načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Smoothies na zahřátí -- Pro každé roční období - Eliq Maranik

Smoothies na zahřátí -- Pro každé roční období

Elektronická kniha: Smoothies na zahřátí -- Pro každé roční období
Autor:

Smoothies jedině v létě? Tak to už dávno neplatí! Nyní mají sezonu po celý rok. Hřejivá ovocná smoothies, doplněná bylinkovými čaji a ochucená kořením, vám ráno dodají tolik ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  246
+
-
8,2
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6% 90%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Zabezpečení proti tisku: ano
Médium: e-book
Počet stran: 143
Rozměr: 24 cm
Úprava: tran : barevné ilustrace
Vydání: Vydání 1.
Spolupracovali: z anglického originálu Winter smoothies - enjoy hot and cold ... přeložila Alžběta Jamieson
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-271-0552-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Hřejivá ovocná smoothies, doplněná bylinkovými čaji a ochucená kořením, dodávají potřebné vitaminy, minerály a vlákninu, poskytují dostatek energie. Příručka nabízí recepty na horká i studená smoothies pro každé roční období.

Popis nakladatele

Smoothies jedině v létě? Tak to už dávno neplatí! Nyní mají sezonu po celý rok. Hřejivá ovocná smoothies, doplněná bylinkovými čaji a ochucená kořením, vám ráno dodají tolik potřebné vitaminy, minerály a vlákninu, abyste měli dostatek energie na další náročný den, a osladí vám i dlouhé chladné večery. (pro každé roční období)

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Eliq Maranik - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

NA ZAHŘÁTÍ

Eliq Maranik

SMOOTHIES

Pro každé roční období


Tato kniha je věnována mé milované babičce Õie.

Děkuji Ti za všechno, co jsi mi jako dítěti dala. Děkuji Ti, že jsi mě naučila

milovat a oceňovat všechno, co nám příroda naděluje. Děkuji Ti za všechny

nádherné chvíle, které jsme spolu strávily v lesích, na loukách a na zahradě.

Mám velké štěstí, že jsem za babičku měla právě Tebe.

Díky Tobě jsem dnes tím, kým jsem.



Eliq Maranik

Smoothies na zahřátí

Pro každé roční období

Vydala Grada Publishing, a.s.

U Průhonu 22, 170 00 Praha 7

tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400

www.grada.cz

jako svou 6780. publikaci

Z anglického originálu Winter smoothies. Enjoy Hot and Cold, vydaného nakladatelstvím

h.f.ullmann publishing GmbH v roce 2016, přeložila Alžběta Jamieson

Odpovědný redaktor: Milan Pokorný

Sazba a zlom: Antonín Plicka

Text: Eliq Maranik

Photography: Eliq Maranik and Lindström, except p. 8–10, 16–21 (iStockphoto)

Art Director: Eliq Maranik

Layout: Alan Maranik / Stevali Production

Editing: Eva Stjerne Ord & Form

Počet stran 144

Vydání 1., 2018

Vytisklo TISK CENTRUM, s.r.o., Moravany

Original title Vinter Smoothies – värmende vitaminbomber

© Eliq Maranik and Stevali Production

© h.f.ullmann publishing GmbH

Czech edition © Grada Publishing, a.s., 2018

ISBN 978-91-88397-02-7 (original)

ISBN 978-80-271-0943-2 (ePub)

ISBN 978-80-271-0942-5 (pdf)

ISBN 978-80-271-0552-6 (print)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena

v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné

užití této knihy bude trestně stíháno.

Obsah | 5

Obsah

Smoothies jako životní styl ..................................................................................................................... 7

Suroviny .................................................................................................................................................. 8

Jak nakupovat ovoce a zeleninu ........................................................................................................... 10

Pečlivě si vybírejte ......................................................................................................................................... 10

Nakupujte bio ................................................................................................................................................ 10

Omyjte a vydrhněte ....................................................................................................................................... 10

Loupat či neloupat ......................................................................................................................................... 10

Pecky .............................................................................................................................................................. 11

Mražení ovoce ............................................................................................................................................... 11

Výběr mixéru a jeho využití .................................................................................................................. 13

Byliny a bylinné nálevy ......................................................................................................................... 17

Sbírání a sušení .............................................................................................................................................. 17

Příprava .......................................................................................................................................................... 18

Byliny pro přípravu nálevů ............................................................................................................................ 18

Ořechová, semínková a ovesná mléka ................................................................................................. 21

Mandlové, ořechové a semínkové mléko ..................................................................................................... 21

Ovesné mléko ................................................................................................................................................ 21

Sezamové mléko ............................................................................................................................................ 21

Sójové mléko ................................................................................................................................................. 21

Kokosové mléko ............................................................................................................................................. 21

Konopné mléko ............................................................................................................................................. 21

Jak si připravit smoothies předem ....................................................................................................... 22

Balíčky do mrazáku ........................................................................................................................................ 22

Jak zamrazit smoothies v lahvích ................................................................................................................. 23

Horká smoothies ................................................................................................................................... 25

Studená, ovocná, kořeněná, lehká smoothies ..................................................................................... 67

Vydatná, krémová, sytá smoothies ...................................................................................................... 89

Rejstřík receptů ................................................................................................................................... 143

Smoothies jako životní styl | 7

Smoothies

jako životní styl

Miluji smoothies! Chutnají mi čím dál tím víc. Udělala jsem z nich součást svého životního stylu a velmi

ráda bych vás pro ně nadchla také.

Tělu chutná to, co je pro ně dobré. Čím více pozornosti budete věnovat zdravé stravě a nápojům, tím

méně budete chtít jíst věci, které pro vás nejsou zdravé. Navíc budete mít skvělou náladu a spoustu

energie, spokojený žaludek, krásné vlasy a pleť, silné nehty a odolný imunitní systém. Budete potřebovat

méně spánku (ale přesto se budete cítit odpočatější) a s větší chutí si zacvičíte – a to všechno vám

pomůže udržet si nižší váhu. Jednoduše a prostě – budete žít zdravěji.

Možná si rozdílu nevšimnete hned, ale přesto se pokuste dopřát si smoothie nebo čerstvě vylisovanou

šťávu každý den. Pokud máte málo času si je denně připravovat, udělejte si o víkendu větší porci

do zásoby a svěřte ji mrazáku. Nebo si připravte a zamrazte menší porce, které jen vložíte do mixéru,

přidáte tekutinu (vodu, ořechové mléko, kokosovou vodu atd.) a zapnete – a vaše smoothie bude za pár

minut hotové. Můžete si ho pak snadno vzít s sebou do práce, do školy, do cvičení nebo kamkoliv jinam.

Tato kniha vznikla díky Larsi Pietzschmannovi z nakladatelství Ullmann. Navrhl mi ji už před několika lety,

ale tehdy jsem si pomyslela: Čím by se smoothie pro chladné dny mohlo lišit od toho běžného kromě

použití několika druhů koření? Po nějaké době jsem však začala zkoušet různé kombinace. Jeden nápad

mě přivedl na další, a tak jsem si postupně uvědomila, že jako základ horkých smoothies lze použít

bylinné čaje. Experimentovala jsem dál a dál a výsledky mého snažení držíte nyní v rukou. „Zahřívací“

smoothies jsou rychlá na přípravu, dají se připravit i dopředu a můžete je přepravovat v termosce, pokud

si je potřebujete vzít s sebou.

Doufám, že vám tato kniha poskytne spoustu inspirace a že si čtení a objevování nových a rozmanitých

chutí užijete. Vaše tělo se zatím posílí vitaminy, minerály a antioxidanty a získá na energii a odolnosti.

Lze snad chladný zimní den zahájit lépe než horkým, kořeněným smoothie? Recepty se samozřejmě dají

stejně úspěšně použít i na jaře, v létě a na podzim.

Hřejivá objetí vám všem!

Eliq Maranik

Suroviny

Pokuste se co nejvíce surovin obstarat v nezpracované podobě a v bio kvalitě, neboť si tak uchovají

maximum prospěšných živin. Následující seznam přináší tipy na různé ingredience, které je dobré mít

po ruce ve spíži.

MRAŽENÉ OVOCE. Ananas, banány, borůvky, datle, maliny, jahody, třešně, mango, papája, broskve,

nektarinky, švestky, medové melouny, kiwi a všemožné bobule se dobře mrazí. Jablka, hrušky, vodní

melouny a citrusy je lépe zamrazit ve formě šťávy.

ČERSTVÉ OVOCE. K přípravě smoothies lze použít jakékoli čerstvé ovoce.

ZELENINA. Do smoothie se dá „propašovat“ avokádo, kapusta, mrkev, dýně, řepa, celer, špenát, cuketa

a mnoho dalších druhů zeleniny. Pro začátek používejte jen malé dávky a nedovolte, aby chuť zeleniny

ve smoothie přebila ty ostatní.

OŘECHY. Pokud možno si vybírejte přírodní, bio, nijak nezpracované, nesolené a nepražené mandle,

para ořechy, pekanové, piniové, lískové, vlašské ořechy a pistácie. Ořechy se poměrně rychle kazí, takže

pokud je nepoužíváte často, zkuste je raději zamrazit. Většinu ořechů je nejprve třeba na několik hodin

nebo přes noc namočit, aby se z nich odstranily těžko stravitelné enzymy. Organismus je pak díky tomu

schopen vstřebat z ořechů více živin.

OŘECHOVÁ A SEMÍNKOVÁ MÁSLA. Ořechová másla ze syrových ořechů (nejlépe bio) jsou dobrým

zdrojem energie a jsou bohatá na minerály i bílkoviny. Ořechová másla vyrobená z pražených ořechů

nejsou tak výživná. V obchodech se zdravou výživou lze sehnat máslo z mandlí, z lískových a vlašských

ořechů, z kešu, arašídová a pistáciová másla a tahini (sezamovou pastu). Ořechová másla se také dají

snadno připravit doma. Můžeme je dochutit raw kakaem, skořicí, vanilkou a dalšími surovinami.

SEMÍNKA. Konopná, dýňová, lněná, sezamová, slunečnicová, chia semínka nebo psyllium jsou ve

smoothie skvělá. Chia semínka, psyllium a konopná semínka navíc vytvářejí želé, takže smoothie z nich

připravené získá hustší konzistenci.

PROTEINOVÉ PRÁŠKY. V obchodech se zdravou výživou lze sehnat proteinový prášek z konopných

semínek, ovsa, hrachu i hnědé rýže a mnohé další zdraví prospěšné veganské směsi.

PROSPĚŠNÉ OLEJE. Nejvíce zdravých složek obsahují oleje lisované za studena – někdy také nazývané

extra panenské nebo raw – a nejlépe ty, které jsou v biokvalitě. Kokosový, mandlový, ořechový, konopný,

avokádový, lněný, řepný a olivový olej či olej z chia semínek a mnohé další lze sehnat jak v obchodech

se zdravou výživou, tak i v těch běžných. Oleje se poměrně rychle kazí, raději tedy kupujte menší

balení. Lněný a konopný olej je dobré skladovat v lednici; ostatním olejům se nejlépe daří na temném,

chladném místě.

8 | Suroviny

Suroviny | 9

VLÁKNINA. Psyllium – semena se slupkami,

lněná semínka, chia semínka.

SUPERPOTRAVINY. Baobab, zelený ječmen,

včelí pyl (není vhodný pro vegany), řepná moučka,

naklíčená pohanka, drcené kakaové boby

a raw kakao, kakaové máslo, camu camu*, karob,

sušená mrkev, kajenský pepř, chia semínka, chlorella,

skořice, kokos (neslazený, drcený), kokosový cukr,

zázvor, kustovnice čínská, konopná semínka,

mochyně, lucuma, peruánská řeřicha, moruše,

spirulina, kopřiva, kurkuma, drcený vanilkový lusk,

veganské proteinové prášky, zelená pšenice.

JEMNĚ MLETÉ „SUPERBOBULE“. Ovocné prášky

jsou většinou vyráběny z celých, mrazem sušených

bobulí, jejichž dřeň, slupka a semínka jsou rozemlety

na jemný prášek. Jako u všeho ostatního doporučuji

především nezpracované bio suroviny. Dávejte si

pozor na slazené mleté směsi! Prášky z bobulí jsou

velmi praktické, protože vydrží až rok a půl. Většina

se jich také dá dobře zamrazit, pokud je chcete

skladovat déle. Jejich nabídka je široká, na výběr

je například prášek z plodů açai (známé též pod

jménem euterpe brazilská), aceroly (nazývané též

malpígie), černého jeřábu (neboli aronie), ostružin,

černého rybízu, borůvek, ostružiníku morušky,

kustovnice čínské, guarany, mochyně, brusinek,

lucumy, manga, aristotelie, moringy olejodárné,

moruše, maracuji (mučenky jedlé), granátového

jablka, malin, šípků, rakytníku, jahod a višní.

SLADIDLA. Agávový sirup, drcený nebo mražený

banán, kokos, kokosový cukr, datle, javorový sirup,

med (nevhodný pro vegany), stévie a sladké ovoce.

TEKUTINY. Voda, čerstvě lisované šťávy, kokosová

voda, mandlová, semínková a ořechová mléka,

ovesné a sójové produkty.

*

Třešni podobný plod amazonské rostliny

Myrciaria dubia s vysokým obsahem vitaminu C

(pozn. překl.).

Jak nakupovat ovoce

a zeleninu

Pečlivě si vybírejte

Umění přípravy výtečných zdravých smoothies

začíná už v oddělení ovoce a zeleniny

v obchodě. Umět správně najít, vybrat, skladovat

a využít sezonní produkty je naprosto klíčové.

K získání nejlepších surovin je třeba si je

dobře prohlédnout, přivonět k nim, ohmatat

je a nakupovat pokud možno co nejčastěji

u místních zemědělců.

Nejčerstvější zboží se obvykle dá sehnat

na farmářských trzích, kde bývá navíc levnější

než v běžných obchodech. Některé firmy také

rozvážejí čerstvé ovoce a zeleninu až k vašim

dveřím. Jejich zaměstnanci vám obvykle sdělí,

odkud produkty pocházejí, a někdy vám

poskytnou kontakt přímo na pěstitele.

Nakupujte bio

Vzhledem k tomu, že většina ovoce a zeleniny

pěstovaných běžným způsobem obsahuje

zbytky protiplísňových postřiků, pesticidů, vosku

a dalších chemických přípravků, je nejlepší

nakupovat co nejvíce surovin v biokvalitě. Bio

ovoce a zelenina obsahují více vitaminů, minerálů,

enzymů a dalších živin než plodiny pěstované

běžným způsobem a mívají větší obsah vitaminu C

a antioxidantů.

Omyjte a vydrhněte

Pokud ovoce nebo zelenina nepocházejí z vaší

zahrady, nevíte, jak s nimi bylo zacházeno,

kde byly skladovány nebo kdo se kolem nich

pohyboval – nemluvě o tom, čím je kdo postříkal

či potřel (pokud nepocházejí z biozemědělství).

I ovoce se slupkou, která není obvykle

konzumována, například banány, pomeranče,

mandarinky, melouny a manga, je lepší řádně

omýt, protože se do vašeho těla dostane všechno,

čeho jste se dotkli rukama.

Nejjednodušší je naplnit misku vlažnou

vodou, přidat trochu citronové šťávy nebo pár

lžic octa a ovoce či zeleninu do misky na pět

minut ponořit. Tak odstraníte veškeré nečistoty,

aniž byste jakkoli ovlivnili chuť ovoce. Pak za

použití měkkého kartáče na zeleninu všechny

tvrdé plody omyjte a vydrhněte pod studenou

tekoucí vodou. Nepoužívejte kartáč na nic

jiného a vždycky jej po použití řádně vyčistěte.

Měkké ovoce promněte rukou nebo očistěte

pomocí měkké strany mycí houbičky, kterou také

používáte pouze k tomuto účelu. Ledový salát,

bobule a další křehké produkty po namočení

do citronu či octa jednoduše opláchněte

studenou vodou. Lze také zakoupit speciální

prostředky určené k mytí ovoce a zeleniny.

Ovoce, které nemá biokvalitu, je vždycky

nejlepší oloupat.

Loupat či neloupat

Většina vitaminů, minerálů a enzymů se nachází

buď těsně pod slupkou ovoce a zeleniny, či přímo

v ní. Pokud tedy používáte bio produkty, měli

byste až na několik výjimek slupku ponechat.

Vždycky loupejte citrusové plody (slupka chutná

hořce), všechny typy melounů, banány, manga,

papáji, kiwi, ananas a avokáda, ale snažte se

odstranit jen co nejtenčí vrstvu. 10 | Jak nakupovat ovoce a zeleninu

Jak nakupovat ovoce a zeleninu | 11

Pecky

Vždy vyloupněte velké pecky z avokáda, meruněk,

manga, nektarinek, broskví, švestek a dalších

peckovic. Drobnější jadérka či semínka (například

u melounu či papáji) také odstraňte, neboť mohou

ovlivnit texturu smoothie.

Pozor! Nekonzumujte velké množství papáji,

pokud čekáte miminko nebo se snažíte otěhotnět –

v mnoha zemích se papája používá jako přirozený

prostředek proti početí.

Mražení ovoce

Obvykle nakupuji velké množství drobného ovoce,

když je zrovna jeho sezona, v bio kvalitě na místních

či farmářských trzích. Díky tomu mám pokaždé

k dispozici vysoce kvalitní mražené ovoce, i když

zrovna není v obchodech k dostání.

Například banány se zamrazují skvěle. Dodají smoothie dobrou konzistenci a také je lze použít jako přírodní sladidlo. Kupuji bio banány ve velkém objemu, nechám je dozrát, dokud nejsou téměř přezrálé, a pak je nakrájím na kostky, které zamrazím a skladuji v mikrotenových sáčcích. Mám vždy po ruce tři až čtyři kilogramy takto připravených banánů.

Bobule a menší plody rozprostřete na tác nebo talíř pokrytý pečicím papírem a vložte do mrazáku. Větší ovoce před mražením oloupejte a nakrájejte na kousky. Po zmražení ovoce přesuňte do vzduchotěsného plastového obalu, který pro budoucí jednodušší využití označte štítkem uvádějícím obsah, množství a datum uložení. 12 | Jak nakupovat ovoce a zeleninu

Výběr mixéru a jeho využití | 13

Výběr mixéru

a jeho využití

Předtím, než budete investovat do mixéru, je třeba si ujasnit, k čemu jej budete využívat. Příliš levný

model nemusí být tou nejlepší volbou, totéž ovšem platí i o příliš drahém modelu. Je opravdu

nepříjemné utratit celé jmění za mixér, který nenaplní vaše očekávání a bude následně vykázán

do vyhnanství v nejvzdálenějším koutě kuchyňské linky. Uvádím zde proto několik námětů k uvážení,

než si nový mixér pořídíte.

JAK ČASTO A JAK MOC? Pokud hodláte připravovat smoothies, rozhodně stojí za to, investovat

do vysoko rychlostního mixéru. Tyto přístroje jsou trvanlivé, mají dlouhou záruční lhůtu a dokážou

rozmělnit prakticky cokoliv na téměř hedvábnou konzistenci – od ledu, semínek, ořechů a mraženého

ovoce přes listovou zeleninu až po tvrdé druhy jako mrkev či řepa. Jsou rychlé a efektivní. Dosáhnete

s nimi perfektních výsledků a nebudete muset lovit ze smoothie nerozemleté kousky. Některé modely

umožňují suché mletí, takže si budete moci vyrobit vlastní mouku z různých druhů zrní, z fazolí, ze sóji

nebo z ořechů a semínek.

CENA. Cena mixérů se může pohybovat od několika stovek až po několik desítek tisíc korun. Kvalita se

také může velmi lišit. Méně výkonné mixéry vám pomohou připravit jednoduchá tekutá smoothies,

zatímco ty vysokorychlostní můžete použít pro složitější recepty, obsahující například led, mražené

ovoce, tvrdou zeleninu, semena a ořechy, či pro přípravu vlastního ořechového mléka.

RŮZNÉ RYCHLOSTNÍ STUPNĚ. Je důležité, aby mixér dokázal fungovat při různých otáčkách.

Pro rozdrcení a rozmíchání surovin je obvykle třeba začít nižší rychlostí, aby se obsah důkladněji

promíchal a získal krémovou konzistenci. Na závěr mixér nechejte na okamžik běžet nejvyšší rychlostí.

Můj Vitamix Pro 750 má několik přednastavených programů, což je užitečné, pokud se chcete věnovat

něčemu dalšímu, zatímco mixér pracuje.

SÍLA MOTORU. Je samozřejmě důležité, aby mixér měl dostatečně silný motor pro náročnější úkony,

jako je drcení ledu a mražených surovin. Výkon motoru by měl být minimálně 1000 wattů, ideálně

ještě vyšší.

TVAR MIXÉRU. Je důležitý pro vytvoření optimálního proudění tekuté směsi při mixování. Nádoba by

neměla být dokonale kulatá, ale měla by mít takový tvar, aby mixované směsi byl kladen určitý odpor.

Z tohoto důvodu bývají nejkvalitnější mixéry čtyřstranné nebo mají tvar jetelového lístku. Víko mixéru

by mělo být odnímatelné a zároveň by mělo obsahovat malý otvor, kterým budete moci do směsi uvnitř

sypat další suroviny, aniž byste museli mixér vypnout či celé víko sundat.

14 | Výběr mixéru a jeho využití

Je užitečné obstarat si mixér s nádobou vyrobenou z nerozbitného plastu, který neobsahuje škodlivý

bisfenol A (BPA) a je odolný proti poškrábání. Skleněné nádoby jsou dobré, ale bývají velmi těžké a snadněji

se rozbijí. Nádoby vyrobené z levného plastu zase většinou obsahují BPA a snadno se poškrábou či zakalí.

Pokud se chystáte koupit jednodušší model, doporučuji spíše skleněnou nádobu.

ČEPELE MIXÉRU. Měly by být velké, silné a ve správném úhlu. Při vyprazdňování nádoby či míchání

jejího obsahu používejte dřevěnou lžíci či měkkou silikonovou stěrku, abyste čepele nepoškodili.

Zásadně do mixéru nevkládejte nic kovového.

PĚCHOVADLO. Dobré mixéry se prodávají spolu s pěchovadlem, které vám umožní manipulovat se

surovinami v nádobě mixéru. Pěchovadlo je navrženo tak, aby do nádoby dobře zapadalo a nepoškodilo

čepele. Dá se použít k zatlačení tvrdších či viskóznějších surovin blíže k čepelím a k odstranění

vzduchových kapes. Nádoby různých mixérů se často liší velikostí, nikdy proto nepoužívejte pro

manipulaci s mixérem pěchovadlo, které k němu nepatří, i když je od stejného výrobce. Vždy si pozorně

přečtěte instrukce a s jakýmikoliv dotazy se obraťte na prodejce. NIKDY se nepokoušejte do mixéru,

který je právě v chodu, něco vkládat, pokud k němu nemáte patřičné pěchovadlo!

OCHRANA PROTI PŘEHŘÁTÍ. Některé mixéry mají zabudovanou ochranu proti přehřátí.

Mixér jednoduše přestane fungovat a budete muset chvíli počkat, než ho budete moci dál používat.

ZÁRUČNÍ LHŮTY. Jde o další aspekt, který je třeba vzít v úvahu. Měla jsem už asi deset mixérů a zhruba

polovina se jich během prvního roku rozbila. Zkontrolujte proto před nákupem mixéru jeho záruční

lhůtu. Obvykle se jedná o dva roky. Moje současné mixéry mají záruku sedm let.

VĚNUJTE MIXÉRU NÁLEŽITOU PÉČI. Pozorně si přečtěte instrukce, a máte-li jakékoli dotazy, obraťte se

na výrobce. Nesprávné zacházení s mixérem vás může připravit o možnost reklamace, takže je třeba se

o něj náležitě starat.

Časté chyby začátečníků:

• Upuštění nádoby mixéru na zem, takže nádoba praskne nebo se rozbije.

• Poškození čepelí během vyškrabávání nádoby ostrým či kovovým náčiním.

• Manipulace s mixérem během chodu.

• Nesprávné nasazení nádoby.

• Odebrání nádoby předtím, než se čepele přestaly točit (přestože motor je již vypnutý).

• Používání ledu či dalších surovin, se kterými si méně výkonný typ mixéru nedokáže poradit.

• Přehřívání motoru.

Co vzít v úvahu při nákupu:

• Cenu.

• Délku záruční lhůty.

• Výkon motoru (alespoň 1000 wattů).

• Počet rychlostních stupňů.

• Přednastavené programy.

Výběr mixéru a jeho využití | 15

• V elikost a tvar nádoby mixéru a materiál, z něhož je vyrobena.

• Konstrukci a tloušťku čepelí.

• Má mixér pěchovadlo a odnímatelné víko?

• Má mixér zabudovanou ochranu před přehřátím?

Všechny recepty uvedené v této knize byly připraveny za použití vysokorychlostních mixérů

Vitamix Pro 750 či Vitamix S-30. Oba jsou prodávány s pěchovadlem, které usnadňuje práci.

Pokud nemáte vysokorychlostní mixér a používáte mražené ovoce, měli byste je nechat trochu rozmrazit a použít o něco více tekutiny, než kolik vyžaduje recept. Máte-li méně výkonný mixér, led raději vynechte. Když se suroviny lepí nebo jen plavou sem a tam, vypněte mixér, setřete smoothie ze stěn nádoby plastovou stěrkou a poté mixér znovu spusťte.

Při přípravě smoothies vždy do nádoby nejprve nalijte tekutinu, pak přidejte měkké, snadno rozdrtitelné přísady, ořechy, semínka a až nakonec mražené ovoce a led. Zapněte pomalý chod a postupně zvyšujte otáčky. Použijte pěchovadlo, je-li třeba. Užijte si to!

+



Byliny a bylinné nálevy | 17

Byliny a bylinné nálevy

„Nechť jídlo je vaším lékem a lék vaší potravou.“

Hippokrates (asi 460–370 př. n. l.)

Byliny jsou nejstaršími léčebnými přípravky

světa. Už před dvěma tisíci lety otec moderní

medicíny Hippokrates vyjmenoval ve svých

lékařských knihách přes dva tisíce léčivých rostlin.

Do Švédska se znalost léčivých bylin a způsobů,

kterými mohou podpořit přirozené schopnosti

organismu odolávat nemocem, dostala především

od mnichů z cizích zemí.

Jasně si pamatuji, že jsem v dětství se svou

milovanou babičkou trávila spoustu času v lesích,

na loukách a na zahradě sbíráním množství

rostlin, které jsme usušené používaly během

zimy. Nejčastěji jsme sbíraly heřmánek, kopřivy,

mátu peprnou, měsíček lékařský, levanduli, lipový

květ, šípkové růže a řebříček. Babička zásadně

neužívala klasické léky, protože byla skálopevně

přesvědčena o léčivé moci bylin.

Bylinné nálevy se připravují z jednoho nebo

více druhů sušených bylin (z listů, květů, větviček,

semínek a/nebo kořenů), z koření a ovoce. Nálevy

lze okořenit přírodními ochucovadly, například

citrusovou kůrou, různými bobulemi, kousky

ovoce nebo kořením. Mohou obsahovat určité

množství čajových lístků, ale většinu složek musí

tvořit léčivé bylinky. Vždycky si dobře přečtěte

složení uvedené na obalu, abyste si mohli být

jisti, že si pořizujete „stoprocentní“ bylinný nálev,

a vždy si vybírejte bio suroviny. Na trhu se nyní dá

sehnat velké množství bylinných nálevů. Zejména

ayurvédské bylinné směsi jsou chuťově výborné

a zároveň velmi zdravé.

Měli byste dodržovat rozmanitost v bylinných

čajích, které pijete, a užívat jich jen přiměřené

množství, abyste se vyhnuli nežádoucím

vedlejším účinkům. Neexistují žádná obecně

platná pravidla, která by určovala, které konkrétní

byliny má bylinný nálev obsahovat, ze zákona

ovšem v nich nesmí být nic zdraví škodlivého.

U některých bylinných nálevů – zejména těch,

které obsahují kopřivy, řebříček a pampelišky –

byste si po jednom až třech týdnech užívání,

nebo pokud právě podstupujete nějakou léčbu,

měli dát přestávku. Některé byliny mají na lidský

organismus silné účinky, a proto by se před

jejich konzumací měli všichni lidé užívající léky

a těhotné ženy poradit s lékařem.

Při nákupu bylin se řiďte jejich latinskými názvy

(zejména pokud nakupujete v zahraničí), protože

užívání místních jmen může vést k řadě záměn

a omylů s potenciálně vážnými důsledky.

Bylinné nálevy, ať horké, či studené, tvoří

výborný základ pro smoothies. Mezi mé zvláštní

oblíbence patří heřmánkový, pampeliškový,

kopřivový a šípkový odvar. Někdy také používám

bílý, zelený nebo jasmínový čaj. Lze použít i černý

čaj – jen mějte na paměti, že obsahuje thein,

což je jen jiný název pro kofein.

Pro posílení účinků smoothie můžete bylinný

nálev nahradit přímo sušenými drcenými bylinami

(vlastnoručně namletými například v mlýnku

na kávu), které potom organismus vstřebá jako

potravinu.

Sbírání a sušení

Sbírejte bylinky pokud možno za slunečného

počasí, protože v tu dobu obsahují nejvyšší

množství účinných látek. Měly by být zcela suché,

nechoďte tedy na ně po dešti. Trhejte jen ty

rostliny, které rostou alespoň devadesát metrů

od nejbližší silnice nebo od postřikové oblasti.

Vkládejte je přímo do košíku nebo do papírového sáčku; nepoužívejte plastové sáčky, protože bylinky se v nich mohou rychle zapařit a následně zplesnivět.

Pro maximální účinnost by se listy měly sbírat

předtím, než bylina vykvete; květy by se měly

sbírat, jakmile se objeví; bobule a plody by se

měly sbírat zralé. Kořeny by se měly vyrývat buď

před jarním růstem, nebo na podzim, když už

rostlina uvadla.

Neriskujte – pokud si nějakou rostlinou nejste

naprosto jisti, nesbírejte ji.

Květy dejte bezprostředně po sběru sušit

na suché, vzdušné a teplé místo, ale nevystavujte

je přímému slunci, protože to způsobuje rozklad

účinných složek. Já k sušení bylin, bobulí, ovoce,

koření, hub a dalších potravin používám sušičku

Excalibur. Můžete také využít horkovzdušnou

troubu nastavenou na 40 °C.

Příprava

Použijte 1–2 lžičky sušených bylin na jeden hrnek

vroucí vody (používáte-li čerstvé bylinky, dejte jich

dvojnásobnou dávku). Přikryjte poklicí a nechte

louhovat 5–10 minut (podle velikosti listů).

Byliny pro přípravu nálevů

Bazalka posvátná (Ocimum tenuiflorum)

Bedrník anýz (Pimpinella anisum)

Bez černý (Sambucus nigra)

Bříza (rod Betula)

Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis) –

pro přípravu maté

Čaga houba neboli rezavec šikmý (Inonotus

obliquus)

Čajovec kapský (Aspalathus linearis) –

pro přípravu čaje rooibos

Echinacea neboli třapatka nachová (Echinacea

purpurea)

Eukalyptus neboli blahovičník kulatoplodý

(Eucalyptus globulus)

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný (Ginkgo

biloba)

Heřmánek (Matricaria chamomilla)

Ibišek (Hibiscus)

Kmín kořenný (Carum carvi)

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa)

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)

Lípa malolistá (Tilia cordata)

Maliník obecný (Rubus idaeus)

Máta peprná (Mentha piperita)

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus)

Pampeliška neboli smetánka lékařská (Taraxacum

officinale)

Pomerančovník čínský (Citrus sinensis)

Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Pukléřka islandská (Cetraria islandica)

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šípková růže (Rosa canina)

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Tymián neboli mateřídouška obecná (Thymus

vulgaris)

Verbena citronová (Lippia citriodora)

Vrbovka malokvětá (Epilobium parviflorum)

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)

Zlatobýl celík (Solidago virgaurea)

Ženšen pravý (Panax ginseng) 18 | Byliny a bylinné nálevy



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist