načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Potravinová alergie a intolerance - Martin Fuchs

Potravinová alergie a intolerance
-20%
sleva

Kniha: Potravinová alergie a intolerance
Autor: Martin Fuchs

- Potravinová alergie je podmíněna nežádoucí, výhradně specifickou imunologickou odpovědí na potravinové antigeny. Na rozdíl od jiných alergií jí neustále přibývá, za což nese ... (celý popis)
Titul je skladem 1ks - odesíláme ihned
Ihned také k odběru: Ostrava
Vaše cena s DPH:  649 Kč 519
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
17,3
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 29Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9% 83%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: MLADÁ FRONTA
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 447
Rozměr: 239,0x165,0x26,0 mm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: První vydání
Skupina třídění: Patologie. Klinická medicína
Hmotnost: 0,877kg
Jazyk: česky
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
Datum vydání: 201605
ISBN: 978-80-204-3757-0
EAN: 9788020437570
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Obecná část publikace věnuje pozornost epidemiologii, patofyziologii, alergenům, projevům, diagnostice včetně novinek v molekulární diagnostice, léčbě, prognóze a nakonec i legislativě. Druhá, speciální část představí jednotlivé potravinové skupiny, nechybí ani přehledy možných zkřížených reakcí. Publikace se věnuje potravinovým alergiím a potravinovým intolerancím.

Popis nakladatele

Potravinová alergie je podmíněna nežádoucí, výhradně specifickou imunologickou odpovědí na potravinové antigeny. Na rozdíl od jiných alergií jí neustále přibývá, za což nese odpovědnost jak samotný genom, tak především prostředí včetně výživy i západního způsobu života, souhrnně epigenetické mechanismy. Chystaná kniha se zaměřuje rovněž na nejznámější potravinové intolerance, jejichž spouštěčem jsou naopak čistě neimunologické mechanismy.

Obecná část publikace věnuje pozornost epidemiologii, patofyziologii, alergenům, projevům, diagnostice včetně novinek v molekulární diagnostice, léčbě, prognóze a nakonec i legislativě. Druhá, speciální část představí jednotlivé potravinové skupiny, nechybí ani přehledy možných zkřížených reakcí. K hlubšímu pochopení typů potravinových alergií, jejich příznaků i specifických způsobů diagnostiky a léčby by měla zásadně přispět právě tato kniha.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Martin Fuchs - další tituly autora:
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Obsah

Obecná část

1 Potravinová alergie................................................................................... 13

1.1 Úvod....................................................................................................13

1.2 Prevalence potravinové alergie (Evropa, USA): metaanalýzy......14

1.3 Prevalence potravinové alergie v České republice..........................20

1.4 Genetika potravinové alergie.............................................................24

2 Patofyziologie............................................................................................. 32

2.1 Střevní bariéra, slizniční imunita .................................................32

2.2 Cesty senzibilizace.............................................................................39

2.3 IgE mechanismy...............................................................................42

2.4 Non-lgE mechanismy.......................................................................44

2.5 Senzibilizace versus alergie .............................................................45

2.6 Potravinové bílkoviny (alergeny).....................................................46

2.7 Nebílkovinné alergeny......................................................................48

2.8 Aditiva...............................................................................................49

2.9 Potravinové alergeny..........................................................................50

2.10 Rodiny potravinových alergenů.......................................................51

2.11 Multiproteinová potravinová alergie...............................................55

3 Zkřížená reaktivita....................................................................................59

3.1 Zkřížená reaktivita - přínosy......................................................... 60

3.2 Zkřížená reaktivita - výhody......................................................... 60

3.3 Zkřížená reaktivita - nevýhody.......................................................61

3.4 Zkřížená reaktivita mezi rodinami alergenů................................... 61

3.5 Zkřížená reaktivita - cukerné determinanty ................................63

3.6 Zkřížená reaktivita - druhově specifické a nespecifické

alergeny..............................................................................................63

4 Diagnostika.................................... 66

4.1 Anamnéza (diagnostika na základě klinických parametrů)........66

4.2 Kožní prick testy v diagnostice potravinových alergií...................69

4.3 Diagnostika potravinové alergie - specifické IgE ...........................77

4.4 Molekulární diagnostika.................................................................86

4.5 Diagnostika potravinové alergie metodou imunoblot...................93

4.6 Vyšetření specifických protilátek izotypu IgG.................................96

4.7 Náplasťové testy ........................................................................... 100

4.8 Funkční testy...................................................................................105

4.9 Expoziční testy.................................................................................111

4.10 Diagnostika potravinové alergie - ostatní ....................................133

5 Projevy potravinové alergie....................................................................138

5.1 Projevy potravinové alergie: urtikarie a angioedém ...................138

5.2 Respirační projevy potravinové alergie ........................................142

5.3 Anafylaxe navozená potravinou ....................................................144

5.4 Eozinofilní ezofagitida.................................................................... 155

5.5 Potravinou indukovaná enterokolitida ........................................163

5.6 Potravinová alergie postihující gastrointestinální trakt.............168

5.7 Atopický ekzém...............................................................................171

5.8 Heinerův syndrom...........................................................................174

6 Léčba...........................................................................................................176

6.1 Hydrolýza bílkovin.......................................................................... 176

6.2 Antihistaminika.............................................................................183


Potravinová alergie a intolerance

6.3 Kromoglykan sodný .......................................................................184

6.4 Probiotika.........................................................................................186

6.5 Kortikosteroidy.................................................................................188

6.6 Imunoterapie potravinové alergie................................................ 189

6.7 Biologická léčba..............................................................................198

7 Potravinové intolerance......................................................................200

7.1 Intolerance sacharidu.....................................................................200

7.2 Laktózová intolerance....................................................................201

7.3 Intolerance fruktózy.......................................................................203

7.4 Intolerance sorbitolu .....................................................................204

7.5 FODMAP..........................................................................................205

7.6 Histaminová intolerance ..............................................................206

7.7 Scombroid syndrom.........................................................................213

8 Prognóza potravinové alergie - vyhasínání, perzistence

i alergicky pochod................................................................................ 218

8.1 Prognóza potravinové alergie........................................................218

8.2 Prognóza alergie na bílkoviny kravského mléka .........................218

8.3 Prognóza alergie na vej ce.................................................................219

8.4 Prognóza alergie na arašid a stromové ořechy.............................220

8.5 Prognóza alergie na pšeničnou mouku a sóju ..............................221

8.6 Prognóza alergie na ryby, mořské plody a semena ......................221

8.7 Sledování pacientů podie prognózy, alergický pochod................221

9 Geneticky modifikované organismy...................................................224

9.1 Co jsou geneticky modifikované organismy? ...............................224

9.2 Cíle a metody procesu transgenoze...............................................224

9.3 Rizika geneticky modifikovaných organismů ............................226

10 Informace o složení potravin - legislativní ochrana

spotřebitele........................................................................................... 229

10.1 Nařízení EU (1169/2011) pro označování alergenů.........................229

10.2 Povinné informace o alergenech.....................................................231

10.3 Další údaje na etiketách.................................................................232

10.4 Označování obsahu lepku..............................................................232

10.5 „Může obsahovat...“ .......................................................................232

Speciální část

11 Alergie na bílkoviny kravského mléka..............................................234

11.1 Kravské mléko a bílkoviny kravského mléka ...............................234

11.2 Kravské mléko a mléka savců........................................................235

11.3 Bílkoviny kravského mléka a mateřské mléko.............................236

11.4 Bílkoviny kravského mléka v potravinách................................... 236

11.5 Alergie na bílkoviny kravského mléka podle typu bílkoviny......237

11.6 Prevalence alergie na bílkoviny kravského mléka.......................238

11.7 Těžké alergie na bílkoviny kravského mléka................................238

11.8 Projevy alergie na bílkoviny kravského mléka.............................239

11.9 Diagnóza..........................................................................................247

11.10 Léčba alergie na bílkoviny kravského mléka................................257

11.11 Alergie na bílkoviny kravského mléka - vápník..........................265

11.12 Laktózová intolerance................................................................... 266

11.13 Alergie na bílkoviny kravského mléka - prevence.......................267

11.14 Prognóza........................................................................................ 268

12 Ostatní živočišná mléka......................................................................272


Obsah

13 Vejce ......................................................................................................274

13.1 Význam a vlastnosti vejce..............................................................274

13.2 Prevalence alergie na vejce.............................................................275

13.3 Alergeny vejce (Gallusdomesticus, Cal d)...........................................275

13.4 Klinické projevy...............................................................................277

13.5 Alergie na vejce v dospělosti...........................................................278

13.6 Syndrom pták-vej ce.........................................................................279

13.7 Diagnostika .....................................................................................279

13.8 Přirozený průběh alergie na vejce...................................................281

13.9 Léčba vaj ečné alergie.......................................................................282

13.10 Kojené děti........................................................................................282

13.11 Děti nekojené ................................................................................. 283

13.12 Orální imunoterapie ......................................................................283

13.13 Zkřížená alergie, náhrada vaj ec.................................................... 284

13.14 Farmaka a doplňky obsahující vaječné složky.............................284

13.15 Očkování, očkovací látky s obsahem vaječné bílkoviny..............285

13.16 Kazuistika.......................................................................................288

14 Obilné mouky........................................................................................291

14.1 Obilniny, obiloviny.........................................................................291

14.2 Obilné zrno, bílkoviny obilné mouky............................................ 291

14.3 Lepek (gluten)..................................................................................292

14.4 Alergie na lepek............................................................................. 294

14.5 Lepkové i nelepkové bílkoviny .......................................................295

14.6 Omega-5-gliadin (Tri a 19) a anafylaxe ....................................... 296

14.7 Diagnostika moučné alergie..........................................................297

14.8 Léčba moučné alergie.....................................................................298

14.9 Nelepkové bílkoviny..................................................................... 299

15 Obilné mouky nelepkové......................................................................303

15.1 Rýže.................................................................................................303

15.2 Kukuřice........................................................................................ 305

15.3 Proso................................................................................................306

16 Neobilné mouky....................................................................................308

16.1 Pohanka..........................................................................................308

16.2 Amarant.......................................................................................... 310

16.3 Quinoa............................................................................................. 310

V Sója .........................................................................................................

17.1 Využití sóji........................................................................................312

17.2 Složení sóji........................................................................................312

17.3 Alergie na sóju ................................................................................313

17.4 Alergeny sóji.....................................................................................315

17.5 Povinnost informovat spotřebitele ...............................................318

18 Ostatní luštěniny..................................................................................320

18.1 Čočka................................................................................................320

18.2 Cizrna............................................................................................... 321

18.3 Hrách ............................................................................................... 321

18.4 Fazole...............................................................................................321

18.5 Lupina, vlčí bob...............................................................................322

19 Arašíd..................................................................................................... 323

19.1 Využití arašídů.................................................................................323

19.2 Alergie na arašídy............................................................................323


Potravinová alergie a intolerance

19.3 Projevy alergie na arašídy..............................................................324

19.4 Ovlivnění alergenicity arašídů......................................................324

19.5 Zkřížená reaktivita..........................................................................325

19.6 Diagnostika alergie na arašidy...................................................... 325

19.7 Arašídové alergeny...........................................................................326

19.8 Léčba arašídové alergie...................................................................331

19.9 Povinnost informovat spotřebitele ...............................................332

19.10 Specifická imunoterapie arašídové alergie ..................................332

20 Ořechy....................................................................................................335

20.1 Lískový ořech....................................................................................335

20.2 Vlašský ořech...................................................................................338

20.3 Pekan...............................................................................................339

20.4 Para ořech .......................................................................................340

20.5 Kešú................................................................................................. 340

20.6 Pistácie.............................................................................................342

20.7 Makadam.........................................................................................343

20.8 Piňoli................................................................................................343

20.9 Mandle.............................................................................................344

21 Semena............................... 345

21.1 Sezam...............................................................................................345

21.2 M ák................................................................................................. 348

21.3 Slunečnice..................................................................................... 349

21.4 Dýňová semínka.............................................................................349

21.5 Pohanka..........................................................................................350

21.6 Quinoa............................................................................................. 351

21.7 Amarant..........................................................................................351

22 Ovoce.......................................................................................................352

22.1 Jablko ...............................................................................................353

22.2 Broskev ............................................................................................355

22.3 Třešeň...............................................................................................356

22.4 Švestka............................................................................................. 357

22.5 Jahody...............................................................................................357

22.6 Kiwi................................................................................................. 358

22.7 Banán..............................................................................................359

22.8 Mango .............................................................................................360

22.9 Citrusy.............................................................................................361

22.10 Meloun.............................................................................................361

22.11 Granátové jablko.............................................................................362

22.12 Fíky...................................................................................................362

23 Zelenina..................................................................................... 364

23.1 Čeleď miříkovité (Apiaceae)..............................................................366

23.2 Čeleď lilkovité (Solanaceae)..............................................................369

23.3 Čeleď tykvovité (Cucurbitaceae) ....................................................373

23.4 Čeleď brukvovité (Brassicaceae)........................................................374

23.5 Čeleď amarylkovité (Amaryllidaceúe) ...............................................376

23.6 Čeleď chřestovité (Asparagaceae) .....................................................377

23.7 Čeleď hvězdnicovité (Asteraceae).....................................................378

23.8 Čeleď laskavcovité (Amaranthamie)................................................ 379

23.9 Čeleď kaparovité (Capparaceae)........................................................380

23.10 Čeleď konopovité (Cannabaceae) .....................................................380

23.11 Čeleď jamovité (Dioscoreaceae)..........................................................381


Obsah

23.12 Čeleď pryšcovité (Euphorbiaceöe) .....................................................381

23.13 Čeleď svlačcovité (Convolvulaceae)...................................................381

23.14 Čeleď arekovité (Arecaceae)..............................................................381

23.15 Čeleď šáchorovité (Cyperaceae)......................................................... 382

23.16 Čeleď lipnicovité.............................................................................382

24 Koření.........................................................................................................388

24.1 Koření - prevalence........................................................................388

24.2 Koření - zkřížené reakce.................................................................389

24.3 Koření - čeleď miříkovité...............................................................390

24.4 Kopr..................................................................................................391

24.5 Zázvor...............................................................................................391

24.6 Kari (curry)......................................................................................392

24.7 Koření - čeleď hluchavkovité......................................................... 393

24.8 Pepř..................................................................................................394

24.9 Koření - čeleď myrto vité.................................................................394

24.10 Skořice.............................................................................................395

24.11 Vanilka.............................................................................................396

25 Ryby............................................................................................................398

25.1. Alergie na ryby...............................................................................398

26 Alergie na korýše a měkkýše...................................................................406

26.1 Prevalence alergie na korýše a měkkýše.......................................406

26.2 Taxonomie.......................................................................................406

26.3 Alergeny korýšů a měkkýšů a zkřížená reaktivita.......................407

26.4 Klinické projevy alergie na korýše a měkkýše,

cesty senzibilizace...........................................................................409

26.5 Diagnostika a nealergické reakce..................................................410

26.6 Terapie..............................................................................................411

27 Alergie na latex, latex-fruit syndrom.................................................... 413

27.1 Co je latex?........................................................................................413

27.2 Rizikové skupiny alergie na latex................................................. 413

27.3 Latex-fruit syndrom........................................................................ 414

28 Aditiva - sulfity.........................................................................................418

29 Barviva........................................................................................................421

29.1 Syntetická barviva.......................................................................... 421

29.2 Barviva přírodní...............................................................................422

30 Ostatní........................................................................................................424

30.1 Pozdní anafylaxe na maso savců...................................................424

30.2 Med..................................................................................................426

30.3 Houby...............................................................................................428

30.4 Pancake syndrom............................................................................432

30.5 Potravinová alergie na hmyz..........................................................433

30.6 Rostlinné alergeny..........................................................................434

Seznam zkratek..................................................................................................440

Rejstřík................................................................................................................443




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist