

Kniha:
Upečeno s láskou
Autor:
Iva Trhoňová; Ludmila Gottwaldová
Kniha teď bohužel není dostupná.
»hlídat dostupnost



![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
celkové hodnocení |
3 hodnocení + 1 recenze | |
|
Nakladatelství: | » Computer press |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2022 |
Počet stran: | 264 |
Rozměr: | 167 x 225 mm |
Skupina třídění: | Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla |
Vazba: | vázaná s laminovaným potahem |
Datum vydání: | 1. 2. 2022 |
ISBN: | 9788026423973 |
EAN: | 9788026423973 |
Více informací o prestižních literárních oceněních lze nalézt na stránce » literární ceny.
V dnešní době je člověk zvyklý získávat pečivo v obchodech, zdatnější kuchtíci se občas sami zmůžou na něco sladkého k odpolední kávičce. Autorky knihy, Iva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová, obě odbornice na kváskové pečivo, vás uvedou do světa domácího pečení a ukážou vám, jak snadno a jednoduše připravíte voňavé zázraky přímo ve vaší kuchyni.
V úvodu "pekařky" je vysvětleno, z jakých surovin se peče a jaké pomůcky je nutné si obstarat. Další kapitoly se věnují kvásku a rozdílu vůči kvasu, potom jeho založení, pěstování a živení... a dostaneme se dokonce až do odborné úrovně ke kvasinkám a bakteriím. Po tomto nevyhnutelném školení se už vrhneme na samotné pečení, následují téměř dvě desítky receptů na kváskové chleby z nejrůzněších druhů mouky a s bohatými přísadami. Další část knihy se věnuje zásadám a technice pečení v remosce a opět zde najdeme tentokrát přes třicet lákavých chlebových receptů. Poté je pár stránek věnovaných domácím pekárnám.
Jak bylo na počátku přislíbeno, u chleba nezůstaneme, z kváskového těsta se dají vykouzlit další zázraky - placky, lívance, dalamánky, langoše, slané tyčinky... a jako třešnička na pomyslném dortu je zde i recept na krkonošské kyselo. Aby byl obraz domácího pečení kompletní, přidávají autorky ještě návody na přípravu pochutin k pečivu - domácího žervé, luncheonmeatu, utopenců, uzených makrel, paštiky či lahodného vepřového zavařovaného ve vlastní šťávě.
Závěrem si můžete přečíst něco z historie pečení a je zopakováno to nejdůležitější. Vyzbrojeni znalostmi z této úžasné knihy se nyní můžete pustit do svých vlastních domácích experimentů.
Pekařina je staré voňavé řemeslo, které dnes s radostí opět objevujeme. Ponořte se do světa domácího pečení a s ním spojených tradic. Upečte si kváskové pečivo v troubě, domácí pekárně či v remosce. Autorky pro vás s láskou připravily knihu plnou receptů nejen na chleba, ale i na křupavé krekry, bulky, dalamánky... Vše doplnily i trochou teorie, díky které zvládnete připravit kvásek, zjistíte informace o surovinách i pomůckách a mnoho dalšího.