načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Přírodní látky a jejich biologická aktivita (svazek 3) - Lubomír Opletal

Přírodní látky a jejich biologická aktivita (svazek 3)
-6%
sleva

Kniha: Přírodní látky a jejich biologická aktivita (svazek 3)
Autor: Lubomír Opletal

Sekundární metabolity rostlin jsou látkami v současné době velmi intenzivně studovanými z hlediska potenciálních léčiv a doplňků stravy. Tato monografie navazuje na sv. 1, který se ... (celý popis)
Titul doručujeme za 5 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  490 Kč 461
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
15,4
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Karolinum
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 700
Rozměr: 230x162
Úprava: ilustrace
Vydání: Vydání první
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Jazyk: česky
Vazba: brožovaná
EAN: 9788024620848
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Sekundární metabolity rostlin jsou látkami v současné době velmi intenzivně studovanými z hlediska potenciálních léčiv a doplňků stravy. Tato monografie navazuje na sv. 1, který se zabýval primárními metabolity a látkami strukturovaných biologických systémů. Rozdělení látek vychází z jejich biogeneze (metabolity vycházející z 2-methyl-buta-1,3-dienových jednotek - terpeny, metabolity vycházející z šikimátu - fenolové sloučeniny a látky z metabolismu aminokyselin) a pokrývá všechny důležité strukturní typy, které disponují využitelnými biologickými účinky.

Popis nakladatele

Sekundární metabolity rostlin jsou látkami v současné době velmi intenzivně studovanými z hlediska potenciálních léčiv a doplňků stravy. Tato monografie navazuje na sv. 1, který se zabýval primárními metabolity a látkami strukturovaných biologických systémů. Rozdělení látek vychází z jejich biogeneze (metabolity vycházející z 2-methyl-buta-1,3-dienových jednotek – terpeny, metabolity vycházející z šikimátu – fenolové sloučeniny a látky z metabolismu aminokyselin) a pokrývá všechny důležité strukturní typy, které disponují využitelnými biologickými účinky. U jednotlivých látek (rostlin, extraktů a dalších forem) využívaných nebo navržených pro použití jako součást doplňků stravy je uvedeno chemické složení (matečná rostlina), strukturní vzorec (vzorce), účinky a použití, kontraindikace, nežádoucí a vedlejší účinky, interakce se současně podanými léčivy a dávkování. Každá ze tří hlavních kapitol je uzavřena výpisem literárních zdrojů, z nichž byly údaje čerpány. (sekundární metabolity rostlin)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Lubomír Opletal - další tituly autora:
Lék a jeho vývoj v dějinách Lék a jeho vývoj v dějinách
Rostliny pro zdraví Rostliny pro zdraví
Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2) Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2)
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

LÁTKY A STRUKTUROVANÉ BIOLOBICKÉ SYSTÉMY (sv. 3 )......................................7

SEZNAM ZKRATEK A VYSVĚTLIVEK...........................................................................12

1 ÚVOD.....................................................................................................................19

1.1 L ite ra tu ra ............................................................................................................24

2 SYSTEMATIKA NUTRACEUTIK...........................................................................26

2.1 LÁTKY CHARAKTERU SEKUNDÁRNÍCH METABOLITE)...................................26

2.1.1 Metabolity vycházející z 2-methyl-buta-l,3-dienových jednotek - terpeny.....26

2.1.1.1 Monoterpeny.................................................................................................... 27

2.1.1.2 Iridoidy a sekoiridoidy....................................................................................... 34

2.1.1.3 Seskviterpeny.................................................................................................... 52

2.1.1.4 Meroterpenoidy.................................................................................................64

2.1.1.5 Diterpeny........................................................................................................... 67

2.1.1.6 Triterpeny.......................................................................................................... 93

2.1.1.6.1 Cykloartenolové deriváty.............................................................................. 96

2.1.1.6.2 Kukurbitaciny.............................................................................................. 106

2.1.1.6.3 Boswellové kyseliny..................................................................................... 110

2.1.1.6.4 Kvasinoidy................................................................................................... 113

2.1.1.6.5 Triterpenové saponiny................................................................................ 117

2.1.1.6.5.1 Saponiny tetracyklické.............................................................................. 117

2.1.1.6.5.2 Saponiny s tetracyklickým a pentacyklickým skeletem............................131

2.1.1.6.5.3 Pentacyklické saponiny a některé jejich aglykony....................................134

2.1.1.6.6 Steroidy....................................................................................................... 175

2.1.1.6.6.1 Steroidní saponiny.................................................................................... 176

2.1.1.6.6.2 Steroly...................................................................................................... 208

2.1.1.6.6.3 Ekdysteroidy............................................................................................. 243

2.1.1.6.6.4 Ketosteroidy............................................................................................258

2.1.1.6.6.5 Withanolidy a látky podobné struktury.................................................... 263

2.1.1.6.6.6 Guggulsterony.......................................................................................... 267

2.1.1.6.6.7 Kondurango-glykosidy.............................................................................273

2.1.1.6.6.8 Steroidy různého původu......................................................................... 276

2.1.1.7 Tetraterpeny...................................................................................................288

2.1.1.8 Literatura......................................................................................................... 305

2.1.2 Metabolity vycházející z šikimátu - fenolové sloučeniny..................................318

2.1.2.1 Jednoduché fenolové aglykony a jejich glykosidy...........................................321

2.1.2.2 Fenolkarboxylové kyseliny a jejich deriváty.................................................... 336

2.1.2.2.1 Volné kyseliny..............................................................................................337

5


2.1.2.2.2 Estery aromatických kyselin....................................................................... 350

2.1.2.3 Kumariny.......................................................................................................... 375

2.1.2.4 Kumestany....................................................................................................... 378

2.1.2.5 Lignany............................................................................................................. 381

2.1.2.6 Flavonolignany................................................................................................ 413

2.1.2.7 Stilbenoidy....................................................................................................... 417

2.1.2.8 Diarylheptanoidy a látky biogeneticky příbuzné (arylalkany).........................421

2.1.2.9 Deriváty flavanu.............................................................................................. 430

2.1.2.9.1 Flavanony................................................................................................... 434

2.1.2.9.2 Flavony....................................................................................................... 436

2.1.2.9.3 Flavonoly.................................................................................................... 457

2.1.2.9.4 Flavanoly a proanthocyanidiny.................................................................. 464

2.1.2.9.5 Anthocyany............................................................................................... 484

2.1.2.9.6 Přírodní směsi flavonoidních a jednoduchých fenolových látek................493

2.1.2.9.7 Isoflavony................................................................................................... 498

2.1.2.9.8 Isoflavonolignany...................................................................................... 516

2.1.2.10 Třísloviny ................................................................................................... 519

2.1.2.10.1 Třísloviny kondenzované (katechinové třísloviny)....................................519

2.1.2.10.2 Třísloviny hydrolyzovatelné (gallotaniny).................................................522

2.1.2.11 Naftochinony a naftodianthrony.................................................................. 537

2.1.2.12 Literatura ................................................................................................... 548

2.1.3 Látky z metabolismu aminokyselin..................................................................562

2.1.3.1 Betalainy.......................................................................................................... 562

2.1.3.2 Alkaloidy.......................................................................................................... 572

2.1.3.3 Glukosinoláty a jejich degradační produkty....................................................624

2.1.3.3.1 Nejčastěji diskutované produkty glukosinolátů.........................................626

2.1.3.3.2 Ostatní biologicky aktivní sloučeniny.........................................................630

2.1.3.3.3 Rostlinné produkty s obsahem glukosinolátových látek............................633

2.1.3.3.4 Bezpečnost produktů pocházejících z běžných taxonů čeledi

Brassicaceae.............................................................................................. 639

2.1.3.4 Sirné sloučeniny taxonů rodu Allium L............................................................640

2.1.3.5 Literatura......................................................................................................... 651

VĚCNÝ REJSTŘÍK........................................................................................................ 658

6




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist