načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Potravinářské zbožíznalství

Potravinářské zbožíznalství
-6%
sleva

Kniha: Potravinářské zbožíznalství

Výživa a potraviny, zejména jejich kvalita a vliv na zdraví, jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti. I když stále většina spotřebitelů ... (celý popis)
Titul doručujeme za 6 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  540 Kč 508
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
16,9
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 29Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Key publishing
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2014
Počet stran: 435
Rozměr: 24 cm
Úprava: 425 stran : ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
EAN: 9788074182082
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Výživa a potraviny, zejména jejich kvalita a vliv na zdraví, jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti. I když stále většina spotřebitelů nakupuje potraviny podle ceny, stoupá počet těch, kteří si vybírají podle surovinového složení, výživové hodnoty a senzorických vlastností. Kniha Potravinářské zbožíznalství by měla vyplnit mezeru na našem knižním trhu a usnadnit čtenářům výběr potravin ze široké nabídky, která na našem trhu s potravinami v současnosti je. Poslední obsáhlejší publikace pojednávající o potravinářském zbožíznalství vyšly na sklonku 90. let minulého století, mnohdy jsou rozebrané a nejsou zcela aktuální. Vlastní text knihy je rozdělen do čtyř oddílů, kapitoly jsou číslovány průběžně v celé knize. Oddíl I (kapitoly 1-6) je věnován potravinářské legislativě. Oddíl II (kapitoly 7-10) se zabývá kvalitou potravin a její kontrolou. Těžištěm knihy je oddíl III, ve kterém jsou v kapitolách 11-43 popsány potravinářské výrobky seřazené podle příslušných komodit. V závěrečném oddílu IV jsou zařazeny dvě kapitoly. Kapitola 44. Zbožíznalství a inovace v potravinářském průmyslu reaguje na poměrně rychlou obměnu sortimentu potravinářských výrobků a jejich složení a poslední kapitola 45. s názvem Shrnutí zásad správné výživy zdůrazňuje význam výživy pro lidské zdraví a uvádí Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, tak jak je formulovala Společnost pro výživu. Tato doporučení obsahují mimo jiné i hlavní zásady pro výběr potravin pro správnou výživu. Kniha Potravinářské zbožíznalství je určena pro zájemce z řad spotřebitelů a jako studijní materiál pro studenty středních a vysokých škol zaměřených na potraviny a výživu. Může být dobrým zdrojem informací pro pracovníky ve státní správě, státních kontrolních orgánech ministerstva zemědělství i zdravotnictví, lékaře, jejichž specializace souvisí s výživou, nutričním terapeutům, výživovým poradcům a i výrobcům a distributorům potravinářského zboží. (technologie potravin)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Zákazníci kupující knihu "Potravinářské zbožíznalství" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

Summary.............................................................................................................................................5

Předmluva...........................................................................................................................................7

ČÁST I. POTRAVINÁŘSKÁ LEGISLATIVA......................................................................................17

1. Vývoj a principy potravinového práva evropského a českého

(V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).................................................................................19

1.1 Historický vývoj...........................................................................................................................19

1.2 Základní principy a dokumenty.................................................................................................21

2. Některé pojm y definované potravinovým právem

(V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).................................................................................25

3. Informace poskytované spotřebitelům a pravidla pro označování potravin

(V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).................................................................................29

3.1 Výživová hodnota.......................................................................................................................33

3.2 Výživová a zdravotní tvrzení......................................................................................................34

4. Látky a přídavky přidávané do potravin (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a )....36

4.1 Přídatné látky a enzymy.............................................................................................................36

4.2 Aromatizace potravin.................................................................................................................38

5. Látky, jejichž přítom nost v potravinách je nežádoucí

(kontam inanty, m igranty a rezidua) (V la d im ír Kocourek, K a m ila M ik o v a )............40

5.1 Kontaminanty..............................................................................................................................40

5.2 Migranty z materiálů přicházejících do styku s potravinami..................................................41

5.3 Rezidua látek používaných v prvovýrobě.................................................................................42

6. Původ potravin a biopotraviny (V la d im ír K ocourek, K a m ila M ik o v a ).....................44

6.1 Deklarace původu z pohledu evropské legislativy a spotřebitele............................................44

6.2 Biopotraviny a bioprodukty.......................................................................................................46

ČÁST II. JAKOST POTRAVIN A JEJÍ KONTROLA...........................................................................51

7. Jakost a je jí význam (P e tr C u h ra ) ................................................................................53

8. Hlavní aspekty kontroly potravin (P e tr C uhra)..............................................................55

9. Hlavní param etry a ukazatele související s jakostí potravin (P e tr C uhra)...............61

9.1 Mikrobiální rizika.......................................................................................................................61

9.2 Chemická rizika .........................................................................................................................62

9.3 Složení potravin..........................................................................................................................63

9.4 Sledovatelnost potravin..............................................................................................................63

10. M etody posuzování jakosti potravin (P e tr C u h ra )......................................................64

10.1 Senzorická analýza....................................................................................................................64

10.2 Chromatografické metody.........................................................................................................65

10.3 Spektrální metody.....................................................................................................................67

10.4 Biochemické a imunochemické metody..................................................................................68

10.5 Molekulárně biologické metody................................................................................................68

10.6 Ostatní metody..........................................................................................................................69


ČÁST III. POTRAVINÁŘSKÉ ZBOŽÍZNALSTVÍ...............................................................................71

11. Maso, masné výrobky (P e tr P ip e k)...................................................................................73

11.1 Maso............................................................................................................................................73

11.2 Masné výrobky...........................................................................................................................84

12. Ryby, ostatní vodní živočichové a výrobky z nich (P e tr P ip e k ).................................94

12.1 Ryby...........................................................................................................................................95

12.2 Bezobratlí vodní živočichové..................................................................................................107

13. Vejce a výrobky z nich (K am ila M ik o v a ).........................................................................110

13.1 Vejce.........................................................................................................................................110

13.2 Vaječné výrobky.......................................................................................................................113

13.3 Výrobky z vajec........................................................................................................................114

14. Mléko a mléčné výrobky (L a d isla v Č urda, J iř í Š tě tin a )............................................118

14.1 Mléko a mléčné výrobky.........................................................................................................118

14.2 Mléko tekuté, zahuštěné a sušené...........................................................................................119

14.3 Smetana....................................................................................................................................124

14.4 Máslo mlékárenské, roztíratelné mléčné tuky, koncentráty mléčného tuku........................126

14.5 Kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriemi - jogurt)',

probiotika, prebiotika..............................................................................................................129

14.6 Tvarohy.....................................................................................................................................133

14.7 Sýry...........................................................................................................................................135

14.8 Mražené krémy.........................................................................................................................143

15. Jedlé tu ky a oleje (Jana D o s tá lo v á )................................................................................151

15.1 Obecná charakteristika............................................................................................................151

15.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................155

15.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................155

15.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................156

16. Olejnatá semena (Jana D o s tá lo v á )................................................................................. 158

16.1 Obecná charakteristika.............................................................................................................158

16.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................159

16.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................159

16.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................160

17. Luštěniny (Jana D o s tá lo v á )................................................................................................161

17.1 Obecná charakteristika.............................................................................................................161

17.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................165

17.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................165

17.4 Doporučení pro spotřebitele.....................................................................................................166

18. Škrob a výrobky ze škrobu (Evžen Š á rka ).....................................................................168

18.1 Obecná charakteristika.............................................................................................................168

18.2 Požadavky na jakost..................................................................................................................170

18.3 Význam ve výživě.....................................................................................................................170

18.4 Doporučení pro spotřebitele.....................................................................................................171

19. Čaj, káva a kávoviny (Jana D o s tá lo v á )...........................................................................172

19.1 Čaj.............................................................................................................................................172

19.2 Káva..........................................................................................................................................176

19.3 Kávoviny...................................................................................................................................179


20. Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, hořčice

(R u d o lf Ševčík, A leš R a jch l)..............................................................................................182

20.1 Koření......................................................................................................................................182

20.2 Jedlá sůl...................................................................................................................................185

20.3 Dehydratované výrobky a ochucovadla.................................................................................188

20.4 Hořčice....................................................................................................................................191

21. Čerstvé a zpracované ovoce a zelenina (Jaroslav D obiáš, Aleš R a jc h l)..............194

21.1 Čerstvé ovoce a zelenina ..................................................................................................194

21.2 Výrobky z ovoce....................................................................................................................198

21.3 Výrobky ze zeleniny...............................................................................................................203

22. Bram bory a výrobky z nich, houby (R u d o lf Ševčík, A leš R a jc h l)..........................212

22.1 Brambory................................................................................................................................212

22.2 Výrobky z brambor.................................................................................................................215

22.3 Houby......................................................................................................................................217

23. Mlýnské obilné výrobky, těstoviny (M a rie H ru š k o v á )..............................................225

23.1 Mlýnské obilné výrobky.........................................................................................................225

23.2 Těstoviny................................................................................................................................229

24. Pekařské a cukrářské výrobky (J o s e f P říhoda, M a rce la S lu k o v á )...........................233

24.1 Rskařské výrobky....................................................................................................................233

24.2 Cukrářské výrobky a těsta......................................................................................................257

25. Přírodní sladidla, med, sladidla

(Pavel Kadlec, Jana D o s tá lo v á , Z d e n ě k B ubník, Evžen Š á rk a )................................265

25.1 Cukr.........................................................................................................................................266

25.2 Tekuté výrobky z cukru..........................................................................................................269

25.3 Glukosa a fruktosa, glukosové a glukoso-fruktosové sirupy.................................................270

25.4 Med.........................................................................................................................................271

25.5 Sladidla...................................................................................................................................273

26. Cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoláda

a čokoládové bonbony (Jana Č o p ík o v á )......................................................................278

26.1 Cukrovinky.............................................................................................................................278

26.2 Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem..............................................................................282

26.3 Čokoláda a čokoládové bonbony............................................................................................283

27. Balené vody (M ic h a l V o ld řic h )........................................................................................289

27.1 Obecná charakteristika...........................................................................................................289

27.2 Požadavky na jakost................................................................................................................291

27.3 Význam ve výživě...................................................................................................................292

27.4 Doporučení pro spotřebitele...................................................................................................292

28. Nealkoholické nápoje a koncentráty к přípravě nealkoholických nápojů

(M ic h a l V o ld řic h ).................................................................................................................293

28.1 Obecná charakteristika...........................................................................................................293

28.2 Požadavky na jakost................................................................................................................297

28.3 Význam nealkoholických nápojů ve výživě.........................................................................299

28.4 Doporučení pro spotřebitele...................................................................................................300

29. Révová vína (Ja ro m ír Fiala)..............................................................................................301

29.1 Obecná charakteristika...........................................................................................................301

29.2 Požadavky na jakost................................................................................................................308


29.3 Význam ve výživě....................................................................................................................311

29.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................312

30. Ovocná vína, ostatní vína, m edovina (J a ro m ír F ia la )................................................314

30.1 Obecná charakteristika............................................................................................................314

30.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................315

30.3 Význam ve výživě....................................................................................................................316

30.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................317

31. Pivo (Pavel D o s tá le k )..........................................................................................................318

31.1 Obecná charakteristika............................................................................................................318

31.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................321

31.3 Význam ve výživě....................................................................................................................322

31.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................323

32. Konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje (K arel M e lz o c h ).................324

32.1 Obecná charakteristika............................................................................................................325

32.2 Požadavky na jakost lihoviny..................................................................................................334

32.3 Význam ve výživě a doporučení pro spotřebitele................................................................336

33. Kvasný ocet a droždí (M o jm ír R y c h te ra )......................................................................340

33.1 Kvasný ocet.............................................................................................................................. 340

33.2 Droždí.......................................................................................................................................342

34. Zmrazené potraviny (Aleš Rajchl, R u d o lf Ševčík, Hana O p a to v a )..........................347

34.1 Obecná charakteristika............................................................................................................347

34.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................348

34.3 Význam ve výživě.................................................................................................................... 350

34.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................350

35. Potraviny pro kojence a malé děti (P e tr Tláskal)........................................................352

35.1 Obecná charakteristika............................................................................................................352

35.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................355

35.3 Význam ve výživě....................................................................................................................356

35.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................356

36. Potraviny určené pro redukční výživu (Iva M á lk o v á , H ana M á lk o v á )..................357

36.1 Obecná charakteristika............................................................................................................357

36.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................358

36.3 Význam ve výživě....................................................................................................................359

36.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................359

37. Potraviny pro lékařské účely (P e tr Tláskal)..................................................................361

37.1 Obecná charakteristika............................................................................................................361

37.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................362

37.3 Význam ve výživě....................................................................................................................362

37.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................364

38. Potraviny bez fenylalaninu (Dana G a b ro v s k á )...........................................................3 65

38.1 Obecná charakteristika............................................................................................................365

38.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................365

38.3 Význam ve výživě a fenylketonurie........................................................................................365

38.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................366


39. Potraviny bezlepkové (D ana G a b ro v s k á ).....................................................................367

39.1 Obecná charakteristika............................................................................................................367

39.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................367

39.3 Význam ve výživě a celiakie...................................................................................................367

39.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................368

40. Potraviny s nízkým obsahem laktosy nebo bezlaktosové (Dana G abrovská) ...370

40.1 Obecná charakteristika............................................................................................................370

40.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................370

40.3 Význam ve výživě....................................................................................................................370

40.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................371

41. Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném

tělesném výkonu (Dana P e tříko vá , J iř í S edláček)......................................................372

41.1 Obecná charakteristika............................................................................................................372

41.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................373

41.3 Význam ve výživě....................................................................................................................373

41.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................375

42. Doplňky stravy (D aniela W in k le ro v á )............................................................................377

42.1 Obecná charakteristika............................................................................................................377

42.2 Požadavky na jakost.................................................................................................................377

42.3 Význam ve výživě..............................................................................:.....................................379

42.4 Doporučení pro spotřebitele....................................................................................................379

43. Bioprodukty a biopotraviny, geneticky m odifikované potraviny,

fair trade produkty, konvenientní potraviny a potraviny

nového typ u (Zuzana R é b lo vá ).......................................................................................381

43.1 Bioprodukty a biopotraviny...................................................................................................381

43.2 Geneticky modifikované potraviny.........................................................................................384

43.3 Fair trade produkty..................................................................................................................387

43.4 Konvenientní potraviny...........................................................................................................388

43.5 Potraviny nového typu............................................................................................................391

ČÁST IV. ZÁVĚR..............................................................................................................................395

44. Zbožíznalství a inovace v potravinářském prům yslu

(Jan P ivoňka, M iro s la v K o b e rn a )....................................................................................397

45. Shrnutí zásad správné výživy (Jana D o s tá lo v á )..........................................................402

45.1 Zdravotní rizika z potravin.....................................................................................................402

45.2 Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky.......................................................403

Seznam zkra te k............................................................................................................................409

Rejstřík............................................................................................................................................413




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist