načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Tajemství syrové stravy - Jan Plajner; Veronika Klamtová

Tajemství syrové stravy

Elektronická kniha: Tajemství syrové stravy
Autor: ;

Kuchařka Tajemství syrové stravy vám přináší unikátní výběr jídel připravovaných podle principů veganské raw stravy. Jedná se o nejnovější trend přístupu k přípravě jídel a ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  295
+
-
9,8
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 63.8%hodnoceni - 63.8%hodnoceni - 63.8%hodnoceni - 63.8%hodnoceni - 63.8% 70%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Secret of raw
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 202
Rozměr: 26 cm
Úprava: barev. ilustrace , portréty
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-880-5100-8
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha raw receptů, stravy založené na konzumaci tepelně neupravovaných potravin, příprava rozmanitých jídel vhodných pro začátečníky i se složitější přípravou. První kniha chutných a zdravých receptů, nejúspěšnějších jídel restaurace Secret of raw a cukrárny Sweet secret of raw, kterou autoři provozují necelé dva roky. Každý předpis na přípravu polévek, hlavních chodů, salátů, svačinek a dezertů je na samostatné stránce spolu s celostránkovou fotografií. Součástí projektu je portál rawkucharka.cz.

Popis nakladatele

Kuchařka Tajemství syrové stravy vám přináší unikátní výběr jídel připravovaných podle principů veganské raw stravy. Jedná se o nejnovější trend přístupu k přípravě jídel a životu. Raw (nebo také vitariánská) kuchyně pracuje pouze s přírodními surovinami rostlinného původu, které se zpracovávají za syrova. Budete překvapeni, co vše je možné vytvořit, a jak skvěle jídla chutnají a vypadají. Díky téměř dvěma letem provozu restaurace Secret of raw a cukrárny Sweet secret of raw, stovkám vyzkoušených receptů a postupů, tisícům připravených jídel a dezertů jsme mohli v knize s devadesáti skvělými, chutnými a zdravými raw recepty zúročit svoje zkušenosti a předat vám je. To je první kuchařka Secret of raw.
Stejně jako celý koncept Secret of raw, je kuchařka Tajemství syrové stravy postavena na myšlence přinášet lidem do života radost. Ať už je to radost ze skvělého jídla, z nalezení životní cesty, nové životní energie a zdraví nebo ze sdílení zážitků s přáteli u dobrého jídla. Jsme tu, abychom vám pomohli. Recepty jdou od jednoduchých polévek a salátů, až po komplexní jídla s delší přípravou jako například veganská raw Koprovka, Svíčková nebo Houbové palačinky – vše bestsellery restaurace Secret of raw. Každý recept je na samostatné stránce spolu s celostránkovou fotkou na druhé. K tomu jsme přidali tipy na ingredience, postupy a další vychytávky, aby se vám příprava jídla vždy vydařila.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jan Plajner; Veronika Klamtová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

90 nejlepších raw receptů

z kuchyně Secret of raw



TAJEMSTVÍ SYROVÉ STRAVY

90 nejlepších raw receptů z kuchyně Secret of raw


Recepty Secret of raw

Jan Plajner, Veronika Klamtová, Štěpánka Šimková a kolektiv

Te x t

Jan Plajner

Editor

Veronika Klamtová

Foodstyling

Jan Plajner

Fotografie

Tomáš Hudolin

Grafická úprava, sazba a zlom

Peter Lietavec

Tisk

Těšínské papírny, s.r.o.

Nakladatelství Secret of raw

Tajemství syrové stravy, 1. vydání

© Secret of raw s.r.o., 2014

ISBN 978­80­88051­01­5 (PDF)


Projekt Secret of raw se zrodil, aby lidem přinášel radost z jídla, života,

kreativity a existence.

Přejeme vám, aby kuchařka, kterou právě držíte, přinesla mnoho radosti,

chvil pohody a kreativity i do vašeho života.

Secret of raw



polévky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

hlavní chody . . . . . . . . . . . . . . . . 48

saláty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .110

svačinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14 2

dezerty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 174

OBSAH


o nás

Od svého dětství jsem si postupně myslel, že mám

být řidičem autobusu, bankéřem nebo marketérem.

Přitom mi hodně lidí říkalo, že bych si měl otevřítrestauraci. Když jsme pak s Evou otevřeli Secret of raw,

najednou tomu nikdo nechtěl věřit. Přesto jsme tu už

dlouhou dobu pro vás a tato kniha je pro mě důkazem,

kolik radosti, tvořivosti a práce jsme udělali. Raw food

je obrovská studnice, ze které každý může načerpat

to, co potřebuje. Věřím, že jídlo, které si budete moci

připravit podle této naší první knížky, pro vás bude

potěšením. Děkuji všem, kteří se na ní podíleli.

Honza – majitel

Secret of raw

Raw food je pro mnohé totální změna. Stejně tak má

být i pro mě, a to nejenom ve stravování, ale hlavně

v životní cestě. Z marketingu nadnárodní společnosti jsem se přes noc stala první provozní a kuchařkou

v právě otevřené restauraci Secret of raw, abych již

rok nato otevírala dveře svojí cukrárny Sweet Secret

of raw. Díky možnosti začít provozovat první franšízu

Secret of raw jsem si tak splnila sen o uplatnění v tom,

co mě opravdu baví. Jsem ráda, že cukrárna přináší každý den zdravé potěšením mnoha zákazníkům.

Také věřím, že oceníte recepty na dezerty a dorty,které jsem pro vás připravila.

Veronika – majitelka cukrárny

Sweet Secret of raw o raw food Definic nebo názorů na to, co je raw food, najdete mnoho. Jak to vidíme my? Raw food je radost, chutě, tvoření, zdraví, vitalita, fyzická i duševní krása apohoda. Je to samozřejmě i jídlo a v této knize pakpředevším jídlo, od kterého většina lidí s raw začíná. V pojetí Secret of raw se jedná o veganskou stravu, připravenou z čistě přírodních surovin rostlinnéhopůvodu, a to za zpracování do 42 °C. To znamená, že suroviny, ze kterých jídla připravujeme a používáme je v receptech v této kuchařce, jsou hlavně zelenina, ovoce, ořechy, klíčky semínek a luštěnin, mořské řasy a přírodní sladidla, koření a dochucovadla. Pro raw food máme také další jména, jako třebavitariánství nebo živá strava. Zejména to poslední je velmi trefné, protože z toho, co jsme psali výše je jasné, že v raw food jde o to jíst co nejméně zpracovanépotraviny, které jsou tím pádem nejpřirozenější pro nášorganismus, nejlépe se tráví a jsou nabité vitamíny,enzymy, vlákninou a proteiny pro celkový správný chod vašeho těla. To vše jednoznačně vede ke zlepšení vašeho fyzického zdraví a spokojenosti, minimalizaci nemocí a tudíž i k psychické pohodě.

o raw food

O raw food se hovoří v poslední době nejenom jako

o jídle, ale v daleko širších souvislostech týkajících se

celého života. Přesto, když se zeptá laik: “A proč raw

food?”, není to jednoduchá odpověď, a každý by jipodal jinak. Každý jsme originál, každý máme své kouzlo.

Cokoliv si o raw nebo vitariánství přečtete nebonastudujete, bude pravda tehdy, kdy v to uvěříte a začnete

žít. Každý by si měl pro sebe udělat svoji malou definici

nebo přístup k tomu, co pro něj raw znamená, čeho by

chtěl na své cestě dosáhnout a jak mu k tomu raw styl

života může dopomoci. Neškatulkujte se, jezte, žijte

a radujte se po svém, protože to, co můžete nebonesmíte, si nastavujete pouze vy sami a pro sebe. o postupech V raw kuchyni si vystačíte s několika základnímipostuy. Patří mezi ně krájení, mixování v mixéru,mixování v robotu, sušení, spiralizování, klíčení, odšťavování a marinování. Abychom zde předešli sáhodlouhému popisování, tak jsme pro vás připravili instruktážní videa, na kterých uvidíte všechny základní techniky v praxi. Tato videa najdete na www.rawkucharka. cz v sekci Video. Praktická ukázka je v tomto případě k nezaplacení. Níže uvádíme několik bodů, které by vám také měly pomoci, pokud se dostanete do úzkých v některé fázi příprav. Mixování v mixéru • Vždy se ujistěte, že máte v mixéru dostatek tekutiny,

ve které půjdou rozmixovat pevné ingredience. • Začněte mixovat na nízké otáčky a pak postupně

přidávejte, aby se vám pod nůž nedostal vzduch.

Směs se by se pak přestala mixovat. • Nesnažte se umixovat vše najednou, můžete postupně přidávat. • Mixování hutnějších dipů a omáček je náročné pro

vás i pro mixér. Dopřejte si tedy občas pauzu. • Při přípravě sladkého přidávejte kokosový olej nebo

kakaové máslo jako poslední, až do rozmixované

směsi. • V mixéru můžete i namlít koření nebo sezamovésemínko. Mixování v robotu • Vždy začněte s mixováním suchých surovin, jako

jsou například ořechy. Až poté přidávejte ovoce

nebo zeleninu a další tekuté suroviny. • Pokud připravujete těsto nebo máslo hutnějšíkonzistence, přerušujte mixování často a stírejte směs

ze stěn nádoby. • Používejte robot s s-nožem, ideální je nůž sezahnutím nahoru. Nejlépe hněte těsto. • Zubatý nůž je vhodný na hrubší drcení ořechů a na

sekání bylinek, ten s hladkým ostřím na jemnější

těsta a másla. • Pokud připravujete jakékoliv ořechové máslo nebo

kokosové máslo, robot musí být před vložením ingrediencí naprosto suchý.

Sušení

• Sušte vždy do 42 °C

• Na hrubší těsta stačí sušit na děrované síti dodávané

se sušičkou, pro tekuté směsi budete potřebovatteflexovou fólii. Jedná se o omyvatelnou, nepřilnavou

fólii na pečení.

• Kontrolujte občas stav sušeného jídla, nespoléhejte se pouze na časovač sušičky. Je možné, že těsto

bude chtít obrátit nebo otočit, případně sundat zfólie a dosušit na sítu.

• Nasušit si můžete i do zásoby. Sušené placky, krekry

nebo palačinky vydrží i několik dní.

• Kokosový olej nebo kakaové máslo se krásně roztaví

právě v sušičce. Odměřte je podle receptu v tuhém

stavu a teprve potom dejte roztavit.

Klíčení

• Klíčit můžete na mísách nebo v lahvích. Lahvedooručujeme na větší objem jednoho druhu klíčků,

misky na menší objem různých typů.

• Vždy nechejte nejdříve luštěniny nebo semínkanamočená ve vodě, poté slijte, propláchněte a dejte

klíčit.

• Co nejčastěji proplachujte a promývejte.

• Čím menší semínko, tím hůře se klíčí. Pokudzačínáte, nedávejte si přehnané cíle. Začněte sjednoduššími luštěninami jako je cizrna nebo mungo. Mungo

naklíčí i za jediný den.

• Klíčky vám vydrží 2 – 3 dny v lednici čerstvé. Nakličte

si do zásoby.


Ostatní

• Všechny ořechy, kromě kešu, para a makadamu

byste měli před použitím namočit, mandle nechat

lehce naklíčit. Zbavíte je tak inhibitorů, blokujících

uvolňování živin. Můžete si je připravit předem.Namočte je a pak v sušičce znovu vysušte. Takto je

můžete dále skladovat a rovnou používat. • Pokud je těsto suché, musíte přidat vodu, aby se

spojilo. Tužší těsta by měla být vždy trochu lepivá,

aby držela pohromadě. • Při přípravě krusty na dort vždy obalte dno dortové

formy strečovou fólií nebo igelitovým sáčkem, jinak

bude složité dort z formy vyndat. • Dorty vždy musí tuhnout v ledničce několik hodin,

ideálně přes noc. Dorty tuhnou za pomocikokosového oleje nebo kakaového másla. • Dorty krájejte nožem namočeným pod horkouvodou a následně osušeným. Jen tak se vám nůžnebude na dort lepit. • Po nalití dortového krému do formy s formouněkolikrát poklepejte o kuchyňskou linku, abyste vyhnali

z těsta vzduchové bublinky. • Při nákupu datlí se zaměřte na to, abystenekupovali vyschlé nebo proslazené plody. Lze sehnat i živé

čerstvé datle, které jsou krémové a měkké, ideální

do dortových krust. • Nenechejte se odradit, některé přípravy budetemuset zopakovat vícekrát, než se vám zcela zadaří. • Připravujte jídla s nadšením a nadhledem. o přístrojích Přípravy raw jídel jsou vlastně velmi úsporné, i co se přístrojů týče. Hodně lidí si myslí, že bude muset investovat obrovské částky a udělat zcela novou kuchyň. Pravdou je, že jde začít i se zcela běžnýmipřístroji, ale jak budete tvořit stále dokonalejší asofistikovanější jídla, začnete cítit i potřebu pořádně se vybavit. Ten, kdo udělá investici na začátku a koupí těch pár přístrojů dopředu, bude určitě nadšen a spokojen. Základní přístroje, které by vám neměly chybět, jsou vysokorychlostní mixér, odolný a výkonný kuchyňský robot, větší sušička se čtvercovými sušicími pláty, spiralizér, V-kráječ, klíčicí misky nebo lahve a pořádný nůž. V raw domácnosti je samozřejmostí iodšťavňovač, na kterém si připravíte denně čerstvé šťávy zovoce a zeleniny. MIXÉR – nejznámější a nejprodávanější značkou je americký Vitamix. Roky vývoje zajistily tomuto stroji skvělý výkon, odolnost, ideální tvar mixovací nádoby a nože. Existují i obdobné přístroje jiných značek, ale my používáme výhradně Vitamix, i přes jeho vyšší cenu. Věříme, že investice se v dlouhodobém horizontu vyplatí. ROBOT – kupte takový, aby odpovídal velikosti vaší rodiny. Měli byste si být jistí, že má silný a rychlý motor a dobrý sekací nůž (s-nůž). Pro přípravu jídel hobudete potřebovat velmi často. SUŠIČKA – malé kulaté sušičky dostanete již za pár korun. Také jsme je používali, ale pokud se rozhodnete si je zakoupit, nebudete moct dělat sušené pláty, palačinky nebo pizzu. Také buďte připraveni, že se s nimi budete muset brzy rozloučit. Pravděpodobně neudrží krok s vaší chutí tvořit a sušit. My vámmůžeme doporučit značku Excalibur, která vám v domácích podmínkách vydrží na věky.

SPIRALIZÉR – jednoduchý a levný přistroj s noži

a kličkou, na kterém vykouzlíte špagety z nejrůznějších typů ovoce a zeleniny. Nejznámější a dostačující

jsou spiralizéry od firmy Lurch.

V-KR ÁJEČ – nebo také mandolína - vám udělá plátky

a hranolky různé tloušťky a velikostí. Koupíte v každých dobrých domácích potřebách.

KLÍČICÍ MISKA – prodávají se misky nebo lahve. Každý

si musí vyzkoušet, s čím se mu bude lépe pracovat, my

používáme oba druhy. o používání této knihy Chtěli jsme vytvořit knihu, kterou budete milovat. Takovou, kterou si budete listovat před spaním anasávat inspiraci, budete si ji moct vzít do kuchyně kpříravám a rádi se na ni budete dívat v knihovně nebo na poličce. Proto jsme sbírali vaše názory na to, co vám v jiných kuchařkách nevyhovovalo nebo cobyste opravdu chtěli. Výsledkem je kniha, kde je na každé dvojstráncepouze jeden recept. Vlevo najdete název jídla, krátký popis toho, proč se nám líbí nebo co je na něm zajímavé, kompletní seznam ingrediencí a detailní postup. Postup je vždy kompletní a nemusíte tak nikam listovat, nic hledat. Vpravo je celostránková fotka každéhopřiraveného jídla. U mnoha receptů jsme připravili TIP BOX, ve kterém najdete užitečné rady nebo naše tipy, jak jídlo změnit, osvěžit nebo ještě vylepšit. Recepty na polévky a hlavní jídla jsou přibližně pro 4 osoby. Maximum receptů je přepočítáno na hrnky, lžíce a lžičky nebo na jednotlivé kusy zeleniny a ovoce.Nebudete tedy muset zdlouhavě měřit a vážit. Věříme, že s tímto přístupem dosáhnete rychlých a skvělých výsledků. ZÁKLADNÍ MÍRY 1 hrnek = 300 ml 1 lžíce = 1 standardní polévková lžíce 1 lžička = 1 standardní čajová lžička

přehled ikon přístrojů

MIXÉR

ROBOT

SUŠIČKA

SPIRALIZÉR

V-KRÁJEČ

KLÍČICÍ MISKA

90 nejlepších raw receptů

z kuchyně Secret of raw

14 - 43

polévky Cibulačka je velmi oblíbená ve Francii, kde ji najdete na stovky způsobů. Tato raw cibulačka spojuje hladkost mandlového mléka s pikantní sladkostí karamelizované cibule – Vive la France! Začněte přípravou karamelizované cibule na zdobení. Očistěte 2 cibule, nakrájejte na středně silná kolečka, která prsty oddělte, aby vznikly jednotlivé kroužky. V misce smíchejte tamari s agáve sirupem a chilli. Míchejte směs, dokud se nespojí, a poté do ní dejte marinovat cibuli na 5–10 minut. Marinovanou cibulivyskládejte na sušicí plát a sušte v sušičce na 42 °C, dokudnezkaramelizuje (přibližně 4–6 hodin). Na polévkový základ potřebujete připravit mandlové mléko. Je to opravdu jednoduché, vlastně jediná složitá a důležitá věc je nezapomenout namočit mandle na 4–6 hodin – na 1 dávku namočte 1 hrnek mandlí. Mandle se namáčením aktivují, lépe se mixují a dostanete z nich nejvíce nutričních hodnot. Namočené mandle slijte, dejte do mixéru a zalijte třemi hrnky vody.Mixujte alespoň 90 vteřin, až vznikne opravdu husté mléko. Směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbaví drtě a zbude pouze hladké mléko. Drť si můžete schovat v lednici a použít třeba na základ dortu. Pro přípravu polévkového základu vlijte mandlové mléko do mixéru, přidejte ostatní ingredience včetně lístků čerstvého tymiánu. Dejte si tu práci a tymián otrhejte, stonky jsou tvrdé a nebyly by v polévce chutné. Vše mixujete do hladka. Polévku servírujte na talíři nebo v misce. Nezapomeňte přidat hrst karamelizované cibulky ze sušičky.

Příprava

mandlového

mléka

ZÁKLAD

4 hrnky mandlového mléka

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce bílého rýžového misa

½ bílé cibule

¼ hrnku tamari

1 lžíce čerstvého tymiánu

½ lžičky pepře

ZDOBENÍ

2 žluté cibule

2 lžíce tamari

2 lžíce agáve sirupu

¼ lžičky chilli

MANDLOVÉ MLÉKO

1 hrnek namočených mandlí

3 hrnky vody

Francouzská

cibulačka

polévky

4 porce

14



Zaručeně a dlouhodobě nejoblíbenější polévka

z nabídky naší restaurace. Jemná díky kokosovému

mléku, exotická díky zázvoru, limetce a kari, se

špetkou chilli k podtržení symfonie chutí.

Na tuto polévku se musíte naučit připravovat kokosové mléko.

Nejjednodušší a nejlevnější způsob přípravy tohoto mléka je ze

strouhaného kokosu a vody. Do mixéru vsypte nejdříve kokos

a potom ho zalijte vodou. Nechejte chvíli namočit a poté mixujte

alespoň 90 vteřin. Pokud vám nevadí v mléce kokosová drť,můžete jej rovnou použít. V opačném případě přeceďte mléko přes

plátýnko a dostanete tak pouze hladké mléko. Zbytek drtě

a tuku můžete využít například do krusty dortu.

Připravte si ingredience na základ polévky. Oloupejte cibuli,

česnek, zázvor zbavte hnědé slupky a odšťavněte limetky. Do

mixéru postupně nalijte kokosové mléko, vodu, limetkovou šťávu,

sirup z agáve a přidejte ostatní zeleninu a koření. Vše mixujte do

hladka. Polévku již necedíme, je rovnou připravena k servírování.

Červenou papriku, koriandr a pórek nakrájejte a nasekejte na

jemno, vše promíchejte, aby vznikla barevná směs.

Do talíře dejte hrst připravené směsi, zalijte polévkovýmzákladem a dozdobte ještě pár lístky koriandru.

ZÁKLAD

3 hrnky kokosového mléka

1 a ½ hrnku vody

2 cm zázvoru

¼ žluté cibule

1 stroužek česneku

4 lžíce limetkové šťávy

3 lžíce agáve sirupu

2 a ½ lžíce bílého misa

1 lžička kari

1 lžička chilli

1 a ½ lžičky soli

ZDOBENÍ

1 červená paprika

1 hrst čerstvého koriandru

pórek

KOKOSOVÉ MLÉKO

1 hrnek sušeného

strouhaného kokosu

4 hrnky vody

Thajská

kokosová polévka

TIP BOX

Mléko si také můžete připravit z dužiny čerstvého hnědého

kokosu. Je to sice pracnější, budete ale odměněnikrémovějším mlékem s intenzivnější vůní. Kokos musíte rozbít,

vydlabat dužinu a poté oloupat, abyste ji zbavili hnědé

slupky. Dále již postupujete jako se strouhaným kokosem.

polévky

4 porce

16



Není snad jednodušší raw polévka než hrášková.

A přitom je tak vynikající! Nezabere vám víc než pět

minut a už nikdy nebudete chápat, proč byste měli

hrášek vařit.

Hrachové lusky vyloupejte. To je asi ta nejpracnější část receptu.

Můžete si to také ulehčit a použít zmrazený hrášek. Rozmrazte

ho pozvolna ve vlažné vodě. Kuličky hrášku poté vsypte domixéru, zalijte vodou tak, aby byl veškerý hrášek ponořený. Přidejte

miso, sůl a pepř. S pepřem pozor, ať si nepřipravíte pověstnou

kašlavou hrachovku. Vše mixujte do hladka. Libovolně přidejte

vodu, abyste dosáhli optimální požadovanou hutnost krému.

Na talíři nebo v misce dozdobte čerstvě drceným červeným

pepřem nebo několika hrachovými kuličkami.

ZÁKLAD

4 hrnky hrášku (cca 700 g)

2 hrnky vody

2 lžíce bílého

rýžového misa

1 a ½ lžičky soli

½ lžičky mletého pepře

ZDOBENÍ

drcený červený pepř

Hrášková

polévka

polévky

TIP BOX

V sezóně si můžete do polévky nasekat mladé hrachové

lusky nebo si z nich polévku připravit celou.Doporučujeme ale pouze lusky z vlastní zahrádky nebo takové,

u kterých máte jistotu, že jsou bez postřiku.

4 porce

18



Toužíte po polévce, která může být krémová a nasládlá

a přitom lehká a svěží? Kombinace paprik, kokosového

mléka a limetek v této polévce je pro vás to pravé.

Nejlepší a nejkrásnější je z červených paprik.

Na tuto polévku také potřebujete kokosové mléko. Nejjednodušší

a nejlevnější způsob přípravy tohoto mléka je ze strouhaného

kokosu a vody. Do mixéru vsypte nejdříve kokos a potom zalijte

vodou. Nechejte chvíli namočit a poté mixujte alespoň 90 vteřin.

Pokud vám nevadí v mléce kokosová drť, můžete jej rovnoupoužít. V opačném případě přeceďte mléko přes plátýnko adostanete tak pouze hladké mléko.

Papriky zbavte středů a semínek a pokrájejte je na kusy, aby se

vešly do mixéru. Důkladně přeberte datle a odstraňte pecky nebo

jejich zbytky. Odšťavněte limetku. Kešu oříšky můžete použít

rovnou bez namáčení. Neobsahují totiž inhibitory, kterých by

se musely zbavit. Pokud chcete ale docílit méně oříškové chuti

polévky nebo máte slabší mixér, nic nezkazíte tím, že je na dvě

hodiny namočíte.

Ingredience dejte do mixéru a začněte mixovat. Pokud je polévka

příliš hustá, přidávejte postupně vodu, než docílíte optimálnípožadované konzistence. Polévku mixujte alespoň 90 vteřin, aby

oříšky pustily olej a dosáhli jste tak krémovosti polévky.

Na talíři dozdobte směsí na jemno pokrájených barevných paprik

nebo snítkou petrželky.

ZÁKLAD

3 sladké červené papriky

1 hrnek ořechů kešu

10 datlí

1 hrnek kokosového mléka

1 hrnek vody

1 limetka

½ lžičky soli

½ lžičky mletého pepře

½ lžičky chilli

ZDOBENÍ

papriky různých barev

KOKOSOVÉ MLÉKO

1 hrnek sušeného

strouhaného kokosu

nebo dužiny čerstvého

kokosu

4 hrnky vody

Krémová papriková

polévka s kokosovým

mlékem

polévky

4 porce

20



Energii potřebujete v každém ročním období. Kouzlo této

polévky je, že si jí můžete připravit skvělou jak na jaře z první

čerstvé úrody, tak v zimě z uložené zeleniny. Stačí si pohrát

s kořením a doplnit klíčky a talíř plný energie je na světě.

Zajděte ke svému zelináři nebo do tržnice a kupte ty nejčerstvější

suroviny. Mladá mrkev, petržel i celer jsou nejlepší ještě sezelenými listy. Navíc vám doma budou dělat chvíli potěšení i svým

vzhledem. Zelené části oddělte až před přípravou jídla, zeleninu

očistěte a nakrájejte na kousky, aby se dala dobře rozmixovat.

Mladou mrkev a petržel ani nemusíte loupat, stačí je důkladně

očistit houbičkou, aby na nich nezbyla zemina. V zimě takové

potěšení z čerstvosti nemáte, ale když použijete kvalitní kusy, tak

vaše polévka bude i tak skvělá.

Připravenou zeleninu dejte do mixéru, zalijte vodou a přidejtekoření. Bobkový list rozřízněte na dvě části a vyjměte z něj střední

žílu listu, která může být příliš tvrdá a nemusí se vždy rozmixovat.

Vše mixujte alespoň 60 vteřin.

Do polévky se nejvíce hodí menší klíčky, například klíčky vojtěšky,

ředkvičky nebo červeného zelí. Semínka si musíte dát namáčet

a klíčit alespoň 4 dny předem, nezapomeňte na to.

ZÁKLAD

3 mrkve

¼ bulvy celeru

1 petržel

2–3 hrnky vody

3 lžíce olivového oleje

1 a ¼ lžičky soli

¼ lžičky pepře

¼ lžičky kurkumy

3 kuličky nového koření

3 listy bobkového listu

ZDOBENÍ

klíčky vojtěšky

Energetická

polévka s klíčky

polévky

TIP BOX

Klíčení je otázka disciplíny. Pokud se chcete úspěšně naučit

klíčit, pořiďte si nakličovací lahev nebo misku a začněte

s jednoduššími plodinami, jako je třeba mungo nebo cizrna.

Malá semínka klíčí hůře a vyžadují větší péči.

4 porce

22



Seznamte se s královnou mezi jemnými krémovými

polévkami s dotykem exotiky. Je to jedna znejoblíbenějších polévek díky krásné barvě a jemné harmonické chuti

snoubící avokádo s kokosovým mlékem a citrónem.

Na tuto polévku také potřebujete kokosové mléko. Nejjednodušší

a nejlevnější způsob přípravy tohoto mléka je ze strouhaného

kokosu a vody. Do mixéru vsypte nejdříve kokos a potom ho

zalijte vodou. Nechejte chvíli namočit a poté mixujte alespoň

90 vteřin. Pokud vám nevadí v mléce kokosová drť, můžete jej

rovnou použít. V opačném případě přeceďte mléko přes plátýnko

a dostanete tak pouze hladké mléko.

Rozkrojte avokádo na půl, vyjměte pecku a poté ho lžícívydlabejte. Zralé avokádo je uvnitř nažloutlé, máslové a jde krásně

od slupky. Avokádo dejte do mixéru, zalijte kokosovým mlékem

a vodou a krátce promixujte. Přidejte citrónovou šťávu, česnek

a koření a znovu mixujte. S česnekem opatrně, v syrovémrozmixovaném stavu je jeho chuť velmi intenzivní. Napoprvé ho

raději dejte méně, vše rozmixujte, ochutnejte a případně přidejte

další. Polévka je po umixování díky avokádu a kokosovému

mléku krásně jemná a krémová.

Servírujte na talíři nebo v misce, dozdobte snítkou petrželky

kudrnky.

ZÁKLAD

2 zralá avokáda

2 hrnky kokosového mléka

1 hrnek vody

4 lžíce citrónové šťávy

1 větší stroužek česneku

1 lžička soli

½ lžičky kari

½ lžičky chilli

2 hrsti kudrnky

4 lžíce strouhaného kokosu

ZDOBENÍ

snítka petrželky kudrnky

KOKOSOVÉ MLÉKO

1 hrnek sušeného

strouhaného kokosu nebo

dužiny čerstvého kokosu

4 hrnky vody

Avokádovokokosový krém

polévky TIP BOX

Máte-li větší hlad, přidejte do talíře polévky ještě půlku

nakrájeného avokáda, které vás ještě více zasytí.

4 porce

24



Krémových polévek dokážeme v raw kuchyni

udělat nespočet. Co ale také vyzkoušet variaci na

vývar? Marinovaná zelenina skvěle doplňuje základ

polévky a je tu i do čeho kousnout.

Začněte přípravou marinované zeleniny, protože tu musíte dát na

3 hodiny do sušičky. Kapustu nakrouhejte na jemné plátky, mrkev

oloupejte a nakrájejte na kolečka. Žampiony nakrájejte na plátky.

Vše dejte do mísy a rukama promíchejte.

V menší misce připravte marinádu z tamari, olivového oleje,proasírovaného česneku a koření. Vše míchejte metličkou, dokud

se nespojí a poté vlijte do mísy se zeleninou. Důkladněpromíchejte, aby se všechna zelenina obalila, a poté dejte do pekáčku.

Sušičku nastavte na 42 °C a 3 hodiny.

Základ polévky připravte v mixéru, kam vložte všechny suroviny

a mixujte, než se spojí.

Do vzniklého „vývaru“ přidejte zeleninu ze sušičky aservírujte. Můžete dozdobit nasekanou jarní cibulkou nebo sušenými

houbami.

ZÁKLAD

4 hrnky vody

2 stroužky česneku

4 cm zázvoru

2 lžíce bílého rýžového misa

1 lžička soli

MARINOVANÁ ZELENINA

¼ kapusty

1 velká mrkev

5 žampionů

MARINÁDA

4 lžíce tamari

4 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

½ lžičky červeného pepře

½ lžičky chilli

Kapustový

„vývar“

polévky TIP BOX

Snězte polévku co nejrychleji, dokud je ještě teplá od

zeleniny ze sušičky.

4 porce

26



Dýně prožívá poslední dobou velké znovuzrození, a to nejen

jako vtipný lampion na Halloweenskou párty, ale také jako

chutná zelenina. V raw kuchyni používáme hlavně dýniHokkaidó a máslovou dýni. Osobně preferujeme máslovou kvůli

její skvělé chuti a jednoduššímu zpracování.

Nejdříve si namočte sušená rajčata a slunečnicové semínko,

alespoň na 1 hodinu. Máslovou dýni podélně rozkrojte, odstraňte

semínka a oloupejte ji. Připravte si také česnek a zbytek surovin.

Marinované žampiony jednoduše vytvoříte tak, že je nakrájíte na

plátky a zalijete tamari a olivovým olejem. Nechte je marinovat

10 minut.

Dýni pokrájejte na kusy a společně s namočenými rajčaty,slunečnicovými semínky a česnekem dejte do mixéru. Zalijte vodou

a mixujte. Z počátku budete potřebovat pěchovadlo, aby se kusy

dýně a rajčata rozmixovala. Mixujte alespoň 90 vteřin.

Poté přidejte zbytek surovin a koření a zamixujte do polévky.

Polévka má být hustá, pokud by to ale pro vás bylo moc, přidejte

ještě vodu.

Podávejte v talíři nebo misce ozdobené marinovanýmižampiony, sekanou pažitkou a pár kapkami dýňového oleje. Ten díky

svojí barvě a intenzivní chuti dá polévce další rozměr.

ZÁKLAD

½ máslové dýně

½ hrnku sušených rajčat

½ hrnku slunečnicových

semínek

2 stroužky česneku

1 lžíce citrónové šťávy

2 lžíce olivového oleje

1 lžička agáve sirupu

1 lžička soli

1 lžička červené papriky

½ lžičky kurkumy

špetka chilli

2 hrnky vody

MARINOVANÉ ŽAMPIONY

2 žampiony

2 lžíce tamari

2 lžíce olivového oleje

ZDOBENÍ

marinované žampiony

pažitka

dýňový olej

Dýňová

polévka

polévky TIP BOX

Polévku můžete také ozdobit dýňovými semínkymarinovanými v tamari.

4 porce

28





       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist