načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Přírodní látky a jejich biologická aktivita sv. 1. - Lubomír Opletal

Přírodní látky a jejich biologická aktivita sv. 1.
-7%
sleva

Kniha: Přírodní látky a jejich biologická aktivita sv. 1.
Autor:

Nutraceutika jsou skupinou komerčních potravinářských produktů, používaných v západní Evropě, USA a Japonsku, jež jsou známy již relativně dlouhou dobu. Nejedná se však ani o ... (celý popis)
Titul doručujeme za 5 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  440 Kč 409
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
13,6
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Karolinum
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2011
Počet stran: 380
Rozměr: 150x210
Úprava: ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Jazyk: česky
Datum vydání: 20.02.2011
Nakladatelské údaje: Praha, Karolinum, 2010
ISBN: 978-80-2461-884-5
EAN: 9788024618845
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Monografie přináší základní informace z oblasti potravin pro zvláštní výživu, českým farmaceutům nepříliš známé. Obsahuje látky používané v EU, v USA i Asii.

Popis nakladatele

Nutraceutika jsou skupinou komerčních potravinářských produktů, používaných v západní Evropě, USA a Japonsku, jež jsou známy již relativně dlouhou dobu. Nejedná se však ani o léčivé přípravky, ani o potravinu ve vlastním slova smyslu, ale o potravinu s příznivým působením na fyziologii člověka, která má často preventivní účinek vůči některým chorobám. Předkládaná monografie přináší základní informace z oblasti potravin pro zvláštní výživu, jež nejsou českým farmaceutům příliš známé, přičemž cílem publikace je rychle a operativně informovat farmaceuta o základních faktech týkajících se nutraceutik. Kniha je rozdělena do dvou částí: první zahrnuje úvod do tématu včetně nástinu legislativní problematiky a základního rozdělení nutraceutik, druhá část se pak zabývá jejich podrobnější systematikou. (primární metabolity a látky obsažené ve strukturovaných biologických systémech)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Lubomír Opletal - další tituly autora:
Lék a jeho vývoj v dějinách Lék a jeho vývoj v dějinách
Rostliny pro zdraví Rostliny pro zdraví
Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2) Přírodní látky a jejich biologická aktivita (Svazek 2)
 
Ke knize "Přírodní látky a jejich biologická aktivita sv. 1." doporučujeme také:
Šokující pravda o potravinách Šokující pravda o potravinách
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

LÁTKY A STRUKTUROVANÉ BIOLOGICKÉ SYSTÉMY (sv. 1)

SEZNAM ZKRATEK A VYSVĚTLIVEK

1 ÚVOD

1.1 Literatura

2 DEFINICE, ROZDĚLENÍ NUTRACEUTIK

2.1 Vymezení tématu a charakteristika problému

2.2 Definice používaných pojmů

2.2.1 Potraviny

2.2.2 Doplňky stravy

2.2.3 Potravní doplňky

2.2.4 Parafarmaceutika

2.2.5 Léčiva

2.2.6 Potraviny nového typu

2.2.7 Potraviny pro zvláštní výživu

2.3 Přehled související legislativy

2.4 Postupy schvalování a uvádění doplňků stravy na trh v ČR

2.4.1 Postup schvalování doplňků stravy obsahující

potravní doplňky uvedené ve vyhlášce č. 446/2004 Sb

2.4.2 Postup schvalování doplňků stravy obsahujících

potravní doplňky neuvedené ve vyhlášce č. 446/2004 Sb

2.4.3 Postupy schvalování a uvádění potraviny nebo složky

potraviny nového typu na trh v ČR a současně v EU

2.4.3.1 Postup schvalování pro potraviny nebo složky potraviny

nového typu rovnocenné ke stávajícím potravinám

2.4.3.2 Postup schvalování pro potraviny nového typu jiné

než rovnocenné ke stávajícím potravinám

2.4.4 Doporučení VVP

2.5 Zákony a vyhlášky týkající se potravin po r. 2004

2.5.1 Zákon 120/2008 Sb., kterým se mění zákon 110/1997 Sb

2.5.2 Vyhláška 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky

na doplňky stravy a na obohacování potravin

2.5.3 Vyhláška 352/2009 Sb., kterou se mění vyhláška 225/2008 Sb

2.6 Fenomén bezpečnosti


2.7 Trendy výzkumu a vývoje

2.8 Literatura

3 SYSTEM ATIKA NUTRACEUTIK

3.1 Látky vycházející z primárního metabolismu

3.1.1 Aminokyseliny a jejich deriváty, peptidy, proteiny

a bílkoviny

3.1.1.1 Základní aminokyseliny

3.1.1.2 Deriváty aminokyselin

3.1.1.3 Peptidy

3.1.1.3.1 Di-a tripeptidy

3.1.1.3.2 Polypeptidy

3.1.1.4 Proteiny

3.1.1.4.1 Živočišné a hmyzí proteiny

3.1.1.4.2 Rostlinné proteiny

3.1.1.5 Enzymy

3.1.1.5.1 Trávicí enzymy

3.1.1.5.2 Ostatní enzymy

3.1.1.6 Literatura

3.1.2 Mastné kyseliny, jejich deriváty a jiné lipidy

3.1.2.1 Alifatické uhlovodíky a jejich kyslíkaté deriváty

3.1.2.2 Mastné kyseliny

3.1.2.2.1 Nasycené mastné kyseliny (SFA)

3.1.2.2.2 Monoenové mastné kyseliny (MUFA)

3.1.2.2.3 Polyenové mastné kyseliny (PUFA)

3.1.2.3 Ethery glycerolu a estery s mastnými kyselinami....

3.1.2.4 Strukturované lipidy

3.1.2.5 Triacylglyceroly se středním řetězcem

3.1.2.6 Ethery glycerolu (ether-fosfolipidy)

3.1.2.7 Glycerofosfolipidy (fosfatidy)

3.1.2.8 Literatura

3.1.3 Látky na bázi sacharidů

3.1.3.1 Monosacharidy a jejich deriváty

3.1.3.1.1 Monosacharidy

3.1.3.1.2 Deriváty monosacharidů

3.1.3.1.2.1 Látky bezdusíkaté

3.1.3.1.2.2 Látky s obsahem dusíku

3.1.3.1.2.3 Jednoduché cukerné kyseliny a jejich deriváty

3.1.3.1.2.4 Cyklitoly, jejich estery a ethery


3.13.2 Oligosacharidy

3.1.3.2.1 Fruktooligosacharidy (FOS)

3.1.3.2.2 Galaktooligosacharidy

3.1.3.2.3 Dusíkaté oligosacharidy

3.1.3.3 Jednoduché polysacharidy

3.1.3.3.1 Heterofruktany

3.1.3.3.2 Heteromannany

3.1.3.3.3 Heteroglukany

3.1.3.3.4 Pektiny

3.1.3.3.5 Rostlinné slizy

3.1.3.3.6 Algináty

3.1.3.3.7 Dusíkaté polysacharidy

3.1.3.3.7.1 Látky na bázi chitinu

3.1.3.3.7.2 Mukopolysacharidy

3.1.3.3.7.3 Fukany a jejich sulfatované deriváty

3.1.3.4 Složené polysacharidy

3.1.3.5 Prebiotika (vláknina)

3.1.3.6 Literatura

3.1.4 Ostatní látky vycházející z primárního metabolismu

a uplatňující se v něm

3.1.4.1 Cholin, jeho metabolické modifikátory a sloučeniny

s cholinem

3.1.4.2 Sloučeniny obsahující nukleové báze

3.1.4.3 Kreatin a jeho deriváty

3.1.4.4 Organické kyseliny primárního metabolismu

3.1.4.5 Látky nezařazených struktur (biokatalyzátory)

3.1.4.5.1 Látky dříve považované za vitaminy

3.1.4.5.2 Vitaminy

3.1.4.5.3 Ubichinony

3.1.4.6 Literatura

3.1.5 Obsahové látky strukturovaných biologických systémů

3.1.5.1 Bakterie

3.1.5.1.1 Probiotika

3.1.5.2 Řasy

3.1.5.2.1 Sinice - Cyanophyta

3.1.5.2.2 Zelené řasy - Chlorophyta

3.1.5.3 Kvasinky

3.1.5.4 Symbiotické systémy kvasinek a bakterií

3.1.5.5 Houby


3.1.5.5.1 Vřeckovýtrusné houby-Ascomycota

3.1.5.5.2 Houby pravé - Basidiomycota

3.1.5.6 Lišejníky

3.1.5.7 Pyly

3.1.5.8 Literatura




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist