načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Strava pro klid v duši - Ruediger Dahlke

Kniha: Strava pro klid v duši
Autor:

PEACE FOOD výživa míru a pokoje Maso a mléčné výrobky přispívají ke vzniku nemocí, což dokázal nespočet studií. Na jejich konto spadají především rakovina a kardiovaskulární ...


Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  254
+
-
ks
rozbalKdy zboží dostanu
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma
Doporučená cena:  299 Kč
15%
naše sleva
8,5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Rok vydání: 2014-09-17
Počet stran: 232
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: 232 stran : ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Název originálu: Peace food
Spolupracovali: překlad Zdeněk Dan
Vazba: brožovaná lepená
ISBN: 9788026405023
EAN: 9788026405023
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

PEACE FOOD výživa míru a pokoje Maso a mléčné výrobky přispívají ke vzniku nemocí, což dokázal nespočet studií. Na jejich konto spadají především rakovina a kardiovaskulární onemocnění, ale i mnoho dalších nemocí jako cukrovka nebo autoimunitní onemocnění. Podle autora Ruedigera Dahlkeho to způsobují především dva faktory. Požíváním potravy ze zvířecích těl se do našeho organismu dostává příliš mnoho mrtvé hmoty a spolu s ní do nás při jídle přechází nesmírné utrpení, které zvířata zažívají v hromadných chovech a na jatkách. Naštěstí vedle toho existuje způsob, jak se stravovat zdravě. Strava pro klid v duši, autorem nazvaná „Peace Food“ je výživa postavená na plnohodnotných sacharidech i vysoce hodnotných rostlinných bílkovinách. Na základě nejnovějších neuroendokrinologických poznatků autor ukazuje, co musíme jíst, abychom podpořili tvorbu hormonů, jako je serotonin, dopamin nebo GABA, a tím dosáhli tělesné a duševní rovnováhy. Dr. Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu. Připravujeme volné pokračování této publikace Strava pro klid v duši – recepty veganské kuchyně. Autorovy stránky: www.dahlke.at České vydání připraveno ve spolupráci s veganz.cz a take-me.cz.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ruediger Dahlke - další tituly autora:
Nemoc jako cesta Nemoc jako cesta
Dethlefsen, Thorwald; Dahlke, Ruediger
Cena: 214 Kč
Nemoc jako řeč ženské duše Nemoc jako řeč ženské duše
Dahlke, Ruediger; Dahlke, Margit
Cena: 389 Kč
Princip stínu + CD Princip stínu + CD
Dahlke, Ruediger
Cena: 398 Kč
Stávám se veganem -- 4týdenní program pro zdravý a dlouhý život Stávám se veganem
Dahlke, Ruediger
Cena: 211 Kč
Nemoc jako symbol Nemoc jako symbol
Dahlke, Ruediger
Cena: 330 Kč
Nemoc jako řeč duše Nemoc jako řeč duše
Dahlke, Ruediger
Cena: 330 Kč
 
Zákazníci kupující knihu "Strava pro klid v duši" mají také často zájem o tyto tituly:
Stopy duše aneb Co o nás prozrazují ruce a nohy Stopy duše aneb Co o nás prozrazují ruce a nohy
Dahlke, Ruediger; Faselová, Rita
Cena: 239 Kč
Nemoc jako řeč duše Nemoc jako řeč duše
Dahlke, Ruediger
Cena: 330 Kč
Psychologie peněz - Životní zákony štěstí a úspěchu Psychologie peněz
Dahlke, Ruediger
Cena: 88 Kč
Strava pro klid v duši - recepty veganské kuchyně Strava pro klid v duši
Dahlke, Ruediger
Cena: 339 Kč
PEACE FOOD Italská veganská kuchařka PEACE FOOD Italská veganská kuchařka
Dahlke, Ruediger
Cena: 339 Kč
Jak správně jíst -- Celostní cesta ke zdravé výživě Jak správně jíst
Dahlke, Rüdiger
Cena: 256 Kč
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky


25

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm
MLÉČNÉ VÝRObKY PŘIsPÍVaJÍ
KE VZNIKU RaKOVINY – a NEJEN JÍ
Roli mléčných výrobků při  vzniku rakoviny nelze oddiskutovat, stejně jako
podobnou roli u  masa. Jestliže na  krabičkách cigaret varují výstražné nápisy
před rakovinou, i když se bronchiální karcinomy, tedy rakovina průdušek, vysky -
tují pouze u  dvou kuřáků ze  100, patřily by takové nápisy i  na mléčné a  masné
výrobky. Jako třeba: „Požívání masa vede k rakovině a infarktům“, „Tento dezert
obsahuje mléko. Může způsobit rakovinu a smrt.“
Co mnozí již dříve tušili, se dá dnes potvrdit i vědecky. O tom se později
zmíníme ještě podrobněji. Co však z  mléčných výrobků dělá takové podporovatele
rakoviny?
O  biochemických příčinách, proč má mléko a  mléčné výrobky některé
vlastnosti, které podporují vznik rakoviny, dnes již něco víme. Problém spočívá pouze
v  tom, že v  organismu je mnoho částí velmi úzce propojeno, zatímco my máme
sklon všechno pozorovat jednotlivě a  izolovaně. Žádný proces v  těle však není
skutečně nezávislý na  jiných procesech. Příroda všeobecně pracuje se systémy,
které se mezi sebou propojují a navzájem ovlivňují. V tomto celkovém propojení
mnoha zpětných vazeb lze jen málo prvků prostě označit za dobré a jiné za špatné,
všechno má na svém místě svůj význam a může se již díky nepatrné změně
poměrů stát nebezpečným.
Příliš mnoho dobrého: růstový hormon IGF-1
Lidský organismus disponuje hormonem s  označením IGF-1, což znamená
„Insulin-like Growth Factor 1“, tedy růstový faktor 1 podobný inzulínu. Jeho
normálním přirozeným úkolem je regulovat rychlost růstu zdravých buněk
ve smyslu podpory růstu nových buněk a odstraňování buněk starých, přežilých.
V  situaci, jaká očividně nastane konzumováním velkého množství živočišných
bílkovin, začne IGF-1 zvyšovat rychlost dělení buněk a  zabraňovat
odstraňování buněk starých, přebytečných, což v  obou případech přispívá k  rakovině.
Následkem zvýšeného příjmu živočišných bílkovin, zejména mléka, začne lidský
organismus produkovat ještě více IGF-1, který je za těchto okolností náhle
nebezpečný. Živočišné bílkoviny tedy nejenže mění způsob činnosti tohoto hormonu,
ale také způsobují jeho nadměrnou produkci.
15
Na druhé straně mohli
výzkumníci předvést, jak dieta s  nízkým podílem živočišného proteinu hormon IGF-1
redukuje.






26

Strava pro klid v duši
Dnes lze zvýšenou hladinu IGF-1 považovat za  indikátor rakoviny podobně,
jako považujeme vysokou hladinu cholesterolu v krvi za příčinu problémů se srd -
cem, rakovinou a řadou jiných civilizačních nemocí. Roku 2002 Chan a Stampfer
ukázali, jak zvýšené hodnoty IGF-1 zvyšují u pacienta více než pětkrát
pravděpodobnost, že onemocní nebezpečnou rakovinou prostaty.
16
Protože mléko je původně mateřské, tedy primárně kojeneckou stravou, a jen
my ho nekonzumujeme podle jeho prvotního účelu, lze tuto souvislost dobře
osvětlit. Pro novorozence – stejně jako pro tele – je tento specifický růstový
hormon smysluplný, neboť u kojence jde především o rozmnožování buněk
a výstavbu vlastních struktur. Odbourávání starých buněk je méně významné a  stojí
v pozadí. Proto je IGF-1 v této době důležitý, ne-li dokonce rozhodující hormon.
Je tak pochopitelné a smysluplné, že potrava, jejíž dominantní složkou je mateřské
mléko, právě tvorbu tohoto hormonu podněcuje.
Naproti tomu v  pozdějším věku, kdy jde už jen o  to, udržet současný stav
buněk, a do popředí se dostává odbourávání buněk starých, opotřebených, nemá
již IGF-1 smysluplnou roli a  ustupuje do  pozadí. Tedy pokud jeho tvorbu
nepovzbudíme složkou kojenecké stravy (a  tou je mléko v  každém případě), která je
v tomto věku nepotřebná, a nezpůsobíme tím v našem organismu přesně opačný
proces. Větší přísun IGF-1 se totiž u dospělého projeví zničujícími, tedy rakovinu
podporujícími vlastnostmi a tím, že znovu podnítí rychlý růst buněk
a zabraňování usmrcování těch starých.
I malá množství škodí
V čím vyšším věku tedy požíváme mléčné výrobky, tím je to pro náš organismus
horší. Pro dospělé lidi se tak stává pastí to, co má pro kojence, děti a dospívající
mládež má nezbytný význam. Ten, kdo přestal být kojen, by měl tento fakt
akceptovat a mateřské mléko přenechat kojencům. Všechno ostatní je nešvar, který se
vymstí. Až do adolescence mohou být mléčné výrobky (pocházející od krav) méně
škodlivé, v žádném případě však nepůsobí příznivě – už kvůli tomu, že podporují
tvorbu hlenu. To ostatně zná i tradiční čínská medicína, která se rovněž vyslovuje
rezolutně proti požívání mléka po ukončení kojení.
I u nás mnoho terapeutů pozorovalo, že děti hojně živené mlékem či mléčnými
výrobky trpí zvláště často nachlazením. Hlen je samozřejmě důležitá látka
v organismu. Při procházení stolice střevem nebo při pohlavním styku funguje jako
důležitý zvlhčovací a  kluzný prvek. Jestliže je však – například prostřednictvím mléka
a mléčných výrobků – do těla dodáván v nadměrné míře, nelze přehlédnout
náchylnost k nemocem s produkcí hlenu souvisejících, jako je běžné nachlazení nebo astma.






27

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm
Do jaké míry jsou nebezpečná již malá množství mléčných výrobků (třeba
jogurtu), dokázaly studie, které srovnávaly tři typy pacientů ohrožených rakovi -
nou – ty, kteří přijímali normální stravu, ty, kteří se živili veganským způsobem,
tedy s vyloučením živočišného proteinu, a ty, kteří měli výživu s malým podílem
jogurtu. Jak lze odtušit již z předchozích řádků, byli na tom lidé s veganskou
výživou ve  srovnání s  lidmi požívajícími normální stravu nejlépe a  měli téměř
stoprocentní jistotu, že nedostanou rakovinu. Co se třetí skupiny týká, i malý jogurt
denně pak u lidí ohrožených rakovinou zvýšil jejich utrpení.
Mateřské mléko a kravské mléko – každému to jeho
Žádný živý tvor kromě člověka se neživí mlékem jiných tvorů. Proč bychom
k tomu tedy měli být nuceni my? Žádný jiný tvor také tolik netrpí onemocněním
rakovinou, i když pro ně existuje mnoho jiných důvodů, například duševních.
Proč může být mléko na začátku života tak důležité a potřebné, a nakonec se
později změnit v živočišný protein tak škodlivý? Odpovědět by bylo snažší, kdyby
všechny studie, které prokázaly, jak je nutné během života preferovat stravu
obsahující malé množství proteinu, nebyly provedeny na dospělých.
V dětském věku je k vývoji a růstu všeobecně zapotřebí velkého množství
proteinu, tuk je nutný k vypolštářování a vyplnění postavy. Proto lidský novorozenec
dostává a snáší v této rozhodující době mléko relativně bohaté na bílkoviny, které
má ale ve srovnání s jinými druhy mateřského mléka nízký obsah bílkovin a tuků
a podíl sacharidů je v něm zredukován. Toto mléko je ideální pro miminko, které
ještě téměř nepotřebuje palivo ve formě sacharidů, ale vyžaduje mnoho materiálu
pro výstavbu.
Každé mateřské mléko má přiměřené složení a obsahuje tím více proteinu, čím
rychleji má novorozenec růst. Proto králičí mléko obsahuje nesrovnatelně více
bílkoviny než mléko krav a mnohem více než mléko lidí. Králičí mládě, které za šest
dní zdvojnásobí svou váhu, dostává od své matky mléko obsahující 10,4 procent
bílkoviny; kočičí mléko jí má 7 procent, přičemž kotě zdvojnásobí svou váhu za 9 dní;
kravské mléko obsahuje3,3  procenta bílkoviny a  tele zvýší svou váhu o  100 
procent za přibližně 47 dní. Lidský kojenec pak potřebuje mateřské mléko s pouhým
1,2 procentem proteinu a zdvojnásobí svou váhu za 180 dní. Během svého prvního
roku může tele výrazně přibýt na váze – toho by měly lidské matky své děti ušetřit.
Kravské mléko je přizpůsobeno potřebám telat. Rychlejší růst a rychlá výstavba
silných kostí při mírném a pozvolném vývoji mozku jsou nutné, aby telata
dokázala ve volné přírodě za krátkou dobu držet krok se stády a případně uprchnout
před predátory.






28

Strava pro klid v duši
Aby teleti rychle rostly kosti, musí kravské mléko obsahovat čtyřikrát až pět -
krát více vápníku než mateřské mléko žen a  mnohem více minerálních látek
a bílkovin.
Lidské děti se očividně nacházejí ve zcela jiné situaci. Zůstávají dlouho u matek
a zpočátku u nich jde především o vývoj mozku. Z toho důvodu obsahuje lidské
mléko téměř dvojnásobné množství mléčného cukru (laktózy) než mléko kravské.
Laktóza podporuje tvorbu myelinu a ten slouží k ochraně nervových buněk. Zcela
očividně tedy není mléko jako mléko, jeho složení je individuální podle potřeby
jednotlivého druhu.
Téměř jistě je příčinou enormního tělesného růstu dnešních dětí krmení
nesprávným, to znamená pro lidi nevhodným kravským mlékem. Jakmile
vyrosteme a růstové švy se zacelí, nemohou tyto růstové impulsy pokračovat do délky
a mají pravděpodobně tendenci k růstu jinému, nebezpečnějšímu.
Moderní výkrm bílkovinami
Když vývoj těla v období adolescence skončí, ztrácejí bílkoviny a tuky v dospělém
věku význam. Naopak sacharidy jsou jakožto dobré palivo důležité po celý život
– u kojenců mají význam minimální, od adolescence, když jde už jen o zachování
vyvinutého těla, se stávají relativně nejdůležitější látkou, sloužící jako jakýsi
tělesný pohon.
Je tedy pochopitelné, že by proteinu a tuku mělo po dosažení adolescentního
věku a  během dalších fází života na  jídelníčcích přirozeně ubývat. Tento názor
pevně zastává i specialistka na výživu, Ruska Dr. Šatalovová, a již mnohem dříve
jej propagoval Rudolf Steiner.
V moderním západním světě se ale provádí téměř pravý opak. S přibývajícími
příjmy se během života výkrm bílkovinami (živočišného původu) na bázi (arche)
typického chlapského jedení ještě zvětšuje. A to se mstí.
Kravské mléko – po mnoha stránkách škodlivé
To, že se lidé jako jediní živí tvorové až do dospělosti neodloučí od mléka, lze
snadno chápat jako aspekt regresu, setrvávání v dětském vnímání reality. Označovat
takové přírodě se příčící chování za  životně nutné, jak to provádí mléčná lobby,
je právě tak nepřirozené jako sporné. Mateřské mléko je speciálně přizpůsobeno
nejen vlastnímu druhu, ale dokonce speciálně potřebám každého věku kojence
– během prvních měsíců života se modifikuje podle jeho vývoje a  jeho potřeb.






29

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm
Fakt, že klasické lékařství pokládá kojení již před  koncem prvního roku života
za méně vhodné, ba dokonce zbytečné, je možná důvod, proč později po mléce tak
nesmírně lačníme. Jako kojenci nedostáváme mléko dostatečně dlouhou dobu –
v průměru nás matky kojí 4 měsíce a ne 4 roky, jak to dělají ženy v mnoha částech
světa, jež nepatří k oblastem žijícím v blahobytu.
Mléko každé krávy má individuální složení bílkovin a obsahuje jiné bílkoviny
než mléko krávy jiné. V  moderním mléčném hospodářství se stovkami a  tisíci
krav se však tato mléka smíchávají a  proteiny navíc pasterizací denaturují, tak -
že nakonec vzniká bílkovinný koktejl, který stále více přetěžuje lidské imunitní
systémy. To z  mléka dělá doslova zdroj alergie a, jak ještě ukážeme, podporuje
autoimunitní nemoci.
Na základě perverzní zemědělské politiky Evropské unie již není dovoleno
prodávat relativně tučné mléko bohaté na  bílkoviny přímo z  kravína, ale musí být
nejdříve zpracováno v dalších továrnách. To znamená, že je ve velké míře zbaveno
původního tuku a bílkovin pro výrobu sýrů a opětovně doplněno tukem
levnějším, v nejhorším případě ilegálně pocházejícím třeba od prasat. I když je to
oficiálně zakázáno, v mnoha případech k tomu dochází. Mléko, jaké dnes kupujeme, je
egalizovaná tekutina, která má změněnou chuť a kvůli možnému doplnění tuku ji
už nemohou s dobrým svědomím vegetariáni pít.
Negativní energie a zatížení škodlivými látkami
Moderní mléko se již dávno stalo groteskou, kterou vytvářejí vysoce výkonné
krávy, jež nejsou chovány k žádnému jinému účelu než k produkci mléka. Místo
aby se pásly na  slunných loukách, jsou natrvalo přivázány ve  velkých továrnách
na mléko a vegetují na nesmírně těsném prostoru, kde musí stát v řadě jedna vedle
druhé. Kráva žeroucí trávu ze zelené louky je již dávno výběhový model... Díky
tomu se i v mléce nachází jisté negativní pole, i když zdaleka ne tak výrazné jako
v mase.
I  ten, kdo doposud nereaguje na  mléko alergicky, jej možná špatně tráví.
Protože po době kojení na to příroda již vůbec nepamatuje, nemá mnoho
dospělých dostatek enzymu laktáza, jenž katalyzuje štěpení laktózy, mléčného cukru.
Toto štěpení probíhá vlastně úplně přirozeně a  nepředstavuje problém. Problém
vzniká jen tehdy, když se člověk živí mléčnými výrobky nepřirozeným způsobem.
Nedostatek laktázy pak vede k nadýmání.
Tuk obsažený v  kravském mléce je pro  člověka rovněž problematický, neboť
obsahuje mnohem vyšší podíl nasycených mastných kyselin než lidské mateřské
mléko. To by mohlo přispívat k arterioskleróze.






30

Strava pro klid v duši
Stále více se zvyšuje podíl škodlivých látek, které krávy přijímají prostřednic -
tvím potravy a jež pak dál předávají v mléce. Stejně jako organismus kojících žen
využívá i organismus dojných krav fázi klidu k tomu, aby se prostřednictvím
mléka zbavil škodlivých látek, jako například rtuti. To znamená: Čím více je kráva
vystavena škodlivým látkám, tím více je škodlivými látkami zatížené její mléko.
Konzumace výrobků živočišného původu má samozřejmě vliv i  na lidské
mateřské mléko. Proto v něm lze zjistit tím více jedovatých látek, čím více masa,
vajec a  mléka či mléčných výrobků matka zkonzumovala.
17
Maso obsahuje
průměrně 14krát více pesticidů než potraviny rostlinného původu, mléko či mléčné
výrobky jich obsahují 5,5krát více.
18
„New England Journal of Medicine“ uveřejnil
studii přinášející důkazy o  tom, že i  nejhorší hodnoty mateřského mléka matek
žijících vegetariánským způsobem života byly pořád lepší než nejlepší hodnoty
u  matek vegetariánsky nežijících. Průměrně obsahovalo mateřské mléko
vegansky žijících matek 35krát méně chemických jedovatých látek než mléko ostatních
matek.
19
Představují kozí mléko a buvolí mozarella řešení?
Když jsme dospěli k  názoru, že kravskému mléku a  výrobkům z  něj bychom se
měli v zájmu svého zdraví vyhýbat, vyvstává otázka: Jak jej tedy nahradit? Je
buvolí mozarella zdravější než mozarella vyrobená z  kravského mléka? Představuje
alternativu kozí sýr, ovčí sýr, nebo dokonce mléko klisen a oslů?
Špatné nakládání se zvířecími matkami, o  němž ještě budeme v  této
knize hovořit, se přirozeně neomezuje pouze na  kravíny – mléko od  zvířat se vždy
zakládá na  tomtéž triku nebo podvodu na  zvířecích matkách. Ovčí, kozí, kobylí
nebo buvolí mléko se dosud nevyrábí průmyslově ve velkém objemu a tato zvířata
žijí lépe, takže má samozřejmě některé výhody.
Přesto však zde musím naději v jiné druhy mléka, kterou možná někteří čtenáři
začali mít, zaplašit: Veškeré mléko od  zvířat je zásadně mateřské mléko, pouze
používané k jinému než původnímu účelu, a bude tedy, i když se to dosud vědecky
zkoumá jen u kravského mléka, vyvolávat podobné podněty k růstu, které
v období adolescence podporují rakovinu. Pokud rakovina vznikne z podnětu růstových
faktorů, ve zvláštní míře se na tom podílí kasein obsažený v mléce. Ani u kozího
či ovčího mléka ani u mléka jiných zvířat by jeho působení, co se týče vzniku
rakoviny, rozhodně nebylo příznivější.
Kdo se stravuje vegansky, může sáhnout po alternativách, jako je mléko z rýže
nebo z jiných obilnin, kokosové mléko, mandlové mléko, konopné mléko či mléko
sojové.






31

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm
Problém sóji
Ze sóji je možné připravit (či napodobit) téměř všechny variace masa, jaké zná -
me – od  steaku a  řízku přes  „kuřecí prsa“ až po  „garnáty“; a  kromě toho ještě
náhražkové mléko, jež si získalo mnoho příznivců. Kdo už někdy seděl
ve veganské restauraci, jako je „Vegana“ ve Vídni, hostinec „Schillinger“ severně od Vídně
či „Ginko“ ve Štýrském Hradci, žasne, co všechno je možné udělat ze sóji. Přestože
se nabízejí takové lákavé dobroty, které na lidi, jež přešli na vegetariánskou stravu,
zpočátku působí velmi uklidňujícím dojmem, začalo se o  sóji všelicos povídat –
především proto, že výrazně zvyšuje hladinu estrogenu v  krvi. Ženy, které jsou
zvyklé na mnoho estrogenu, mohou mít na tomto rostlinném základě problémů
méně. Určitě je to však nesrovnatelně lepší, než v období přechodu zvyšovat
hladinu estrogenu pomocí hormonálních dávek; o těch dnes s jistotou víme, že
značně zvyšují počet nemocných s  rakovinou prsu. Mnoho faktů dokládá, že asijské
ženy zařazující do  svého jídelníčku sóju mnohem lépe řídí. Ovšem zpravidla jí
nejí tolik, jak to někdy dělají vegetariáni a vegani, především na začátku přechodu
na vegetariánskou stravu.
¾ Alternativy ke kravskému mléku
Rýžové, kokosové, konopné a mandlové mléko
20a
(bez přísad) jsou při -
rozené alternativy, ale s mlékem mají společnou jen barvu a kapalný
stav. Dosud proti těmto alternativám nic nehovoří. Například v zákuscích
a kari pokrmech připomínajících ragú dokonce chuť mluví velmi výrazně
v jejich prospěch. Nejsou to ovšem alternativy kojenecké výživy.
Rýžové mléko Do obchodů se dostává jako „rýžový drink“ a vyrábí se
z vody, rýže, rostlinného oleje a soli – totéž platí i pro jiné druhy obilnin, jako
je špalda a oves, z nichž se rovněž vyrábějí nápoje. Lze ho použít k pití nebo
třeba na přípravu müsli, tedy ovesné kaše s ovocem.
Kokosové mléko Kokosový ořech s vodou. Používá se při přípravě
sladkostí i asijských pokrmů.
Mandlové mléko Mandlová kaše nebo čerstvě umleté a pak opražené
mandle se zalijí vodou a zamíchají. Mandlové mléko se dá v kuchyni využít
všestranně, například pro přípravu müsli. I cappuccino se zpěněným
mandlovým mlékem je možné a dobré.
Sojové mléko Více o něm se dočtete v následující kapitole.






32

Strava pro klid v duši
U mužů dokonce hrozí, že díky dlouhodobému požívání sóji jejich tělo nabude
ženské formy, od  „měkkých“ boků přes  prsa až po  zakulacená bříška. Mnohem
více známek ženské postavy se ovšem vyskytuje u mužů požívajících maso, kteří
tímto způsobem dodávají do  těla příliš mnoho hormonů a  zároveň příliš málo
kultivují svoji anima, ženskou složku duše, takže jejich tělo ztrácí mužské rysy
ve smyslu „nemoci jako symbolu“.
Vzniku kulatých bříšek u fanoušků sóji napomáhá také zadržování větrů, neboť
sója je luštěnina a jak známo, luštěniny větry způsobují. Z duševního hlediska by
se dalo argumentovat tím, že mnoha mužům dělá dobře, když se stanou trochu
více ženskými, a  tím i  citlivějšími. Problém ale tkví v  něčem jiném: Maskulinní
typy většinou nadále setrvávají u  stravy živočišného původu (tímto způsobem
však v podstatě mohou přijímat také příliš velké chorobné dávky ženských, krav -
ských hormonů, takže se jim zvětšují prsa), a  lidé, jež přesedlali na  veganskou
výživu, se nepotřebují stát více ženskými – ani tělesně, ani duševně.
Jeden můj přítel, kterého moje varování strhla ze sojového nebe, v následující
fázi, kdy se zřekl zařazování sóji na jídelníček, zjistil, že se opět cítí zřetelně
mužnější. A tím je schopen se ke své radosti silněji prosazovat nejen na rovině
obchodu. Zejména u malých chlapců, kteří se vyvíjejí, je nutné striktně dbát na to, aby
to se sójou nepřeháněli. Při  takovém dobře míněném nadměrném přísunu sóji
u nich totiž byly naměřeny více než stonásobně zvýšené hodnoty hladiny
estrogenu. To přimělo ministerstva zdravotnictví v Anglii a na Novém Zélandě, aby
varovala před používáním sóji jako náhražky mléka u dětí. Obě země ovšem se
svou produkcí kravského mléka zároveň zaujímají na světovém žebříčku přední
místa.
Další stinný aspekt – především pro výrobu krmiv – představuje sójový
průmysl, který znamená pro deštný prales v Amazonii podobné nebezpečí jako
výroba hovězího masa pro řetězec prodejen hamburgerů.
Ačkoliv těmito informacemi padlo do sojového mléka několik kapek hořkosti,
zůstává sója, bylina z  čeledi bobovitých, ne sice masově rozšířeným, ale přesto
vydatným zdrojem bílkoviny a tuku. Ať už se jedná o sojovou omáčku, tofu,
tempeh či miso – pro mnoho lidí jsou výrobky ze sóji součástí veganské kuchyně, jíž
se nemohou zřeknout. A  pro  všechny, kdo chtějí přejít na  veganskou výživu, ale
přesto ještě touží zakousnout se do  masa a  prožívat podobné pocity v  ústech, se
nabízí další možnost: mnoho náhražek masa, jež lze vyrobit také z  rostlinného
lepku neboli glutenu, získávaného z pšenice.
shrnutí: Mléčné výrobky je nutné jako potravinu podporující rakovinu celkově
odmítnout. Mimořádným způsobem podporují rakovinu prostaty. S přibývajícím
věkem jsou stále nebezpečnější. Od začátku života až do období adolescence se






33

Nemocný díky masu a mlé ným výrobkčm
smysluplně doporučuje strava relativně bohatá na bílkoviny, přičemž během života
by se měly dostávat do popředí sacharidy. Děti tedy mohou mléčné výrobky konzu -
movat s menšími obavami než dospělí – rakovina je v tomto věku také menší
problém –, ale když vyrostou, začnou pro ně být mléčné výrobky nebezpečné. Proto by
se mělo dětem dovolit, aby jedly takové mléčné výrobky, jaké chtějí, přičemž rodiče
by na to měli mít stejný vliv jako reklama. Alternativami k mléku živočišného půvo -
du je rýžové, konopné, mandlové a – s určitou podmínkou – sojové mléko.
DVa DRUhY saChaRIDŮ – MÉNĚ
hODNOTNÉ a PLNOhODNOTNÉ
Výživa podléhá jako všechno polaritě: může způsobit nemoc, i  vyléčit. To platí
pro celek stejně jako pro jednotlivé části. Po dlouholetém zatracování sacharidů
ze  strany „vědců v  oblasti výživy“ nastal čas pro  jejich rehabilitaci. Jedna dobře
argumentačně podepřená hypotéza uvádí, že tytéž rizikové faktory, které pod -
porují inzulinovou rezistenci, a tím i cukrovku druhého typu (strana 57),
napomáhají také k  rozvoji rakoviny tlustého střeva (strana  40). Když si uvědomíme,
nakolik zesilují rafinované sacharidy inzulinovou rezistenci, poznáme, jak je
důležité rozlišovat mezi rafinovanými a plnohodnotnými či komplexními
sacharidy. Po  zdravotní stránce jsou od  sebe na  hony vzdáleny. Dnes již nelze popřít,
že rafinované sacharidy jsou škodlivé po  všech stránkách, ne jen co se
rakoviny tlustého střeva týče. Zde také tkví příčina boomu takzvaných low-carb diet,
tedy nízkosacharidových diet, které v posledních deseti letech dobyly západní svět
a  sahají od  Atkinsovy diety přes  dietu ze  South Beach až po  metabolic balance.
Protože skutečně v  mnoha stránkách redukují škodlivé rafinované sacharidy,
působí určitým způsobem pozitivně. Tam, kde však místo toho podporují
živočišný protein a  tuk, naopak propadají. Snižují sice v  nejlepším případě
pravděpodobnost, že pacient bude trpět obezitou a onemocní cukrovkou druhého typu,
zároveň ale zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, arteriosklerózy, srdečních
infarktů, záchvatů mrtvice a  především, jak dnes musíme jednoznačně
konstatovat, i riziko rakoviny. Jedná se tedy o volbu mezi morem a cholerou. Low-carb
diety pouze přesouvají riziko z jednoho na druhého. Ostatně možnost zredukovat
obezitu a  cukrovku druhého typu pomocí ještě většího přísunu tuku a  proteinu
pocházejícího z  výrobků živočišného původu, je metoda přinejmenším sporná
a rozhodně ne prokázaná.






34

Strava pro klid v duši
¾ Přednost v jízdě pro plnohodnotné sacharidy
Rafinované sacharidy
(bezpodmínečně se jim vyhýbat)
Plnohodnotné sacharidy
(rozhodně lze doporučit)
bílý nebo hnědý cukrobilniny včetně rýže, semleté i se
slupkou
výrobky z bílé moukyluštěniny
sladkosti vyrobené z bílé moukybrambory
ovoce a zelenina, čerstvé
celozrnné výrobky
Rozdílné přístupy, od  zatracování sacharidů na  jedné straně až po  jejich
vychvalování na straně druhé, se v posledních desetiletích často projevily, když
nastal tanec mezi vejci, tedy při rozhodování mezi různými směry diety. Přitom
řešení je velmi jednoduché. Se stejnou jistotou, s  jakou rafinované sacharidy
skutečně zapříčiňují zdravotní problémy a  lze je obtížně odstranit, ukazují
již citované studie, jak jsou plnohodnotné sacharidy důležité pro  zabránění
rakovině, problémům se srdcem a mnoha jiným nemocem. Jak se později ještě
zmíníme, představují také řešení obezity a  cukrovky, dvou metel moderního
lidstva, jež Světová zdravotnická organizace již prohlásila za mory budoucnos -
ti. Chvalozpěv na sacharidy tedy patří výhradně jejich plnohodnotným
variantám ponechaným v přírodním stavu. Jakkoli tedy rafinované a plnohodnotné
sacharidy vznikají ze stejných základních látek, nemohou být jejich účinky více
rozdílné.
Na tomto faktu se ukazuje, jak velký problém pro nás vlastně představuje dnešní
industrializovaná výroba potravin. Rafinace sacharidů vytváří z  potravin
mrtvou stravu, která nás posiluje, a  jak lze dokázat srovnáním, přináší záhy smrt.
Kdo si chce zachovat zdraví a prožít dlouhý a navíc šťastný život, musí ze svého
jídelníčku vyřadit rafinované i živočišné produkty, s nimiž se setkáváme na talíři
vždy jako s mrtvou hmotou, a místo toho vsadit ve zvýšené míře
na plnohodnotné sacharidy.
shrnutí: Plnohodnotné rostlinné sacharidy jsou stejně tak hodnotné a důležité,
jako jsou rafinované sacharidy bezcenné a nebezpečné. Low-carb diety jsou konec
konců škodlivé, protože spolu s rafinovanými sacharidy – což je samo o sobě dobré
– redukují i sacharidy plnohodnotné, a tím zvyšují riziko nejen onemocnění srdce
a krevního oběhu, ale především onemocnění rakovinou.






Ruediger Dahlke

RUEDIGER DAHLKE


24. 7. 1951

Dr. Ruediger Dahlke je německý lékař, psychoterapeut, psychosomatik a publicista.

Narodil se ve Freisigu v Německu. Vystudoval Mnichovskou univerzitu, kde promoval v roce 1978. Kromě toho se vzdělával v oblasti přírodního lékařství a homeopatie. Od roku 1979 působil jako lékař a psychoterapeut v Mnichově a zde také spatřila světlo světa jeho literární prvotina a jedno ze stěžejních děl jeho tvorby Nemoc jako cesta, která vysvětluje, že všechny nemoci, úrazy a zdravotní potíže jsou projevem duševní stránky našeho života a naznačují nám, že je v něm třeba učinit změny, přičemž mnohdy k úlevě postačí pouze změna postoje. Knihu napsal s význačným psychologem Thorwaldem Dethlefsenem.
V roce 1989 založil společně se svou první manželkou Lékařské centrum Johanniskirchen, které se záhy stalo vyhledávaným centrem spirituální psychoterapie, konaly se zde ozdravné pobyty, semináře a kurzy. V roce 2010 potom založil se svou spolupracovnicí Ritou Fasel seminární centrum TamanGa v rakouském Štýrsku. Farma uprostřed kouzelné přírody slouží jako společenské a vzdělávací středisko a plodiny vypěstované přímo na pozemcích jsou základem místního veganského jídelníčku. Ruediger Dahlke je dlouholetým veganem a propagátorem zdravého způsobu života.
Dalhke pravidelně pořádá semináře a přednášky v mnoha evropských zemích, nejčastěji navštěvuje Rakousko, Švýcarsko a Itálii. Velmi proslulým je i u nás v Čechách. Napsal více než 40 knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Dahlke také často vystupuje v televizních a rozhlasových pořadech a působí na Akademii Dalhke v kurzech psychosomatické medicíny.

Na dříve zmiňovanou knihu Nemoc jako cesta tématicky navazují tato další díla: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Nemoc jako řeč ženské duše a Nemoc jako řeč dětské duše, které osvětlují jak správně diagnostikovat zdravotní problém a vyléčit ho pomocí odstranění psychické příčiny.
Další stěžejní Dahlkeho kniha je Princip stínu. Autor vychází z učení C.G. Junga o temné stránce naší osobnosti, kterou ovšem musíme přijmout k tomu, abychom byli celiství. Dahlke radí, jak tento svůj stín najít, konfrontovat a nakonec přijmout. Kniha je doplněna CD.
Velmi ceněnou je kniha Agrese jako cesta, kde Dahlke vysvětluje agresi jako symptom jehož nepochopení vede k nejrůznějším typům společenského násilí a k poruchám fyzického zdraví. Říká, že potlačovanou agresí vznikají alergie, záněty, revmatismus či hyperaktivita u dětí. A přináší podobenství vnitřní agrese člověka s agresí na poli mezinárodní politiky.
Ruediger Dahlke je dlouholetým veganem a napsal řadu knih o jídle, stavování a jeho souvislostech se zdravím - Stávám se veganem -- 4týdenní program pro zdravý a dlouhý život je cesta k čistě rostlinné stravě, která může v konečné podobě pomoci člověku v jeho mentálním vývoji, Strava pro klid v duši je obhajobou veganského způsobu života, Dahlke nazval tuto svou filozofii Peace Food, Strava pro klid v duši přináší recepty veganské kuchyně podobně jako Peace food - italská veganská kuchařka.
V knize Stopy duše Dahlke ukazuje, jak z rukou a nohou vyčíst osud člověka a jeho životní úkoly. Psychologie peněz hovoří o vztahu k penězům, odpovídá na otázky ohledně jejich zákonitostí a radí, jak vhodně investovat. Své dlouholeté terapeutické zkušenosti popsal Dahlke v knize Mandaly léčí - terapie mandalou, říká zde, že mandaly jsou cestou k usmíření s mnoha důležitými tématy lidství. V knize Léčivá síla dýchání se věnuje holotropnímu dýchání a v díle Zbavte se toxinů v těle ukazuje přírodní cesty k očistě.

Dahlkeho knihy byly přeloženy do 24 jazyků, přitom čeština je druhý nejčastěji překládaný.




       

internetové knihkupectví - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s.