načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Rok ve Svatojánu - Eva Francová

Rok ve Svatojánu
-16%
sleva

Kniha: Rok ve Svatojánu
Autor:

Čtyři roční období očima Evy Francové – autorky úspěšných Kuchařek ze Svatojánu. Prožijte neobyčejný rok s Evou Francovou, oblíbenou Kuchařkou ze Svatojánu! Naučíte se ... (celý popis)
Titul je skladem >3ks - odesíláme ihned
Ihned také k odběru: Ostrava; Brno
Vaše cena s DPH:  399 Kč 335
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017-09-05
Počet stran: 352
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: 345 stran : ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vydání první
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
Doporučená novinka pro týden: 2017-36
ISBN: 9788026709220
EAN: 9788026709220
Ukázka: » zobrazit ukázku
Literární ceny
Kniha byla nominována na literární cenu "Cena Český Bestseller - 2017 - Zdraví a životní styl".
Více informací o prestižních literárních oceněních lze nalézt na stránce » literární ceny.
Popis / resumé

Kniha přináší stručné informace o vybraných bylinách, jaké mají účinky a jak je nejvhodněji použít při léčení (u některých bylin je i návod na přípravu oleje, tinktury apod.). Byliny jsou seskupeny podle ročního období a na konci kapitoly jsou vždy recepty, které obsahují zmíněné byliny. Přehled léčivých bylin, který je doplněný recepty.

Popis nakladatele

Čtyři roční období očima Evy Francové – autorky úspěšných Kuchařek ze Svatojánu. Prožijte neobyčejný rok s Evou Francovou, oblíbenou Kuchařkou ze Svatojánu! Naučíte se připravovat chutná a zdravá jídla podle netradičních receptů. Seznámíte se s prastarými zvyky a rituály, které můžete dělat při slunovratu, rovnodennosti nebo na Hromnice. A poznáte zázračné účinky bylin, jejich použití při domácím léčení, v kuchyni a také v přívětivé domácí magii. Souzněním s přírodou, zvířaty i celou zemí získáte pocit harmonie a spokojenosti.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Eva Francová - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Rok ve Svatojánu" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Ze lí

zelé stlučené rány svým flastrováním hojie


Nu ano, zelí je zelenina z čeledi brukvovitých, ale má tolik

pozitivních účinků na naše zdraví, že se dá bez zaváhání

zařadit mezi léčivé byliny. Neméně dobrým důvodem pro

zařazení zelí mezi byliny je to, že je seženete vždy a všude

a  může tak být po ruce, kdykoliv je třeba. Obsahuje řadu

vitaminů, minerálů, enzymů, organických kyselin amno

hé další prospěšné látky. Rozhodně neprohloupíme, když

budeme jíst zelí co nejčastěji, přednostně syrové jako salát

či kvašené.

Léčba zelím nepředstavuje pro organismus žádnou

zátěž, abychom pocítili negativní účinky, museli bychom

sníst kilo zelí denně a to se asi málokomu podaří.

Už staří Římané znali zelí jako chutnou zeleninu, kterou

používali i proti různým neduhům. Zelí zmiňuje jako léčivku

také Jan Černý ve své Knieze lékarské, kteráž slove Herbář

aneb zelinář: „Zelé stlučené rány svým fl astrováním hojie,

hlízy tvrdé měkčie. Taťkové naši ne vždy své děti kaší, ale

zelíčkem krmili, aby spěšnějí chodily.“ Matthioli chválí zelí

také: „Po jídle kdož by ho požíval, obtižení opilské rozhání

a vínu škoditi nedopouští.“ Starý recept na chrapot auna

vené hlasivky radí rozkousat zelný list a spolknout pouze

šťávu z něho, a to několikrát denně.

Už staří Římané znali zelí jako chutnou zeleninu, kterou

používali i proti různým neduhům. Zelí zmiňuje jako léčivku

také Jan Černý ve své

aneb zelinář: „Zelé stlučené rány svým fl astrováním hojie,

hlízy tvrdé měkčie. Taťkové naši ne vždy své děti kaší, ale

zelíčkem krmili, aby spěšnějí chodily.“ Matthioli chválí zelí

také: „Po jídle kdož by ho požíval, obtižení opilské rozhání

309


 ,    

• choroby žlučníku a žlučových cest

• jaterní choroby

• vředy žaludku a dvanácterníku (125 ml šťávy

čtyřikrát denně po dobu čtyř a šesti týdnů) • zánětlivé onemocnění žaludku a dvanácterníku • zánětlivé nemoci střev • posílení činnosti sleziny • avitaminóza • antisklerotikum • kožní choroby • detoxikace ledvin a jater • chudokrevnost, křeče a zácpa (ve formě

kvašeného zelí) • špatná kondice pokožky a slabý zrak • posílení imunitního systému • střevní parazité • obezita • stres • vysoká hladina cholesterolu • cukrovka (kvašené zelí)

    

(naklepaných a použitých jako zábal)

• popáleniny (ve formě zábalu z rozemletých listů

smíchaných s vaječným bílkem) • vředy • křečové žíly • zánět prsu

Vhodné p žití zelí

310


• zhnisané rány

• akné

• ekzémy

• furunkly a karbunkly

• revmatismus a dna (včetně vnitřní léčby)

• revmatoidní artritida (ve formě čerstvých

listů osmahnutých na oleji nebo rozžehlených

mezi dvěma kusy plátna, včetně užívání

čerstvé zelné šťávy) • modřiny a pohmožděniny • zhnisané rány • akné • ekzémy • furunkly a karbunkly • revmatismus a dna (včetně vnitřní léčby) • revmatoidní artritida (ve formě čerstvých

listů osmahnutých na oleji nebo rozžehlených

mezi dvěma kusy plátna, včetně užívání

čerstvé zelné šťávy) • modřiny a pohmožděniny

listů osmahnutých na oleji nebo rozžehlených

311


To ujeďál každej horák, kde co roste, a v každý chalpě bylo dycky nasušený

v plátěnejch pytlíkách, co visej na bille nad kamnoucem, vonný mařinky,

arniky, vopichu, šlakovýho kolečka, chlapice, sválniku a dalšíhoušelijaký

ho bejlí, třeba hořce, zeměžluč, kejchavice, mátový koření, potoční koření,

záuraťový, tisíczlatý, svatýho Jána oděvy, čertův čmár i Áromova brada.

Nejni na líky, co dala Bóží příroda. Drobet lípovýho kjetu a valdmajstru

eště žánnýho nesložilo hrobařoj na lopatu. A práuje vobráceně, horský bejlí

umí porychtovať takovej truňk, že se po něm hned kale dejchá, a dyž je

prpou canej šrotouník, tak na to je hlauně tisíczlatý koření. A na kašel je ka lej

pampeliškovej med. To sou jarní pampelišky cukrem posypaný, do země na

slunci na půl flašky zakopaný, než doroste měsíc a vycouvá, ty pak maj tu

pravou echtovní sílu. Po horským bejlí se udělá každýmu kale. A sušený je

dobrý i v traňku, třeba takovej puškvorec nebo zázvor šmakuje vícv puškvor

cový nebo zázvorový, jak strouhaný. Horský bejlí je něhdy kalejší než deset

dochtorů v Jablonečku...

Jiří Marhold, Krkonošská kuchařka

312


313


Počátek nového roku se v různých kulturách počítal a počítá

různě, tento svátek nemá tedy souvislost s přírodními cykly,

přesto se o něm ale chci zmínit.

Slavit příchod nového roku hlukem je opravdutra

diční věc. Lidé tloukli do kovadlin, hlasitě zpívali a hra na

hudební nástroje byla co nejhlasitější proto, aby zahnala

démony a zabránila jim škodit v nadcházejícím roce. Zvyk

dělat kravál a binec s pomocí pochybných rachejtlí asijské

provenience je ale nový a dnes už na něj většina lidí pohlíží

s despektem jako na opilství na veřejnosti. Můžeme oslavit

příchod nového roku i kultivovaným způsobem, aniž by

chom současně ubližovali domácím i volně žijícím zvířatům,

ptákům a rybám, otravovali vzduch jedovatými látkami,

chemikáliemi a těžkými kovy, jejichž obrovské množství

během jediné noci vypustíme do vzduchu.

Řešením by mohly být silvestrovské oslavy s profesionálně

připraveným ohňostrojem pořádané městy a obcemi. Randál

by trval pět nebo deset minut, bylo by to bezpečné, mnohem

hezčí a k přírodě milosrdnější. Soukromé rachejtle by nebyly

povolené, stejně jak je tomu v  některých městech už teď.

Nebo co místo toho podpořit skvělé české zvonaře a na oslavu

příchodu nového roku si pořádně zazvonit?

Oslavy n ého roku

314


315




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist