načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Pravda o doplňcích stravy - Brian R. Clement

Pravda o doplňcích stravy
-4%
sleva

Elektronická kniha: Pravda o doplňcích stravy
Autor: Brian R. Clement

Americký lékař, odborník na výživu, rozebírá fakt, že většina prodávaných vitaminů je umělá, vyráběná v laboratořích vlastněných nebo ovládaných farmaceutickými ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  189 Kč 181
+
-
6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 39.2%hodnoceni - 39.2%hodnoceni - 39.2%hodnoceni - 39.2%hodnoceni - 39.2% 30%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: MLADÁ FRONTA
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF, EPUB, MOBI
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2016
Počet stran: 245
Rozměr: 22 cm
Úprava: ilustrace
Vydání: První vydání
Spolupracovali: z anglického originálu Supplements exposed ... přeložila Jana Kordíková
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
EPUB velikost (MB): 4.2
PDF velikost (MB): 2.2
MOBI velikost (MB): 1.3
ISBN: 978-80-204-3844-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Americký lékař, odborník na výživu, rozebírá fakt, že většina prodávaných vitaminů je umělá, vyráběná v laboratořích vlastněných nebo ovládaných farmaceutickými společnostmi. Nejedná se o přírodní látky v koncentrovanější formě. Pro výrobu jsou používány stejné výrobní postupy a zásady jako pro výrobu léků. Pouze značka Naturally Occurring Standard zajišťuje, že se jedná o výrobek získaný z rostlin. Přehled a kritika doplňků stravy - vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Mýty a polopravdy o těchto doplňcích na posílení odolnosti těla proti nemocem a zajištění zdraví.

Popis nakladatele

Co kdyby se ukázalo, že téměř všechno, co jste si mysleli, že víte o doplňcích stravy a zdraví, je… úplně špatně? Odborník na výživu doktor Brian Clement, ředitel světoznámého zařízení Hippocrates Health Institute, zkoumá několik mýtů, které z doplňků stravy udělaly odvětví, kde by spotřebitelé měli být velmi obezřetní. Pravda o doplňcích stravy odstraňuje vrstvy lží a odhaluje pravdu o faktech, které miliony uživatelů brali jako samozřejmé. Poprvé se dozvíte: že téměř všechny doplňky stravy prodávané ve světě jsou syntetické látky vyrobené v laboratořích farmaceutických firem a z toho důvodu mohou poškozovat vaše zdraví. Jsou výrazné rozdíly mezi přírodními doplňky (rostlinného původu) a doplňky syntetickými (vyráběným chemicky) a také v tom, jak působí na vaše zdraví. Téměř všechny studie zkoumající vliv živin na lidské zdraví nepoužívaly přírodní látky, ale syntetika, což výrazně zpochybňuje přesnost dosažených negativních výsledků. Tato kontroverzní kniha vás provází minovým polem možností, mezi kterými musíte volit pokaždé, když si kupujete vitamíny a minerály. Prozrazuje vám, jak luštit etikety výrobků, které by vás jinak mohly oklamat, jak volit přírodní doplňky (získávané z rostlin), proč doporučené denní dávky jen ještě zhoršují nejasnosti a tak dále. (pravda o vitaminech, minerálech a jejich vlivu na zdraví, kterou se před vámi snaží utajit)

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Brian R. Clement - další tituly autora:
Pravda o doplňcích stravy -- Odhalení Pravda o doplňcích stravy
7 klíčů k celoživotní sexuální vitalitě 7 klíčů k celoživotní sexuální vitalitě
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

PRAVDA O DOPLŇCÍCH STRAVY

Brian R. Clement, Ph.D.



PRAVDA

O DOPLŇCÍCH

STRAVY

Pravda o vitaminech, minerálech a jejich vlivu na

zdraví, kterou se před vámi snaží utajit

BRIAN R. CLEMENT, Ph.D.

Ředitel Hippocrates Health Institute

Mladá fronta



„Doktor Clement má dostatek zkušeností a vědomostí na to, aby pro­

sadil nový obor skutečně přírodní zdravotní péče.“

—Coretta Scott Kingová—

„Doktor Clement a  Hippocrates Institute prostřednictvím klinického

výzkumu, který v posledních padesáti letech prováděli na stovkách ti­

síc klientů, jasně odhalili podvod, kterému se až příliš často říká „pří­

rodní doplňky“. Přečtěte si jeho rady, vezměte si je k srdci a povězte

o nich všem přátelům.“

—Victoras Kulvinskas, spoluzakladatel Hippocrates Health Institute—


Copyright © Brian Clement, 2016


9

Poděkování

Už řadu let mám to velké štěstí, že se mohu věnovat komplementární medicíně. Během celé kariéry je mým největším nepřítelem nepoctivý průmysl zabývající se výrobou doplňků stravy. Před několika lety mi kolega doktor Scott Treadway zaslal teze, které by se podle něj měly stát základem naší společné knihy, jejímž prostřednictvím se tento podvod pokusíme odhalit. Tím mi nahrál a já se mohl pustit do práce s výzkumníkem a redaktorem Randallem Fitzgeraldem, který při vzni­ ku tohoto přesvědčivého díla sehrál klíčovou úlohu.

Snažili jsme se prozkoumat historii vzniku živin v pilulce a jejich sestup na scestí a zároveň ji uceleně a srozumitelně popsat. Během této práce jsme si všimli nápadných rozdílů mezi zdravými živinami přirozeně se vyskytujícími v  potravinách a  těmi vyrobenými v  che­ mické laboratoři. Jak Treadway, který je známým výrobcem kvalit­ ních doplňků, tak uznávaný investigativní novinář Fitzgerald mi obstarali ohromné množství dat i vědeckých studií, které rozebíraly klamavé metody využívané farmaceutickými společnostmi a velkový­ robci potravinových doplňků a dokázaly, že laickou veřejnost uvádějí v omyl.

Právě díky snaze obou kolegů se podařilo sepsat knihu, která zna­ mená v  oboru lidského zdraví skutečný převrat. Doufám, že se o  své ohromení z toho, že nám velká většina takzvaně přírodních doplňků často škodí, podělíme s  miliony čtenářů. Mým hlavním cílem je pře­ svědčit co nejvíce lidí o  významu kvalitní stravy a  vyvrátit všeobecně rozšířený stereotyp, že všechny živiny jsou si rovné. Během každoden­ ního výzkumu zde v Hippocrates Health Institute (Institut zdraví Hip­ pocrates) tyto vědomosti dále prohlubujeme a sbíráme další informace o jejich pravdivosti.

10 PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY

Chtěl bych poděkovat všem, s  jejichž pomocí se Pravda o  doplň‑

cích stravy stala první knihou, která otevřeně odhaluje jeden z nejne­

bezpečnějších omylů současnosti. Bez pomoci výše zmíněných osob,

ale také dalších, zejména mé manželky doktorky Anny Marie Gahns­

­Clementové a mých čtyř dětí – Dalyho, Danielle, Gail a Blakea, kteří

se často podíleli na hodinách, které příprava této publikace zabrala,

by její vznik nebyl možný.

Obsah

Předmluva 13

Úvod: Zrada přírody 19

Část I: Čtyři omyly o vitaminech

Kapitola 1: Omyl č. 1: Jídlo obsahuje všechny potřebné vitaminy 29

Kapitola 2: Omyl číslo 2: Syntetické živiny jsou rovnocenné

s těmi přírodními 49

Kapitola 3: Omyl č. 3: Výsledky výzkumu o vitaminech

jsou spolehlivé 67

Kapitola 4: Omyl číslo 4: Můžete důvěřovat označení „přírodní“ 85

Část II: Co pro vás doplňky dělají doopravdy?

Kapitola 5: Mastné kyseliny a rybí omyly 107

Kapitola 6: Role konkrétních vitaminů v našem zdraví 119

Kapitola 7: Minerály důležité pro zdraví 147

Část III: Skutečně přírodní standard u doplňků

Kapitola 8: Jaká je kvalita doplňků z přímého prodeje? 165

Kapitola 9: Dávejte si pozor na označení „z potravinových zdrojů“ 173

Kapitola 10: Zmatek kolem doporučených denních dávek 183

Kapitola 11: Právní prostředky k ochraně přírodních standardů 189

Doslov: Váš nový životní standard 197

Příloha A: Přírodní zdroje vitaminů a příznaky

nedostatku vitaminů 201

Příloha B: Abstrakt článku o skutečně přírodním standardu 209

Příloha C: Zdroje přírodních produktů 221

Bibliografie 225

Rejstřík 233

O autorovi 245

PŘEDMLUVA

Valerie V. Huntová

Tato úžasná kniha není jen skvělým přehledem a  kritikou doplňků stravy jako vitaminů, minerálů a  mastných kyselin. Výživa je spolu s  psychologií jedním z  nejčastějších témat. Texty o  ní jsou psány na základě osobních zkušeností, někdy jsou podložené pochybnými mul­ tivariabilními studiemi a  jindy zas metodami odpovídajícími vědec­ kým požadavkům (jsou kontrolovatelné, opakovatelné, na omezeném vzorku).

Doktor Clement má bohaté akademické i vědecké zkušenosti, kte­ ré spojuje s rozsáhlým výzkumem v Hippocrates Insitute, a převratné informace v této knize sepsal velmi čtivě, přehledně a komplexně. Jeho slova by měla ovlivnit naše volby, čím se živíme a jak komunikujeme se stále se vyvíjejícím světem rostlin a minerálních prvků. Ti z vás, kte­ ří jsou obeznámeni s  mým výzkumem, jistě vědí, že jsem rozlouskla „kosmické vajíčko“, další hranici v medicíně i zdraví, vědeckým hod­ nocením, diagnostikou a  léčbou bioenergetického pole, neboli lidské frekvence, kterou jsem popsala v knize Infinite Mind: Science of the Hu‑ man Vibrations of Consciousness (Nekonečná mysl: Zkoumání lidských vibrací vědomí). Bioenergetické pole konečně dokazuje, že primárním životním cílem v budoucnu nebude absence nemocí, ale zdraví.

Proto je vhodné, abych byla spojována s těmi nejlepšími teoriemi o výživě, jaké jsou zde představovány doktorem Clementem, jehož cí­ lem není uzdravování z nemocí a náprava špatně fungujícího těla, ale zachování zdraví díky kvalitní výživě. PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY

Co je to život?

Původně jsme se domnívali, že život vznikl z  chemické polévky, kde se buňky dělily, rostly a uspořádávaly, aby vytvořily žijící a vyvíjející se organismus. Tato domněnka je však chybná – vůbec nic se nedělo, do­ kud tyto chemické změny nespustil elektrický náboj. Život je primárně výsledkem elektrických nábojů. Tyto náboje pocházejí z  atomů, nej­ menších částeček hmoty v těle. Fyzika nám říká, že při štěpení atomu se uvolňuje energie, což je životní síla vyvolávající neustálý růst a ob­ novu. U  teplokrevných živočichů, mezi něž patří i  člověk, udržuje život metabolismus. Atomová energie se uvolňuje v kladně a záporně nabitých částicích neboli iontech. Kladně nabité ionty obíhají tělem jako volné ra­ dikály a  hledají záporně nabité ionty, aby s  nimi znovu vytvořily atom. Jak všichni víme, tyto volné radikály do opětovného spojení se záporně nabitými ionty poškozují buňky. Záporně nabité ionty zase obíhají po po­ vrchu těla a stávají se aurou. Tyto záporně nabité ionty neunikají, protože povrch těla – kůže, je nabitý kladně, aby je udržel u těla.

Můj malý synovec této energii říká „ty šmouhy, co vidíš kolem těla, když mžouráš“.

Objevila jsem, že jsme tyto vibrace zatím nezaznamenali proto, že jsou tak drobné, pouze v mikrovoltech (což je jedna miliontina voltu). Dosud byly vyvinuty pouze přístroje snímající energii v milivoltech (ti­ sícinách voltu), například energii v mozku, svalech a srdci.

Vyvinula jsem přístroj, který tuto energii v mikrovoltech změří, je jako stín, ale v mikroskopickém měřítku je velmi skutečná.

Teď vám popíšu, jak se veškerá hmota skládá z  atomů  – kov, ká­ men, dřevo i  lidmi vyrobené látky, ovšem uspořádané projevy těchto atomů jsou statické. Nejsou živé, nemění se  – vyzařují pouze úzké, omezené pole. Tyto vibrace cítíme, ale naše pole na ně reaguje jen nevýrazně. U živých rostlin, živočichů, stromů a vzduchu – všech dy­ namicky vibrujících látek  – jednáme dynamicky, naše bioenergetické pole si vybírá vibrace pole, které se mu nejvíce líbí. Naše aury jsou dále uspořádané u  každého jednotlivce jeho emocemi, aby chránily jeho život a zdraví, využívaly ho a poskytovaly mu radost.

Takže u organizovaného a selektivního pole některé vibrace přijí­ máme a jiné zase odmítáme. V průběhu života přijímáme stereotypy, Předmluva které v  nás silně zakořenily po převratných zkušenostech, bohužel však kazí ideál, kterým nás obdařila příroda – když se budeme špatně rozhodovat, nebudeme zdraví.

Podobné informace o naší interakci s vibracemi země nás zavedou přímo k  postřehům doktora Clementa, že žijící, rostoucí organismy mají živé vibrace, které nás udržují při životě, a reagují v rámci světa informací a rovnováhy.

Doktor Clement tvrdí, že vibrační systém lidského těla má ve svém komunikačním poli zabudované správné volby. Pozná rozdíl mezi čis­ tými a přírodními látkami a látkami umělými, které nevibrují jako živá hmota.

Autor nám dokázal, že velká většina výzkumu týkajícího se nutričních potřeb je zaměřená na nemoci. Kirlianovy fotografie nám ukazují vibrace vyzařující ze živého jídla. Podobné techniky nezobrazují dramatické interakce mezi lidskou aurou a  živým jíd­ lem. Oním „PSČ“, o kterém mluví doktor Clement, je interakce mezi podobnými vibracemi v jídle a těle, která podporuje vstřebávání při­ rozených látek.

Biodostupnost přírodních vitaminů s jejich přirozeně se vyskytu­ jícími kofaktory a stopových prvků jsou vzorce kompatibilních nutro­ biovibrací.

Líbila se mi i  jeho kritika dvojitě zaslepených studií, které nebe­ rou v úvahu přesné reakce lidí. Rozsáhlá studie Hippocrates Institute o  nutriční historii jednotlivce má mnohem přesnější výpovědní hod­ notu. Doktor Clement moudře doporučuje rozšířený nutriční pro­ gram, aby se zajistila dostatečná výživa, a  zdroje potravin hodnotí podle nového standardu  – Naturally Occurring Standard (skutečně přírodní standard, NOS).

Doufám, že brzy bude všeobecně dostupný můj snímač bioener­ getického pole, kterým bude možné prověřit nutriční chování jednot­ livce mnohem přesněji než pouhými obecnými informacemi o  věku, pohlaví, nutričním zdraví a úrovni stresu.

Napsala jsem předmluvy už k řadě průlomových knih, ale nic mě nepotěšilo tak, jak když jsem byla požádána, abych uvedla i  knihu Pravda o doplňcích stravy: vitaminech, minerálech a jejich vlivu na zdraví, kterou se před vámi snaží utajit.

16 PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY

Doufám, že tato kniha bude přeložená do mnoha jazyků. Díky, Bri­

ane, za to, jak moc jsi touto bohatou studnicí informací prospěl světu,

i za to, že jsi mě do tohoto tématu zasvětil.

S velkým uznáním

Valerie V. Huntová, doktorka vědecké pedagogiky, emeritní profesorka

na katedře fyziologie Kalifornské univerzity, vedoucí výzkumu v  Bio­

Energy Fields Foundation 501(c)3 (Nadace bioenergetických polí)

ÚVOD

Zrada přírody

Jestli jste někdy v  životě užívali vitaminy (a  podle průzkumů to či­ nily dvě třetiny z  nás), tak jste zřejmě nevědomky skočili na jeden z nejškodlivějších a nejvíce zakořeněných mýtů, které kdy ovlivňovaly povědomí veřejnosti o zdraví.

Měli jste uvěřit tomu, že vitaminové doplňky, které užíváte, abyste posílili odolnost těla proti nemocem, jsou bezpečné a účinné. Namlou­ vali nám, že tyto doplňky jsou přírodní látky jen v  koncentrovanější formě a jsou receptem na dobré zdraví. Možná jste dokonce měli po­ cit, že těch 22 miliard dolarů (přesně tak, jen ve Spojených státech se za potravinové doplňky utratí 22 miliard ročně) jsou dobře investova­ né peníze do ochrany veřejného zdraví.

V  této knize zjistíte, že tyto názory a  spousta dalších informací o výživě jsou jen nebezpečnou sbírkou mýtů a polopravd založených na nepřirozeném přesvědčení, které celou naši kulturu svedlo daleko od příslibu přírody a jejích schopností nám zajistit zdraví a léčení.

Hlavním problémem rozebíraným v  této knize je fakt, že většina prodávaných vitaminů je umělá, vyráběná v  laboratořích vlastněných nebo ovládaných farmaceutickými společnostmi. Tyto společnosti pro výrobu vitaminů používají stejné výrobní zásady a postupy jako pro vý­ robu léků na předpis a volně prodejných léků. Podle organizace Orga­ nic Consumer’s Association (Asociace biospotřebitelů) obsahuje nějaké syntetické látky minimálně 95 % všech dnes vyráběných vitaminů.

Výrobci tvrdí, že jejich umělé chemické vitaminy vyrobené v labora­ tořích jsou naprosto totožné a stejně účinné jako přirozeně se vyskytu­ jící vitaminy, které v rostlinách vyrábí příroda. Tato kniha jejich tvrzení PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY v  mnoha ohledech zpochybňuje, a  to na základě přírodních zákonů, vědy, vypozorovaných vlivů na lidské zdraví i ochrany spotřebitele.

Synergie znamená, že dvě nebo více chemických látek nebo slouče­ nin spolupracují, aby došlo k silnějším účinkům, než by jedna vytvořila samostatně. Synergie je základním přírodním zákonem. Převládající syntetický názorový systém kladoucí důraz na izolaci molekul chova­ jících se jako „kouzelné střely“ se tento fakt k našemu velkému nebez­ pečí rozhodl ignorovat.

Žádný člověk by nemohl žít pouze z izolovaných syntetických ži­ vin; musíme jíst jídlo vytvořené přírodou, jinak nepřežijeme. Co v pří­ rodě vytváří potraviny udržující nás při životě a  živiny, které člověk nedokáže napodobit? I když se nad tímto tajemstvím někdy zamýšlelo asi jen málo z  nás, je to faktor nezbytný pro zdraví i  život samotný, protože tyto dvě věci spolu úzce souvisejí.

I když vědci umějí vyrobit mořskou vodu s naprosto totožnou che­ mickou strukturou, jakou má ta přirozená, když do tohoto umělého prostředí dáte mořské ryby, neprospívají a  nejsou zdravé, protože to není jejich přirozené prostředí. Internetový magazín Reefkeeping určený pro mořské akvaristy, zdůrazňuje, jak je umělá mořská voda „nedokonalou náhražkou dokonalého prostředí pro růst mořských ži­ vočichů – tedy čisté oceánské vody“. Někteří chemici se vás budou dál snažit přesvědčovat, že mořská voda je to samé, jako když do vody při­ dáte chlorid sodný a že syntetická mořská voda má totožnou chemic­ kou strukturu jako ta přirozená. Ve skutečnosti, jak uvádějí akvaristé, je mořská voda „složitá a ne úplně prozkoumaná směs prakticky všech látek, které kdy svou přítomností poctily naši planetu“. Tyto látky vy­ tvářejí synergii, která prospívá životu v moři a udržuje ho.

Která součást přírodní mořské vody udržuje život v moři a vytváří sílu, kterou ta umělá, lidmi vytvořená, nedokáže napodobit? Je to ta samá zásada životní síly, stejný typ synergie složitých látek spoluúčin­ kující v  přírodních potravinách, které prospívají naší formě života a udržují ji. Tato životní síla je jedním z témat této knihy.

Výzkumníkům se zatím ještě nikdy nepodařilo laboratorně vyro­ bit jablko. Jablka umí vyrábět pouze příroda. Jak jednou trefně vyjád­ řil vědec Carl Sagan: „Kdybyste chtěli z ničeho vyrobit jablečný koláč, museli byste nejprve vyrobit vesmír.“Úvod

Ze stejného důvodu pak vědci nemohou vyrobit umělé živiny, které přesně napodobují nebo nahrazují ty přirozené. Tato kniha vy­ jadřuje znepokojení nad následky a  nad vlivem na naše zdraví, když se vědecká arogance ve formě syntetické biologie pokouší uplatňovat svou vůli na základě nepřesných předpokladů, které mají nahradit zkušenost a přírodní moudrost.

Převládající marketing vitaminů a  minerálů nás trvale udržuje v  klamu, že živiny mohou být izolovány jedna od druhé a  uměle vy­ robeny v laboratoři a i nadále budou mít stejné účinky na zdraví jako živiny vyskytující se v bio ovoci a zelenině. Toto pojetí „kouzelné stře­ ly“ zůstává pevně zakořeněné ve víře v syntetickou výrobu tak typické pro naši kulturu. Ale tato kniha vám dokáže, jak chybný tento názor je.

Velkou roli v nadřazování přírodních doplňků nad těmi umělými hraje i  ochrana spotřebitele. Kromě potenciálně jedovatých umělých barviv (získávaných z uhelného dehtu), umělých dochucovadel a dal­ ších přídavných látek, které jsou součástí „potravinových“ doplňků, přidává řada výrobců do vitaminových doplňků ve formě želé bonbónů i částečně hydrogenovaný sójový olej. Ano, čtete správně! Stejný olej, který bývá dáván do souvislostí s kardiovaskulárními onemocněními – cévními mozkovými příhodami a infarkty, se často přidává do vitami­ nů prodávaných v obchodech se zdravou výživou.

Věděli jste, že 90 procent vitaminu C, který se dnes produkuje ve světě, je syntetických a téměř všechen se vyrábí v Číně? V uplynulém desetiletí vznikly v kontinentální Číně čtyři farmaceutické firmy ovlá­ dající globální trh s vitaminem C, ve skutečnosti však vyrábějí pouze kyselinu askorbovou. (Rozdíl mezi skutečným vitaminem C a  kyseli­ nou askorbovou vysvětlíme později.) Jen čas nám prozradí, jaké dů­ sledky pro ochranu spotřebitele bude mít, když tak důležitou část trhu s vitaminy ovládá jedna země, zvláště pak po té, co u potravin pochá­ zejících z Číny došlo ke kontaminaci melaminem.

Dokonce i  když se informovaní spotřebitelé pokoušejí umělým látkám vyhýbat a hledají na etiketě označení přírodní, nemohou si být jistí, že dostanou skutečně přírodní látku. Slovo přírodní už se totiž to­ lik let zneužívá a ředí, že úplně přišlo o svůj původní význam, a to ze­ jména díky marketingové manipulaci a  politickým úskokům výrobců umělých náhražek. PRAVDA O DOPLŇCÍCH STRAVY

Podle současných amerických zákonů musí vitamin označovaný jako přírodní obsahovat 10 procent skutečně původních, z  rostlin získaných látek – dalších 90 procent přísad klidně může být umělých. Když výrobek obsahuje pouhý gram uhlíku, může se legálně nazývat 100 procentně přírodní. I  takovému klamání se v  knize budeme vě­ novat.

Když v  knize budeme hovořit o přírodních nebo zdravých doplň­ cích, máme tím na mysli vitaminy a  další produkty obsahující ucele­ nou škálu mikroživin (těch rozpoznaných i  těch zatím neznámých), přesně takovou, jaká se vyskytuje v přírodě. Jako příklad si vezmeme látku betakaroten. Umělé sloučeniny propagované jako betakaroten se obvykle vyrábějí z plynného acetylenu a jsou to izolované molekuly.

V  přírodě se betakaroten nikdy nevyskytuje samostatně, ale je součástí velké rodiny karotenoidů. Když tedy najdeme betakaroten v  mrkvi nebo rajčatech, najdeme tam i  alfakaroten a  gamakaroten a spoustu dalších látek, které všechny mají podíl na vzájemné syner­ gii. Izolováním betakarotenu od vzdálených příbuzných – podpůrných antioxidantů a  mikronutrientů, se výrobci umělé náhražky vitaminů připravili o řady prospěšných účinků.

Není divu, že když lékařské studie testovaly účinnost některých dobře známých léčivých živin v  oblasti prevence nemocí, byly jejich výsledky někdy negativní, protože výrobci nepoužívají přirozeně se vyskytující vitaminy, ale ty syntetické. Jedním z posledních příkladů, kdy se výzkumníci dostali do slepé uličky při pokusech s umělými ná­ hražkami, byl ve výzkumu, který se snažil zjistit roli živin v prevenci nádorových onemocnění. Článek z června 2009 zveřejněný v časopise Clinical Nutrition Insight hodnotil sérii studií používajících syntetické doplňky a dospěl k závěru, že „odborníci na výživu zřejmě příliš zjed­ nodušili složitý vztah mezi výživou a  nádorovými onemocněními“. Kladli totiž příliš velký důraz na snahu izolovat konkrétní bioaktivní živiny a malou pozornost „složitým směsím bioaktivních sloučenin“. Jinými slovy, pokud jde o  prevenci nemocí, nemohou uměle vyrobe­ né náhražky zastoupit pravé jídlo. Tato chybná metodologie a upnutí se na izolování živin a výrobu jejich syntetických verzí je stejná, jako kdybyste si chtěli prohlédnout květinu, ale soustředili se jen na jediný okvětní plátek.Úvod

Pokud jde o  biodostupnost (schopnost vašeho těla látku vstře­ bat) přírodních versus syntetických vitaminů, je vítěz opět jasný. Vaše tělo rozdíl pozná, i  když jsou umělé náhražky vyrobeny tak, aby se ho snažily ošálit. Přírodní živiny se lehko vstřebávají, protože jsme biologicky naprogramovaní tak, abychom přirozeně se vyskytující lát­ ky rozpoznávali jako pravé živiny. Izolované chemikálie neboli syn­ tetické „živiny“ tělo naopak okamžitě zadrží, dokud nedokáže určit spolučinitele potřebné pro umožnění jejich dostupnosti. Tento velmi složitý proces začíná analýzou chemických látek a jeho součástí je i ur­ čení zdrojů dostupných z vlastních zásob, ve snaze přeměnit chemický doplněk do využitelné podoby. Jak se dozvíte později, padesát pro­ cent každého syntetického doplňku naše tělo okamžitě učiní neužiteč­ ným, pro případnou budoucí přeměnu tudíž zbývá pouhých padesát procent. Navíc není nijak zajištěno, že se přemění celá tato část, nebo vlastně vůbec něco; to závisí pouze na konkrétních zdrojích jednotliv­ ce. Syntetické doplňky jsou tedy pouze potenciálními zdroji „živin“.

Dobrým příkladem je syntetický vitamin E, o  němž bylo v  řadě studií prokázáno, že má pouze poloviční, nebo dokonce jen třetinový účinek na lidské tělo ve srovnání s  přírodní verzí. Profesorka Camb­ ridgeské univerzity Isobel Jenningsová, průkopnice vědy o výživě, ve své knize Vitamins in Endocrine Metabolism (Vitaminy v endokrinním metabolismu) uvedla toto: „Syntetické vitaminy, které nepocházejí z  přírody, ale jsou vyrobené z  chemických látek, často mívají méně biologicky aktivní vliv než jejich přírodní obdoby, čímž se snižuje možný pozitivní účinek.“

Umělé vitaminy jsou jako obrazy, které vidíme v zrcadle. Sice vy­ padají přesně jako skutečnost, což říkají i  chemici, když pod mikro­ skopem porovnávají molekulární strukturu syntetických a přírodních molekul. Ale stejně jako zrcadlové obrazy, které vidíme a které se ne­ mohou aktivně pohybovat, jen naše pohyby napodobovat, neúčinkují umělé vitaminy stejně jako přírodní chemické sloučeniny, které měly napodobit.

Rozdíl mezi přírodními a syntetickými látkami asi nejlépe ilustru­ je, když sledujeme, jak jejich molekuly reagují na paprsek polarizova­ ného světla. Když světlo prochází přírodním vitaminem, vždy se kvůli rotaci molekul ohýbá doprava. Proto se také na obalech často objevuje PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY písmeno „d“, které znamená „dextro“, tedy pravý. Světlo procházející syntetickým vitaminem se rozděluje: jeden paprsek se ohýbá doprava, druhý doleva, proto se také na etiketách občas objevuje označení „dl“, vyjadřující „dextro“ a „levo“, což znamená levý.

Výrobci umělých vitaminů se vás snaží přesvědčit, že mezi synte­ tickými a  přírodními produkty nejsou vůbec žádné rozdíly, protože výroba těch umělých je mnohem levnější a  mají tudíž mnohem vyšší ziskovou marži. A  to je celé. Jedná se o  vítězství zisků nad zdravím a  většina lidí ve vyspělých zemích světa tento hodnotový systém be­ zděčně přijala za svůj.

Bylo by báječné, vlastně přímo ideální, kdybychom všechny ne­ zbytné a  zdravé živiny získávali přímo z  ovoce a  zeleniny. Ovšem půdy, na kterých jsou tyto plodiny pěstovány, kvůli špatným pěsteb­ ním technikám v minulých desetiletích ztratily řadu živin a další živi­ ny z potravin mizí zpracováváním.

Dokonce i u biopotravin, kterým byste měli vždy dávat přednost před těmi vypěstovanými tradičním zemědělstvím, protože obsahují vyšší hla­ diny fytochemických látek a menší, nebo vůbec žádné množství pesticidů, dochází v  době mezi sklizní a  konzumací ke ztrátě živin. Ztráta je ještě větší, když se tyto potraviny nekonzumují syrové, ale uvaří se. Následkem toho americké ministerstvo zemědělství na základě průzkumu u  21 500 osob zjistilo, že ani jeden z nich z potravin, které za den sní, nepřijme sto procent ministerstvem doporučované denní dávky živin.

Proto potřebujeme vitaminové i  minerální doplňky, abychom uspokojili potřeby svého těla a udrželi si optimální zdraví. Skutečnou otázkou pak je, zdali jsme my, spotřebitelé, schopní informovaných rozhodnutí o doplňcích i poté, co se dozvíme, jak jsou přírodní doplň­ ky nadřazené těm umělým.

Proto jsme také vytvořili značku Naturally Occurring Standard (skutečně přírodní standard – NOS), která jasně prozradí, jestli vita­ min nebo jiná látka pochází (nebo je složený) přímo ze sloučenin zís­ kaných z rostlin. Značka NOS pomůže odstranit zmatek v tom, co je skutečně přírodní a co je zčásti nebo zcela umělé.

Jsme kultura přímo zaplavená mýty, dezinformacemi a  omyly o roli, jakou výživa a doplňky stravy hrají, nebo by měly hrát, v našich životech.Úvod

Možná patříte k lidem, kteří věří, že k udržení zdraví stačí vyváže­ ná strava, ať se tím rozumí cokoli, a není nutné užívat žádné doplňky. Nebo jste možná bez jakýchkoli pochyb přijali propagační slogany vý­ robců, že všechny vitaminy jsou si rovny a jejich účinky se liší pouze kvůli rozdílnému dávkování. I  když o  některých reklamních heslech pochybujete, možná doplňky dál užíváte a  doufáte, že se vyplní sta­ ré pořekadlo, že je lepší se chránit, než později něčeho litovat. Nebo možná doufáte, že cokoli dokáže příroda, dokonce i v oblasti výživy, umí věda lépe – když ne dnes tak jistě v brzké budoucnosti.

Tato kniha je určená vám všem.

Příroda nám dala slib. Byl to slib dobrého zdraví a dlouhého živo­ ta, když jí vyrobené živiny budeme moudře využívat k  léčení. Zrada tohoto slibu vírou v  umělou výrobu byla jedním z  největších selhání našeho zdravotnictví. Řada zjištění uvedených na stranách této knihy přispívá k návratu našeho vztahu k přírodě do správné rovnováhy, aby se přístup ke zdraví prospěšným živinám a doplňkům opět stal naším vrozeným právem.

ČÁST I

Čtyři omyly o vitaminech

KAPITOLA 1

Omyl č. 1:

Jídlo obsahuje všechny potřebné vitaminy

Někteří lékaři své pacienty od užívání vitaminů odrazují tvrzením, „že vitaminy vyrábějí jen ‚drahou moč‘“. Jiní takzvaní odborníci se nás pokoušeli ujistit, že stačí jíst vyváženou stravu a získáme všechny po­ třebné živiny.

Dokonce máme Výživová doporučení pro Američany sestavená

dvěma ministerstvy  – ministerstvem zemědělství a  ministerstvem zdravotnictví a sociálních služeb – která nám radí, abychom se, pokud jde o vitaminy a jídlo, řídili těmito radami:

Výživové potřeby by měly být naplněny zejména z  potravy. Jídlo

nám poskytuje celou řadu živin (ale také fytochemikálií, antioxidan­

tů atd.) a dalších sloučenin, které zřejmě jsou zdraví prospěšné. Do­

plňky mohou být užitečné pro doplnění konkrétního rozpoznaného

nedostatku, který nemůže být nebo není z nějakého důvodu uspoko­

jován stravou. Výživové doplňky nemohou zdravou stravu nahradit.

V  ideálním světě by tyto rady byly rozumné a  jejich dodržování

bychom mohli jen doporučit. Ale jak asi víte, my v ideálním světě neži­ jeme – a ani se k tomu neblížíme – což rozhodně platí pro dostupnost a kvalitu živin, na kterých závisí náš dobrý zdravotní stav.

Musíme začít prostým biologickým faktem: vitaminy a  minerály

jsou pro lidské zdraví nezbytné a lidské tělo si většinu z toho, co po­ třebuje, nedokáže samo vyrobit. Tyto živiny musíme získávat příjmem potravy a užíváním doplňků vyrobených z potravin. PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY

Bylo nebylo, kdysi dávno půdy, na kterých se naše potraviny pěs­

tovaly, obsahovaly živiny potřebné pro lidské tělo. Dnes většina půd biozemědělců obsahuje pouze dvě až čtyři procenta organické hmoty, avšak tento obsah by měl přesahovat dvacet procent. Většina potravin se kdysi jedla krátce po sklizni, proto tyto živiny byly z převážné části uchovávány pro vstřebávání. To se začalo měnit v průběhu 20. století se zavedením pesticidů, herbicidů a  dalších umělých chemických konta­ minantů, potraviny navíc začaly být zpracovávány pomocí konzervantů a dalších přídavných látek.

Ztráta minerálů v  našich půdách a  sklizené úrodě vyvolávala

znepokojení už minimálně od roku 1936, kdy byl senátnímu výbo­ ru předložen takzvaný Dokument 264, který právě na tento problém upozorňuje. I  když to nebyla oficiální vládní zpráva ani studie, ale přetisk článku z  médií, který předložil senátor Duncan Fletcher, je to jedno z prvních upozornění na chudnutí našich půd. Zde uvádíme úryvek:

Většina z nás dnes trpí nebezpečnými nedostatky ve výživě, kte­

ré se nenapraví, dokud nebudou chudé půdy, na kterých se naše

jídlo pěstuje, uvedeny do řádné minerální rovnováhy. Potraviny,

ovoce, zelenina i obilí se dnes pěstují na polích o mnoha milio­

nech hektarů, která už neobsahují potřebné minerály, proto hla­

dovíme, ať už toho sníme sebevíc.

Přední odborníci tvrdí, že 99 procentům světové populace tyto

minerály chybí a  že výrazný nedostatek nějakého z  významněj­

ších minerálů může mít za následek nemoc. Jakékoli narušení

rovnováhy nebo velmi nízká hladina nějakého prvku, i  kdyby

ho tělo potřebovalo jen mikroskopické množství, způsobuje, že

onemocníme, máme zdravotní problémy a  zkracujeme si život.

Při nedostatku vitaminů může systém využívat minerály, ovšem

vitaminy bez minerálů jsou neúčinné.

Teď v tomto procesu ochuzování půd přeskočíme až do roku 1992

k první Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji známé jako Su­ mmit Země pořádané v Brazílii. Toto setkání 108 hlav států obdrželo dokument připravený zemědělskými odborníky, který ukazoval, do řást I: řty i omyly oŇvitaminech jaké míry ze zemědělských půd po celém světě mizí živiny. Odhady byly mnohem horší, než kdokoli tušil.

Podle této zprávy zmizelo v  průběhu 20. století ze zemědělské půdy v Severní Americe přibližně 85 procent všech živin. Asie a Jižní Amerika ztratila 76 procent živin z  půdy. Afrika přišla o  74 procent a v Evropě došlo k poklesu o 72 procenta. Tyto živiny zmizely z půdy kvůli hnojivům, pesticidům, herbicidům, zemědělských technikám, zavlažování a dalším následkům lidské činnosti.

Minimálně 90 procent těchto zmizelých živin je považováno za nezbytné pro lidské zdraví, a  to včetně šedesáti minerálů a  šestnácti vitaminů, které jsou nutné pro řádné fungování imunitního systému. Teď se ještě zamyslete nad tím, co se asi stane, když se potraviny pěsto­ vané na této chudé půdě dostanou do velké továrny na jejich zpracová­ ní, kde je nacpou konzervanty, barvivy a dalšími přídavnými látkami. Hladina živin opět klesne o více než 80 procent a opět se to týká i mi­ nerálů a vitaminů. V době, kdy se tyto potraviny připravují za vysokých teplot, čímž se ještě více snižuje množství živin, nemá už si z nich lid­ ské tělo téměř co vzít.

Mezi lety 1973 a  1997 americké ministerstvo zemědělství hlási­ lo, že množství živin měřených v každé kategorii zeleniny pěstované v USA dramaticky kleslo. Množství vápníku v brokolici se v tomto ob­ dobí snížilo o  53 procent, thiaminu o  35 procent, niacin se propadl o 29 procent. Měření v cibuli, mrkvi a dlouhém seznamu dalších dru­ hů ukazovalo obdobný propad důležitých živin.

Jako by tato rozsáhlá ztráta živin v každé fázi pěstování i zpracová­ vání potravin neposkytovala dostatek přesvědčivých argumentů pro po­ třebu naši stravu nějak doplňovat, dnes už také víme, že jen málo lidí splňuje aspoň minimální výživová doporučení pro příjem zdravého ovoce a  zeleniny. Americké Centrum pro kontrolu a  prevenci nemocí 15. března 2007 oznámilo, že vládou doporučený příjem ovoce a zeleniny konzumuje méně než třetina Američanů. Na základě průzkumu 305 000 dospělých bylo zjištěno, že pouhých 27 procent dospělých přijímá zeleni­ nu v takovém množství, aby si z ní mohli vzít všechny vitaminy a minerály potřebné k ochraně těla před chronickými onemocněními a nemocemi.

Není proto divu, že vědecké studie začínají poskytovat důkazy o přímé vazbě mezi nedostatkem těchto vitaminů a minerálů a řadou PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY onemocnění. Studie z  roku 2005 nazvaná „Dvojitě zaslepená, place­ bem kontrolovaná zkouška chrom pikolinátu u  atypických depresí“ v Journal of Psychiatric Practice například zkoumala 113 osob od 18 do 65  let a  zjistila, že osoby s  depresivními projevy měly zároveň i  ne­ dostatek chromu, což je stopový prvek, který se běžně vyskytuje na­ příklad v  obilovinách. Když tyto testované osoby s  depresí dostávaly doplňky s  chromem, jejich symptomy se podle autorů studie Johna Dochertyho a  dalších „výrazně zlepšily“. Odhadovaným třiceti milio­ nům lidem, kteří jen v Americe trpí depresí, by tato studie mohla při­ nést velkou naději.

Další vědecké studie zase upozornily na prospěšnost doplňování vitaminů a minerálů. Nízké hladiny vitaminu B5 byly spojovány s pří­ znaky artrózy a  vitamin B3 (niacin) zase zlepšuje pružnost kloubů a  snižuje záněty v  nich. Řada osob s  artritidou má rovněž vážný ne­ dostatek vápníku. Nadace revmatických onemocnění nabízí doplňky s borem, které by měly pomáhat se zmírňováním příznaků revmatoid­ ní artritidy a osteoartrózy, kterými jen v USA trpí dvacet milionů osob.

Výzkum také prokázal, že pro zdraví očí jsou klíčové vitaminy E, C a betakaroten, a řada epidemiologických studií dává vitamin E a beta­ karoten i do spojitosti se sníženým výskytem srdečních onemocnění. The Journal of Nutrition uvedl studie dokazující, že multivitaminy mo­ hou snížit výskyt infarktu myokardu. Devět randomizovaných studií zase zjistilo, že doplňky s chromem zvyšují citlivost na inzulin a zlep­ šují řízení hladiny krevního cukru u diabetiků. Seznam dalších mož­ ných kladných účinků na zdraví pokračuje dále a dále.

Některé vitaminy a  minerály, například selen a  vitaminy C a  E, mají v lidském těle roli antioxidantů a spolupracují jako první ochrana těla před rakovinou a  kardiovaskulárními nemocemi. „Fakt, že nor­ mální stravou nesplníme dokonce ani doporučené denní dávky, vede k  potřebě užívat doplňky stravy,“ uvedl Yousry Naguib, produktový manažer firmy Soft Gel Technologies z Los Angeles v roce 2004 v obo­ rovém časopise. „Antioxidanty většinou působí společně, synergicky. Vytvářejí vzájemně propojený obranný systém, který nás chrání před nemocemi spojovanými s oxidativním stresem.“

Řada zdravotních odborníků začíná vyjadřovat silnou podpo­ ru užívání doplňků stravy. „Máme dnes k  dispozici rozsáhlý soubor řást I: řty i omyly oŇvitaminech dat dokazujících, že kdyby každý z  nás denně užíval několik doplň­ ků, výrazně by tím snížil riziko řady závažných onemocnění,“ tvrdí doktor David Heber, ředitel a zakladatel Centra výživy na Kalifornské univerzitě v  Los Angeles (UCLA). Během výpovědi před kongresovým výborem v roce 2002, ve které podrobně popisoval svůj výzkum užívání rostlinných doplňků při léčbě rakoviny a dalších nemocí, doktor Heber o roli vitaminů v našich životech mimo jiné uvedl:

Současný člověk se vyvinul před 50 000 lety v Africe, ve skutečné

rajské zahradě, kde byly naše geny v rovnováze s pestrou a různo­

rodou stravou pocházející z řady rostlin a bylin, které naši stravu

obohacovaly a prospívaly našemu zdraví. Jedním z následků mo­

dernizace produkce potravin je právě ztráta této pestrosti. Když

jsem před téměř třiceti lety chodil na lékařskou fakultu, učili nás,

že všechny potřebné vitaminy získáme ze čtyř základních skupin

potravin. Dnes víme, že to není pravda a  máme velké množství

důkazů o  tom, že čtyři základní vitaminy včetně multivitaminů

s  kyselinou listovou, vitaminem E, vitaminem C a  vápníkem by

velmi prospěly všem Američanům, protože by výrazně snížily ri­

ziko výskytu chronických onemocnění.

V roce 2002 také v The Journal of the American Medical Association

vyšla studie nazvaná „Vitaminy pro prevenci chronických onemocnění u  dospělých“, která shrnovala třicet let lékařského výzkumu o  vzta­ hu chronických nemocí a  vitaminů. Autoři této studie z  Harvardovy univerzity, K. M. Fairfield a  R.  H. Fletcher, jasně viděli, že nedosta­ tek vitaminů a  minerálů v  naší stravě nás vystavuje riziku rakoviny, onemocnění srdce a celé řadě dalších problémů. V závěru shrnuli, že „všichni dospělí by měli denně užívat multivitaminové tablety.“

V  roce 2004 Council for Responsible Nutrition (Rada pro odpo­

vědnou výživu) ve Washingtonu vydávala prohlášení přesvědčující spotřebitele, aby se pravidelné užívání multivitaminů stalo základem ochrany zdraví a  prevence nemocí. Tato skupina zdůraznila kladný vliv vitaminových doplňků zejména v těchto oblastech: posílení imu­ nitního systému, ochrana proti šedému zákalu, zlepšení kognitivních funkcí a budování a zachování zdravých kostí. PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY

Důvěra spotřebitelů ve fakt, že naše strava je schopná uspoko­ jit všechny naše výživové potřeby, prudce poklesla, protože vědecké důkazy o opaku stále přibývají. Podle průzkumů provedených v roce 1994 agenturou pro průzkum veřejného mínění Multi ­Sponsor Surveys z Princetonu v New Jersey věřilo 70 procent amerických žen tomu, že jim jejich strava dodává všechny potřebné vitaminy a  mi­ nerály; do roku 2000 však toto číslo kleslo na pouhých 46 procent dotazovaných.

Přestože jsou si dvě třetiny z nás vědomy, že vitaminy jsou potřeb­ né, doplňky pravidelně užívá pouhá třetina z nás, což svědčí o meze­ ře, která může být překonána jen řádnou osvětou o výživě. I když už máme tolik důkazů, že jen naše výživa nám všechny vitaminy a mine­ rály dodat nemůže, proč tedy neužíváme doplňky, abychom stravu do­ plnili? Na vaší odpovědi na tuto otázku může záviset zdraví a duševní pohoda těch, které milujete a kteří na vás závisejí.

Historie vývoje vitaminů

V  této chvíli si možná říkáte, co přesně to jsou vitaminy, a  jak jsme vlastně zjistili, že jsou pro naše zdraví velmi důležité. Na první otáz­ ku můžeme odpovědět takto: vitaminy jsou organické mikronutrienty nezbytné pro správnou funkci metabolismu. Na rozdíl od tuků, sacha­ ridů a některých bílkovin se metabolismem z vitaminů nezískává ener­ gie. Většinu si tělo nedokáže vyrobit a v malých dávkách jsou dostupné v  přírodních potravinách. Každá z  těchto přirozeně se vyskytujících organických sloučenin má konkrétní nezastupitelnou funkci a tělo je potřebuje pro zdraví a prevenci nemocí.

Známé vitaminy se dělí na čtyři typy rozpustné v  tucích (A, D, E a K) a devět typů rozpustných ve vodě (osm vitaminů B a vitamin C). Vitaminy rozpustné v tucích se mohou v těle ukládat, proto je nemu­ síte přijímat každý den. Protože se vitaminy rozpustné v tucích z těla nevylučují močí, můžete se jimi, když jich budete přijímat nadměrné množství, otrávit. Vitaminů rozpustných ve vodě se zbavíte mnohem snáze, proto je bez většího nebezpečí můžete přijímat ve vyšších dáv­ kách. Vitamin C a  devět vitaminů ze skupiny B (kromě vitaminu B12 řást I: řty i omyly oŇvitaminech a kyseliny listové) jsou rozpustné ve vodě. Nemohou se v těle ukládat, proto je musíte přijímat často.

Původně se vědci dohodli, že vitaminy budou vedle chemických názvů označovat i písmeny. Jen málo z nás ví o formě vitaminu E na­ zvané d ­alfa tokoferol sukcinát, ale většina z nás má povědomí o tom, co je to „vitamin E“ a jaké má účinky. Některé látky byly původně ozna­ čené písmenem „B“, ale nakonec se ukázalo, že vůbec neúčinkují jako vitaminy. Možná jste nikdy neslyšeli o vitaminech B4, 7, 8, 9, 10 a 11, protože byly postupně z vitaminů vyřazeny.

I  když byly naše znalosti a  povědomí o  vitaminech jako důleži­ tých složkách výživy získané poměrně nedávno, už většina tradičních lékařství, starých až 5000  let, prokazovala jisté povědomí o  tom, že některé bylinky a  zelenina obsahují neviditelné látky s  energií nebo životní silou, která může zlepšit závažné zdravotní problémy.

Jak ve starověkém Egyptě, tak ve starověkém Řecku se například vědělo o  tom, že šeroslepost lze často s  úspěchem odstranit mrkví. V dnešní době víme, že tento starý lék účinkuje díky vitaminu A, kte­ rý se v  této zelenině přirozeně vyskytuje. Ať už se starověké kultury řídily selským rozumem, zkušenostmi získanými pozorováním, nebo pouhou intuicí, chápaly, že životní síla v přírodních potravinách může zachovávat zdraví, nebo ho dokonce navracet.

Naše porozumění této zásadě udělalo kvantový skok v roce 1747, kdy skotský námořní lékař James Lind objevil, že neznámá látka v ci­ tronech, limetách a  dalším ovoci a  zelenině zabraňuje kurdějím, což byl v tomto období mezi námořníky velmi závažný problém. Tato látka bude později rozpoznána jako vitamin C.

Mezi lety 1650 a  1850 umírala na kurděje polovina námořníků na zaoceánských plavbách. V té době to byla běžná a smrtelná nemoc a zabila více britských námořníků než námořní bitvy. V roce 1753 Ja­ mes Lind vydal své Pojednání o  kurdějích, ale protože jeho práci dal­ ších čtyřicet let přehlíželi, zahynulo na tuto nemoc více než 100 000 britských námořníků. Později jeho dílo získalo uznání a ocenění krá­ lovského námořnictva, které začalo vyžadovat, aby se na všech lodích dopravovaly citrusy a další potraviny s vysokým obsahem vitaminu C.

Kurděje jsou vážné krvácivé onemocnění způsobující nedostatek energie, špatnou funkci imunitního systému a  spontánní krvácení, PRAVDA OřDOPL CÍCH STRAVY které často končí smrtí. I když ti, kdo jedli citrusové plody a cizrnové klíčky, v té době neměli žádné ponětí o „vitaminech“, jak je chápeme dnes, věděli, že v citrusech a zelenině je něco, co předchází kurdějím. Protože limety dobře snášely transport, byly často volbou kapitánů lodí, kteří je pak rozdávali námořníkům i  posádce. Právě kvůli pou­ žívání limet britským námořnictvem i  obchodním loďstvem se brit­ ským námořníkům a  obyvatelům Britských ostrovů začalo přezdívat „limeys“ (limeťáci). Zjistilo se také, že kurdějím mohou předcházet i syrové brambory, které rovněž obsahují malé množství vitaminu C.

V 60. letech 19. století Louis Pasteur prokázal, že řada nemocí sou­ visí s  mikroskopickými organismy. Krátce poté se základem „západ­ ní“ teorie medicíny a nemocí stal pojem infekce způsobená mikroby. Přibližně v  této době se za infekční nemoci považovaly i  nemoc beri beri a pelagra. Beri beri může způsobovat duševní problémy, slabost a ochablost končetin, oslabení srdečního svalu a nakonec i srdeční se­ lhání. Pelagra způsobuje trávicí obtíže, vyrážky, ztrátu paměti, halu­ cinace, a když nedojde k podání vitaminů B, nakonec i smrt. Později bylo doktorem Williamem Fletcherem a dalšími zjištěno, že této nemo­ ci lze předejít konzumací celozrnných výrobků, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B.

Objevení účinků vitaminů na lidské zdraví se dále prohloubilo ko­ lem roku 1905, kdy anglický lékař William Fletcher prováděl pokusy na obyvatelích ústavu pro choromyslné v malajském Kuala Lumpuru. V  té době bylo onemocnění beri beri způsobené nedostatkem živin poměrně běžné ve všech asijských zemích, kde se hodně jedla rýže. Fletcher se domníval, že zvláštní živiny obsažené v rýžových slupkách by mohly nemoci beri beri předcházet. Fletcher dokázal, že u  téměř 25 procent těch, kteří konzumovali bílou rýži neobsahující vitaminy B, se beri beri objevilo, mezi 123 pacienty, kteří dostávali rýži natural s obsahem vitaminů B, se objevilo pouze ve 2 procentech. Svou teorii prokázal pokusy, což vedlo k objevení vitaminu B1 (thiaminu) a dal­ ších vitaminů skupiny B.

V roce 1912 Fletcherovy myšlenky dále rozvinul 28letý biochemik Kazimierz Funk narozený v  Polsku, který v  té době pracoval na slav­ ném londýnském Listerově institutu. Funk dokázal, že vitaminy jsou pro zdraví nezbytné. Zformuloval hypotézu o nemocech způsobených řást I: řty i omyly oŇvitaminech nedostatkem vitaminů, v  níž tvrdil, že nedostatek určitého vitaminu může vyvolat nemoc. Izoloval aktivní látku ve slupkách rýže natural, která zamezovala výskytu beri beri a vymyslel výraz „vit ­amin“, který definoval jako důležitou složku jídla mající životní důležitost  – vita znamená „život“ a amin sloučeniny dusíku vyskytující se v  thiaminu (vitamin B1), který izoloval z rýžových slupek. (Původně se domníval, že jsou tyto dusíkaté sloučeniny podobné aminům, ale tato chemická paralela byla později vyvrácena.) Nicméně název a  význam vitaminů zaujal veřejnost a toto slovo se stalo všeobecně užívaným pojmem.

Rok 1913 však znamenal významný, kladný, ale zároveň i záporný okamžik v  historii vědy o  výživě, vlivná skupina vědců totiž obrátila pozornost na objevení a izolování vitaminů v jídle.

Thomas Osborne s Lafayettem Mendelem prováděli experimenty na Yaleově univerzitě a zjistili, že máslo obsahuje faktor nezbytný pro přiro­ zený růst a vývoj. Tento faktor začal být známý jako vitamin A rozpustný v tucích. Jeho chemické složení bylo určeno v roce 1933 a syntetizován byl v roce 1947. Krátce poté byly objeveny i další vitaminy. Zjistilo se, že kravské mléko obsahuje látky podporující růst, mezi něž patří i skupina vitaminů B rozpustných ve vodě: Před 30. lety 20. století se mluvilo o je­ diném vitaminu B; dnes už víme, že je to rodina tvořená řadou B vitami­ nů, známá také jako B ­komplex.

V roce 1928 si skupina vizionářských amerických biochemiků a fy­ ziologů uvědomila, že se v rámci biologických věd objevuje nová spe­ cializace, a  to věda o  výživě, proto založili první světovou vědeckou společnost zaměřenou právě na výživu. Všichni zakládající členové se aktivně zapojovali do učení, psaní učebnic a akademických článků, které tuto novou disciplínu vymezovaly. Jejich nová „Výživová společ­ nost“ přilákala velkou pozornost právě k užívání vitaminů.

Společnost nazvali American Institute of Nutrition (Americký ústav výživy) a  jejím původním účelem bylo vydávat časopis se zprá­ vami o  výzkumu v  nově vznikajícím oboru výživy. Hlavní členové institutu byli zároveň členy redakční rady časopisu Journal of the Ame‑ rican Institute of Nutrition (Časopis Amerického ústavu výživy). Spo­ lečnost se v roce 1933 otevřela i dalším výzkumníkům a první vědecké shromáždění uspořádala v  roce 1934 na Lékařské fakultě Cornellovy univerzity. V roce 1941 se oficiálně začlenila do Federace amerických



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist