načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Rajčata na 170 způsobů - Karina Havlů

Rajčata na 170 způsobů
-7%
sleva

Kniha: Rajčata na 170 způsobů
Autor:

Rajčata patří mezi jednu z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších zelenin. A přitom v Evropě se objevila až v 16. století, ale v té době byla považována za jedovatou rostlinu. Jinak pocházejí z Jižní ... (celý popis)
Kniha teď bohužel není dostupná.

»hlídat dostupnost


hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: VYŠEHRAD
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 12.6.2009
Počet stran: 112
Rozměr: 145X200
Úprava: 123 stran, 8 stran barev. obr. příl. : ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
ISBN: 978-80-7021-992-8
EAN: 9788070219928
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Rajčata patří mezi jednu z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších zelenin. A přitom v Evropě se objevila až v 16. století, ale v té době byla považována za jedovatou rostlinu. Jinak pocházejí z Jižní Ameriky. Jsou zdrojem vitamínu C, provitaminu A, B1 a PP. Dále obsahují z nerostných látek vápník, draslík, fosfor a železo. Pomáhají předcházet potížím krevního oběhu a podle posledních vědeckých výzkumů pomáhají chránit před rakovinou. Rajčata v syrovém stavu používáme zejména do salátů, či při různých příležitostných pohoštěních. Jsou ale vhodná také pro dušení, zapékání, či smažení. Však stači prolistovat novou kuchařku Kariny Havlů, abychom se dověděli, jak s rajčaty zacházet, jak je nejlépe skladovat, připravovat a nechat se inspirovat 160 recepty, které jsou zaměřeny nejen na česká, ale i světová rajčatová jídla, zejména pak z Itálie, kde autorka již přes dvacet let z části žije.

Předmětná hesla
rajčata (kuchařství)
Související tituly dle názvu:
Což takhle dát si... Rajčata Což takhle dát si... Rajčata
Požárová Lenka
Cena: 188 Kč
Což takhle dát si... rajčata Což takhle dát si... rajčata
Požárová Lenka
Cena: 149 Kč
Karina Garcia - Vyrob si sliz Karina Garcia - Vyrob si sliz
Garcia Karina
Cena: 171 Kč
Mrkev miluje rajčata Mrkev miluje rajčata
Riotteová Louise
Cena: 79 Kč
Zákazníci kupující knihu "Rajčata na 170 způsobů" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

RAJ Č ATA

NA 170 ZPŮSOBŮ

Karina Havlů

170 receptů


© Karina Havlů, 2009

ISBN 978-80 -7021-992-8


Úvod . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Trocha historie nikoho nezabije . . . 8

Rajčata a jejich význam

pro naše zdraví . . . . . . . . . . . . . 9

Nákup rajča t . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Skladování rajčat . . . . . . . . . . . . . 10

Loupaná rajčata . . . . . . . . . . . . . 11

Sušená rajčata . . . . . . . . . . . . . . 11

Sušení v troubě . . . . . . . . . . . . . . 12

Sušení v elektrické sušičce . . . . . . 12

Rajčatové zdobení . . . . . . . . . . . 13

Rajčatový košíček . . . . . . . . . . . . 13

Lotosový květ . . . . . . . . . . . . . . . 14

Rajčata s cibulkovou kytičkou . . . 14

Rajčatová palma . . . . . . . . . . . . . 14

Používání česneku, zelené petrželky

a bazalky v italské kuchyni . . . 15

Méně známé suroviny uvedené

v této kuchařce . . . . . . . . . . . . 16

POLÉVKY

Rajčatová polévka . . . . . . . . . . . . 19

Krémová bramborová polévka

s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Italská zeleninová polévka

(Minestrone) . . . . . . . . . . . . . . 20

Fazolová polévka s rajčaty . . . . . 21

Rajčatová polévka s cizrnou . . . . 22

Rajčatová polévka

s bylinkovými knedlíčky . . . . . 22

Zeleninová polévka

s ovesnými vločkami . . . . . . . 23

Polévka z kapra s rajčaty

na čínský způsob . . . . . . . . . . . 23

Rybí polévka s rajčaty

na francouzský způsob . . . . . . 24

Gazpacho . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Toskánská rajčatová polévka

(Pappa al pomodoro) . . . . . . . . 26

PŘEDKRMY, POHOŠTĚNÍ

Mozzarella s rajčaty

(Insalata caprese) . . . . . . . . . . 27

Opečený chleba po italsku –

bruschetta (čti brusketa) . . . . . 28

Rajčata plněná vaječnou

pomazánkou . . . . . . . . . . . . . . 29

Rajčata plněná sýrovou

pomazánkou s kapary...

a další obměny náplně . . . . . . . 30

Zapečené bagety s hermelínem...

a další obměny se sýrem . . . . . 31

Tortilly s mletým masem . . . . . . . 31

Pita s nivou a rajčaty . . . . . . . . . . 32

Jednohubky z tatarského bifteku

s rajčatovo-mátovou granitou . 32

MASOVÉ POKRMY

Hovězí maso

Roštěnky po uhersku . . . . . . . . . . 33

Roštěnky dušené s bramborami

a zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . 34

Hovězí závitky s rajčaty a kapary 34

Hovězí závitky se sušenými

rajčaty a olivami . . . . . . . . . . . 35

Hovězí plátky po španělsku . . . . . 35

Bifteky s rajčaty v alobalu . . . . . . 36

MaFarský hovězí guláš . . . . . . . . 36

Vepřové maso

Vepřové řízky se zeleninovou

omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Vepřové řízky zapečené

s rajčaty a cibulí . . . . . . . . . . . 38

Vepřové kotlety zapečené s rajčaty 38

3

Obsah


4

Vepřové závitky

se sušenými rajčaty . . . . . . . . . 39

Zapečené masové nudličky

s chlebem a rajčaty . . . . . . . . . 40

Vepřové nudličky s hráškem . . . . 40

Vepřové ragú s fazolkami . . . . . . 41

Vepřové maso s houbami . . . . . . . 41

Vepřové maso na slanině

s bramborami . . . . . . . . . . . . . 42

Vepřová panenka na pepři

s cibulkou . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Masový špíz s rajčaty . . . . . . . . . 42

Telecí maso

Telecí medailonky s hřiby

a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Telecí závitky s rajčaty . . . . . . . . 44

Telecí řízky se sušenými rajčaty

a slaninou . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Mleté maso

Zapečené mleté maso s bramborami

a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Karbanátky se sardelovou pastou

a mozzarellou . . . . . . . . . . . . . 45

Kapustové závitky s masem

a salámem . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Parmské karbanátky . . . . . . . . . . 46

Karbanátky po řecku . . . . . . . . . . 47

Španělské kuličky s rajčaty . . . . . 48

Sekaná se zeleninovou omáčkou . 48

Sekaná po mexicku . . . . . . . . . . . 49

Rychlá večeře

se zapečenou sekanou . . . . . . . 50

DRŮBEŽÍ A KRÁLIČÍ POKRMY

Plněná kuřecí prsa se zeleninou . . 51

Kuře dušené na rajčatech . . . . . . . 52

Kuřecí stehna na bylinkách . . . . . 52

Kuřecí maso dušené s bramborami 53

Kuřecí prsa s křenem v alobalu . . 53

Krůtí medailonky s jogurtovou

omáčkou na rajčatech . . . . . . . 54

Krůtí nudličky

s mraženou zeleninou . . . . . . . 54

Králičí stehna v rajčatové omáčce 55

Králičí nudličky

na koření pěti vůní . . . . . . . . . 55

POKRMY Z RYB

A MOŘSKÝCH PLODŮ

Kapr se žampiony a zeleninou . . . 56

Rybí filé dušené s ratatouille . . . . 56

Rybí filé zapečené s cibulkou

a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . 58

Rybí závitky s roketou . . . . . . . . . 58

Pstruzi v alobalu

s bramborovými pusinkami . . . 59

Rybí špíz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60

Mořská směs v rajčatové omáčce 60

POKRMY S UZENINAMI

Špekáčky s lečem . . . . . . . . . . . . 61

Špekáčkový guláš na pivu . . . . . . 62

Uzeninový guláš po italsku . . . . . 62

Párkový špíz v alobalu . . . . . . . . 63

Lančmít pečený v alobalu . . . . . . 63

Zapečená rajčata s řapíkatým

celerem a uzeným masem . . . . 64

TĚSTOVINY, PIZZY, KOLÁČE

Špagety se syrovými rajčaty

a bazalkou . . . . . . . . . . . . . . . 66

Špagety se syrovými rajčaty,

mozzarellou a kapary . . . . . . . 67

Těstoviny caprese . . . . . . . . . . . . 67

Zuřivé špagety

(Spaghetti all’arrabbiata) . . . . . 68

Těstoviny s houbami . . . . . . . . . . 68

Těstoviny s tuňákem . . . . . . . . . . 69 Těstoviny se zeleninou a sezamem 69 Zapečené těstoviny se šunkou . . . 70 Zapečené špagety s rajčaty

a kozím sýrem . . . . . . . . . . . . 70

Zapečené těstoviny s treskou

a brokolicí . . . . . . . . . . . . . . . 71

Klasické lasagne . . . . . . . . . . . . . 71

Cannelloni se špenátem

v rajčatové omáčce . . . . . . . . . 72

Pizza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

Pizza Margherita...

a další obměny náplně . . . . . . . 74

Minipizza ... a obměny náplní . . 75

Rajčatový koláč s bylinkami . . . . 76

Rajčatový koláč se sýrem

a olivami . . . . . . . . . . . . . . . . 76

RÝŽOVÉ POKRMY

Rizoto se salámem a zeleninou . . 77

Kuřecí pilaf . . . . . . . . . . . . . . . . . 77

Vepřové rizoto . . . . . . . . . . . . . . . 78

Kapří rizoto se zeleninou . . . . . . . 78

Zapečená rýže s mořskými plody

a zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . 79

BEZMASÉ POKRMY

Smažená rajčata v sýrovém obalu...

a další obměny . . . . . . . . . . . . 80

Smažený sýr v rajčatovém obalu . 81

Mražená zelenina s mozzarellou . 81

Mrkvové karbanátky s mozzarellou

na zeleninovém ragú . . . . . . . . 82

Cukety po parmsku – parmigiana 83

Cukety zapečené s rajčaty

a bulgurem . . . . . . . . . . . . . . . 83

VAJEČNÉ POKRMY

Nadýchaná zeleninová omeleta . . 84

Zapečená omeleta s pivním sýrem 84

Těstovinová omeleta . . . . . . . . . . 85

Bramborová omeleta s rajčaty

a uzeným masem . . . . . . . . . . 85

Palačinky s rajčaty a houbami . . . 86

Palačinky s uzeninou . . . . . . . . . . 87

Toasty obalené ve vejcích s rajčaty 87

Bulgur s vejci a hráškovou

omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . 88

Zapečená rajčata s brokolicí

a slaninou . . . . . . . . . . . . . . . . 88

Zapečená rajčata s vejci

a kukuřičnými lupínky . . . . . . 89

Zapečená rajčata se salámem . . . . 89

Zapečená rajčata plněná sýrem...

a další obměny náplně . . . . . . . 90

Volská oka se slaninou . . . . . . . . 90

RAJČATOVÉ POKRMY

JAKO PŘÍLOHA

Zapečená rajčata se strouhankou . 91

Zapečená rajčata s bazalkou . . . . 91

Grilovaná rajčata . . . . . . . . . . . . . 92

Opečené papriky s rajčaty . . . . . . 92

Houbové lečo se zeleninou . . . . . 93

Houbové ragú s rajčaty . . . . . . . . 93

Rajčatová rýže . . . . . . . . . . . . . . 94

Dušená rajčata s rýží . . . . . . . . . . 95

Rajčatová hnízda se špagetami . . 95

Zapečená rajčata s rýží po řecku . 96

Zapečená rajčata s kuskusem . . . . 96

SALÁTY

Rajčatový salát s cibulí . . . . . . . . 97

Rajčatový salát s roketou . . . . . . . 97

Rajčatový salát s hráškem

a bazalkou . . . . . . . . . . . . . . . 98

Rajčatový salát v italské trikolóře 98

Rajčatový salát s tuňákem . . . . . . 98

Řecký rajčatový salát . . . . . . . . . 99 Šopský salá t . . . . . . . . . . . . . . . . 99 Rajčatový salát s avokádem . . . . 100 Ledový salát se sušenými rajčaty

a toasty s kozím sýrem . . . . . 100

Vajíčkový salát se zeleninou

a jogurtem . . . . . . . . . . . . . . 101

Velikonoční bramborový salát

s vejci . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101

Zeleninový salát s bulgurem

a rajčatovou zálivkou . . . . . . 102

Zeleninový salát s kuřecím masem

a ořechy . . . . . . . . . . . . . . . . 102

Drůbeží salát se zeleninou

a sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . 103

Drůbeží salát s pikantní zálivkou 103

Rýžový salát s drůbežím masem 104

Rýžový salát se salámem . . . . . . 104

Kuskusový salát s mortadellou

a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . 104

Kuskusový salát s tuňákem

a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . 105

Těstovinový salát s rajčaty

a kapary . . . . . . . . . . . . . . . . 105

Těstovinový salát s rajčaty

a pestem . . . . . . . . . . . . . . . . 106

Těstovinový salát s rybím filé . . 106

Těstovinový salát s lančmítem . . 107

OMÁČKY, KEČUPY, ČATNÍ,

RELISH, NAKLÁDANÁ

ZELENINA

Teplé omáčky

Rajčatová neboli rajská omáčka po

česku... a její obměny . . . . . . 108

Klasická italská rajčatová

omáčka na těstoviny . . . . . . . 109

Boloňské ragú . . . . . . . . . . . . . . 110

Rajčatové pyré

(passata di pomodoro) . . . . . . 110

Omáčka z Amatrice

(Sugo all’amatriciana) . . . . . . 111

Omáčka podle prostitutky

(Sugo alla puttanesca) . . . . . . 112

Rajčatová omáčka s bazalkou . . 112

Bešamelová omáčka...

a její obměny . . . . . . . . . . . . 113

Jednoduché obměny

základní bešamelové omáčky 113

Studené omáčky

Pikantní rajčatová omáčka . . . . . 114

Španělská zeleninová omáčka . . 114

Kečupová omáčka s bylinkami . 114

Jogurtová omáčka . . . . . . . . . . . 115

Pesto-bazalková omáčka ...

a obměny . . . . . . . . . . . . . . . 115

Omáčka ze sušených rajča t . . . . 116

Bylinkové máslo . . . . . . . . . . . . 116

Kečupy

Sterilovaný kečup . . . . . . . . . . . 117

Nesterilovaný kečup . . . . . . . . . 117

Čatní, Relish

Rajčatové čatní . . . . . . . . . . . . . 118

Relish z rajča t . . . . . . . . . . . . . . 118

Nakládaná zelenina

Míchaná nakládaná zelenina . . . 119

Nakládaná rajčata s balkánským

sýrem a olivami . . . . . . . . . . 119

Sušená rajčata v olivovém oleji . 120

NÁPOJE

Bloody Mary . . . . . . . . . . . . . . . 121

Rajčatový sorbet . . . . . . . . . . . . 121

Rajčatová šSáva s broskví . . . . . 122

Rajčatový džus . . . . . . . . . . . . . 122

JEDNA SLADKÁ TEČKA

NA ZÁVĚR

Rajčatové bábovičky (muffiny) . 123

Úvod

Rajčata patří mezi jednu z nejoblíbenějších a nejrozšířenějšíchzele

nin. V syrovém stavu je používáme zejména do salátů, jinak jsou

vhodná také na dušení, zapékání, smažení či grilování. Měkčíraj

čata používáme na různá pyré, omáčky či polévky. Tepelně zpra

covaná rajčata uvolňují větší množství látek prospěšných pro náš

organismus. Až prolistujete tuto kuchařku, budete vědět, jak sraj

čaty zacházet, jak je nejlépe skladovat a připravovat. Sto sedmdesát

receptů, které reprezentují nejen českou, ale i světovou kuchyni,

zejména pak italskou, vás zcela určitě inspiruje k přípravě chuSově

zajímavých jídel. Protože je Itálie napůl mým domovem, jsem touto

středozemní chutnou a výtečnou kuchyní chtě nechtě ovlivněna.

Ale myslím, že to určitě není na škodu, a proto jsem se snažilaně

které své poznatky přenést i do následujících receptů a poznámek.

Jelikož Itálie patří k častým turistickým cílům našich občanů,

chtěla jsem upozornit na některé gastronomické zvláštnosti, ale

i odlišnosti oproti české kuchyni. Doufám, že vám bude chutnat

a s uvedenými recepty se vám bude dobře vařit. VždyS každé jídlo

uvařené s láskou je dobré.

Dobrou chuS vám přeje

Karina Havlů

7

SALÁTY

Rajčatový salát s cibulí

8 – 10 tvrdých rajčat, 1 bílá cibule, hrst pažitky, 2 lžíce panenského

olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžičkabalsamického octa, sůl, pepř

Rajčata nakrájíme na tenká kolečka nebo na osminky, vložíme do salátové mísy a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Nazálivku rozmícháme olivový olej s oběma octy, jemně nasekanoupažitkou a výrazně ochutíme solí a pepřem. Salát promícháme a ihned podáváme. Rajčatový salát s roketou 8 velkých tvrdých rajčat, hrst rokety, 1 červená cibule, 2 lžícebalsamického octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kremžské hořčice, 50 g parmazánu vcelku, sůl, pepř

Omytá rajčata rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Roketuopláchneme, osušíme v papírové utěrce a odřízneme tuhé stonky.Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Plátky rajčat poklademe vedle sebe na velkou mísu, posypeme lístky rokety a cibulí. Směs pokapeme zálivkou připravenou z našlehaného oleje s octem, hořčicí, solí a pepřem. Nakonec vše posypeme nastrouhanými hoblinkamiparmazánu. Podáváme s čerstvým pečivem nebo toasty.

97


Rajčatový salát s hráškem a bazalkou

400 g tvrdých rajčat, 300 g mraženého hrášku, 2 stonky řapíkatého

celeru, hrst bazalky, 1 lžička citronové š.ávy, 2 lžíce olivového

oleje, sůl, pepř

Mražený hrášek povaříme krátce v mírně osolené vodě, pak jej zchladíme ve studené vodě a scedíme. Do mísy dáme společně s hráškem na kostičky pokrájená rajčata, drobně nakrájenýcelerový řapík a poloviční množství nasekané bazalky. Surovinypromícháme se zálivkou připravenou z citronové štávy, olivového oleje, soli a pepře a celé posypeme zbývající bazalkou. Rajčatový salát v italské trikolóře 250 g třešničkových rajčátek, 500 g čerstvých nebo mražených fazolek, 100 g parmazánu vcelku, několik lístků saturejky, 2 lžíce panenského olivového oleje, š.áva ½ citronu, sůl, pepř

U čerstvých fazolek seřízneme špičky, propláchneme je a podle potřeby nakrájíme na menší kousky. Potom je, tak jako mraženéfazolky, vaříme v mírně osolené vodě se saturejkou (část necháme na později) doměkka – na skus. Pak je scedíme a propláchnemestudenou vodou, aby si zachovaly pěknou zelenou barvu. Vychladlé je dáme do mísy a promícháme s rozpůlenými rajčaty. Salát promícháme se zálivkou připravenou z olivového oleje, citronové šSávy, soli a pepře. Nakonec hojně posypeme nastrouhanými hoblinkami parmazánu. Posypeme zbývající saturejkou a můžeme podávat s čerstvým pečivem jako lehčí večeři. Rajčatový salát s tuňákem 1 konzerva tuňáka v oleji (160 g) ,400 g tvrdších rajčat , 1 bílá cibule, hrst petrželové natě, sůl, pepř

Tuňáka vyjmeme z konzervy a v míse i s olejem vidličkoutrochu rozdrobíme. Přidáme na čtvrtky pokrájená rajčata, jemněnasekanou cibuli, jemně nakrájenou petrželku a připravené suroviny promícháme. Salát podle chuti osolíme a opepříme. Promícháme a podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

98


Řecký rajčatový salát

400 g tvrdých rajčat, 1 salátová okurka, 150 g balkánského sýra

(nebo řecká feta či nasolený kozí sýr), 2 – 3 snítky čerstvémajoránky nebo 1 lžička sušené, 50 g vypeckovaných černých oliv,

3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Omytá rajčata nakrájíme na menší dílky. Neoloupanou okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak sýr.Zeleninu v salátové míse promícháme s olivovým olejem, majoránkou, solí a pepřem. Posypeme olivami a kostkami sýra. Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm s bagetou. Šopský salát 2 zelené papriky, 4 velká tvrdá rajčata, 1 středně velká salátová okurka, 250 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Papriky očistíme a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na malé kousky, důkladně omytou a neoloupanou salátovou okurku na kostičky. V salátové míse vše zakapeme olejem, mírně osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem. n POZNÁMKA: Tento salát připravujeme vždy těsně před podáním, protože okurka pustí příliš vody. Salát i sýr pak zvlhne a není ani příliš chutný, ani nevypadá vábně. Upozorňuji na to proto, že tento postup je bohužel častým nešvarem v našich restauracích a místo salátu dostane host spíš vodu s „plovoucím“ salátem. n OBMĚNA: Šopský salát s cizrnou: K nakrájené, shora uvedené zelenině přidáme 1 červenou cibuli pokrájenou na proužky apřidáme 400 g konzervované cizrny slité z nálevu. 2 lžíce panenského olivového oleje smícháme s vymačkanou šSávou z půlky citronu, 2 stroužky prolisovaného česneku, solí a pepřem a v míse všechny suroviny promícháme. Salát posypeme 150 g balkánského sýranakrájeného na kostičky a nasekanou petrželkou.

99


Rajčatový salát s avokádem

4 velká rajčata, 1 avokádo, 1 ledový salát, 1 červená malá cibule,

50 g pinií (nebo mandlových lupínků), 2 lžíce balsamického octa,

3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Avokádo rozpůlíme, vypeckujeme, plody oloupeme a dužninu nakrájíme na malé kousky. Pokapeme je citronovou šSávou, aby si uchovaly hezkou barvu. Rajčata omyjeme, rozřízneme, vybereme semena a dužninu nakrájíme na nudličky. Listy ledového salátu po omytí a osušení natrháme na kousky, vložíme do mísy a přidáme na proužky nakrájenou červenou cibuli, kousky avokáda a rajčata.Zalijeme zálivkou ušlehanou z oleje, octa, soli a pepře a salát dobře promícháme. Nakonec posypeme nasucho opraženými piniovými oříšky nebo mandlovými lupínky. Podáváme samostatně nebo s toasty obloženými parmskou šunkou. Ledový salát se sušenými rajčaty a toasty s kozím sýrem 1 ledový salát, 100 g sušených rajčat, 50 g vlašských ořechů, 3 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř Příloha: 12 plátků veky, 150 g kozího sýra

Sušená rajčata namočíme do vlažné vody, necháme nabobtnat a pak je scedíme. Salát natrháme na malé kousky a promícháme se zálivkou připravenou z medu, oleje a soli. Salát posypemenasekanými vlašskými ořechy a kousky sušených rajčat. Podáváme splátky veky opečenými v toastovači, které pak pomažeme kozím sýrem a dáme roztavit pod gril nebo na chvíli do vyhřáté trouby. Salátpodáváme jako malou večeři. n OBMĚNA: Salát můžeme doplnit cuketou nakrájenou na tenčíkolečka a na grilovací pánvi mírně osolenou ji opečeme na trošceolivového oleje.

100


Vajíčkový salát se zeleninou a jogurtem

6 natvrdo uvařených vajec, 1 menší ledový salát, 4 větší tvrdárajčata, 1 zelená paprika, 200 g konzervované kukuřice, hrstpetrželové natě nebo pažitky, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy,

1 lžička worcesterské omáčky, 2 lžíce nasekaného kopru,

1 lžička mleté sladké papriky, sůl, pepř

Natvrdo uvařená a oloupaná vejce pokrájíme na plátky. Omyté listy salátu natrháme na menší kousky, rajčata nakrájíme na čtvrtky, očištěnou papriku na tenké proužky, zelenou naS nasekámenadrobno. Pokrájenou zeleninu s vejci dáme do salátové mísy. Jogurtpromícháme s ostatními uvedenými surovinami, ochucenou zálivkou salát přelijeme a zlehka promícháme. Podáváme jako lehčí večeři s čerstvým pečivem. Velikonoční bramborový salát s vejci 800 g brambor, 1 velká zelená paprika, 400 g tvrdých rajčat, 2 řapíky celeru, 4 natvrdo uvařená vejce, 2 lžíce oleje, 100 g majonézy, 2 lžíce hořčice, ½ citronu, sůl, pepř

Uvařené brambory oloupeme a vychladlé je pokrájíme nakostky. Přidáme k nim očištěnou a na jemné plátky pokrájenou papriku, omytá a pokrájená rajčata, očištěný, jemně nakrájený celerovýřaík a nasekaná vejce. Směs ochutíme olejem, majonézou smíchanou s hořčicí a vymačkanou citronovou šSávou, mírně osolíme,opeříme a zlehka promícháme. n OBMĚNA: Tento velikonoční salát můžeme ozdobit čerstvými (jedlými!) jarními kvítky (např. pampelišky nebo sedmikrásky).

101


Zeleninový salát s bulgurem a rajčatovou zálivkou

1 hlávkový salát, 4 tvrdá rajčata, 2 jarní cibulky, 100 g žampionů,

50 g vařeného bulguru, 4 lžíce citronové š.ávy, 4 lžíce rajčatového

protlaku, 2 lžíce panenského olivového oleje, sůl, pepř

Omytý a osušený hlávkový salát natrháme na kousky velikosti sousta a dáme do mísy. Rajčata nakrájíme na malé kousky, jarnícibulky na tenká kolečka. Žampiony očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na plátky. Zakapeme je 2 lžícemi citronové šSávy, aby nezhnědly, společně s bulgurem přidáme do mísy a všechnysuroviny promícháme. Rajčatový protlak smícháme se zbývajícícitronovou šSávou, olivovým olejem, solí a pepřem, důkladně promícháme a zálivku nalijeme na salát. Podáváme s čerstvým pečivem. Zeleninový salát s kuřecím masem a ořechy 400 g směsi listových salátů (ledový, hlávkový, lollo salát,radicchio aj.), 400 g kuřecích prsou, 100 g třešničkových rajčátek, 1 svazek jarní cibulky, 50 g loupaných půlek vlašských ořechů, 50 g omáčky pesto (viz str. 115 nebo zakoupené), 1 lžičkagrilovacího koření, 2 lžíce balsamického octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla na osmažení masa, sůl, pepř

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, promícháme s grilovacímkořením, osolíme (pokud není grilovací koření slané) a opepříme. Na oleji a na másle je ze všech stran opečeme dohněda. Vmícháme 1 lžíci pesta a nudličky necháme vychladnout. Listové salátynatrháme na kousky o velikosti sousta. Omytá rajčata rozpůlíme, jarní cibulky opláchneme vodou a nakrájíme na kolečka. Zeleninu dáme do větší mísy a zalijeme zálivkou připravenou ze zbývajícíhopesta, balsamického octa, olivového oleje, soli a pepře. Zlehkapromícháme a salát rozdělíme do hlubších misek. Navrch rozdělímenudličky kuřecího masa a posypeme půlkami ořechů. Podáváme s pečivem jako lehčí večeři.

102


Drůbeží salát se zeleninou a sýrem

250 g zbytků grilovaného nebo pečeného vykostěného kuřecího

masa, 4 velká tvrdá rajčata, 1 hlávkový nebo ledový salát,

100 g ementálu nebo eidamu, 4 vejce, hrst pažitky,

2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa, sůl, pepř

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Vejce vaříme asi 10 minut natvrdo, pak je zchladíme ve studené vodě, oloupeme a nakrájíme na osminky. Rajčata nakrájíme na osminky, sýr na kostičky.Hlávkový nebo ledový salát opláchneme, osušíme a natrháme na menší kousky. Vše vložíme do salátové mísy, zalijeme zálivkoupřipravenou z nasekané pažitky, oleje, octa, soli a pepře a zlehkapromícháme. Podáváme s pečivem jako lehkou letní večeři. n OBMĚNA: K pažitce můžeme podle chuti přidat i jiné letníbylinky (petrželka, bazalka, majoránka, oregano, tymián apod.) Drůbeží salát s pikantní zálivkou 400 g vykostěného, uvařeného nebo pečeného drůbežího masa, 400 g rajčat, 1 větší salátová okurka, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové š.ávy, několik lístků bazalky (nebo 1 lžička sušené), několik kapek tabaska, sůl

Maso pokrájíme na kostičky, důkladně omytou, neoloupanou okurku nastrouháme na plátky, 200 g rajčat nakrájíme na osminky a dáme společně do mísy. Zbývající rajčata spaříme, oloupeme,pokrájíme a dáme do mixéru. Přidáme k nim olej, citronovou šSávu, nasekanou bazalku, trochu tabaska a soli a vše rozmixujeme.Vzniklou zálivku nalijeme na salát, promícháme a podáváme s čerstvým pečivem jako lehčí večeři.

103


Rýžový salát s drůbežím masem

250 g rýže, 250 g vařeného nebo pečeného vykostěného drůbežího

masa, 2 větší různobarevné papriky (1 červená, 1 zelená),

250 g menších rajčat, 400 g kukuřice (v konzervě), 2 lžíceplnotučné hořčice (může být i pikantnější), š.áva z 1 citronu,

1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Opláchnutou rýži uvaříme podle návodu na obalu doměkka.Vychladlou ji promícháme s drůbežím masem nakrájeným nanudličky, s očištěnými a na nudličky nakrájenými paprikami a naosminky pokrájenými rajčaty. Přidáme z nálevu scezenou kukuřici, citronovou šSávu, hořčici, sójovou omáčku, olej, sůl a pepř adůkladně promícháme. Salát necháme hodinu v chladničce vychladit a pak podáváme. Rýžový salát se salámem 400 g uvařené rýže, 100 g měkkého salámu, 4 tvrdá rajčata, 100 g kyselých nakládaných okurek, hrst petrželové natě, 150 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, špetka moučkového cukru, sůl, pepř

Do uvařené, vychlazené rýže přidáme na kostičky pokrájenýsalám, na kostičky nakrájené okurky a rajčata a jemně nasekanoupetrželku. Vmícháme majonézu rozmíchanou s hořčicí, kečupem, zjemníme špetkou cukru, mírně ji osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme. Kuskusový salát s mortadellou a rajčaty 250 g kuskusu, 300 ml vody, 1 lžíce sypkého bujonu, 4 velká tvrdá rajčata, 150 g mortadelly (nebo jiného měkkého salámu), 2 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, hrst petrželky nebo pažitky, 2 lžíce citronové š.ávy, 3 lžíce (nejlépe olivového) oleje, sůl, pepř

V hrnci uvedeme do varu vodu, do které přidáme sypký bujon a 1 lžíci oleje. Hrnec odstavíme z ohně a vsypeme kuskus.Zakryjeme pokličkou a 5 minut necháme stát, dokud se do kuskusunevsákne všechna voda. Poté ho přendáme do mísy a necháme vy>104


chladnout. Rajčata nakrájíme na kostičky, mortadellu na nudličky,

jarní cibulku, petrželku nebo pažitku jemně nasekáme a uvedené

suroviny přidáme do kuskusu. Citronovou šSávu smícháme solejem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem a touto zálivkou salát

zalijeme a dobře promícháme. Můžeme podávat ihned.

Kuskusový salát s tuňákem a rajčaty

250 g kuskusu, 300 ml vody, 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji

(asi 160 g) ,4 velká tvrdá rajčata , hrst bazalky (nebo 1 lžička

sušené bazalky nebo oregana), 1 lžíce oleje, sůl, pepř

Kuskus připravíme stejným způsobem jako v předešlém receptu. Místo sypkého bujonu však přidáme 1 lžičku soli. Do vychladlého kuskusu přidáme z konzervy rozdrobeného tuňáka i s olejem,drobně pokrájená rajčata, ochutíme jemně nasekanou bazalkou, podle chuti ještě osolíme, opepříme a necháme 30 minut uležet v chladu. Těstovinový salát s rajčaty a kapary 300 – 400 g uvařených krátkých těstovin, 400 g tvrdých rajčat, svazek jarních cibulek, 100 g zelených oliv, 1 lžíce kaparůnaložených ve skleničce, 2 lžičky oregana, 100 g parmazánu v celku Zálivka: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamického octa, 3 stroužky česneku, hrst petrželky, špetka cukru

Těstoviny uvařené na skus vsypeme do mísy. Přidáme nakostičky nakrájená rajčata, vypeckované, na plátky pokrájené olivy,nasekanou jarní cibulku, kapary s malým množstvím nálevu, nasekanou petrželku a oregano. Mírně osolíme (kapary jsou dost slané!),opeříme a promícháme. Prolisovaný česnek smícháme s nasekanou petrželkou, olejem, octem, špetkou cukru a těstoviny přelijeme. Opět vše promícháme, zakryjeme alobalem a necháme několikhodin uležet v chladničce. Před podáním posypeme těstovinynastrouhanými hoblinkami parmazánu.

105


Těstovinový salát s rajčaty a pestem

400 g uvařených těstovin, 250 g třešničkových rajčátek, 100 gvyeckovaných zelených nebo černých oliv, 125 g kuliček mozzarelly,

2 stroužky česneku, hrst bazalky, 4 lžíce domácího nebozakoupeného pesta (viz str. 115), 3 lžíce panenského olivového oleje,

2 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř

Vychladlé těstoviny uvařené na skus dáme do salátové mísy. Třešničková rajčátka rozpůlíme, oprané a osušené lístky bazalky natrháme (několik necháme na ozdobení) a společně svypeckovanými olivami přidáme k těstovinám. Zálivku připravíme z oleje, octa a přimícháme pesto, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Zálivku nalijeme na salát a dobře promícháme. Necháme zakryté uležet hodinu v chladničce. Před podáním salát ozdobíme lístky bazalky a kuličkami mozzarelly. Těstovinový salát s rybím filé 300 – 400 g uvařených krátkých těstovin, 500 g rybího filé, 150 g konzervovaného hrášku, 2 velká tvrdší rajčata, 100 g majonézy, 1 vrchovatá lžíce hořčice, hrst petrželky, špetka cukru, sůl, pepř

Vychladlé uvařené těstoviny dáme do salátové mísy. Rybí filé podusíme v mírně osolené vodě doměkka a pak nechámevychladnout. Přidáme do mísy s těstovinami. Přidáme také scezený hrášek, na osminky pokrájená rajčata a zalijeme majonézou smíchanou s hořčicí, nasekanou petrželkou, špetkou cukru, podle chutiosolíme, opepříme a zlehka zamícháme.

106


Těstovinový salát s lančmítem

300 – 400 g uvařených krátkých těstovin, 200 g mraženého nebo

konzervovaného hrášku, 1 konzerva lančmítu, 100 g uzeného sýra,

4 rajčata, 1 zelená paprika, 1 lžička oregana, několik lístkůbazal

ky (nebo 1 lžička sušené), 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Těstoviny uvařené doměkka necháme vychladnout. Zmrazený

hrášek přelijeme vroucí vodou, necháme okapat a vychladlýpřidá

me k těstovinám. Lančmít a uzený sýr pokrájíme na kostičky,omy

tá rajčata na osminky, očištěnou papriku na nudličky a vše přidáme

do těstovin. Salát zakapeme olejem, okořeníme oreganem a jemně

nasekanou bazalkou, mírně osolíme a opepříme. Zlehkapromíchá

me a necháme asi hodinu uležet v chladničce.

n OBMĚNA: Do salátu můžeme přidat hrst natrhaných lístků rokety.

107


OMÁČKY, KEČUPY, ČATNÍ,

RELISH, NAKLÁDANÁ

ZELENINA

V této kapitole jsem uvedla i bešamelovou omáčku a bylinkovémá

slo. Sice s rajčaty nemají příliš mnoho společného, ale v mnohare

ceptech jsou tyto suroviny použity, a tak jsem je zde uvedla.

Teplé omáčky

Rajčatová neboli rajská omáčka po česku...

a její obměny

500 ml hovězího vývaru (i z kostky), 500 g rajčat, 1 velká cibule,

5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 hřebíčky,

2 bobkové listy, kolečko citronu, citronová š.áva podle potřeby,

špetka moučkového cukru podle potřeby, 2 lžíce hladké mouky,

2 lžíce másla, sůl

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou

a připravíme jíšku. Rozředíme ji postupně za stálého míchánístu

deným vývarem, pak přidáme spařená, oloupaná a nakrájenárajča

ta, koření v sítku nebo plátěném pytlíčku, kolečko citronu,bobko

vé listy a vaříme zvolna za občasného míchání asi 30 minut.

Hotovou omáčku prolisujeme, dochutíme solí, cukrem a citronovou

šSávou. Podáváme k vařenému hovězímu masu s knedlíkem nebo

bramborami.

n OBMĚNY:

Rajčatová omáčka s houbami: Omáčku připravíme podle shora

uvedeného receptu. Na 1 lžíci másla zpěníme 1 drobně nakrájenou

cibuli, přidáme na plátky nakrájené houby, 1 lžíci nasekanépetržel

ky, 1 lžičku tymiánu, sůl, pepř a podusíme doměkka. Měkké houby

108


přidáme do rajčatové omáčky a společně prohřejeme. Podáváme

k vařenému hovězímu masu s knedlíkem nebo s bramborami,těsto

vinami či vařenou zeleninou.

Rajčatová omáčka se smetanou: Kromě cibule přidáme ještě

100 g jemně nakrájené kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel).

Hotovou omáčku prolisujeme a zjemníme 100 ml smetany.Omáč

ku už nevaříme, jen prohřejeme.

Rajčatová s perníkem: Do hotové omáčky nakonec přimícháme

2 lžíce nastrouhaného perníku a krátce provaříme.

n POZNÁMKA: Rajčatové omáčce se v České republice říká běžně

také rajská.

Klasická italská rajčatová omáčka na těstoviny

750 g zralých rajčat, 1 mrkev, 1 cibule, 1 stonek řapíkatého celeru,

1 stroužek česneku, hrst čerstvé bazalky, 2 lžíce olivového oleje,

sůl, pepř

Na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli,nadrob

no nakrájenou mrkev, řapíkatý celer s česnekem, který nožem nebo

dlaní trochu rozmačkáme. Když začne česnek růžovět, vyjmeme

ho. K osmahnuté zelenině přidáme spařená, oloupaná a nakrájená

rajčata, sůl, pepř a bez podlévání vodou dusíme na malém plameni

do zhoustnutí asi 1 hodinu. Než stáhneme omáčku z ohně,ochutí

me ji jemně nasekanou bazalkou. Omáčku podáváme teplou stěs

tovinami nebo při přípravě pizzy, zapékané zeleniny, masovýchku

liček apod.

109


Boloňské ragú

400 g mletého hovězího masa, 400 g rajčat, 1 řapík celeru (nebo

kousek celerového kořene), 1 mrkev, 1 cibule, 2 stroužky česneku,

50 g anglické slaniny, 125 ml červeného vína, 300 ml hovězího

vývaru (i z kostky), 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička oregana

nebo majoránky, 2 bobkové listy, 30 g másla, sůl, pepř

Na másle osmahneme pokrájenou slaninu s jemně nakrájeným celerem, mrkví, cibulí a prolisovaným česnekem, přidáme maso a když zhnědne, podlijeme vše vínem, které necháme vydusit.Přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, rajčatový protlak,vývar, ochutíme oreganem nebo majoránkou, bobkovým listem,mírně osolíme a nepatrně opepříme. Omáčku uvedeme do varu, oheň pak snížíme a dusíme zvolna doměkka. Podle potřeby ještě mírně podléváme vodou. Před použitím vyjmeme bobkový list. Hustou omáčku nalijeme na těstoviny uvařené na skus a posypeme sýrem. n OBMĚNA: Pokrm můžeme ozdobit olivami pokrájenými na plátky. n POZNÁMKA: Původ má tato omáčka v italském krajiEmilia-Romagna s krajským městem Boloňou. Na přípravu ragú existuje řada obměn. V Itálii se při jeho přípravě používá často směs hovězího a telecího masa. Rajčatové pyré (passata di pomodoro) 750 g měkčích rajčat, 1 velká cibule, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 4 stroužky česneku, velká hrst bazalky, asi 200 ml vody, špetka cukru, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Spařená rajčata oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a dužninu pokrájíme na kostičky. Jemně nasekaný česnek, drobně nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a nastrouhanou mrkevpromícháme, přidáme poloviční část jemně nasekané bazalky, poloviční množství vody a olivový olej. Ochutíme solí a pepřem. Zvolnavaříme za občasného promíchání a podlévání zbývající vodou asi 45 minut. Omáčku pak rozmixujeme. Pokud je příliš řídká, ještě ji krátce znovu provaříme do zhoustnutí. Nakonec ji dochutímešpet>110


kou cukru. Omáčku využijeme při přípravě těstovin, pizzy,masových kuliček nebo zapékané zeleniny.

Omáčka z Amatrice (Sugo all’amatriciana)

400 g rajčat, 250 g libového uzeného boku, 1 cibule, 150 ml bílého

vína, 1 malá feferonka, 100 g strouhaného pecorina (ovčí sýr na

těstoviny) nebo parmazánu, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Na oleji zpěníme na kostičky nebo na nudličky nakrájený bůček s jemně nasekanou a semínek zbavenou feferonkou. Orestujeme za stálého míchání dohněda. Podlijeme vínem a když se alkoholvydusí, bůček vyjmeme a uložíme stranou. Do zbylého tuku přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme auvedeme do varu. Do kastrolu vrátíme zpět osmažený bůček, plamensnížíme a omáčku vaříme zvolna do zhoustnutí. Promícháme suvařenými těstovinami a 2 lžícemi strouhaného pecorina. Na talíři těstoviny posypeme zbývajícím sýrem. K této omáčce se nejčastěji podávájí špagety, tagliatelle (širší nudle), makarony nebovermicelli (hodně tenké špagety). n POZNÁMKA: Pravé „sugo“ z Amatrice se podává s pecorinem, ovčím sýrem štiplavější chuti, který je v oblibě zejména v Římě a v celém regionu Lazia, kde se hlavní město nachází. A není divu, v tomto kraji se téměř na každém kroku setkáme s velkými stády pasoucích se ovcí, které zde chovají.

Amatrice je městečko, které leží severovýchodně, asi 80 km, od Říma, u města Rieti. Původně se pokrm připravoval bez rajčat, ta se tam začala přidávat, až když je z Ameriky přivezli do Evropy.Tehdy vznikl název Amatriciana. Dodnes se poslední srpnovou neděli pořádá v Amatrice a také v Římě na slavném náměstí Campo de’ Fiori (kde byl upálen Giordano Bruno) ochutnávka této proslavené omáčky, kterou si mimochodem oblíbila při své cestě do Itálie i současná anglická královna Alžběta.

111


Omáčka podle prostitutky (Sugo alla puttanesca)

400 g rajčat, 1 krabička ančoviček nebo sardelek, 50 gvypeckovaných černých oliv, 2 lžíce kaparů, 2 stroužky česneku, 1 malá

feferonka (není podmínkou), hrst petrželové natě, hrst čerstvé

nasekané bazalky, 2 lžíce olivového oleje, špetka soli, pepř

Na oleji zpěníme krátce jemně nasekaný česnek, přidámeančovičky nebo sardelky, jemně nasekanou feferonku zbavenou semínek a mícháme asi 1 minutu. Přidáme spařená, loupaná a nakrájená rajčata a přivedeme do varu. Přimícháme kapary, na půlkypokrájené olivy, nepatrně osolíme (ančovičky, kapary a olivy jsou dostslané), opepříme a zvolna dusíme do zhoustnutí. Nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku (

2

/3), bazalku a promícháme sešpagetami uvařenými na skus. Kromě špaget můžeme použít také linguine

(užší těstoviny typu „tagliatelle“) nebo vermicelli (hodně tenkéšpagety). Pokrm posypeme zbývající nasekanou petrželkou.

n POZNÁMKA: Omáčka pochází z Neapole. Puttana v překladu

znamená prostitutka, děvka. Jak si tento název vysloužila, jedodnes tak trochu záhadou. Existují tři názory. Zaprvé, že si tentorychlý, levný a jednoduchý pokrm připravovaly šlapky v nevěstincích

v pauzách mezi zákazníky. Zadruhé, že na tento pokrm svézákazníky lákaly a zatřetí, že je tento pokrm ostřejší chuti a kořeněné

vůně a působí jako afrodisiakum. Dodnes se však historici nemohou shodnout a během desítek let vznikly další jiné teorie o vzniku

tohoto názvu. Ale myslím, že na tom tolik nezáleží, hlavně když

chutná!

Důležité je vědět, že těstoviny připravované s touto omáčkou se v Itálii strouhaným parmazánem či pecorinem nesypou! Rajčatová omáčka s bazalkou 400 g rajčat (nebo konzervovaných loupaných), 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 1 lžička oregana, hrst bazalky, špetka cukru, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Cibuli a česnek jemně nasekáme a zesklovatíme na oleji.Přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, bobkový list, sůl, pepř,

112


špetku cukru a ochutíme oreganem. Dusíme zvolna asi 20 minut.

Nakonec vmícháme jemně nasekanou bazalku a odstavíme zplotny. Podáváme s těstovinami nebo k různým masovým či rybímminutkám.

Bešamelová omáčka... a její obměny

400 ml mléka (popř. smetany nebo vývaru), 1 lžíce hladké mouky,

1 lžíce másla, špetka muškátového oříšku nebo květu, sůl

Máslo rozehřejeme a za stálého míchání přidáváme mouku.Získáme světlou jíšku, kterou po částech zředíme mlékem a metlou mícháme dohladka. Omáčku vaříme na mírném plameni dozhoustnutí. Nakonec ji trochu osolíme a okořeníme muškátovým oříškem nebo květem. n POZNÁMKA: Bešamelová omáčka je základem pro přípravudalších omáček. Využívá se také při přípravě zapékaných pokrmů, kdy se do ní může vmíchat ještě nastrouhaný sýr.

Pokud se v omáčce udělají žmolky, přecedíme ji přes cedník.

Aby se na bešamelové omáčce nevytvořil škraloup, pokapeme ji rozpuštěným máslem nebo trochou smetany. Jednoduché obměny základní bešamelové omáčky: Rajčatová: Omáčku ochutíme 1 lžící rajčatového protlaku. Pažitková: Do hotové omáčky přidáme 2 lžíce nakrájené pažitky. Kaparová: Omáčku ochutíme 2 lžícemi nadrobno nasekanýchkaarů, 1 lžící citronové šSávy; přidat můžeme také 2 – 3 lžícezakysané smetany. Sardelová: Přidáme asi 2 lžíce sardelí utřených s trochou máslanebo sardelovou pastu. Hořčicová: Do omáčky vmícháme 2 lžičky kremžské nebo plnotučné hořčice a několik kapek citronové šSávy. Houbová: Do omáčky vmícháme na cibuli podušené plátky hub. Znojemská: Do omáčky vmícháme nadrobno nakrájenésterilované okurky a dochutíme špetkou cukru, citronovou šSávou nebo octem.

113


Karina Havlů

RAJČATA

NA 170 ZPŮSOBŮ

Fotografie Táňa Martinková

Vydalo nakladatelství Vyšehrad, spol. s r. o.,

roku 2009 jako svou 889. publikaci

Vydání první. AA 4,92. Stran 128

Redakčně zpracovala Blanka Koutská

Odpovědná redaktorka Jitka Suchá

Vytiskla tiskárna Ekon, Jihlava

Doporučená cena 138 Kč

Nakladatelství Vyšehrad, spol. s r. o.

Praha 3, Víta Nejedlého 15

e-mail: info@ivysehrad.cz

www.ivysehrad.cz

ISBN 978-80-7021-992-8




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist