načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Stávám se veganem -- 4týdenní program pro zdravý a dlouhý život - Ruediger Dahlke

Stávám se veganem -- 4týdenní program pro zdravý a dlouhý život

Elektronická kniha: Stávám se veganem
Autor: Ruediger Dahlke
Podnázev: 4týdenní program pro zdravý a dlouhý život

Program pro přechod na veganskou výživu na jeden měsíc, doplněný kuchařskými recepty. Veganská strava příznivě působí na zdraví člověka, zejména na nemoci srdce a nádorová ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  212
+
-
7,1
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 90%   celkové hodnocení
6 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2014
Počet stran: 125
Rozměr: 20 cm
Úprava: barevné ilustrace, portréty
Vydání: 1. vyd.
Název originálu: Vegan für Einsteiger
Spolupracovali: spolupráce Dorothea Neumayer
přeložila Jana Bílková
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Grada, 2014
ISBN: 978-80-247-5272-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Program pro přechod na veganskou výživu na jeden měsíc, doplněný kuchařskými recepty. Veganská strava příznivě působí na zdraví člověka, zejména na nemoci srdce a nádorová onemocnění. Čtyřtýdenní program je ideální na zkoušku. Autor poskytuje argumenty, proč si vyzkoušet stravu bez živočišných produktů, pouze s čerstvým ovocem, obilnými produkty, zeleninou, bylinkami a zdravými tuky. Radí, které potraviny živočišného původu nahradit plnohodnotnými produkty. Recepty poslouží jako inspirace, možno je upravovat podle svých chutí.

Popis nakladatele

Autor bestsellerů Ruediger Dahlke zde ukazuje cestu k čistě rostlinné stravě. Veganská výživa však může úžasně posunout i náš duchovně-duševní vývoj, protože se tak stáváme vnímavějšími a otevřenějšími.Můžete tak odlehčit svému tělu i duši a zároveň zachránit spoustu zvířat a naši planetu. (4týdenní program pro zdravý a dlouhý život)

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Ruediger Dahlke - další tituly autora:
Nemoc jako řeč ženské duše Nemoc jako řeč ženské duše
Nemoc jako symbol -- Příručka pro výklad příznaků psychosomatických chorob a jejich řešení Nemoc jako symbol
Strava pro klid v duši -- Jak strava bez masa a mléka léčí tělo i mysl Strava pro klid v duši
Nemoc jako řeč duše -- Význam a naděje chorobopisů Nemoc jako řeč duše
Zvíře jako zrcadlo lidské duše -- O dokonalém spojení člověka se zvířetem Zvíře jako zrcadlo lidské duše
 (e-book)
Tajemství životní energie ve veganské stravě Tajemství životní energie ve veganské stravě
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

GRADA Publishing, a.s.,

U Průhonu 22, 170 00 Praha 7,

tel.: 234 264 511, 512, fax: 234 264 400,

e-mail: obchod@grada.cz

ISBN 978-80-247-5272-3

www.grada.cz

AUTOR

Dr. med. Ruediger Dahlke je od roku 1979 lékař a psychoterapeut

a žije v centru Tamanga v Rakousku, kde pořádá semináře k půstu,

vzdělávací kurzy k tématům „integrální medicína“, „obrazová

a dechová terapie“ a v rámci své školy vede APL kurzy. Díky svým

knihám je zakladatelem celostní psychosomatiky, která má už 30 let

stále více příznivců. V centru Tamanga pořádá přednášky a další

vzdělávání a nabízí tréninky i pro firmy a lékařskou komoru. Jeho

knihy, které daleko přesahují běžnou psychosomatiku, byly přeloženy

do 28 jazyků a spojují klasickou medicínu a přírodní léčitelství, nábo

ženství a spirituální filozofii. Nejen že se v jeho pojetí nemoci bere

v potaz i duše, ale přisuzuje se jí dokonce zásadní role.

AUTOŘI RECEPTŮ

Dorothea Neumayr byla jako jedna ze tří soukromých osob

v Rakousku vyznamenána cenou „kuchařského čepce“ prestižním

francouzským gastronomickým průvodcem „Gault Millau“. Je porad

kyní pro celostní psychosomatiku a archetypální medicínu, autorkou

knih, vede semináře a workshopy zaměřené na prevenci nemocí

a péči o zdraví, zvládání stresu a výživu, pořádá semináře k půstu

a kurzy vaření. Kromě toho se zabývá dechovou terapií a terapií

vodou.

www.dorothea-neumayr.com

Catherine Scheitterlein a Denis Salamon vytvářejí pro účastníky

seminářů v centru Tamanga skvěle chutnající veganské kreace.

V TÉTO KNIZE NAJDETE:

• Více než 60 jednoduchých receptů:

Veganská kuchyně je vynikající!

Například fazolový burger, voňavé

hříbkové carpaccio nebo jemná

čokoládová pěna – mousse au chocolat.

• Čtyřtýdenní plán přechodu na vegan

ský způsob života nebo jako dočasnou

kúru.

• Vše, co je dobré vědět o veganském

životním stylu a jeho přínosu pro zdraví.

VEGANSKÁ VÝŽIVA – MIMOŘÁDNĚ

ZDRAVÁ A CHUTNÁ

Autor bestsellerů Ruediger Dahlke zde ukazuje cestu k čistě rostlinné výživě.

Můžete zlepšit své zdraví, svou fyzickou i psychickou kondici, odlehčit svému

tělu i duši a zároveň zachránit spoustu zvířat a naši planetu.

RUEDIGER DAHLKE

4týdenní program pro zdravý

a dlouhý život

STÁVÁM SE

VEGANEM

VEGANSKÝ ŽIVOT

CO VÁM PŘINESE:

• více zdraví a vitality

• větší požitek a energii

• delší život a lepší kvalitu života

• ideální hmotnost – zcela mimochodem

• skvělý vzhled

• příjemnou tělesnou vůni

• účinky proti stárnutí

• čisté svědomí ohledně světa zvířat a naší planety

• silný ochranný štít proti mnoha moderním

civilizačním onemocněním

STÁVÁM SE VEGANEM

RUEDIGER DAHLKE

PRO VAŠE ZDRAVÍ


2

TEORIE

2 Úvodní slovo 5

VEGANSTVÍ: STRAVA BEZ

ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ 7

Cesta od smíšené stravy k veganství 8 Veganem na zkoušku 9 Rostlinná a plnohodnotná strava 10 Jak jídlo člověku škodí 12 Živočišné produkty jsou nezdravé! 13 Aktivní prevence a péče o zdraví 15 Maso a hladomor na světě 16 Jídla se účastní i duše 20 Pozitivní vedlejší efekty 22 Pro silné srdce 23

Prevence rakoviny 24

Snížení rizika rakoviny 26

Při veganské stravě se budete cítit

lehčeji! 27

Udržovat mentální kondici 28

Rovnováha autoimunitních procesů 29

Příjemný vzhled 30

Lepší vnímavost 31

Nebude mi něco chybět? 32

Nedostatek 33

Otázka bílkovin 34

Individuální přísun železa 36

Dostatek antioxidantů 37

Doplňování vitaminu B

12

38

Omega-3-mastné kyseliny 39

PRAXE

2

VEGANEM NA MĚSÍC –

NEBO I VÍC 41

Snadný přechod 42 Není maso jako maso 43 Alternativy mléka 44 Co pijí vegani? 47 Změna je zábavná 48 Ideální je samozásobování 49 Nákupní seznam pro vegany 50

Program na 4 týdny 52

Veganská výživa – den za dnem 53

Jak funguje program 54

Recepty 56

Malá škola kousání 57

2

PŘÍLOHA

2

Rejstřík 122

»Nic není tak

silné jako myšlenka, jejíž čas právě nadešel.«

VICTOR HUGO

DR. MED. RUEDIGER DAHLKE

je lékař, psychoterapeut a zakladatel

celostní psychosomatiky.

5

ÚVODNÍ SLOVO

Nikdy jsme neměli lepší šanci udělat tolik pro své zdraví a osobní rozvoj, ale také

pro druhé lidi, zvířata a naše životní prostředí. A je to tak snadné – program pro

přechod na veganskou výživu ukazuje, jak se to všechno může podařit – a budete

si při tom užívat chutné a zajímavé stravy.

VEGANSTVÍ – ZDRAVÉ, PODPORUJÍCÍ ŽIVOT A PLNÉ POŽITKŮ

Seznam onemocnění, která se mohou při veganské výživě zlepšit je dlouhý,

a začíná dvěma nejčastějšími příčinami smrti – onemocněním srdce a rakovinou.

Veganská výživa však může úžasně posunout i náš duchovně-duševní vývoj, pro

tože se tak stáváme vnímavějšími a otevřenějšími. Začneme se měnit už tím, že

přestaneme jíst strach, který je přítomen v mase zvířat v důsledku okolností jejich

života a smrti. Dalších pozitivních efektů je spousta – například příjemnější tělesný

pach a lepší vzhled. A kromě toho veganstvím činíme mnoho dobra. Žádné ekolo

gické opatření není účinné na tolika různých úrovních a nic není tak efektivní proti

hladu na světě. Proto si zde představená veganská výživa opravdu zaslouží ozna

čení Peace Food – jídlo pro mír, tedy pro vlastní mír, pro mír našeho okolí

a dokonce i pro mír na světě.

S přáním všeho dobrého

1

Cesta od smíšené stravy k veganství . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8

Pozitivní vedlejší efekty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22

Nebude mi něco chybět? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32

JE TO SNADNĚJŠÍ A MNOHEM LEPŠÍ,

NEŽ SI MYSLÍTE: PŘECHOD NA VEGANSKOU

VÝŽIVU VÁM PŘINESE NEJEN ZDRAVĚJŠÍ A DELŠÍ

ŽIVOT, ALE TAKÉ LEPŠÍ ŽIVOTNÍ POCIT.

PŘESVĚDČTE SE SAMI!

VEGANSTVÍ – STRAVA BEZ

ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ

CESTA OD SMÍŠENÉ STRAVY

K VEGANSTVÍ

Veganská výživa je v dnešní době velmi aktuální, a přesto se mnozí lidé ostýchají tento slibný trend vyzkoušet. Mnozí se domnívají, že vzdát se živočišných produktů je nezdravé a že by trpěli nedostatkem živin. Jiní si nedokáží představit, že by měli trvale žít bez chuti šťavnatého masa, drůbeže, ryb, vajec a mléčných výrobků. Nebo se obávají, že jakmile přestoupí na veganskou výživu, objeví se

nějaké závažné zdravotní komplikace. Na

druhé straně mnohé lidi konzumující smí

šenou stravu láká alespoň vyzkoušet, jaká je

výživa bez živočišných produktů. Nakonec

přece nejde pouze o zdravější, naprosto

vyvážený způsob výživy, ale také o potřebu

převzít zodpovědnost s ohledem na hlad na

světě, utrpení zvířat a zátěž životního pro

středí.

CESTA OD SMÍŠENÉ STRAVY K VEGANSTVÍ

Veganem na zkoušku Není důvod, proč byste se museli už od začátku pevně rozhodnout. Existuje však dost dobrých důvodů, proč si veganský život aspoň vyzkoušet. Zde uváděný program je proto ideální na „zkušební veganské období“. Jeden měsíc nejíst živočišné produkty není nic nemožného – ale už i tento krátký exkurz do nového, lepšího životního stylu představuje důležitou a blahodárnou kúru pro tělo, ducha a duši, jak sami uvidíte a zažijete. Čtyřtýdenní test Na následujících stránkách najdete mnoho dobrých argumentů, proč si (alespoň) na čtyři týdny vyzkoušet stravu bez živočišných produktů. Začněte s tímto vstupním programem přímo tam, kde jste se nyní pohodlně usadili ke stolu: Neboť pouze plnohodnotnou stravou bez masa, ryb, vajec a mléčných výrobků a s čerstvým ovocem, obilnými produkty, zeleninou, bylinkami a zdravými tuky získáte: • lepší zdraví (například lepší hodnoty krev

ních tuků, vyrovnaný metabolismus, sil

nější imunitu)

• více energie • více vitality • více životního času • lepší fungování mozku • lepší vzhled

• příjemnější tělesný pach

• tělesnou hmotnost, při které se budete

cítit dobře

• čisté svědomí ohledně našeho životního

prostředí, zvířat a planety, protože něco

aktivně děláte

• ... a budete rozvíjet své pravé bytí

Nejlepší na tomto čtyřtýdenním programu

je však jídlo! Recepty od strany 58 jsou tak

chutné a vyvážené, že už to je samo o sobě

2

2

PROMINENTNÍ VZORY

Bývalý prezident USA Bill Clinton důvě

řoval celá desetiletí pouze klasické

medicíně a konzumoval smíšenou

stravu . Teprve po několika operacích

(aplikace by-passu) se obrátil k vegan

skému životnímu stylu, aby – jak sám

řekl – se ještě dožil svého vnoučete .

Viděl studii chirurga Caldwella Essel

styna, která pomocí rentgenových

snímků ukazovala, jak se uzavřené věn

čité tepny znovu otevřely – a sice

u pacientů, kteří z jídelníčku zcela vyřa

dili živočišné produkty . Herečka Natalie

Portman, známá svými rolemi ve filmech

Leon, Star Wars a Černá labuť, se také

už celé roky stravuje vegansky a její

slavný kolega Richard Gere dokonce už

několik desetiletí .

INFO


10 důvodem, proč se stravovat vegansky. Inspirují se smíšenou stravou, která je dnes běžná, takže se od vašich dosavadních jídel opticky a chuťově téměř neliší, jenom jsou založena na čistě rostlinných potravinách. To všechno je možné, protože dnes už nějakou dobu – a například v thajské kuchyni už několik staletí – existují chuťově zajímavé a mnohem zdravější alternativy potravin, které jsou ve skutečnosti mnohem víc než jen náhradou něčeho jiného.

A neznepokojujte se obávanými důsledky,

jako je nedostatek železa nebo vitaminu B

12

.

Ten, kdo se chce zkusit stravovat vegansky po dobu jednoho měsíčního cyklu, tedy 28 dní, veškeré vlastní zásoby tohoto vitaminu určitě nespotřebuje.

Rostlinná a plnohodnotná

strava

Veganská výživa je v každém případě mno

hem zdravější než běžná smíšená strava

obsahující maso, protože neobsahuje živo

čišné bílkoviny a tuky. Veganská strava sama

o sobě však ještě neznamená zdravá.

Průmyslově vyráběné cukry, k tomu

spousta vodky – to je například taky vegan

ské, ale v žádném případě to není zdravé.

Veganství je založeno na plnohodnotnosti

potravin, která je dnes víc než nezbytná.

V neposlední řadě se u osob konzu

mujících smíšenou stravu vyvíjejí stravou

způsobené potíže, k nimž patří onemocnění

srdce a krevního oběhu, rakovina a dia

1

1

INFO

Veganský život znamená mnohem víc než

jen eliminaci živočišných potravin, a proto

rád používám termín „Peace Food“ . V tomto

pojetí jde o nahrazení všech dosavadních

potravin plnohodnotnými rostlinnými potra

vinami, jejichž účinky jsou doloženy mnoha

studiemi . Striktní vegani tedy eliminují

v zásadě i další živočišné produkty, jako je

například med a kůže – jako materiál pro

oblečení a obuv . Na druhé straně proti zod

povědně získanému medu nejsou vědecké

námitky . A pokud chcete dál nosit koženou

obuv, kombinace s Peace Food je také

možná . Peace Food tedy neznamená něja

kou ideologii nebo odříkání, ale spíše plno

hodnotnou kvalitu potravin . Nejjednodušší

cestou k Peace Food je nový životní pocit

a následné nové, dlouhodobé rozhodnutí .

Ale už i vyloučení jednoho masitého jídla za

týden má něco z Peace Food .

PEACE FOOD – ŽIVOTNÍ ORIENTACE


11

betes 2. typu, které se stávají skutečnými epidemiemi. Zvířatům, jejichž maso, vejce a mléko se získává za strašných podmínek, životnímu prostřední a klimatu, které je také vážně poškozováno – tomu všemu náš přechod na plnohodnotnou stravu odlehčí a prospěje. Tato strava se skládá z jednoduchých a původních, ale zároveň rozmanitých produktů, které jsou čerstvé a chemicky neošetřené, tedy především ovoce, zelenina a obiloviny.

Nejsou však plnohodnotné produkty

především drahé? Ne, naopak – „normální strava“ ve smyslu průmyslově zpracovaných a hotových potravin (Convenience Food) je zdaleka nejdražší. Nakonec nás totiž stojí i vlastní život, a to výrazně předčasně. A co je ještě horší – už dlouho předtím ničí kvalitu našeho života. Náš biologický program Plnohodnotná strava je naopak v pravém slova smyslu cenná a měla by pro nás mít takovou hodnotu, jako vlastní život – ne více a ne méně.

Proč to tak je? Zkrátka proto, že jsme

původně naprogramováni, abychom se stravovali plnohodnotně. Náš organismus byl v průběhu evoluce nastaven tak, aby jedl až do sytosti. To však platí teprve tehdy, když má všechno, co potřebuje. Dokud mu ještě chybí nějaká živina, pak hlad nejspíš neustoupí – nebo se rychle vrátí. Takže lidé

konzumující stravu, ve které chybí důležité

živiny jako jsou balastní látky, tuky, bíl

koviny, minerály, stopové prvky, vitaminy

a antioxidanty, dostanou rychle po jídle zase

hlad, protože organismus doufá, že dostane

ještě něco z toho, co tak nutně potřebuje.

Tak může člověk klidně za den přijmout

i 10 000 kilokalorií, aniž by se skutečně

nasytil. Průmyslová strava, která obsa

huje velmi málo živin, tedy člověka nikdy

nezasytí, ale naopak podporuje nadváhu.

Plnohodnotná strava naopak dokáže dobře

nasytit a může pomoci dostat se (zpátky) na

ideální hmotnost.

Mnohé druhy zeleniny můžete snadno

pěstovat ve vlastní zahradě nebo na balkoně. Jak jídlo člověku škodí Průmyslově vyráběné a zpracované potraviny tedy škodí zdraví – mimochodem: zatížená je často i rostlinná strava z konvenčního zemědělství. Běžné ovoce a zelenina totiž často obsahují množství pozůstatků takzvaných „prostředků na ochranu rostlin“. Tyto jedy zde zůstávají v „jedlých“ rostlinách a z dlouhodobého hlediska nás zabíjejí. To, co hubí například škodlivý hmyz, je samozřejmě nezdravé i pro nás. K tomu je třeba přičíst i průmyslově vyráběné krmivo, množství barviv a konzervantů, dále látky,

které zaručují dlouhodobou čerstvost

potravin, změkčující látky, ale také látky,

které mají usnadnit čištění strojů v průmy

slových pekárnách. Tyto produkty jsou pro

nás nebezpečné, protože vedou k projevům

nedostatku a změnám tkání.

Nastavení na plnohodnotnou stravu

Naši předkové se už od počátku živili plno

hodnotnou stravou jednoduše proto, že nic

jiného neměli k dispozici. Tomuto způsobu

výživy jsme dokonale přizpůsobeni. Evo

luce totiž potřebuje dlouhou dobu, aby se

organismus přenastavil na změny ve výživě.

Na zpracování kravského mléka, které

známe „teprve“ asi 12 000 let, si například

zatím zvykla pouze polovina lidí. Na rozdíl

od druhé poloviny jsou tito lidé schopni

vytvářet nutný enzym, laktázu. 12 000 let

je v poměru k milionům let evoluce člověka

opravdu krátká doba.

Zpracované potraviny však existují

teprve několik desítek let. Prokazatelně

nám škodí – jak individuálně, tak i globálně.

Proto jsou plnohodnotné bio potraviny

z kontrolovaného ekologického zemědělství

bez používání fungicidů, pesticidů a chemic

kých aditiv pro důslednou zdravou výživu

nezbytné.

2

2

CO NÁM DOPORUČUJÍ

ODBORNÍCI NA VÝŽIVU

V roce 2009 zveřejnila Americká spo

lečnost pro výživu (ADA, American Die

tetic Association) zprávu, ve které zdů

razňuje své doporučení pro veganskou

výživu . Dochází k závěru, že tento způ

sob výživy (pokud je správně prováděn)

je zdravý a prospěšný pro dospělé, děti

i dospívající a může předcházet problé

mům, jako je onemocnění srdce a krev

ního oběhu, rakovina, nadváha, diabe

tes a pomáhat v jejich léčbě .

INFO


13

CESTA OD SMÍŠENÉ STRAVY K VEGANSTVÍ

Živočišné produkty jsou nezdravé! Nám a světu, ve kterém žijeme, však dlouhodobě škodí nejen průmyslové potraviny. Živočišné (tedy mrtvé) potraviny nás rychle a efektivně zabíjejí, protože důsledkem jejich konzumace jsou naše chronická onemocnění. Přestože přesně nevíme, jakým biochemickým procesem nám živočišný protein škodí, rozsáhlé studie, jako například „China-Study“ (u nás někdy uváděná pod názvem „Čínská studie“, pozn. překl.), to jednoznačně dokládají. Konzumace živočišných produktů tedy vede mimo jiné k zvýšenému výskytu onemocnění srdce a krevního oběhu, rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty. Důsledkem konzumace masa a živočišných tuků jsou také autoimunitní onemocnění, alergie, nadváha a obezita. Živočišná strava způsobuje onemocnění Souvisí to s nepříznivým složením mastných kyselin v mase, především však s nevhodným chovem. U zvířat, která se nemohou volně pohybovat a přirozeně se stravovat, se vytvářejí velmi nezdravé mastné kyseliny. A ten, kdo jí maso, navíc přijímá nežádoucí množství stresových hormonů. Vzhledem k tomu, že zvířata musela přihlížet tomu, jak je mnoho z nich usmrcováno, dochází u nich k vyplavování stresových hormonů do krve

a tím se tyto hormony dostávají i do jejich

masa. Stresové hormony jsou u všech savců

stejné. Člověk biologicky také patří k této

skupině, jako konečný článek potravního

řetězce tyto látky také přímo konzumuje –

a to i v případě volby bio masa. Prasata

a hovězí dobytek z bio chovu totiž zpravidla

také končí na velkých jatkách a usmrcují

se při značném stresu. Navíc platí, že maso

zůstává i v bio kvalitě stále masem – tedy

mrtvou hmotou – stejně jako vejce zůstává

vejcem a mléko mlékem a tím tedy živočiš

nou bílkovinou s veškerým potenciálem na

poškození zdraví.

2

2

MŮJ OSOBNÍ TIP

JÍDLO PROSPĚŠNÉ

ZDRAVÍ

Konzumace pouze tako

vých potravin, které sami

dokážeme od začátku až

do konce bez odporu

zpracovat, je důležitá nejen pro tělo, ale

i pro duši . Pouze taková strava nám

může prospívat . Omezení na rostlinnou

stravu pro nás navíc představuje šanci,

jak se sjednotit s podstatou našeho

bytí .


14

JEDY V RYBÁCH

Pokud se týká ryb, ani u nich na tom nejsme lépe. Sice se v nich nenacházejí stejné neurotransmitery a jedy jako u savců, ale zato se v nich ještě intenzivněji hromadí jedy z životního prostředí, protože se nacházejí až na konci potravního řetězce.

U dětí, které hodně jedí ryby, lze dnes už

prokázat vývojové deficity v mozku, vzniklé zřejmě na základě vysoké zátěže ryb škodlivinami – především velmi jedovatou rtutí.

I mléko a mléčné výrobky jsou

škodlivé

Dnes už existuje zhruba 80 studií, které

jednoznačně prokazují negativní stránky

mléka. Vegansky žijící lékař a zakladatel

nadace ProVegan, dr. Ernst Walter Henrich,

tyto závěry shrnul a negativní důsledky

konzumace mléka pro zdraví pregnantně

doložil. Bez mléčných výrobků by totiž ne

existoval diabetes 1. typu – v důsledku kon

zumace mléčných výrobků se jeho četnost

stále zvyšuje. Ze srovnání Japonska, kde je

roční konzumace mléka na osobu zhruba

ve výši 40 litrů, a Finska, kde člověk za rok

průměrně vypije téměř 240 litrů mléka,

vyplývají výrazné rozdíly ve výskytu diabetu

1. typu u dětí: Ve Finsku ročně onemocní

více než 60 dětí z 100 000, v Japonsku je to

mnohem méně.

Podobně je to i s osteoporózou, které

by – podle informací mléčného průmyslu

a jeho zastánců – konzumace mléka mohla

v podstatě zabránit. Ve skutečnosti však

živočišná bílkovina přijímaná v mléku stav

kostí zhoršuje, protože tím dochází k pře

kyselení těla. Aby to organismus vyrovnal,

odčerpává vápník z kostí, a v důsledku toho

jsou kosti příliš křehké. Snaha zlepšit tuto

situaci pomocí vápníku z mléka se podobá

začarovanému kruhu, protože efekt mobili

zace vápníku z kostí v důsledku překyselení

evidentně nelze nijak vyvážit.

Mléko navíc obsahuje ještě další nezdravé

látky. V důsledku masivního rybolovu dochází k vymírání mnoha druhů ryb.

CESTA OD SMÍŠENÉ STRAVY K VEGANSTVÍ

I v biologickém zemědělství se totiž

dojnice léčí pomocí antibiotik, protože používání automatických dojiček způsobuje záněty. Pozůstatky těchto léků pak spotřebitel přijímá spolu s mlékem, tvarohem a sýrem. A to může v nejhorším případě vést k rezistenci vůči antibiotikům – v případě těžkého onemocnění pak léky nemohou zničit život ohrožující choroboplodné zárodky. Aktivní prevence a péče o zdraví S přechodem na veganskou výživu zavedete do svého života zdravotní program, který je snadno realizovatelný a nevyžaduje nic speciálního, žádná nákladná opatření. Plnohodnotná rostlinná strava je prospěšná pro tělo, duši i ducha. Tento způsob výživy navíc aktivně a pozitivně ovlivňuje nejrozšířenější faktory, které v současné době způsobují onemocnění, jako jsou onemocnění srdce a krevního oběhu, nadváha, obezita, diabetes 2. typu, rakovina, autoimunitní onemocnění a onemocnění staršího věku, jako jsou Alzheimerova choroba nebo demence. Využijte tuto jedinečnou šanci, jak můžete s tak malou námahou dosáhnout tak velkých výsledků.

Za zhruba tři desetiletí lékařské praxe

jsem se (kromě interpretace patologických syndromů) s žádnou takovou příležitostí nesetkal. Nasaďte tuto 28-denní kúru pro

tělo i duši. Takových účinků nemůže dosáh

nout žádná jiná terapie.

Výživa jako palivo

Uvědomělá výživa plnohodnotnou rostlin

nou stravou podle koncepce Peace Food

může skutečně velmi ovlivnit váš životní

styl. Pro fungování vašeho těla totiž není

vůbec lhostejné, jaké zdroje energie použí

váte. Můžeme to srovnat s pohonem auta,

které může špatný benzin nebo nedostatek

oleje trvale poškodit, a to tak, že už nebude

schopno provozu.

Nicméně strava, která vzniká nenásilně

a na základě živých procesů a v ideálním

případě roste na nezatížené půdě v čisté pří

rodě a pěstuje ji člověk s respektem k životu,

má v sobě jiný potenciál než maso, které

pochází z trápených zvířat, a jiné živočišné

produkty, které tělo dlouhodobě oslabují,

překyselují a trvale (těžce) poškozují.

Dobrá alternativa – veganský život

Je úžasné, kolik nemocných lidí jsem po pře

chodu na veganskou stravu viděl uzdravovat

se a jak jsem mohl spolu s nimi zažít jejich

vývoj v pozitivního a svobodného člověka.

Nehledě na ty, kdo se k tomuto způsobu

výživy uchýlili poté, co selhaly jiné terapie,

a pak se konečně dočkali uzdravení.

Výsledky studií k veganské výživě jsou

natolik jednoznačné, že vlastně není jiné

+


16 východisko než důsledný veganský život – pokud máme brát vědecké poznatky opravdu vážně. Vědecké důkazy Fakta, která zjistila zásadní „China-Study“ T. Collin Campbella a Thomase M. Campbella a dále práce chirurga Caldwella Esselstyna (viz také stranu 9 a 23), se dnes objevují v mnoha vědeckých pracech. Vliv výživy na zdraví je obrovský a přednosti čistě rostlinné stravy v tomto směru nad smíšenou stravou jasně převažují.

Už před 20 lety německý odborník na

výživu, Prof. Claus Leitzmann, na univerzitě v Gießenu dokázal, že vegetariáni žijí déle a méně často onemocní rakovinou. Také v centru pro výzkum rakoviny v Heidelbergu bylo už před mnoha lety dokázáno, že vegetariáni mnohem méně často onemocní nebezpečnými tumory. Dnes už existuje nespočet dalších studií, které tyto výsledky dokazují, ale naopak, pokud vím, neexistuje ani jediná studie, která by mohla prokázat příznivý vliv masa na lidské zdraví. Nejsme tedy v žádném případě odkázáni na epidemie, jako je ptačí chřipka nebo BSE, ryby zatížené škodlivinami nebo na fakta o krutých podmínkách chovu hospodářských zvířat, abychom se dokázali oprostit od výživy živočišnými produkty. Bez masa, drůbeže, ryb, vajec a mléka se člověku nejen

žije zdravěji a uvolněněji, ale podobná fakta

jsou pak snesitelnější.

Maso a hladomor na světě

Pro mnoho lidí je důležitým důvodem pro

pro veganský životní styl utrpení takzvaných

užitkových zvířat. Vše mluví pro ukončení

masového chovu hospodářských zvířat,

který je dnes stále tak finančně podporován.

Jenom v průmyslových zemích se ročně

spotřebuje na osobu 80 kg masa, v Číně je to

52 kg. Produkce masa se podle zprávy Spo

jených národů od roku 1970 ztrojnásobila

na 300 milionů tun (2010). Počet obyvatel

na světě přitom vzrostl pouze něco málo víc

než na dvojnásobek. Problém je v tom, že

produkce masa vyžaduje obrovské plochy

a enormní zásoby vody. Z celosvětových asi

5 miliard hektarů zemědělsky využívané

plochy se téměř 80 procent využívá na chov

hovězího dobytka. Přitom živočišné potra

viny představují průměrně pouze 17 procent

světové výživy. Lze tedy říci, že konzumace

masa v západním světě zvyšuje hladomor

v rozvojových zemích, protože neumožňuje

pěstovat dostatek obilovin pro lidi.

Ukončit utrpení zvířat

Obecně se sice předpokládá, že je alespoň

možný chov zvířat podle ekologických

CESTA OD SMÍŠENÉ STRAVY K VEGANSTVÍ

kritérií, platí to ale velmi omezeně. Neboť i zvířata z ekologicky hospodařících podniků většinou končí na velkých jatkách, stejně jako jejich druzi z konvenčního chovu. Tam čekají na smrt a vyplavují celý repertoár hormonů strachu, stresu a paniky, které se jim dostávají do tkání a „zamořují“ tak maso podobně, jak je tomu u průmyslově chovaných hospodářských zvířat. Ta však samozřejmě obsahují ještě množství dalších škodlivin, které se do těla dostávají prostřednictvím krmiva, léků a (příliš krátkého) života v trvalém stresu. Utrpení prasat Pětiměsíční utrpení 60 milionů prasat, která se v Německu ročně zkonzumují (cca 39 kg na osobu) rovněž zanechává své stopy. 98 procent prasat pochází z masového chovu. Tato vysoce citlivá a inteligentní zvířata jsou schopna vnímání, které to naše dalece zastiňuje. Například dokážou najít lanýže skryté hluboko pod zemí. Ke spokojenému životu potřebují spoustu místa na pobíhání. Pokud jsou tato čistotná zvířata, která za přirozených podmínek vždy dodržují odstup minimálně šesti metrů mezi místem kde kálejí, a místem, kde spí, nucena pět měsíců vegetovat v těsných kotcích mezi svými vlastními exkrementy, mnohá z nich zešílí. Selata bývají už po třech týdnech násilně oddělena od matky. Malí samečci

se bez anestezie kastrují, aby jejich maso

nemělo nepříjemnou příchuť.

Zvířata upadají v apatii, naprostou pasi

vitu a letargii, takříkajíc vnitřně umírají už

za života – přesněji řečeno v průběhu utr

pení, protože životem to snad ani nemůžeme

nazývat. Informace o těchto neskutečných

životních podmínkách, nedůstojné výživě

a strachu ze smrti před porážkou, přijímá

každý, kdo konzumuje jejich maso. Mnozí

lidé, kteří neustále jedí maso takto trápe

ných zvířat, skutečně působí jako určitým

způsobem utlumení.

Konec této zoufalé situace

I hovězí dobytek je na tom víc než špatně.

Chová se vysloveně jako vysoce výkonný

producent mléka nebo masa a sotva má ještě

něco společného se starými druhy hovězího

dobytka. Také jeho život je krátký a smutný.

Pouze zřídka se hovězí dobytek setká s vol

nými pastvinami. Žije v nedůstojných high

-tech stájích, což vede k poruchám chování

a ke vzniku nemocí.

Hovězí dobytek navíc dostává nevhodné

krmivo složené z kukuřice, pšenice a soji. To

obsahuje hodně škrobů, aby co nejrychleji

ztloustl, ale současně se extrémně zhoršuje

poměr omega-3-mastných kyselin k omega

-6-mastným kyselinám. Pro chov hovězího

dobytka se navíc používají potraviny, které

pak jinde chybí. Na jeden kilogram hovězího masa je například potřeba desetinásobné množství kalorií ve formě pšenice. Odhaduje se, že 40 procent světové produkce obilovin a dokonce 90 procent sklizně soji se spotřebuje jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Vysoká konzumace masa v západním

světě je tedy důležitým faktorem hladovění v takzvaném třetím světě. Mnohé z tam pěstovaných rostlin totiž slouží jako krmivo pro zvířata (především sojové monokultury v Latinské Americe), které způsobují hodně ekologických a sociálních škod. Kdyby tyto

vypěstované rostliny zkonzumovali přímo

lidé, namísto aby se jimi krmila zvířata,

nasytilo by se mnohem více lidí. Momen

tálně je tomu opravdu tak, že hospodářská

zvířata konzumují stravu chudých lidí.

Skutečnost, že spoluvinu na klimatické

katastrofě nesou i obrovské populace hově

zího dobytka, je dnes už také dostatečně

prokázaná. Říháním a střevními plyny

produkuje hovězí dobytek velké množství

methanu. Tento plyn je pro klima nejméně

desetkrát nebezpečnější než oxid uhličitý.

Jeden kus hovězího dobytka je pro klima

zhruba stejně škodlivý jako menší auto.

Srdce pro krávy...

Dojné krávy se musí nejprve otelit a teprve

potom začnou dávat mléko. Aby „dobře“

produkovaly, jsou každoročně uměle inse

minovány a během březosti se až do doby

krátce před porodem dále dojí. Tak se kráva

trvale stává „kojnou“ a strojem na produkci

telat a ztrácí svá práva na přirozený životní

rytmus.

Pokud totiž platí, že život je rytmus, jako

říká Rudolf Steiner, zakladatel antroposofie,

pak krávě, která se násilně stává dojnou,

bereme s tímto rytmem i kus života. Pro

dukce mléka, tedy „mléčný výkon“ průmy

slově chovaných krav, se totiž v posledních

letech extrémně zvýšil – z 4180 l v roce

1981 na 5350 l v roce 1998 – a tento proces

dále pokračuje. V důsledku toho jsou krávy Také maso starých druhů hovězího dobytka z volného chovu na pastvinách není nic jiného než mrtvá strava.

CESTA OD SMÍŠENÉ STRAVY K VEGANSTVÍ

častěji nemocné, mají těžké porody a následkem zánětů vemen, které jsou léčeny pomocí antibiotik, jsou stále více „krmeny“ léky, jejichž pozůstatky se dostávají do mléka. Produkce mléka těchto zvířat zneužívaných jako „vysoce výkonné stroje na výrobu mléka“ pak už po několika málo letech nesplňuje nároky, a proto putují na jatka a jsou zpracována na maso. ... A JEJICH DĚTI Z jejich telat se pak získává bílé maso, oblíbené u takzvaných gurmánů. Proto jsou telata několik měsíců „na dietě“ – trpí nedostatkem výživy, aby byla chudokrevná. To se projeví na mase, které pak zůstane taktéž chudokrevné, a tedy světle růžové až bílé. Většina telat – a platí to i pro telata biochovatelů – je už v prvních hodinách života oddělena od matky a prodána do výkrmen, kde jsou v rámci maximalizace zisku chována jednotlivě a živena nepřirozeným krmivem, respektive vykrmována, což je pro telata a jejich matky traumatizující.

Krmivo neobsahující železo, které za

normálních okolností způsobuje červené zbarvení masa, udržuje telecí maso bílé, jak to konzumenti takového masa očekávají. Pro zvířata je tato praxe přímo zhoubná, protože pak trpí extrémní anémií (chudokrevností) způsobenou nedostatkem železa. Potřeba železa, tohoto důležitého stopového prvku, je u telat někdy tak intenzivní, že se

ze zoufalství dokonce snaží pít svou vlastní

moč. To jim však neumožňují extrémně

úzké boxy, ve kterých se ani nemohou oto

čit. Telatům není dovoleno ani lízat železné

mříže jejich vězení – mříže jsou preventivně

obaleny plastem.

Ubohá kuřata!

U kuřat se už dávno dosáhlo vrcholu nezod

povědného zacházení. Jejich chov je i na bio

farmách velmi diskutabilní a jejich život je

často extrémně zatížený stresem vzhledem

k tomu, že vyrůstají mezi 3000 dalšími

kuřaty. V konvenčním chovu jsou jejich

životní podmínky ještě horší. Také doba

2

2

ZVĚŘINA

Jelení zvěř, divoká prasata a divoké

ptactvo se může volně pohybovat a živit

se trávou a volně rostoucími bylinami .

V dospělosti je pak skolí myslivci . Proto

je jejich maso nezatížené stresovými

hormony a oproti masu zvířat, která jsou

celé měsíce trápena, tedy má jisté

přednosti . Přesto však zůstává mrtvou

stravou a živočišnou bílkovinou, kterých

je vhodné se ze zdravotních důvodů

vyvarovat .

INFO




Ruediger Dahlke

RUEDIGER DAHLKE


24. 7. 1951

Dr. Ruediger Dahlke je německý lékař, psychoterapeut, psychosomatik a publicista.

Narodil se ve Freisigu v Německu. Vystudoval Mnichovskou univerzitu, kde promoval v roce 1978. Kromě toho se vzdělával v oblasti přírodního lékařství a homeopatie. Od roku 1979 působil jako lékař a psychoterapeut v Mnichově a zde také spatřila světlo světa jeho literární prvotina a jedno ze stěžejních děl jeho tvorby Nemoc jako cesta , která vysvětluje, že všechny nemoci, úrazy a zdravotní potíže jsou projevem duševní stránky našeho života a naznačují nám, že je v něm třeba učinit změny, přičemž mnohdy k úlevě postačí pouze změna postoje. Knihu napsal s význačným psychologem Thorwaldem Dethlefsenem.

Dahlke - Ruediger Dahlke – více informací





       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist