načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Tao zdravého stravování -- Dietní moudrost podle tradiční čínské medicíny - Bob Flaws

Tao zdravého stravování -- Dietní moudrost podle tradiční čínské medicíny

Elektronická kniha: Tao zdravého stravování -- Dietní moudrost podle tradiční čínské medicíny
Autor:

Autor revolučním způsobem popisuje všechny běžné vitamíny, minerály a aminokyseliny tak, jako kdyby to byly tradiční čínské léky. Následuje popis přibližně 200 obvyklých ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  199
+
-
6,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 77.3%hodnoceni - 77.3%hodnoceni - 77.3%hodnoceni - 77.3%hodnoceni - 77.3% 95%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Anahita s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 125
Rozměr: 24 cm
Úprava: ilustrace
Název originálu: Tao of healthy eating
Spolupracovali: překlad Jana Hollanová
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-904-7752-0
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Průvodce zdravým stravováním podle tradiční čínské medicíny. Čínská dietetická terapie je založena na dvou a půl tisíce let starých zkušenostech. Dle autora s třicetiletou klinickou praxí a podle Světové zdravotnické organizace je zvýšený výskyt nemocí (obezita, diabetes, hypertenze, srdeční choroby, mrtvice, rakovina) způsoben špatným stravováním a nevhodným způsobem života. Základní principy starého čínského systému dietetické terapie uvedené v knize jsou podle individuálních potřeb použitelné pro většinu lidí. Doplněno popisem více než 150 běžně konzumovaných potravin z hlediska čínské medicíny. Recepty čínské kuchyně prospívající zdraví - jídla, léčivé čaje a léčivá vína.

Popis nakladatele

Autor revolučním způsobem popisuje všechny běžné vitamíny, minerály a aminokyseliny tak, jako kdyby to byly tradiční čínské léky. Následuje popis přibližně 200 obvyklých západních potravin z pohledu čínské medicíny. Ke každé potravině vysvětluje její povahu, chuť funkci a indikace z hlediska čínské medicíny. Čtenář vyzbrojený touto informací může zjistit, zda jsou určité potraviny pro něho vhodné či nikoli. Kniha je vhodná pro laiky s malou nebo žádnou předchozí znalostí čínské medicíny. Součástí knihy jsou recepty čínské kuchyně.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

TAO ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ

Bob Flaws

The Tao of Healthy Eating

All rights reserved

Překlad: Jana Hollanová

Redakční úprava: Danka Šárková

Gramatická úprava: Pavla Melicharová

Obálka, grafická úprava a typo: Adam Friedrich

České vydání: Anahita, s. r. o., Praha, www.anahitacz.cz

Tisk: Ottova tiskárna, s. r. o., Praha

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této knihy nesmí být kopírována, nahrávána, opisována

ani překládána do jiných jazyků bez písemného souhlasu nakladatele.

Copyright © 1998 Blue Poppy Press

Translation © 2011 Jana Hollanová

Czech Edition © 2011 Anahita

ISBN 978–80–904775–2–0


Ta o

zdravého

stravování

Bob Flaws

Dietní moudrost

podle tradiční čínské medicíny

ANAHITA 2011


Upozornění: Veškerá doporučení v této knize jsou autorem

uvedena v dobré víře. Autor ani nakladatel nenesouodpo

vědnost za případné chyby nebo opomenutí. Vydavatelod

mítá veškeré závazky za případné chyby nebo škody, které

by mohly vzniknout nesprávným pochopením neboapliko

váním rad uvedených v této knize. Nakladatel prezentuje

informace uvedené v knize pro srovnání a rozšířeníinforma

cí v této oblasti.

Varování: Následování samoléčebných technik uvedených

v této knize může způsobit nečekané nebo neobvykléreak

ce. Proto se ujistěte, že zde uvedená doporučení vy užíváte

přesně a bez jakýchkoli odchylek. V případě špatné aplikace

nebo nadměrného využití moxibusce může dojít kzarud

nutí, popálení, vzniku puchýřů nebo jiným potížím. Pokud

máte jakékoli dotazy ke správnému použití zde uvedených

technik a doporučení, neváhejte navštívit školenéhoprakti

ka tradiční čínské medicíny.

Nakladatel nedoporučuje ani neschvaluje samoléčení laiky.

Tradiční čínská medicína je odborná medicína,praktikova

ná školenými profesionály. Laici, kteří ji budou po přečtení

této knihy chtít využít, by se měli obrátit na lékařepraktiku

jící tradiční čínskou medicínu.


6 The aofhHlte yTfhHeHEin

Předmluva.................................................9

1 | Stručná historie čínské

dietetické terapie ...............................11

2 | Zásady uchování zdraví podle

čínské medicíny .................................17

Forma a funkce ............................................17

Oheň a esence ...............................................18

Dlouhověkost, strava

a životní styl ..........................................19

Esence, qi a duch .........................................20

3 | Trávicí proces ........................................23

Tři ohřívače ....................................................23

Žaludek jako kotel.......................................23

Důsledky tohoto procesu ........................25

Zásady zdravé stravy

podle čínské medicíny ......................30

Stručné shrnutí těchto myšlenek ........35

Zvláštní poznámka

o příchutích a kořeních ....................36

Návrat k tradičnější stravě ......................36

4 | Moderní západní strava ................39

Alternativní zásady zdravé výživy ........40

Ne jedna, ale několik pyramid

zdravého stravování ...........................41

Inflace porcí ...................................................43

Kukuřičný sirup s vysokým obsahem

fruktózy ...................................................43

Transmastné kyseliny ................................44

Extrudovaný sójový protein ...................45

Pesticidy, konzervanty

a chemikálie ...........................................46

5 | Léčení stravou ......................................49

Prázdnota sleziny

s obklíčením vlhkostí .........................52

Stísnění jater s horkostí žaludku .........53

Prázdnota jin ledvin ...................................54

Vlhká horkost ...............................................56

6 | Běžné druhy potravin

z hlediska čínské medicíny .........59

7 | Recepty ......................................................85

Recepty na rýžovou kaši ..........................86

Jook s pomerančovou kůrou .................86

Mrkvový jook ..............................................86

Jook s fazolemi azuki ...............................86

Jook se čtyřmi druhy ořechů a vejci ....86

Jook se sušeným zázvorem ....................87

Jook s bílou ředkví ....................................87

Jook s červenými datlemi .......................87

Jook s fenyklovými semeny ...................87

Celerový jook ..............................................87

Jook s černou sójou ..................................87

Jídla v čínském stylu ..................................88

Stirfry se třemi druhy hub

a celerovou natí ..................................88

Jehněčí polévka s andělikou .................88

Obsah


7

Rizoto s krevetami,

kuřecím masem, stonky kotvice

a houbami šitaké ...............................89

Polévka z hovězí oháňky a rajčat .........89

Polévka z mořských řas

s vaječným kapáním .........................89

Knedlíčky z jehněčího, zázvoru

a anděliky .............................................90

Kuřecí polévka s Jidášovým uchem .....90

Polévka ze šitaké a ušní ...........................90

Rychlé soté se zeleninou .........................91

Jídla v americkém stylu ............................92

Cibulovoórkový koláč ...........................92

Špenát s tofu ...............................................92

Lahodné meruňkové tyčinky .................93

Pečené tuřínové pyré ...............................93

Jablkový dezert s agarem .......................93

Salát z bílé kukuřice a hrášku ...............94

Bramborová kaše

s pečeným česnekem .......................94

Lilková caponata ........................................95

Tykev plněná ječmenem

a tempehem .......................................95

Čínské léčivé čaje .........................................96

Čaj z Máty peprné a lékořice ................96

Čaj z lékořice a pomerančové kůry .....96

Čaj z ředkvičkových lístků ......................97

Čaj z rýže a zázvoru ..................................97

Čaj se sezamovým olejem

a medem ..............................................97

Pomerančová kůra a čajové lístky ........97

Čaj z denivky ...............................................97

Čaj z kukuřičných vlasů...........................97

Černohlávkový čaj snižující tlak ...........98

Čínská léčivá vína ........................................98

Ženšenové víno ..........................................98

Čaj z květů růže .........................................98

Astragalové víno ........................................98

Kustovnicové víno .....................................99

Víno z červených datlí .............................99

Longanové víno ..........................................99

8 | Poznámky ke zdravému

stravování

ve vyspělých zemích .....................101

Obezita .........................................................101

Dobré a méně dobré čínské léčebné

metody, jak zhubnout ....................102

Zelený čaj a snižování váhy ..................103

Cholesterol ..................................................104

Potravinové alergie ..................................105

Kandidóza ...................................................107

Káva................................................................108

Potravinové doplňky ...............................109

Funkce vitaminů

podle čínské medicíny ...................111

Funkce minerálů z hlediska čínské

medicíny...............................................112

Funkce aminokyselin podle čínské

medicíny...............................................112

9 | Závěr ........................................................115

Poznámky ....................................................118

Abecední rejstřík ....................................123

OBSAH



9

Předmluva

vování a nevhodného způsobu života —

a není to jen mé přesvědčení. V roce 2002

Světová zdravotnická organizaceuveřejnila autoritativní zprávu s názvem „Strava,

výživa a chronické nemoci“, z níž vyplývá

souvislost mezi nesprávným způsobem

stravování a zvýšeným výskytem nemocí,

jako je obezita, diabetes, hypertenze,srdeční choroby a mrtvice.

1

Existujedokonce významná souvislost mezi nesprávným

stravováním a rakovinou. Autoři vezprávě také prohlašují, že „někteříepidemiologové odhadují, že ve vyspělých zemích,

kde jsou počty úmrtí na rakovinu nejvyšší,

kde rakovina je příčinou zhruba čtvrtiny

všech úmrtí, je 30—40 % případů rakoviny

u mužů a až 60 % případů rakoviny u žen

důsledkem způsobu stravování.“

2

Podle

amerického Střediska pro kontrolu aprevenci nemocí by bylo možné 80 % případů

srdečních onemocnění a mrtvice, 80 %příadů diabetu II. typu a 40 % všech případů

rakoviny eliminovat prostou úpravou diety,

zvýšenou fyzickou aktivitou a nekouřením,

přičemž dieta je na prvním místě tohoto

seznamu.

3

Toto je třetí upravené vydání knihy očínské dietetické terapii, která kdysi napočátku 90. let minulého století vstoupila v život

pod názvem: Vzestup čistého — Jednoduchý

průvodce zdravým stravováním podletradiční čínské medicíny. V roce 1998 byla

přejmenována a rozšířena a stala se Taem

zdravého stravování. Od posledníhopřeracování však již uplynulo celých deset

let, a tak jsme usoudili, že by jí neuškodilo

mírné oprášení. Přestože jsem svou první

knihu o čínské dietetické terapii napsal

před třiceti lety, stále se domnívám, že

zdravý rozum, s nímž čínská medicínapřistupuje ke zdravému stravování, dávástejný nebo možná větší smysl než cokoli, co je

k mání v dnešním světě. Žijeme v době, kdy

nám populární media každých pár měsíců

nabízejí a vychvalují nějakou novou dietu.

Čínská dietetická terapie je založena na

dvou a půl tisících let zdokumentovaných,

nepřerušených a stále se vyvíjejícíchzkušeností. Na základě své třicetileté klinické

praxe se domnívám, že sedmdesát procent

všech chronických nepřenosných nemocí

je důsledkem nesprávného způsobustraPŘEDMLUVA


10 The aofhHlte yTfhHeHEin


11

Jedním z důvodů, proč studovat čínskou

dietetickou terapii (yin shi zhi liao fa 饮食

治疗法), je její dlouhá zaznamená historie.

Čínská léčba stravou není žádná pomíjivá

móda. Je to časem prověřený systémteorie a praxe nejméně dva tisíce let starý.

A proto, než přikročíme k doporučením

čínských lékařů, jak zdravě jíst, bude,myslím, užitečné podívat se krátce na historii

této disciplíny.

Už v roce 200 př. n. l. jeden či dvaneznámí badatelé v oboru medicínysestavili dílo, které se stalo základním kánonem

čínské medicínské teorie, Huang Di Nei

Jing (Vnitřní kniha Žlutého císaře). Ačkoli

se toto dvousvazkové kompendium

4

zabývá především jin-jangem, pěti elementy, qi a krví a teorií dvanácti drah a jejich

aplikací na akupunkturu a moxibusci,obsahuje také řadu zmínek o zásadáchzdravého stravování. Například Su Wen (Prosté

otázky), v kapitole o vztazích mezi pětiorgány a ročními obdobími, se praví: „Léčiva

jsou podávána k potírání škodlivin, kdežto

obilniny se užívají k vyživení těla, a ovoce,

maso a zelenina napomáhají tomutoúčelu — všech pět chutí společně působí, aby

dodaly qi a esenci.“

5

Tato formulaceznamená, že obilniny by měly být hlavní složkou

stravy, kdežto maso, zelenina a ovoce by se

měly jíst na doplnění a na podporu tohoto

základu, a většina čínských lékařů dodnes

s touto tezí souhlasí. Podobně je tomu vjiné kapitole Su Wen (Prostých otázkách),

pojednávající o pěti elementech, kde se

opakuje tento názor: „Obilniny, maso,ovoce a zelenina, to vše je třeba jíst k zajištění

výživy.“

6

Jinak řečeno, člověk nemůže žít

jenom z chleba. Autoři Nei Jingu (Vnitřní

knihy), nebo snad prameny, z nichžčerpa>1

| Stručná historie

čínské dietetické terapie

STRUČNÁ HISTORIE ČÍNSKÉ DIETETICKÉ TERAPIE


12 The aofhHlte yTfhHeHEin

li, také stanovili korespondence mezi pěti

chutěmi, obilninami, ovocem, zeleninou

a druhy masa, a mezi pěti orgány a pěti

elementy.

7

Čínští lékaři i dnes věří, žesladká chuť má speciální vliv na slezinu, kyselé

potraviny specificky ovlivňují játra, slané

potraviny vstupují do ledvin, pálivépotraviny zvláště ovlivňují plíce a hořká chuť

má mimořádný vliv na srdce. Stojí také za

zmínku, že i další knihy dochované vhrobech z období počátku dynastie Han (cca

150 n. l.) obsahují recepty určené k léčbě nemocí a k uchování zdraví. Zmínky

o die tetické terapii, které nacházíme v Nei

Jingu, se tedy neomezovaly na tento text,

ale byly v době jeho sepsání všeobecněrozšířeny.

Na konci dynastie Han (220) vznikldalší z pilířů čínské medicínské teorie a praxe.

Byla to kniha Shan Han Lun/Jin Kui Yao

Lue (Pojednání o zranění chladem/Recepty

ze zlaté skříňky) od Zhang Zhong Jinga.

Pojednání o zranění chladem a Recepty

ze zlaté skříňky jsou považovány za první

čínské dílo o předepisování léků. Několik

set předpisů, jež obsahuje, je dodnespoužíváno a tvoří základ klinickéhorepertoáru většiny terapeutů. Zhang ve své knize

v mnoha předpisech kombinoval léčivé

byliny (cao yao 草药) s běžnýmipotravinami. Mezi tyto běžné potraviny patřínaříklad zázvor (čerstvý i sušený), skořice,

červené datle, lékořice, obilnina slzovka,

sladový sirup, sladované fazolové výhonky,

rýže (lepivá i nelepivá), fermentovanésójové boby, ocet, med, alkohol, mandarinky

(zralé i nezralé), pomerančová kůra,sádlo, želatina, vaječný žloutek, jehněčí maso,

mořské řasy, Sečuánský pepř a cibulešalotka. Dodnes, i po dvou tisících let, se stále

říká: „Medicína a strava vycházejí z téhož

zdroje“ (Yao shi tong yuan 药食同源). To

znamená, že neexistuje žádná ostráhranice mezi léčivými prostředky a potravinami,

a když to domyslíme ještě dál, lze říci, že

každá potravina nějak působí na zdravínašeho těla. Navíc ještě Zhang věnovalposlední dvě kapitoly Jin Kui Yao Lue (Receptům

ze zlaté skříňky) specifickým doporučením

ohledně dietetické terapie.

Další dvě epochy v čínské historii byly

období Tří království (220—265) a období vlády dynastie Jin (265—420). Jedním

z nejslavnějších medicínských textůnasaných v té době byl Ge Hongův Zhu

Hou Bin Ji Fang (Recepty /k uchování/ pro

případ nouze). V této knize autorzaznamenal množství jednoduchých,osvědčených receptů, přičemž mnohé z nich jsou

dietetické povahy. Jako adept taoismu

se Ge zajímal o techniky uchování zdraví

a dlouhověkosti, které zahrnovaly i dooručení, co jíst a co nejíst, abychom žili

co nejdéle. V další ze svých knih Bao Pu

Zi Nei Bian (Pao Pchu-ziovy vnitřní spisy)

podává dlouhý seznam činností, které by

člověk měl zregulovat, pokud se chce dožít

sta let.

8

Součástí tohoto seznamu je i rada:

„Nepřehánějte při jídle žádnou z pěti chutí,

neboť příliš mnoho kyselé poškozujeslezinu, příliš mnoho hořké poškozuje plíce,

příliš mnoho pálivé poškozuje játra, příliš

mnoho slané poškozuje srdce a přílišmnoho sladké poškozuje ledviny.“ Jak uvidíme

ve třetí kapitole, tyto zásady, kterézapovídají konzumovat přílišné množstvíkterékoli z chutí, jsou stále základem čínské

medicínské dietetické terapie.

V období Jihu a Severu (420—589) další

taoista jménem Tao Hong-jing sepsal své

slavné kompilační dílo Shen Nong Cao Jing

(Klasická materie medica Božskéhozemědělce). Tato kniha obsahuje popis 365léčivých substancí — rostlinných, živočišných



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist