načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Radost ze zdravých dětí + DVD -- Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu - Vladimíra Strnadelová; Jan Zerzán

Radost ze zdravých dětí + DVD -- Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu
-11%
sleva

Kniha: Radost ze zdravých dětí + DVD
Autor: Vladimíra Strnadelová; Jan Zerzán
Podtitul: Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu

Aplikace přírodních zákonitostí vycházející z makrobiotických zásad na výživu a výchovu dětí. Příručka pro rodiče. Kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na ... (celý popis)
Titul je skladem 2ks - odesíláme ihned
Ihned také k odběru: Ostrava
Vaše cena s DPH:  389 Kč 346
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 80.1%hodnoceni - 80.1%hodnoceni - 80.1%hodnoceni - 80.1%hodnoceni - 80.1% 93%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 437
Rozměr: 212,0x155,0x31,0 mm
Úprava: 16 stran obrazové přílohy: ilustrace (převážně barevné)
Vydání: 3. vyd.
Hmotnost: 0,685kg
Jazyk: česky
Vazba: Pevná s přebalem lesklá
Datum vydání: 201311
Nakladatelské údaje: Olomouc, ANAG, 2013
ISBN: 978-80-7263-835-2
EAN: 9788072638352
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Aplikace přírodních zákonitostí vycházející z makrobiotických zásad na výživu a výchovu dětí. Příručka pro rodiče. Kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na stravu a výchovu dětí, je určena všem, kteří si přejí dát svým dětem to nejlepší a využívat při tom zákonů přírody. Inspiraci v této knize nenaleznou pouze rodiče. Může být bohatým zdrojem poznatků pro každého, kdo se zajímá o to, jaký vliv má příroda na náš jídelníček, na náš zdravotní stav a celkovou pohodu. Nechybí v ní spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy ovlivňující náš zdravotní stav, např. roční období, denní doba či nemoci. Text obsahuje jednoduché přírodní léčebné prostředky, které je možné využít při běžných onemocněních dětí i dospělých. Nabízí pohled na jednotlivé orgány v těle, jejich projevy ve zdraví i nemoci. Dále obsahuje snadná cvičení pro harmonizaci organismu. Součástí je i DVD s ukázkami přípravy složitějších či nezvyklých jídel, ukázky způsobů krájení a seznámení s některými surovinami, které jsou prospěšné pro naše zdraví, a rovněž ukázka cvičení Orgánové sestavy.

Popis nakladatele

Jedinečná kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na stravu a výchovu dětí je určena všem, kteří si přejí dát svým dětem to nejlepší a využívat při tom zákonů přírody.

Recepty pro každý den či roční dobu
Inspiraci v této knize nenaleznou pouze rodiče. Může být bohatým zdrojem poznatků pro každého, kdo se zajímá o to, jaký vliv má příroda na náš jídelníček, na náš zdravotní stav a celkovou pohodu. Nechybí v ní spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy ovlivňující náš zdravotní stav, např. roční období, denní doba či nemoci.

Ne jen kuchařka, ale i kniha o zdraví
Knížka Radost ze zdravých dětí obsahuje jednoduché přírodní léčebné prostředky, které je možné využít při běžných onemocněních dětí i dospělých. Nabízí pohled na jednotlivé orgány v těle, jejich projevy ve zdraví i nemoci. Najdete zde stručný návod, čím ve stravě a v životě tyto orgány posilujeme a také co jim prospívá, včetně jednoduchých prostředků na posílení či pročištění jednotlivých orgánů. Dále obsahuje snadná cvičení pro harmonizaci organismu. Knihu doplňuje barevná příloha. Součástí je i DVD s ukázkami přípravy složitějších či nezvyklých jídel, ukázky způsobů krájení a seznámení s některými surovinami, které jsou prospěšné pro naše zdraví, a rovněž ukázka cvičení Orgánové sestavy.

(preventivní i léčebná strava pro celou rodinu)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Vladimíra Strnadelová; Jan Zerzán - další tituly autora:
Radost z jídla Radost z jídla
 
Ke knize "Radost ze zdravých dětí + DVD -- Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu" doporučujeme také:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

RADOST

ZE ZDRAVÝCH DĚTÍ

Vladimíra Strnadelová

Jan Zerzán

© Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán

© Bob Dvořák

© ANAG, spol. s r.o., 2013

PREVENTIVNÍ

I LÉČEBNÁ STRAVA

PRO CELOU

RODINU

RADOST

ZE ZDRAVÝCH

DĚTÍ

Vladimíra Strnadelová

Jan Zerzán

• strava kojících maminek • strava v kojeneckém věku

• specifi ka stravy dětského věku • bohatá receptová příloha

• přírodní léčebné postupy při běžných nemocech

PREVENTIVNÍ

I LÉČEBNÁ STRAVA

PRO CELOU RODINU

3. vydání

+ DVD


© MUDr. Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán, 2013 Fotografi e obálka © Honza Ptáček, www.honzaptacek.com Fotografi e © iStockphoto.com Ilustrace © Dobromila Pilná, 2008 © Nakladatelství ANAG, 2013 ISBN 978-80-7263-835-2

Úvod

Energie vesmíru

Energie potravin a její harmonizace

Základ stravy

Strava v denních a ročních biorytmech

Obsah

ÚÚvod .............................................................................................................11

Kniha I. Energie vesmíru v potravinách ....................................... 19

Energie vesmíru ...................................................................................... 20

Energie potravin a její harmonizace .............................................. 26

Tabulka potravin ..................................................................................... 26

Tabulka vaření ......................................................................................... 32

Základ stravy ............................................................................................ 39

Obiloviny .................................................................................................. 41

Obiloviny a jejich druhy ........................................................................ 44

Kapitola o lepku ....................................................................................51

Luštěniny .................................................................................................. 58

Zelenina .................................................................................................... 64

Druhy zeleniny ...................................................................................... 67

Zelenina divoká ................................................................................. 69

Zelenina pěstovaná ............................................................................ 70

Zelenina mořská .................................................................................74

Olejnatá semena a ořechy .................................................................... 75

Ovoce ....................................................................................................... 78

Maso ......................................................................................................... 81

Tuky ........................................................................................................... 82

Sladkosti ................................................................................................... 84

Koření a dochucovadla .......................................................................... 86

Sůl ............................................................................................................. 88

Pitný režim ............................................................................................... 91

Strava v denních a ročních biorytmechStrava v denních a ročních biorytmech ........................................ 96

Denní biorytmus ..................................................................................... 96

Snídaně ................................................................................................. 99

Oběd ....................................................................................................101

Večeře ................................................................................................. 103

Způsob jídla ........................................................................................ 105

Roční biorytmus .................................................................................... 108

Jaro ......................................................................................................110

Léto ...................................................................................................... 111

Podzim ................................................................................................. 112

Zima ..................................................................................................... 113 Obsah Kniha II. Umění respektovat vesmírnou energii ..................... 117

PPřed početím ...........................................................................................118

Strava a životní styl před početím ......................................................120

Těhotenství a porodTěhotenství a porod .............................................................................125

Porod .......................................................................................................131

Kojení .........................................................................................................132

Strava maminky při kojení .................................................................. 136

První rok života dítěte ........................................................................142

Ukázky základních receptů pro kojence ........................................... 150

Další příklady kombinací zelenin ...................................................... 150

Příprava prvních obilných kaší ...........................................................152

Další kombinace obilovin ................................................................. 154

Druhý rok života dítěteDruhý rok života dítěte ......................................................................155

Souhrn .................................................................................................... 160

Od jednoho roku do roku a půl ......................................................... 160

Od roku a půl do dvou let ...................................................................161

Specifi ka stravy v dětském věkuSpecifi ka stravy v dětském věku ................................................... 164

Svačiny .................................................................................................... 169

Pohyb a cvičení ......................................................................................172

Orgánová sestava cviků .....................................................................175

Nemocné dítě ......................................................................................... 185

Běžné horečnaté nemoci .................................................................... 186

Bolesti v krku .......................................................................................193

Kašel ................................................................................................... 194

Bolest ucha ......................................................................................... 195

Přírodní obklady na různé problémy ................................................. 196

Bramborový obklad .............................................................................197

Zázvorový obklad ................................................................................ 198

Chlorofylový obklad ............................................................................ 199

Tvarohový obklad ............................................................................... 199

Cibulový obklad .................................................................................. 199

Solný obklad ....................................................................................... 200

Alergie, astma, atopické ekzémy, poruchy imunity ....................... 200

Při astmatu .......................................................................................... 206

Při atopickém ekzému ........................................................................ 207

Eliminace ................................................................................................ 208

Funkce našeho těla a jeho orgányFunkce našeho těla a jeho orgány ................................................211

Poznatky čínské medicíny – Pět elementů ........................................212


5

Obsah

Pět elementů a naše orgány ................................................................217

Játra .....................................................................................................219

Žlučník................................................................................................. 225

Srdce ................................................................................................... 225

Tenké střevo ........................................................................................ 229

Slezina, slinivka ................................................................................... 229

Žaludek ............................................................................................... 235

Plíce ..................................................................................................... 235

Tlusté střevo ........................................................................................ 239

Ledviny ................................................................................................ 240

Močový měchýř .................................................................................. 244

Kniha III. Recepty ................................................................................. 245

OObiloviny ................................................................................................. 247

Rýže ........................................................................................................ 248

Základní recept na rýži ..................................................................... 249

Varianty základní přípravy ................................................................ 250

Kombinace rýže s obilovinami a semínky ...........................................251

Kombinace rýže a luštěnin ............................................................... 252

Kombinace rýže a zeleniny vařené dohromady ................................. 253

Kombinované jídlo s rýží vařené v jednom hrnci ............................... 255

Rizoto .............................................................................................. 256

Další rýžová jídla .............................................................................. 259

Jáhly .........................................................................................................261

Základní recept .................................................................................261

Kombinace jáhel s obilovinami a olejnatými semeny ......................... 262

Jáhly vařené se zeleninou ................................................................. 264

Jáhly vařené spolu s luštěninami ...................................................... 265

Jáhlové jídlo vařené v jednom hrnci .................................................. 266

Další jáhlová jídla ............................................................................. 267

Oves ........................................................................................................ 267

Vločky ................................................................................................. 267

Základní recept na vločkovou kaši .................................................... 268

Další vločková jídla ........................................................................... 268

Bezpluchý oves ................................................................................... 270

Základní recept ................................................................................ 270

Variace k základnímu receptu .......................................................... 270

Ječmen ....................................................................................................271

Kroupy, krupky .....................................................................................271

Základní recept .................................................................................271

Kombinace krup s obilovinami ......................................................... 272

Další kroupová jídla ......................................................................... 273

Kroupové karbanátky ...................................................................... 275

Kroupové jídlo vařené v jednom hrnci .............................................. 276

Nahý ječmen ....................................................................................... 276

Základní recept ................................................................................ 277

Obsah

Kukuřice ................................................................................................. 277

Kukuřičná krupice – polenta .............................................................. 277

Základní recept ................................................................................ 277

Varianty základního receptu ............................................................. 278

Kukuřičná polenta vařená s obilovinami a olejnatými semeny ........... 279

Kukuřičná krupice (polenta) vařená se zeleninou .............................. 279

Saláty z polenty ............................................................................... 280

Zapékaná polenta ............................................................................ 282

Pohanka ................................................................................................. 284

Pohanka – celé zrno ........................................................................... 284

Základní recept ................................................................................ 284

Variace základního receptu .............................................................. 284

Pohanka v kombinaci s jinými obilovinami ........................................ 285

Pohanka vařená se zeleninou ........................................................... 285

Pohanková mouka .............................................................................. 286

Pohankové vločky ............................................................................... 286

Žito .......................................................................................................... 286

Základní recept ................................................................................ 287

Žitný kvásek ..................................................................................... 287

Pšenice klasická a pšenice špalda ...................................................... 287

Pšenice špalda ..................................................................................... 288

Základní recept ................................................................................ 288

Špalda vařená s jinými obilovinami ................................................... 288

Špalda vařená s obilovinami a luštěninami v jednom hrnci ................ 289

Další špaldová jídla .......................................................................... 289

Špaldové kernoto................................................................................ 290

Základní recept ................................................................................ 290

Bulgur ................................................................................................. 291

Základní recept ................................................................................ 291

Bulgur vařený společně s jinými potravinami .................................... 291

Kuskus................................................................................................. 292

Základní recept ................................................................................ 293

Kuskus vařený dohromady s jinými potravinami ............................... 293

Quinoa .................................................................................................... 294

Základní recept ................................................................................ 294

Další recepty .................................................................................... 294

Hato mugi .............................................................................................. 296

Základní recept ................................................................................ 296

Další recepty .................................................................................... 297

Te f ............................................................................................................ 298

Základní recept ................................................................................ 298

Další recepty .................................................................................... 298

Amarant ................................................................................................. 299

Základní recept ................................................................................ 299

Další recepty .................................................................................... 299

Obsah

Těsta na knedlíky a noky ..................................................................... 300

Těsta obsahující lepek ...................................................................... 300

Těsta bez lepku ................................................................................ 303

Halušky ................................................................................................... 304

Bezlepkové těsto ............................................................................. 304

Lepkové těsto .................................................................................. 305

Co na halušky? ................................................................................ 305

Palačinky a omelety ............................................................................. 306

Lepkové palačinky ........................................................................... 306

Palačinky neobsahující lepek ............................................................ 307

Co na palačinky? ............................................................................. 308

Těstoviny a těstovinová jídla ................................................................310

Základní příprava ..............................................................................310

Těstoviny se zeleninou a luštěninami .................................................311

Záviny ......................................................................................................313

Bezlepkové těsto ..............................................................................313

Listové špaldové těsto .......................................................................314

Slané náplně do závinů .....................................................................314

Sladké náplně do závinů ...................................................................315

Obilné mléko ..........................................................................................317

Základní recept .................................................................................317

ZZelenina .....................................................................................................319

Obecně o přípravě zeleniny .................................................................319

Technologie krájení zeleniny ...............................................................321

Způsoby úpravy zeleniny bez tuku .................................................... 324

Nishime ............................................................................................... 324

Základní princip ............................................................................... 324

Základní recepty .............................................................................. 324

Blanšírování ......................................................................................... 326

Základní princip ............................................................................... 326

Základní recepty na přípravu salátů .................................................. 326

Inspirace na zálivky na saláty ............................................................ 328

Napařování .......................................................................................... 329

Základní princip ............................................................................... 329

Základní recepty na napařování........................................................ 329

Vaření .................................................................................................. 330

Základní princip ............................................................................... 330

Mléčně kvašená zelenina .................................................................... 330

Dlouhodobě kvašená zelenina ......................................................... 330

Základní recept ........................................................................... 331

Krátce kvašená zelenina ................................................................... 331

Základní recept ........................................................................... 332

Zelenina kvašená ve slaném nálevu .................................................... 332

Základní recept ........................................................................... 332


8

Obsah

Presovaný salát ................................................................................... 333

Základní recept ................................................................................ 334

Varianty presovaného salátu ............................................................ 334

Způsoby úpravy zeleniny na tuku ...................................................... 334

Sotýrování ........................................................................................... 335

Základní princip ............................................................................... 335

Základní variace na sotýrování ......................................................... 335

Kimpira ............................................................................................... 340

Základní princip ............................................................................... 340

Variace na kimpiru ........................................................................... 340

Fritování – tempura ............................................................................ 341

Základní princip ............................................................................... 341

Těstíčko ze špaldové mouky ............................................................. 342

Bezlepkové těstíčko na tempuru ...................................................... 342

Polévky ................................................................................................ 342

Základní recept na zeleninový vývar ................................................. 343

Zeleninové polévky .......................................................................... 344

Krémové zeleninové polévky ............................................................ 350

Polévky s luštěninami ....................................................................... 353

Omáčky ............................................................................................... 357

Recepty na omáčky .......................................................................... 358

Aspiky se zeleninou ............................................................................ 362

Základní recept na nálev .................................................................. 362

Recepty na aspiky ............................................................................ 363

LLuštěniny ................................................................................................. 365

Základní principy přípravy luštěnin .................................................... 365

Čočka ..................................................................................................... 366

Základní recept na přípravu čočky .................................................... 366

Další recepty .................................................................................... 367

Fazole ..................................................................................................... 370

Základní recept na přípravu fazolí .................................................... 371

Variace na základní recept ............................................................... 371

Náměty na recepty z fazolí ............................................................... 372

Fazole azuki ........................................................................................ 375

Recepty s azuki ................................................................................ 376

Hrách ...................................................................................................... 376

Základní recept na přípravu hrachu .................................................. 377

Recepty z hrachu ............................................................................. 377

Cizrna ..................................................................................................... 378

Základní recept na přípravu cizrny .................................................... 378

Recepty z cizrny ............................................................................... 378

Sója ......................................................................................................... 380

Tofu ..................................................................................................... 381

Recepty z tofu ................................................................................. 383

Obsah

Tempeh ............................................................................................... 386

Recepty z tempehu .......................................................................... 386

Natto ................................................................................................... 389

Recepty z natta ................................................................................ 389

Karbanátky ............................................................................................ 389

Kombinace směsí na karbanátky ...................................................... 390

Pomazánky ............................................................................................ 393

Luštěninové pomazánky ..................................................................... 394

Pomazánky na bázi tofu ..................................................................... 395

Základní příprava ............................................................................. 395

Variace k dochucení tofu pomazánky ............................................... 395

DDezerty a sladkosti .............................................................................. 397

Amasaké – přirozeně sladký krém .................................................... 397

Klíčení pšenice .................................................................................... 397

Vlastní příprava amasaké .................................................................... 398

Jak dále zpracovávat amasaké? .......................................................... 399

Všeobecně o ovoci ............................................................................... 400

Konzervace ovoce ............................................................................... 400

Nepečené dezerty................................................................................. 402

Dušené ovoce ..................................................................................... 402

Čokoládový krém ................................................................................ 403

Základní recept ................................................................................ 403

Obměna .......................................................................................... 403

Poháry ................................................................................................. 403

Některé možné variace pro přípravu pohárů..................................... 404

Ovoce s agarem .................................................................................. 407

Základní recept ................................................................................ 407

Obměny .......................................................................................... 407

Burizony .............................................................................................. 408

Pečené dezerty ...................................................................................... 408

Klasické pečené dezerty ..................................................................... 409

Korpus ............................................................................................ 409

Vrchní část dezertu ...........................................................................411

Záviny ...................................................................................................414

Koláčky z jáhlového těsta ....................................................................414

Pečené ovoce .......................................................................................414

(Nejen) vánoční cukroví ........................................................................415

Recepty na pečené cukroví ...............................................................416

Recepty na nepečené kuličky ........................................................... 423

Rejstřík receptůRejstřík receptů ..................................................................................... 424

Obsah DVD .............................................................................................. 436

Příloha – Fotografi e jídel .................................................................. 439


18 potraviny a také návrat potíží, když ji do jídelníčku opět zařadí. Velmi rychle se pak vracejí ke stravě, která jim dělá dobře.

Toto jsou největší a snad i méně známé mýty ve stravě. Zdaleka nejsou jediné. O mnohých dalších budeme mluvit na následujících stránkách. Dozvíte se rovněž, jak je to s jednoduchým cukrem, syrovou zeleninou, vejci, solí, a mnoho dalších informací. Hlavně je však třeba říct, jak to skutečně se stravou je a jak to má vypadat.

V následujícím textu se spolu podíváme na různé poznatky našich předků i poslední poznatky vědy a naučíme se je aplikovat v běžném životě tak, aby to bylo ku prospěchu našemu i našich dětí.

Nové vydání knihy Radost ze zdravých dětí je obohacené o informace o ne zcela známých obilovinách a pokrmech, které z nich lze připravit. Některé kapitoly byly doplněny, ale celkový ráz knihy zůstává stejný, rovněž obsah DVD se nemění. Doufáme, že i toto vydání se čtenářům bude líbit a pomůže rodičům zlepšit či upevnit zdraví své i svých dětí. Úvod chemie se chuť pročistí a člověk se nestačí divit, jaké pole chutí se mu najednou otevře. Nejen že cítí chuť zeleniny, ale najednou zjistí i to, že stejná zelenina jinak nakrájená má jinou chuť a různé tepelné úpravy téže mrkve či pórku jsou dvě různá jídla. Vede to k tomu, že chuťové vjemy jsou daleko širší a jemnější a člověk je citlivější na špatnou potravinu a již po prvním soustu pozná to, co je zkažené a nevhodné, a to je jistě velmi prospěšné. V této souvislosti máme velkou šanci u svých dětí – když je naučíme jíst zdravě, pak se již přirozeně budou vyhýbat přeslazeným, překořeněným a chemicky upraveným potravinám, protože jim nebudou chutnat. I když pak vlivem spolužáků, partnerů či kolektivu začnou jíst i nezdravě, budou mít dobré základy a také budou vědět, co dělat, když se dostanou do zdravotních problémů, a to jistě není málo.

V následujících kapitolách se budeme snažit vysvětlit jednotlivé potraviny, jejich způsob úpravy, ale také to, jak správně je třeba tyto potraviny kombinovat tak, aby našim dětem, ale ani nám nic nechybělo.

Obiloviny

Obiloviny v celých zrnech jsou základem stravy. Vyplývá to nejen z jejich složení, ale také z konstrukce a enzymatické výbavy našeho zažívacího systému. Již v našich slinách jsou enzymy, které začínají štěpit složité cukry, které jsou základem a nejdůležitější složkou obilovin. Po lehkém natrávení amylázami ze slin pak potrava stagnuje v žaludku, kde se štěpí bílkoviny a polysacharidy se připravují na působení amyláz ze slinivky břišní, toto trávení pokračuje přes celé tenké střevo, a to postupně. Složité cukry jsou rozštěpeny na jednodušší, které jsou vstřebány a jsou základem výživy pro naše tkáně.

Někdo by mohl říct, že by bylo jednodušší, kdybychom rovnou jedli cukr jednoduchý a ušetřili tím naše trávení. Opak je však pravdou. Pokud by tomu tak mohlo být, pak by jistě náš zažívací systém vypadal jinak a nedával si tolik práce s výrobou enzymů

Základ stravy Obiloviny


KNIHA I. Energie vesmíru v potravinách 82 nejhůř průmyslová drůbež, a to jak po stránce chemických látek, tak způsobu chovu. Možná si někdo myslí, že to, jak se zvíře cítí během života, nemá na jeho tkáně a maso vliv, ale opak je pravdou. Červené maso je na tom jen o malý kousek lépe. Stále nejlépe po této stránce vychází ryby a zvláště bílé rybí maso.

Maso zařazujeme do jídelníčku dítěte většinou až od roku a půl, nejprve maso rybí a pak drůbeží. Tady se nám vyplatí pro dítě koupit bio maso, pokud nemáme kuře, které nám běhá po dvorku. Dáváme ho maximálně 1× týdně. V zimě můžeme jíst maso častěji než v létě. Maso opět kombinujeme pouze se zeleninou. Během všech ostatních dnů je třeba podávat kombinaci obiloviny a luštěniny.

I dítě nemusí jíst maso, mělo by však denně mít kombinaci obiloviny a luštěniny, přitom stačí 1 až 2 lžíce luštěnin (u dětí mezi jedním a druhým rokem i méně). Takovou kombinaci můžeme mít někdy 1× někdy 2× denně. Úplně to stačí, a pokud používáme kvalitní misopastu, pak nám to stačí i v dospělosti a nemusíme se bát o bílkoviny. Mnoho maminek se bojí nedostatku bílkovin, přitom nadbytek, který je dnes naprosto běžný, je zrovna tak škodlivý, neboť zatěžuje ledviny.

Tuky

Tuk je významným zdrojem energie pro naše tělo, je důležitý pro náš metabolismus i pro průběh oxidačních reakcí v těle. Tuk je složen z jednotlivých mastných kyselin, z nichž jsou pro nás naprosto nezbytné ty esenciální, nenasycené. Jejich vynikajícím zdrojem jsou semínka – slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová. O nich a jejich úpravě jsme se již zmínili.

Semínka samotná nestačí, používáme proto rostlinné oleje, které jednak doplňují nenasycené mastné kyseliny a jednak umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Používáme výhradně oleje lisované za studena, neboť mají zachované správné vazby tuků a mají vysoký bod varu. Jsou tedy ideální pro tepel

109

Letní talíř

40 %

celozrnné

obiloviny

20 %

tepelně

upravená

zelenina

15 %

syrová

zelenina

10 %

ovoce,

polévky, nápoje

5 % pickles

10 %

luštěniny

Zimní talíř

20 %

tepelně

upravená

zelenina

55 %

celozrnné

obiloviny

5 % pickles

5 % polévky,

ostatní

15 %

luštěniny

Strava v denních a ročních biorytmech Roční biorytmus Před početím Zdravotní stav každého z nás závisí na mnoha skutečnostech. Každé čerstvě narozené dítě má jiný základní potenciál pro další zdraví či nemoc. Tato dispozice se pak vyvíjí podle toho, co dále dítě prožívá, jí, dýchá, pije a také podle toho, co všechno se kolem něho děje. Již v době narození má každý z nás jinou startovací čáru, i když to nelze na první pohled poznat, a důsledky těchto dispozic můžeme mnohdy poznat až za několik let nebo až v dospělosti, kdy se přidají další zátěže a to, co je skryto hluboko v těle. My pak vůbec netušíme, že kořeny naší nemoci tkví daleko ještě před naším narozením, či dokonce mají své stopy v našich předcích. Na čem tedy závisí, s jakými předpoklady vstupuje dítě na svět? První částí je pochopitelně dědičná dispozice po našich předcích.

Podle již zmíněné knihy I-ťing je naše konstituce, tedy základ, který si neseme do svého života, řízena genetickou informací 64 našich předků – 32 z matčiny strany a 32 z otcovy. Zajímavá je další kalkulace, podle níž na materiální úrovni máme poselství od našich mužských předků zakódováno ve 32 zubech a naši předkové ženského pohlaví se zračí v našich 32 obratlech. Něco na tom asi bude. Jako poslední předkové našich dětí tak máme rozhodující vliv na to, abychom do tohoto softwaru připsali pozitivní informace a umazali alespoň část zatížení z minulosti. Ale nejen to, uvědomme si, že to, co předáme našim dětem, se dál opisuje ve 32 dalších generacích. Naše zodpovědnost tedy není malá. Za tímto účelem je rozhodně žádoucí a potřebné organismy obou rodičů ještě před početím potomků co nejvíce detoxikovat a posílit zejména v kvalitě imunitního systému. Proto vědomá příprava a plánování rodičovství se rozhodně vyplatí. I když nemůžeme ovlivnit zdaleka všechno, to, co máme ve vlastních rukou, jistě stojí za to.

Je mnoho ukazatelů kvality života a jedním z nich je i biologický věk. Pro ty, kteří tento pojem neznají, je třeba vysvětlit, že biologický věk je termín, kdy srovnáváme, jak člověk skutečně

179

Dráha srdce a tenkého střeva

Dynamický cvik

Protahovací cviky

Dráha srdce

Základní pozicí je sed s pokrčenými dolními končetinami, při čemž

se chodidla navzájem dotýkají a opírají o sebe. Paty přitlačíme

co nej ví ce k tělu, ruce spojíme, uchopíme chodidla a vyrovnáme

páteř.

Orgánová sestava cviků

KNIHA II. Umění respektovat vesmírnou energii

190

Významně pomáhá imunitnímu systému v regulaci vnitřního

prostředí, ale i vyživuje a zlepšuje střeva, to vše má své místo

při léčbě běžných horečnatých nemocí a nejen jich. Druhou

možnost úpravy kuzu můžeme využít u větších dětí, a to

v pozdějších fázích virózy či jiné nemoci. Do uvařeného nápoje

místo sladu přidáme kousek rozdrcené švestičky umeboshi

a 3 kapky sójové omáčky Tamari. Takto připravený nápoj mů

žeme použít i u průjmových nemocí a při rekonvalescenci.  Pokud teplota přesáhne 39 °C, je třeba ji dostat pod kontrolu.

Neznamená to, že ji budeme prudce snižovat, ale spíše regu

lovat. I zde platí aplikace předchozích nápojů, které umožní

zlepšit vnitřní podmínky. K tomu můžeme přidat studené

zábaly. Nejprve je děláme tak, že do studené vody přidáme

trochu jablečného octa a namáčíme v ní pleny. Těmi pak zaba

líme kotníky a zápěstí a přes ně dáme suchou bavlněnou látku.

Dítě uložíme do postele a dobře přikryjeme. Zhruba po půl

hodině obklady přeměňujeme. Pokud teplota stoupá nebo

neklesla pod 39 °C, můžeme zvolit další z obkladů – studený

zábal na celé tělo. Připravíme si chladnou vodu s octem a v ní

namočíme velké bavlněné plátno, vyždímáme a dítě do něho

celé až po krk zabalíme. Zábal překryjeme suchým plátnem,

uložíme dítě do postele a pořádně zakryjeme. Opět vyměňu

jeme až do té doby, než teplotu dostaneme pod kontrolu. Nejsou-li účinné zábaly se studenou octovou vodou, můžeme

přikládat na kotníky a zápěstí tofu obklad. Naturální tofu

vyndáme z ledničky, rozdrtíme v rukou nebo hmoždíři a smí

cháme s trochou mouky. Obklad ze studeného tofu přiložíme

kolem zápěstí a kotníků a zavážeme do bavlny. Můžeme

vyměňovat.  Účinnou metodou, kterou můžeme přidat k předcházejícím,

je vývar ze stopek višní nebo třešní. V době, když dozrají

višně, je třeba otrhat jejich stopky a na vzduchu je přesušit.

Pak je uchováme v papírovém sáčku na dobu, kdy budou

potřeba. Při horečce dáme několik stopek do vody, několik

minut povaříme a hrnek se vypije.

Co poškozuje orgány Země, slezinu a slinivku?

Jsou to orgány trávicí, a proto nás jistě nepřekvapí, že hlavním

zdrojem zátěží je nesprávné jídlo, a to co do složení, množství

i způsobu konzumace.

a) Zásadním problémem je konzumace jednoduchého cukru.

Ten jde rovnou do krve a vede k rychlému vyplavení inzulínu,

což při opakování vyčerpává slinivku břišní. Jednoduchý cukr

má mnoho dalších negativ (viz příslušná kapitola), toto je však

velmi časté a postupně to vede, spolu s jinými zátěžemi, k roz

voji diabetes mellitus. b) Nadbytek vlákniny je další z „moderních zátěží“. Nedostatek

vlákniny poškozuje tlusté střevo, nadbytek slezinu a slinivku.

Pokud jíme mnoho syrové zeleniny, je kladena velká zátěž

na tyto orgány, které ji musí natrávit a uvolnit z nich potřebné

živiny. Vzhledem k tomu, že nemáme čtyři žaludky, ani en

zymatické vybavení jako přežvýkavci, nejsme schopni tuto

činnost dokonale provést a stojí to mnoho námahy a práce,

aby se alespoň něco uvolnilo. Organismus ví, že nerozložená

potrava je nepříznivá pro střeva a že je naopak živnou půdou

pro bakterie, a tak se snaží a snaží. Výsledkem je potom zatí

žení tohoto okruhu orgánů a tím i následné oslabení trávení.

Vzniká tak začarovaný kruh. c) Celkové složení stravy také není zanedbatelné. Nadbytek

živočišných produktů, které žaludek nedostatečně stráví,

mnoho pečiva, kde pečená mouka, je pro slinivku břišní ob

rovský oříšek, nedostatek složitých cukrů, mléčné výrobky,

které kladou velký nárok na trávení, a když k tomu přičteme

kvantum jednoduchého cukru, vidíme, že současná strava

je velkou zátěží pro tento orgán. d) Problémem je také množství jídla a velké porce. Dříve lidé

jedli podstatně skromněji, jejich porce byly menší, rozhodně

se nepřejídali. My nejen jíme mnoho, ale také často a tím

nedáme možnost trávicímu systému si odpočinout. Neustálé

drobné „ujídání“ mezi jídly opět tento okruh zatěžuje. e) Jak už bylo řečeno, nejen složení a množství stravy je dů

ležité, ale podstatný je i způsob, jakým jíme. Především

Funkce našeho těla a jeho orgány Pět elementů a naše orgány


KNIHA III. Recepty 296 minut. Na pánvičce na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme na velké kostky nakrájené batáty, zalijeme vodou a dusíme pod pokličkou do měkka. Po uvaření rozmixujeme. Na talíř dáme quinoovou kaši, nahoru pyré z batátů a ozdobíme petrželkou nebo orestovanými dýňovými semínky. Quinoový salát

quinoa (uvařená podle základního receptu), 1 mrkev, kus

zelí, ředkvičky, ledový salát, olivy (pro starší děti), olej, sůl,

umeocet, rýžový slad, sójová omáčka, tofu Hrnek vody přivedeme k varu, vodu osolíme a vhodíme do ní na nudličky nakrájenou mrkev, necháme asi minutu přejít varem a přecedíme. Vodu vrátíme na oheň a totéž uděláme s jemnými nudličkami zelí. Přecedíme a přidáme k mrkvi. Smícháme s kolečky ředkviček a olivami a nakonec smícháme s quinoou. Nakládáme nahrubo nakrájený ledový salát a polijeme směsí umeocta, sladu a sójové omáčky. Nahoru pokládáme plátky orestovaného nebo opečeného tofu.

Hato mugi

Perličkový ječmen, Jobovy slzy. Bezlepková obilovina s významně léčivými vlastnostmi.

Můžeme ji vařit samostatně, ale většinou ji přidáváme k rýži,

jáhlám nebo jiným obilovinám. Základní recept

1 hrnek hato mugi, 2½ hrnku vody, sůl Perličkový ječmen propereme ve studené vodě, dáme do kastrolu a zalijeme 2½ hrnku vody a necháme 2 až 4 hodiny namočené. Po té vaříme ve stejné vodě, v níž jsme ho namáčeli. Přivedeme k varu, osolíme, ztlumíme plamen a vaříme 30 až 45 minut doměkka. Tef s rýží a slunečnicovým semínkem

1 hrnek tefu, 1 hrnek rýže natural, 3 lžíce slunečnicového

semínka, 5 hrnků vody, sůl Obiloviny opereme, na dno hrnce dáme slunečnicová semínka a na ně navrstvíme rýži. Zalijeme 5 hrnky vody, přivedeme k varu a přidáme vrstvu tefu. Osolíme, ztlumíme plamen a vaříme asi 30 minut doměkka. Z takto uvařené obiloviny můžeme udělat také noky nebo knedlíky – viz dále.

Amarant

Základní recept

1 hrnek amarantu, 1½ hrnku vody, sůl Amarant propereme, dáme do hrnku a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, ztlumíme, osolíme a vaříme 20 až 30 minut. Další recepty Kaše z amarantu

1 hrnek amarantu, 3 hrnky vody, sůl Amarant opereme a dáme do hrnce. Zalijeme 3 hrnky vody, přivedeme k varu, osolíme, ztlumíme a na malém plameni vaříme 30 až 40 minut. Kaši můžeme doplnit dušenou dýní na cibulce a ozdobit dýňovými semínky. Amarant s dýní a houbami

1 hrnek amarantu, kus dýně hokaido, 1 velká cibule, 4

žampiony nebo shiitake, olej, sůl, sójová omáčka, bazalka,

2 hrnky vody

Obiloviny Tef; Amarant


KNIHA III. Recepty 332 Základní recept

1 větší bílá ředkev, dvě cibule, 1 % soli

Ředkev nastrouháme a přidáme cibuli nakrájenou najemno. Smícháme se solí a důkladně rukama promačkáme. Pak po vrstvách dáme do malého „kvašáku“ nebo do kamenné či skleněné nádoby. Každou vrstvu zvlášť důkladně upěchujeme, až se vytlačí šťáva. Nahoře zatížíme například sklenicí s vodou nebo kamenem. Umístíme v teplém, tmavším koutu kuchyně a necháme kvasit. Za 3 dny vznikne mléčně kvašená zelenina, kterou pak přendáme do ledničky, odkud ji postupně bereme. Zde vydrží několik týdnů. Tím máme prostor pro tvorbu další kvašené zeleniny. Podobně můžeme kvasit:

• samotnou cibuli,

• nastrouhanou červenou řepu s cibulí,

• mrkev,

• bílé nebo červené zelí s cibulí.

Můžeme dát dohromady i více druhů zeleniny, ale neděláme

to příliš často, neboť si tím ubíráme na pestrosti a máme pak vizuálně i chuťově stále stejné přílohy.

Zelenina kvašená ve slaném nálevu

Jedná se o jiný, neméně zdravý a dobrý způsob kvašení zeleniny. Používá se pro větší nebo menší celé kusy zeleniny. Takto kvašenou zeleninu je možné připravovat jak pro rychlou spotřebu, tak pro delší uskladnění. Základní recept

1 litr vody, 1 lžíce soli

Vodu přivedeme k varu a několik minut vaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Zeleninu naskládáme do zavíracích sklenic (nejlépe do sklenic se skleněným víčkem s drátěným

DALŠÍ VARIANTA


393

Luštěniny Pomazánky

pohankovou moukou. Vlhkou rukou tvoříme karbanátky, které pečeme nebo fritujeme. Karbanátek z jáhel a batátů

1 hrnek jáhel, 2 až 3 batáty, ½ kostky naturálního tofu,

1 až 2 lžíce sójového mléka nebo kokosového krému,

pohanková mouka, 1 cibule, olej, sůl, sezam, voda Na dno hrnce dáme velké kostky batátů, na ně rozdrcené tofu a nakonec jáhly. Zalijeme horkou vodou tak, aby jen lehce byla vidět, mírně osolíme a vaříme doměkka. Přidáme trochu kokosového krému nebo sójového mléka, cibulku orestovanou na oleji a vše důkladně rozmixujeme. Zahustíme pohankovou moukou a vlhkou rukou tvoříme karbanátky, které obalíme v sezamu a fritujeme.

Pomazánky

Pomazánky jsou vhodným a mnohdy nezbytným doplňkem stravy. Jsou praktickou součástí jídelníčku, zvláště pak při cestování nebo přípravě svačin nebo rychlých večeří. Pomazánky připravujeme většinou z nejrůznějších luštěnin, neboť v kombinaci s obilovinou a doplněné zeleninou tvoří dobře stravitelný komplex. Obilovinou, na kterou namažeme pomazánku, může být pochopitelně pečivo, ale častěji bychom měli používat nejrůznější placky, palačinky, eventuálně rýžové nebo kukuřičné extrudované chlebíčky. Nahoře je pak ozdobíme syrovou nebo lépe kvašenou zeleninou. Tepelně upravenou zeleninu dáváme na chlebíčky tehdy, pokud je servírujeme bezprostředně po přípravě. Syrová a kvašená zelenina je zde vhodná i z energetického hlediska, neboť vyvažuje jangový efekt suchého pečeného základu svým jinovým, lehkým charakterem.

Možnosti na tvoření pomazánek jsou nepřeberné a většinou

využíváme samotné luštěniny nebo luštěniny v kombinaci se zeleninou. Můžeme někdy přidat i zbytek obiloviny, ale to není zdaleka nezbytností, neboť na obilovinu pomazánku namažeme. KNIHA III. Recepty 408

Burizony

Burizonová mozaika

2½ balíčku burizonů, 1 dcl oleje, 1 hrnek ječmenného sladu

(tekutý sladovit), rozinky, ořechy, mandle, semínka – vše

podle chuti, dohromady asi 2 hrnky Na oleji zpěníme slad a po vytvoření pěny vypneme oheň a zamícháme nejprve oříšky, semínka a rozinky. Pak postupně přimícháme burizony. Je třeba pracovat rychle. Celou směs dáme na plech vymazaný olejem, vlhkýma rukama rovnoměrně rozmístíme a upěchujeme. Pak dáme na hmotu desku a zatížíme tak, aby vše dobře dohromady drželo. Po ½ hodině vyjmeme z plechu a ostrým nožem nakrájíme na kostky. Uskladníme v suchu, vydrží i několik týdnů.

Pečené dezerty

Pečené dezerty děláme více v zimě nebo v chladných dnech. V létě za tepla jsou vhodnější nepečené krémy a poháry. Toto pravidlo není pochopitelně dogmatické, záleží také na našem rozpoložení a pocitech.

Při výrobě dezertů používáme nejčastěji uvařené obilí v kombi

naci s pohankovou nebo špaldovou moukou a sladkou chuť zde zastupuje většinou tepelně zpracované ovoce, občas doplněné sladem. Kombinace ovoce a obilí není příliš stravitelná, ale v dezertu, jak jsme se již zmínili, nepůsobí takový problém, pokud toho nesníme příliš mnoho. Vzhledem k tomuto faktu je třeba vždy dát podíl obilné složky menší a podíl ovocné složky větší. I pečené dezerty by měly být lehké, jemné a chutné. Jsou pro nás zdrojem sladké chuti a představují pro nás pohodu a relaxaci, neměly by tedy zatěžovat.

NAJDETE NA DVD


423

a přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce ovocné šťávy. Spojíme s kroupami a vše rozmixujeme. Recepty na nepečené kuličky Fazolové koule Hrnek fazolí azuki namočíme přes noc do vody, pak dáme do tlakového hrnce spolu s 10 až 15 sušenými meruňkami (nesířenými) a 15 oloupanými jedlými kaštany. Přivedeme k varu, natlakujeme a vaříme asi 40 minut na mírném plameni. Po uvaření scedíme zbytkovou vodu a vše důkladně rozmixujeme. Pak přimícháme nastrouhané ořechy a nakrájené mandle. Vlhkou rukou tvoříme kuličky, které obalíme v kokosu. Kuličky ze sušených jablek Na několik hodin namočíme do teplé vody sušená jablka, pak je umeleme a smícháme s namletými opraženými ovesnými vločkami a nakrájenými mandlemi nebo ořechy. Přidáme povařené rozinky. Zamícháme a vytvoříme kuličky, které obalujeme v namletých mandlích. Kuličky z čerstvých jablek Na oleji orestujeme nastrouhaná jablka, přidáme povařené rozinky, lžíci pomletých a opražených ovesných vloček, lžíci kokosu, skořici a špetku soli. Vytvoříme kuličky, které usušíme v troubě. Ořechové kuličky

1 hrnek namletých vlašských ořechů, 1 hrnek rozinek po

vařených v sójovém mléce, 1 balíček rýžových burizonů,

1 hrnek ječmenného sladu, 1 lžíce karobu, 1 hrnek mišutky Burizony zvlhčíme trochou sójového mléka a všechny ingredience smícháme. Přidáme trochu sójového mléka – podle konzistence. Vlhkou rukou vytváříme kuličky, které obalujeme mletými ořechy.

Dezerty a sladkosti (Nejen) vánoční cukroví


ww.anag.cz

RADOST ZE ZDRAVÝCH DĚTÍ

3. vydání + DVD

Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán

V posledních desetiletích narůstá závratným tempem četnost nemocí, jako jsou

alergie, astma, únavové syndromy, kožní nemoci, ale i nádorová a cévní posti

žení. Příčina je složitější, ale nepochybně zde hraje jednu z hlavních rolí strava

a stravovací zvyklosti. V současné době je vžita spousta omylů o stravě a většina

výživových doporučení tyto chyby stále opakuje, což nepřispívá ke zdraví jed

notlivce ani populace.

Autoři této knihy omyly vysvětlují a uvádějí je na pravou míru. Kniha je určena

pro všechny, kterým není lhostejné jejich zdraví a chtějí k němu přispět vlastními

silami.

Nové vydání knihy Radost ze zdravých dětí je obohacené o informace o ne zcela

známých obilovinách a pokrmech, které z nich lze připravit. Některé kapitoly byly

doplněny, ale celkový ráz knihy zůstává stejný, rovněž obsah DVD se nemění.

Doufáme, že i toto vydání se čtenářům bude líbit a pomůže rodičům zlepšit

či upevnit zdraví své i svých dětí.

MUDr. Vladimíra Strnadelová – vystudovala medicínu na lékařské fakultě Uni

verzity Palackého v Olomouci, postupně se začala zabývat alternativní medicínou,

studovala akupunkturu, homeopatii, čínskou medicínu u nás i na nejrůznějších

světových pracovištích. Od roku 1993 se výhradně věnuje přírodní medicíně a má

svou soukromou lékařskou ordinaci v rámci Institutu přírodní medicíny v Praze.

Spolu se svým manželem Janem Zerzánem se zabývají dietologií, kterou studovali

na stážích v zahraničí, a své poznatky i osobní zkušenosti uplatňují při své praxi

v ordinaci přírodní medicíny.

Jan Zerzán – k přírodní medicíně a dietologii ho před 30 lety přivedlo vlastní

onkologické onemocnění. Po neúspěchu klasické medicíny začal aplikovat změnu

stravy a životního stylu u sebe i své rodiny, což přispělo k jeho vyléčení. Od té

doby se věnuje studiu stravy a aplikaci všech získaných zkušeností ve své poradně

v rámci Institutu přírodní medicíny v Praze.

Autoři knihy společně pořádají mnoho přednášek po celé republice a pobytové

kurzy pro jednotlivce i celé rodiny. Jsou autory článků do nejrůznějších časopisů

a vystupovali v mnoha televizních i rozhlasových pořadech.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist