načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Rok ve Svatojánu - Eva Francová

Rok ve Svatojánu
-14%
sleva

Kniha: Rok ve Svatojánu
Autor:

Čtyři roční období očima Evy Francové – autorky úspěšných Kuchařek ze Svatojánu. Prožijte neobyčejný rok s Evou Francovou, oblíbenou Kuchařkou ze Svatojánu! Naučíte se ...
Titul je skladem >5ks - odesíláme ihned
Ihned také k odběru: Ostrava; Brno
Vaše cena s DPH:  399 Kč 343
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,4
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017-09-05
Počet stran: 352
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: 345 stran : ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vydání první
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
Umístění v žebříčku: 215. nejprodávanější kniha za poslední měsíc
Doporučená novinka pro týden: 2017-36
ISBN: 9788026709220
EAN: 9788026709220
Ukázka: » zobrazit ukázku
Literární ceny
Kniha byla nominována na literární cenu "Cena Český Bestseller - 2017 - Zdraví a životní styl".
Více informací o prestižních literárních oceněních lze nalézt na stránce » literární ceny.
Popis

Čtyři roční období očima Evy Francové – autorky úspěšných Kuchařek ze Svatojánu. Prožijte neobyčejný rok s Evou Francovou, oblíbenou Kuchařkou ze Svatojánu! Naučíte se připravovat chutná a zdravá jídla podle netradičních receptů. Seznámíte se s prastarými zvyky a rituály, které můžete dělat při slunovratu, rovnodennosti nebo na Hromnice. A poznáte zázračné účinky bylin, jejich použití při domácím léčení, v kuchyni a také v přívětivé domácí magii. Souzněním s přírodou, zvířaty i celou zemí získáte pocit harmonie a spokojenosti.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Eva Francová - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Rok ve Svatojánu" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky
Ze lí zelé stlučené rány svým flastrováním hojie Nu ano, zelí je zelenina z čeledi brukvovitých, ale má tolik pozitivních účinků na naše zdraví, že se dá bez zaváhání zařadit mezi léčivé byliny. Neméně dobrým důvodem pro zařazení zelí mezi byliny je to, že je seženete vždy a všude a  může tak být po ruce, kdykoliv je třeba. Obsahuje řadu vitaminů, minerálů, enzymů, organických kyselin a mnohé další prospěšné látky. Rozhodně neprohloupíme, když budeme jíst zelí co nejčastěji, přednostně syrové jako salát či kvašené. Léčba zelím nepředstavuje pro organismus žádnou zátěž, abychom pocítili negativní účinky, museli bychom sníst kilo zelí denně a to se asi málokomu podaří. Už staří Římané znali zelí jako chutnou zeleninu, kterou používali i proti různým neduhům. Zelí zmiňuje jako léčivku také Jan Černý ve své Knieze lékarské, kteráž slove Herbář aneb zelinář: „Zelé stlučené rány svým fl astrováním hojie, hlízy tvrdé měkčie. Taťkové naši ne vždy své děti kaší, ale zelíčkem krmili, aby spěšnějí chodily.“ Matthioli chválí zelí také: „Po jídle kdož by ho požíval, obtižení opilské rozhání a vínu škoditi nedopouští.“ Starý recept na chrapot a unavené hlasivky radí rozkousat zelný list a spolknout pouze šťávu z něho, a to několikrát denně. Už staří Římané znali zelí jako chutnou zeleninu, kterou používali i proti různým neduhům. Zelí zmiňuje jako léčivku také Jan Černý ve své aneb zelinář: „Zelé stlučené rány svým fl astrováním hojie, hlízy tvrdé měkčie. Taťkové naši ne vždy své děti kaší, ale zelíčkem krmili, aby spěšnějí chodily.“ Matthioli chválí zelí také: „Po jídle kdož by ho požíval, obtižení opilské rozhání 309  ,     • choroby žlučníku a žlučových cest • jaterní choroby • vředy žaludku a dvanácterníku (125 ml šťávy čtyřikrát denně po dobu čtyř a šesti týdnů) • zánětlivé onemocnění žaludku a dvanácterníku • zánětlivé nemoci střev • posílení činnosti sleziny • avitaminóza • antisklerotikum • kožní choroby • detoxikace ledvin a jater • chudokrevnost, křeče a zácpa (ve formě kvašeného zelí) • špatná kondice pokožky a slabý zrak • posílení imunitního systému • střevní parazité • obezita • stres • vysoká hladina cholesterolu • cukrovka (kvašené zelí)      (naklepaných a použitých jako zábal) • popáleniny (ve formě zábalu z rozemletých listů smíchaných s vaječným bílkem) • vředy • křečové žíly • zánět prsu Vhodné p� žití zelí 310 • zhnisané rány • akné • ekzémy • furunkly a karbunkly • revmatismus a dna (včetně vnitřní léčby) • revmatoidní artritida (ve formě čerstvých listů osmahnutých na oleji nebo rozžehlených mezi dvěma kusy plátna, včetně užívání čerstvé zelné šťávy) • modřiny a pohmožděniny • zhnisané rány • akné • ekzémy • furunkly a karbunkly • revmatismus a dna (včetně vnitřní léčby) • revmatoidní artritida (ve formě čerstvých listů osmahnutých na oleji nebo rozžehlených mezi dvěma kusy plátna, včetně užívání čerstvé zelné šťávy) • modřiny a pohmožděniny listů osmahnutých na oleji nebo rozžehlených 311 To ujeďál každej horák, kde co roste, a v každý chalpě bylo dycky nasušený v plátěnejch pytlíkách, co visej na bille nad kamnoucem, vonný mařinky, arniky, vopichu, šlakovýho kolečka, chlapice, sválniku a dalšího ušelijaký - ho bejlí, třeba hořce, zeměžluč, kejchavice, mátový koření, potoční koření, záuraťový, tisíczlatý, svatýho Jána oděvy, čertův čmár i Áromova brada. Nejni na líky, co dala Bóží příroda. Drobet lípovýho kjetu a valdmajstru eště žánnýho nesložilo hrobařoj na lopatu. A práuje vobráceně, horský bejlí umí porychtovať takovej truňk, že se po něm hned kale dejchá, a dyž je prpou canej šrotouník, tak na to je hlauně tisíczlatý koření. A na kašel je ka lej pampeliškovej med. To sou jarní pampelišky cukrem posypaný, do země na slunci na půl flašky zakopaný, než doroste měsíc a vycouvá, ty pak maj tu pravou echtovní sílu. Po horským bejlí se udělá každýmu kale. A sušený je dobrý i v traňku, třeba takovej puškvorec nebo zázvor šmakuje víc v puškvorcový nebo zázvorový, jak strouhaný. Horský bejlí je něhdy kalejší než deset dochtorů v Jablonečku... Jiří Marhold, Krkonošská kuchařka 312 313 Počátek nového roku se v různých kulturách počítal a počítá různě, tento svátek nemá tedy souvislost s přírodními cykly, přesto se o něm ale chci zmínit. Slavit příchod nového roku hlukem je opravdu tradiční věc. Lidé tloukli do kovadlin, hlasitě zpívali a hra na hudební nástroje byla co nejhlasitější proto, aby zahnala démony a zabránila jim škodit v nadcházejícím roce. Zvyk dělat kravál a binec s pomocí pochybných rachejtlí asijské provenience je ale nový a dnes už na něj většina lidí pohlíží s despektem jako na opilství na veřejnosti. Můžeme oslavit příchod nového roku i kultivovaným způsobem, aniž bychom současně ubližovali domácím i volně žijícím zvířatům, ptákům a rybám, otravovali vzduch jedovatými látkami, chemikáliemi a těžkými kovy, jejichž obrovské množství během jediné noci vypustíme do vzduchu. Řešením by mohly být silvestrovské oslavy s profesionálně připraveným ohňostrojem pořádané městy a obcemi. Randál by trval pět nebo deset minut, bylo by to bezpečné, mnohem hezčí a k přírodě milosrdnější. Soukromé rachejtle by nebyly povolené, stejně jak je tomu v  některých městech už teď. Nebo co místo toho podpořit skvělé české zvonaře a na oslavu příchodu nového roku si pořádně zazvonit? Oslavy n� ého roku 314 315


       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist