načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Sladkosti a slanosti -- Maminčiny recepty – Lenka Sedlářová

Sladkosti a slanosti -- Maminčiny recepty
-12%
sleva

Kniha: Sladkosti a slanosti
Autor: Lenka Sedlářová
Podtitul: Maminčiny recepty

– Dáte si ke kávě rádi sladký koláč nebo zákusek? Nebo vás více láká sklenka vína a k zakousnutí něco slaného? Ať patříte do první nebo druhé skupiny, tato kniha je tu právě pro vás - obsahuje totiž spoustu receptů na sladké i slané pečení. ... (celý popis)
Titul je na partnerském skladu >20ks - doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  279 Kč 246
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
8,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2% 100%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Rubico
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 153
Rozměr: 248,0x172,0x17,0 mm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: První vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Hmotnost: 0,623kg
Jazyk: česky
Vazba: Pevná s přebalem lesklá
Datum vydání: 201804
ISBN: 978-80-7346-231-4
EAN: 9788073462314
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Dáte si ke kávě rádi sladký koláč nebo zákusek? Nebo vás více láká sklenka vína a k zakousnutí něco slaného? Ať patříte do první nebo druhé skupiny, tato kniha je tu právě pro vás - obsahuje totiž spoustu receptů na sladké i slané pečení.

Svůj recept zde najdou úplní začátečníci i pokročilí kuchaři. Všechny recepty jsou autorkou vlastnoručně vyzkoušené, pokrmy ochutnané a výsledné dobroty lze doporučit všem labužníkům. V ingrediencích nenajdete žádné exotické suroviny. Vše, co potřebujete k přípravě dobrot, nakoupíte v nejbližším supermarketu.

Každý recept je doplněn fotografií, abyste se mohli rozhodnout, jestli je právě tato pochoutka pro vás ta pravá.

(maminčiny recepty)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Lenka Sedlářová - další tituly autora:
Maminčiny recepty Hravě a zdravě Maminčiny recepty Hravě a zdravě
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Buchty a koláče z kynutého těstaSladkosti44 45

Kakaové hřebeny

Ingredience

těsto:

• 280 ml mléka

• 2 lžičky medu

• 2 vejce, větší špetka soli

• 160 g krystalového cukru

• 120 g másla nebo hery

• 700 g hladké mouky

• 40 g čerstvého droždí

dále:

• kousek másla

• kakao

• moučkový cukr

• vejce na potření

Postup

XX Do trochy teplého mléka nasypeme část

cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít

kvásek.

XX Do mísy přesejeme mouku, osolíme, přidá

me zbytek cukru, mléka, rozpuštěný vlažný

tuk, med a kvásek. Vypracujeme hladké těsto

a necháme nakynout.

XX Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny.

XX Každou polovinu rozválíme na tenký čtverec

nebo obdélník.

XX Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme

přes sítko kakaovým práškem a pak moučko

vým cukrem.

XX Posypanou placku přeložíme na poloviny

posypem dovnitř. Horní stranu opět potřeme

máslem, posypeme kakaem a cukrem a zno

vu přeložíme na poloviny. Zlehka přejedeme

válečkem.

XX Vzniklý pás rozkrájíme na proužky. Každý

z jedné strany nakrájíme (nedokrojíme) na

několik úzkých pásků a uložíme na plech

vyložený papírem na pečení. Při pokládání

trošku prohneme.

XX Na plechu necháme chvíli kynout, potřeme

rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté

trouby. Upečeme dozlatova (190 °C, 15

minut).

XX Hotové můžeme pocukrovat.

Estonský kringel

Ingredience

těsto:

• 250 ml mléka

• 2 žloutky

• 50 g rozpuštěného másla

• 1 lžíce cukru

• 1 lžička soli

• 600 g hladké mouky

• 40 g čerstvého droždí

náplň:

• 10 lžic cukru krupice

• 3 lžičky skořice

• 100 g změklého másla

Postup

XX Do poloviny vlažného mléka nasypeme cukr,

rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

XX Do mísy přesejeme mouku, osolíme, při

dáme kvásek, zbytek mléka, žloutky, máslo

a vypracujeme hladké těsto. Necháme je

v teple nakynout.

XX Cukr smícháme se skořicí.

XX Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Kaž

dou polovinu rozválíme na obdélník tlustý

1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou

změklého másla a posypeme polovinou

směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolu

jeme jako roládu.

XX Ostrým nožem rozkrojíme po délce na polo

viny a ty pak zamotáme dohromady. Z ple

tence zformujeme věneček a přeneseme ho

na plech vyložený papírem na pečení.

XX Necháme ještě chvíli kynout a pak upečeme

dozlatova (180 °C, 20 minut).

XX Před podáváním poprášíme moučkovým

cukrem.

Františky

Ingredience

těsto:

• 400 g polohrubé mouky

• 21 g čerstvého droždí

• 200 ml vlažného mléka

• 40 g cukru

• 70 g změklého másla

• 1/4 lžičky soli

• 2 lžičky skořice

náplň:

• 100 g změklého másla

• 70 g cukru, 1 lžíce skořice

dále:

• mouka na vál, 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

XX Do mouky vyhloubíme důlek a rozdrobíme

do něj droždí. Přilijeme trochu mléka, přisy

peme cukr a necháme asi 10 minut vzejít.

Přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto.

Necháme 20 minut vykynout.

XX Těsto vyválíme na pomoučené ploše na

obdélník velikosti asi 30 x 70 cm.

XX Smícháme přísady do náplně a natřeme na

těsto. Z delší strany srolujeme, roládu nakrájí

me na plátky asi 5 cm široké a střed každého

stlačíme rukojetí nože. Františky klademe na

plech vyložený papírem na pečení a ne

cháme ještě asi 10 minut v klidu přikryté

utěrkou.

XX Potom je potřeme vejcem a upečeme ve

vyhřáté troubě (225 °C, asi 12 minut).


ZákuskySladkosti82 83

Pudinkové BeBe řezy

Ingredience

• 2 balíčky světlých a 2 balíčky kakaových

Be-Be sušenek

• 1 l mléka

• 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku

• 5 lžic krystalového cukru

• 250 ml smetany ke šlehání

• 2 kelímky (á 200 ml) zakysané smetany

• 2 sáčky vanilkového cukru

• 80 g hořké čokolády

Postup

XX Dno hlubšího plechu vyložíme světlými

sušenkami.

XX Z mléka, pudinkových prášků a krystalového

cukru uvaříme hustý pudink. Ještě horký

rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na sušenky.

XX Povrch pudinku poklademe kakaovými

sušenkami. Necháme vychladnout.

XX Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do

tuha. Vmícháme zakysanou smetanu a tento

krém rozetřeme na hnědé sušenky.

XX Čokoládu nastrouháme a moučník jí rovno

měrně posypeme.

XX V ledničce necháme uležet do příštího dne.

Pudinkové kostky

Ingredience

těsto:

• 4 sáčky kakaového pudinku

• 1 prášek do pečiva

• 200 g moučkového cukru

• 4 vejce

• 1 lžíce rumu

• 200 ml oleje

krém:

• 250 g másla

• 200 g moučkového cukru

• 500 g měkkého tvarohu

dále:

• 50–100 g čokolády

Postup

XX Pudinkové prášky smícháme s prosátým

cukrem a práškem do pečiva.

XX Přidáme vejce, rum, olej a důkladně promí

cháme.

XX Těsto nalijeme na hlubší vymazaný a hrubou

moukou vysypaný plech.

XX Pečeme asi 20 minut při 200 °C. Necháme

vychladnout.

Krém:

XX Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně

vešleháme tvaroh.

XX Vyšleháme do hladkého krému. Krém

rozetřeme na vychladlý korpus a hustě posy

peme strouhanou čokoládou.

XX Dáme ztuhnout do ledničky. Po vychlazení

nakrájíme na kostky.

Řezy nescafé

Ingredience

těsto:

• 300 g polohrubé mouky

• 1 prášek do pečiva

• 150 g cukru krupice

• 1 lžíce nescafé (prášek)

• 2 lžíce kakaového prášku

• 2 vejce

• 250 ml mléka

• 3 lžíce oleje

• 2 lžíce rumu

• 100 g rozpuštěné vlažné hery

poleva:

• 200–300 g zakysané smetany

• 200 g hořké čokolády

dále:

• marmeláda

• 500 ml smetany ke šlehání

• 1 ztužovač šlehačky (smetafix)

• 1 vanilkový cukr

• čokoládová kávová zrna (nejsou nutná)

Postup

XX V míse smícháme všechny sypké suroviny.

Přidáme všechno ostatní a dobře vymícháme

dohladka. Těsto nalijeme na plech vyložený

papírem na pečení a upečeme (190 °C, cca

10 minut).

XX Vychladlý moučník potřeme tenkou vrstvou

marmelády.

XX Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni

a vmícháme k ní zakysanou smetanu (po

kojové teploty). Tuto polevu rozetřeme na

marmeládu. Dáme ztuhnout do ledničky.

XX Smetanu se ztužovačem a vanilkovým

cukrem ušleháme dotuha a rozetřeme na

ztuhlou polevu.

XX Po vychlazení nakrájíme na kostky, případně

libovolně dozdobíme.

Čínský dort

Ingredience

• 12 bílků (360–380 g)

• špetka soli

• 280 g moučkového cukru

• 80 g polohrubé mouky

• 4 lžíce kakaa

• 1 l smetany ke šlehání

• 2 sáčky vanilkového cukru

Postup

XX Den předem přivedeme smetanu k varu,

necháme povařit asi půl minuty a odstavíme.

Po vychladnutí uložíme do ledničky.

XX Nejdříve si připravíme 4 kusy papíru na pe

čení velikosti plechu. Dva plechy vymažeme

lehce olejem, potřeme i všechny 4 papíry.

XX Bílky se špetkou soli ušleháme na pevný

sníh. Přisypeme moučkový cukr a došleháme

dotuha.

XX Vařečkou vmícháme mouku prosátou s kakaem.

XX Na každý pomaštěný papír rozetřeme čtvrti

nu těsta a postupně upečeme 15–20 minut

při 180 °C.

XX Při vytahování z trouby je placka měkká, ale

rychle ztvrdne. Proto ji ihned po vytažení

podélně rozřízneme. Vychladlé placky jsou

zcela tvrdé a velmi křehké.

XX Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem

dotuha.

XX Z upečených plátů sloupneme papír. Po

stupně je potíráme tenkou vrstvou šlehačky

a skládáme na sebe. Pokud se nám placka

při manipulaci rozláme, nevadí, poskládáme

ji na šlehačku jako puzzle. Když šlehačka

zbude, můžeme potřít i boky moučníku.

XX Uložíme do ledničky minimálně na hodinu

(tolik stačí ke změknutí upečených plátů).

XX Před podáváním nakrájíme moučník na řezy

a povrch poprášíme kakaem.


K pivu a vínuSlanosti150 151

Konopné tyčky

Ingredience

těsto:

• 1 hrnek mléka

• 0,25 hrnku oleje

• 1 žloutek

• 2 lžičky soli

• 2,5 hrnku polohrubé mouky

• 40 g čerstvého droždí

• 3 lžičky konopného semínka

na povrch:

• 1 bílek

• 3–4 lžičky konopného semínka

• 2 lžičky mletého chilli

Postup

XX Z uvedených surovin vypracujeme měkké

těsto. Nenecháváme kynout.

XX Těsto rozdělíme na 32 přibližně stejných

kousků. Z každého uválíme dlouhý váleček

a položíme na plech s papírem na pečení.

XX Bílek trochu rozšleháme vidličkou, semínka

promícháme s chilli.

XX Na plechu tyčinky potřeme bílkem a posype

me kořeněnými semínky.

XX Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a peče

me 15–20 minut do zezlátnutí.

Lístkové roládky

Ingredience

• listové těsto

• anglická slanina

• tvrdý sýr

• sterilované okurky

• hořčice

• kečup

• vejce na potření

• sezamová semínka

Postup

XX Těsto rozválíme na pomoučeném vále na

tenko. Rozkrájíme na obdélníky. Každý lehce

potřeme hořčicí nebo kečupem (není nutné),

položíme na něj plátek slaniny, posypeme

strouhaným sýrem, položíme kousek okurky

a srolujeme. Klademe na plech vyložený

papírem na pečení, povrch potřeme rozšle

haným vajíčkem a posypeme semínky. Do

závitku můžeme zabalit i jiné pochutiny, co

má kdo rád.

Minipizzy

Ingredience

těsto:

• 100 ml vody

• 80 ml oleje

• 1 lžička soli

• 1 lžička cukru

• 300 g hladké mouky

• 30 g čerstvého droždí

náplň:

• 3 lžíce rajského protlaku

• 2 stroužky česneku

• 150 g šunky nebo šunkového salámu

• 3 rajčata

• 150 g mozzarelly

• koření na pizzu

• sušené oregano

• čerstvá bazalka

Postup

XX Z uvedených surovin zpracujeme těsto.

Necháme vykynout.

XX Nakynuté těsto rozválíme na tloušťku

2–3 mm, vykrájíme kolečka a naskládáme

na plech vyložený papírem na pečení.

XX Každé kolečko potřeme protlakem smícha

ným s rozmačkaným česnekem a lehce

posypeme kořením na pizzu. Obložíme šun

kou, kolečkem rajčete, kouskem mozzarelly

a posypeme oreganem.

XX Ve vyhřáté troubě upečeme (210 °C, 10–15

minut).

XX Před podáváním ozdobíme lístky čerstvé

bazalky.

„Rovenšťanské žaby“

Ingredience

těsto:

• 500 g polohrubé mouky

• 300 ml mléka

• 30 g másla

• 30g droždí

• 1 lžička cukru

• špetka soli

náplň:

• 125 g másla

• 125 g sýru Lučina

• 3 stroužky česneku

• sůl

dále:

• 1 vejce na potření

• sezamové semínko

• 3–4 nožičky klobásy

• petrželová nať

Postup

XX V troše vlažného mléka rozmícháme cukr,

droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy

nasypeme mouku, osolíme, přidáme rozpuš

těné máslo, zbytek mléka, kvásek a vypra

cujeme hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou

a necháme nakynout.

XX Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku 1,5 cm

a vykrájíme kolečka o průměru 3–3,5 cm. Na

skládáme je na plechy vyložené papírem na

pečení, každé kolečko potřeme rozšlehaným

vejcem a posypeme sezamem. Na plechu

necháme ještě asi 10 minut kynout a vložíme

do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme do

zezlátnutí asi 15 minut.

XX Upečené a vychladlé bochánky rozkrojíme

vodorovně do 2/3. Uvnitř je namažeme

náplní, vložíme kolečko klobásy a kousek

petrželové natě.

Náplň:

XX Máslo utřeme se sýrem a prolisovaným čes

nekem, podle chuti dosolíme.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.