načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Udírny a zahradní krby -- 2. vydání – Václav Vlk

Udírny a zahradní krby -- 2. vydání

Elektronická kniha: Udírny a zahradní krby
Autor: Václav Vlk
Podnázev: 2. vydání

Příručka, určená milovníkům venkovních posezení, přináší postupy a tipy na stavbu udíren a grilů. Obsahuje i zajímavé recepty na omáčky, maso či zeleninu. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  144
+
-
4,8
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma ELEKTRONICKÁ
KNIHA

hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2% 90%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2019
Počet stran: 120
Rozměr: 21 cm
Úprava: ilustrace (převážně barevné)
Vydání: První vydání
Skupina třídění: Železářství. Zámečnictví. Topná zařízení
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-271-0713-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Příručka, určená milovníkům venkovních posezení, přináší postupy a tipy na stavbu udíren a grilů. Obsahuje i zajímavé recepty na omáčky, maso či zeleninu.

Popis nakladatele

„Říká se, že lidstvo učinilo největší krok kupředu, když jakýsi pradávný génius vynalezl kolo. Já si myslím, že největším vynálezem bylo zkrocení ohně.“ A právě zkrocený oheň může být velkým zdrojem radosti při společném hodování na zahradě, od jara až do podzimu. Autor této knihy nám představí několik variant a typů udíren, krbů a grilů, které si můžeme sami vyrobit, včetně návodu na jejich zhotovení. Poradí nám s tím, jaké palivo je nejvhodnější, jak nejlépe skladovat dříví, kam udící zařízení či krb nejlépe umístit, jak správně udit, grilovat či dělat barbecue. „I přesto, že si dnes můžeme všelijaké krby a udírny, ba celé stavebnice a zahradní řešení koupit, stále v nás zůstává potřeba vytvořit si něco svého. Originálního. Netuctového.“

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Václav Vlk - další tituly autora:
Krvavé dozvuky války -- Konec druhé světové války na českém území Krvavé dozvuky války
 (e-book)
Zahradní pece na pizzu a chleba Zahradní pece na pizzu a chleba
 (e-book)
Zahradní krby a grily II -- (2., upravené vydání) Zahradní krby a grily II
 (e-book)
Zahradní krby a grily I -- (2., upravené vydání) Zahradní krby a grily I
 (e-book)
Stálo to za hovno -- ...a stejně byla sranda Stálo to za hovno
Udírny a zahradní krby -- 2. vydání Udírny a zahradní krby
 
K elektronické knize "Udírny a zahradní krby -- 2. vydání" doporučujeme také:
 (e-book)
Udírny -- konstrukce, stavba, uzení Udírny
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

VÁCLAV VLK

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

VÁCLAV VLK

UDÍRNY

KRBY

A ZAHRADNÍ



VÁCLAV VLK

UDÍRNY

KRBY

A ZAHRADNÍ


Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické

knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické

či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Neoprávněné užití této knihy bude trestně stíháno.

Vydala Grada Publishing, a.s.

U Průhonu 22, Praha 7

obchod@grada.cz, www.grada.cz

tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400

jako svou 7166. publikaci

Odpovědná redaktorka Alice Zavadilová

Sazba a grafická úprava Anita Ponešová

Foto na obálce firma NORMAN spol. s r. o.

Fotografie, návrhy a plány autor, není-li uvedeno jinak

Počet stran 120

První vydání, Praha 2019

Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod

© Grada Publishing, a.s., 2019

Cover Design © Grada Publishing, a.s., 2019

Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být

ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými

známkami příslušných vlastníků.

ISBN 978-80-271-2717-7 (ePub)

ISBN 978-80-271-2716-0 (pdf)

ISBN 978-80-271-0713-1 (print)

VÁCLAV VLK

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY


UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

5

Obsah

Nová doba, nové krby a udírny..............7

Naše tvoření..............................10

Dřevo a ostatní paliva....................18

Umístění krbů, udíren

a podobných zařízení......................30

Grilování, nebo barbecue?.................44

Jednoduché malé zahradní grily............56

Lehké grily bez stříšky...................68

Grily se zadním roštem....................76

Moderní i klasické zahradní udírny........88

Probatum est.............................106


6

6

Foto: Depositphotos


UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

7

Říká se, že lidstvo učinilo

největší krok kupředu,

když jakýsi pradávný génius

vynalezl kolo. Jiní oponují,

že největším úspěchem

je vynález elektřiny

a od ní odvozené

elektroniky a počítačů.

Já si myslím, že největším

vynálezem bylo zkrocení ohně.

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

7

Nová doba,

nové krby

a udírny


8

V

šechna zvěř, až na domestikovaného psa, se ohně bojí.

I naši nejbližší biologičtí příbuzní, lidoopi, se ho bojí.

Jen my ne. My oheň vyhledáváme, používáme a milu

jeme. V každém z nás je někde ukryt onen bájný „praotec

Janeček“, který seděl v jeskyni u ohýnku, hřál se a odpočíval.

Dodnes rádi sedíme u ohně a díváme se do plamenů. A jak se

tak díváme, díváme a přemýšlíme, dostaneme hlad.

Ostatně oheň a jídlo jsou pro nás jen dvě strany téže min

ce. Dnešní na ohni opečený špekáček či na grilu udělaný kot

let je vlastně takový moderní ekvivalent kousku mamutí kýty.

Jenže i ta moderní podoba se mění. Podíváme-li se na obrá

zek, uvidíme idylku, kde si máma a dva synové opékají špe

káčky nad ohněm. Něco, co bylo běžné už od dob první re

publiky. Ale ten obrázek není tak starý. Vidíme na něm vzadu

betonový sloup elektrického vedení a kolem ohniště moderní

plastové sedačky. Je to obrázek starý asi tak 20 let, ale dnes

už tak často někoho opékat vuřty u rekreačního objektu neu

vidíte.

V posledních desetiletích jsme se změnili více, než si

sami dokážeme přiznat. Kolem měst vyrostly tisíce rodinných

domků, a tak už se táboráky v kruhu z kamene moc neprovo

zují. Ostatně, mnohde je to zakázáno.

Všechno kolem nás zasáhla vlna toho, čemu se říká

globalizace. A protože zasáhla prakticky celý svět – svými

technickými vynálezy, ale i svojí kulturou a také stravovacími

návyky, je jasné, že se nemohla vyhnout ani krbům, grilům

a jejich řešení, umístnění a používání. 8

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

9

Ovšem touha posedět venku, mít k dispozici živý oheň a něco si na něm připravit, ta nás nepřešla. A tak si to pravěké ohniště, které nás doprovází desetitisíce let, upravujeme do moderní podoby. Ale stále má ten samý účel. Jistěže už na něm neupravujeme potravu každý den, ale jen když máme chuť a čas. A protože jsme moderní (rozuměj: zhýčkaní, zmlsaní a pohodlní), děláme to moderně.

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

9


10

Nejprve se podívejme na

několik základních řešení.

I přesto, že si dnes můžeme

všelijaké krby a udírny,

ba celé stavebnice a zahradní

řešení koupit, stále v nás

zůstává potřeba vytvořit si

něco svého.

Originálního. Netuctového. Naše tvoření

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

11

T

řeba jednoduchý zahradní přístřešek s posezením a krbem. Jako

na obrázku 1.

Nalezneme jej v rohu jedné pražské zahrady, na zahradě domku ležícího na okraji města. Tam si majitelé postavili otevřený krb pod jednoduchým přístřeším, podle vlastního návrhu. A vlastníma rukama. Krbová zahradní sestava se opírá o zeď sousedního hřiště, takže při provozu sousedy obtěžuje minimálně. Krb a posezení kryje tzv. rovná střecha. Při jejím řešení se nesmí zapomenout na sklon cca 2 cm na 1 metr vzdálenosti, aby se v běžné střešní nerovnosti nedržela voda a mohla odtékat. Což je u rovné střechy jeden z největších problémů. Na volné straně konstrukce zahradní sestavy drží střechu sloup. Ohniště je postaveno vyvýšené, na klenutém základě. Pracovní plocha, tedy dno ohniště, by mělo být ve výši cca 80 až 85 cm. Odkouření je řešeno koupenou nerezovou komínovou částí se stříškou. Průměr odkouření bývá u takovýchto otevřených krbů okolo 180 mm až 200 mm. Na stěně ohniště je držák, díky němuž lze připevnit grilovací část.

Obrázek 1:

Malé zastřešené

zahradní posezení

u domku na okraji

Prahy.

Autorem řešení

i stavitelem

je vysokoškolský

učitel, specializace

chemie. 1. Nerezový komín, průměr 180 – 200 mm. 2. Vnitřní překážka, „zub“ bránící aby po zadní stěně komína nevtékal se shora do ohniště studený vzduch. 3. Pracovní plocha ve výši cca 85 cm. 4. Vyzděný podstavec, pro odlehčení a úsporu materiálu může být zepředu s klenbou.

Stavebník použil řešení s ote

vřeným ohništěm (obrázek 2).

Jednoduché řešení zajišťuje

běžný provoz, je stavebně a technic

ky nenáročné. Technická data a roz

měry pak lze vyvodit z dalších infor

mací v knize.

Krby s otevřeným ohništěm trpí

často problémem, že se kouř začne

vracet a místo komínem část spalin

odchází „portálem“, tedy otvorem

ohniště. To způsobuje fyzikální jev,

kdy po jedné straně odkouření stoupá

teplý vzduch – spaliny –nahoru, a po

zadní stěně komína začne dolů do

prostoru nad ohniště klesat chladný

vzduch. Tomu se zabrání římsičkou

v komíně, nad místem, kde se začne

lapač kouře zužovat do komína. Obrázek 2: Ukázka možnosti technického řešení otevřeného zahradního krbu.

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

13

J

ak stoupají nároky na estetiku za

hradních krbů, na jejich lepší využitelnost, a to jak pro grilování tak uzení, objevují se podobné sestavy, jako vidíme na obrázku 3 na další straně. Základem tohoto rohového krbu + grilu + udírny je jeden z typů ve Francii anebo v Itálii oblíbených sestav. Tyto zahradní krby jsou zhotoveny z betonových dílů, dále kvalitních cihliček a šamotových cihel. Ohniště krbu bývá vyložené šamotovými deskami. Jako dolní a stěnové desky lze u nás při vlastním řešení využít také desky a tvárnice Ytong, např. typ Ytong Lambda. V tom případě však musíme vnitřek ohniště vyzdít šamotovými deskami. Ke zdění venkovních krbů a grilů obvykle nepoužíváme obyčejné pálené cihly (ty mají póry, do nichž se může dostat voda, která je při zmrznutí roztrhá). Vhodnější jsouhladké, nenasákavé, mrazuvzdorné tzv. lícové cihly. Pracovní desky jsou sestaveny z provázaných hladkých cihliček. Vstupní „portál“ (otvor krbu) je řešen tak, aby jej bylo možno využívat i jako běžný krb na spalování dřeva,

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

15

+

k tomu slouží spodní rošt. Na něm

je možno spalovat dříví jen pro po

těšení z plamenů a trochy tepla. Do

prostřední části spalovací komory

lze zasunout grilovací rošt. Nad ním

je pak rámeček, na který lze zavěsit

uzenářské výrobky, tak i maso urče

né k uzení.

Uzení nám umožňují spod

ní dvířka, za nimiž můžeme na dně

z šamotových cihel spalovat tvrdé

dříví, určené k tomuto účelu. Na levé

straně obrázku krbu vidíme závěsná

dvířka osazená teploměrem, která

udělají z krbu udírnu. Ta není jistě

určena pro klasické uzení například

po zabíjačce, ale lze v takové udírně

doudit koupené „uzené maso“, pár

ky, salámy a také ryby.

Rohové krby jsou vhodné ze

jména do menších zahrad, jaké bý

vají u domků v moderní satelitní zá

stavbě. Jejich zahrady jsou zpravidla

menší, zároveň však jejich (povět

šinou mladí) majitelé často tráví ví

kendy u svých nových nemovitostí.

Menší zahradní krb a posezení kolem

krbu pak často využívají.

Máme-li k dispozici větší za

hradu, je dobré řešit několik věcí

najednou. Dnešní produktivní roční

ky svůj životní styl již převedly do

nového modu (jinak řečeno též modu

vivendi - tedy způsobu života), kde Obrázek 3: Rohový krb francouzského typu technicky řešený i pro uzení. V praxi se v podobných krbech jen „douzují“ koupené uzeniny a tzv. uzené maso, často v masném průmyslu poněkud „moderně“ vyuzené.

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

17

Obrázek 4: Zahradní sestava, řešená jako zahradní krb a udírna se společenskou částí. Součástí je i úložná prostora pro zahradní náčiní. jsou běžně na zahradách rodinných domů pořádána rodinná a pracovní setkání, dětské oslavy narozenin i spolužáků atd. Zároveň je potřeba zahradu udržovat, k čemuž nám slouží nejen rýče a motyky, ale dnes především zahradní sekačky, křovinořezy, zastřihovače plotů a někdy i sněhové frézy. To vše je nutno někam uskladnit. Rozhodně už nepostačí dědečkova zahradní bouda, kterou stloukl ze starých prken před padesáti lety. Řešením je zahradní sestava. jako na obrázku 4. V ní je umístěn jak krb s možností uzení a grilování,

tak pod střechou ze strany uložené

krbové dříví, aby nevlhlo. Z druhé

strany pak je prostor pro zahradní

nářadí a náčiní, sáčky s grilovací

mi briketami, grilovací nářadí atd.

Podlahu je potřeba vytvořit pevnou,

s protiskluzovým povrchem. Součás

tí sestavy je (z druhé strany) uzaví

ratelný prostor pro uložení zahradní

ho nábytku. V letním období si tak

vlastně lze rozšířit obytnou a užitnou

plochu domu.

Doba ohníčků obložených ka

meny, s vuřty opékanými na prutu

a se vší svojí romantikou je už dávno

pryč. 3) Mluvíme-li o palivu pro krby na grilování a pro udírny, musíme hlavně pamatovat na přídavné jméno vyjadřující suchost.

Dřevo

a ostatní

paliva

UDÍRNY A ZAHRADNÍ KRBY

19

S

uché musí být každé zařízení, každý krb ane

bo udírna, dříve, než v nich začneme upravovat potraviny.

S

uchá musí být každá látka či prostředek, kte

rým budeme oheň v krbu/udírně zapalovat. (Jistě že s výjimkou lihového podpalovače.) Na podpal tedy žádné „chalupářské noviny“, které se válely měsíc ve vlhké chodbě. Žádné polosuché klacíky, nasbírané po okolí. Žádná chemie.

S

uché, ale skutečně suché musí být dřevo/pa

livo, které použijeme. Tedy žádné jen zdánlivě na povrchu suché klacky nebo nedávno naštípané dříví. Suché dřevo při poklepu dvou polínek o sebe zvoní. Pokud ne, není správně suché. Dřevo z listnáčů určené na uzení musí být vždy kvalitně prosušené, jinak si zadehtujete udírnu. Dřevo je však nutno připravit.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.