načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Potravinářské zbožíznalství - Jana Dostálová; Pavel Kadlec

Potravinářské zbožíznalství
-7%
sleva

Kniha: Potravinářské zbožíznalství
Autor: ;

Výživa a potraviny, zejména jejich kvalita a vliv na zdraví, jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti. I když stále většina spotřebitelů ...
Titul doručujeme za 7 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  517 Kč 480
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
16
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Key publishing
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 09.05.2014
Počet stran: 426
Rozměr: 24 cm
Úprava: 425 stran : ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ISBN: 978-80-7418-208-2
EAN: 9788074182082
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Výživa a potraviny, zejména jejich kvalita a vliv na zdraví, jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti. I když stále většina spotřebitelů nakupuje potraviny podle ceny, stoupá počet těch, kteří si vybírají podle surovinového složení, výživové hodnoty a senzorických vlastností.
Kniha Potravinářské zbožíznalství by měla vyplnit mezeru na našem knižním trhu a usnadnit čtenářům výběr potravin ze široké nabídky, která na našem trhu s potravinami v současnosti je. Poslední obsáhlejší publikace pojednávající o potravinářském zbožíznalství vyšly na sklonku 90. let minulého století, mnohdy jsou rozebrané a nejsou zcela aktuální.
Vlastní text knihy je rozdělen do čtyř oddílů, kapitoly jsou číslovány průběžně v celé knize. Oddíl I (kapitoly 1-6) je věnován potravinářské legislativě. Oddíl II (kapitoly 7-10) se zabývá kvalitou potravin a její kontrolou. Těžištěm knihy je oddíl III, ve kterém jsou v kapitolách 11-43 popsány potravinářské výrobky seřazené podle příslušných komodit.
V závěrečném oddílu IV jsou zařazeny dvě kapitoly. Kapitola 44. Zbožíznalství a inovace v potravinářském průmyslu reaguje na poměrně rychlou obměnu sortimentu potravinářských výrobků a jejich složení a poslední kapitola 45. s názvem Shrnutí zásad správné výživy zdůrazňuje význam výživy pro lidské zdraví a uvádí Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, tak jak je formulovala Společnost pro výživu. Tato doporučení obsahují mimo jiné i hlavní zásady pro výběr potravin pro správnou výživu.
Kniha Potravinářské zbožíznalství je určena pro zájemce z řad spotřebitelů a jako studijní materiál pro studenty středních a vysokých škol zaměřených na potraviny a výživu. Může být dobrým zdrojem informací pro pracovníky ve státní správě, státních kontrolních orgánech ministerstva zemědělství i zdravotnictví, lékaře, jejichž specializace souvisí s výživou, nutričním terapeutům, výživovým poradcům a i výrobcům a distributorům potravinářského zboží. (technologie potravin)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Jana Dostálová; Pavel Kadlec - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Potravinářské zbožíznalství" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky
OBSAH Summary .............................................................................................................................................5 Předmluva...........................................................................................................................................7 ČÁST I. POTRAVINÁŘSKÁ LEGISLATIVA......................................................................................17 1. Vývoj a principy potravinového práva evropského a českého (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).................................................................................19 1.1 Historický vývoj...........................................................................................................................19 1.2 Základní principy a dokumenty.................................................................................................21 2. Některé pojm y definované potravinovým právem (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).................................................................................25 3. Informace poskytované spotřebitelům a pravidla pro označování potravin (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).................................................................................29 3.1 Výživová hodnota.......................................................................................................................33 3.2 Výživová a zdravotní tvrzení......................................................................................................34 4. Látky a přídavky přidávané do potravin (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a )....36 4.1 Přídatné látky a enzymy.............................................................................................................36 4.2 Aromatizace potravin.................................................................................................................38 5. Látky, jejichž přítom nost v potravinách je nežádoucí (kontam inanty, m igranty a rezidua) (V la d im ír Kocourek, K a m ila M ik o v a )............40 5.1 Kontaminanty..............................................................................................................................40 5.2 Migranty z materiálů přicházejících do styku s potravinami..................................................41 5.3 Rezidua látek používaných v prvovýrobě.................................................................................42 6. Původ potravin a biopotraviny (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).....................44 6.1 Deklarace původu z pohledu evropské legislativy a spotřebitele............................................44 6.2 Biopotraviny a bioprodukty.......................................................................................................46 ČÁST II. JAKOST POTRAVIN A JEJÍ KONTROLA...........................................................................51 7. Jakost a je jí význam (P e tr C u h ra ) ................................................................................53 8. Hlavní aspekty kontroly potravin (P e tr C uhra)..............................................................55 9. Hlavní param etry a ukazatele související s jakostí potravin (P e tr C uhra)...............61 9.1 Mikrobiální rizika.......................................................................................................................61 9.2 Chemická rizika .........................................................................................................................62 9.3 Složení potravin..........................................................................................................................63 9.4 Sledovatelnost potravin..............................................................................................................63 10. M etody posuzování jakosti potravin (P e tr C u h ra )......................................................64 10.1 Senzorická analýza....................................................................................................................64 10.2 Chromatografické metody.........................................................................................................65 10.3 Spektrální metody.....................................................................................................................67 10.4 Biochemické a imunochemické metody..................................................................................68 10.5 Molekulárně biologické metody................................................................................................68 10.6 Ostatní metody..........................................................................................................................69 ČÁST III. POTRAVINÁŘSKÉ ZBOŽÍZNALSTVÍ ...............................................................................71 11. Maso, masné výrobky (P e tr P ip e k)...................................................................................73 11.1 Maso............................................................................................................................................73 11.2 Masné výrobky...........................................................................................................................84 12. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich (P e tr P ip e k ).................................94 12.1 Ryby...........................................................................................................................................95 12.2 Bezobratlí vodní živočichové..................................................................................................107 13. Vejce a výrobky z nich (K am ila M ik o v a ).........................................................................110 13.1 Vejce.........................................................................................................................................110 13.2 Vaječné výrobky.......................................................................................................................113 13.3 Výrobky z vajec........................................................................................................................114 14. Mléko a mléčné výrobky (L a d isla v Č urda, J iř í Š tě tin a )............................................118 14.1 Mléko a mléčné výrobky.........................................................................................................118 14.2 Mléko tekuté, zahuštěné a sušené...........................................................................................119 14.3 Smetana....................................................................................................................................124 14.4 Máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku........................126 14.5 Kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriemi - jogurt)', probiotika, prebiotika..............................................................................................................129 14.6 Tvarohy.....................................................................................................................................133 14.7 Sýry...........................................................................................................................................135 14.8 Mražené krémy.........................................................................................................................143 15. Jedlé tu ky a oleje (Jana D o s tá lo v á )................................................................................151 15.1 Obecná charakteristika............................................................................................................151 15.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................155 15.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................155 15.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................156 16. Olejnatá semena (Jana D o s tá lo v á )................................................................................. 158 16.1 Obecná charakteristika.............................................................................................................158 16.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................159 16.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................159 16.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................160 17. Luštěniny (Jana D o s tá lo v á )................................................................................................161 17.1 Obecná charakteristika.............................................................................................................161 17.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................165 17.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................165 17.4 Doporučení pro spotřebitele.....................................................................................................166 18. Škrob a výrobky ze škrobu (Evžen Š á rka ).....................................................................168 18.1 Obecná charakteristika.............................................................................................................168 18.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................170 18.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................170 18.4 Doporučení pro spotřebitele.....................................................................................................171 19. Čaj, káva a kávoviny (Jana D o s tá lo v á )...........................................................................172 19.1 Čaj.............................................................................................................................................172 19.2 Káva..........................................................................................................................................176 19.3 Kávoviny...................................................................................................................................179 20. Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, hořčice (R u d o lf Ševčík, A leš R a jch l) ..............................................................................................182 20.1 Koření......................................................................................................................................182 20.2 Jedlá sůl...................................................................................................................................185 20.3 Dehydratované výrobky a ochucovadla.................................................................................188 20.4 Hořčice....................................................................................................................................191 21. Čerstvé a zpracované ovoce a zelenina (Jaroslav D obiáš, Aleš R a jc h l)..............194 21.1 Čerstvé ovoce a zelenina ..................................................................................................194 21.2 Výrobky z ovoce....................................................................................................................198 21.3 Výrobky ze zeleniny...............................................................................................................203 22. Bram bory a výrobky z nich, houby (R u d o lf Ševčík, A leš R a jc h l)..........................212 22.1 Brambory................................................................................................................................212 22.2 Výrobky z brambor.................................................................................................................215 22.3 Houby......................................................................................................................................217 23. Mlýnské obilné výrobky, těstoviny (M a rie H ru š k o v á )..............................................225 23.1 Mlýnské obilné výrobky.........................................................................................................225 23.2 Těstoviny................................................................................................................................229 24. Pekařské a cukrářské výrobky (J o s e f P říhoda, M a rce la S lu k o v á )...........................233 24.1 Rskařské výrobky....................................................................................................................233 24.2 Cukrářské výrobky a těsta......................................................................................................257 25. Přírodní sladidla, med, sladidla (Pavel Kadlec, Jana D o s tá lo v á , Z d e n ě k B ubník, Evžen Š á rk a )................................265 25.1 Cukr.........................................................................................................................................266 25.2 Tekuté výrobky z cukru..........................................................................................................269 25.3 Glukosa a fruktosa, glukosové a glukoso-fruktosové sirupy.................................................270 25.4 Med.........................................................................................................................................271 25.5 Sladidla...................................................................................................................................273 26. Cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoláda a čokoládové bonbony (Jana Č o p ík o v á )......................................................................278 26.1 Cukrovinky.............................................................................................................................278 26.2 Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem..............................................................................282 26.3 Čokoláda a čokoládové bonbony............................................................................................283 27. Balené vody (M ic h a l V o ld řic h )........................................................................................289 27.1 Obecná charakteristika...........................................................................................................289 27.2 Požadavky na jakost................................................................................................................291 27.3 Význam ve výživě...................................................................................................................292 27.4 Doporučení pro spotřebitele...................................................................................................292 28. Nealkoholické nápoje a koncentráty к přípravě nealkoholických nápojů (M ic h a l V o ld řic h ).................................................................................................................293 28.1 Obecná charakteristika...........................................................................................................293 28.2 Požadavky na jakost................................................................................................................297 28.3 Význam nealkoholických nápojů ve výživě.........................................................................299 28.4 Doporučení pro spotřebitele...................................................................................................300 29. Révová vína (Ja ro m ír Fiala)..............................................................................................301 29.1 Obecná charakteristika...........................................................................................................301 29.2 Požadavky na jakost................................................................................................................308 29.3 Význam ve výživě ....................................................................................................................311 29.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................312 30. Ovocná vína, ostatní vína, m edovina (J a ro m ír F ia la )................................................314 30.1 Obecná charakteristika............................................................................................................314 30.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................315 30.3 Význam ve výživě....................................................................................................................316 30.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................317 31. Pivo (Pavel D o s tá le k )..........................................................................................................318 31.1 Obecná charakteristika............................................................................................................318 31.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................321 31.3 Význam ve výživě....................................................................................................................322 31.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................323 32. Konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje (K arel M e lz o c h ).................324 32.1 Obecná charakteristika............................................................................................................325 32.2 Požadavky na jakost lihoviny..................................................................................................334 32.3 Význam ve výživě a doporučení pro spotřebitele................................................................336 33. Kvasný ocet a droždí (M o jm ír R y c h te ra )......................................................................340 33.1 Kvasný ocet.............................................................................................................................. 340 33.2 Droždí.......................................................................................................................................342 34. Zmrazené potraviny (Aleš Rajchl, R u d o lf Ševčík, Hana O p a to v a )..........................347 34.1 Obecná charakteristika............................................................................................................347 34.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................348 34.3 Význam ve výživě.................................................................................................................... 350 34.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................350 35. Potraviny pro kojence a malé děti (P e tr Tláskal)........................................................352 35.1 Obecná charakteristika............................................................................................................352 35.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................355 35.3 Význam ve výživě....................................................................................................................356 35.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................356 36. Potraviny určené pro redukční výživu (Iva M á lk o v á , H ana M á lk o v á )..................357 36.1 Obecná charakteristika............................................................................................................357 36.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................358 36.3 Význam ve výživě....................................................................................................................359 36.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................359 37. Potraviny pro lékařské účely (P e tr Tláskal)..................................................................361 37.1 Obecná charakteristika............................................................................................................361 37.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................362 37.3 Význam ve výživě....................................................................................................................362 37.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................364 38. Potraviny bez fenylalaninu (Dana G a b ro v s k á )...........................................................3 65 38.1 Obecná charakteristika............................................................................................................365 38.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................365 38.3 Význam ve výživě a fenylketonurie........................................................................................365 38.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................366 39. Potraviny bezlepkové (D ana G a b ro v s k á ).....................................................................367 39.1 Obecná charakteristika............................................................................................................367 39.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................367 39.3 Význam ve výživě a celiakie...................................................................................................367 39.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................368 40. Potraviny s nízkým obsahem laktosy nebo bezlaktosové (Dana G abrovská) ...370 40.1 Obecná charakteristika............................................................................................................370 40.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................370 40.3 Význam ve výživě....................................................................................................................370 40.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................371 41. Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu (Dana P e tříko vá , J iř í S edláček)......................................................372 41.1 Obecná charakteristika............................................................................................................372 41.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................373 41.3 Význam ve výživě....................................................................................................................373 41.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................375 42. Doplňky stravy (D aniela W in k le ro v á )............................................................................377 42.1 Obecná charakteristika............................................................................................................377 42.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................377 42.3 Význam ve výživě..............................................................................:.....................................379 42.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................379 43. Bioprodukty a biopotraviny, geneticky m odifikované potraviny, fair trade produkty, konvenientní potraviny a potraviny nového typ u (Zuzana R é b lo vá ).......................................................................................381 43.1 Bioprodukty a biopotraviny...................................................................................................381 43.2 Geneticky modifikované potraviny.........................................................................................384 43.3 Fair trade produkty..................................................................................................................387 43.4 Konvenientní potraviny...........................................................................................................388 43.5 Potraviny nového typu............................................................................................................391 ČÁST IV. ZÁVĚR..............................................................................................................................395 44. Zbožíznalství a inovace v potravinářském prům yslu (Jan P ivoňka, M iro s la v K o b e rn a )....................................................................................397 45. Shrnutí zásad správné výživy (Jana D o s tá lo v á )..........................................................402 45.1 Zdravotní rizika z potravin.....................................................................................................402 45.2 Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky.......................................................403 Seznam zkra te k............................................................................................................................409 Rejstřík............................................................................................................................................413


       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist