načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: První česko-moravská chirurgická kuchařka -- aneb Jak to dělám já (chirurgové sobě) - Ivan Čapov; at al

První česko-moravská chirurgická kuchařka -- aneb Jak to dělám já (chirurgové sobě)

Elektronická kniha: První česko-moravská chirurgická kuchařka -- aneb Jak to dělám já (chirurgové sobě)
Autor: ;

Přední čeští a moravští chirurgové se netradičně sešli při psaní kuchařky. Čtyřicet tři autorů napříč naší republikou shromáždilo 200 osvědčených receptů na přípravu ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  250
+
-
8,3
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Galén
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 239
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-749-2056-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Přední čeští a moravští chirurgové se netradičně sešli při psaní kuchařky. Čtyřicet tři autorů napříč naší republikou shromáždilo 200 osvědčených receptů na přípravu chutných pokrmů, aby tak vyjádřili své nadšení z kreativního vaření a lásku ke gurmetství. A protože nesmírně důležité je také snoubení jídla s vínem, je zde detailně pojednáno o jeho správném výběru. Své produkty v knize představila i nejlepší moravská vinařství. Kuchařka je originálně koncipována a v úvodu ji slovem podpořily významné osobnosti duchovního a společenského života.

Zařazeno v kategoriích
Ivan Čapov; at al - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Děkujeme za laskavou podporu knihy

Loga sponzorů jsou řazena abecedně.

Děkujeme rovněž vinařstvím

Vinařství Josef Valihrach VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s. ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.


Ivan Čapov et al.

První

česko-moravská

chirurgická kuchařka

aneb Jak to dělám já

(chirurgové sobě)

Galén


ISBN 978-80-7492-056-1 (PDF)

ISBN 978-80-7492-057-8 (PDF pro čtečky)

Upozornění

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové,

elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Neoprávněné užití této knihy bude trestně stíháno.

Galén

Na Bělidle 34, 150 00 Praha 5

www.galen.cz

© Galén, 2012


5

Obsah

Věnování .....................................................................6

Úvodní slovo opata Lukáše Evžena Martince ........................................7

Úvodní slovo Jeana Paula Camuse.................................................9

Úvodní slovo Ing. Josefa Vozdeckého .............................................14

Slovo hlavního autora..........................................................16

Autorský kolektiv .............................................................18

ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. – vína hrdá na svůj původ....................................21

VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s. ...................................................24

Habánské sklepy – vína s chutí čtyř století .........................................26

Vinařství Josef Valihrach........................................................28

Víno České chirurgické společnosti ...............................................30

Proč a jak vznikla první mikrovlnná trouba? .......................................33

Zdravý životní styl a jídlo v moderních úpravách ....................................35

Kvalita masných plemen........................................................37

O našich labužnických snech, o snoubení jídla a vína aneb život je příliš krátký na to,

aby byl obyčejný ............................................................40

Enogastronomické více jak desatero ..............................................45

Nabídka vín VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s. .........................................50

Kde jsme vařili................................................................57

Jak jsme vařili ................................................................58

Seznam receptů...............................................................73

Aperitivy ..................................................................79

Předkrmy ..................................................................81

Polévky...................................................................115

Bezmasé pokrmy...........................................................137

Klasika ...................................................................143

Ryby .....................................................................167

Divočina..................................................................181

Těstoviny .................................................................199

Moučníky.................................................................209

Speciality .................................................................227

Přílohy ...................................................................233

Rejstřík.....................................................................236


6

Věnování

Tuto knihu věnuji svému velkému kamarádu Jardovi

Hlaváčovi, člověku, který

– precizně rozuměl vínu, dovedl o něm dlouze

a pou tavě hovořit – byl nekonečnou studnicí vtipů a dovedl bavitspolečnost – hrál kouzelně na housle – byl vyslancem gourmetství – miloval svou rodinu, sport a život...

Ivan Čapov


7

Úvodní slovo opata Lukáše Evžena Martince

Vážení a milí čtenáři,

dostává se nám do rukou kuchařská kniha, do nížpřispěli jednotlivými recepty čeští a moravští chirurgové.

Otevíráme ji s nemalým očekáváním a těšíme se na její obsah se stejnou nadějí, v jaké jsme – alespoň někteří – podstupovali jejich chirurgický zákrok. Ta nadějevycházela z našeho přesvědčení o jejich kompetentnosti a ochotě pomoci. Předpokládáme totiž, že jednotliví autoři psali recepty se stejným zaujetím, s jakýmdenně vykonávají své nelehké poslání, vědomi si i toho, co řekl lékař Hippokratés z Kósu již v 5. st. př. n. l.:

„Uzdravení lze docílit pouze vyrovnanou stravou anáoji, bylinami a čerstvým vzduchem. Vaše strava budiž

vaším lékem.“

Všem je nám zřejmé, že jídlo má nenahraditelnou

funkci pro náš každodenní život. Bez něho nemůžeme

žít. Ano, to je pravda, ale rozhodně ne úplná! Tam,

kde je dostatek jídla, má stolování důležitý společenský a kulturní aspekt. Všude, kde se něco

slaví, se společnost shromažďuje kolem jídla. Nabídnutí občerstvení hostu patřilo a patří kzákladní ctnosti pohostinnosti, jak se o tom lze dočíst už ve Starém zákoně, když Abrahampohostil samotného Hospodina (srov. Gen. 18,1-8).

V dnešní době se bohužel pomaličku, ale jistě, vytrácí zvyk, že rodina jí společně kolemdomácího stolu. Stále častěji se jednotliví členové rodiny obsluhují z ledničky sami v jinou dobu

a jídlo konzumují s očima i myslí soustředěnou na televizní obrazovku. Tím se ovšem ochuzují o nenahraditelnou konverzaci, která je nezbytnou součástí fungujícího rodinného života.Společného stolování si vážil i Boží Syn Ježíš Kristus, kterému nebylo jedno, kde a jak se připraví poslední večeře, přičemž mu nebylo ani lhostejné, co má být k jídlu připraveno (srov. Mar. 14,12-16). Český spisovatel Karel Čapek nám v tomto ohledu radí takto: „Ušetřete si polovičku práce s přípravou oběda, ale přidejte si alespoň čtvrtinu práce s přípravou stolu.“ Proč? Protože

člověk jí také očima.

Vaření pro rodinu a přátele se v poslední době, jak se zdá, stalo smysluplnou módou. Zájem

o kvalitu jídla není důležitý jen pro naše zdraví a ekologii, ale je nezbytný i k podpořepřátelských a společenských vztahů. Starozákonní kniha Přísloví nám z tohoto úhlu pohledu radí:

„Lepší je jídlo ze zeleniny a k tomu láska, než z vykrmeného býka a s tím nenávist.“ (Přís. 15,17).

A řecký filosof Epikúros ze Samu, který žil ve 4. st. př. n. l., vnímal dobrou společnost přistolování takto: „Dříve hleď, s kým bys jedl a pil, než co bys jedl a pil. Neboť život bez přítele je jako krmení lva a vlka.“

Milí přátelé, na závěr Vám všem upřímně přeji, ať dobrotivý Bůh požehná nejen jídlo, které

budete vařit, ale i společnost, v níž ho budete s chutí a vděčností jíst.

Lukáš Evžen Martinec, OSA

starobrněnský opat


8

Dort Anny Pavlovové

Ingredience

3 bílky, 200 g cukru, 1 lžička octa, 1 lžícekukuřičného škrobu, 1 kapka vanilkové esence,

šlehačka, ovoce (maliny, jahody, borůvky ap.).

Příprava

Vlastní příprava trvá 40 minut. Pečení 60minut plus několik hodin vychlazení.Předehřejeme troubu na 150 °C. Ušleháme bílky na hustý

sníh. Postupně přidáme cukr a šleháme 10minut. To je velmi důležité. Následně vmícháme

ocet, kukuřičný škrob a vanilkovou esenci.

Na pečicí papír nakreslíme kruh s průměrem

20 cm. Rozetřeme sníh do kruhu a pečeme

v předehřáté troubě, přičemž okamžitěsnížíme teplotu na 125 °C. Po hodině vypneme

troubu a necháme dort v troubě dovychladnutí (většinou během noci). Našlehanoušlehačku rozetřeme na dort. Následně posypeme

ovocem nebo ovocným pyré. Poznámky autora Dort byl vytvořen na počest baletky Anny Pavlovové během jedné z jejích cest do Austrálie a na Nový Zéland ve dvacátých letech 20. stol. Otázka národnosti kuchaře byla dlouhým sporem mezi oběma zeměmi. Tento dort – dezert – obsahuje křehký sněhový základ z bezé, ozdobený šlehačkou a ovocem, např. jahodami, kiwi apod. Obvykle bývá podáván s ovocnou šťávou nebo i s přídavkem další šlehačky. Má jediná zkušenost s tímto receptem byla ta, že jsem tento dezert několikrát jedl u svýchpřátel ve Vídni a mohu potvrdit, že byl velmi chutný. Vzhledem k tomu, že jsem syn celoživotního

cukráře, může se mi snad i v tomto věřit.


9

Úvodní slovo Jeana Paula Camuse

O rodinné firmě CAMUS

– QUALITE

– TRADITION

– ESPRIT NOVATEUR

– INDEPENDENCE

Tels sont les 4 principes qui ont toujours guidé la famille CAMUS depuis 5 générations, de la

fondation de „La Grande Marque“ par Jean-Baptiste CAMUS en 1863, jusqu ́á nos jours.

(Převzato z historie firmy z rodinného muzea ve městě Cognac.)

Projet de préface

A la différence des liqueurs qui sont des alcools parfumées par l’addition de plantes, de graines

ou de fruits, le cognac est le produit naturel obtenu par la double distillation à feu nu de vins

blancs spécifiques (ugni blanc, folle blanche, colombard) élaborés à partir d’un vignoble limité

aux deux départements de Charente et Charente-Maritime (France).

C’est pendant la distillation, dans le mystère de l’alambic, que vont se révéler les éléments précieux, odorants et sapides qui caractérisent le cognac.

Puis c’est dans l’ombre des chais soustraits à l’action de la lumière et des variations detemérature, que va se continuer cette alchimie divine par laquelle les fûts de 300 à 400 litres en chêne du Limousin ou du Tronçay apporteront à cette eau de vie leur tanin subtil donnant à cette union l’assurance d’un mariage réussi.

Chef d’œuvre de la nature ayant porté le renom de la gastronomie française aux quatre coins du monde, c’est à la fin d’un repas comme nous y a habitués la tradition, qu’un cognac sera particulièrement apprécié.

Servi dans des verres ballon ou tulipe, il conviendra d’abord de l’attiédir au creux de la main afin de pouvoir en capter longuement les émanations subtiles et durables. Mais il peutégalement être dégusté dans la journée soit l’été avec de l’eau glacée, gazeuse ou non, il constitue alors une boisson bien connue des sportifs soit l’hiver à la manière du grog reconstituant bien agréable préventif de nombreux maux.

A l’heure de l’apéritif en toute saison, il entre dans la composition de nombreux cocktails réputés qu’il marque de ses qualités irremplaçables de finesse et de distinction.

Pour la même raison, il est utilisé en haute cuisine française (terrines, crustacés, viandes,pâtisseries etc).

Il est enfin reconnu comme un excellent stimulant de l’organisme, par ses valeursthérapeutiques, comme il en sera question aussi au cours de cet ouvrage. Koňak a gastronomie Na rozdíl od likérů, které získávají svou chuť přidáním bylin, jader či ovoce, je koňakpřírodním produktem získaným dvojitou destilací specifického bílého vína (odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard) vypěstovaného na vymezených vinicích dvou departmentů Charente a Charente-Maritime ve Francii.

Právě při destilaci, která probíhá v tajemných útrobách alambiku, se profilují jedinečné prvky

chuti a vůně tak charakteristické pro koňak.

Následně ve stínu sklepů, uchráněn vlivu světla a teplotních změn, pokračuje božskáalchymie zrození, kdy v 300 až 400litrových sudech, vyrobených z dubů z oblasti Limousin a Tronçay,

získává destilát velice jemné třísloviny a dává tak vzniknout tomu nejlepšímu koňaku.

Koňak, přírodní mistrovské dílo, které proslavilo francouzskou gastronomii ve všech koutech

světa, si dle tradice nejvíce vychutnáte na konci jídla (po jídle). Podáván ve vhodných sklenicích,

nejlépe kulatého nebo tulipánovitého tvaru, je nejprve třeba koňak zahřát v dlani ruky auvolnit tak jedinečnou a dlouho trvající vůni. Koňak si můžeme rovněž vychutnat i během dne,

třeba v létě, kdy jej můžeme podávat s ledovou perlivou či neperlivou vodou, nebo v zimních

měsících, kdy si koňak můžeme dopřát ve formě grogu.

Koňak tvoří rovněž nedílnou součást nezměrného množství koktejlů, kterým dodává jemnou

a vybranou chuť, a dopřává nám možnost si jej vychutnat i v podobě aperitivu.

Pro svou jemnost a specifickou chuť je používán v nejlepší francouzské gastronomii (paštiky,

mořské plody, dezerty a další).

Koňak je rovněž uznáván jako výborný stimulant organismu, stejně jako jiné produktyzmíněné v této knize.

(Poděkování za překlad Ing. Jiřímu Filipovi.)


11

Koňak a gastronomie

Jean Paul Camus

Château du Plessis – sídlo rodiny Camus uprostřed vinic


12

J. P. Camus a hlavní autor knihy při návštěvě zámku, kam jsme byli pozváni na oběd

J. P. Camus a Jiří Filip při přátelském aperitivu (koňak Camus XO se schwepsem)


13

Koňak a gastronomie

A tak se stoluje u J. P. Camuse (jako předkrm se podávaly královské krevety připravené na koňaku)

Kachní prsíčka s oblohou (hlavní chod)


14

Úvodní slovo Ing. Josefa Vozdeckého

Vážení čtenáři,

každé správné stolování začíná předkrmem čipolévkou, tedy lehčími pokrmy. Vína, kterými se zapíjí,

by měla být také lehká, a tak mi dovolte, abych i já předmluvu začal „popravdě“ poněkud lehčeji...

Vždy jsem si vážil toho, když jsem se s hlavním

tvůrcem této knihy mohl při víně setkat a vždy mě

naše setkání mimořádným způsobem ovlivnilo.

Z kontaktu s ním jsem nabyl pocitu, že mámesouznění duší, což mne vždy obohatilo a nesmírněbavilo.

Totiž od samého počátku jsme se shodli, žesamotné peníze, tituly před jménem, za jménem, státní

vyznamenání či členství v jakékoliv politické straně

nikoho neuchrání před rakovinou či stařeckýmzblbnutím a že peníze, které máme, bychom měliinvestovat do hledání co dělat, co jíst a pít, abychom si

zbytečně nevědomky neškodili, ale naopak se dobře

cítili a vypadali.

A právě téma kdy a co jíst a jaká vína pít a co dělat

pro úspěch našeho konání bylo předmětem našeho

už letitého zkoumání s autorem knihy panemprofesorem Čapovem v několika sklepích igastronomických zařízeních. Skoro by se zdálo, že bychom už

mohli být na konci našeho bádání, ale nás to pořád baví a skoro čím dál tím víc...

Oba jsme navštívili hodně vinařských zemí a v každé z nich i dost vinařství. Ochutnali jsme

a přivezli si k ochutnání mnoho zajímavých vín. Všude jsme našli pěkná, dobře chutnající vína

a sekty. V tom je to vinařství všude krásné, v té pestrosti, jedinečnosti, zvláštnosti. A víte, co si

zaslouží nejvyšší uznání? Ano, jsou to naše moravská vína. Můžeme potvrdit z vlastníchzkušeností, že co s námi roste, to nám i nejvíc chutná a nejvíce prospívá i našemu zdraví. Osobně jsem

patriot a nedám dopustit na naši „rodnou vinorodou jižní Moravu“.

Víte, je krásné a vzrušující kombinovat vína s lahodnými pokrmy a ladit jejich harmonické

souznění. A není ani nic proti tomu, že je také dost našich vín, kde nám úplně postačuje, když

je pozvolna upíjíme z číše. Možná je to právě pro jejich typičnost a osobitost – tedy lahodnou

ovocitou chuť, příjemnou kyselinku a jedinečnou svěžest, jimiž vynikají nad všemi ostatními

víny světa. Já jim říkám „Naše, moravská, vína do číše...“

Je moc dobré, že trh vína je u nás dlouhodobě rostoucí. Zvýšená spotřeba souvisí se změnou

životního stylu, rostoucí kvalitou vín i mediální propagací této kategorie včetně aspektuzdravotní prospěšnosti vína. Víno je společensky akceptovanou kategorií alkoholu, je zdravotně

povoleným alkoholickým požitkem a to je dobře. Víno spojujeme s přátelstvím a vzpomínkou,

láskou a erotikou a stává se symbolem společenského postavení. Vína z našich vinic jsouodrůdově bohatá, specifická, zvláštní, neopakovatelná, prostě jedinečná.


15

Úvodní slovo Ing. Josefa Vozdeckého

A my vinaři vedeme konzumenty k lásce a vášni pro víno. Považujeme víno za nejstarší anejkulturnější nápoj na světě, vždyť takřka odnepaměti víno spolu s olejem a chlebempředstavovalo posvátnou triádu jako základ života a zdraví. Bylo, je a jistě zůstane symbolem lásky,

věrnosti a důvěry.

Víno je společensky akceptovanou kategorií alkoholu, je dokonce lékařsky povolenýmpožitkem, a to je dobře – avšak stále to není samozřejmé. A tato kniha nechť přispěje k posílení této

pravdy, nechť slouží k dalšímu poznávaní vína a také k lepšímu pochopení jeho role v kulturním

dědictví země. Vždyť svým obsahem směřuje k propagaci mírného užívání a odpovědnosti při

spotřebě vína; ukazuje, že víno je prémiový produkt, který se musí vychutnat.

Víno začíná být pro mnoho lidí neoddělitelnou součástí života. Někteří je berou jako výzvu

k poznání krás s ním spojených, pro další má význam především gastronomický. Ale ať je tomu tak nebo onak, česká a moravská vína mají před sebou velkou budoucnost, tím jsme si naprosto jisti.

A tak pozvedněme číši na jedinečnost a blahodárnost vína a na zdraví.

Ing. Josef Vozdecký


16

Slovo hlavního autora

Milí čtenáři,

jistě se ptáte, proč právě chirurgové píšíkuchařku a ne vědecká pojednání o nemocnýchorgánech či nových operačních metodách. Důvod

je velmi prostý, a to radost ze života a zdraví, radost z noblesní kombinace jídla a pití, touha udělat radost svým blízkým a přátelům anabídnout jim skvělý gourmetský zážitek. Chirurgie je nadšení a vášeň, kuchařství, pokud chce oslovit, také. Existuje zde smysl pro detail, kreativita. I přes perfektní vybavení operačních sálů všezáleží na individualitě chirurga, na jehopreciznosti, jemnosti, znalostech a výjimečnosti. Ušéfkuchaře je to obdobné. Nechceme a ani nemůžeme konkurovat skvělým mistrům kuchařským. O tom toto dílo není. Každý z nás má ve svém okolí svou

oblíbenou restauraci či hospůdku, kde skvěle vaří

a kde je nám dobře. Jenže existuje i řadarestaurací, kde se nevaří zrovna nejlépe, kam bychom se již rozhodně nevraceli, a těch je bohuželvýrazně více. A jestliže se podstatně změnil český trh s čerstvými (kvalitními) potravinami, pak se jen nabízí myšlenka něco si připravit sami.Kvalitní jídlo se nedá udělat z jiných než kvalitních a čerstvých surovin. Jsem moc rád, že o tom také v knize pohovoří kamarád a vyhlášený šéfkuchař Michal Prachař z brněnské luxusní restaurace

Borgo Agnese. V kuchyňském studiu této restaurace jsme měli možnost reali zovat řadu našich

receptů. Atmosféru vaření, ale i naše vydařené výtvory zachytil na svých fotografiích známý

brněnský fotograf Jiří Sláma.

Každý chirurg miluje čistotu a operační sál je místem absolutní čistoty. Kdyby se chirurgzměnil následně v kuchaře, pak by v kuchyni řady restaurací asi nemohl pracovat, protože tam není

tak čisto a pořádek. Nestačí tedy jen kvalitní a čerstvé potraviny, ale i čistota při přípravě jídla.

Chirurgickou kuchařku jsme pojali trochu jinak, než jsme u běžných kuchařek zvyklí. A my se

chceme odlišovat. Zapojení našich noblesních vinařů a současně kamarádů jen podtrhujevýznam vína v kuchyni a gastronomii vůbec. Doporučená vína k jednotlivým pokrmům by měla

vytvořit ohromující zážitek z této kombinace.

Pravidelně se scházíme s přáteli u dobrého jídla a pití. Z cest si přivážíme kulinářské zážitky

a tím i zajímavé recepty, které se posléze snažíme realizovat a modifikovat podle sebe.Kupříkladu alsaská specialita choucroute v podání Jiřího Filipa, skvělého člověka, letce a podnikatele,

je přímo famózní. V roce 2012 jsme absolvovali s trojicí přátel již v pořadí desátou cestu zapoznáváním vinařských oblastí námi milované a obdivované Francie. Tentokráte jsme obdivovali

oblast Cognacu, Angoulême a St. Emilionu.


17

Slovo hlavního autora

Úvodní slova publikace napsali lidé, kterých si enormně vážím a kteří toho v životě mnoho

dokázali (opat Lukáš Evžen Martinec, Ing. Josef Vozdecký a Jean Paul Camus). Velmi si vážím

vstřícnosti velikého člověka, úspěšného podnikatele, a to Jeana Paula Camuse. Firma J. P. Camus

je již poslední francouzskou rodinnou firmou vyrábějící koňak a vedení firmy již v současné

době převzal jeden z jeho synů. I kapitola o vzniku mikrovlnné trouby je od vzácného člověka

Ing. Jea na Levrona. Člověka, který organizoval a následně se svým týmem provedl poslednígenerální opravu Sochy Svobody v New Yorku.

Nemohu nepoděkovat skvostné herečce Ivě Janžurové, Ing. Jakubovi Šebestovi, jehož úřad

hlídá kvalitu potravin naší země, a konečně famózním hercům Pavlu Zedníčkovi (alias Čmaňovi)

a Zdeňku Junákovi, kteří se uvolili stát kmotry této publikace.

Milí čtenáři, doufám, že v některých receptech najdete rovněž inspiraci či výzvu pro sebe. Tím,

že se projektu zúčastnili chirurgové napříč celou naší krásnou zemí, je tato předkládaná kniha

o to pikantnější. Chci upřímně poděkovat všem, kteří se na realizaci této knihy podíleli a chtěli udělat radost sobě a svým blízkým, ale zejména poděkovat všem sponzorům, bez kterých by se idea nemohla realizovat.

Ivan Čapov


18

Autorský kolektiv

Hlavní autor a pořadatel

prof. MUDr. Ivan Čapov, CSc.

přednosta I. chirurgické kliniky LF MU a FNUSA, Brno

Autoři

prof. MUDr. František Antoš, CSc.

emeritní přednosta Chirurgické kliniky NNB, Praha

MUDr. Dita Benešová

Chirurgická klinika 2. LF UK a FNM, Praha

MUDr. Ladislav Březina

emeritní primář chirurgického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí

MUDr. Stanislav Drastich

přednosta chirurgického oddělení Nemocnice s poliklinikou, Karviná-Ráj

prof. MUDr. Miloslav Duda, DrSc.

emeritní přednosta II. chirurgické kliniky LF UP a FN, Olomouc

doc. MUDr. Jan Fanta, DrSc.

přednosta Chirurgické kliniky NNB, Praha

prof. MUDr. Alexander Ferko, CSc.

přednosta Chirurgické kliniky LF UK a FN, Hradec Králové

MUDr. Jiří Gatěk, Ph.D.

primář chirurgického oddělení Nemocnice Atlas, Zlín

prof. MUDr. Robert Gürlich, Ph.D.

přednosta Chirurgické kliniky 3. LF UK a FN KV, Praha

MUDr. Jan Hájek

chirurg, B. Braun Medical, Praha

doc. MUDr. Karel Havlíček, CSc.

emeritní přednosta Chirurgické kliniky Pardubické krajské nemocnice


19

Autorský kolektiv

prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc.

přednosta Chirurgické kliniky 2. LF UK a FNM, Praha

MUDr. Vladislav Hytych, Ph.D.

primář oddělení hrudní chirurgie Thomayerovy nemocnice, Praha

MUDr. Petr Jurák

ambulantní chirurg, Hustopeče u Brna

prof. MUDr. Zdeněk Kala, Ph.D.

přednosta Chirurgické kliniky LF MU a FNB, Brno-Bohunice

MUDr. Jan Kalač

I. chirurgická klinika LF MU a FNUSA, Brno

MUDr. Miroslav Kavka

primář chirurgického oddělení Nemocnice Znojmo

MUDr. Lubomír Klepáč

chirurg, B. Braun Medical, Praha

prof. MUDr. Zdeněk Krška, CSc.

přednosta I. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN, Praha

MUDr. Miroslav Kudláč

chirurg, vedoucí lékař územního oddělení ZZS, Hodonín

MUDr. Libor Man

chirurg, Centrum ambulantní chirurgie a endoskopie, Zlín

MUDr. Alan Munteanu

chirurg, B. Braun Medical, Praha

MUDr. Dagmar Myšíková

III. chirurgická klinika 1. LF UK a FNM, Praha

doc. MUDr. Čestmír Neoral, CSc.

přednosta I. chirurgické kliniky LF UP a FN, Olomouc

MUDr. Čeněk Neumann, CSc.

Chirurgická klinika LF MU a FNB, Brno-Bohunice

MUDr. Vladimír Ninger, Ph.D.

primář chirurgického oddělení Chrudimské nemocnice

MUDr. Michal Reška

I. chirurgická klinika LF MU a FNUSA, Brno

MUDr. Daniel Rychnovský

chirurgické oddělení Nemocnice Milosrdných bratří, Brno


20

prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.

přednosta Chirurgické kliniky 2. LF UK a ÚVN, Praha

MUDr. Jan Smetka

primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk

doc. MUDr. Jiří Šiller, CSc.

přednosta Chirurgické kliniky Pardubické krajské nemocnice

doc. MUDr. Jaromír Šimša, Ph.D.

přednosta Chirurgické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice, Praha

MUDr. Renata Šípková

ambulantní chirurg, Uherské Hradiště

doc. MUDr. Jan Šváb, CSc.

emeritní přednosta I. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN, Praha

prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc.

přednosta Chirurgické kliniky LF UK a FN, Plzeň

prof. MUDr. Jiří Veselý, CSc.

přednosta Kliniky plastické a estetické chirurgie LF MU a FNUSA, Brno

doc. MUDr. Lenka Veverková, Ph.D.

I. chirurgická klinika LF MU a FNUSA, Brno

MUDr. Petr Vlček, Ph.D.

I. chirurgická klinika LF MU a FNUSA, Brno

MUDr. Michael Vraný

primář chirurgického oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou

MUDr. Josef Všetíček, Ph.D.

ambulantní chirurg, Slavkov

doc. MUDr. František Vyhnánek, CSc.

Chirurgická klinika 3. LF UK a FN KV, Praha

prof. MUDr. Jan Wechsler, CSc.

emeritní přednosta I. chirurgické kliniky LF MU a FNUSA, Brno


21

ZNOVÍN ZNOJMO, a.s. – vína hrdá na svůj původ

„Nic nespojuje člověka tak s krajem jako požitek z vína, které má původ v jeho zemi

a které je prosluněno jeho sluncem.“

Typické letní střídání teplých slunečných dnů

a studenějších nocí, které vytváří vynikajícípodmínky pro vznik výjimečných aromatickýchlátek, proslavilo Znojemsko především cobyoblast bílých aromatických vín. Významnýmproducentem v této oblasti je ZNOVÍN ZNOJMO,

a.s. Objemem výroby patří Znovín mezi střední

vinařské producenty, což umožňuje maximálně

se soustředit na kvalitu a uvádět na trhodrůdová jakostní vína, známková, ročníková,přívlastková, VOC Znojmo a speciální ledová a slámová

vína. V portfoliu výrobků najdete i ucelenou

řadu sektů a společnost vlastní také jeden znejstarších archívů vín v České republice. Firma se také zařadila i mezi významné pěstitele vinné révy v České republice.

Znovín do roku 2010 dlouhodobě zpracovával hrozny právě z vytipovaných viničních tratí

a i finančně podporoval výsadby zejména aromatických odrůd v těchto lokalitách, a to zvláště

odrůd Sauvignon, Tramín, Pálava, Muškát moravský, ale i dalších odrůd dle jednotlivýchviničních tratí. Na přelomu roku 2010 a 2011 došlo k zásadnímu strategickému rozhodnutí nákupu

vinic a většinové surovinové – tedy hroznové – soběstačnosti. Znovín dosud vlastnil vinici Šobes

– asi 11 ha a 10 ha vinice Staré vinice v Havraníkách. Na přelomu let Znovín 2010 a 2011realizoval nákup vinic na Hustopečsku a v létě 2011 u Strachotic na Znojemsku. Nákup hustopečských

vinic tak rozšiřuje sortiment odrůd – ve vinicích je vysazeno zejména Chardonnay, Rulandské

bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré, Frankovka a Ryzlink vlašský. Znovín na jaře roku 2011

nakoupil ještě 52 ha vinic v plné kondici, a to viniční trať Dívčí vrch, vinařské obce Strachotice

a Slup. Pověstnou perlou mezi vinicemi je vinice Šobes v obci Podmolí, svou jedinečnou dispozicí

a romantikou v meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí příchozí neustále při každénávštěvě fascinuje. Rovněž vína z této vinice jsou jedinečná, nenapodobitelná. Mimořádnoukvalitu vín dává výjimečná poloha, ale zejména historie,

neboť Šobes byl odedávna opěvován a víno po léta

dodáváno na vídeňský císařský dvůr. Místní vína je

možné v turistické sezóně ochutnat přímo na vinici.

Zdejší vinařský stánek se stal vyhledávanýmturistickým cílem. Dalším turisticky významným místem je

viniční trať Staré vinice, která se nachází v katastru

vinařské obce Havraníky. Uprostřed vinice vzniklpřímo u cyklostezky ochutnávkový stánek znovínských

vín. Můžete tak obdivovat nádherný výhled do kraje


22

a přitom se osvěžit několika vzorky zajímavých vín. Velkému obdivu se zde těší Sauvignon šedý,

Chenin blanc či Irsai Oliver.

Firma jako první v republice zavedla zásilkovou službu vín a od roku 1997 nabízí ucelenýVinařský turistický program. Znovínská vína nechybějí ve většině prestižních hotelů či restaurací

a podávají se při mezistátních návštěvách či setkáních. Společnost organizuje četné společenské

akce, řízené degustace a naučné ochutnávky, pravidelně se účastní řady tuzemských izahraničních vinařských přehlídek včetně prestižních světových výstav.

ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., a Vinařský turistický program

Za značkou ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., se neskrývají jen lahodná a voňavá vína, ověnčená řadou prestižních tuzemských a mezinárodních cen, ale rovněž atraktivní Vinařský turistický program. Právě díky němu se již řadu let tisíce zájemců seznamují nejen s vínem a všemi jeho půvaby, ale také s malebnými a magickými místy, kde se znovínská vína rodí a zrají. Na cestu po vinařských zajímavostech a raritách se může vydat každý, kdo zavítá na Znojemsko, ať už v rámciindividuální či hromadné turistiky, na kole, pěšky, s holemi na walking, o víkendu či ve všední den.Vinařský turistický program bývá navíc každoročně obohacen o další zajímavosti. Jedním z pilířů tohoto programu je Loucký klášter ve Znojmě.

Klášter založil roku 1190 znojemský kníže Konrád Otta se svou matkou Marií. Díkymimořádně příznivému duchovnímu klimatu v Louckém klášteře vznikaly – a v průběhu staletí též

přestavbami zanikaly – nevšední ukázky architektury, doplněné řadou dalších uměleckýchartefaktů. Připomeňme si například jedinečnou klášterní knihovnu, která se po zrušení kláštera

v rámci josefinských reforem přestěhovala do premonstrátského kláštera na pražském Strahově.

Současné dění v Louckém klášteře je úzce propojeno se jménem společnosti ZNOVÍN ZNOJMO.

Čeká tu na vás Návštěvnické centrum, obrazová galerie, bednářské a vinařské muzeum, prodejna

vín a řada dalších zajímavostí. Cesta za znojemskými víny proto začíná právě tady. Návštěvnické

centrum ZNOVÍN ZNOJMO sídlí v historických přízemních prostorech Louckého kláštera. Získáte

tu zevrubné informace nejen o Vinařském turistickém programu, ale i o provozu Moravského

sklípku, o sezónních ochutnávkách vín ve stáncích na vinici Šobes a na vinici v Havraníkách, v části Křížového sklepa v Příměticích, ve Znojemském podzemí a dále též informace o provozuvinařském turistickém vláčku. V Návštěvnickém centru se konají ochutnávky několika vzorků vín azískáte zde informace o organizovaných prohlídkách klášterního komplexu. Ve starobylém klášteře

se dnes minulost prolíná s přítomností a historické budovy dávají specifický výraz soudobému

umění. Navštivte uměleckou galerii v Louckém klášteře, kde jsou vedle historických vinařských

artefaktů vystaveny obrazy, grafické listy a sochy předních českých sochařů, malířů a ilustrátorů.

V klášteře najdete také prodejny lahvových i sudových vín, sýrů a sazenic révy v Louckém klášteře.

Specializovaná prodejna vín v Louckém klášteře nabízí vedle kompletního sortimentu vínZNOZNOVÍN ZNOJMO, a.s. – vína hrdá na svůj původ

VÍN ZNOJMO také vína, která dříve bývala vkatalogových nabídkách, a zbývá jich již jen malé množství.

V nabídce prodejny samozřejmě nechybí ani vinařské

předměty, které servis kolem vína usnadní azpříjemní. V neposlední řadě je právě před touto prodejnou

dostatek parkovacích míst, kde můžete svůj nákup

za katalogové ceny pohodlně naložit. Prodejnusudových vín najdete přímo naproti návštěvnímu centru

v Louckém klášteře. Kromě stáčených vín zde můžete

zakoupit i kozí sýr a další pochutiny k vínu. V nabídce

jsou také sazenice révy vinné.

Při návštěvě Znojemska nezapomeňte navštívit také Moravský sklípek v Šatově - stáliciVinařského turistického programu a také ráj všech labužníků a milovníků kvalitního vína.Můžete tu ochutnat znojemské speciality, nechat si doporučit některé ze zdejších lahodných vín

a romantické chvíle nad sklenkou pak strávit v tři sta let starém sklepě. A koho neláká chladné

podzemí, může se uvelebit ve vinárně, na terase anebo v pravé vinařské stodole. Pokud byste

rádi ochutnali znovínská vína, neváhejte a využijte širokou nabídku jakostních i přívlastkových

vín včetně sektů.

ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., se sídlem v Šatově přichází s novým turistickým trendem, který selavinovitě šíří do celého světa – k návratu k chůzi, která léčí. Znovín Walking vychází z všeobecně

užívaného Nordic Walking, jenž má domov ve Finsku. V USA se jmenuje Pole Walking – chůze

s pomocí holí, které klasickou chůzi povyšují na vysoce účinný trénink celého těla bez extra

námahy a bez nároků na speciální vybavení. Zájemci mohou využít podrobný mapový soubor

včetně popisů k jednotlivým zajímavostem, které jsou na cestě k vidění. Nezbývá než popřát

šťastnou cestu a na shledanou na Znojemsku.

Přejeme Vám příjemné chvíle ve společnosti našich vín.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist