načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Tuk není nepřítel - Jitka Egressy

Tuk není nepřítel

Elektronická kniha: Tuk není nepřítel
Autor: Jitka Egressy

- Kniha plná nových poznatků, které mohou ovlivnit vaše zdraví! Pokud vám není lhostejné vaše vlastní zdraví a snažíte se žít podle zásad zdravého životního stylu, pak vás ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 151
Rozměr: 23 cm
Úprava: barevné ilustrace
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1800-9
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Kniha plná nových poznatků, které mohou ovlivnit vaše zdraví! Pokud vám není lhostejné vaše vlastní zdraví a snažíte se žít podle zásad zdravého životního stylu, pak vás informace v této knize zaujmou a určitě překvapí. Česká autorka sleduje celosvětové vědecké výzkumy týkající se výživy a pohybu a z jejich výsledků pro vás napsala přehlednou a velmi čtivou příručku, od které budete mít problém se odtrhnout. Zjistíte například, že zvýšená hladina cholesterolu není příčinou srdečních onemocnění, ale signálem, že toto onemocnění hrozí či již existuje, před mrtvicí a infarktem vás ochrání snižování hladiny inzulínu a glukózy v krvi, fruktóza významně zatěžuje naše játra a přispívá k ukládání tuků v těle, více jídel denně nám trvale udržuje nezdravě zvýšenou hladinu inzulínu v krvi, konzumace obilovin vyvolává závislost na nich, slunečnicový olej (dosud tak doporučovaný) vlastně není až tak zdravý, naopak máslu a sádlu bylo již odpuštěno, dlouhotrvající sportovní zátěž v nízké intenzitě může překvapivě způsobovat kardiovaskulární nemoci, protahování před sportem zvyšuje riziko zranění a mnoho dalších překvapivých zjištění, která postupně vyplouvají na povrch. Autorka Jitka Egressy je celoživotní nadšenkyně do zdravého životního stylu a pohybu. Problematice zdravého stravování se věnuje již více než 14 let. Pracuje jako osobní a skupinová trenérka a tak propojuje výživové poradenství s pohybem, na který má také velmi nekonvenční názor. Naleznete ji na www.tvojetrenerka.cz. „Publikace v podobě praktické příručky seznamuje čtenáře s novými poznatky z oblasti výživy a kondičního sportu a tím naplňuje obsah pojmu „zdravý životní styl“. Jde o vydařeně formulovaný souhrn doporučení užitečných pro praxi. Publikace se vyhýbá odborné polemice, doporučení jsou díky tomu jednoduchá a snadno pochopitelná stejně jako dobře realizovatelná v praktickém životě. Publikace je proto velmi vhodná především pro „začátečníky“, stoupence zdravé výživy a kondičního sportu.“ RNDr. Petr Fořt, CSc., nezávislý expert ve výživě, autor publikací o výživě, autor Komplexní nutriční typologie pro poradny Svět zdraví.

(a jak je to s tím pohybem)
Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jitka Egressy - další tituly autora:
Tuk není nepřítel -- a jak je to s tím pohybem Tuk není nepřítel
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

CPress

Brno

2018

Tuk není

nepřítel

a jak je to s tím pohybem

Jitka Egressy


Tuk není nepřítel

a jak je to s tím pohybem

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Jitka Egressy

Nevinna lavina – e‑kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2017

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Tato kniha je věnována všem, kteří mne ovlivnili na cestě mým životem. Bez vás by

nevznikla.

Adamovi, Dori, Edit, Katce, Ondřejovi, Liborovi, Pavlovi, Tomášovi, Danče, Gábince,

Helče, Martinovi, Míše, Adélce, Halině, Aničce, Janě, Terce, Vaškovi, Petře, Láďovi,

Veronice, Stáně, Mírovi, Filipovi, Agi, Jakubovi, Naděnce, Arance, Monice, Ivovi, Kristýně,

Aničce, Irence, Nicol, Barborce, Lucii, Vlaďce, Zuzi, Simoně, Káče, Daně, Ilonce, Bláně,

Haničce, Elí, Jirkovi, Markétce, Pepovi, Nikole, Kláře, Jitce, Veru, Andree, Nikole, Nele,

Ivaně, Natálii, Honzovi, Martině, Robertovi, Karlovi a v neposlední řadě mým rodičům,

bez kterých by to nešlo :‑).

Děkuji vám.

3


Obsah

I. část Stravování

Základy

Hormonální systém

Pravidelné stravování

Co tedy zařadit do jídelníčku a čemu se vyhnout? II. část Pohyb

Pohyb III. část Zásoby a recepty

Spíž a lednice

Avokádo se sójovou omáčkou

Vývar z kostí

Neprůstřelná káva aneb bulletproof coffee

Ledová káva

Nejrychlejší a nejzdravější dezert ke kávě

Snídaně na cesty

Mléčná rýže s marcipánem

Pikantní kešu zobání

Kešu „jogurt”

Guacamole

Pečená dýně

Domácí ochucené oleje

Šípková limonáda

Čokoládová pěna s ovocem

Červený ledový čaj IV. část Zdravé cvičení – foam rolling

Plantární fascie

Lýtko

Stehno

Hýždě

Záda

Triceps

Biceps

Předloktí

Dlaň ruky

Šíje

Závěr

Kam dál?

O mně

Použité zdroje

Rejstřík

PROČ?

Proč je pro nás těžké dodržovat zdravý životní styl.

Proč tloustneme, i když jíme nízkotučné potraviny.

Proč jsme nemocní a nespokojení.

Proč mají naše děti cukrovku – nemoc starých lidí.

„Potřebuju do léta zhubnout 5 kilo.”

„Tohle musí pryč.”

„Chci vážit 50 kilo.”

Poznáváte se v některém sdělení? Diety. Hubnutí. Cvičení. Obžerství (doslova). Přibírání

na váze. Nespokojenost se sebou samým. A znovu: Dieta. Hubnutí. Cvičení...

Že ten řetězec znáte? Je začarovaný. Nebo aspoň se takový zdá být.

Každý den na nás útočí nové a nové diety. Nové a lepší programy na cvičení. Asi nejhorší

jsou dietní koktejly, pilulky, náplasti a bůh ví co ještě. V obchodě každý druhý výrobek

hlásá, že je nízkotučný, cereální, fit... a stejně všichni tloustneme a jsme nespokojení se

svým tělem a svými životy.

Vede z toho cesta ven?

Vede, ale není snadná (alespoň z počátku). Ke spokojenému životu ve vašem vlastním

těle potřebujete: dobře jíst, správně se hýbat, dostatečně spát a vyhnout se stresu.

Zní to příliš jednoduše? Ono to ale jednoduché opravdu je. Nicméně jednoduše vám

to nikdo neřekne – přestože na zdravý životní styl (všimněte si, že neříkám dieta – za

chvilku vysvětlím proč) nepotřebujete nikoho dalšího, žádné speciální výrobky, stravo‑

vací plány, posilovací stroje nebo speciální polohovací postele. Tento názor však není

populární mezi výrobci a poskytovateli výše uvedených produktů. Oni by na vás totiž

prostě nevydělali.

Hodně vám usnadní život, když přestanete věřit v to, že potravinářský a farmaceutický

průmysl je tu proto, aby nám pomohl. Ano, vím, že potravinářský průmysl pomohl po

druhé světové válce. Ano, vím, že farmaceutický průmysl pomohl s vymýcením některých

závažných nemocí jako mor, tuberkulóza a další.

Oba tyto průmysly však mají jedno společné – potřebují, abyste kupovali co nejvíce.

Co nejvíce potravin. Co nejvíce léků a doplňků stravy.

Pokud chcete jednou provždy a trvale změnit svůj život (samozřejmě k lepšímu), pokud

se chcete osvobodit od své závislosti na jídle (i posedlost dietami a počítání kalorií je

závislost na jídle... jen negativní), pokud chcete zhubnout přebytečná kila a udržet si

zdravou váhu, pak prosím čtěte dál.

Jedna věc, o kterou bych vás na začátek chtěla požádat... prosím mějte otevřenou mysl

a zkuste být otevření k přijímání nových názorů. Moc dobře si uvědomuji, že pro mnohé

z vás budou informace v této knize šokující a z počátku jim možná ani nebudete věřit

(nebudete chtít věřit), všechny informace podkládám vědeckými studiemi, které jsem

pečlivě vybrala a prověřila.

Pojďme tedy na to...

9

I. část

Stravování

10

} Základy

Začneme pěkně od základů, protože jedině pokud skutečně pochopíte, jak funguje vaše

tělo, budete schopni se správně rozhodovat o tom, co a kdy jíst. Osobně nesnáším

všechny stravovací programy, které vám prostě diktují co jíst, ovšem bez dalšího vysvět‑

lení proč. Ale přesně to bych po vás chtěla.

Až vám příště bude někdo doporučovat to či ono jídlo, případně dietu – zeptejte se ho

oním kouzelným „Proč?” Možná budete překvapeni, jak málo lidí bude schopno na tuto

otázku uspokojivě, jasně a pochopitelně odpovědět. Snažte se vždycky pochopit celý

program do detailu, a proč by pro vás měl být dobrý, než ho začnete dodržovat! A ne,

opravdu nestačí vědět, že takhle se stravuje Victoria Beckham!

Obecně buďte opatrní na diety a doporučení celebrit. Herci, herečky, zpěvačky a zpě‑

váci žijí extrémní životy. A tak také vypadá jejich stravování – připadá vám zdravé přibrat

20 kg jako Renée Zellweger kvůli roli Bridget Jones? A to dokonce opakovaně. Přibrala.

Natočila první díl. Zhubla... a přišla nabídka na druhý díl, a tak opět přibrala. A ještě

jednou pro poslední 3.díl.

Takový Christian Bale pro roli ve filmu Mechanik několik týdnů jedl jen jablko a konzervu

tuňáka ve vlastní šťávě, až zhubl 28 kilogramů! Při své výšce zhruba 180 cm vážil kvůli

roli pouhých 56 kilogramů.

Tohle jsou extrémy. Herci dobře vědí, do čeho jdou a proč to dělají. Zda je to dobré pro

jejich tělo, to už je věc jiná. Co mají ovšem tyto „proměny” společného? Jedná o krát‑

kodobé změny! Herci se vracejí rychle na svoji váhu, protože jsou si dobře vědomi toho,

jak drastické změny to jsou.

Pro běžný život se drastické změny nehodí. Nejsou udržitelné, zdravé ani bezpečné.

Neřešte, kolik stihnete zhubnout do léta, řešte, jak zdraví budete v 60 letech! Uspěchaný

životní styl nás nutí neustále někomu něco dokazovat. Kašlete na to. Buďte zdraví

a šťastní pro sebe! Jedině tak budete spokojení a schopní dávat pozitivní myšlení dál.

Jediný člověk, který vás může motivovat, jste VY SAMI!

Základní stavební kameny všeho, co jíme, jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, a právě těm

se budeme věnovat teď.

11

Bílkoviny

Bílkoviny se odborně nazývají proteiny – určitě jste tento výraz již slyšeli – zejména od lidí

z posilovny. Proteinové tyčinky, proteinové nápoje a další jsou k vidění na recepci každého

fitness centra. K tomu, zda jsou vhodné pro běžný život, se dostaneme později.

Bílkoviny jsou:

} nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání organizmu

} součástí enzymů a hormonů

} zdrojem energie

} a zajišťují transport látek v organizmu

Jako jediné z tria základních látek potravy si nevysloužily nálepku bandity. Víceméně.

Občas se můžete doslechnout, že byste si měli dávat pozor na nadměrnou konzumaci

bílkovin kvůli vašim ledvinám a játrům. Dobrou zprávou je, že pokud nemáte nemocná

játra nebo ledviny, není čeho se obávat. Obecně se udává, že ideální příjem je v rozmezí

0,8–1,3 gramů bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

Rozhodně si ale nemyslete, že pokud budete konzumovat více bílkovin, než skutečně

potřebujete, bude to klíč k redukci hmotnosti. Přebytečné bílkoviny jsou totiž metabo‑

lizovány a také ukládány jako tuk!

Platí tedy: bílkoviny s mírou!

Pokud máte sedavé zaměstnání a netrávíte každý den hodiny v posilovně, rozhodně nepo‑

třebujete proteinové nápoje nebo tyčinky! O jejich dopadu na zdraví se ještě dozvíte.

Tuky

Tuků není třeba se obávat a já doufám, že o tom přesvědčím i vás. Jestli jste připravení,

pojďte se na ně podívat.

} jsou nejvydatnějším zdrojem a zásobárnou energie v potravě

} tvoří stavební složku buněk

} chrání nás před úniky tepla

} umožňují vstřebávání vitamínů

} z tuků (cholesterolu) tvoří některé hormony

I tuky byly démonizovány. Zejména kvůli jejich údajnému vlivu na ucpávání tepen (arte‑

roskleróza). Ovšem nyní již dlouho víme, že tepny se neucpávají kvůli zvýšenému chole‑

sterolu, ale jako důsledek chronického zánětu v těle.

I. část Stravování

12

Cholesterol

Bez cholesterolu nepřežijete!

K čemu jej tělo potřebuje?

} pro tvorbu hormonů, jako je estrogen nebo testosteron

} opravuje nervy

} syntetizuje vitamín D, aby jej naše tělo mohlo zpracovat

} bez něj nemůžeme trávit tuky

} je nezbytný k regulaci správné hladiny soli a vody

} ovlivňuje i paměť

} pokud je jeho hladina příliš nízká, je riziko autoimunitních onemocnění, nebo

dokonce rakoviny mnohonásobně vyšší

Existují dva druhy cholesterolu – LDL (low‑density lipoprotein) a HDL (high‑density lipo‑

protein). Jak původní název v angličtině napovídá, jejich názvy označují jejich hustotu.

Pokud se v důsledku zvýšené oxidace tkání, která vzniká právě kvůli vysoké hladině inzu‑

linu a glukózy v krvi, začnou stěny tepen poškozovat zánětlivým procesem, tělo povolá

na pomoc právě cholesterol, který působí jako jakási záplata. Tedy záplatuje poškozenou

tepnu na místě zánětu.

LDL je používán právě na ony „záplaty”. Pokud je tedy v těle zjištěn zánět, uvolní se zvý‑

šené množství tohoto hormonu, aby mohl opravit poškozené tepny.

Když je tepna poškozena zánětem, proniká cholesterol a další zánětlivé buňky do jejích

stěn a začínají se na ni nabalovat. Jakmile se tepna ucpe, nemůže kyslík dostatečně prou‑

dit a vzniká riziko infarktu nebo mrtvice.

HDL je používán, pokud je třeba dostat cholesterol z oběhu zpět do jater pro jeho další

zpracování. V tomto případě se tedy zvýší hladina HDL.

Jak vidíte, je zvýšený cholesterol jen symptomem, nikoliv původcem kardiovaskulárních

onemocnění.

Cholesterol je produkován z 80 % procent játry. Pouhých 20 % pochází z potravy. Je

esenciální pro tvorbu membrán buněk. Pokud snížíte příjem cholesterolu ve stravě, tělo

si ho vyrobí samo více!

Abyste dosáhli optimální hladiny obou druhů cholesterolu, je třeba vyléčit celotělový

zánět. Nikoliv snižovat objem cholesterolu v potravě. Je to zánět a oxidativní změny,

které působí problémy na cholesterol a lipoproteinové molekuly tak, že způsobují plak.

Tabletka na snížení cholesterolu v krvi vám nejen nepomůže s jeho nižší produkcí v těle,

ale ani vás neochrání před mrtvicí nebo infarktem. Toho dosáhnete snížením inzulinu

a glukózy v krvi. Kruh se opět uzavírá.

13 I. část Stravování

14

A dokonce statiny (každá farmaceutická společnost má své generikum – Crestor, Zocor, Lovastation, Simvastatin, Fluvastatin, Atorvastatin, Pravastatin... zkrátka léky na sni‑ žování hladiny cholesterolu) zabíjí jaterní buňky. Mezi vedlejší účinky se řadí: cuk‑ rovka, deprese, poruchy spánku, sexuální dysfunkce, poškození jater nebo bolesti svalů. Takzvaný lék na snižování hladiny cholesterolu, který nepotřebujeme, nám naopak může přivodit dost závažné problémy. Tuk není nepřítel. Je to kamarád. Ovšem pouze ten správný tuk. Dělíme je na nasycené a nenasycené. Tento pohled je víceméně chemický a pro náš život nedůležitý. Důležitější, než do které skupiny patří, je, zda jsou pro vás vhodné (zdravé), či nikoliv. Přeskočme tedy chemickou analýzu tuků a rozdělení do výše uvedených skupin a roz‑ dělme si je pro naše potřeby na zdravé a nezdravé.

Rozdělení tuků

Do zdravých řadíme:

} olivový olej

} kokosový olej

} avokádový olej

} sádlo

} máslo

Do nezdravých pak:

} řepkový olej

} slunečnicový olej

} bavlníkový olej

} sójový olej

} olej z arašídových ořechů A teď přišel asi první šok, že? V našich zeměpisných podmínkách je řepkový a slunečnicový olej nejpoužívanější. Ale nebylo to tak vždycky. Tyto druhy olejů se začaly ve velké míře zpracovávat až příchodem moderního zemědělství.

15

Rostlinné oleje – řepkový, slunečnicový. Proč jsou špatné?

Tohle bude dlouhé, tak se připravte... dlouhé, ale důležité!

Existují dva druhy esenciálních mastných kyselin. První typ je alfa‑linolenová, známější

jako omega‑3. Tu můžete najít například v tučných rybách, oříšcích, semínkách a někte‑

rých druzích zeleniny.

Omega-3 je esenciální pro správnou funkci imunitního systému, mozku, a protože ji naše

tělo nemůže vyrobit samo, musíme ji přijímat z potravy.

Druhá je kyselina linolová, známá jako omega-6. Vyskytuje se v mase, rostlinných olejích

a předpřipravených potravinách – zpracovaných potravinách.

Tak, tohle asi znáte.

Ideálně by ovšem tyto dva druhy měly být v rovnováze, a to 1 : 1. Jinými slovy byste měli

konzumovat stejné množství obou druhů olejů. A tady nastává problém.

Bohužel v současnosti konzumujeme mnohem větší množství omega‑6 a jen velmi málo

omega‑3. Poměr je alarmujících 10 : 1! A tohle je opravdu velký problém, protože vysoká

hladina omega‑6 vyvolává tzv. chronický (celotělový) zánět ve vašem těle a to je opravdu

velmi špatné pro vaše zdraví.

Tzv. chronický nebo celotělový zánět je spojován se srdečními onemocněními, rakovinou

a spoustou dalších chorob.

Akutní zánět (když chytíte chřipku nebo se zraníte) se vyznačuje typickými projevy, jako

jsou bolest, teplota, zarudnutí. Toto jsou signály, že se váš imunitní systém vydal do boje.

Hormony za to zodpovědné povolají bílé krvinky k boji a úklidu po infekci.

Zde se však jedná o prudký a rychlý zásah. Jakmile je infekce poražena, jsou bílé krvinky

neutralizovány a začíná proces hojení.

Pokud se však tento „mechanizmus“ nevypne, začíná kolotoč chronického zánětu.

Je opravdu velmi důležité omezovat příjem omega‑6. A právě slunečnicový nebo řep‑

kový olej je nejpoužívanější ke smažení a přípravě jídel nejen v rychlém občerstvení, ale

i v běžných restauracích. A pokud konzumujete zpracované balené potraviny, mohu vám

garantovat, že s největší pravděpodobností najdete jeden z těchto olejů i tam.

Slunečnicový olej obsahuje vysoké množství omega‑6, někdy dokonce 70 %.

V podstatě jsme přešli z potravy, která byla bohatá na omega‑3, na stravu, ve které ji

získat je velmi těžké.

Rostlinné oleje mají přímý vliv na cholesterol tím, že oxidují, což vede ke kardiovaskulár‑

ním problémům. Oxidace buněk je podobná obrušování kovu – časem je tenčí a tenčí

I. část Stravování

16

a stejné je to i v našem těle s buňkami, které postupem času začnou být slabší a slabší

a tím náchylnější k různým problémům. Komplikované reakce pak vedou k zánětu, který

postupně oslabuje tepny a blokuje je plakem.

Živočišné tuky jsou bohužel stále označovány jako původce ucpávání tepen, realitou

však je, že tyto tuky nepodléhají oxidaci, a dokonce nás proti oxidaci v těle ochraňují.

Omega‑6 jsou aktuálně nakonec označovány za příčinu zánětu a dále spojovány s celou

řadou autoimunitních onemocnění, alergických reakcí nebo například revmatitidou.

Takže pokud doma používáte některý z těchto olejů – přestaňte co nejdříve.

Zároveň zařaďte do svého jídelníčku více potravin, které naopak obsahují omega‑3,

jako jsou rybí tuk (pozor na jeho zdroj, vybírejte ten nejkvalitnější), konopná nebo lněná

semínka, vlašské ořechy a oleje vyrobené z těchto semínek a ořechů. Například olej z vlaš‑

ských ořechů se skvěle hodí na finální dochucení vašeho salátu. Jedno upozornění – tyto

oleje je třeba skladovat v temnu a chladu, ideálně ve skle. Nekupujte tedy tyto druhy

olejů v plastových láhvích a už vůbec ne tam, kde jsou skladovány na světle.

Zvyšte také příjem tučných ryb, jako jsou losos, tuňák, makrela, ančovičky nebo sardinky,

které opět obsahují omega‑3.

Pojďme se teď podívat na zdravé tuky.

Olivový olej

Za studena lisovaný olivový olej je úžasný, obsahuje mononenasycené mastné kyseliny,

antioxidanty a vitamíny A, D, E a K. Je tradiční součástí středomořské kuchyně a více jak

polovina celosvětové produkce pochází ze Španělska, nejvíce pak z Andalusie. Původně

se používal v kosmetice k masážím a při výrobě mýdel, a dokonce k úklidu.

V případě konzumace poskytuje blahodárné účinky. Podporuje trávení, absorpci váp‑

níku, zpomaluje stárnutí. Prospívá také pleti a vlasům. Nedoporučuje se však k zevnímu

použití u kojenců, protože u nich snižuje obranyschopnost kůže.

V kuchyni se pak hodí jak na restování masa a zeleniny, tak na salát za studena. Pozor na

to, že čím víc „virgin” – panenský – tím nižší má bod hoření. Pokud vyberete extra panen‑

ský olivový olej – a dobře uděláte – nepoužívejte jej pro teplou kuchyni. Nechte si jej do

pomazánek a na saláty. Zakápněte si s ním steak nebo grilovanou zeleninu na talíři apod.

Přepuštěné máslo (ghee)

Hysterie – mimochodem neoprávněná – již naštěstí pominula, a tak si můžete dopřávat

máslo bez omezení. Vybírejte však máslo kvalitní, ideálně z farem, kde se mohou zvířata

volně pást. Mléko od takových zvířat neobsahuje zbytky antibiotik a pesticidů, naopak je

v něm až třikrát více kyseliny linolové, která má protirakovinné a antisklerotické účinky.

Není zároveň dál upravované, takže má přirozené množství tuku.

17

Pokud jde o vaření a pečení, tam se máslo úplně nehodí kvůli vysokému obsahu bíl‑

kovin a vody. Nicméně pokud je přepustíte, získáte úžasný čistý tuk, který má vyšší

bod přepalování (uvádí se 200–250 °C) a také mnohem delší trvanlivost i mimo led‑

nici! Správně připravené a uchované v uzavřených nádobách na chladném místě vydrží

měsíce.

Ghee (výsledek přepuštění) si zachová původní nenasycené mastné kyseliny, které jsou

pro naše tělo vhodné a spotřebujeme je tak beze zbytku.

Sádlo

Živočišný tuk nejčastěji získávaný z prasat byl dlouhá staletí běžně používaný nejen

v kuchyni. Sehnat můžete i výběrové husí nebo kachní sádlo. I u sádla již opadla obava

o naše zdraví. Aktuálně již víme, že nezvyšuje cholesterol ani nepůsobí srdeční a cévní

onemocnění, která jsou naopak spojována s nadměrnou produkcí inzulinu vlivem

potravy s vysokým obsahem cukrů.

Hodí se i pro zevní použití, určitě si vzpomenete na babičku, která se sádlem mazala celý

život a vám doporučovala totéž... Kéž bychom jen poslouchali.

Sádlo si tedy dopřejte – skvěle se hodí na teplou kuchyni – pečení a smažení. Je tepelně sta‑

bilní. Nasycené a mononenasycené mastné kyseliny jsou odolnější vůči vyšším teplotám.

Při smažení na sádle tak nevzniká tolik karcinogenních látek a jiných škodlivých sloučenin.

Avokádový olej

Avokáda jsou používána nejen v kuchyni již opravdu dlouho. Před 3000 lety je konzumovali

Aztékové. Domorodí obyvatelé Mexika je pěstovali a konzumovali ještě před kolonizací ame‑

rického kontinentu. Mexiko je dodnes jejich hlavním pěstitelem na světě.

Obsahuje spoustu vitamínů – A, C, B1, B2, B6, D, E, K, minerály – draslík, fosfor, hoř‑

čík, měď, selen, sodík, vápník, zinek a železo.

Při správném a šetrném lisování za studena si olej zachová všechny účinné látky, zejména

vysoký obsah přírodních antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, které jsou skvě‑

lou prevencí kardiovaskulárních chorob. Obsahuje také rostlinné steroly a karotenoidy

podporující výskyt dobrého cholesterolu a chránící před volnými radikály. Používá se

nejen v kuchyni, ale uplatňuje se v péči o na pleť a vlasy. Má SPF faktor 2–4, tedy velmi

mírnou ochranu.

Pro přímou konzumaci jím zakápněte svůj salát, použijte jej do marinády nebo využijte

při výrobě pomazánek. Pro teplou kuchyni se hodí také, protože má vysoký bod přepa‑

lování – až 250 °C.

I. část Stravování

18

19

Kokosový olej

Kokosový olej má všestranné použití, hodí se jak do kuchyně, tak pro péči o vaše vlasy,

pokožku, a dokonce pomáhá při boji se zubním kazem. Dá se využít při holení nebo na

odličování make‑upu. Je to skutečný zázrak ve vaší kuchyni.

Díky vysokému stupni hoření se hodí i na smažení (pokud už tedy musíte něco smažit –

i když asi všichni už dávno víme, že to není zdravé). Úžasný je i do pečení, a to opět jak

do sladkých dobrot, tak pod maso. V tropických oblastech je používán po generace

a často je hlavním zdrojem tuku.

Dnes už se dá sehnat i olej bez vůně a chuti – který je vhodný na přípravu masa a zele‑

niny, pokud nechcete, aby všechno chutnalo po kokosu :).

Vždy vybírejte za studena lisovaný, panenský kokosový olej balený ve skle. Jen olej liso‑

vaný za studena si uchová vitamíny A, C a E.

Palmový olej

Další z řady kontroverzních olejů je právě palmový. Obsahuje velké množství vitamínu E,

přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin. Dobře snáší vysoké teploty, nepře‑

paluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se používá zejména ke smažení.

Důvod, proč se používá v balených potravinách, je ten, že pomalu oxiduje a zaručuje

vyšší trvanlivost potravin. Pokud ale něco vydrží ve vaší spíži měsíce, není to vhodná

potravina pro vaše každodenní stravování. Sušenky nemají vydržet roky! Sušenky, které

vám pekla babička, vydržely maximálně pár dnů.

V současné době je palmový olej obsažen ve více jak polovině všech balených výrobků

v supermarketech. V sušenkách, pečivu, čokoládových polevách, oříškových pomazán‑

kách, zmrzlinách, instantních polévkách, bramborových lupíncích, kojenecké výživě, ale

i v krmivu pro domácí mazlíčky.

Jak vidíte, seznam je opravdu dlouhý, a právě to je největší problém. Samotný pal‑

mový olej, pokud je lisovaný za studena, je pro člověka vhodný. Ovšem rozhodně ne

v takovém množství, jak jej konzumujeme – současný způsob stravování, kdy jíme

pouze polotovary a balené potraviny. Navíc je olej obsažený v těchto produktech silně

rafinovaný a často chemicky pozměňovaný, aby posloužil potravinářskému průmyslu.

A proč jej výrobci používají? Protože je levný. Výsledkem je tak ekologická katastrofa,

kdy jsou kvůli jeho pěstování vypalovány deštné pralesy a zabíjena zvířata. Poptávka po

tomto oleji je vysoká – aby ukojila potřeby potravinářského průmyslu specializujícího se

na balené potraviny dlouhé trvanlivosti.

Válka o tropické oleje

Oba posledně jmenované oleje se staly obětí tzv. války o tropické oleje. Po druhé svě‑

tové válce se v Americe rozjela obrovská kampaň sponzorovaná výrobci rostlinných olejů

I. část Stravování

20

(zejména toho sójového) s cílem démonizovat kokosový a palmový olej. Proč jim vadil

import těchto olejů? V USA byl v té době byznys s rostlinnými oleji na vzestupu – ročně

se na něm vydělaly až 3 miliardy dolarů! Pěstitelé sóji, výrobci olejů ze sóji, výrobci potra‑

vin obsahujících sójový olej – ti všichni měli velký zájem zakázat dovoz tropických olejů.

Bohužel toto je jeden z mnoha příkladů, jak lobby zastínilo skutečné informace a naopak

jak byly veřejnosti cíleně podávány polopravdy a doslova lži. Z oficiálních míst bylo dopo‑

ručeno farmářům, aby pomohli „osvětě” a hlásali, že tropické oleje jsou pro lidské zdraví

škodlivé. Americkou asociací pro zdravé srdce byla vydána informační brožura, kterou

téměř okamžitě odsoudili odborníci na zdraví jako zavádějící, a dokonce chybně vyklá‑

dající základní biochemické procesy, což ovšem většina laické veřejnosti neměla šanci

odhalit.

Pod takovým tlakem samozřejmě veřejnost podlehla této zavádějící kampani a tropické

oleje byly vytlačeny. Dovoz byl omezen a naopak se pro potravinářský průmysl začaly pou‑

žívat rostlinné oleje produkované na území USA, ze sóji pěstované americkými farmáři.

Do boje se zapojily i řetězce rychlého občerstvení, které s velkou slávou jeden za druhým

v nadnárodních kampaních oznamovaly, že přecházejí na „zdravější” rostlinné oleje a pře‑

stávají používat sádlo ke smažení hranolek. Smutným faktem zůstává i to, že absorpce

sádla při smažení hranolek je několikanásobně nižší než při smažení v rostlinném oleji.

Jinými slovy pokud si osmažíte hranolky na sádle, výsledný pokrm bude obsahovat až

dvojnásobně méně tuku, než pokud si stejné hranolky osmažíte v oleji rostlinném. A to

teď odhlížíme od faktu, že sádlo je vhodný tuk pro lidský organizmus, a řešíme pouze cel‑

kový obsah oleje v hranolcích po osmažení. I tak sádlo jednoznačně vede. Za boj o změnu

olejů na smažení v rychlém občerstvení se postavilo i vegetariánské a veganské hnutí – což

opět situaci nepomohlo. Pomohlo to vlastně odpůrcům nasycených olejů – tedy výrob‑

cům rostlinných olejů.

A tak následovaly všechny velké firmy, jež se obávaly ztráty zákazníků, kteří vyžadovali

produkty bez tropických olejů. Díky tomu postupně předělaly receptury svých produktů

tak, aby se zcela vyhnuly použití těchto olejů. A v dalších dekádách to bylo ještě horší,

když se začal démonizovat jakýkoliv tuk – éra nízkotučných produktů. Potravinářský prů‑

mysl hlásal „méně tuku”, což ovšem ve výsledku znamenalo „více cukru”, a tak výsledný

produkt je nebezpečnější než původní varianta. Pokud nebudete konzumovat ŽÁDNÝ

tuk, zemřete! Vaše tělo potřebuje mastné kyseliny, které není schopno samo vyrobit –

přijímáte je tedy z potravy.

Co se stalo se zdravím populace, víme – rapidně se začal zvyšovat výskyt kardiovaskulár‑

ních chorob, cukrovky a dalších onemocnění.

I tak bohužel trvalo spoustu dlouhých let, než se tohle podařilo zvrátit. Ač je tropickým

olejům již dávno vrácena jejich prospěšnost pro lidské zdraví, stále bojujeme se znalostmi

veřejnosti, která si dobře pamatuje obrovskou démonizující kampaň a/nebo je stále skep‑

tická k posledním výzkumům. Zde je třeba poznamenat, že věda opravdu učinila několik

špatných kroků – jeden příklad za všechny je udávané množství železa ve špenátu – kdy

došlo k chybě při umístění desetinné čárky v čísle, a tak byl rázem ze špenátu skvělý zdroj

OBROVSKÉHO množství železa.

21

K tropickým olejům bych jen ráda dodala, že pokud jsou rafinované a chemicky pozmě‑

ňované, pak postrádají dobré účinky a nejsou pro nás vhodné. Vybírejte tedy opravdu

oleje panenské – za studena lisované – v co nejvyšší kvalitě. Produktům, kde není uvedeno,

jakou kvalitu olej má, se prostě vyhněte. Nekupujte je a nechte je v regálu v obchodě.

Pokud to uděláme všichni a výrobci je nebudou mít komu prodat, teprve potom můžeme

změnit kvalitu vyráběných potravin. Ano, vím, že je to běh na dlouhou trať, ale vy můžete

začít už dnes. Začněte tím, že pomůžete svému zdraví a zdraví vašich nejbližších. Šiřte

informace kolem sebe, ať co nejvíce lidí zná pravdu – postupně se dostaneme do pově‑

domí výrobců...

I. část Stravování

22

Cukry

Úplně na konec jsem záměrně nechala cukry – odborně nazývané sacharidy. Často se

můžete setkat s názorem, že špatný je jen cukr stolní. Zejména v češtině je slovo cukr

zavádějící a používáme ho jak pro stolní cukr, který si sypete do kávy, tak pro ozna‑

čení sacharidů.

Glukóza je jednoduchý cukr, který naše tělo používá jako zdroj energie. Náš mozek jej

dokonce upřednostňuje před ostatními druhy. Ukládá se v našem těle jako glykogen

v játrech a svalech pro okamžité použití.

Fruktóza se přirozeně vyskytuje v ovoci. Je metabolizována pouze v játrech. Naše

tělo nemůže energii z fruktózy využít napřímo. Přebytek je přeměněn na tuk právě

v játrech. Fruktóza obecně játra velmi přetěžuje, zvláště pokud jí konzumujete příliš

moc...

Prapůvodně jsme konzumovali fruktózy málo – jen z ovoce, kolem 20 g denně. Problém

nastal, když se začal v potravinářském průmyslu používat glukózofruktózový sirup,

kdy denní spotřeba stoupla na neuvěřitelných 70 g. Používá se opět u zpracovaných

potravin, baleném pečivu, cukrovinkách, slazených nápojích, mražených potravi‑

nách, jako jsou zmrzliny a mražené zákusky nebo pizza. Cukr nyní obsahují potra‑

viny, v nichž původně vůbec nebyl. Například chléb nebo kečup. Slazené nápoje jsou

mnohdy levnější než voda! Je to kolotoč, ze kterého není tak snadné vystoupit. Pokud

nevíte, jak smrtelný je, vzniká riziko ještě větší, protože ani netušíte, že vám škodí.

Pokud konzumujeme fruktózu, naše tělo ji zpracuje v játrech a přeměňuje na tuk,

který se rovnou ukládá!

Sacharidy se vyskytují v ovoci, proto je sladké. To víme všichni, ale že jsou obsaženy

i v potravinách jako těstoviny, pečivo, rýže, luštěniny a moderní slazené nápoje, to

už spoustu lidí šokuje.

Moderní způsob stravování je velmi odlišný od typu potravy, jakou jsme konzumovali

dříve. Náš organizmus je díky milionům let dlouhé evoluci přizpůsoben na stravování

úplně jiné, zejména méně časté (ne každý den se kdysi podařilo něco ulovit) a méně

kalorické. Neexistovaly zpracovávané potraviny jako sušenky a koblihy, které mají

samy o sobě vyšší obsah kalorií než několikadenní jídlo lovců a sběračů. Zpracované

potraviny jsou takové, které se prodávají v krabicích, plechovkách, mražené (výjimku

tvoří mražená zelenina a ovoce – pokud ovšem neobsahují žádné přidané látky),

dehydrované nebo mají přidané chemické látky, které se v nich běžně nevyskytují.

Ty jsou přidávány z různých důvodů – aby pomohly chuti, textuře nebo trvanlivosti

výsledného produktu.

Na začátku evoluce lidského druhu byl lidoop, který se živil ovocem. Pouze ovocem.

Sběr ovoce byl však mnohem složitější, než jak ho známe dnes – nemohli jsme zajít

k farmáři a během pár minut odejít s košíkem ovoce. Obstarávání potravy byl tehdy



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist