načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Stavba pece na pizzu a chleba - Jaroslav Závacký

Stavba pece na pizzu a chleba

Elektronická kniha: Stavba pece na pizzu a chleba
Autor:

Chtěli byste si pochutnat na křupavém domácím chlebu nebo si upéct pizzu ve vlastní peci? Nic není nemožné. V knížce najdete návod na stavbu obou druhů pecí v interiéru i na zahradě.
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  203
+
-
6,8
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2017
Počet stran: 176
Rozměr: 24 cm
Úprava: ilustrace (převážně barevné), plány
Vydání: První vydání
Skupina třídění: Stavebnictví
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-271-0008-8
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autor, který je zároveň jejich stavitelem, popisuje postup stavby krok za krokem. Součástí je i výpis materiálů a seznam potřebného nářadí. Nechybí ani postup, jak pece roztopit a upéci v nich cokoliv, například podle receptů, které jsou také součástí knížky. Návod na stavbu interiérových i venkovních pecí na chleba i na pizzu.

Popis nakladatele

Chtěli byste si pochutnat na křupavém domácím chlebu nebo si upéct pizzu ve vlastní peci? Nic není nemožné. V knížce najdete návod na stavbu obou druhů pecí v interiéru i na zahradě.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jaroslav Závacký - další tituly autora:
 (e-book)
Kachlové sporáky nejen s teplovodním výměníkem -- stavba a rekonstrukce Kachlové sporáky nejen s teplovodním výměníkem
 (e-book)
Stavba pece na pizzu a chleba -- v domě i na zahradě Stavba pece na pizzu a chleba
Stavba pece na pizzu a chleba Stavba pece na pizzu a chleba
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Jaroslav Závacký

Jaroslav Závacký

Stavba pece

na pizzu

a chleba



Jaroslav Závacký

stavba PEcE

na Pizzu

a chlEba

Grada Publishing


Jaroslav Závacký stavba pece na pizzu a chleba vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 6649. publikaci odpovědná redaktorka Tereza otcovská sazba Martina Mojzesová Fotografie na obálce autor Fotografie a ilustrace v knize z archivu autora, pokud není uvedeno jinak Počet stran 176 První vydání, Praha 2017 vytiskla tiskárna TNM PrINT © Grada Publishing, a.s., 2017 cover Design © Martin sodomka, 2017 Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků. IsBN 978-80-271-9877-1 (pdf) IsBN 978-80-271-0008-8 (print)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí

být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez před

chozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné užití této knihy bude

trestně stíháno.

Stavba pece na pizzu a chleba 5

Obsah

|1| Historie pecí ......................................................8

1.1 Mezopotámie a Persie

(7.–3. tisíciletí př. n. l.) .............................................8

1.2 Egypt – hliněné pece .............................................9

1.3 Řecko-římské období .........................................10

1.4 středověk až renesance ve střední

a severní Evropě – válcové pece .....................12

1.5 Barokní pece u nás a topné kanály ...............13

1.6 secese – roštové pece na uhlí .........................14

1.7 Parní pece – mezi první a druhou

světovou válkou ...................................................16

|2| Popis pece na chleba a pizzu ........................17

2.1 Pec na chleba ........................................................19

2.2 Pec na pizzu ...........................................................20

|3| Materiály ..........................................................23

3.1 kování ......................................................................25

3.1.1 Kování pro předsazené ohniště ........................26

3.1.2 Sázecí dvířka pro pec na pizzu ...........................27

3.1.3 Sázecí dvířka pro pec na chleba .......................28

3.1.4 Kamnovec a žehlička ...............................................28

3.1.5 Shoz popela ...................................................................29

3.1.6 Osvětlení..........................................................................30

3.1.7 Teploměr .........................................................................31

3.1.8 Výsuvy ...............................................................................31

3.1.9 Klapky ................................................................................31

3.1.10 Čisticí dvířka ................................................................32

3.2 akumulační a izolační materiály ....................33

3.2.1 Akumulace .....................................................................33

3.2.2 Izolace ...............................................................................33

3.2.3 Kamnářská hlína .........................................................34

3.2.4 Sklo .....................................................................................35

3.2.5 Šamot ................................................................................37

3.2.6 Žárobeton .......................................................................39

3.2.7 Kamnářská malta – „hafťák“ ..................................40

3.2.8 Litý beton ........................................................................41

3.2.9 Kamnářské tmely........................................................41

3.2.10 Lehčené izolační cihly ..........................................41

3.2.11 Silka a Silkatherm ....................................................42

3.2.12 Sibral ................................................................................42

3.2.13 Hliníková fólie a páska ..........................................43

3.3 Materiály vhodné pro zdění .............................44

3.4 Malty, lepidla, omítky a podobně ..................47

|4| Než začneme se stavbou ..............................51

4.1 Umístění pece venku ..........................................51

4.2 Umístění pece uvnitř ..........................................52

4.3 komínové těleso a protipožární

bezpečnostní vzdálenosti .................................53

4.3.1 Frézování .........................................................................54

4.3.2 Bezpečnostní protipožární vzdálenosti ........54

4.4 Betonový základ...................................................55

|5| Stavba pece na pizzu .....................................59

5.1 Zakreslení půdorysu pece ................................59

5.2 Založení první řady soklu pece .......................60

5.3 Zdění následujících řad soklu ........................63

5.4 Zdění lícových cihel soklu ................................64

5.5 omítání niky pece na pizzu ..............................66

5.6 výroba bednění pro klenbu niky ...................67

5.7 Zdění klenby niky ................................................68

5.8 Dorovnání řad .......................................................69

5.9 Hurdisky a lem ......................................................70

5.10 Izolační cihly........................................................70

5.11 Založení první řady cihel kobky ...................70

5.12 křemičitý písek ...................................................71

5.13 Položení dna pece .............................................72

5.14 vstupní klenba do pece ..................................74

5.15 vytvoření bednění z písku

pro výstavbu klenby kobky ..............................75

5.16 vytvoření klenby pece .....................................76

5.17 Drátování..............................................................78

5.18 odkouření pece .................................................78

5.19 klapka ....................................................................80

5.20 Dilatační mezera mezi klenbou kobky

a krycí klenbou .....................................................80


obsah6

5.21 Tepelné odizolování pece ..............................80

5.21.1 Hliníková fólie ............................................................82

5.22 krycí klenba .........................................................82

5.23 vybírání pískového bednění .........................82

5.24 očištění klenby ..................................................83

5.25 omítání klenby ..................................................84

5.26 kamnářské lepidlo a výztužná síť ................84

5.27 roztíraný štuk .....................................................84

|6| Ukázka realizací pecí na pizzu .....................86

6.1 kruhové pece na pizzu ......................................86

6.2 válcové pece na pizzu ........................................88

6.3 Zahradní pece a letní kuchyně .......................90

6.4 atypické pece na pizzu ......................................90

|7| Obsluha a provoz pece na pizzu .................94

7.1 vysoušení pece na pizzu ...................................94

7.2 Palivo do pece na pizzu .....................................95

7.3 Topení a údržba ohně .......................................96

7.4 Příprava pizzy ........................................................98

7.4.1 Příprava těsta na pizzu ............................................98

7.4.2 Točení pizzy ...................................................................98

7.4.3 Nabírání pizzy a sázení pizzy do pece...........99

7.4.4 Otáčení pizzy ..............................................................100

7.4.5 Pečení pizzy .................................................................100

7.5 Nářadí na pečení pizzy ....................................101

|8| Opravy a rekonstrukce pece na pizzu .....103

8.1 výměna dna pece na pizzu ............................103

8.2 výměna tepelné izolace ..................................104

8.3 rekonstrukce kobky .........................................105

8.4 Čištění kouřovodů ............................................108

|9| Recepty pro pec na pizzu .........................109

9.1 Druhy pizz ............................................................109

9.2 lasagne .................................................................110

9.3 samosa ..................................................................111

|10| Stavba pece na chleba .............................112

10.1 rozměření základu pece ..............................112

10.2 Založení první řady pece na chleba .........112

10.3 Zdění následujících řad pece

na chleba...............................................................114

10.4 omítání niky pece na chleba ......................114

10.5 výroba bednění pro klenbu niky ...............114

10.6 Dozdění opěrné řady .....................................116

10.7 Zdění klenby nad hluchým

prostorem niky ....................................................116

10.8 odstranění bednění klenby niky ...............117

10.9 Zazdění hluchého prostoru niky ...............118

10.10 klenba nad prostorem niky

pro skladování dřeva ........................................119

10.11 Uložení hurdisek nad nikou ......................119

10.12 Pískové lože ....................................................121

10.13 Dvířka do pece a první řada

klenby pece ..........................................................121

10.14 ostění a klenba dvířek pece

na chleba...............................................................123

10.15 Pečicí dno pece na chleba .........................125

10.16 Bednění pro klenbu kobky pece

na chleba...............................................................126

10.17 klenba kobky pece na chleba ..................127

10.18 Dozdění čela a zad kobky pece

na chleba...............................................................129

10.19 Drátování kobky pece na chleba ............130

10.20 Přetažení klenby kobky kamnářskou

hlínou .....................................................................131

10.21 vyzdění opěrných zdí pece

na chleba...............................................................132

10.22 Bednění pro krycí klenbu...........................133

10.23 omítání podstavce a tvorba

zaoblené hrany ...................................................134

10.24 Zásyp z drceného skla .................................134

10.25 Zdění krycí klenby ........................................135

10.26 omítání krycí klenby a čel pece

na chleba...............................................................136

10.27 odstranění bednění z kobky pece

na chleba...............................................................137

10.28 Flexi lepidlo a výztužná síť ........................138

10.29 roztíraný štuk.................................................138

10.30 Zastřešení pece na chleba .........................140

|11| Ukázky realizací pecí na chleba .............143

11.1 Pec na chleba jako součást kuchyně ........143

11.2 venkovní pece na chleba .............................145

11.3 Pece na chleba s vestavěným

sporákem ..............................................................147

11.4 kachlové pece na chleba .............................149

|12| Topení a obsluha pece na chleba ...........150

12.1 Palivo ...................................................................150

12.2 vysoušení a vypalování pece ......................150

Stavba pece na pizzu a chleba 7

12.3 Nářadí pro obsluhu pece na chleba .........151

12.4 kolečko neboli pracovní postup ................152

12.4.1 Kvas ................................................................................153

12.4.2 Recept na chleba...................................................154

12.4.3 Spuštění kolečka ....................................................154

|13| Opravy a rekonstrukce pece

na chleba........................................................163

13.1 výměna dna pece na chleba .......................163

13.2 oprava trhlin na klenbě kobky ...................163

13.3 oprava klenby ..................................................164

13.4 Čištění kanálů ..................................................165

|14| Profesionální pece ....................................166

14.1 Použití ..................................................................166

14.2 spodní pec .........................................................167

14.3 Horní pec ............................................................169

Závěr ....................................................................170

Slovníček pojmů ................................................171

Literatura a další zdroje ....................................173

Poděkování .........................................................174

Rejstřík .................................................................175 Historie pecí8 |1| Historie pecí První kapitola je nahlédnutím do doby, kdy pec ještě nebyla tou pecí, jak ji známe dnes.

Zaměříme se také na postupný vývoj pece až

do dnešní doby. 1.1 Mezopotámie a Persie (7.–3. tisíciletí př. n. l.) Přestože oheň byl znám již v pravěku, v době lovu a sběru, chleba je znám až z doby pěstování plodin. Pec té doby vypadala v podstatě jako amfora ukrytá v zemi. Byla to vlastně díra vytvořená tak, že se na zem lila voda a působením pravidelných úderů velkým kůlem byla zem dusána. vznikla tak prohlubeň, která byla vypálena přímo v zemi. oheň se pak rozdělal překřížením větví přes horní okraj pece v podobě malé hranice (obr. 1.1).

Přímo ve vypáleném otvoru nebylo možné

oheň rozdělat, protože se k němu špatně dostával kyslík. Po prohoření spodních větví se oheň sám zřítil na dno pece a pokračoval v hoření. Byl to jednoduchý, ale účinný způsob, jak Obr. 1.1 rozdělávání ohně Obr. 1.3 Pečení chleba v tamboru

Obr. 1.2 Hoření ohně v peci

Stavba pece na pizzu a chleba 9

v peci zajistit hoření ohně (obr. 1.2). Po dohoření dřeva se zbytek popela zalil vodou, a tak došlo k napaření pece. Toto napaření bylo velmi potřebné k tomu, aby se těsto po vložení do pece teplotním šokem nesrazilo. chlebové těsto, které během procesu zapalování ohně

a vypalování pece v ošatkách dostatečně na

kynulo, se jednoduše naplácalo na boky pece

(obr. 1.3). stejným způsobem se peče chleba

v oblasti Íránu či v Indie dodnes. Indické či

íránské pece se jmenují tambor a tento chle

ba je u nás znám pod jménem kebab. 1.2 Egypt – hliněné pece v oblasti pyramid bylo pěstování plodin a tím i pečení chleba denním rituálem, který probíhal za pomoci bohů. Pece již nenacházely své místo pod zemí jako v dřívější době. Pece na chleba připomínaly svým tvarem spíše pece na tavení kovů z doby bronzové, tedy z doby ještě o tisíce let starší. Na dně byla jen spoře udusaná hlína. Při výstavbě pece bylo použito proutí důmyslně spletené do homolovitého tvaru, které sloužilo jako kostra stavěné pece. kostra byla takový řídce upletený koš s oky velikosti přibližně 5 × 5 cm a vypadala podobně jako dnes používaná armatura do betonu (obr. 1.4).

Po spletení koše byla nanášena hlína na

proutí z jedné i z druhé strany holýma rukama, hlína byla lidově řečeno naplácána. Do Obr. 1.4 roztápění hliněné pece Obr. 1.6 Uzavření dýmníku hliněnou záslepkou

Obr. 1.5 Malý přikládací otvor a dýmníky Historie pecí10 hlíny se navíc přidávaly trus domácích zvířat a najemno nasekaná tráva. obě příměsi měly velkou roli v soudržnosti materiálu, podobně jako proutí v kobce. Tráva rozmělněná na malé kousíčky byla v podstatě malým chlupatým vláknem, jako je dnes skelné vlákno v šamotových maltách. Toto vlákno po vyschnutí hlíny drželo celou stavbu dobře pohromadě. Proutí ani vlákno tak bez přístupu kyslíku vně hmoty nemohly vyhořet, a stěny tak dokázaly odolávat vysokým teplotám a nezbortily se.

v době Egypta ještě nebyla známa klenba,

a tak je pokládáno toto kobkovité unikum za

průlom ve stavitelství. Jestli pece na chleba

měly mít také jehlanový tvar jako pyramidy,

zůstává doposud otázkou. Pec obsahovala

malý otvor vpředu a dva či tři dýmníky ve stro

pě. Dýmníky odcházel pozvolna kouř, tím za

jišťovaly pomalé hoření, a tedy i setrvání ener

gie potřebné k pečení chleba uvnitř pece (obr.

1.5). Dýmníky se při pečení často jednoduše

uzavřely, patrně hliněnou záslepkou (obr. 1.6). 1.3 Řecko-římské období obchodní cesty po středozemí s sebou přinesly vznik velkých měst, která byla soustředěna převážně při pobřeží. obchod stál za

vznikem nejednoho řemesla a  umění, ale

především tehdejší gastronomie (Pompeje,

rok 79 n. l., obr 1.7). opevněná města byla Obr. 1.7 Pompei 79 n. l.

Stavba pece na pizzu a chleba 11

doslova přelidněná a divme se, už tehdy vznikala první rychlá občerstvení, která byla nalepena jedno vedle druhého, jako jsou v dnešní době fastfoody v nákupních zónách. Pece se nacházely přímo za místností, kde se mlelo obilí. většina obydlí byla z kamene zděného na hliněnou maltu a nejinak tomu bylo i u pecí na chleba. Pece měly pravidelný kruhový tvar (obr. 1.10), a protože byly kamenné, muselo se topit zcela vzadu, aby se dokázaly nahřát (obr. 1.8).

Nejlepším stavebním kamenem byla

bezpochyby zkamenělá láva, a  protože středozemí je seismickou oblastí s častými erupcemi, byl tohoto materiálu dostatek. Dnes i my často grilujeme na takzvaných lávových kamenech, a to je tentýž materiál, který tak dokonale dokázal péct chleba. Po dohoření ohně se vymetl popel a chleba se naskládal do vyhřáté pece. vstupní otvor se pak jednoduše uzavřel placatým kamenem (obr. 1.9). chlebu se v Řecku říkalo pita a v Římě focaccia (čte se fokáčo).

Obr. 1.10 Pravidelný kruhový tvar pece Obr. 1.8 roztápění v peci řecko-římského období

Obr. 1.9 Pečení chleba a uzavření pece Historie pecí12 1.4 Středověk až renesance ve střední a severní

Evropě – válcové pece

lidé v období středověku a renesance masivně rozšiřovali křesťanství a začali osidlovat nehostinné oblasti Evropy. Právě počasí v těchto chladných oblastech bylo jedním z důvodů, které vedly ke změně tvaru pece. Pece nikdy nestály v domě, jako je tomu dnes, ale venku za domem, s vchodem situovaným na jih či východ, proti směru větrů.

Deště a  sníh však vyžadovaly další za

jištění proti nevlídnému počasí. obydlím

vyhovovalo nejvíce sedlové zastřešení, a pro

to sedlovou střechu získaly i venkovní pece na

chleba. Tím se jejich tvar protáhl. Pece již ne

byly kruhové, ale dostaly válcový tvar. Druhým

důvodem byl materiál: kámen vystřídaly cihly.

Ty totiž dokázaly lépe akumulovat teplo, a tak

mohl plamen nahřát mnohem delší tělo pece

(obr. 1.11).

v pecích válcových se topilo podobně jako

v pecích kruhových, tedy vzadu. Přikládací Obr. 1.12 Dvířka v prvním oblouku pece Obr. 1.11 Horní pohled na válcovou pec

Obr. 1.14 Dvířka ve druhém oblouku pece

Obr. 1.13 Pece ze 14. století

Stavba pece na pizzu a chleba 13

dvířka pro topení byla umístěna v prvním, větším oblouku (obr. 1.12). Při pečení chleba se dvířka posunula do prvního, menšího oblouku a celá pec se uzavřela (obr. 1.14). velikost takové pece si člověk uvědomí, až když vleze

dovnitř (obr. 1.13) a vyfotí si pohled z pece

ven. Tyto pece byly až 4 metry dlouhé, ale

jen 80 cm vysoké. Těžko si dnes dovedeme

představit náročnost obsluhy a velikost sáze

cí lopaty. 1.5 Barokní pece u nás a topné kanály Barokní pece na českém území jsou anebo byly v každé chalupě staré 250 až 170 let. Zda se v chalupě pec nacházela, poznáme podle charakteristického průlezového komínu, tedy

komínu o vnitřním průměru asi 50 × 50 cm.

Takový komín ústil do černé kuchyně, ze kte

ré se přikládalo do pece. Tělo pece se pak na

cházelo ve světnici. Pece na chleba se tímto

způsobem dostaly do domu, a tak se staly

středem celé chalupy. Tyto pece mají cha

rakteristické dýmníky, které nad přikládacími

dvířky ústí do černé kuchyně (obr. 1.15).

celý princip topení, a tedy i nahřívání pece

byl zcela odlišný od předchozích. Topit se za

čalo vpředu, nikoli vzadu, jak tomu bylo dříve

(obr. 1.16).

Pece, které dýmníky neměly, nedokázaly

péct několik várek pečiva za sebou. Musely

zcela vychladnout, než se v nich mohlo znovu

zatopit. Pokud by se pec nenechala vychlad

nout, docházelo by v ní k rychlému toku plynů, Obr. 1.16 roztápění pece vpředu Obr. 1.15 Dýmníky a černá kuchyně

Obr. 1.17 Pečení chleba v barokní peci Historie pecí14 které by odnášely tepelnou energii. Došlo by tak k rychlému poklesu teploty v peci (z 300 na 160 °c), chléb by se nedopekl a srazil by se. Topné kanály (dýmníky) naopak prohřály klenbu pece i z druhé strany (obr. 1.18), takže přesměrovaly tok plynů správným

směrem, tedy do středu pece. Teplo, namísto

toho, aby stoupalo vzhůru, klesalo dolů. Pece

tedy nemusely vychládat, byly znovu rozto

peny a pekly jednu várku pečiva za druhou

(obr. 1.17). Byl to technologický průlom v pe

kařství, který je využíván dodnes. 1.6 Secese – roštové pece na uhlí v roce 1870 se v pekárnách naplno přešlo na topení uhlím, a to jak z důvodu vyšší výhřevnosti, tak i možnosti napojení dvou pecí na jedno ohniště. Pece byly umístěny nad sebou a říkalo se jim etážky (patrové). roštové pece

byly vybaveny topeništěm předsazeným před

pec, měly litinové roštnice na dně topeniště

a topilo se v nich kusovým uhlím (obr. 1.21).

Horní rošt sloužil k roztápění pece dřevem,

aby tak dlouhý kouřový systém dokázal chytit Obr. 1.18 Topné kanály barokní pece stavěné na hliněnou maltu

Stavba pece na pizzu a chleba 15

tah, teprve potom se topilo v hlavním ohništi na druhém roštu, a to výhradně právě kusovým uhlím.

roštnice byla tvořena jednotlivými žeb

ry, dnes známými jako rošt. Tato žebra se po skončení životnosti jednotlivě vyměňovala. Navíc pece byly vybaveny dokonale uzavíratelnými klapkami, a tak se teplota v peci dala regulovat.

Další novinkou byla podélně dělená uza

víratelná sázecí dvířka. Při sázení chleba byla horní dvířka uzavřená a otevřená pouze spodní. Díky tomu mohla v peci podstatně déle setrvat pára potřebná k tomu, aby se chléb nesrazil. Praktické to bylo rovněž proto, že sazeči nešla pára do obličeje.

Horní pec postupně vznikla z rozšíření top

ných kanálů, používala se také jako kynárna na těsto, k dosoušení palivového dřeva, ale hlavně pro pečení bílého pečiva, jako byly rohlíky, housky či bagety.

spodní pec byla umístěna pod úrovní

podlahy, aby bylo možné snadno obsluhovat horní pec (obr. 1.19). Pece nikdy nestály přímo nad sebou, jedna byla více vpravo a druhá vlevo, aby se horní pec dala obsluhovat z podlahy a spodní z výklenku pod ní.

Po dohoření uhlí popel spadl do popelníku

pod ohništěm, horní rošt se překryl litinový

mi pláty, klapky se uzavřely a chleba se nasá

zel do pecí (obr. 1.20). Takovou pec při sáze

ní chleba museli obsluhovat dva lidé (sazeč

a pekař), ale naštěstí postačil jen jeden topič,

což býval často učeň – topič a sazeč v jedné

osobě.

Obr. 1.20 Pečení chleba v etážové peciObr. 1.19 ro ztápění roštové pece

Obr. 1.21 roštnic e v přední části pece

+


Historie pecí16 1.7 Parní pece – mezi první a druhou světovou válkou Parní pece byly protkány trubkovými rozvody, podobnými spirálám v dnešním podlahovém topení. velkou výhodou takovýchto pecí byla schopnost udržovat v nich víceméně konstantní teplotu bez dalšího roztápění. Další výhodou byla možnost přikládání z jednoho místa do více pecí najednou, čímž bylo dosaženo usnadnění celého pracovního

procesu. Teplo se do rozvodu vhánělo se

šlápnutím klapky určitého parního rozvodu

(obr. 1.22). Pára měla teplotu kolem 450 °c

(obr. 1.23). Parní pece byly posledními pece

mi na pevná paliva. s příchodem plynofika

ce pak skončila éra dobře pečeného chleba,

neboť se sálavé teplo již přestalo využívat

k pečení. Obr. 1.22 klapky ovládající parní pec Obr. 1.24 Parní etážové pece

Obr. 1.23 Pec s teplotou páry kolem 450 °c

450 °c


Stavba pece na pizzu a chleba 17

|2| Popis pece na chleba a pizzu

Tuto kapitolu bychom mohli rovněž nazvat

„Pec na chleba versus pec na pizzu“. Jaké jsou

mezi těmito dvěma druhy pecí rozdíly a kte

rá z nich je lepší? Na tuto otázku nám nejvíce

odpoví technický popis obou pecí. obecně lze

pece charakterizovat několika body, které jsou

shrnuty v tabulce 2.1.

Další technické rozdíly obou pecí jsou pa

trné z následujících obrázků (obr. 2.1–2.4).

Právě tyto dvě znázorněné pece budou v kni

ze popisovány od plánu přes stavbu až po sa

motnou obsluhu, a to včetně receptů a pe

čení. obě jsou venkovní se samostatným

přístřeškem na pevném betonovém základu.

Důvodem, proč v této knize bude popiso

vána především stavba pece venkovní, nikoli

vnitřní, byla v první řadě skutečnost, že větši

na z nás jsou laikové neznalí protipožárních

předpisů. Nebude-li stavba přistavěna

k domu, vzniká minimální nebezpečí zapá

lení vlastního obydlí. kouř odcházející z pecí

má totiž teplotu přesahující 350 °c, zatímco

často používaná krbová kamna v domácnos

ti mají výstupní teplotu do komína vedoucí

ho středem vašeho domu teplotu jen 120 °c.

Tedy hluboko pod zápalnou teplotou dřeva,

což je 250 °c.

Dalším důvodem je fakt, že většina lidí pec

používá především v létě jako součást letní

kuchyně, tedy venku.

Tato kniha je cílena především na kutily,

tedy na ty, kteří si svou pec postaví svépomo

cí. Proto je důležité pochopit základní princi

py obou zmíněných pecí ještě před samotnou

stavbou. Je třeba, abyste zavčasu rozhodli,

která pec je pro vás ta správná.

Tab. 2.1 rozdíly mezi pecí na chleba a pecí na pizzu

Pec na chleba Pec na pizzu

v peci na chleba se po vytopení oheň vymete

a chleba se peče bez dalšího topení pouze

působením sálavého tepla.

v peci na pizzu se oheň udržuje stále, pec se

nevymetá a pizza se peče na principu tepelného

odrazu.

v peci na chleba můžeme topit bez problémů

listnatým i jehličnatým dřevem, a máme-li

předsazené roštové ohniště, můžeme dokonce

topit uhlím.

v peci na pizzu topíme výhradně listnatým

dřevem, kromě akátu, protože akát a jehličnaté

dřevo mají nevhodné třísloviny (smolu). Pizza by

totiž při spalování jehličnanů zapáchala po dehtu.

Pec na chleba je stavěna z ražených cihel

s vysokým obsahem křemíku, které byly vypáleny

dřevěným uhlím nebo v elektrické peci.

Pec na pizzu je stavěna výhradně

z keramošamotu snášejícího teploty až 1 600 °c.

Pec na chleba má akumulační ohniště

(kamnářská hlína, ražené cihly a drcené sklo).

Pec na pizzu má tepelně izolované ohniště

(hliníková fólie, sibral).

V peci na chleba uděláte i pizzu, ale v peci na pizzu nikdy neupečete chleba.


Popis pece na chleba a pizzu18

Obr. 2.1 Čelní pohled na pec na chleba

a – střešní krytina, b – okap, c – krov střechy,

d – krycí lem krovu střechy, e – přikládací dvířka,

f – prostor pro skladování dřeva, g – betonová

deska

Obr. 2.3 Čelní pohled na pec na pizzu

a – komínek, b – krycí klenba, c – vstup kouře do

komína, d – klenba před vstupem, e – přikládací

dvířka, f – kruhový lem, g – základna pece,

h – prostor pro skladování dřeva, i – betonová

deska

Obr. 2.2 Řez pecí na chleba

a – krycí klenba nad pecí, b – klenba pece

z ražených cihel, c – drcené sklo, d – přikládací

dvířka, e – pečicí prostor, f – křemičitý písek

a

a

a b c d

e

f

g

h

i

j

k

lm

a

b

b

b

c

c

c

d

d

d

e

e

e

f

f

f

g

g

h

i

h

g

Obr. 2.4 Řez pecí na pizzu

a – krycí klenba, b – hliníková fólie, c – izolace,

d – klenba pece z keramošamotu, e – komínek,

f – střešní krytina, g – okap, h – pečicí

prostor, i – přikládací dvířka, j – dno pece

z keramošamotových plátů, k – křemenný písek,

l – překlad nad dřevem, m – cihlová vyzdívka


Stavba pece na pizzu a chleba 19

2.1 Pec na chleba každá pec se skládá z několika základních částí, jejichž charakteristika a stručný popis zásad výstavby jsou přiblíženy v následujících odstavcích. Betonový základ vnitřní pece na chleba je třeba stavět na samostatnou betonovou desku obdélníkového tvaru silnou alespoň 30 cm, jako je to u té u nás doma (obr. 2.5).

Bude-li pec umístěna venku, musí být pod

deskou vlastní základy sahající až do nezámrzné hloubky (tj. minimálně 80 cm pod úrovní terénu). Pod základovou betonovou desku

je vhodné umístit ještě vrstvu štěrku, aby se

spodní voda pod pecí ztrácela a mráz desku

nenadzvedával. správné založení pece je dů

ležité, protože pece na chleba jsou zpravidla

dvakrát těžší než pece na pizzu.

Cihlová podezdívka

Podezdívka pod pec je zpravidla vždy vyzdě

na naplno klasickými cihlami. Podezdívka je

často odlehčena praktickým prostorem pro

skladování dřeva. Poté je vše omítnuto a zpra

vidla jen spoře vyštukováno a nabíleno váp

nem, i když i zde je možno použít cokoli od lí

cových cihel po obložení štípaným kamenem. Obr. 2.5 Naše domácí pec na chleba



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist