načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Radost z jídla – Vladimíra Strnadelová; Jan Zerzán

Radost z jídla
-11%
sleva

Kniha: Radost z jídla
Autor: Vladimíra Strnadelová; Jan Zerzán

Nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta (včetně DVD)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  379 Kč 337
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 349
Rozměr: 214,0x156,0x27,0 mm
Úprava: ilustrace
Vydání: 7. doplněné vydání
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Hmotnost: 0,552kg
Jazyk: česky
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
Datum vydání: 201812
ISBN: 978-80-7554-178-9
EAN: 9788075541789
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Vše, co jíme, co děláme a v co věříme, zpětně ovlivňuje naše zdraví, štěstí a náš život. Kniha Radost z jídla čtenáře objektivně a bez nadsázky seznamuje se zásadami správného a zdravého stravování, podává jednoduchý a srozumitelný návod, jak efektivně a tvořivě změnit či rozvinout životní styl a stravovací zvyklosti.

Porozumějte vlivu stravy na lidský organismus
Správná strava musí svým složením odpovídat schopnosti a „konstrukci“ našeho trávicího systému a jeho enzymatickému vybavení. Pokud respektujeme tyto zásady, jsme schopni připravit si stravu, která pomáhá k prevenci i léčbě našeho organismu. Kniha Radost z jídla se kromě vlivu lepku na lidský organismus zabývá problematikou zdravé výživy při onemocnění diabetem a onkologickými onemocněními, při problémech s imunitou, alergiemi či plísňovými onemocněními.

Co je nového v tomto rozšířeném a aktualizovaném vydání
Do tohoto vydání knihy Radost z jídla jsou nově zařazeny kapitoly o přírodní léčbě a stravě při histaminové intoleranci, autismu, ADHD či problematiky menopauzy u žen. Podrobně je popsána i funkčnost našeho zažívacího systému, což má přímý vliv na to, co jsme schopni strávit, co nám pomáhá, a co nás naopak zatěžuje; právě z toho pak vyplývá správné složení stravy. Kapitoly o léčbě jednotlivých nemocí byly aktualizovány o nejnovější pohledy a léčebné přístupy. Do knihy byly doplněny další nové praktické recepty a kniha byla upravena tak, aby zcela odpovídala současné dostupnosti potravin.

Radost z jídla obsahuje i základní přírodní léčebné prostředky – obklady a léčebné nápoje, které jsou nejen popsány v textu, ale na přiloženém DVD je přímo ukázána jejich příprava krok za krokem. Do kapitoly o pohybu je zařazeno cvičení Qi Gong, jehož ukázky najdete rovněž na DVD. Součástí knihy jsou i kapitoly pojednávající o půstech a očistných kůrách.

(nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Vladimíra Strnadelová; Jan Zerzán - další tituly autora:
Radost ze zdravých dětí + DVD -- Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu Radost ze zdravých dětí + DVD
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

nejen makrobiotika

očima lékaře

a pacienta

RADOST

Z JÍDLA

MUDr. Vladimíra Strnadelová

Jan Zerzán

DVD obsahuje:

cvičení sestavy Qi Gong, postupy přípravy

a ukázky aplikací léčebných obkladů

a postupy přípravy léčebných nápojů

DVD obsa

hujejeje:::::

cvičení sestavy

Qi GGGGononon

nonongggggg,g,g, ppppppppp

ososososososososostttututututututututupppypypy

přípr

av

h bkl dů

nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta

RADOST

Z JÍDLA

Vladimíra Strnadelová

Jan Zerzán

V

š

e

c

h

n

a

p

v

a

v

ý

ro

b

c

e

a

v

la

s

tn

ík

ů

a

u

to

rs

k

ý

ch

p

v

k

d

ílu

js

ou

v

yh

ra

ze

na

. V

ýro

ba k

opií,

pronájem a provozová

ní z

aká

no

. T

ot

o

CD

je

s

am

o

st

at

n

ě

n

e

p

ro

d

e

jn

é

.

© MUDr. Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán

kamera a hudba © Bob Dvořák

foto © Bob Dvořák

© ANAG, spol. s r.o., 2018

7

.

d

o

p

l

n

ě

n

é

v

y

d

án

í


OBSAH

ÚVOD

9

›YRGNVHGPªPXYG¢Q®

10

ČÁST I. NEJEN JÍDLEM ŽIV JE ČLOVĚK

1. MAKROBIOTIK A

15

2. MAKROBIOTIKA A PSYCHIKA

20

6RXıDVQRVW

24

Cíl

25

9GĴıQRVW

26

3R]LWLYQ®PÇOHQ®

27

5DGRVW

28

3. MAKROBIOTIKA A POHYB

30

'HFKRY¢FYLıHQ®

32

0DV¢ÊH'2,1

34

2UJ¢QRY¢VHVWDYDFYLNŒ

38

'U¢KDSOLFDWOXVWªKRVWņHYD

39

'U¢KDVOH]LQVOLQLYNDÊDOXGNX

40

'U¢KDVUGFHDWHQNªKRVWņHYD

42

'U¢KDOHGYLQDPRıRYªKRPĴFK¾ņH

43

'U¢KDSHULNDUGXDWņ®RKņ®YDıŒ

44

'U¢KDMDWHUDÊOXıQ®NX

45

4. QI GONG

47

'ŒOHÊLWªSR]Q¢PNNHFYLıHQ®

47

3RVWXSFYLıHQ®

48

5. MAKROBIOTIKA OČIMA LÉKAŘE

53

6. MAKROBIOTIKA OČIMA PACIENTA

60


4 Obsah

ČÁST II. LÁSKA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM

1. POHLED PRVNÍ – ANALYTICKÝ

67

Energie

67

&XNU

68

7XN

70

%®ONRYLQ

73

2EW®ÊHY]QLNDM®F®]SRUXFKSņ®MPXE®ONRYLQ

74

9O¢NQLQD

77

9LWDPLQ

78

0LQHU¢OQ®O¢WN

81

(Q]P

82

2. POHLED DRUHÝ – ENERGETICKÝ

84

JIN

86

-$1*

86

5HODWLYLWDY]WDKX-,1D-$1*

87

0®VWRSR]RURY¢Q®

87

'YDQ¢FWSUDYLGHO

88

3RURYQ¢Q®-,1D-$1*

92

-,1×-$1*DM®GOR

93

3. POHLED TŘETÍ – KYSELINY A ZÁSADY

100

CO JÍME

4. OBILOVINY

107

2ULHQWDıQ®WDEXONDRELORYLQ

108

2EHFQ¢SUDYLGODYDņHQ®RELORYLQ

109

5¾ÊH

109

-¢KO

113

3ÇHQLFH

115

&HOR]UQQªWĴVWRYLQ

118

2YHV

119

ÉLWR

122

.XNXņLFH

122

-HıPHQ

125

3RKDQND

127

$PDUDQW

129

Teff

130

ĉLURN

132

6O]RYND

133


Obsah 5

4XLQRD

135

.RPELQDFHRELORYLQ

137

2ELOQªNQHGO®NQRNKDOXÇN

138

2ELOQªPOªNR

139

Seitan

140

5. ZELENINA

142

'ĴOHQ®]HOHQLQ

145

2EHFQ¢SUDYLGODSņ®SUDY]HOHQLQ

147

1LVKLPH

148

%ODQÇ®URY¢Q®

150

'XÇHQ®

152

Fritování

153

2P¢ıN

154

3ROªYN

156

1DSDņRY¢Q®

162

3HıHQ®

162

9DņHQ®

162

0OªıQĴNYDÇHQ¢]HOHQLQD

163

=HOHQLQDNYDÇHQ¢YHVODQªPQ¢OHYX

164

=HOHQLQDVURY¢

165

6. LUŠTĚNINY

167

6 ́MD

170

7RIX

171

7HPSHK

173

7. A TO NENÍ VŠECHNO...

175

2OHMQDW¢VHPHQDDRņHFK

175

7HNXWLQ

176

=¢NXVNDGH]HUW

178

-®GORGRSU¢FHGRÇNRODQDY¾OHW

191

Solení

193

ÉY¾N¢Q®

195

8. JÍDELNÍČEK PRO RŮZNÁ OBDOBÍ ROKU

199

Jaro

199

/ªWR

200

3RG]LP

201

Zima

202

.RņHQ®

203


6 Obsah

9. DEN A MAKROBIOTIKA

205

10. ROK A MAKROBIOTIKA

209

/HWQ®WDO®ņ

212

=LPQ®WDO®ņ  

213

11. ČLOVĚK A MAKROBIOTIKA

214

12. RIZIKA MAKROBIOTIKY

220

&KXŋ

220

+XEQXW®

221

(OLPLQDFH

222

1DGKRGQRFHQ®

223

ČÁST III. ZDRAVÍ, NEMOCI A CELOSTNÍ MEDICÍNA

1. ZAŽÍVACÍ SYSTÉM – ZÁKLAD ZDRAVÍ I NEMOCI

229

2. LEPEK A SOUČASNOST

235

3URıOHSHNÇNRG®DÊYWªWRGREĴ

236

3UREOªPVOHSNHP

237

5R]GĴOHQ®]¢WĴÊ®QDOHSHN

240

3. IMUNITA, ALERGIE A POTRAVINY

245

7DEXONEDULªU

248

9ÊLWªRPO

250

,PXQLWQ®VVWªP

251

4. HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

256

5. PLÍSNĚ

259

=HYQ®SO®VQĴ

260

9QLWņQ®SO®VQĴ

263

/ªıED

267

6. NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ

271

3ņ®ıLQQ¢GRURY¾FKRQHPRFQĴQ®

272

/ªıEDQ¢GRURY¾FKRQHPRFQĴQ®Sņ®URGQ®OªıERX

276

2EHFQªSRNQ

282

7. DIABETES MELLITUS – PREVENCE A PODPORA LÉČBY

287


Obsah 7

8. ŽENA V OBDOBÍ PŘECHODU

293

Strava

296

ÉLYRWQ®VWO

300

3RKE

300

9. AUTISMUS

302

10. ADHD

310

ČÁST IV. PŘÍRODNÍ LÉČEBNÉ PROSTŘEDKY

1. LÉČEBNÉ PROSTŘEDKY

317

/ªıHEQªQ¢SRMH

318

/ªıHEQªRENODG

323

/ªıHEQªDSOLNDFH

333

2. PŮSTY A OČISTNÉ KÚRY

336

2ıLVWDRUJDQLVPX

336

3ŒVW

340

'UXKSŒVWŒ

341

ZÁVĚR

350


Úvod 11

=NRXÇ®PHMHSņHNRQ¢YDWFRQHMOªSH9ÊGWRSURQ¢V]QDPHQ¢WDNª

QRYRX]NXÇHQRVWNWHU¢Q¢VSRVRXY¢G¢OÉ¢GQ¾ÊLYRWQHQ®EH]SUR

EOªPŒDŋ]GUDYRWQ®FKıLMLQ¾FKDOHQDQ¢VMHDEFKRPVH]QLFK

SRXıLOL3URWRMHWņHEDEU¢WNDÊG¾SUREOªPMDNRY¾]YXNWHU¢Q¢V

YE®]®NQ¢SUDYĴ$WDNURYQĴÊSņLVWXSXMHPHLNQDÇLPSDFLHQWŒP

VQDÊ®PHVH]MLVWLWFRQHQ®YMHMLFK]GUDY®DWĴOHYSRņ¢GNXDSR

PRF®Sņ®URGQ®FKOªNŒMHQDSUDYRYDW+ODYQĴYÇDNGE¢PHQDWRDE

OLGªRGKDOLOLDQDSUDYLOLVNXWHıQªSņ®ıLQWĴFKWRSUREOªPŒXSUDYL

OLVWUDYX]PĴQLOLSRWUDYLQDÊLYRWQ®VWO-HQWDNWRWLÊSRGSRņ®PH

RFKUDQQªDUHJXODıQ®VVWªPWĴODDSRVWXSQĴXYHGHPHRUJDQLV

PXVGRQHMOHSÇ®KRPRÊQªKRVWDYXNWHU¾XWRKRNWHUªKRıORYĴNDMGH

/LGªOªSHUR]XP®RSUDYĴDXWDQHÊVYªKR]GUDY®DWDNVL]NXVPHņ®FL

WRWªÊYDXWRPRELORYªWHUPLQRORJLLPRÊQ¢WROªSHSRFKRS®PH7DN

WHGNGÊEXGHPHWDQNRYDWQHNYDOLWQ®EHQ]®QDSRXÊ®YDWROHMNWHU¾

QHQ®SURGDQ¾DXWRPRELOYKRGQ¾EXGHPHKRQLıLWÇSDWQ¾Pņ®]HQ®P

]DQĴMDNRXGREXVHYR]LGORSRND]®DPEXGHPHPXVHWNPHFKDQL

NRYL7HQYÇHFKQRSURıLVW®RSUDY®DXYHGHGRSŒYRGQ®KRVWDYX.GÊ

YÇDNEXGHPHYQDÇLFKSUDNWLN¢FKSRNUDıRYDWEU]VHGRVWDQHPH

GRVHUYLVX]QRYXDGņ®YHQHERSR]GĴMLXÊQDÇHDXWRRSUDYLWQHSŒMGH

7RPXUR]XP®NDÊG¾%RKXÊHOXVYªKRWĴODDVYªY¾ÊLYXÊWROLNQH- YQ®P¢PH=DY®FQHÊGYĴGHV®WNOHWFROªı®PHSņ®URGQ®PHGLF®QRX]PĴQRXVWUDYDÊLYRWQ®KRVWOXQDÇ®RUGLQDF®SURÇORPQRKRSDFLHQWŒ=MHMLFKQHPRF®OªıHQ®»VSĴFKŒDQH»VSĴFKŒMVPHVHKRG- QĴQDXıLOLDPQRKªSRFKRSLOL2YĴņLOLMVPHVLQDQLFKLQDVREĴÊH Ê¢GQ¢QHPRFQHP¢MHQMHGQXSņ®ıLQXMHWRYÊGFHO¾VRXERUSņ®ıLQ ]QLFKÊEÊ¢GQ¢VDPDRVREĴSUREOªPQHYYRODODDOHNGÊVHVH- MGRXGRKURPDGWDNPŒÊHQHPRFSURSXNQRXW7HQWRVRXERUSņ®ıLQ MHXNDÊGªKRıORYĴNDMLQ¾]DKUQXMHYUR]HQRXGLVSR]LFLY®FHıLPªQĴ ]DW®ÊHQ¾LPXQLWQ®VVWªPVWUDYXÊLYRWQ®VWOVWUHVWR[LFNª]¢WĴÊH YLUEDNWHULHSO®VQĴ$WDNEFKRPPRKOLSRNUDıRYDWG¢ODG¢Oĉ®P Y®FHWĴFKWRSņ®ıLQRGVWUDQ®PHW®PP¢PHYĴWÇ®ÇDQFLÊHVHRUJD- QLVPXVYURYQ¢DQHPRFRGHMGH1ĴNWHUªSņ®ıLQQHRYOLYQ®PHDOH WNWHUªPŒÊHPHMHQXWQªRYOLYQLWFRQHMOªSH0H]LWNWHUªPŒÊH NDÊG¾]Q¢VRYOLYQLWSDWņ®VWUDYDSRKEDSVFKLND3RWRPQD]¢NOD- GĴWRKRPŒÊHPHSRPRFLSDFLHQWŒPSURVWņHGQLFWY®PEOLQKRPHR- SDWLNıLDNXSXQNWXU1DÇH]NXÇHQRVWLQ¢PSRWYU]XM®ÊH]¢NODG

12 RADOST Z JÍDLA

VORÊHQ®VWUDYMDNMVPHMHSRSVDOLYWªWRNQL]HMVRXVSU¢YQªDQ¢Ç

SRKOHGVHQHPĴQ®-DNEWDNªPRKOYÊGŋYFK¢]®]Sņ®URGQ®FK

]¢NRQŒ1DÇH]NXÇHQRVWLVMHGQRWOLY¾PLSņ®ıLQDPLQHPRF®DMHMLFK

OªıERXVLVW¢OHUR]ÇLņXMHPH7DNªMVPHVLRYĴņLOLMDNQHMOªSHQĴNWH-

UªVNXWHıQRVWLYVYĴWORYDW2WRWRYÇHFKQRMVPHVHVQDÊLOLGRSOQLW

ÇHVWªYG¢Q®QDÇ®NQLK'RXI¢PHÊHLY¢PYQĴıHPSRPŒÊHQHER

]PĴQ®Y¢ÇSRKOHGQDWRFREĴÊQĴGHQQĴGĴO¢PHSURQDÇH]GUDY®

DÇŋDVWQ¾ÊLYRW1DÇ®QHMOHSÇ®RGPĴQRXQ¢PMVRXOLGªNWHņ®PĴOLQHM-

UŒ]QĴMÇ®]GUDYRWQ®REW®ÊHSURÇOLOªıERXSRFKRSLOLFRMHMLFKRUJDQL

VPXVSRWņHEXMH]PĴQLOLM®GORDPQRKRGDOÇ®KRYHVYªPÊLYRWĴDP

MHSDNSRWN¢PHSROHWHFKDRQLMVRX]GUDY®DÇŋDVWQ®-VPHU¢GLÊH

WDNRY¾FKOLG®MHKRGQĴDÊHMLFKSņLE¾Y¢&RY®FEFKRPVLPRKOLSņ¢W RADOST Z JÍDLA

ORGÁNOVÁ SESTAVA CVIKŮ

6HVWDYDMHRSĴWFHONHPNWHU¾SUDFXMHVHQHUJL®(QHUJLHĉ&+,SURX-G®YQDÇHPWĴOHSRSņHVQĴXUıHQ¾FKGUDK¢FKNWHU¾Pņ®N¢PHDNXSXQNWXUQ®=¢NODGQ®FKMHS¢UŒDĉ&+,YQLFKNROXMHYSņHVQĴXUıH- QªPUWPX.DÊG¢GU¢KDSņ®VOXÇ®XUıLWªPXRUJ¢QX3RNXGHQHUJLH NROXMHVSU¢YQĴEH]SņHUXÇHQ®MVPH]GUDY®9]QLNQHOLQĴNGHEORN¢GD DWRNHQHUJLHVHSņHUXÇ®Y]QLN¢QHPRFNWHU¢PŒÊHE¾W]SRı¢WNXMHQQDE¢]LSRUXFKHQHUJHWLFNªDSURMHY®VHMHQMDNRP®UQ¢GVEDODQFHYRUJDQLVPXSRVWXSQĴPŒÊHRQHPRFQĴWSņ®VOXÇQ¾RUJ¢QLI- ]LFN1DWªWR»URYQLMHXÊOªıEDVORÊLWĴMÇ®

.WRPXDEHQHUJLHSURE®KDODKDUPRQLFNYHYÇHFKGUDK¢FK VORXÊ®VHVWDYDFYLNŒ]QLFKÊNDÊG¾SŒVRE®QDMHGQXDNXSXQNWXUQ® GU¢KX'¢Y¢Q¢PLFHONRYRXSUXÊQRVWDSRFLWWĴOHVQªVWDELOLW1HMOª- SHMHFYLıLWVHVWDYXMDNRNRPSOH[SŒVRE®SUHYHQWLYQĴLOªıHEQĴ

.DÊG¢ı¢VWVHVWDYVHGĴO®QDFYLıHQ®GQDPLFNªDUHOD[DıQ®'-

QDPLFN¢ı¢VWSRVLOXMHKODYQĴVYDOVWYRD]YÇXMHHQHUJHWLFNRXSR- KRWRYRVWSULQFLSX-$1*5HOD[DıQ®ı¢VWNGVH]DXM®PDM®VWDWLFNª SR]LFHDVWLPXOXM®VHXUıLWªHQHUJHWLFNªGU¢KQDUXNRXDQRKRX SRVLOXMHSULQFLSJIN.

3ņLNDÊGªPFYLNX]DXMPHPHSņ®VOXÇQRXSRORKX9WªWRSR]LFLVH XYROQ®PHDWņLNU¢WVHQDGHFKQHPHDYGHFKQHPH9GDQªSR]LFLPŒ- ÊHPHVHWUYDWLGªOHDMHGREUªVLSņHGVWDYLWVYªRUJ¢QDYL]X¢OQĴ MHSURıLVWLW3RNXG]Q¢PHSUŒEĴKGUDKSDNVLSņHGVWDYPHWRNHQHU- JLHNWHU¾MLPLSOQXOHSURXG®7RQ¢PXPRÊQ®SURıLVWLWD]KDUPRQL- ]RYDWFHOªWĴOR&YLı®PHXYROQĴQĴQHQ¢VLOQĴDQHQHFK¢PHVHRGUD- GLWNGÊVHQ¢PQĴNWHU¾FYLNQHSRYHGHKQHGQDSRSUYª6RXVWDYQ¾P DGŒVOHGQ¾PFYLıHQ®PYÇH]YO¢GQHPH RADOST Z JÍDLA

OBTÍŽE VZNIKAJÍCÍ Z PORUCHY

PŘÍJMU BÍLKOVIN 1. Nedostatek 9QDÇ®]HPLMHQHGRVWDWHNSņ®MPXE®ONRYLQYHOPLY]¢FQ¾PŒÊHVH SURMHYLWKODYQĴYREGRE®UŒVWXDWRSRPDO¾PY¾YRMHPNRVWHUQ®KR VYDOVWYDDOHLSRUXFKRXLPXQLWDSRGREQĴ9HGHWRNHVQ®ÊHQ®YLWD- OLWÇSDWQªPXKRMHQ®UDQDWG3ņLH[WUªPXPŒÊHGRM®WNFHONRYªPX UR]YUDWXPHWDEROLVPX9QDÇLFKSRGP®QN¢FKWWRSņ®SDGSUDNWLF-NQHKUR]®=Q¢PNQHGRVWDWNXE®ONRYLQVOHGXMHPHREYNOHMHQWHKGNGÊMHSDFLHQWSRVWLÊHQQĴNWHURXWĴÊNRXPHWDEROLFNRXYDGRX DŋMLÊYUR]HQRXQHER]®VNDQRX1ĴNGVHYVNWXMHXYHJHWDUL¢QŒ SURWRÊH]DSRP®QDM®QDWRÊHYURVWOLQQªņ®ÇLMHVLFHGRVWDWHNYÇHFK DPLQRNVHOLQDOHDEVHVSU¢YQĴNRPELQRYDOMHWņHEDNRPELQRYDW OXÇWĴQLQDRELORYLQQDMHGQRPWDO®ņL YL]G¢OH  2. Nadbytek 'DOHNRıDVWĴMLVHVHWN¢Y¢PHVREW®ÊHPL]SŒVREHQ¾PLQDGEWNHP E®ONRYLQ%RKXÊHOVLP¢ORNGRXYĴGRPXMHÊHņDGDGHJHQHUDWLYQ®FK LMLQ¾FKRQHPRFQĴQ®PŒÊHP®WSņ®ıLQXSU¢YĴYHYVRNRE®ONRYLQRYª VWUDYĴ6W¢OHVHVHWN¢Y¢PHLYRGERUQªPWLVNXVGRSRUXıHQ®PL]QDı- QĴSņHNUDıXM®F®PLEĴÊQªQRUP 3URıMVRXE®ONRYLQYQDGEWNXWDNÇNRGOLYª"8YHIJPHMHQQĴNROLN Sņ®SDGŒ

%®ONRYLQVHQHXNO¢GDM®DOHSņHPĴŁXM®QDDPRQLDNDPRıRYLQX

7WRMVRXSDNOHGYLQDPLYORXıHQ3RNXGMVRXQDÇHOHGYLQ]GUDYª DWĴFKWRRGSDGQ®FKSURGXNWŒQHQ®PQRKRMHYÇHYSRņ¢GNX3UREOªP QDVWDQHWHKGNGÊVHSRG®OE®ONRYLQDW®PLRGSDGQ®FKO¢WHN]Y¾Ç® /HGYLQMVRXSņHW®ÊHQWUS®DSRVWXSQĴGRFK¢]®NMHMLFKSRÇNR]H- Q®NWHUªPŒÊHY»VWLWDÊYMHMLFKWĴÊNRXSRUXFKX7®P]ŒVW¢Y¢Y®FHDPRQLDNXDPRıRYLQYNUYLFRÊPŒÊHSRÇNR]RYDWQDÇHQHUYNORXEDVUGHıQ®VYDO

6WUDYDERKDW¢QDE®ONRYLQDWR]YO¢ÇWĴQDE®ONRYLQÊLYRıLÇQª-

KRSŒYRGXYHGHNSRUXÇHPLQHU¢OQ®KRKRVSRG¢ņVWY®3ņLQDGEWNX

2. Pohled druhý – energetický 87

7UDGLıQ®YODVWQRVW®PXÊH×ORYFH×EPĴODE¾WUFKORVWPUÇW-

QRVWDNWLYLWD×WHGPXÊEPĴOE¾W-$1*-VRXPXÊLQDÇ®JHQHUDFH RSUDYGX-$1*"

RELATIVITA VZTAHU JIN A JANG 9ÇHNROHPQ¢VNDÊGRXYĴFıLQGĴQ®PŒÊHPH]KRGQRWLW]SRKOHGX -,1D-$1*$OHSR]RUQDUHODWLYLWXY]WDKX-,1D-$1*MVRXYHOLıLQ UHODWLYQ®QLNROLYDEVROXWQ®9ÊGPXV®PHSRURYQ¢YDWGYĴYĴFLPH]L VHERX0ŒÊHPHņ®FLÊHQDSņYRGDMH-,1DOHYÊGMHWņHEDYĴGĴWYŒıL ıHPX9RGDMH-,1YHY]WDKXQDSņ®NODGNHGņHYXıLRKQL.¢PHQP¢ -$1*WHQGHQFLYSRURYQ¢Q®NSHņ®3RURYQ¢Y¢PHYĴFLPH]LVHERX QLNROLYMHGQXYĴFYWUÊHQRX]NRQWH[WXYĴF®ıLGĴMŒRVWDWQ®FK

8YHIJPHVLPDO¾Sņ®NODG6YĴW]Y®ņDWDVYĴWURVWOLQPDM®MLQª]¢-

NODGQ®WHQGHQFH9®FH-$1*MHVYĴWÊLYRıLFKŒSURWRÊHVHY]QDıXMH SRKEHPWHSOHP5RVWOLQMVRXQDRSDNQDMHGQRPP®VWĴDMVRXUH-

ODWLYQĴFKODGQĴMÇ®ğ®ÇHÊLYRıLÇQ¢MH-$1*SURWLņ®ÇLURVWOLQ$OHNGÊ

VLYH]PHPHņ®ÇLURVWOLQDVURYQ¢PHQDSņWXK¾OLÇHMQ®NNWHU¾ÊLMH

QDVN¢OHVNU¢VQRXUXGRXUŒÊ®MHSRFKRSLWHOQªÊHOLÇHMQ®NRSO¾Y¢

YŒıLUŒÊLHQHUJL®-$1*DUŒÊHQDRSDNHQHUJL®-,1$OH»SOQĴMLQ¢VL-

WXDFHQDVWDQHNGÊWYUG¾OLÇHMQ®NVURYQ¢PHQDSņVWJUHP×Y¾EXÇ

Q¾PDUFKO¾P3DNSDVLYQ®OLÇHMQ®NP¢YŒıLDNWLYQ®PX]Y®ņHWLHQHUJLL

-,1$OHVW¢OHMHWRVWHMQ¾OLÇHMQ®NMHQVHPĴQ®REMHNWVURYQ¢Q®

.GÊFKFHPHSR]QDWMDNRXHQHUJLL -,1ıL-$1* QĴFRP¢MHWņH

EDYÊGVURYQ¢YDW.GRWRFKFHSRFKRSLWDŋVLMHÇWĴMHGQRXSņHıWH

WWRņ¢GNRHQHUJL®FK-,1D-$1*DSDNMGHYHQDVQDÊ®VHG®YDW NROHPVHEHVURYQ¢YDWDKRGQRWLW-HWRNU¢VQ¢KUDDWHQNGRMLKUDMH

SRFKRS®DSR]Q¢VYĴW]QDGKOHGXDEXGHPXPQRKRYĴF®YÊLYRWĴ

MDVQĴMÇ®FKDVUR]XPLWHOQĴMÇ®FK

MÍSTO POZOROVÁNÍ %XGHPHOLVHG®YDWQDVYĴWDKRGQRWLWMHKRWHQGHQFHDHQHUJLH MHWņHEDVLXYĴGRPLWP®VWR]HNWHUªKRSR]RUXMHPH WRWRP®VWRMH IDNWRUHPUHODWLYLW  CO JÍME

4. Obiloviny 131

7HIIRY¢]UQNDMVRXPDO¢DPRKRXE¾WEXIJVYĴWO¢QHERWPDY¢

7HIIMHYVRXıDVQªGREĴSRYDÊRY¢Q]DQXWULıQ®]¢]UDN2EVDKX-

MHDÊE®ONRYLQVY¾ERUQ¾PVORÊHQ®PDPLQRNVHOLQYıHWQĴ HVHQFL¢OQ®DPLQRNVHOLQOVLQXQDNWHURXMHYĴWÇLQDRELORYLQFKXG¢ 2EVDKXMHKRGQĴGREņHYVWņHEDWHOQªKRDYXÊLWHOQªKRÊHOH]DDSUR-WRMHVNYĴORXRELORYLQRXSURREGRE®WĴKRWHQVWY®DNRMHQ®-HYÇDNERKDW¾LQDMLQªSUYNMDNRMVRXIRVIRUPĴIJD]LQHN Základní způsoby úpravy

Jeden díl tef fu zalijeme třemi díly vody a  necháme 10 minut odstát. Přivedeme

k  varu, osolíme, ztlumíme a  na mírném plameni vaříme asi 20 minut. Odstavíme

a necháme 10 minut dojít.

Chceme-li dosáhnout oříškové chuti, propláchnutý tef f orestujeme a vysušíme na

pánvi, zalijeme horkou vodou (1 : 3), osolíme a dále postupujeme stejně jako u zá

kladního receptu.

TRADIČNÍ ETIOPSKÉ PLACKY „INJERA“

¾ hrnku jemné tef fové mouky zalijeme 3 ½ hrnky vody, přikryjeme utěrkou a ne

cháme kvasit do té doby, dokud se v  těstě nezačnou dělat bublinky. Tento proces

trvá zhruba 3 dny. Potom těsto osolíme, zamícháme a obvyklým způsobem tvoříme

placky asi 0,5 cm vysoké.

PALAČINKY ZE ZRNA I MOUKY

Hrnek doměkka uvařeného tef fu zatepla rozmixujeme a zahustíme tef fovou mou

kou, osolíme a na oleji pečeme tenčí palačinky. Těsto můžeme nechat i několik ho

din nakvasit.

.YDVQªKRFKDUDNWHUXWHIIRYªPRXNPŒÊHPHYXÊ®WSņLY¾UREĴ

NY¢VNXNWHU¾GĴO¢PHVWHMQĴMDNRNY¢VHNÊLWQ¾'RVNOHQLFHG¢PHQĴNROLNOÊLFMHPQªWHIIRYªPRXN]DOLMHPHYODÊQRXYRGRXD]DP®FK¢- PH8P®VW®PHQDWHSOªP®VWRDGYDNU¢WGHQQĴÞSņLÊLY®PHÜWURFKRX WHIIRYªPRXND]DP®FK¢PH&HO¾SURFHVWUY¢DÊGQ.Y¢VHNQD-VO¢GOHYRQ®SRXÊ®Y¢PHKRQDY¾UREXEH]OHSNRYªKRFKOHEDNHNSņHQ®WĴVWDQHERQDSROªYNXSUROLGLMHÊQHPRKRXOHSHN

7HIIPŒÊHPHYDņLWYNRPELQDFLVMLQ¾PLRELORYLQDPLDOHLOXÇWĴQL-

QDPLQHER]HOHQLQRX0ŒÊHPH]QĴMGĴODWLNDUEDQ¢WNQHERQ¢NS

4. Obiloviny 133

ČIROK SE ZELENINOU

Na oleji orestujeme cibuli se solí, přidáme batát nakrájený na kostičky, pórek nakrájený na kolečka a zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Po chvíli přidáme nakrájené žampiony a vše podusíme. Až zelenina změkne, přidáme kokosový krém, lžičku přírodní hořčice a zahustíme kukuřičným škrobem. Uvařený čirok dáme na talíř a polijeme zeleninovou směsí, doplníme kvašenou zeleninou a listem salátu. V létě přidáme presovaný salát.

KARBANÁTKY

Teplý, uvařený čirok smícháme s uvařenou červenou čočkou, přidáme na oleji orestovanou cibulku a trochu sójové omáčky a rozmixujeme. Dochutíme majoránkou a  trochou česneku. Do směsi přimícháme zelený hrášek a  uzené tofu nakrájené na kostičky. Zahustíme pohankovou moukou a vlhkou rukou tvoříme karbanátky, které pečeme na pečicím papíře na 180 ° C přibližně 20 minut.

SLZOVKA

-LQ¾PQ¢]YHPSHUOLıNRY¾MHıPHQQHER-RERYVO]-DSRQVNVHQD

]¾Y¢+DWRPXJLı®QVN<LLUHQ-HMHGQROHW¢WURSLFN¢EOLQD]ıHOHGL

OLSQLFRYLW¾FK

3RFK¢]®]WURSŒ$VLHD0DODMVLHDEOD]¢NODGHPVWUDYSUR(JS-

ŋDQ3DOHVWLQFHLğHN-HGQ¢VHRMHGQX]QHMY®FHUR]Ç®ņHQ¾FKREL-

ORYLQQDVYĴWĴ

2EVDKXMHYRGÇNUREXE®ONRYLQWXNXG¢OH

PQRKRPLQHU¢OŒDMHERKDW¢WDNªQDYLWDPLQVNXSLQ%

=UQRVO]RYNMHYHOPLOªıLYªDP¢YHON¾Sņ®QRVSURQDÇH]GUDY®

DWRMDNSUHYHQWLYQĴWDNOªıHEQĴ-HGREUªMLSUDYLGHOQĴYUŒ]Q¾FK

IRUP¢FK]DņD]RYDWGRM®GHOQ®ıNX3ņLREW®Ê®FKVLPŒÊHPHGĴODWLOª-

ıHEQªRGYDU

›ıLQN

0¢Y¾]QDPQĴıLVWLF®D]PĴNıXM®F®»ıLQHNG®NıHPXÊGRN¢ÊH

RGVWUDQLW]EWNÊLYRıLÇQ¾FKDWXNRY¾FKXVD]HQLQQDQHMUŒ]

QĴMÇ®FKP®VWHFKRUJDQLVPXı®PÊQDSRP¢K¢LOªıEĴFVWPRPŒ

DāEURPŒ6QLÊXMHWDNªKODGLQXFKROHVWHUROXNUYL

=OHSÇXMH]DKOHQĴQ®RUJDQLVPX+OHQXVD]HQ¾QDQHMUŒ]QĴMÇ®FK

P®VWHFKWĴODPŒÊHP®W]DQ¢VOHGHNņDGX]¢YDÊQ¾FKQHPRF®

5. Zelenina 159

3ROªYN MH X QHMYKRGQĴMÇ® NRQ]XPRYDW U¢QR QHERŋ QDVWDUWXM®

DQH]DW®Ê®Q¢ÇWU¢YLF®VVWªP3ROªYNDMHWHSO¢YOKN¢D]¢VDGRWYRU-Q¢DSURWRMHVNYĴO¾P]Dı¢WNHPQDÇHKRGQH$ÊGRSRı¢WNXPLQXOªKRVWROHW®EODUDQQ®]HOHQLQRY¢SROªYNDEĴÊQRXVRXı¢VW®ÊLYRWD QDÇLFKSņHGNŒWHSUYHSR]GĴMLM®]WRKRWRSRVWXYWODıLODN¢YDFRÊ YÇDNSņ®OLÇQHSURVSĴORQDÇHPX]GUDY®5DQQ®SROªYNDEPĴODE¾WņL- GÇ®DREVDKRYDWPªQĴWXNX SņLOªıEĴLEH]WXNX 3RNXGQ¢PWRYÇDNQHVWDı®PŒÊHPHGRQ®SņLGDWLRELORYLQQDSņ®NODGXYDņHQª]SņHGFKR]®KRGQH U¾ÊHM¢KOTXLQRDQHERNXNXņLıQªıLU¾ÊRYªWĴVWRYLQ  'RUDQQ®SROªYNVHQHKRG®OXÇWĴQLQQHERŋMVRXKŒņHVWUDYLWHOQª DQDÇHSURERX]HM®F®VHWU¢YHQ®E]DW®ÊLO0LVRSDVWDSņLGDQ¢GRUDQ- Q®SROªYNY¾]QDPQĴSRPŒÊHQDÇHPXWU¢YHQ®

'UXKRXSROªYNXPŒÊHPHXYDņLWYSROHGQH7DMLÊPŒÊHE¾WKXVW-

Ç®QĴNGLOXÇWĴQLQRY¢3ROHGQ®SROªYNDEPĴODE¾WSRNDÊGªMLQ¢MH WHGWņHED]DSRMLWVYRXIDQWD]LL3ņLG¢PHOLGRQ®OXÇWĴQLQQHG¢Y¢- PHMHSDNMLÊGRKODYQ®KRM®GOD

3ROªYNDVHYÇDNQHKRG®QDYHıHņLQHERŋYHıHUQ®M®GOREPĴORE¾W

KXWQĴMÇ®DPªQĴYRGQDWªĉDVW¢YHıHUQ®SROªYNDPŒÊH]DW®ÊLWOHGYLQ DWR]YO¢ÇWĴXOLG®NWHņ®MHPDM®RVODEHQª Příklady polévek pro inspiraci

ZELENINOVÁ POLÉVKA 1

Na oleji orestujeme cibulku se solí do sklovata a  přidáme dýni, mrkev a  petržel

nakrájené na kostičky. Zalijeme trochou zeleninového vývaru a  chvíli podusíme.

Do horkého zeleninového vývaru vložíme růžičky brokolice a přidáme podušenou

zeleninu. Ještě chvíli povaříme a přidáme trochu uvařené rýže (může být z minulého

dne), miso pastu a odstavíme.

ZELENINOVÁ POLÉVKA 2

Na oleji orestujeme cibulku se solí do sklovata a na ni dáme nastrouhanou mrkev

(1 až 2 mrkve), chvíli restujeme a pak přidáme instantní kukuřičnou krupici. Zamí

cháme a  zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Vaříme asi 15 minut a  na závěr

přidáme miso pastu.

1. ZAŽÍVACÍ SYSTÉM

– ZÁKLAD ZDRAVÍ

I NEMOCI

2]DÊ®YDF®PVVWªPXMVPHVHMLÊ]P®QLOLQDQHMUŒ]QĴMÇ®FKP®VWHFK WªWRNQLK-HGQ¢VHRNQLKXRM®GOHD]GUDY®D]DÊ®Y¢Q®DMHKRNYDOLWD MHSURQ¢V]¢VDGQ®3URWR]GHSņLQ¢Ç®PHVRXKUQQRXNDSLWROXRIXQN- FLDREW®Ê®FKWRKRWRVVWªPX0RÊQ¢SRFKRS®WHQĴNWHUªVRXYLVORVWL DGRMGHNREMDVQĴQ®QĴNWHU¾FKREW®Ê®NWHUª9¢VWU¢S®2GSRFKRSHQ® MHSDNSņ®P¢FHVWDNMHMLFK»VSĴÇQªPX]YO¢GQXW®D]OHSÇHQ®

6WUDYDDWU¢YLF®VVWªPMVRXGYDSRMPNWHUªRGVHEHQHO]HRG-

GĴOLW6WUDYXMHPHOLVHÇSDWQĴP¢WRQHEODK¾YOLYQDWU¢YLF®RUJ¢Q $WDNªQDRSDNP¢PHOLÇSDWQĴIXQJXM®F®WU¢YHQ®ÇSDWQĴUR]ORÊ®PH VWU¢Y®PHYVWņHE¢PHDYXÊLMHPHSRWUDYX9GŒVOHGNXWRKRQHGRVWD- WHıQĴ]¢VREXMHPHWĴORÊLYLQDPL-VRXWRWHGGYĴVWUDQMHGQªPLQ- FH3URWRMHWņHEDYĴGĴWQĴFRRWRPMDNWU¢Y®PHDMDNIXQJXMH]DÊ®YDF®VVWªPDEFKRPYĴGĴOLMDNªP¢E¾WVSU¢YQªVORÊHQ®VWUDY-HQDSURVWR]ņHMPªÊHEPĴORRGSRY®GDWVFKRSQRVWLDWHGLNRQVWUXNFL

QDÇHKR]DÊ®YDF®KRVVWªPX0¢PHMLQ¾]DÊ®YDF®VVWªPQHÊÇHOPDOH

URYQĴÊMLQ¾QHÊSņHÊY¾NDYFL1ĴFRMVPHVFKRSQLVWU¢YLWGREņHQĴFR

VHYÇDNKRG®VS®ÇHSURMLQªGUXKÊLYRıLFKŒ9ÇLFKQLY®PHÊHNGÊVL

NRXS®PHQRYªDXWRPXV®PHYĴGĴWMDNMHNRQVWUXRYDQªDQDMDNª

SDOLYRMH]G®MHVWOLQDQDIWXQHEREHQ]®Q-LQDNESņHVWDORIXQJRYDW

7DNVLUR]PVO®PHMDNNYDOLWQ®SDOLYREXGHPHSRXÊ®YDW3RNXGQDWR

QHKOHG®PHWDNQ¢VQHSņHNYDS®ÊHVHDXWRSRND]®$NGÊKRDXWRPHFKDQLNRSUDY®DPYWRPEXGHPHSRNUDıRYDWâ

4. HISTAMINOVÁ

INTOLERANCE

+LVWDPLQRY¢LQWROHUDQFHMHRQHPRFQĴQ®MHKRÊY¾VNWYSRVOHGQ®FK OHWHFKSUXGFHQDUŒVW¢9RGERUQ¾FKıDVRSLVHFKQDMGHWHLQIRUPDFH RWRPÊHM®WUS®]KUXEDDÊSRSXODFHDOHSņHGSRNO¢G¢VHÊH QHGLDJQRVWLNRYDQ¾FKSņ®SDGŒMHMHÇWĴPQRKHPY®FH

-HGQ¢ VH R QHPRFQĴQ® VSRMHQª V O¢WNRX ]YDQRX KLVWDPLQ FRÊ MH O¢WND KRUPRQ¢OQ® SRYDK +LVWDPLQ REVDKXM® KODYQĴ OHXNRFW W]YÊ®UQªEXŁN MHYÇDNVRXı¢VW®PQRKDMLQ¾FKEXQĴN]YO¢ÇWĴSDN EXQĴNQHUYRYªKRVVWªPX7DWRO¢WNDMHYHOPLSRWņHEQ¢SURQRUP¢OQ® IXQJRY¢Q®QDÇHKRRUJDQLVPXSRNXGYÇDNQDÇHWĴORQHIXQJXMHWDNMDN P¢QDVW¢Y¢SUREOªP+LVWDPLQVHXYROŁXMHSņLDOHUJLFNªUHDNFLDMH ]RGSRYĴGQ¾]DWDNRYªSņ®]QDNMDN¾PLMVRXRWRN]DıHUYHQ¢Q®NR- SņLYND]DÊ®YDF®REW®ÊHDPQRKªGDOÇ®0ŒÊHPHKRSņLM®PDWLYHVWUDYĴ

+LVWDPLQRY¢LQWROHUDQFHY]QLN¢YGŒVOHGNXQHURYQRY¢KPH]L KODGLQRXKLVWDPLQXDMHKRRGERXU¢Y¢Q®PYWĴOH=Y¾ÇHQ¢KODGLQDKLV- WDPLQXMHWDNªGŒVOHGNHPDOHUJLFN¾FKUHDNF®FK1HMıDVWĴMÇ®Sņ®ıLQRX KLVWDPLQRYªLQWROHUDQFHMHRYÇHP]KRUÇHQªRGERXU¢Y¢Q®WªWRO¢WN SRPRF®HQ]PXGLDPLQRR[G¢]NWHU¾MHSURGXNRY¢QVOL]QLF®VWņHYD =WRKRYSO¾Y¢ÊHMHOLVOL]QLFHWHQNªKRVWņHYDÇSDWQ¢MHWHQGHQFH NDOHUJLFNªUHDNFLDSURGXNFLKLVWDPLQXYÇÇ®DOH]¢URYHŁMHVQ®ÊHQD ıLQQRVWHQ]PXNWHU¾KLVWDPLQRGERXU¢Y¢3ņLGDOÇ®PSņ®VXQXKLV- WDPLQXSRWUDYRXGRFK¢]®N]¢YDÊQ¾PUHDNF®PYREODVWL]DÊ®YDF®KR VVWªPXıLQDG¾P¢Q®SUŒMPŒPEROHVWHPNRÊQ®PSUREOªPŒPDOH LFHONRYªVODERVWL»QDYĴG¾FKDF®PSRW®Ê®PDPQRK¾PGDOÇ®P

9OªNDņVNªOLWHUDWXņHQDMGHPHMHGLQRXGRVWXSQRXOªıEXWRKRWRRQH- PRFQĴQ®DVLFHYVD]HQ®SRWUDYLQNWHUªKLVWDPLQREVDKXM®D]YÇXM® MHKRKODGLQX-HMLFKVH]QDPMHREURYVN¾SUREOªPMHYÇDNYWRPÊHWDWR

8. ŽENA V OBDOBÍ

PŘECHODU

ÉHQDEĴKHPVYªKRÊLYRWDSURFK¢]®Q¢URıQ¾PLÊLYRWQ®PLREGRE®PL 3UYQ®PMHSRFKRSLWHOQĴSXEHUWDD]Dı¢WHNPHQVWUXDFH3RWRPSņL- FK¢]HM®SRURGDNRMHQ®NWHUªMVRXQ¢VOHGRY¢QSņLUR]HQ¾PDSR- VWXSQ¾PXNRQıHQ®PSORGQªKRREGRE®WHGPHQRSDX]RX9ÇHFKQD WDWRREGRE®MVRXSņLUR]HQ¢I]LRORJLFN¢DMVRXQRUP¢OQ®VRXı¢VW® VSU¢YQªKRNROREĴKXÊLYRWD0ĴODESURE®KDWNOLGQĴEH]YĴWÇ®FKRE- W®Ê®QHYÊGMHWRYÇDNWDNMHGQRGXFKªMDNEWRPĴORE¾W2EGRE® WĴKRWHQVWY®DNRMHQ®MVPHVHYĴQRYDOLYQDÇ®NQL]HRadost ze zdravých GĴW®-VRXWRMLVWĴREGRE®YHOPL]DWĴÊXM®F®DMHWņHEDDEÊHQDPVOHOD QHMHQQDVYªG®WĴDMHKR]GUDY®DOHLQDVHEHSURWRÊHSRNXGVHÊHQDSRURGDNRMHQ®PYıHUS¢ÇSDWQĴVHVWUDYXMHRVODEXMHVHD]DQHGE¢Y¢YÇHVHXNO¢G¢DPŒÊHVHWRSURMHYLWYGDOÇ®FKÊLYRWQ®FKREGRE® D]¢WĴÊRY¾FKVLWXDF®FK

9WªWRNDSLWROHVHEXGHPHY®FHYĴQRYDWREGRE®SņHFKRGXD]NX- V®PHVLYVYĴWOLWFRMHSURQĴGŒOHÊLWªDOHKODYQĴSURıVHQ¢PWRıL RQRGĴMHDFRPŒÊHPHXGĴODWVDPSURVHEH

-DN MLÊ EOR ņHıHQR SņHFKRG MH I]LRORJLFN¾ GĴM NWHU¾P ÊHQD SURFK¢]®SņLUR]HQĴYHYĴNXPH]LDURNHPYĴNX7RWRREGRE® WUY¢QĴNROLNOHWDRUJDQLVPXVÊHQVHSRVWXSQĴSURPĴŁXMHQHERŋVHPĴQ®LMHM®ÊLYRWQ®IXQNFHDSRVO¢Q®=I]LRORJLFNªKRKOHGLVNDGRFK¢]®NSRVWXSQªPXVQ®ÊHQ®DÊYKDVQXW®IXQNFHYDMHıQ®NŒVQLÊXMH VHSURGXNFHHVWURJHQXDÊHQĴW®PQDVW¢Y¢NOLGQĴMÇ®REGRE®ÊLYRWD 7HGDOHVSRŁEPĴORQDVWDW3ņHFKRGQ¾VWDYYÇDNQHPXV®SURE®- KDW»SOQĴNOLGQĴDSOQXOHDPŒÊHVHWDNªQD]GUDYRWQ®PVWDYXÊHQ SRGHSVDWQHMHQSņHFKRGQĴDOHPQRKGPŒÊHSņLVSĴWLNGDOÇ®P

10. ADHD

$'+' $WWHQWLRQ'HāFLW+SHUDFWLYLW'LVRUGHU MHSRUXFKDSR]RU- QRVWLVSRMHQ¢VKSHUDNWLYLWRX3URMHYXMHVHQHMıDVWĴMLYSņHGÇNRO- Q®PDPODGÇ®PÇNROQ®PYĴNXDSRVWLKXMHDÊGĴW®-HWņLNU¢W ıDVWĴMÇ®XFKODSFŒQHÊXG®YHN9HDÊSņHWUY¢YDM®SUREOªP GRGRVSĴORVWLFRÊSņHGVWDYXMH]KUXEDDÊSRSXODFH9SRVOHG- Q®FKOHWHFKY¾VNWŒWªWRSRUXFKY¾]QDPQĴSņLE¾Y¢

=PHGLF®QVNªKRKOHGLVNDVHMHGQ¢RRQHPRFQĴQ®VQHXURY¾YRMRY¾PRSRÊGĴQ®PSRUXFKRXFHQWU¢OQ®QHUYRYªVRXVWDYVSRÇNR]HQ®P UHJXODFHQHXURWUDQVPLWHUŒ×WHGSņHQDÇHıŒQHUYRY¾FKY]UXFKŒ

1HMıDVWĴMÇ®PLSņ®]QDNWªWRSRUXFKMVRXKSHUDNWLYLWD]KRUÇH- Q¢SR]RUQRVWDLPSXO]LYLWD1H]ņ®GNDE¾Y¢SURY¢]HQ¢QRıQ®PLGĴV GHSUHVHPLQHER»]NRVWPL1HVRXYLV®YÇDNVSRNOHVHPLQWHOLJHQFH LNGÊGĴWLPRKRXP®WKRUÇ®Y¾VOHGNYHÇNROHYGŒVOHGNXVQ®ÊHQª VFKRSQRVWLXGUÊHQ®SR]RUQRVWL

9GRVSĴORVWLVHSDNWROLNQHSURMHYXMHKSHUDNWLYLWRXDOHPŒÊH WR E¾W YQLWņQ® QDSĴW® QHNOLG LPSXO]LYLWD D SRUXFK SR]RUQRVWL DVRXVWņHGĴQ®=KOHGLVNDSņ®ıLQVHMHGQ¢RPXOWLIDNWRUL¢OQ®RQHPRFQĴQ®×WR]QDPHQ¢ÊHSņ®ıLQMHY®FHDWRLXMHGQRKRG®WĴWH-GHRVRXEĴKQĴNWH- U¾FK]WĴFKWRSņ®ıLQ •

GĴGLıQRVWL  MH ]MLÇWĴQR QĴNROLN JHQŒ NWHUª PRKRX VRXYLVHW

VW®PWRRQHPRFQĴQ®P •

WĴKRWHQVWY®×SRÇNR]HQ®QHUYRYªKRVVWªPXSORGXEĴKHPWĴKR

WHQVWY®PŒÊHYYRODWPQRKRSņ®ıLQ=WĴFKQHMıDVWĴMÇ®FKPŒÊH

PHMPHQRYDWOªNKODYQĴSVFKRIDUPDNDDONRKROQLNRWLQNR

IHLQQHMUŒ]QĴMÇ®WR[LQDOHLVWUHVıLVWUDYXPDWNYWĴKRWHQVWY® •

SRURGX×NRPSOLNRYDQ¾GORXK¾SRURGPŒÊH]DXUıLW¾FKRNRO

QRVW®YªVWNSRÇNR]HQ®QHUYRYªKRVVWªPXSORGX RADOST Z JÍDLA

VÝVAR ZE SUŠENÉHO KOŘENE LOTOSU

2 až 3 kolečka sušeného kořene lotosu, jeden hrnek vody, ½ lžičky šťávy z  kořene

zázvoru, 4 kapky sójové omáčky

2 až 3 kolečka sušeného kořene lotosu dáme do vařící vody spolu s trochou zázvoro

vé šťávy a vaříme 10 až 15 minut. Na konci přecedíme a přidáme několik kapek sójové

omáčky. Pijeme 2× denně jeden hrnek vývaru, mimo jídlo.

Použití: posiluje plíce, používá se při vlhkém kašli a zánětu průdušek, při chrapotu, při zánětech čelních dutin.

Zázvorový čaj

=¢]YRU]DKņ®Y¢DXYROŁXMHSRYUFKWĴOD

3 plátky čerstvého kořene zázvoru, ¼ l vody, případně 1 lžička medu

Tři plátky zázvoru dáme do  ¼ l  vody a  necháme lehce přejít varem. Pak scedíme

a přidáme 1 lžičku kvalitního medu. Popíjíme mimo jídlo.

Použití: při nachlazení, pokud jsou pocity chladu nebo zimnice; popíjíme do té doby, než

nám začne být teplo a většinou se začneme i potit.

NÁPOJ ZE SKOŘÁPEK VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

10 skořápek vlašských ořechů, ½ l vody

Skořápky umyjeme a  dáme do  ½  litru vody. Pomalu přivedeme k varu, ztlumíme

plamen a vaříme pomalu 30 minut. Můžeme v průběhu varu přilít trochu vody, aby

zůstalo ½ litru. Pak necháme chvíli odstát, přecedíme přes umělohmotné sítko. Po

píjíme mimo jídlo asi 2 hrnky denně. Pijeme několik dní až do vymizení příznaků.

Použití: čaj ze skořápek vlašských ořechů vysušuje hleny a snižuje jejich tvorbu. Používá

me ho u dlouhodobých produktivních kašlů či zahlenění.


RADOST Z JÍDLA

MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán

V posledních desetiletích narůstá závratným tempem četnost nemocí, jako jsou alergie,

astmata, únavové syndromy, kožní nemoci, ale i nádorová a cévní onemocnění. Příčina

je složitější, ale nepochybně zde hraje jednu z hlavních rolí strava a stravovací zvyklosti.

V současné době je zažita spousta omylů o stravě, které většina výživových doporučení

stále opakuje, což nepřispívá ke zdraví jednotlivce ani populace. Autoři této knihy však tyto omyly vysvětlují a uvádějí je na pravou míru. Kniha je určena pro všechny, kterým není lhostejné jejich zdraví a chtějí k němu přispět

vlastními silami.

MUDr. Vladimíra Strnadelová, narozená v roce 1959 v Uherském Hradišti. Vystudovala

medicínu na Fakultě všeobecného lékařství v Olomouci a po promoci pracovala několik let

jako lékařka neurologického oddělení v Uherském Hradišti. Postupně se začala zabývat

alternativní medicínou, studovala akupunkturu, homeopatii a čínskou medicínu u nás

i na nejrůznějších světových pracovištích. Od roku 1993 se věnuje výhradně přírodní

medicíně a má svou soukromou lékařskou praxi v rámci Institutu celostní medicíny v Pra

ze. Spolu se svým manželem Janem Zerzánem se zabývají dieto logií, kterou studovali

na stážích v zahraničí, a své poznatky i osobní zkušenosti uplatňují v praxi v ordinaci

přírodní medicíny.

Jan Zerzán, narozený v roce 1947 v Litomyšli. K přírodní medicíně a dietologii ho

před 27 lety přivedlo vlastní onkologické onemocnění. Po neúspěchu klasické medicíny

začal aplikovat změnu stravy a životního stylu u sebe i své rodiny. Došlo tak nejen k jeho

vyléčení, ale i k vyléčení jeho dětí, které měly imunitní problémy jako alergie, astma a ato

pický ekzém. Od té doby se věnuje studiu stravy a aplikaci všech získaných zkušeností

ve své poradně v rámci Institutu celostní medicíny v Praze.

Autoři knihy společně pořádají mnoho přednášek po celé republice a pobytové kurzy

pro jednotlivce i celé rodiny. Publikují články do nejrůznějších časopisů a vystupovali v mnoha

televizních i rozhlasových pořadech.

www.anag.cz

Doporučená cena 379 Kč




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist