

sleva
Kniha:
Postprandiální glykémie
Autor:
Jindřiška Perušičová

Nakladatelství: | TRITON |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2006 |
Počet stran: | 230 |
Rozměr: | 240x160 |
Úprava: | ilustrace (některé barevné) |
Vydání: | Vyd. 1. |
Skupina třídění: | Patologie. Klinická medicína |
Jazyk: | česky |
Vazba: | pevná |
Nakladatelské údaje: | Praha, Triton, 2006 |
EAN: | 9788072547852 |
Publikace se věnuje glykémii zjišťované v době po jídle, diagnóze a klasifikaci diabetu, riziku kardiovaskulárních chorob při hyperglykémii.
V běžném životě se u zdravého jedince během 24 hodin střídají období nalačno (definované jako situace nepřijímání jídla delší než 6 hodin), období po jídle – postprandiální (trvající 2-4 hodiny) a období mezi jídly – interprandiální. Bazální stav je pojímán jako metabolické podmínky, v jakých se organismus nachází ráno po 10-14hodinovém lačnění. Mnoho let se klinické studie zabývaly hormonálními a metabolickými cestami za podmínek nalačno, v současné době je však pozornost lékařů věnována více metabolickým změnám po jídle. Z obsahu: Pankreas a inzulín, Kritéria pro diagnózu, klasifikace a kompenzaci DM, Postprandiální hyperglikémie jako riziko kardiovaskulárních chorob, DM 1. typu, Postprandiální glykémie u diabetu 2. typu, Postprandiální dyslipoproteinémie.
Diabetes mellitus