načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2) - Lubomír Opletal; Věra Skřivanová

Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2)
-6%
sleva

Kniha: Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2)
Autor: ;

Monografie shrnuje ve 14 kapitolách a cca 620 stranách výsledky studia účinku přírodních látek (působících preventivně proti vývoji chorob hospodářských zvířat, terapeuticky a také ... (celý popis)
Kniha teď bohužel není dostupná.

»hlídat dostupnost


hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: --- Neznámé nakladatelství ---
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2010
Počet stran: 654
Rozměr: 228x162
Úprava: 653 stran : ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Jazyk: česky
Vazba: brožovaná
EAN: 9788024618012
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Monografie shrnuje výsledky studia účinku přírodních látek (působících preventivně proti vývoji chorob hospodářských zvířat, terapeuticky a také toxicky) za posledních přibližně 20 let v Evropě, USA a v Asii a jejich legislativy především v EU.

Popis nakladatele

Monografie shrnuje ve 14 kapitolách a cca 620 stranách výsledky studia účinku přírodních látek (působících preventivně proti vývoji chorob hospodářských zvířat, terapeuticky a také toxicky) za posledních přibližně 20 let v Evropě, USA a v Asii a jejich legislativy především v EU. Jednotlivé kapitoly jsou zpracovány autory pracujícími v oblastech zabývajících se výzkumem přírodních látek, jejich pozitivními i negativními vlastnostmi na hospodářská zvířata (a zčásti člověka, jsou-li součástí finálních potravin), možnostmi stanovení a ovlivnění jejich obsahu v krmivu a v dalších produktech. Monografie pojednává o legislativních aspektech doplňkových látek přírodního původu, antibiotických stimulátorech růstu a jejich alternativách, metabolitech rostlin, hub a některých mikroorganismů a jejich derivátech jako náhradě antibiotických stimulátorů růstu hospodářských zvířat, významu kyseliny fytové ve výživě zvířat a lidí, antiinvazních látkách přírodního původu jako preventivním faktoru v ontogenezi zvířat, nových a netradičních přírodních surovinách ve výživě zvířat, o probiotikách, prebiotikách a synbiotikách a možnostech jejich využití, přírodních antinutričních a toxických látkách v krmivovém a potravním řetězci, nežádoucích fungálních metabolitech a průmyslových metodách jejich eliminace, látkách přírodního původu potenciálně ovlivňujících reprodukci prasat a o perspektivách využití přírodních látek v 21. století.

Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Přírodní látky a jejich biologická aktivita Přírodní látky a jejich biologická aktivita
Opletal Lubomír
Cena: 392 Kč
Tři lesní inženýři Tři lesní inženýři
Novotný Gustav
Cena: 486 Kč
Biologická rozmanitost na Zemi Biologická rozmanitost na Zemi
kolektiv autorů
Cena: 27 Kč
Výživa a biologicky aktívne látky Výživa a biologicky aktívne látky
Džupa Karol
Cena: 693 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

VYSVĚTLIVKY 19

1 VYUŽITÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK V ŽIVOČIŠNÉ VÝROBĚ

(L. OPLETAL, V. SKŘIVANOVÁ) 25

2 LEGISLATIVNÍ ASPEKTY DOPLŇKOVÝCH LÁTEK

(P. TVRZNÍK, L. ZEMAN) 29

2.1 Úvod 29

2.2 Vývoj krmivářské legislativy ČR 33

2.3 Základní právní předpisy krmivářské legislativy ČR 35

2.3.1 Předpisy Evropské unie, které byly implementovány do právních

předpisů pro krmivářství ČR 35

2.4 Legislativní předpisy a standardy ES na úseku krmiv 39

2.4.1 Právní předpisy, které zahrnují látky a produkty, které jsou

zakázány ke krmení zvířat, která jsou určena k produkci potravin.... 39

2.4.2 Právní předpisy, které mají vztah k radioaktivní

kontaminaci krmiv 39

2.4.3 Právní předpisy, které zahrnují látky a produkty, jejichž výskyt

v krmivech je nežádoucí a je v krmivech limitován 40

2.4.4 Právní předpisy, které mají vztah ke geneticky modifikovaným

krmivům 40

2.4.5 Právní předpisy, které mají vztah k doplňkovým látkám

a premixům 41

2.4.6 Jiné právní předpisy 41

2.5 Vybrané základní definice používané v krmivářském průmyslu 42

2.6 Doplňkové látky v krmivech 43

2.6.1 Charakteristika doplňkových látek 44

2.6.1.1 Technologické doplňkové látky 44

2.6.1.2 Senzorické doplňkové látky 46

2.6.1.3 Nutriční doplňkové látky 46

2.6.1.4 Zootechnické doplňkové látky 47

2.7 Označování doplňkových látek 49

2.7.1 Identita doplňkové látky 49

2.7.2 Specifikace aktivní látky 49

2.7.3 Podmínky použití doplňkové látky 50

2.7.4 Metody kontroly 50

2.8 Zkoušky účinnosti doplňkové látky 51

5


2.8.1 Zkoušky zaměřené na zlepšení kvality krmiv 51

2.8.2 Zkoušky vlivu doplňkové látky na živočišnou výrobu 51

2.8.3 Pokusné podmínky 51

2.9 Zkoušky bezpečnosti doplňkové látky 52

2.9.1 Toxikologické zkoušky doplňkové látky 53

2.9.2 Mikrobiologické zkoušky doplňkové látky 53

2.9.3 Zkoušky vyloučených reziduí 54

2.9.4 Zkoušky na laboratorních zvířatech 54

2.9.4.1 Akutní toxicita 55

2.9.4.2 Mutagenita 55

2.9.4.3 Metabolické a farmakokinetické aspekty 56

2.9.4.4 Subchronická toxicita 56

2.9.4.5 Chronická toxicita a karcinogenita 56

2.9.4.6 Reprodukční toxicita 57

2.9.4.7 Biologická využitelnost 57

2.9.4.8 Toxikologie metabolitů 57

2.10 Označování a balení doplňkových látek 57

2.10.1 Označování a balení doplňkových látek v krmivech

a premixů 57

2.10.2 Požadavky na specifické označování doplňkových látek 58

2.11 Cross-compliance a její základní prvky 59

2.11.1 Použitelné od 1.1. 2005 60

2.11.2 Použitelné od 1.1. 2006 61

2.11.3 Použitelné od 1.1. 2007 62

2.11.4 Zachování ploch v dobrých zemědělských a environmentálních

podmínkách 63

2.12 Literatura 63

3 ANTIBIOTICKÉ STIMULÁTORY RŮSTU A JEJICH ALTERNATIVY

(V. SKŘIVANOVA, M. MAROUNEK) 65

3.1 Historie použití antimikrobiálních látek v živočišné výživě 65

3.2 Způsob účinku antibiotik 65

3.3 Neantibiotické stimulátory růstu s antimik-robiálním účinkem 67

3.4 Rozsah používání krmných antibiotik, důvody a souvislosti 69

3.5 Použití antibiotik u přežvýkavců 70

3.6 Rezistence k antibiotikům 72

3.7 Postupné omezování a zákaz plošného použití antibiotik

ve výživě zvířat 73

3.8 Alternativy antibiotik 75

6


3.9 Závěrečné poznámky 81

3.10 Literatura 81

4 METABOLITY ROSTLIN, HUB A NĚKTERÝCH MIKROORGANISMŮ

A JEJICH DERIVÁTY JAKO NÁHRADA ANTIBIOTICKÝCH STIMULÁTORŮ

RŮSTU HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘATA

(L. OPLETAL, T. SIATKA) 87

4.1 Úvod 87

4.2 Antibiotické a neantibiotické stimulátory růstu 89

4.3 Stimulátory růstu před rokem 2006 92

4.3.1 Antibiotické stimulátory 93

4.3.1.1 Předpokládaný mechanismus účinku 94

4.3.1.2 Předpokládaná a reálná rezistence

na antibiotické stimulátory růstu 95

4.3.2 Dřívější neantibiotické stimulátory 99

4.4 Novější farmakostimulancia užitkovosti 101

4.4.1 Látky snižující negativní vlivy stresových faktorů

na živočišný organismus 102

4.4.1.1 Deriváty monosacharidů a konjugované formy sacharidů 103

4.4.1.2 Aminokyseliny, peptidy, enzymy 103

4.4.1.3 Metabolity rostlin 104

4.4.2 Látky působící preventivně proti rozvoji invazních agens 106

4.4.2.1 Ovlivnění růstu bakterií a mikroskopických hub 106

4.4.2.1.1 Organické kyseliny a jejich deriváty 106

4.4.2.1.2 Deriváty sacharidů 107

4.4.2.1.3 Ostatní přírodní látky 108

4.4.2.1.4 Bakterie, kvasinky a řasy 108

4.4.2.1.5 Herbální produkty (sekundární metabolity rostlin) 109

4.4.3 Látky působící jako promotory růstu 113

4.4.3.1 Aminokyseliny, peptidy, proteiny a ostatní

primární metabolity 114

4.4.3.2 Mastné kyseliny, fosfolipidy a ostatní deriváty

alifatických kyselin 117

4.4.3.3 Sacharidy a jejich deriváty 120

4.4.3.4 Obsahové látky sinic 121

4.4.3.5 Sekundární metabolity rostlin (a jejich směsi) 121

4.4.3.6 Mikrobiální promotory růstu 123

4.4.4 Látky stimulující digestivní procesy 123

4.4.4.1 Zvýšení fermentace v GIT (použití digestivních enzymů) 123

7


4.4.4.2 Podpora trávení 125

4.4.4.2.1 Dusíkaté látky 126

4.4.4.2.2 Monoterpeny a seskviterpeny 127

4.4.4.2.3 Iridoidní hořčiny 128

4.4.4.3 Stimulace mikrobiální populace trávicího traktu 129

4.4.5 Látky zvyšující biologickou dostupnost živin krmné dávky 131

4.4.6 Látky s antioxidačním (chemoprotektivním) účinkem 132

4.4.6.1 Antioxidační vitaminy a provitaminy 132

4.4.6.2 Antioxidační substráty 137

4.4.6.3 Polyfenoly 137

4.4.6.4 Chemoprotektiva různých struktur 140

4.4.7 Látky modulující imunitu 143

4.4.7.1 Aminokyseliny 143

4.4.7.2 Mastné kyseliny 144

4.4.7.3 Sacharidy 144

4.4.7.4 Karotenoidy 146

4.4.7.5 Saponiny 146

4.4.7.6 Herbální směsi 146

4.4.8 Látky ovlivňující životní pohodu zvířat 147

4.4.8.1 Snížení zápachu exkrementů 147

4.4.8.2 Snížení produkce methanu 147

4.4.8.3 Přípravky pro deodoraci chovatelského prostředí 147

4.4.8.4 Zlepšení vůně krmiva 148

4.4.8.5 Látky ovlivňující bolest a hybnost 148

4.5 Závěr 152

4.6 Literatura 153

5 VÝZNAM KYSELINY FYTOVÉ VE VÝŽIVĚ ZVÍŘAT A UDÍ

(M. MAROUNEK) 175

5.1 Struktura kyseliny fytové 175

5.2 Biologická funkce a výskyt kyseliny fytové v rostlinách 176

5.3 Analytické metody stanovení kyseliny fytové 178

5.3.1 Stanovení kyseliny fytové v rostlinném materiálu

tradičními postupy 178

5.3.2 Nové metody stanovení kyseliny fytové v biologických vzorcích .... 179

5.4 Enzymová hydrolýza kyseliny fytové 180

5.4.1 Mikrobiální fytasy 181

5.4.2 Detekce fytasové aktivity u mikroorganismů 183

5.4.3 Fytasová aktivita sliznice střeva 183

8


5.4.4 Rostlinné fytasy 184

5.5 Interakce kyseliny fytové s minerálními prvky a proteiny 184

5.6 Využití fosforu kyseliny fytové u prasat 186

5.7 Využití fosforu kyseliny fytové u drůbeže 187

5.8 Využití fosforu kyseliny fytové u přežvýkavců 189

5.8.1 Dospělí přežvýkavci 189

5.8.2 Telata 190

5.9 Využití fosforu kyseliny fytové u králíků 191

5.10 Důsledky přítomnosti kyseliny fytové v potravinách 192

5.10.1 Inhibiční účinek kyseliny fytové na dostupnost

minerálních látek 193

5.10.2 Antioxidační účinky kyseliny fytové a vztah k intermediárnímu

metabolismu 193

5.11 Závěr 195

5.12 Literatura 195

6 ANTIIINVAZIMÍ LÁTKY PŘÍRODNÍHO PŮVODU JAKO PREVENTIVNÍ FAKTOR

V ONTOGENEZI ZVÍŘAT

(L. OPLETAL, K. MACÁKOVÁ, L. CAHLÍKOVÁ) 203

6.1 Úvod 203

6.2 Rozdělení invazních činitelů 205

6.2.1 Bakterie 205

6.2.2 Prvoci 206

6.2.3 Houby 208

6.3 Problémy se zajištěním čistoty chovů před invazními činiteli 209

6.3.1 Možnosti ovlivnění negativního působení invazních agens 210

6.4 Současné alternativy antibiotik využitelné pro ovlivnění

bakteriálních a houbových patogenů 211

6.4.1 Vysokomolekulární metabolity různých organismů 211

6.4.1.1 Antiinvazní peptidy sensu loto 211

6.4.1.2 Peptidy bakterií 213

6.4.1.3 Živočišné peptidy (proteiny) 219

6.4.1.3.1 Produkty ze savčí červené krevní složky 219

6.4.1.3.2 Produkty bovinní mléčné žlázy 220

6.4.1.3.3 Peptidy (proteiny) vyšších rostlin 222

6.4.2 Nízkomolekulární antiinvazní látky 223

6.4.2.1 Primární metabolity 223

6.4.2.1.1 Aminokyseliny 223

6.4.2.1.2 Sacharidy 224

9


6.4.2.1.3 Lipidy 225

6.4.2.2 Sekundární metabolity 226

6.4.2.2.1 Organické kyseliny různé struktury 226

6.4.2.2.2 Flavonoidy 228

6.4.2.2.3 Proanthocyanidiny 229

6.4.2.2.4 Taniny (třísloviny) 232

6.4.2.2.5 Kurkuminoidy 233

6.4.2.2.6 Silice 234

6.4.2.2.6.1 Těkavé látky česneků (Allium sp. div.) 236

6.4.2.2.6.2 Složky silice některých druhů rodu

Cinnamomum sp. div. (Myrtaceae) 237

6.4.2.2.6.3 Obsahové látky silice některých druhů Eucalyptus sp. div.

(Myrtaceae) 237

6.4.2.2.6.4 Silice Foeniculum vulgare (Apiaceae) 238

6.4.2.2.6.5 ložky silice z rodů Melaleuco sp. div.

a Leptospermum sp. div. (Myrtaceae) 239

6.4.2.2.6.6 Silice druhů Ocimum sp. div.(Lamiaceae) 240

6.4.2.2.6.7 Silice druhů Origanum sp. div.

a některých dalších taxonů (Lamiaceae) 241

6.4.2.2.6.8 Silice druhů Pelargonium sp. div. (Geraniaceae) 243

6.4.2.2.6.9 Obsahové látky taxonu Rosmarinus officinalis (Lamiaceae).... 243

6.4.2.2.6.10 Obsahové látky druhů Salvia sp. div. (Lamiaceae) 244

6.4.2.2.6.11 Antiinvazní účinky především siličných obsahových látek

různých rostlinných taxonů 245

6.4.2.2.6.12 Různé rostlinné metabolity s antiinvazní aktivitou 247

6.4.3 Zvláštní případ: Mycoplasma hemosuis (Eperythrozoon suis) 248

6.4.4 Přírodní látky ovlivňující imunitu při infekci

bakteriemi a houbami 253

6.5 Přírodní látky zasahující do metabolismu protozoí

u hospodářských zvířat 255

6.5.1 Celkový obraz protozoárních infekcí a možnost zásahu 255

6.5.1.1 Kokcidiózy 256

6.5.1.1.1 Požadavky na preventivní antikokcidika 257

6.5.1.1.2 Antikokcidika v širším přehledu 258

6.5.1.1.2.1 Dezinfekční postupy 258

6.5.1.1.2.2 Vakcinace 259

6.5.1.1.2.3 Praktické použití látek proti kokcidiím 260

6.5.1.1.2.3.1 Anorganické látky 261

6.5.1.1.2.3.2 Vitaminy 262

10


6.5.1.1.2.3.3 Látky zvyšující imunitu vůči infekci 262

6.5.1.1.2.3.4 Aplikace betainu 264

6.5.1.1.2.3.5 Přírodní látky jako antikokcidika 265

6.5.1.1.2.3.6 Komerční směsi s obsahem přírodních látek

doporučované při kokcidiózách 272

6.5.1.2 Histomoniáza 273

6.5.1.2.1 Praktické použití přírodních látek 277

6.5.2 Látky ovlivňující metabolismus inkluzních mikroorganismů

a průjem 278

6.5.3 Možnosti komplexního zásahu přírodními látkami

do rozvoje obou typů protozoóz 279

6.6 Závěr 281

6.7 Literatura 282

7 NOVÉ A NETRADIČNÍ PŘÍRODNÍ SUROVINY VE VÝŽIVĚ ZVÍŘAT

(L. ZEMAN, P. TVRZNÍK, E. MRKVICOVÁ) 311

7.1 Krmiva živočišného původu 312

7.2 Krmiva rostlinné původu 313

7.2.1 Horkovzdušné úsušky 315

7.3 Krmiva z potravinářského průmyslu 319

7.3.1 Krmiva z olejářského průmyslu 319

7.3.2 Krmiva z mlynářského průmyslu 321

7.3.3 Krmiva ze sladovnického průmyslu 322

7.3.4 Krmiva z pivovarského průmyslu 323

7.3.5 Krmiva z lihovarského průmyslu 324

7.3.6 Krmiva ze škrobárenského průmyslu 325

7.3.7 Krmiva z průmyslu cukrovarnického 326

7.3.8 Krmné zbytky z pekárenské a cukrárenské výroby 327

7.3.9 Krmné zbytky po zpracování ovoce a zeleniny 327

7.4 Mikrobiální bílkovinná krmiva 328

7.5 Závěr 328

7.6 Literatura 328

8 PROBIOTIKA, PREBIOTIKA A SYNBIOTIKA: SOUČASNÝ STAV

A PERSPEKTIVY VYUŽITÍ V ŽIVOČIŠNÉ PRODUKCI

(V. RADA, I. ŠPLÍCHAL) 331

8.1 Úvod 331

8.2 Antibiotika 332

8.3 Probiotika ve výživě hospodářských zvířat 334

11


8.3.1 Účinek probiotik 335

8.3.2 Mechanismus účinku probiotik 336

8.3.3 Použití probiotik ve výživě hospodářských zvířat 339

8.3.4 Testování probiotických mikroorganismů 343

8.3.5 Aplikace probiotik 345

8.3.6 Probiotika pro drůbež 347

8.3.7 Probiotika pro prasata 349

8.3.8 Probiotika pro přežvýkavce 351

8.4 Prebiotika 352

8.4.1 Definice a historie používání 352

8.4.2 Fruktooligosacharidy (FOS) a mulin 353

8.4.3 Laktulosa 353

8.4.4 Galaktooligosacharidy (GOS) a sójové oligosacharidy (SOS) 353

8.4.5 Isomaltooligosacharidy (IMO) 354

8.4.6 Xylooligosacharidy (XOS) 354

8.4.7 Pokusy na zvířatech 354

8.5 Závěr 359

8.6 Literatura 360

9 TOXICKÉ LÁTKY V KRMIVOVÉM A POTRAVNÍM ŘETĚZCI

(P. SUCHÝ, E. STRAKOVÁ, I. HERZIG) 369

9.1 Primární kontaminanty 369

9.1.1 Fyzikální a mechanické kontaminace 370

9.1.1.1 Radioaktivní kontaminanty 370

9.1.1.2 Mechanické kontaminanty 372

9.1.2 Chemické kontaminace 374

9.1.2.1 Anorganické kontaminující látky 374

9.1.2.2 Organické kontaminující látky 378

9.1.2.3 Biologické kontaminanty 386

9.1.2.4 Subcelulární kontaminanty 387

9.1.2.5 Celulární kontaminanty 391

9.1.2.5.1 Bakterie a jejich produkty 391

9.1.2.5.2 Houby (plísně) a jejich produkty 395

9.1.2.5.3 Jednobuněční parazité a jejich vývojová stadia 395

9.1.2.6 Makrobiální kontaminace 396

9.1.2.6.1 Mnohobuněční parazité 396

9.2 Sekundární kontaminanty 400

9.2.1 Fyzikální procesy 401

9.2.1.1 Radioaktivní záření (ale i UV záření) 401

12


9.2.1.2 Teplota 402

9.2.2 Kontaminanty vznikající při chemických procesech 402

9.2.2.1 Toxické produkty vznikající z dusíkatých látek 403

9.2.2.2 Antinutriční produkty vznikající z tuků 405

9.2.2.3 Antinutriční produkty vznikající ze sacharidů 405

9.2.3 Kontaminanty vznikající při biologických procesech 406

9.2.3.1 Kontaminanty vzniklé přeměnou jednotlivých živin krmiva 406

9.2.3.2 Kontaminanty jako nově vzniklé mikrobiální metabolity 406

9.3 Literatura 414

10 PŘÍRODNÍ ANTINUTRIČNÍ A TOXICKÉ LÁTKY V KRMIVECH

PRO ZVÍŘATA

(E. TŮMOVÁ, L. OPLETAL, T. ZITA, B. ŠIMERDA) 417

10.1 Úvod 417

10.2 Dusíkaté látky 418

10.2.1 Glukosinoláty 418

10.2.2 Alkaloidy 423

10.2.2.1 Pyrrolizidinové, chinolizidinové a indolizidinové alkaloidy 427

10.2.2.2 Piperidinové alkaloidy 430

10.2.2.3 Tropanové alkaloidy 431

10.2.3 Kyanogenní glykosidy 432

10.2.4 Biogenní aminy 436

10.2.5 Toxické aminokyseliny a látky z nich vznikající 437

10.2.5.1 Kanavanin a indospicin 437

10.2.5.2 Mimosin 439

10.2.5.3 Aminokyseliny s dlouhým řetězcem: (J-aminopropionitril (BAPN),

p-N-oxalylamino-L-alanin (BOAA) a (J-kyano-L-alanin (BCA) 441

10.2.5.4 Aminokyseliny obsahující selen 442

10.2.5.5 Toxické dipeptidy 443

10.2.6 Inhibitory proteas 444

10.2.7 Lektiny..... 447

10.3 Bezdusíkaté látky 449

10.3.1 Fenolové sloučeniny 449

10.3.1.1 Fotosenzibilizující látky 450

10.3.1.2 Fytoestrogeny 451

10.3.1.3 Třísloviny 452

10.3.1.4 Bis-naftolové deriváty (gossypol) 456

10.3.2 Nefenolové látky 459

10.3.2.1 Saponiny 459

13


10.4 Ostatní antinutriční a toxické látky 460

10.4.1 Mastné kyseliny 460

10.4.2 Polysacharidy různých typů 462

10.4.3 Látky tvořící nežádoucí cheláty 463

10.5 Závěr 465

10.6 Literatura 465

11 NEŽÁDOUCÍ FUNGÁLNÍ METABOLITY V KRMIVECH

A PRŮMYSLOVÉ METODY JEJICH ELIMINACE

(B. ŠIMERDA, J. STRYK) 479

11.1 Úvod 479

11.1.1 Mykotoxiny - obecný úvod 479

11.1.2 Výskyt mykotoxinů v Evropské unii 481

11.1.2.1 Mykotoxiny produkované mikromycetami rodu Aspergillus 483

11.1.2.1.1 Aflatoxiny 484

11.1.2.1.2 Cyklopiazonová kyselina 485

11.1.2.1.3 Patulin 485

11.1.2.1.4 Gliotoxin 485

11.1.2.2 Mykotoxiny produkované mikromycetami rodu Penicillium 486

11.1.2.2.1 Ochratoxiny 486

11.1.2.2.2 Citrinin 486

11.1.2.2.3 Rubratoxiny 487

11.1.2.3 Mykotoxiny produkované mikromycetami rodu Fusarium 487

11.1.2.3.1 Trichotheceny 488

11.1.2.3.2 Fumonisiny 489

11.1.2.3.3 Zearalenon 489

11.1.3 Biologické zákonitosti tvorby mykotoxinů 490

11.1.4 Dopady na organismus zvířat 491

11.2 Mykotoxiny v krmivovém a potravinovém řetězci 492

11.2.1 Metody vzorkování 495

11.2.1.1 Odběr vzorků 496

11.2.1.2 Výběr metody analýzy 496

11.2.1.3 Extrakce mykotoxinů ze vzorků 497

11.2.1.4 Purifikace mykotoxinů 497

11.2.1.5 Metody detekce a analýzy mykotoxinů 498

11.2.1.5.1 Imunochemické metody 498

11.2.1.5.2 Chromatografické metody 499

11.2.2 Rizika vzniku a přenosu mykotoxinů v rámci řetězce 499

11.3 Metody prevence výskytu mykotoxinů 500

14


11.3.1 Metody prevence před sklizní 501

11.3.2 Metody prevence po sklizni 502

11.4 Metody dekontaminace mykotoxinů 503

11.4.1 Fyzikální metody dekontaminace 503

11.4.2 Chemické metody dekontaminace 504

11.4.3 Biologické metody dekontaminace 505

11.4.4 Metody eliminace z organismu 506

11.4.4.1 Adsorbenty na bázi živočišného uhlí 508

11.4.4.2 Adsorbenty na bázi hlinitokřemičitanů 508

11.4.4.3 Adsorbenty na bázi biopolymerů 510

11.4.4.4 Adsorbenty na bázi syntetických polymerů 510

11.5 Závěr 511

11.6 Literatura 511

12 LÁTKY PŘÍRODNÍHO PŮVODU POTENCIÁLNĚ OVLIVŇUJÍCÍ

REPRODUKCI PRASAT

{L. OPLETAL, M. ROZKOT, J. CHLEBEK, J. ČEŘOVSKÝ) 517

12.1 Úvod 517

12.2 Faktory ovlivňující plodnost 519

12.2.1 Druh pohlaví 519

12.2.2 Ontogenetické a fyziologické faktory plodnosti 519

12.2.2.1 Genetický základ organismu 520

12.2.2.2 Tvorba pohlavních hormonů 521

12.2.2.2.1 Průběh pohlavního zrání u samců 521

12.2.2.2.2 Průběh pohlavního zrání u samic 522

12.2.2.3 Úroveň libida 524

12.2.2.4 Zdravotní stav a výživa 526

12.2.3 Vnější prostředí a některé patofyziologické procesy 527

12.2.3.1 Fyzikální a oxidační stres 527

12.2.3.2 Autoimunitní reakce 529

12.3 Procesy vedoucí ke zvýšení plodnosti 529

12.3.1 Druh pohlaví 530

12.3.2 Preventivní podávání látek 530

12.3.3 Látky s účinkem na kance 531

12.3.3.1 Elicitory LH a testosteronu 531

12.3.3.2 Látky zlepšující erektivitu (ovlivněním PDE5) 533

12.3.3.3 Látky ovlivňující libido přímým účinkem na mozek 538

12.3.3.4 Látky proti invazním agens 547

12.3.3.5 Prebiotika a probiotika 549

15


12.3.3.6 Antiflogistika 553

12.3.3.7 Antioxidanty 556

12.3.3.8 Adaptogeny 564

12.3.3.9 Ostatní přírodní látky pro zlepšení kvality spermatu 572

12.3.3.10 Látky s estrogenním účinkem 573

12.3.3.11 Látky využitelné u obou pohlaví 576

12.4 Závěr 578

12.5 Literatura 578

13 VLIV DOPLŇKOVÝCH LÁTEK ROSTLINNÉHO PŮVODU NA SNÍŽENÍ

PRODUKCE NEŽÁDOUCÍCH PLYNŮ VE STÁJOVÉM PROSTŘEDÍ

A V EXKREMENTECH

(B. ŠIMERDA, K. HOLUB) 583

13.1 Úvod 583

13.2 Škodlivé emise v živočišné výrobě 584

13.2.1 Amoniak 585

13.2.2 Methan 586

13.2.3 Oxid uhličitý 587

13.2.4 Oxidy dusíku 588

13.2.5 Sulfan (sirovodík) 589

13.2.6 Těkavé organické sloučeniny 590

13.3 Amoniak - nejsledovanější nežádoucí plyn v rámci

živočišné výroby



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist