načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Strava pro klid v duši -- Jak strava bez masa a mléka léčí tělo i mysl - Ruediger Dahlke

Strava pro klid v duši -- Jak strava bez masa a mléka léčí tělo i mysl
-15%
sleva

Kniha: Strava pro klid v duši -- Jak strava bez masa a mléka léčí tělo i mysl
Autor:

PEACE FOOD výživa míru a pokoje Maso a mléčné výrobky přispívají ke vzniku nemocí, což dokázal nespočet studií. Na jejich konto spadají především rakovina a kardiovaskulární ... (celý popis)
Titul doručujeme za 5 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  299 Kč 254
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
8,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2%hodnoceni - 78.2% 90%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2014-09-17
Počet stran: 264
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: 232 stran : ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Název originálu: Peace food
Spolupracovali: překlad Zdeněk Dan
Vazba: brožovaná lepená
ISBN: 9788026405023
EAN: 9788026405023
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Maso a mléčné výrobky přispívají ke vzniku nemocí, což dokázal nespočet studií. Na jejich konto spadají především rakovina a kardiovaskulární onemocnění, ale i mnoho dalších nemocí jako cukrovka nebo autoimunitní onemocnění. Podle autora to způsobují především dva faktory. Požíváním potravy ze zvířecích těl se do našeho organismu dostává příliš mnoho mrtvé hmoty a spolu s ní do nás při jídle přechází nesmírné utrpení, které zvířata zažívají v hromadných chovech a na jatkách. Naštěstí vedle toho existuje způsob, jak se stravovat zdravě. Strava pro klid v duši, autorem nazvaná Peace Food je výživa postavená na plnohodnotných sacharidech i vysoce hodnotných rostlinných bílkovinách. Na základě nejnovějších neuroendokrinologických poznatků autor ukazuje, co musíme jíst, abychom podpořili tvorbu hormonů, jako je serotonin, dopamin nebo GABA, a tím dosáhli tělesné a duševní rovnováhy.

Popis nakladatele

PEACE FOOD výživa míru a pokoje Maso a mléčné výrobky přispívají ke vzniku nemocí, což dokázal nespočet studií. Na jejich konto spadají především rakovina a kardiovaskulární onemocnění, ale i mnoho dalších nemocí jako cukrovka nebo autoimunitní onemocnění. Podle autora Ruedigera Dahlkeho to způsobují především dva faktory. Požíváním potravy ze zvířecích těl se do našeho organismu dostává příliš mnoho mrtvé hmoty a spolu s ní do nás při jídle přechází nesmírné utrpení, které zvířata zažívají v hromadných chovech a na jatkách. Naštěstí vedle toho existuje způsob, jak se stravovat zdravě. Strava pro klid v duši, autorem nazvaná „Peace Food“ je výživa postavená na plnohodnotných sacharidech i vysoce hodnotných rostlinných bílkovinách. Na základě nejnovějších neuroendokrinologických poznatků autor ukazuje, co musíme jíst, abychom podpořili tvorbu hormonů, jako je serotonin, dopamin nebo GABA, a tím dosáhli tělesné a duševní rovnováhy. Dr. Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu. Připravujeme volné pokračování této publikace Strava pro klid v duši – recepty veganské kuchyně. Autorovy stránky: www.dahlke.at České vydání připraveno ve spolupráci s veganz.cz a take-me.cz.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Zákazníci kupující knihu "Strava pro klid v duši -- Jak strava bez masa a mléka léčí tělo i mysl" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

25

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm

MLÉČNÉ VÝRObKY PŘIsPÍVaJÍ

KE VZNIKU RaKOVINY – a NEJEN JÍ Roli mléčných výrobků při  vzniku rakoviny nelze oddiskutovat, stejně jako podobnou roli u  masa. Jestliže na  krabičkách cigaret varují výstražné nápisy před rakovinou, i když se bronchiální karcinomy, tedy rakovina průdušek,vyskytují pouze u  dvou kuřáků ze  100, patřily by takové nápisy i  na mléčné a  masné výrobky. Jako třeba: „Požívání masa vede k rakovině a infarktům“, „Tento dezert obsahuje mléko. Může způsobit rakovinu a smrt.“

Co mnozí již dříve tušili, se dá dnes potvrdit i vědecky. O tom se pozdějizmíníme ještě podrobněji. Co však z  mléčných výrobků dělá takové podporovatele

rakoviny?

O  biochemických příčinách, proč má mléko a  mléčné výrobky některé vlastnosti, které podporují vznik rakoviny, dnes již něco víme. Problém spočívá pouze

v  tom, že v  organismu je mnoho částí velmi úzce propojeno, zatímco my máme

sklon všechno pozorovat jednotlivě a  izolovaně. Žádný proces v  těle však není

skutečně nezávislý na  jiných procesech. Příroda všeobecně pracuje se systémy,

které se mezi sebou propojují a navzájem ovlivňují. V tomto celkovém propojení

mnoha zpětných vazeb lze jen málo prvků prostě označit za dobré a jiné za špatné,

všechno má na svém místě svůj význam a může se již díky nepatrné změněpoměrů stát nebezpečným.

Příliš mnoho dobrého: růstový hormon IGF-1

Lidský organismus disponuje hormonem s  označením IGF-1, což znamená

„Insulin-like Growth Factor 1“, tedy růstový faktor 1 podobný inzulínu. Jeho

normálním přirozeným úkolem je regulovat rychlost růstu zdravých buněk

ve smyslu podpory růstu nových buněk a odstraňování buněk starých, přežilých.

V  situaci, jaká očividně nastane konzumováním velkého množství živočišných

bílkovin, začne IGF-1 zvyšovat rychlost dělení buněk a  zabraňovat odstraňování buněk starých, přebytečných, což v  obou případech přispívá k  rakovině.

Následkem zvýšeného příjmu živočišných bílkovin, zejména mléka, začne lidský

organismus produkovat ještě více IGF-1, který je za těchto okolností náhlenebezečný. Živočišné bílkoviny tedy nejenže mění způsob činnosti tohoto hormonu,

ale také způsobují jeho nadměrnou produkci.

15

Na druhé straně mohlivýzkumníci předvést, jak dieta s  nízkým podílem živočišného proteinu hormon IGF-1

redukuje.


26

Strava pro klid v duši

Dnes lze zvýšenou hladinu IGF-1 považovat za  indikátor rakoviny podobně, jako považujeme vysokou hladinu cholesterolu v krvi za příčinu problémů sesrdcem, rakovinou a řadou jiných civilizačních nemocí. Roku 2002 Chan a Stampfer ukázali, jak zvýšené hodnoty IGF-1 zvyšují u pacienta více než pětkrátpravděpodobnost, že onemocní nebezpečnou rakovinou prostaty.

16

Protože mléko je původně mateřské, tedy primárně kojeneckou stravou, a jen my ho nekonzumujeme podle jeho prvotního účelu, lze tuto souvislost dobře osvětlit. Pro novorozence – stejně jako pro tele – je tento specifický růstovýhormon smysluplný, neboť u kojence jde především o rozmnožování buněka výstavbu vlastních struktur. Odbourávání starých buněk je méně významné a  stojí v pozadí. Proto je IGF-1 v této době důležitý, ne-li dokonce rozhodující hormon. Je tak pochopitelné a smysluplné, že potrava, jejíž dominantní složkou je mateřské mléko, právě tvorbu tohoto hormonu podněcuje.

Naproti tomu v  pozdějším věku, kdy jde už jen o  to, udržet současný stav buněk, a do popředí se dostává odbourávání buněk starých, opotřebených, nemá již IGF-1 smysluplnou roli a  ustupuje do  pozadí. Tedy pokud jeho tvorbu nepovzbudíme složkou kojenecké stravy (a  tou je mléko v  každém případě), která je v tomto věku nepotřebná, a nezpůsobíme tím v našem organismu přesně opačný proces. Větší přísun IGF-1 se totiž u dospělého projeví zničujícími, tedy rakovinu podporujícími vlastnostmi a tím, že znovu podnítí rychlý růst buněka zabraňování usmrcování těch starých. I malá množství škodí V čím vyšším věku tedy požíváme mléčné výrobky, tím je to pro náš organismus horší. Pro dospělé lidi se tak stává pastí to, co má pro kojence, děti a dospívající mládež má nezbytný význam. Ten, kdo přestal být kojen, by měl tento faktakceptovat a mateřské mléko přenechat kojencům. Všechno ostatní je nešvar, který se vymstí. Až do adolescence mohou být mléčné výrobky (pocházející od krav) méně škodlivé, v žádném případě však nepůsobí příznivě – už kvůli tomu, že podporují tvorbu hlenu. To ostatně zná i tradiční čínská medicína, která se rovněž vyslovuje rezolutně proti požívání mléka po ukončení kojení.

I u nás mnoho terapeutů pozorovalo, že děti hojně živené mlékem či mléčnými výrobky trpí zvláště často nachlazením. Hlen je samozřejmě důležitá látkav organismu. Při procházení stolice střevem nebo při pohlavním styku funguje jakodůležitý zvlhčovací a  kluzný prvek. Jestliže je však – například prostřednictvím mléka a mléčných výrobků – do těla dodáván v nadměrné míře, nelze přehlédnoutnáchylnost k nemocem s produkcí hlenu souvisejících, jako je běžné nachlazení nebo astma.

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm

Do jaké míry jsou nebezpečná již malá množství mléčných výrobků (třeba jogurtu), dokázaly studie, které srovnávaly tři typy pacientů ohroženýchrakovinou – ty, kteří přijímali normální stravu, ty, kteří se živili veganským způsobem, tedy s vyloučením živočišného proteinu, a ty, kteří měli výživu s malým podílem jogurtu. Jak lze odtušit již z předchozích řádků, byli na tom lidé s veganskouvýživou ve  srovnání s  lidmi požívajícími normální stravu nejlépe a  měli téměř storocentní jistotu, že nedostanou rakovinu. Co se třetí skupiny týká, i malý jogurt denně pak u lidí ohrožených rakovinou zvýšil jejich utrpení. Mateřské mléko a kravské mléko – každému to jeho Žádný živý tvor kromě člověka se neživí mlékem jiných tvorů. Proč bychom k tomu tedy měli být nuceni my? Žádný jiný tvor také tolik netrpí onemocněním rakovinou, i když pro ně existuje mnoho jiných důvodů, například duševních.

Proč může být mléko na začátku života tak důležité a potřebné, a nakonec se později změnit v živočišný protein tak škodlivý? Odpovědět by bylo snažší, kdyby všechny studie, které prokázaly, jak je nutné během života preferovat stravuobsahující malé množství proteinu, nebyly provedeny na dospělých.

V dětském věku je k vývoji a růstu všeobecně zapotřebí velkého množstvíproteinu, tuk je nutný k vypolštářování a vyplnění postavy. Proto lidský novorozenec dostává a snáší v této rozhodující době mléko relativně bohaté na bílkoviny, které má ale ve srovnání s jinými druhy mateřského mléka nízký obsah bílkovin a tuků a podíl sacharidů je v něm zredukován. Toto mléko je ideální pro miminko, které ještě téměř nepotřebuje palivo ve formě sacharidů, ale vyžaduje mnoho materiálu pro výstavbu.

Každé mateřské mléko má přiměřené složení a obsahuje tím více proteinu, čím rychleji má novorozenec růst. Proto králičí mléko obsahuje nesrovnatelně vícebílkoviny než mléko krav a mnohem více než mléko lidí. Králičí mládě, které za šest dní zdvojnásobí svou váhu, dostává od své matky mléko obsahující 10,4 procentbílkoviny; kočičí mléko jí má 7 procent, přičemž kotě zdvojnásobí svou váhu za 9 dní; kravské mléko obsahuje3,3  procenta bílkoviny a  tele zvýší svou váhu o  100 procent za přibližně 47 dní. Lidský kojenec pak potřebuje mateřské mléko s pouhým 1,2 procentem proteinu a zdvojnásobí svou váhu za 180 dní. Během svého prvního roku může tele výrazně přibýt na váze – toho by měly lidské matky své děti ušetřit.

Kravské mléko je přizpůsobeno potřebám telat. Rychlejší růst a rychlá výstavba silných kostí při mírném a pozvolném vývoji mozku jsou nutné, aby telatadokázala ve volné přírodě za krátkou dobu držet krok se stády a případně uprchnout před predátory.

Strava pro klid v duši

Aby teleti rychle rostly kosti, musí kravské mléko obsahovat čtyřikrát ažpětkrát více vápníku než mateřské mléko žen a  mnohem více minerálních látek a bílkovin.

Lidské děti se očividně nacházejí ve zcela jiné situaci. Zůstávají dlouho u matek a zpočátku u nich jde především o vývoj mozku. Z toho důvodu obsahuje lidské mléko téměř dvojnásobné množství mléčného cukru (laktózy) než mléko kravské. Laktóza podporuje tvorbu myelinu a ten slouží k ochraně nervových buněk. Zcela očividně tedy není mléko jako mléko, jeho složení je individuální podle potřeby jednotlivého druhu.

Téměř jistě je příčinou enormního tělesného růstu dnešních dětí krmení nesprávným, to znamená pro lidi nevhodným kravským mlékem. Jakmilevyrosteme a růstové švy se zacelí, nemohou tyto růstové impulsy pokračovat do délky a mají pravděpodobně tendenci k růstu jinému, nebezpečnějšímu. Moderní výkrm bílkovinami Když vývoj těla v období adolescence skončí, ztrácejí bílkoviny a tuky v dospělém věku význam. Naopak sacharidy jsou jakožto dobré palivo důležité po celý život – u kojenců mají význam minimální, od adolescence, když jde už jen o zachování vyvinutého těla, se stávají relativně nejdůležitější látkou, sloužící jako jakýsitělesný pohon.

Je tedy pochopitelné, že by proteinu a tuku mělo po dosažení adolescentního věku a  během dalších fází života na  jídelníčcích přirozeně ubývat. Tento názor pevně zastává i specialistka na výživu, Ruska Dr. Šatalovová, a již mnohem dříve jej propagoval Rudolf Steiner.

V moderním západním světě se ale provádí téměř pravý opak. S přibývajícími příjmy se během života výkrm bílkovinami (živočišného původu) na bázi (arche) typického chlapského jedení ještě zvětšuje. A to se mstí. Kravské mléko – po mnoha stránkách škodlivé To, že se lidé jako jediní živí tvorové až do dospělosti neodloučí od mléka, lzesnadno chápat jako aspekt regresu, setrvávání v dětském vnímání reality. Označovat takové přírodě se příčící chování za  životně nutné, jak to provádí mléčná lobby, je právě tak nepřirozené jako sporné. Mateřské mléko je speciálně přizpůsobeno nejen vlastnímu druhu, ale dokonce speciálně potřebám každého věku kojence – během prvních měsíců života se modifikuje podle jeho vývoje a  jeho potřeb.

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm

Fakt, že klasické lékařství pokládá kojení již před  koncem prvního roku života

za méně vhodné, ba dokonce zbytečné, je možná důvod, proč později po mléce tak

nesmírně lačníme. Jako kojenci nedostáváme mléko dostatečně dlouhou dobu –

v průměru nás matky kojí 4 měsíce a ne 4 roky, jak to dělají ženy v mnoha částech

světa, jež nepatří k oblastem žijícím v blahobytu.

Mléko každé krávy má individuální složení bílkovin a obsahuje jiné bílkoviny než mléko krávy jiné. V  moderním mléčném hospodářství se stovkami a  tisíci krav se však tato mléka smíchávají a  proteiny navíc pasterizací denaturují, takže nakonec vzniká bílkovinný koktejl, který stále více přetěžuje lidské imunitní systémy. To z  mléka dělá doslova zdroj alergie a, jak ještě ukážeme, podporuje autoimunitní nemoci.

Na základě perverzní zemědělské politiky Evropské unie již není dovolenoprodávat relativně tučné mléko bohaté na  bílkoviny přímo z  kravína, ale musí být nejdříve zpracováno v dalších továrnách. To znamená, že je ve velké míře zbaveno původního tuku a bílkovin pro výrobu sýrů a opětovně doplněno tukemlevnějším, v nejhorším případě ilegálně pocházejícím třeba od prasat. I když je tooficiálně zakázáno, v mnoha případech k tomu dochází. Mléko, jaké dnes kupujeme, je egalizovaná tekutina, která má změněnou chuť a kvůli možnému doplnění tuku ji už nemohou s dobrým svědomím vegetariáni pít. Negativní energie a zatížení škodlivými látkami Moderní mléko se již dávno stalo groteskou, kterou vytvářejí vysoce výkonné krávy, jež nejsou chovány k žádnému jinému účelu než k produkci mléka. Místo aby se pásly na  slunných loukách, jsou natrvalo přivázány ve  velkých továrnách na mléko a vegetují na nesmírně těsném prostoru, kde musí stát v řadě jedna vedle druhé. Kráva žeroucí trávu ze zelené louky je již dávno výběhový model... Díky tomu se i v mléce nachází jisté negativní pole, i když zdaleka ne tak výrazné jako v mase.

I  ten, kdo doposud nereaguje na  mléko alergicky, jej možná špatně tráví. Protože po době kojení na to příroda již vůbec nepamatuje, nemá mnohodospělých dostatek enzymu laktáza, jenž katalyzuje štěpení laktózy, mléčného cukru. Toto štěpení probíhá vlastně úplně přirozeně a  nepředstavuje problém. Problém vzniká jen tehdy, když se člověk živí mléčnými výrobky nepřirozeným způsobem. Nedostatek laktázy pak vede k nadýmání.

Tuk obsažený v  kravském mléce je pro  člověka rovněž problematický, neboť obsahuje mnohem vyšší podíl nasycených mastných kyselin než lidské mateřské mléko. To by mohlo přispívat k arterioskleróze.

Strava pro klid v duši

Stále více se zvyšuje podíl škodlivých látek, které krávy přijímajíprostřednictvím potravy a jež pak dál předávají v mléce. Stejně jako organismus kojících žen využívá i organismus dojných krav fázi klidu k tomu, aby se prostřednictvímmléka zbavil škodlivých látek, jako například rtuti. To znamená: Čím více je kráva vystavena škodlivým látkám, tím více je škodlivými látkami zatížené její mléko.

Konzumace výrobků živočišného původu má samozřejmě vliv i  na lidské mateřské mléko. Proto v něm lze zjistit tím více jedovatých látek, čím více masa, vajec a  mléka či mléčných výrobků matka zkonzumovala.

17

Maso obsahuje průměrně 14krát více pesticidů než potraviny rostlinného původu, mléko či mléčné

výrobky jich obsahují 5,5krát více.

18

„New England Journal of Medicine“ uveřejnil

studii přinášející důkazy o  tom, že i  nejhorší hodnoty mateřského mléka matek

žijících vegetariánským způsobem života byly pořád lepší než nejlepší hodnoty

u  matek vegetariánsky nežijících. Průměrně obsahovalo mateřské mléko vegansky žijících matek 35krát méně chemických jedovatých látek než mléko ostatních

matek.

19

Představují kozí mléko a buvolí mozarella řešení?

Když jsme dospěli k  názoru, že kravskému mléku a  výrobkům z  něj bychom se

měli v zájmu svého zdraví vyhýbat, vyvstává otázka: Jak jej tedy nahradit? Jebuvolí mozarella zdravější než mozarella vyrobená z  kravského mléka? Představuje

alternativu kozí sýr, ovčí sýr, nebo dokonce mléko klisen a oslů?

Špatné nakládání se zvířecími matkami, o  němž ještě budeme v  této knize hovořit, se přirozeně neomezuje pouze na  kravíny – mléko od  zvířat se vždy zakládá na  tomtéž triku nebo podvodu na  zvířecích matkách. Ovčí, kozí, kobylí nebo buvolí mléko se dosud nevyrábí průmyslově ve velkém objemu a tato zvířata žijí lépe, takže má samozřejmě některé výhody.

Přesto však zde musím naději v jiné druhy mléka, kterou možná někteří čtenáři začali mít, zaplašit: Veškeré mléko od  zvířat je zásadně mateřské mléko, pouze používané k jinému než původnímu účelu, a bude tedy, i když se to dosud vědecky zkoumá jen u kravského mléka, vyvolávat podobné podněty k růstu, kterév období adolescence podporují rakovinu. Pokud rakovina vznikne z podnětu růstových faktorů, ve zvláštní míře se na tom podílí kasein obsažený v mléce. Ani u kozího či ovčího mléka ani u mléka jiných zvířat by jeho působení, co se týče vznikurakoviny, rozhodně nebylo příznivější.

Kdo se stravuje vegansky, může sáhnout po alternativách, jako je mléko z rýže nebo z jiných obilnin, kokosové mléko, mandlové mléko, konopné mléko či mléko sojové.

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm

Problém sóji

Ze sóji je možné připravit (či napodobit) téměř všechny variace masa, jaké známe – od  steaku a  řízku přes  „kuřecí prsa“ až po  „garnáty“; a  kromě toho ještě

náhražkové mléko, jež si získalo mnoho příznivců. Kdo už někdy sedělve veganské restauraci, jako je „Vegana“ ve Vídni, hostinec „Schillinger“ severně od Vídně

či „Ginko“ ve Štýrském Hradci, žasne, co všechno je možné udělat ze sóji. Přestože

se nabízejí takové lákavé dobroty, které na lidi, jež přešli na vegetariánskou stravu,

zpočátku působí velmi uklidňujícím dojmem, začalo se o  sóji všelicos povídat –

především proto, že výrazně zvyšuje hladinu estrogenu v  krvi. Ženy, které jsou

zvyklé na mnoho estrogenu, mohou mít na tomto rostlinném základě problémů

méně. Určitě je to však nesrovnatelně lepší, než v období přechodu zvyšovathladinu estrogenu pomocí hormonálních dávek; o těch dnes s jistotou víme, žeznačně zvyšují počet nemocných s  rakovinou prsu. Mnoho faktů dokládá, že asijské

ženy zařazující do  svého jídelníčku sóju mnohem lépe řídí. Ovšem zpravidla jí

nejí tolik, jak to někdy dělají vegetariáni a vegani, především na začátku přechodu

na vegetariánskou stravu.

¾ Alternativy ke kravskému mléku

Rýžové, kokosové, konopné a mandlové mléko

20a

(bez přísad) jsoupřirozené alternativy, ale s mlékem mají společnou jen barvu a kapalný

stav. Dosud proti těmto alternativám nic nehovoří. Například v zákuscích

a kari pokrmech připomínajících ragú dokonce chuť mluví velmi výrazně

v jejich prospěch. Nejsou to ovšem alternativy kojenecké výživy.

Rýžové mléko Do obchodů se dostává jako „rýžový drink“ a vyrábí se

z vody, rýže, rostlinného oleje a soli – totéž platí i pro jiné druhy obilnin, jako

je špalda a oves, z nichž se rovněž vyrábějí nápoje. Lze ho použít k pití nebo

třeba na přípravu müsli, tedy ovesné kaše s ovocem.

Kokosové mléko Kokosový ořech s vodou. Používá se při přípravěsladkostí i asijských pokrmů.

Mandlové mléko Mandlová kaše nebo čerstvě umleté a pak opražené

mandle se zalijí vodou a zamíchají. Mandlové mléko se dá v kuchyni využít

všestranně, například pro přípravu müsli. I cappuccino se zpěněnýmmandlovým mlékem je možné a dobré.

Sojové mléko Více o něm se dočtete v následující kapitole.

Strava pro klid v duši

U mužů dokonce hrozí, že díky dlouhodobému požívání sóji jejich tělo nabude ženské formy, od  „měkkých“ boků přes  prsa až po  zakulacená bříška. Mnohem více známek ženské postavy se ovšem vyskytuje u mužů požívajících maso, kteří tímto způsobem dodávají do  těla příliš mnoho hormonů a  zároveň příliš málo kultivují svoji anima, ženskou složku duše, takže jejich tělo ztrácí mužské rysy ve smyslu „nemoci jako symbolu“.

Vzniku kulatých bříšek u fanoušků sóji napomáhá také zadržování větrů, neboť sója je luštěnina a jak známo, luštěniny větry způsobují. Z duševního hlediska by se dalo argumentovat tím, že mnoha mužům dělá dobře, když se stanou trochu více ženskými, a  tím i  citlivějšími. Problém ale tkví v  něčem jiném: Maskulinní typy většinou nadále setrvávají u  stravy živočišného původu (tímto způsobem však v podstatě mohou přijímat také příliš velké chorobné dávky ženských,kravských hormonů, takže se jim zvětšují prsa), a  lidé, jež přesedlali na  veganskou výživu, se nepotřebují stát více ženskými – ani tělesně, ani duševně.

Jeden můj přítel, kterého moje varování strhla ze sojového nebe, v následující fázi, kdy se zřekl zařazování sóji na jídelníček, zjistil, že se opět cítí zřetelněmužnější. A tím je schopen se ke své radosti silněji prosazovat nejen na roviněobchodu. Zejména u malých chlapců, kteří se vyvíjejí, je nutné striktně dbát na to, aby to se sójou nepřeháněli. Při  takovém dobře míněném nadměrném přísunu sóji u nich totiž byly naměřeny více než stonásobně zvýšené hodnoty hladinyestrogenu. To přimělo ministerstva zdravotnictví v Anglii a na Novém Zélandě, aby varovala před používáním sóji jako náhražky mléka u dětí. Obě země ovšem se svou produkcí kravského mléka zároveň zaujímají na světovém žebříčku přední místa.

Další stinný aspekt – především pro výrobu krmiv – představuje sójovýprůmysl, který znamená pro deštný prales v Amazonii podobné nebezpečí jakovýroba hovězího masa pro řetězec prodejen hamburgerů.

Ačkoliv těmito informacemi padlo do sojového mléka několik kapek hořkosti, zůstává sója, bylina z  čeledi bobovitých, ne sice masově rozšířeným, ale přesto vydatným zdrojem bílkoviny a tuku. Ať už se jedná o sojovou omáčku, tofu,temeh či miso – pro mnoho lidí jsou výrobky ze sóji součástí veganské kuchyně, jíž se nemohou zřeknout. A  pro  všechny, kdo chtějí přejít na  veganskou výživu, ale přesto ještě touží zakousnout se do  masa a  prožívat podobné pocity v  ústech, se nabízí další možnost: mnoho náhražek masa, jež lze vyrobit také z  rostlinného lepku neboli glutenu, získávaného z pšenice. shrnutí: Mléčné výrobky je nutné jako potravinu podporující rakovinu celkově odmítnout. Mimořádným způsobem podporují rakovinu prostaty. S přibývajícím věkem jsou stále nebezpečnější. Od začátku života až do období adolescence se

33

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm

smysluplně doporučuje strava relativně bohatá na bílkoviny, přičemž během života

by se měly dostávat do popředí sacharidy. Děti tedy mohou mléčné výrobkykonzu

movat s menšími obavami než dospělí – rakovina je v tomto věku také menšípro

blém –, ale když vyrostou, začnou pro ně být mléčné výrobky nebezpečné. Proto by

se mělo dětem dovolit, aby jedly takové mléčné výrobky, jaké chtějí, přičemž rodiče

by na to měli mít stejný vliv jako reklama. Alternativami k mléku živočišnéhopůvo

du je rýžové, konopné, mandlové a – s určitou podmínkou – sojové mléko.

DVa DRUhY saChaRIDŮ – MÉNĚ

hODNOTNÉ a PLNOhODNOTNÉ

Výživa podléhá jako všechno polaritě: může způsobit nemoc, i  vyléčit. To platí

pro celek stejně jako pro jednotlivé části. Po dlouholetém zatracování sacharidů

ze  strany „vědců v  oblasti výživy“ nastal čas pro  jejich rehabilitaci. Jedna dobře

argumentačně podepřená hypotéza uvádí, že tytéž rizikové faktory, které pod

porují inzulinovou rezistenci, a tím i cukrovku druhého typu (strana 57),napo

máhají také k  rozvoji rakoviny tlustého střeva (strana  40). Když si uvědomíme,

nakolik zesilují rafinované sacharidy inzulinovou rezistenci, poznáme, jak je

důležité rozlišovat mezi rafinovanými a plnohodnotnými či komplexnímisacha

ridy. Po  zdravotní stránce jsou od  sebe na  hony vzdáleny. Dnes již nelze popřít,

že rafinované sacharidy jsou škodlivé po  všech stránkách, ne jen co se rakovi

ny tlustého střeva týče. Zde také tkví příčina boomu takzvaných low-carb diet,

tedy nízkosacharidových diet, které v posledních deseti letech dobyly západní svět

a  sahají od  Atkinsovy diety přes  dietu ze  South Beach až po  metabolic balance.

Protože skutečně v  mnoha stránkách redukují škodlivé rafinované sacharidy,

působí určitým způsobem pozitivně. Tam, kde však místo toho podporují živo

čišný protein a  tuk, naopak propadají. Snižují sice v  nejlepším případě pravdě

podobnost, že pacient bude trpět obezitou a onemocní cukrovkou druhého typu,

zároveň ale zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, arteriosklerózy, srdečních

infarktů, záchvatů mrtvice a  především, jak dnes musíme jednoznačně konsta

tovat, i riziko rakoviny. Jedná se tedy o volbu mezi morem a cholerou. Low-carb

diety pouze přesouvají riziko z jednoho na druhého. Ostatně možnost zredukovat

obezitu a  cukrovku druhého typu pomocí ještě většího přísunu tuku a  proteinu

pocházejícího z  výrobků živočišného původu, je metoda přinejmenším sporná

a rozhodně ne prokázaná.

Strava pro klid v duši

¾ Přednost v jízdě pro plnohodnotné sacharidy

Rafinované sacharidy

(bezpodmínečně se jim vyhýbat)

Plnohodnotné sacharidy

(rozhodně lze doporučit)

bílý nebo hnědý cukr obilniny včetně rýže, semleté i se

slupkou

výrobky z bílé mouky luštěniny

sladkosti vyrobené z bílé mouky brambory

ovoce a zelenina, čerstvé

celozrnné výrobky

Rozdílné přístupy, od  zatracování sacharidů na  jedné straně až po  jejich

vychvalování na straně druhé, se v posledních desetiletích často projevily, když

nastal tanec mezi vejci, tedy při rozhodování mezi různými směry diety. Přitom

řešení je velmi jednoduché. Se stejnou jistotou, s  jakou rafinované sacharidy

skutečně zapříčiňují zdravotní problémy a  lze je obtížně odstranit, ukazují

již citované studie, jak jsou plnohodnotné sacharidy důležité pro  zabránění

rakovině, problémům se srdcem a mnoha jiným nemocem. Jak se později ještě

zmíníme, představují také řešení obezity a  cukrovky, dvou metel moderního

lidstva, jež Světová zdravotnická organizace již prohlásila za morybudoucnosti. Chvalozpěv na sacharidy tedy patří výhradně jejich plnohodnotnýmvariantám ponechaným v přírodním stavu. Jakkoli tedy rafinované a plnohodnotné

sacharidy vznikají ze stejných základních látek, nemohou být jejich účinky více

rozdílné.

Na tomto faktu se ukazuje, jak velký problém pro nás vlastně představuje dnešní

industrializovaná výroba potravin. Rafinace sacharidů vytváří z  potravin mrtvou stravu, která nás posiluje, a  jak lze dokázat srovnáním, přináší záhy smrt.

Kdo si chce zachovat zdraví a prožít dlouhý a navíc šťastný život, musí ze svého

jídelníčku vyřadit rafinované i živočišné produkty, s nimiž se setkáváme na talíři

vždy jako s mrtvou hmotou, a místo toho vsadit ve zvýšené mířena plnohodnotné sacharidy.

shrnutí: Plnohodnotné rostlinné sacharidy jsou stejně tak hodnotné a důležité,

jako jsou rafinované sacharidy bezcenné a nebezpečné. Low-carb diety jsou konec

konců škodlivé, protože spolu s rafinovanými sacharidy – což je samo o sobě dobré

– redukují i sacharidy plnohodnotné, a tím zvyšují riziko nejen onemocnění srdce

a krevního oběhu, ale především onemocnění rakovinou.




Ruediger Dahlke

RUEDIGER DAHLKE


24. 7. 1951

Dr. Ruediger Dahlke je německý lékař, psychoterapeut, psychosomatik a publicista.

Narodil se ve Freisigu v Německu. Vystudoval Mnichovskou univerzitu, kde promoval v roce 1978. Kromě toho se vzdělával v oblasti přírodního lékařství a homeopatie. Od roku 1979 působil jako lékař a psychoterapeut v Mnichově a zde také spatřila světlo světa jeho literární prvotina a jedno ze stěžejních děl jeho tvorby Nemoc jako cesta, která vysvětluje, že všechny nemoci, úrazy a zdravotní potíže jsou projevem duševní stránky našeho života a naznačují nám, že je v něm třeba učinit změny, přičemž mnohdy k úlevě postačí pouze změna postoje. Knihu napsal s význačným psychologem Thorwaldem Dethlefsenem.
V roce 1989 založil společně se svou první manželkou Lékařské centrum Johanniskirchen, které se záhy stalo vyhledávaným centrem spirituální psychoterapie, konaly se zde ozdravné pobyty, semináře a kurzy. V roce 2010 potom založil se svou spolupracovnicí Ritou Fasel seminární centrum TamanGa v rakouském Štýrsku. Farma uprostřed kouzelné přírody slouží jako společenské a vzdělávací středisko a plodiny vypěstované přímo na pozemcích jsou základem místního veganského jídelníčku. Ruediger Dahlke je dlouholetým veganem a propagátorem zdravého způsobu života.
Dalhke pravidelně pořádá semináře a přednášky v mnoha evropských zemích, nejčastěji navštěvuje Rakousko, Švýcarsko a Itálii. Velmi proslulým je i u nás v Čechách. Napsal více než 40 knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Dahlke také často vystupuje v televizních a rozhlasových pořadech a působí na Akademii Dalhke v kurzech psychosomatické medicíny.

Na dříve zmiňovanou knihu Nemoc jako cesta tématicky navazují tato další díla: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Nemoc jako řeč ženské duše a Nemoc jako řeč dětské duše, které osvětlují jak správně diagnostikovat zdravotní problém a vyléčit ho pomocí odstranění psychické příčiny.
Další stěžejní Dahlkeho kniha je Princip stínu. Autor vychází z učení C.G. Junga o temné stránce naší osobnosti, kterou ovšem musíme přijmout k tomu, abychom byli celiství. Dahlke radí, jak tento svůj stín najít, konfrontovat a nakonec přijmout. Kniha je doplněna CD.
Velmi ceněnou je kniha Agrese jako cesta, kde Dahlke vysvětluje agresi jako symptom jehož nepochopení vede k nejrůznějším typům společenského násilí a k poruchám fyzického zdraví. Říká, že potlačovanou agresí vznikají alergie, záněty, revmatismus či hyperaktivita u dětí. A přináší podobenství vnitřní agrese člověka s agresí na poli mezinárodní politiky.
Ruediger Dahlke je dlouholetým veganem a napsal řadu knih o jídle, stavování a jeho souvislostech se zdravím - Stávám se veganem -- 4týdenní program pro zdravý a dlouhý život je cesta k čistě rostlinné stravě, která může v konečné podobě pomoci člověku v jeho mentálním vývoji, Strava pro klid v duši je obhajobou veganského způsobu života, Dahlke nazval tuto svou filozofii Peace Food, Strava pro klid v duši přináší recepty veganské kuchyně podobně jako Peace food - italská veganská kuchařka.
V knize Stopy duše Dahlke ukazuje, jak z rukou a nohou vyčíst osud člověka a jeho životní úkoly. Psychologie peněz hovoří o vztahu k penězům, odpovídá na otázky ohledně jejich zákonitostí a radí, jak vhodně investovat. Své dlouholeté terapeutické zkušenosti popsal Dahlke v knize Mandaly léčí - terapie mandalou, říká zde, že mandaly jsou cestou k usmíření s mnoha důležitými tématy lidství. V knize Léčivá síla dýchání se věnuje holotropnímu dýchání a v díle Zbavte se toxinů v těle ukazuje přírodní cesty k očistě.

Dahlkeho knihy byly přeloženy do 24 jazyků, přitom čeština je druhý nejčastěji překládaný.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist