načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Stroje pre rastlinnú výrobu 3 – Ján Jech

Stroje pre rastlinnú výrobu 3
-7%
sleva

Kniha: Stroje pre rastlinnú výrobu 3
Autor: Ján Jech

Vysokoškolská učebnice zaměřená na základy konstrukce, technologii práce a využívání strojů a zařízení na posklizňovou úpravu rostlinných produktů v zemědělských podnicích a podnicích zabývajících se nákupem, skladováním a prodejem ... (celý popis)
Titul doručujeme za 5 pracovních dní
Jazyk: slovensky
Vaše cena s DPH:  450 Kč 419
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
14
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Profi Press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2011
Počet stran: 360
Rozměr: 245x314
Úprava: ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vyd. 1.
Skupina třídění: Zemědělství. Pedologie. Agrotechnika. Agroekologie
Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
Jazyk: slovensky
Datum vydání: 12.03.2011
Nakladatelské údaje: Praha, Profi Press ve spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, 2011
ISBN: 978-80-8672-641-0
EAN: 9788086726410
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Vysokoškolská učebnice zaměřená na základy konstrukce, technologii práce a využívání strojů a zařízení na posklizňovou úpravu rostlinných produktů v zemědělských podnicích a podnicích zabývajících se nákupem, skladováním a prodejem produktů.

Popis nakladatele

Vysokoškolská učebnica je určená študentom poľnohospodárskych a technických vysokých škôl a univerzít.

Učebnica je orientovaná na základy konštrukcie, technológiu práce a zariadenia na po zberovú úpravu rastlinných produktov. Venuje sa tiež kontrole kvality práce, ekonomickej efektívnosti po zberovej úpravy, organizáciu práce na po zberových linkách.

Kniha môže byť prínosom pre výskumných pracovníkov, konštruktérov a užívateľov po zberovej techniky. (stroje a zariadenia na pozberovú úpravu rastlinných materiálov a na ich skladovanie)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ján Jech - další tituly autora:
Stroje pre rastlinnú výrobu 3 Stroje pre rastlinnú výrobu 3
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

1. Pozberová úprava rastlinných materiálov - úvod do problematiky

(J.Jech-0,75 AH)

1.1 Význam pozberovej úpravy

1.2 Úloha pozberovej úpravy podia druhu a spôsobu použitia výsledného produktu ,

1.3 Kvalita rastlinných materiálov - produktov

1.3.1 Vonkajšiu kvalitu rastlinných materiálov vo všeobecnej rovine môžme vyjadriť

takto

1.3.2 Vnútorná kvalita

1.3.3 Vplyv kvality zberu na kvalitu pozberovej úpravy

1.4 Vymedzenie základných pojmov týkajúcich sa pozberovej úpravy

1.4.4 Linky na pozberovú úpravu rastlinných materiálov

2. Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu rastlinných materiálov čistením a

triedením

(J. Jech - 2,07 AH, S. Swosnowski -1,1 AH, M. Angelovič -1,5 AH)

2.1 Charakteristika podmienok pri čistení, triedenia úprave rastlinných materiálov..

2.1.1 Všeobecné agrofyzikálne vlastnosti zrnového materiálu a účel čistenia

2.1.1.2 Aerodynamické vlastnosti semena

2.1.1.3 Stav povrchu semena

2.1.1.4 Merná a objemová hmotnosť semien

2.1.1.5 Zvláštne vlastnosti zŕn

2.1.2 Kvalita čisteného a triedeného produktu

2.2 Prehľad pracovných postupov

2.3 Stroje na čistenie a triedenie

2.3.1 Agrotechnické požiadavky

2.3.2 Rozdelenie strojov na čistenie a triedenie

2.3.3 Konštrukčné riešenie hlavných strojov na čistenie a triedenie

2.3.3.1 Čističky a predčističky

2.3.3.1.2 Kombinované čistiace a triediace stroje a zariadenia

2.3.3.4 Rozdeľovanie zmesi semien podľa mernej hmotnosti a pružnosti

2.3.3.5 Triedenie semien v kvapalinách podľa mernej hmotnosti

2.3.3.6. Zariadenie na rozdeľovanie semien podľa lepkavosti

2.3.3.8 Oddělovače pracujúce na princípe elektrického poľa

2.3.3.9.2 Odôsťovač

2.3.3.10 Zariadenia na obrusovanie semien

2.3.3.10.1 Pracovný postup pri obrusovaní klbôčok cukrovej repy

2.3.3.11 Moričky

2.3.3.11.1 Niektoré spôsoby morenia

2.3.4. Teoretický rozbor činnosti mechanizmov na čistenie a triedenie

2.3.4.1.1 Pracovný proces na rovinnom site

2.3.4.1.2 Volba tvaru a rozmeru otvoru na site

2.3.4.1.3 Pohyb zrna po naklonenom site s pozdĺžnym kývaním

2.3.4.1.6 Rozmiestnenie otvorov na pracovnom povrchu sita

2.3.4.1.7 Spôsoby usporiadania sitových skríň a osadenie sít

2.3.4.1.8 Výkonnosť sít

2.3.4.1.9 Pracovný proces vo valcovom site

2.3.4.2 Základné princípy práce trieru

2.3.4.2.1 Pracovný proces zdvíhania, kĺzania a vznášania zrna v trierovom valci

2.3.5 Teoretický rozbor činnosti triediacich a čistiacich strojov, využívajúcich trecie

vlastnosti

2.3.5.5 Teoretický rozbor činnosti závitovkového triediča

2.3.5.6 Teoretický rozbor činnosti spádového preguľovača

2.4 Volba a zostavenie pracovných postupov pri čistenia triedení

2.5 Faktory ovplyvňujúce poškodenie zŕn v pozberovej úprave

2.6 Linky na pozberovú úpravu zrnín v poľnohospodárskych podnikoch

3. Vzduchové systémy a jejich využití v posklizňové úpravě a skladovaní

rostlinných materiálů

(K. Bernášek - 0,75 AH, A. Rybka - 0,7 AH)

3.1 Vzduchovody

3.1.1 Základní pojmy

3.1.1.1 Tlak a rychlost vzduchového proudu

3.1.1.2 Aerodynamický výpočet

3.1.1.3 Rovnice Bernoulliho (kontinuity)

3.1.2 Tlakové ztráty při průtoku potrubím

3.1.2.1 Tlakové ztráty třením

3.1.2.2 Tlakové ztráty místní

3.1.3 Sítě vzduchovodů

3.1.3.1 Vzduchovody pro rovnoměrný rozvod

3.1.4 Pracovní procesy vzduchového proudu

3.1.4.1 Odpor prostředí a pohyb částice

3.1.4.2 Vzestupný vzduchový proud

3.1.4.3 Šikmý a vodorovný vzduchový proud

3.1.5 Pneumatická doprava

3.1.5.1 Druhy potrubní pneumatické dopravy

3.1.5.2 Orientační hodnoty pro přetlakovou dopravu

3.2 Ventilátory

3.2.1 Rozdělení ventilátorů

3.2.2 Kritéria podobnosti

3.2.3 Volba typu ventilátoru

3.1.3.1 Axiální ventilátory (obr. 3.9d)

3.1.3.2 Diagonální ventilátory (obr. 3.9b)

3.1.3.3 Diametrální ventilátory (obr. 3.9c)

3.1.3.4 Radiální ventilátory (obr. 3.9d)

3.1.3.4.1 Teorie radiálních ventilátorů

3.1.3.4.3 Radiální nízkotlaké ventilátory Ap

cv

< 1000 Pa

3.1.3.4.4 Radiální středotlaké ventilátory A p

cv

= (1000 až 3500) Pa

3.1.3.4.5 Radiální vysokotlaké ventilátory A p

cv

> 3500 Pa

3.3 Zařízení pro úpravu vzduchu

3.3.1 Odlučování prachu


3.3.1.1 Mechanické odlučovače

3.3.1.1.1 Usazovací komora

3.3.1.1.2 Žaluziový odlučovač

3.3.1.1.3 Vírový odlučovač - cyklon ,

3.3.1.2 Filtry

3.3.1.2.1 Primární filtry

3.3.1.2.2 Sekundární filtry

3.3.2 Klimatizace

4 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu osivovej kukurice

(M.Angelovič-1,53AH)

4.1 Charakteristika podmienok v pozberovej úprave osív

4.2 Prehľad pracovných postupov pozberovej úpravy osivovej kukurice

4.3 Základné agrofyzikálne vlastnosti zŕn a šúlkov kukurice

4.4Technologické a konštrukčné riešenie vybraných strojov, ústrojenstiev a zariaden

v pozberovej linke na úpravu osivovej kukurice

4.4.1 Základné agrotechnické požiadavky (ATP) na osivo kukurice

4.4.2 Konštrukčné riešenie ústrojenstiev na príjem šúlkov na pozberovej linke

4.4.3 Konštrukčné riešenie odlisťovacích ústrojenstiev kukuričných šúlkov

4.4.4Technologické a konštrukčné riešenie sušiarní

4.4.5 Technologické a konštrukčné riešenie odzrňovačov

4.4.6 Technologické a konštrukčné riešenie čistiacich, triediacich strojov a zariadení

4.4.6.1 Predčistenie

4.4.6.2 Čistenie

4.4.6.4 Pneumatické triediace stoly

4.4.6.5 Morenie osív

4.4.6.6 Vrecovanie namoreného osiva

4.4.6.7 Skladovanie a expedícia

4.5 Teoretický rozbor činností vybraných ústrojenstiev

4.5.1 Teoretický rozbor odlisťovania

4.6 Výsledky výskumu so zameraním na poškodenie osiva kukurice a ich aplikácia

v pozberovej úprave

4.6.1 Dynamické zaťaženie zŕn kukurice v závislosti od meniacich sa podmienok

4.6.1.1 Vplyv obvodovej rýchlosti a vlhkosti zrna na ich poškodenie

4.6.1.2 Vplyv teploty zŕn kukurice na ich poškodenie

4.6.2 Statické zaťaženie zŕn kukurice v závislosti od meniacich sa podmienok

4.6.2.1 Vplyv vlhkosti zŕn kukurice na veľkosť medznej sily pri statickom zaťažení....

4.6.2.2 Vplyv teploty zŕn kukurice na velkosť medznej sily

5 Stroje a zariadenia na sušenie rastlinných materiálov

(J. Jech-3,6 AH)

5.1 Charakteristika podmienok pri sušení

5.1.1 Agrofyzikálne vlastnosti zrnového materiálu z hľadiska sušenia

5.1.1.1 Vlhkosť zrnového materiálu

5.1.1.2 Zmena vlhkosti zrnového materiálu v závislosti na dobe sušenia

5.2 Prehľad pracovných postupov a strojov

5.3 Stroje a zariadenia na sušenie

5.3.3 Spôsoby sušenia rastlinných produktov

5.3.4 Rozdelenie a druhy sušiarní

5.3.5 Konštrukčné a technologické riešenie sušiarní

5.3.5.1 Ohrievače

5.3.5.2 Sušiarne s občasným pohybom vrstvy materiálu alebo bez pohybu materiálu...,

5.3.5.3 Hrablicovo-reťazové sušiarne

5.3.5.4 Sušiarne s dopravným zariadením pre plynulý pohyb materiálu

5.3.5.5 Sušiarne s rotačným sušiacim priestorom pre plynulý pohyb materiálu

5.3.5.6 Sušiarne s plynulým pohybom materiálu kinetickou energiou sušiaceho

prostredia

5.3.5.9 Sušiarne s plynulým pohybom materiálu a jeho potenciálnou energiou

5.3.5.10 Zariadenie pre aktívne prevzdušňovanie - dosušovanie zrnín

5.3.5.11 Menej rozšírené spôsoby sušenia rastlinných materiálov

5.4 Teoretický rozbor procesu sušenia

5.4.1 Základné pojmy teórie sušenia

5.4.1.1 Statika

5.4.1.2 Kinetika

5.4.1.3 Dynamika

5.4.1.8 Relatívna vlhkosť vzduchu

5.4.1.11 Diagram i-x

5.4.2 Podmienky priebehu vlhkosti a teploty vysúšaných rastlinných produktov....

5.4.3 Základné sušiarenské výpočty

5.4.3.1 Vlhkosťsušeného produktu

5.4.3.3 Výkonnosť v množstve odparenej vody

5.4.3.5 Výpočet množstva tepla potrebného k ohriatiu sušiaceho vzduchu

5.5 Energetické parametre

5.5.1 Spotreba paliva a elektrickej energie

5.5.2 Výpočet nákladov

5.6 Využitie netradičných zdrojov energie v sušiarenstve rastlinných materiálov....

5.7 Nové trendy v sušiarenstve

5.7.2 Riešenie technologického procesu sušenia v sušiarňach novej generácie

5.7.3 Recirkulácia sušiaceho prostredia

5.7.4 Spotreba energie pri sušení - porovnanie vybraných sušiarní

5.7.5 Výhody a nevýhody jednotlivých typov sušiarní

5.7.6 Výkonnosťsušiarne a jej efektívne využitie

5.7.7 Riešenie odstraňovania prašnosti pri sušení a znížení hlučnosti

5.7.8 Regulačné a automatizačné systémy kontroly technologického procesu sušenia (pozri

kap. 15)

5.8 Rôzne spôsoby konzervovania rastlinných materiálov

5.9 Moderné technológie sušenia zrnín

5.10 Zásady dodržovania technologického procesu sušenia rastlinných materiálov.

6. Stroje a zariadenia na chladenie rastlinných materiálov..

(M.Syputa-2,25 AH)

6.1 Charakteristika podmienok na chladenie rastlinných materiálov

6.2 Prehľad pracovných postupov a procesov

6.2.1 Predchladenie

6.2.2 Chladenie

6.3 Všeobecné agrofyzikálne vlastnosti rastlinných produktov ovplyvňujúce chladiaci proces.

6.3.1 Merné teplo.


6.3.2 Tepelná vodivosť '

6.3.3 Koeficient vyrovnania teploty '

6.3.4 Hustota materiálu '

6.3.5 Pórovitosť '

6.3.6 Sorpčné a hygroskopické vlastnosti

6.3.7 Úbytok hmotnosti

6.4 Chladiarenské stroje a zariadenia

6.4.1 Agrotechnické požiadavky na chladenie rastlinných materiálov

6.4.2 Konštrukčné riešenie jednotlivých strojov a chladiarenských zariadení

6.4.2.1 Sklady a chladiarne

6.4.2.2 Freonové chladiarenské zariadenia

6.4.2.3 Zariadenie na nepriame chladenie (glykolové)

6.4.2.4 Chladiarne s kontrolovanou - riadenou atmosférou (CA) .

6.4.2.5 Zariadenie na reguláciu zloženia atmosféry boxov CA ULO

6.4.2.6 Zariadenie na pozberovú úpravu zrnin chladením

6.4.2.7 Zariadenie na podtlakové chladenie

6.4.2.8 Systémy aktívnej ventilácie

6.5 Teória činnosti niektorých mechanizmov a zariadení

6.5.1 Analýza práce chladiarenského zariadenia

6.5.1.1 Účinnosť chladiaceho obehu

6.5.1.2 Zmena vlhkosti vzduchu v chladiarenskej komore

6.5.1.3 Zásady chladenia zrna s využitím aktívnej ventilácie

6.6 Základná aplikácia a smery ďalšieho vývoja

6.6.1 Základná aplikácia

6.6.2 Smery rozvoja

6.6.2.1 Chladiarenské zariadenia

6.6.2.2 Technológie uskladňovania

7 Stroje a zařízení pro aktivní větrání, sušení, senážování, silážování a

skladování objemných (slamnatých) materiálů

(Z. Kviz-2,19 AH)

7.1 Charakteristika podmínek pro posklizňovou úpravu slamnatých materiálů

7.2 Přehled pracovních postupů při sušení rostlinných materiálů - zelené píce a sena..

7.2.1 Ventilační sušení pícnin

7.2.2 Horkovzdušné sušení pícnin

7.3 Stroje a zařízení pro sušení a dosušovaní rostlinných materiálů

7.3.1 Zařízení pro ventilační dosušovaní pícnin a jejich následné skladování

7.3.2 Zařízení pro horkovzdušné sušení

7.4 Charakteristika podmínek při zpracování pícnin senážováním a silážováním

7.5 Faktory ovlivňující kvalitu siláže

7.6 Stroje, zařízení a prostory pro výrobu a skladování siláže. Manipulace s krmivy.

7.6.1 Silážování v silážních žlabech

7.6.2 Silážování ve věžových skladech

7.6.3 Silážování v lisovaných balících

7.6.4 Silážování ve vacích

7.7 Moderní trendy v technologii silážování

8 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu liečivých rastlín

(J. Jech-1,09 AH)

8.1 Využitie liečivých rastlín

8.2 Rozdelenie liečivých rastlín a vysvetlenie základných pojmov

8.3 Vplyv zberu na kvalitu produktu

8.4Technika a technológie pozberovej úpravy liečivých rastlín

8.4.1 Technológie pozberovej úpravy liečivých rastlín

8.4.2 Spôsoby konzervácie liečivých rastlín

8.4.2.1 Sušenie liečivých rastlín

8.4.2.2 Úprava drog po vysušení

8.4.3 Technika na úpravu liečivých rastlín na suchú drogu

8.4.3.1 Stroje na pozberovú úpravu koreňových drog

8.4.3.2 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu listových a vňaťových drog

8.4.3.3 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu plodových drog

8.4.3.4 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu květových drog

8.4.3.5 Stroje a zariadenia na sušenie liečivých rastlín

8.5 Technika a technológia na výrobu čajov

8.5.1 Technologický proces výroby čajov

8.5.2 Stroje a zariadenia na výrobu čajov

8.5.3 Sklady na suché drogy a hotové výrobky

8.6 Smery rozvoja

9 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu chmele

(A. Rybka-1,68 AH)

9.1 Charakteristika podmínek

9.2 Výrobní technologie a charakteristické vlastnosti chmele

9.3 Pracovní postupy úpravy chmele na stacionárním pracovišti

9.3.1 Česání a čištění chmele

9.3.2 Sušení, klimatizace a balení chmele

9.3.3 Pracovní postupy a operace v centrální zpracovatelské lince (príjem,

homogenizace, sušení, čištění, granulace a balení)

9.4 Stroje a zařízení pro úpravu chmele na stacionárním pracovišti

9.4.1 Agrotechnické požadavky

9.4.2 Požadavky na kvalitu práce

9.5 Konstrukce řešení hlavních strojů a mechanismů

9.5.1 Strojní linka pro česání chmele

9.5.2 Sušárna chmele

9.5.3 Strojní zpracovatelská linka chmele

9.6 Teoretický rozbor technologického procesu sušení chmele

9.7 Směry dalšího vývoje

10 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu zemiakov a cukrovej repy..

(J. Ružbarský -1,51 AH, M. Žitnák -1,05 AH)

10.1 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu zemiakov

10.1.1 Charakteristika podmienok pozberovej úpravy zemiakov

10.1.2 Prehľad pracovných postupov

10.1.3 Všeobecné agrofyzikálne vlastnosti hľúz zemiakov

10.1.4. Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu


10.1.4.1 Základné agrotechnické požiadavky , 2

10.1.4.2 Požiadavky na kvalitu práce strojov 2

10.1.4.3 Linky na pozberové ošetrenie zemiakov 2

10.1.4.3.1 Usporiadanie linky pozberovej úpravy zemiakov 2

10.1.5 Teoretický rozbor činnosti vybraných ústrojenstiev 2

10.1.5.1 Príjem a dávkovanie zemiakov 2

10.1.5.2 Ústrojenstvá na oddeľovanie prímesí í

10.1.5.3 Ústrojenstvá na triedenie zemiakov 'i

10.1.6 Stroje a zariadenia na pranie zemiakov 2

10.1.7 Priemyselné spracovanie zemiakov

10.1.7.1 Pozberové spracovanie stolových zemiakov í

10.1.8 Skladovanie zemiakov í

10.1.9. Základná aplikácia a smery ďalšieho vývoja

10.1.9.1. Základná aplikácia í

10.1.9.2. Smery ďalšieho vývoja í

10.2. Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu cukrovej repy

10.2.1 Charakteristika podmienok pozberovej úpravy cukrovej repy

10.2.2 Prehľad pracovných postupov

10.2.3 Všeobecné agrofyzikálne vlastnosti buliev cukrovej repy

10.2.4 Stroje na čistenie a manipuláciu i

10.2.4.1 Základné agrotechnické požiadavky

10.2.4.2 Požiadavky na kvalitu práce

10.2.4.3 Konštrukčné riešenie hlavných strojov

10.2.5 Teoretický rozbor činnosti čistiacich a manipulačných ústrojenstiev a zariadení....

10.2.5.1 Čistiace a dopravné ústrojenstvá

10.2.6 Základná aplikácia a smery ďalšieho vývoja .

10.2.6.1 Zhodnotenie kvality práce čistiacich nakladačov

10.2.6.2 Smery ďalšieho vývoja

•••• i 11 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu zeleniny, špargle a ovocia

(J. Poničan -1,53 AH, J. Jech -1,0 AH, J. Artim - 0,47 AH)

11.1 Charakteristika podmienok pre pozberovú úpravu ovocia a zeleniny

11.2 Prehľad pracovných postupov

11.3 Všeobecné agrofyzikálne vlastnosti

11.4 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu ovocia a zeleniny

11.4.1 Požiadavky na kvalitu produktu v pozberovej úprave

11.4.1.1 Všeobecné požiadavky na stroje v linkách na pozberovú úpravu

11.4.1.2 Kvalitatívne požiadavky na zeleninu a ovocie

11.5 Konštrukčné riešenie hlavných strojov na pozberovú úpravu ovocia a zeleniny.

11.5.1 Pracovné ústrojenstvá strojov na pozberovú úpravu zeleniny

11.5.1.1 Technické riešenie príjmu a manipulácie pohybu s materiálom

11.5.1.2 Ústrojenstvá na oddeľovanie prímesí

11.5.1.3 Ústrojenstvá na čistenie a umývanie plodov

11.5.1.4 Ústrojenstvá na oddeľovanie rastlinných zvyškov (listov) od plodov

11.5.1.5 Ústrojenstvá na triedenie plodov

11.5.1.5.1 Pracovné ústrojenstvá na triedenie podľa rozmerov (princíp sít)

11.5.1.5.2 Valčekové ústrojenstvá na triedenie plodov

11.5.1.5.3 Pásové triediace ústrojenstvá

11.5.1.5.4 Valcové a bubnové triediace ústrojenstvá

11.5.1.5.5 Závitovkové (špirálové) triediace ústrojenstvo

11.5.1.5.6 Ústrojenstvá na triedenie plodov na základe ich hmotnosti

11.5.1.5.7 Triedenie plodov na princípe reflexie a prechodu svetelných lúčov

11.5.1.5.8 Triediace zariadenia na princípe rozdielneho trenia (preguľovače)

11.5.1.5.9 Ústrojenstvá na vyprázdňovanie a plnenie paliet (kontajnerov)....

11.5.1.5.9 Pranie ovocia a zeleniny

11.6 Teoretický rozbor činnosti mechanizmov a zariadení na pozberovú úpravu ovocia

a zeleniny

11.6.1 Teoretické základy triedenia plodov na rovinných sitách

11.6.2 Teoretické základy triedenia plodov na valcových sitách

11.6.3 Teoretické základy triedenia plodov na sklonených pásoch (pregulbvačoch)

11.7 Stroje a zariadenia v linkách pozberovej úpravy zeleniny

11.7.1 Stroje na pozberovú úpravu hlúbovej zeleniny

11.7.1.1 Linka na úpravu hlávkovej kapusty

11.7.1.2 Linka na úpravu karfiolu

11.7.2 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu plodovej zeleniny

11.7.2.1 Linka na triedenie uhoriek

11.7.2.2 Linka na úpravu rajčiakov na priemyselné spracovanie

11.7.3 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu cibule

11.8 Stroje a zariadenia na pozberovú úpravu špargle

11.8.1 Všeobecná charakteristika špargle

11.8.2 Pestovanie a zber špargle

11.8.3 Charakteristika podmienok pozberovej úpravy špargle

11.8.4 Agrofyzikálne vlastnosti špargle

11.8.5 Pracovné postupy pozberovej úpravy špargle

11.8.5.1 Šokové chladenie

11.8.5.2 Triedenie špargle

11.8.5.3 Medziskladovanie špargle - chladiareň

11.8.5.4 Balenie špargle

11.8.5.5 Skladovanie a expedícia

11.8.5.6 Expedičná chladiareň

11.8.6 Technológia pozberovej úpravy špargle

11.8.7 Konštrukčné riešenie strojov a zariadení na pozberovú úpravu špargle

11.8.7.1 Automatická triedička špargle Espaso

11.8.7.2 Spôsob triedenia špargle na automatickom triediacom stroji Espaso

11.8.8 Základná aplikácia a smery ďalšieho vývoja

11.8.8.1 Odporúčania pre prax

11.8.8.2 Vývojové trendy pozberového spracovania špargle

11.9 Stroje a zariadenia v linkách na pozberovú úpravu ovocia

11.9.1 Čistenie a leštenie ovocia

11.9.1.1 Čistenie za sucha

11.9.1.2 Čistenie za vlhka

11.9.2 Voskovanie

11.9.3 Triedenie

11.9.3.1 Rozdelenie triedičiek

11.9.3.2 Triediace stroje a zariadenia

11.9.3.3. Triedenie plodov podľa velkosti a hmotnosti


11.93.3.1. Charakteristika kalibrovania .2

11.9.3.3.2. Triedenie podľa hmotnosti,

11.9.3.4 Prevádzka triediacich strojov,

11.9.4 Skladovanie

.2

,2

.2

11.9.5 Stroje a zariadenia na zvýšenie trvanlivosti ovocia

11.9.6 Linky na pozberovú úpravu ovocia

11.10 Základná aplikácia a smery ďalšieho vývoja

11.10.1 Základná aplikácia

11.10.1.1 Doprava, uskladnenie a poškodenie ovocia

11.10.2 Smery ďalšieho vývoja

.2

.2

12 Stroje a zariadenia na dopravu a manipuláciu s rastlinnými materiálmi «

(M.Žitňák-2,22AH)

12.1 Problematika poľnohospodárskej dopravy a jej význam i

12.2 Základné pojmy z oblasti manipulácie s materiálom

12.3 Druhy a charakteristika prepravovaných materiálov

12.4 Vlastnosti poľnohospodárskych materiálov

12.5 Rozdelenie poľnohospodárskej dopravy a prostriedkov na prepravu materiálov

12.6 Dopravné zariadenia •

12.6.1 Mechanické dopravníky

12.6.1.1 Mechanické dopravníky bez ťažného prostriedku

12.6.1.2 Sklzy

12.6.1.3 Valčekové a kladkové trate

12.6.1.4 Vibračné dopravníky

12.6.1.5 Závitovkové dopravníky

12.6.2 Mechanické dopravníky s ťažným prostriedkom

12.6.2.1 Pásový dopravník

12.6.2.2 Článkové dopravníky

12.6.2.3 Hrnúce (vlečúce) dopravníky

12.6.2.4 Redlery

12.6.2.5 Korčekové dopravníky

12.6.2.6 Kapsový dopravník

12.6.2.7 Vaničkový dopravník

12.6.3 Pneumatické dopravníky

12.7 Pôsobenie dopravných a manipulačných ústrojenstiev a mechanizmov na zrno

v procesoch pozberovej úpravy

12.7.1 Korčekové dopravníky

12.7.2 Pásové dopravníky

12.7.3 Závitovkové dopravníky

12.7.4 Pneumatické dopravníky

12.7.5 Doprava potrubím samospádom

12.7.6 Redlery

12.8 Manipulačná a skladová technika

12.8.1 Ručné prepravné zariadenia

12.8.2 Motorové manipulačné zariadenia

12.9 Nové dopravné a manipulačné metódy - vývojové trendy

12.9.1 Používané typy prepravných jednotiek

pozberových linkách a v skladoch.

12.9.2 Kontajnerizácia.

13 Stroje a zariadenia na balenie rastlinných materiálov v poľnohospodárskej

prvovýrobe

(J. Jech-0,68 AH)

13.1 Obal a jeho funkcie

13.2 Obalové materiály

13.2.1 Pomocné materiály

13.3 Stroje a typy obalov na balenie rastlinných materiálov

13.3.1 Balenie objemových krmovín

13.3.2 Balenie sypkých materiálov

13.3.3 Balenie zemiakov a koreňovej zeleniny

13.3.4 Balenie ovocia a dužinatej zeleniny

13.3.4.1 Plnenie obalov

13.3.4.2 Jednotné obaly

13.4 Stroje a zariadenia na balenie v potravinárskom priemysle

13.5 Likvidácia obalov

13.5.1 Riešenie problematiky obalových odpadov v štátoch EÚ

14 Sklady a spôsoby skladovania rastlinných materiálov

(J. Jech-1,52 AH)

14.1 Sklady a spôsoby skladovania objemových krmovín

14.2 Sklady a spôsoby skladovania zrnín

14.2.1 Vlastnosti zrnín z hľadiska skladovania

14.2.2 Základné požiadavky na sklady zrnín

14.2.3 Spôsoby skladovania zrnín

14.2.4 Sklady a zariadenia na skladovanie zrnín

14.2.4.1 Podlahové sklady

14.2.4.5 Perspektívny trend riešenia problematiky skladovania zrnín

14.3 Sklady a spôsoby skladovania ovocia, zeleniny a zemiakov

14.3.1 Podmienky skladovateľnosti zeleniny a ovocia

14.3.1.1 Agrotechnické podmienky

14.3.1.2 Technologické podmienky skladovateľnosti

14.3.1.3 Technické podmienky skladovateľnosti

14.3.2 Skladovacie priestory

14.3.2.1 Provizórne sklady

14.3.2.2 Sklady s aktívnym vetraním

14.3.2.3 Chladiarne

14.3.2.4 Chladiarne s úpravou atmosféry

14.3.2.5 Registračná a automatizačná technika

14.3.3 Manipulačná a skladová technika

14.4 Základné aplikácie

14.4.1 ULO sklady a technológie skladovania

14.4.2 Chladiace zariadenie


15 Využití informačních technologií a automatizačních systémů v

posklizňové úpravě a skladování rostlinných materiálů 3

(I. Honzík-0,96 AH)

15.1 Pojem informační technologie i

15.2 Struktura automatizačních a řídicích systémů

15.3 Snímače jako základní prvek automatizačních a řídicích systémů I

15.4 Měření síly, hmotnosti a tlaku '.

15.4.1 Příklady využití tenzometrických snímačů v automatizačních systémech

zemědělských zpracovatelských provozů

15.5 Měření teploty

15.5.1 Kontaktní snímače teploty '.

15.5.2 Bezkontaktní snímače teploty

15.6 Měření frekvence otáčení, polohy a dráhy

15.7 Měření výšky hladiny

15.7.1 Kontinuální hladinoměry

15.7.2 Limitní hladinoměry

15.8 Měření průtoku

16 Bezpečnosť technických systémov i

(A. Sloboda -1,45 AH, P. Polák -1,1 AH, M. Žitňak - 0,75)

16.1 Úvod do bezpečnosti technických systémov

16.1.1 Legislatíva a jej požiadavky

16.1.2 Základné pojmy

16.1.3 Metody posudzovania rizík

16.1.4 Všeobecne záväzné predpisy

16.1.5 Bezpečnostné a zdravotné označenie

16.2 Nebezpečné látky

16.2.1 Základné pojmy a klasifikácia nebezpečných chemických látok

16.2.2 Označovanie chemických a nebezpečných látok

16.2.3 Karta bezpečnostných údajov, KBÚ

16.3 Požiare

16.3.1 Rozdelenie horľavín a proces horenia

16.3.2 Niektoré vlastnosti horľavých a hasiacich látok

16.3.3 Technické prostriedky protipožiarnej ochrany

16.3.4 Legislatíva v oblasti protipožiarnej ochrany

16.4 Výbuchy

16.4.1 Výbuchová krivka a charakteristika

16.4.2 Medze výbušnosti a čo ich ovplyvňuje

16.4.3 Určenie nebezpečenstva výbuchu

16.4.4 Iniciačné zdroje

16.4.5 Protivýbuchová prevencia

16.4.6 Legislatíva v oblasti protivýbuchovej ochrany

17 Legislatíva EÚ, SR a požiadavky na kvalitu a neškodnosť rastlinných

produktov

(M. Angelovičová - 0,60 AH, M. Angelovič -0,50 AH)

17.1 Analýza nebezpečenstiev a kontrola kritických bodov a správna hygienická prax

17.1.1 HACCP a hygienické požiadavky

17.1.2 HACCP a požiadavky na rastlinný produkt

17.1.3 Aplikácia systému HACCP do praxe

17.1.4 Analýza nebezpečenstva

17.1.5 Zostavenie pracovného tímu pre zavedenie HACCP

17.1.6 Plán HACCP ...

17.2 Zásady analýzy nebezpečenstiev a kritických kontrolných bodov (HACCP) a ich

uplatňovanie

17.2.1 Uplatňovanie siedmich zásad

17.2.1.1 Analýza nebezpečenstiev

17.2.1.2 Identifikácia kritických kontrolných bodov (CCP)

17.2.1.3 Kritické limity v kritických kontrolných bodoch

17.2.1.4 Postupy monitorovania v kritických kontrolných bodoch

17.2.1.5 Nápravné opatrenia

17.2.1.6 Postupy overovania

17.2.1.7 Dokumentácia a uchovávanie záznamov

17.3 Uľahčenie implementácie princípov HACCP

18 Uplatňování nejlepších dostupných technik v systémech integrované

prevence a omezování znečištění v zařízeních zemědělského zásobovania

nákupu

(J. Mareček - 0,47 AH, E. Krčálová - 0,40 AH)

18.1 Hlavní principy integrované prevence a omezování znečišťování

18.2 Požadavky směrnice o integrované prevenci a omezování znečištění...

18.2.1 Provozní požadavky

18.2.2 Procesní požadavky

18.2.3 Žádost o vydání integrovaného povolenia povinnosti provozovatele

18.3 Kritéria výběru nejlepších dostupných technik

18.3.1 Kritéria kontroly a řízení

18.3.2 Kritéria prevence

18.3.3 Kritéria dostupnosti

18.4 Integrovaná prevence a omezování znečištění v zařízeních zemědělského zásobování

a nákupu

18.4.1 Proces integrované prevence a omezování znečištění v zemědělském zásobování

a nákupu

18.4.2 Integrované povolení

18.5 Stručný přehled nejlepších dostupných technik, které mohou být užívány

v zemědělském zásobovania nákupu

18.5.1 Obecné postupy pro všechny úrovně zařízení

18.5.2 Postupy používané k minimalizaci spotřeby vody

18.5.3 Postupy používané k minimalizaci spotřeby energie

18.5.4 Postupy používané k minimalizaci produkce odpadů




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.