načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Radčina kuchařka bez lepku -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec – Radka Vrzalová

Radčina kuchařka bez lepku -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

Elektronická kniha: Radčina kuchařka bez lepku
Autor: Radka Vrzalová
Podnázev: Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

Začínáte žít bezlepkově a jste naprosto ztraceni v množství informací, které k vám plynou ze všech možných stran? Potřebujete poradit, jak začít? Pak právě tato kniha renomované české autorky Radky Vrzalové je pro vás ta pravá. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  314
+
-
10,5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma ELEKTRONICKÁ
KNIHA

hodnoceni - 83%hodnoceni - 83%hodnoceni - 83%hodnoceni - 83%hodnoceni - 83% 96%   celkové hodnocení
5 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312
Rozměr: 22 cm
Úprava: svazky: barevné ilustrace
Vydání: Vydání 1.
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-247-5581-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Začínáte žít bezlepkově a jste naprosto ztraceni v množství informací, které k vám plynou ze všech možných stran? Potřebujete poradit, jak začít? Pak právě tato kniha renomované české autorky Radky Vrzalové je pro vás ta pravá. Najdete zde rychlokurz bezlepkového vaření v domácích podmínkách pro začátečníky, poradí vám, jak se „bezlepkově chovat“, čeho si všímat při nakupování, co se dá a nedá sehnat v českých podmínkách a mnoho dalšího. A samozřejmě nebyla by to kuchařka, kdyby vám nepřinesla velké množství opravdu lahodných receptů. Pokud jste se snad domnívali, že bezlepková dieta znamená, že odteď se již dobře nenajíte, že vše už bude chutnat „divně“, tak vás autorka rozhodně vyvede z omylu. Budete velice překvapeni, jak dobře a chutně se najednou budete stravovat. Přejeme vám mnoho zábavy při vaření a mnoho nových bezlepkových gurmánských zážitků s Radčinou kuchařkou. (se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec)

Další popis

Objevila se ve vaší rodině celiakie či alergie na lepek? Nevíte, co vařit a jaké potraviny nakupovat? Nevěšte hlavu a inspirujte se více než stovkou vynikajících bezlepkových i bezmléčných receptů jak na snídaně, hlavní jídla, lehké večeře, tak i pečivo a moučníky. Zjistíte, že bezlepkové, ale i bezmléčné vaření nemá žádná velká omezení.


Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Radka Vrzalová - další tituly autora:
Radčina kuchařka bez lepku -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec Radčina kuchařka bez lepku
Radčina kuchařka bez lepku 2 -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec Radčina kuchařka bez lepku 2
 (e-book)
Radčina kuchařka bez lepku 2 -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec Radčina kuchařka bez lepku 2
Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti
 (e-book)
Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti -- Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

RADKA VRZALOVÁ

RADČINA KUCHAŘKA

BEZ LEPKU

Se spoustou

rad a receptů

i bez mléka

a vajec


Věnuji symbolicky tuto knížku

hlavně své rodině za trpělivost,

kterou se mnou v tomto směru má.


KDO JE RADKA VRZALOVÁ

Jsem normální, možná trochu tvrdohlavá žena. Vystudovala jsem střední zemědělskou školu, potom zemědělskou fakultu se za­ měřením genetika a genové inženýrství, po škole jsem pracovala 3,5 roku v hygienické službě a absolvovala jsem atestaci pro hygie­ niky­nelékaře. Deset let jsem pracovala pro policii jako genetický expert a soudní znalec. Potraviny mě vždycky zajímaly ze stránky laboratorní i z té druhé, pokrmové. Prostě ráda a dobře jím. V roce 2006 byla mému dítěti diagnostikována celiakie a to změni­ lo život nejen jemu, ale i mně a vůbec celé naší rodině. Vzhledem k  vysoké ceně leckdy nevábných a  nevoňavých bezlepkových výrobků jsem se pustila do boje s bezlepkovou dietou a dalšími přidruženými dietami. Začala jsem pracovat jako lektor kurzů va­ ření pro pacientské Sdružení jihočeských celiaků a později otevřela i svoje kurzy. Nyní pracuji v potravinářství a jsem velmi vděčná za práci, která je vlastně mým koníčkem.

Každý lepkový recept nejen klasické české kuchyně je pro mě

velkou výzvou. Spousta mých receptů jsou i originály, které jinde

nenajdete ani v lepkové formě.

Velkým potěšením pro mě byl nález zbytků ručně psané česko­

­německé kuchařky po mé prababičce, která pracovala nějaký

čas jako kuchařka na Schwarzenberském dvoře. I tyto recepty zde

najdete v bezlepkové a bezmléčné, někdy i bezvaječné variantě.

Kruh se uzavřel, geny se zřejmě našly...

Po ověření genetickými testy jsme zjistili, že nás v budoucnu čeká

možná stejná diagnóza i u dalšího potomka, ale to teprve přinese

čas. A my, a teď i vy, jsme připraveni (alespoň doufám).

Snad vám bude tato knížka k užitku i potěšení. Děkujeme firmě La natura za laskavé zapůjčení nádobí a nábytku při focení fotografií, které najdete na stranách 79, 81, 101, 133, 149, 157, 185, 255, 269, 275. Ing. Radka Vrzalová

RADČINA KUCHAŘKA BEZ LEPKU

Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 6018. publikaci Odpovědná redaktorka Jarmila Vohralíková Sazba a zlom Antonín Plicka Návrh a zpracování obálky Antonín Plicka Počet stran 312 Vydání 1., 2015 Vytiskla tiskárna FINIDR, s.r.o., Český Těšín © Grada Publishing, a.s., 2015 Cover Photo © Antonín Plicka ISBN 978-80-247-5989-0 (ePub) ISBN 978-80-247-5988-3 (pdf) ISBN 978-80-247-5581-6 (print)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována ani šířena

v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné

užití této knihy bude trestně stíháno.

OBSAH

 Kdo je Radka Vrzalová 3

 Začínáte s bezlepkovou dietou? 9

 Rychlokurz – praxe vaření bezlepkové

diety v domácích podmínkách

pro začátečníky 14

 Dorty a zákusky 20

Čirokový den a noc – pro sváteční chvíle 22 Dort s kokosovým želé 24 Karotkový dort s rakytníkovými vločkami 26 Lehký letní dort s ovocnou pěnou 28 Rakytníkové minitvarožníčky 30 Vrstvený pohár z Adveni teffové kaše 32 Indiánské cupcakes 34 Cheesecake z jablečných sušenek s ořechovou

drobenkou 36

Věnečky z odpalovaného těsta 38 Luxusní čokoládový dort s mandlovým marcipánem 40 Medovník 42 Valentýnské řezy 44

 Chléb, housky, rohlíky, pečivo 46

Vláčné bulky či banketky 54 Bagetky z formy 56 Tmavý teffový chléb s tapiokou a Schär Mix Brot

Dunkel 58

Jogurtový chléb s mrkví a ořechy pečený v pekárně 60 Kořeněné bulky z italského těsta 62

Kmínový chléb s chia semínky 64

Chléb s dýňovým pyré 66

Chlebíčková veka z Schär Mix­it 68

Chlebové zrníčkové placky 70

Italská focaccia (fokáča) 72

Italské placaté kynuté chleby nebo těsto na pravou

italskou pizzu 74

Tmavá vláčná chlebová bageta 76

Tondovy rohlíky 78

Cuketový chlebík 80

Indiánský chleba z hrnce 82

Silvestrovský pivní pikantní chléb bez sóji a kukuřice 84

Svačinové čirokové bochánky 86

Bagetky dvouvlákninové 88

 Knedlíky 90

Knedlíky „blbounky“ 92

Bleskové houskové knedlíky z mikrovlnky 94 Bramborové noky s parmazánem a sušenými houbami 96 Knedlíky z jasmínové rýže 98 Ovocné knedlíky z pohankovo ­tvarohového těsta 100 Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta 102 Bramborové těsto na knedlíky či šišky s mákem 104 Jemné houskové kynuté knedlíky 106

 Koláče nekynuté 108

Koláčky bez kynutí se světlým teffem a chia moukou 110 Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné

mouky a jogurtu 112

Strouhaný koláč s tvarohem 114 Linecký koláč pomerančový s čokoládovou krustou 116 Rychlý hrnečkový strakatý koláč 118 Prababiččina masopustní miminka 120

 Moučníky bez těsta 122

Lehký tvarožník slazený agávovým sirupem 124 Zapečené ovoce v řeckém jogurtu 126

 Naše oblíbené saláty 128

Cizrnový salát s tuňákem 130

Polníčkový salát s hruškou a gorgonzolou 132

Letní salát z quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou 134

Fresh salát s rakytníkovými vločkami a semínkem 136

 Pivní listové těsto 138

Pivní listovo­křehké těsto I 140

Pivní listovo­křehké těsto II 142

 Polévky nejen pro děti 144

Celerová polévka s vůní exotiky 146

Čočková vánoční polévka 146

Dýňová polévka s jablkem a zázvorem 148

Svačinová gulášová polévka 150

Světoznámá Vichyssoise – pórková 150

Hlívový krém s dýňovým olejem 152

 Sladké drobné sušenky 154

Čokoládové sušenky 156

Domácí müsli tyčinky s kaštanovými vločkami 158

Levandulové sušenky 160

Sušenky z burákového másla 162

 Slané drobné sušenky 164

Zelňáky 166

Čirokové zelňáčky 168

Dýňové tymiánové sušenky nejen pro masožravce 170

Šunkové bramborové krekry 170

Vinné škvarkové sušenky – tmavé 172

Vinné slané sušenky s paprikou – světlé 172

Pivní preclíky či tyčinky ze směsi na chléb s teffem 174

Rychlé krekry z pomazánkového másla 176

Slané preclíčky s quinoovou moukou 178

 Sladké třené 180

Bábovičky z kaštanové mouky 182 Dýňovo­jablečné dortíky 184 Čirokovo­maková roláda – korpus (náplň už je na vás) 186 Čirokovo­makový jablečník bez kukuřice a sóji 188 Jemný biskupský chlebíček z Adveni quinoové kaše 190 Rychlá snídaňová bublanina z Adveni quinoové kaše 192 Mandlovo­karobový makovec bez sóji a kukuřice 194 Vzpomínka na Afriku 196 Mechová bábovka s medovými ořechy 198 Zdravý jablečný chlebíček s nopálovou moukou 200 Hrnečkový makovník z Adveni teffové kaše 202 Arašídový koláč s toffu tvarohem, nebo sušenky? 204 Hrnečkový perník s kaštanovou moukou a povidly 206 Čirokový čokoládový koláč s bonbónky

marshmallows 208

Jogurtová bublanina 210 Univerzální piškotové těsto – od babičky 212 Postavičkové muffiny s nugátem 214 Tvarohová bábovka 216

 Sladké kynuté 218

Kynuté bochánky 220 Upravený recept ze Směsi na kynuté těsto Jizerka 222 Kynuté koláče zadělávané majonézou 224 Svatební či sváteční koláčky 226 Tlačené kynuté koláče z amarantové směsi na chléb

BEAUTY 228

 Smažené koblihy, koblížky, langoše 230

Koblihy z bramborového těsta 232 Čirokovo­banánové koblížky 234 Bramborové langoše 236

 Tipy na večeře či snídaně 238

Mrkvové placičky s jogurtovým dipem 240

Bezlepkové indické chleby Naan 242

Čirokové indické placky 242

Voňavá Adveni quinoová kaše s karamelovým

ovocem 244

Placičky se sušenými rajčaty a bazalkou z Adveni

teffové kaše 246

Kynutý bramborák z trouby 248

Lívance zapečené v troubě z Adveni teffové kaše 250

Medové bochánky z čirokové kaše plné semínek 252

Bramborové muffiny se slaninou 254

Slané svačinové muffiny z Adveni quinoové kaše 256

 Vánoce a Silvestr 258

Lískooříškové rohlíčky či šnečci 260

Kokosovo­čirokové sušenky 262

Linecké cukroví podle prababičky 264

Medové perníčky s kakaem, pomerančem

a mandlemi 266

Kokosovo­meruňkové rohlíčky 268

Cukroví bez sóji, případně kukuřice 270

8

Lehký rakouský bramborový salát 272

Kabátek z Hrašky, bylinek a Cornflakes nejen na ryby

či kuře 272

Treska s jablky a sýrem 274

Losos vařený v bylinkové páře 274

Vánoční čirokové muffiny s nugátovým krémem bez sóji

a kukuřice 276

Vánoční štola 278

 Velikonoce 280

Staročeský mazanec 282

Velikonoční nádivka 284

Čirokovo­škvarkový velikonoční koláč 286

Čirokovo­mandlový ovocný koláč na popeleční

středu 288

Medový beránek s jablky 290

Nekynutý mazanec 292

Velikonoční muffiny 294

 Zlatý hřeb – domácí lasagne s boloňskou

omáčkou 296

 Krátké a dlouhé cesty s dietou?

Není se čeho bát 300

 Deset otázek a odpovědí 302

 Pár užitečných odkazů na webové stránky

a Facebook, kde najdete, co budete

potřebovat 305

 Chcete se dozvědět více a vidět

autorku kuchařky v akci? 307

ZAČÍNÁTE S BEZLEPKOVOU DIETOU?

Je těžké dát obecné rady všem nově diagnostikovaným celiakům,

jak se postavit k  bezlepkové dietě. Trochu jiné je to u  dospělé­

ho člověka, který má pocit, že bez čerstvých rohlíků a chleba se

to nedá přežít. Jiné je to u  teenagera, který si buď myslí, že to

zvládne levou zadní, a nebo že dietu nemusí držet vůbec a ono

to nějak dopadne. Zase jiná situace nastane, pokud je celiakem

malé dítě. Můžete se mnou nesouhlasit a  brát moje rady jako

povrchní, ale stejně se alespoň pokusím dát vám nějaké desatero

„nového celiaka“.

1. Pokuste se nad celou nově vzniklou situaci povznést

a uvědomte si, že ZNÁTE SVOU DIAGNÓZU a VÍTE, že je­ diným lékem pro vás je BEZLEPKOVÁ DIETA. Uvědomte si, že existují spousty pacientů, kterým lékaři nedo­ kážou říci, co je příčinou jejich vleklých potíží. Desítky pacientů s nevyléčitelnými chorobami, na které není žádný lék.

2. Nepropadejte panice a  berte bezlepkovou dietu jako

změnu ke zdravému životnímu stylu, který vám udělá jenom dobře na těle i na duši. Je všeobecně známo a historickými fakty podloženo, že naši předci nekonzumovali takové množství bílé mouky (s vyso­ kým podílem lepku), využívala se spíš výjimečně v neděli a ve svátek. (Pekly se vdolky z bílé mouky a sypaly se perníkem.) „Nezalepovali si lepkem střeva“, tak jako je tomu u  naší po­ pulace, kdy je lepek jako pojivo použit v  mnoha a  mnoha potravinách.

Navíc starší odrůdy pšenice, jako je například dvouzrnka či

v  Egyptě využívaný předchůdce pšenice Kamut, neměly ve

svých obilkách takovou koncentraci lepku a  tuto vlastnost

získaly až moderním dlouhodobým šlechtěním.

3. Snažte se být informovaní a nebojte se zeptat, informuj­

te svoji rodinu o tom, jak se máte stravovat a co to bude

do budoucna pro vás i pro ně představovat.

Nechte si od lékaře­specialisty vyložit a upřesnit váš zdravot­

ní stav. Kontaktujte bezlepkovou poradnu (např. nemocnice,

bezlepková sdružení atd.). Najděte si informace na internetu,

v médiích, tisku. Pořiďte si pro začátek bezlepkovou kuchařku

(raději českou).

Ujasněte si, v jakých potravinách je lepek a v jakých není. Do­

mluvte se s rodinou, jak budete doma vařit bezlepková jídla,

jak se budete stravovat v  práci, na dovolené, v  nemocnici

(porodnici) apod.

4. Pokud je celiakem vaše malé dítě či teenager, vysvětluj­

te, vysvětlujte, vysvětlujte PROČ...

Vysvětlete, PROČ něco jíst MŮŽE a něco NE, vysvětlete mu,

PROČ ho bolelo bříško a  teď už nebude, vysvětlete, PROČ

mělo tu ošklivou vyrážku, která časem zmizí. Vysvětlete,

PROČ mu zkrátka bude lépe, pokud bude jíst to, co mu

připravíte nebo co mu doporučíte.

Informujte v  tomto směru příbuzné (babičky, tety, známé).

Vyhnete se tak tatrankám při návštěvě apod.

I  když to nebude jednoduché, zkuste vysvětlit a  domluvit

bezlepkové stravování ve školním zařízení. Dle platné legis­

lativy týkající se školního stravování mohou školy dietní

stravování při určitých podmínkách zajistit – připravit

stravu samy, nebo je možné si při určitých podmínkách do

školy stravu pro dítě přinést.

POZOR!

Bezlepková dieta je dieta zdravotní a pro zdravého

jedince není nikdy celoživotní!


10

Nad komentáři typu „Vaše dítě má bezlepkovou dietu? To je teda chudák.“ se povzneste a dotyčnému a tím i přítomnému dítěti dejte najevo, že žádný chudák není a že jí pouze zdravěji a rozmanitěji než celý zbytek dětské populace. Pokud vám připadá, že to psychicky vy nebo váš potomek neunesete, nebojte se a  nestyďte se kontaktovat dětského psychologa, který s vámi nastalou situaci probere. Upečte do školy či školky nějakou bezlepkovou dobrotu pro spolužáky (v rámci MDD nebo narozenin), ať i ostatní děti či učitelé vidí, že to může být chutné a dobře to vypadat – vá­ noční cukroví, narozeninový dort, masopustní koblížky apod. Nebudou brát potom vaše dítě jako exota... Vysvětlete učitelkám, například v MŠ, že při rozdávání drob­ ných pamlsků nesmí vaše dítě omezovat tím, že to asi nesmí. Většina cukrovinek jako bonbonek či malá čokoláda je bez lepku a  nijak ho nepoškodí (něco jiného jsou samozřejmě tatranky apod.). Více bolestné je pro něj psychické vyčlenění tímto krokem pedagoga.

5. Naučte se nakupovat a vyhledávat bezlepkové potraviny.

Zjistěte si, které potraviny jsou vysloveně lepkové (je to snazší, než vyjmenovávat ty bezlepkové). V každém edukačním ma­ teriálu věnujícímu se bezlepkové dietě tyto informace najdete. Dovolte, abych je na začátek zopakovala. Lepek obsahují obilniny – pšenice, ječmen, žito, oves. Pozor, i dnes tolik oblíbená pšenice špalda obsahuje lepek, sice menší množství a jiné složení bílkoviny než například pšenice tvrdo­ zrnná používající se na kvalitní italské těstoviny, ale obsahuje. (V jednom nejmenovaném obchůdku se zdravou výživou mi paní prodavačka tvrdila, že špalda je bezlepková.) V dnešní době se lepek z výše uvedených obilovin bohužel používá i  do potravin, kde by se přirozeně neměl vyskyto­ vat, jako levný zlepšující přípravek – pojidlo. Obsahují ho některé (hlavně méně kvalitní) uzeniny, jogurty a mléčné vý­ robky, dezerty, zmrzliny, lahůdky, polotovary i hotové pokrmy, pochutiny, kořenicí směsi.

Hledejte tedy potraviny, které neobsahují výše uvedené obi­

loviny ani technologické produkty, z nich například škroby.

(Pokud není VÝSLOVNĚ na výrobku uvedeno, že obsahují

škrob, v bezlepkové formě tzv. DEPROTEINOVANÝ a jen pou­

ze tolik, kolik povoluje norma pro bezlepkové produkty – viz

sekce Legislativa na www.celiakie­jih.cz.)

Naučte se číst ETIKETY a  čtěte a  zase čtěte složení na­

kupovaných potravin, jen tak se dozvíte, co si kupujete,

jestli jsou bezlepkové, kolik obsahují přídatných látek, tzv. éček,

atd. Jaká je doba spotřeby. Pod tíhou nové legislativy platné

od 15. 12. 2014 jsou výrobci povinni uvádět alergeny přímo ve

složení výrobků jiným typem písma – tedy vytučnělé, velkými

písmeny nebo podtržené (takže např. pšeničná mouka, ječný

slad, žitný kvas atd.). Alergeny by měly být uvedeny i v jídel­

ních lístcích v  restauracích, bohužel informovanost obsluhy

a personálu v kuchyni je až na pár výjimek tristní.

Prohlížejte vakuově balené bezlepkové pečivo, obal může

být neviditelně narušen a pečivo tvrdé nebo i plesnivé (nejen

pečivo).

Zrevidujte doma zásoby a  napište si alespoň rámcově, co

budete v týdnu vařit a péct – podle toho volte nakupované

potraviny. Nedělejte si velké zásoby, a když, tak pouze u bez­

lepkových potravin s delší dobou záruky.

Udělejte si představu, kolik bezlepkového asi za týden sníte,

vyhnete se tak plýtvání a vyhazování drahých potravin s pro­

šlou dobou záruky (např. zda pojedete na víkend na chalupu

nebo na výlet a  povezete dětem jídlo, pečivo a  pochutiny

s sebou).

Hledejte v prodejně znak pro bezlepkové potraviny – přeškrt­

nutý pšeničný klas.

Nebojte se zeptat se prodavače, co je bezlepkové. Jste spo­

třebitel, necháte peníze v jeho obchodě a na otázky máte

právo!

Všechny informace, pokud si nejste zcela jisti, si ještě raději

ověřte – internet ČZPI, bezlepkové sdružení, poradny, média

atd. 11 Nakupujte kvalitní bezlepkové suroviny s  co nejméně přídatnými látkami – mohou dráždit střevo a  spouštět další autoimunitní onemocnění (cukrovku apod.).

6. Naučte se připravovat bezlepkové pokrmy s láskou a zá­

jmem. Uvědomte si, že vaříte proto, aby vám či vašim blízkým bylo dobře a  byli jste zdraví. Hledejte chutné, nejprve přirozeně bezlepkové recepty (pak zkoušejte i ty lepkové připravit bez­ lepkově) na internetu, v časopisech a naučte se je připravovat. Nemusíte se vydat zrovna cestou makrobiotické či vegetari­ ánské stravy a jíst pouze naklíčenou čočku! Pro začátek si kupte bezlepkovou kuchařku – raději od českého autora. Bezlepkové vaření není žádná věda, nemusí to být ani drahé, ani časově náročné, když víte, jak na ně. A  pamatujte si: I  svíčková omáčka s  knedlíkem a  bru­ sinkami či guláš se šesti se dá uvařit bezlepkově a  JE BÁJEČNÝ!

7. Začněte si péct vlastní pečivo – chléb, housky, bagety.

Začnu trochu ze široka: při nákupu střídejte ve spotřebě pe­ čivo a mouky od různých výrobců. Každý používá jiný podíl různých bezlepkových škrobů a jiná éčka, a mají tedy i jinou chuť, vůni, trvanlivost apod. Pokud chcete mít pečivo bez konzervace a s vůní ochranné atmosféry, vyzkoušejte pár receptů na bezlepkové pečivo nebo již hotových směsí a pečte si doma v klasické troubě či ve své pekárně. Čerstvé je stejně nejlepší. Dále je pro pečení bezlepkového pečiva třeba si kou­ pit kuchyňskou váhu a odměrku a všechny ingredience pečlivě odvažovat a dodržovat receptury (bezlepkové těsto se chová jinak než lepkové a poměr jednotlivých ingrediencí je velmi důležitý). Více rad najdete v  kapitole o  chlebu a  pečivu. Stejný druh mouky se může od jednotlivých výrobců lišit, každý mlýn

mele na jinou hrubost, jinak čistí od obalových vrstev apod.

Mouka má pak jiné vlastnosti, jinak váže vodu, tuky atd. Někdy

se stává, že se ve svých pečicích vlastnostech liší i  stejná

moučná směs či směsi na chleba šarže od šarže, těsto vám

pak může „fungovat“ úplně jinak...

8. Naučte se chovat úsporně – co se týče bezlepkových

potravin.

Nevěděla jsem, zda tento bod pojmout samostatně, ale proto­

že jsou bezlepkové výrobky velmi drahé, tak snad jen pro uvě­

domění si. Zamrazovat po jednotlivých porcích (kvalitní sáčky

i s plastovým zipem najdete např. v DM drogerii) je v případě,

že máte doma ve čtyřčlenné rodině jednoho celiaka, zkrátka

nutnost. Nemůžete otevřít balení bezlepkového chleba za

60 Kč a nutit šestileté dítě, aby ho do dvou dnů celé snědlo.

Pokud vám pečivo po kouscích zbývá, usušte strouhanku, za­

mrazte dva plátky chleba a později z něj vykouzlíte žemlové

knedlíky. Zamrazit můžete i plátky knedlíků či koláčky, obalené

karbanátky apod.

Pokud se chystáte dělat bramborové knedlíky a zbydou vám

uvařené brambory, upečte z přebytků například bramborové

preclíky. Ze zbývající bramborové kaše můžete udělat bram­

borové placky apod.

Omáčka zahuštěná bezlepkovou moukou z  mrazáku není

nic moc – zkuste investovat do kvalitních dóz s  možností

Vaccupress systému, prodloužíte trvanlivost nejen hotových

pokrmů a pečiva o několik dní, nebo zamrazte pouze základ

omáčky bez mouky a po rozmrazení dohustěte podle chuti.

Hlídejte si ve spíži doby spotřeby u  sypkých bezlepkových

potravin, pečiva apod. Vše kvalitně zabalte nebo přesypte

do uzavíratelných, nejlépe plastových dóz. Napište si na dózy

tužkou či fixem datum spotřeby (existují i dózy s nastavitelnou

datumovkou).

9. Nestraňte se zbytku populace jen kvůli tomu, že se stra­

vujete jinak. Nepropadejte panice, že už nemůžete jet na letní dovolenou či na hory o jarních prázdninách, protože má u vás doma ně­ kdo bezlepkovou dietu. Vše je vždy jen o  domluvě. Vy jste platící zákazník a v dnešní době byste měli mít na paměti, že vy jste ten, kdo si vybírá daný pobyt či službu v  re­ stauraci. Cestovní kanceláře jsou již připravené na eventualitu dietní­ ho stravování a  budou se vám snažit vyhovět. V  lyžařských střediscích v České republice už nebývá problém domluvit si například na Lipně v jídelně u sjezdovky možnost zkombino­ vat jídla bez mouky. V  mnoha restauracích a  kavárnách se stačí pouze domluvit s číšníkem, co by vám kuchyně mohla poskytnout a připravit bezlepkově. Stačí se jen zeptat a upozornit na úskalí. Pokud vám nebudou chtít vyhovět? Dáte si zeleninový salát, rybu na roštu s bramborem nebo kávu a příště půjdete zkrátka jinam. Hotelová zařízení, kde si můžete objednat bezlepkové stravo­ vání, najdete samozřejmě i na internetu, například rekreace­ bezlepku.cz. Buďte vždy připraveni a na výlety mějte v batohu dost velkou bezlepkovou svačinu a samozřejmě dostatek tekutin (hlavně děti to ocení). Pokud máte vy či vaše dítě bezlepkovou dietu a máte zrovna chuť na výletě na zmrzlinu, řešte to bezlepkovým nanukem (zmrzliny Prima) nebo u sebe noste plastový kelímek s plas­

tovou lžičkou. Většina cukráren už vám natočí zmrzlinu i do

plastového či papírového pohárku vlastní provenience.

10. Zapojte se, sdružujte se, buďte aktivní.

V posledních letech celiaků a alergiků na lepek či pšenici celo­

světově i v naší republice rapidně přibývá (je to způsobeno

především medializací tohoto problému a  finanční dostup­

ností detekčních testů).

Proto, abychom mohli dosáhnout v  České republice nějaké

společenské a politické odezvy, je třeba se sdružovat a ukázat,

jak velká populace lidí s bezlepkovou dietou tu žije.

Hlavně u starší generace se setkáváme s nechutí sdružovat se

do jakýchkoliv skupin, což je samozřejmě dáno naší nedávnou

historií.

Snažte se zapojit, diskutovat, účastnit se setkání bezlepkových

sdružení, bezlepkových dnů, hledejte novinky na světových

i českých webech, v médiích, literatuře.

Pokud nebude zřejmé, jaké množství lidí a hlavně dětí musí

držet bezlepkovou dietu, nebude nikdo na přání a potřeby

nás a našich dětí reflektovat. Ani politici, velkoobchodníci,

ani restaurace, ani zdravotní pojišťovny.

A  zdravotní pojišťovny, potažmo stát a  naši politici, by si

měli uvědomit, že bezlepková dieta je pro nás a naše blízké

zatím jediným lékem a není to žádný NADSTANDARD.


14

RYCHLOKURZ – PRAXE VAŘENÍ BEZLEPKOVÉ

DIETY V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH

PRO ZAČÁTEČNÍKY

y Skladování bezlepkových surovin na odděleném místě (aby

nedocházelo k  druhotné kontaminaci), například nahoře ve

spíži a dole mít lepkové, uchovávat v původním obalu (kontro­

la doby spotřeby), zajistit kupříkladu sponkou a do igelitového

sáčku nejlépe s uzavíratelnou lištou (DM drogerie, Tescoma),

nebo přesypat do omyvatelné dózy a označit datem spotřeby.

y Při přípravě nepoužívat stejné kuchyňské náčiní, například

vařečku na zamíchání lepkového a  bezlepkového, prkénka

používat omyvatelná horkou vodou – melanin, plast. Nástroje

raději kovové a silikonové než dřevěné. Vymezit si část pracovní

plochy či pracovního místa. Nože umyté v  horké vodě, nej­

lépe v myčce. Není třeba mít doma dvě sady nádobí, stačí ho

tzv. dekontaminovat mokrou cestou – horkou vodou se sapo­

nátem nebo umýt v myčce a otřít čistou utěrkou. Samo zřejmě,

pokud najdete na umytém nádobí zbytky jakéhokoliv jídla i po

umytí, musíte je znovu umýt horkou vodou, raději v ruce.

y Pečivo, knedlíky po porcích zamrazit nejlépe v sáčcích s uza­

víratelnou lištou (DM drogerie, Tescoma), oživit pečivo po roz­

mrazení nahřátím v páře, mikrovlnné troubě nebo toasteru.

y Chléb vydrží dobrý asi dva dny zabalený v čisté utěrce, v papí­

rové tašce nebo si můžete například přes léto dát pár krajíčků

(spotřeba do tří dnů) opět do sáčků s  uzavíratelnou lištou

a uložit do lednice.

POLÉVKY

POZOR na LEPEK!

y Hotové základy do polévek, například bujóny v kostce – sle­

dujte složení, případně značení.

y Běžné ovesné a ječné vločky pro zahuštění obsahují lepek.

y Hotové kořenicí směsi (např. Kuchárek apod.) a koření mohou

obsahovat lepek.

Možnosti bezlepkového zahušťování a kořenění:

y čiré – bez zahuštění;

y rozmixovaná zelenina, brambory (pórková, květáková po­

lévka);

y bezlepková mouka, nejlépe Doves Farm červená, Jizerka zelená,

Schär Mix­it 0,5 kg, rýžová jednodruhová viz recept (1 vrcho­

vatá polévková lžíce másla + 1 rovná polévková lžíce mouky –

osmažit jíšku, kterou zahustíme čistý odebraný základ polévky

a důkladně provařit při malém plameni, event. doředit vývarem

nebo horkou vodou; je to chutnější a stabilnější varianta, než

rozmíchat mouku v  teplé vodě a  zalít již hotovou polévku  –

dělají se hrudky a mouka se tak dobře nerozpustí);

y cizrnová mouka, Hraška na huštění;

POZOR!

Základem je číst etikety, číst složení – podle evropské

legislativy nemusí být alergeny vypsány pod složením

(jak jsme tomu byli do roku 2014 zvyklí), ale mohou

být odlišeny pouze jiným typem písma ve složení

výrobků (tučně, podtržením, velkými písmeny).


15


16 y bezlepkové bujóny v kostce, například Alnatura – zeleninový,

drůbeží, hovězí (DM drogerie, Globus), Würzel – vhodný i pro

vegetariány (Zdravé výživy, Terno);

y koření a kořenicí bylinkové směsi – čtěte složení, skvělá je Würz

Mischung od Alnatura nebo česneková sůl a jiné ochucené

soli od Bad Reichenhaller (i bez glutamátů).

Možnosti bezlepkových zavářek – rýže a rýžové nudle: y těstovinová písmenka Samm Milis, ENSA; y vajíčko; y knedlíčky, nočky – Jizerka zelená, kukuřičná polohrubá mouka,

kukuřičná strouhanka ;

y kuličky značky Poex – sýrové, hráškové.

PŘÍLOHY

POZOR na LEPEK u: y bramborové kaše – hotové polotovary v krabičkách, některé

obsahují lepek;

y většiny směsí na bramborové knedlíky (číst složení); y lepkového kuskusu, bulguru. Možnosti bezlepkových příloh: y brambory; y domácí bramborová kaše nebo hotová bramborová kaše pod

značkou Globus Korrekt (oranžová krabička);

y bramborové knedlíky a  šišky s  mákem – bezlepkový polo­

tovar značky Labeta, Paleta, bramborové knedlíky v sáčcích

halb und halb značky Globus Korrekt, bezlepkové klouzáky

od značky Natura;

y bramborové noky a bramborové těsto (viz recepty); y rýže; y těstoviny značky Lidl Gluten free, Sam Millis (špagety, vrtule,

kolínka, penne) – POZOR na perfektně umytý cedník, nabě­

račka apod.;

y houskové knedlíky – nejlepší a nejrychlejší variantou viz recept

na hrnečkové knedlíky a další recepty, nebo značka Labeta –

směs na houskový knedlík;

y místo lepkového kuskusu či bulguru použít jáhly či quinoi,

návod na vaření vždy na obalu, je nutné propláchnout a zbavit

tak zrnka zbytků saponinů (hořké látky) nebo existují i bezlep­

kové kuskusy – například je prodává Tesco pod svou privátní

bezlepkovou značkou;

y luštěniny – čočka, hrách, fazole jako příloha – dohustíme

jíškou, opatrně přidáváme, rychle houstne a  provaříme při

nízkém plameni (jíška nejvhodnější z Jizerky zelené, rýžové

mouky, červené Doves Farm, Schär Mix­it, 1 vrchovatá lžíce

tuku nebo 2 lžíce oleje a 1 zarovnaná polévková lžíce mouky);

je možné i část luštěnin namixovat a tím zahustit.

MASA

y Řízky – Jizerka, bezlepková kukuřičná strouhanka Extrudo,

bezlepkové Corn Flakes, například Globus Korrekt s deklaro­

vaným množstvím lepku na obalu do 20 mg / 100 g a další

výrobci – je třeba opět číst na obalu složení.

y Maso v  těstíčku – Hraška, Římské placičky (polotovar) od

Extrudo Bečice.

y Roštěnky, španělské ptáčky obalit v  bezlepkové mouce

( Jizerka zelená, Doves Farm červená apod.), šťávu dát zvlášť,

dohustit opět jíškou – 1 vrchovatá lžíce másla, 1 zarovnaná

lžíce mouky Jizerka zelená, Doves Farm červená.

POZOR!

Masa vždy smažíme na samostatné pánvi nebo

jako první před lepkovými, aby při smažení nedošlo

ke kontaminaci lepkem! Hotové uchováváme

vždy zvlášť!


17


18

y Přírodní plátky – obalit v bezlepkové mouce s přidáním koření

či sekaných bylinek.

y Mletá masa – karbanátky, řízky, čufty, sekaná – cizrnová mou­

ka, nastrouhaný sýr, kukuřičná strouhanka, rýžová mouka, Doves Farm červená, modrá, Jizerka zelená, Schär Farine, Hraška.

OMÁČKY

POZOR na LEPEK u:

y hotových základů na omáčky;

y bujónů do omáček;

y koření a kořenicích směsí, hořčice, kečupů, protlaků.

Možnosti vaření bezlepkových omáček:

y Omáčky bílé, smetanové (koprová, křenová, kuře na pa­

price apod.) – na jednu porci: 1  polovina lžíce másla nebo i  bezmléčného tuku (např.  Stella), 1 zarovnaná lžíce mouky (Doves Farm červená, Schär Mix­it, Farine, Jizerka zelená, rýžo­ vá), usmažit za stálého míchání světlou jíšku, přilévat pomalu a prošlehat pár polévkových lžic smetany do husté krémovité konzistence, za stálého promíchávání doředit teplým výva­ rem (bez lepku) a dochutit, podle potřeby nechat při nízkém plameni provařit.

y Omáčky červené (rajská, guláš) – základ provést bez mouky,

odebrat porci a zahustit jíškou z jedné polévkové lžíce másla a  1 zarovnané polévkové lžíce mouky, případně za stálého míchání doředit teplým vývarem (bez lepku) a dochutit, podle potřeby nechat při nízkém plameni provařit.

y Omáčka svíčková – základ provést bez mouky: orestovanou

zeleninu dát zvlášť do kastrůlku, rozmixovat s přidáním sme­ tany. Plátek masa dát na stranu, aby nebyl dále kontaminován lepkem. Odebranou porci zahustit jíškou z 1 polévkové lžíce másla a 1 zarovnané polévkové lžíce mouky, případně za stá­ lého míchání doředit teplým vývarem (bez lepku) a dochutit,

podle potřeby nechat při nízkém plameni provařit, případně

propasírovat.

Rady k omáčkám

Důležité je řádné provaření, nejlépe za stálého míchání při nízkém

plameni, aby se škroby z mouky spojily s ostatními částmi omáčky.

Případný ohřev opět pomalu na sporáku v hrnci, nikdy NE v mikro­

vlnné troubě – bezlepkové omáčky řídnou.

SLADKÁ JÍDLA

Možnosti sladkých bezlepkových jídel:

y rýžové nákypy s ovocem;

y jáhlové nákypy s ovocem;

y jahelník (polotovar v krabičce);

y těstoviny s tvarohem, mákem (Lidl, Sam Millis, ENSA, Glutaline),

POZOR NA MLETÝ MÁK, OŘECHOVÉ NÁPLNĚ – velmi mnoho

výrobců používá k mletému máku pšeničnou mouku, použí­

vejte mák například s rýžovou moukou v hotové směsi, kupří­

kladu Dr. Rashid nebo mletý český mák bez přídavků značky

Back Mit firmy VOG Strančice;

y lívance (polotovar zn. Extrudo Bečice – cizrnové lívance);

y palačinky – klasický postup, mouka Jizerka nebo Doves Farm

červená, Schär Mix­it, nechat těsto chvíli odpočinout, aby se

vše spojilo;

y šišky a ovocné knedlíky z bramborového těsta (viz recept na

bramborové těsto);

y ovocné knedlíky z tvarohovo­pohankového těsta, odpalova­

ného těsta (viz recept);

y žemlovka – použít pouze bílé bezlepkové pečivo – POZOR:

špatně saje tekutinu a rozpadá se;

y koblížky – nejjednodušší jsou z  tvarohového těsta (více in­

formací najdete na internetu), z Jizerky zelené + polohrubá

kukuřičná mouka;




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.