy z ovoce a bobulovin

pro ozdravování orgánů trávicího traktu

Kromě zeleninových šťáv na orgány trávicího traktu příznivě působí také šťávy z ovoce a bobulovin: meruňková, višňová, pomerančová, mandarinková, grapefruitová, ostružinová a z lesních jahod (pomáhají při kolikách), malinová (při hemoroidech, vředech, krvácení ze žaludku nebo střev).

Velmi užitečná je brusinková šťáva. Potlačuje patogenní mikroflóru střev a žaludku, pomáhá při gastritidách, žaludečních a dvanácterníkových vředech, atonii střev a špatném trávení.

Šťávy ze švestek, špendlíků a jablek účinně pomáhají při atonii střev a zácpě.

Šťávy červeného a bílého rybízu zvyšují chuť k jídlu a kyselost žaludeční šťávy. Zejména jsou účinné při léčení kolitidy a chronické zácpy. Šťáva z černého rybízu léčí gastritidu se sníženou kyselostí žaludeční šťávy. Šťáva churmy (tomelu = tropické ovoce, pozn. překl.) pomáhá při průjmech (nesmí se pít při cukrovce a zácpě).

Směsi šťáv z ovoce a bobulovin

pro ozdravování trávicího traktu

Směsi šťáv z jablek, černých jeřabin a vodnice (2:1:1) s přídavkem medu podle vlastní chuti, z bílého zelí a ananasu nebo citronu (2:1), z řepy a jablek (1:2) léčí žaludeční či dvanácterníkový vřed. Směs šťáv z pomeranče a malin (1:1) s přídavkem medu podle vlastní chuti zlepšuje trávení.

Směsi šťáv angreštu a tykve nebo cukety (1:2) s medem (podle chuti), švestek a fíků (2:1) s medem jsou účinné při zácpách a atonii střev.

Při zácpě a hemoroidech je dobré přidávat ke šťávám po jedné lžíci šťávy z bobulek černého bezu, z fíků nebo z červených jeřabin, při průjmech šťávu z borůvek nebo muchovníku, při snížené kyselosti žaludeční šťávy ananasovou nebo citronovou šťávu.

Přidá-li se k jiným šťávám šťáva z aronie (černoplodé jeřabiny), léčí gastritidy a zamezuje jejich rozvoji, což platí i pro žaludeční či dvanácterníkové vředy. Šťáva kaliny zastavuje krvácení žaludku, šťáva z plodů dřínu obnovuje užitečnou mikroflóru střev a zvyšuje chuť k jídlu, šťáva rakytníku léčí gastritidy při snížené kyselosti žaludeční šťávy, žaludeční vředy a hemoroidy.

Pro žaludek a střeva jsou rovněž velmi užitečné šťávy z vlochyně bahenní (borůvka bažinná), klikvy a angreštu.

Šťávy klikvy, ředkve a ředkvičky se nesmí pít při gastritidě se zvýšenou kyselostí žaludečních šťáv, při žaludečním nebo dvanácterníkovém vředu a ani při akutních zánětlivých onemocněních ledvin a jater, při chronické srdeční nedostatečnosti, šťáva ředkvičky je nevhodná rovněž při dně.

2. Čaje

K

romě šťáv a jejich směsí se při léčení a pro

fylaxi onemocnění orgánů trávicí soustavy

používají různé léčivé čaje. Nabízíme vám na ně několik receptů.

Recept k uvolnění větrů

Vezměte po 1 čajové lžičce semen anýzu, kmínu a fenyklu, usušených a rozdrcených listů kopřivy a pečlivě vše promíchejte. Čajovou lžičku směsi zalijte jednou sklenicí vařící vody, nechte 4 hodiny odstát v termosce a pak přeceďte. Pijte 1/2 sklenice tohoto čaje třikrát denně jako prostředek pro uvolnění větrů při plynatosti.

Žaludeční čaj

Vezměte 2 lžíce listů třezalky a máty, 1 lžíci listů mateřídoušky, 1 lžíci medvědice lékařské, 1 lžíci šalvěje a 1 lžíci květů heřmánku (všechno musí být usušené a pečlivě rozdrcené). Všechno pečlivě promíchejte. 1 lžíci směsi zalijte 1 sklenicí vroucí vody a nechte 30 minut pečlivě obalené louhovat, potom přeceďte. Pijte třikrát denně 1 sklenici tohoto čaje, který můžete osladit medem.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist