načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Pomalá dieta -- Jak jíst pro potěšení, energii a zdraví - David Marc

Pomalá dieta -- Jak jíst pro potěšení, energii a zdraví
-14%
sleva

Kniha: Pomalá dieta
Autor: David Marc
Podtitul: Jak jíst pro potěšení, energii a zdraví

Autor ukazuje nový způsob, jak porozumět našemu vztahu k jídlu. Zaměřuje se na kvalitu a na možnosti, jak skrze potěšení z jídla proměnit a vylepšit metabolismus. Uvádí zde výsledky ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  395 Kč 340
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,3
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 66.9%hodnoceni - 66.9%hodnoceni - 66.9%hodnoceni - 66.9%hodnoceni - 66.9% 73%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Maitrea
Médium / forma: Tištěná kniha
Počet stran: 226
Rozměr: 210,0x150,0x15,0 mm
Úprava: xviii, 227 stran
Vydání: První vydání v českém jazyce
Spolupracovali: přeložila Michaela Pavlíková
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Hmotnost: 0,325kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
ISBN: 978-80-7500-197-9
EAN: 9788075001979
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autor ukazuje nový způsob, jak porozumět našemu vztahu k jídlu. Zaměřuje se na kvalitu a na možnosti, jak skrze potěšení z jídla proměnit a vylepšit metabolismus. Uvádí zde výsledky převratných výzkumů o biochemii těla i příběhy o úspěchu ze své vlastní praxe výživového poradce. Ukazuje nám, že jsme bytosti těla, mysli a ducha a že když se věnujeme zároveň všem těmto aspektům, jsme schopni shodit nadbytečná kila, zvýšit svou energii a posílit trávení, tak abychom se cítili oživení a plní síly. Marc David předkládá osmitýdenní program, který čtenářům umožňuje prozkoumat jejich osobní spojení s jídlem, napomáhá jim propustit strachy, pocity viny a staré návyky, takže se mohou naučit zacházet se svým tělem důstojně a láskyplně. Odhaluje nedostatky rychle účinkujících prostředků na podporu trávení a módních diet a nabourává ustálené mýty o výživě, jako například "nadváhy se zbavíte, pokud budete méně jíst a více cvičit".

Popis nakladatele

V naší moderní kultuře se soustředíme na to, abychom vtěsnali co nejvíce do co nejmenšího časového úseku. Výsledek je, že se většina lidí životem pohybuje závratným tempem, které je opakem zdravého životního stylu. Jíme rychle, za pochodu a často pod vlivem stresu, čímž nejen že odstraňujeme velkou část potěšení, které bychom mohli z jídla získat a způsobujeme si trávicí potíže, ale také tím poškozujeme svůj metabolismus. Mnozí z nás se ke konci dne cítí nevyživení, bez inspirace a bojují s nadváhou.

V Pomalé dietě Marc David ukazuje nový způsob, jak porozumět našemu vztahu k jídlu. Zaměřuje se na kvalitu a na možnosti, jak skrze potěšení z jídla proměnit a vylepšit metabolismus. Uvádí zde výsledky převratných výzkumů o biochemii těla i příběhy o úspěchu ze své vlastní praxe výživového poradce. Ukazuje nám, že jsme bytosti těla, mysli a ducha a že když se věnujeme zároveň všem těmto aspektům, jsme schopni shodit nadbytečná kila, zvýšit svou energii a posílit trávení, tak abychom se cítili oživení a plní síly.

Marc David předkládá osmitýdenní program, který čtenářům umožňuje prozkoumat jejich osobní spojení s jídlem, napomáhá jim propustit strachy, pocity viny a staré návyky, takže se mohou naučit zacházet se svým tělem důstojně a láskyplně. Odhaluje nedostatky rychle účinkujících prostředků na podporu trávení a módních diet a nabourává ustálené mýty o výživě, jako například "nadváhy se zbavíte, pokud budete méně jíst a více cvičit". Místo toho nám vysvětluje, jak snížit hladinu kortizolu a dalších stresových hormonů a jak nastartovat metabolickou sílu skrze správné dýchání a výživové strategie, které vyživují tělo i ducha.

(jak jíst pro potěšení, energii a zdraví)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ke knize "Pomalá dieta -- Jak jíst pro potěšení, energii a zdraví" doporučujeme také:
Pravidla mozku -- Nejnovější vědecké poznatky pro úspěch v práci, doma i ve škole Pravidla mozku
Nestárnoucí mozek -- Jak si uchovat bystrou mysl navzdory věku Nestárnoucí mozek
Silvova metoda Silvova metoda
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Přeložila Michaela Pavlíková


Přeložila Michaela Pavlíková

Jak jíst pro potěšení, energii a zdraví


KATALOGIZACE V KNIZE – NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

David, Marc

[Slow down diet. Česky]

Pomalá dieta : jak jíst pro potěšení, energii a zdraví / Marc David ; z anglického originálu

The slow down diet ... přeložila Michaela Pavlíková. -- První vydání v českém jazyce. -

Praha : Maitrea, 2016. -- 227 stran

ISBN 978-80-7500-197-9

641/642 * 159.9 * 613.2 * 612.015.3 * 615.874.24 * 159.9.016.1 * 613

– jídlo -- psychologické aspekty

– výživa člověka

– metabolismus

– redukce tělesné hmotnosti

– mysl a tělo

– životospráva

– příručky

613 - Hygiena. Lidské zdraví [14]

Marc David

The Slow Down Diet

Copyright © Marc david, 2005

Translation © Michaela Pavlíková, 2015

Czech edition © MAITREA a.s., Praha 2016

ISBN 978-80-7500-197-9


VII

Poděkování

K

niha je velmi osobním výtvorem, přesto každý, kdo mne ovlivnil či

se nějak dotkl mého života, se na těchto stránkách určitým způso

bem odrazí. V prvé řadě patří hluboce procítěné a nekonečné díky mým rodičům Sidneymu a Rachel, kteří jsou již dávno po smrti. Jak roky plynou, žasnu nad tím, jakého se mi dostalo štěstí a požehnání, že jsem měl tak milující a  oddané rodiče. Nedokážu ani slovy vyjádřit, kolik jsem toho od vás od obou dostal. Doufám, že má práce vám oběma dělá nadále čest. Dále bych rád vyjádřil nejhlubší respekt a úctu všem předkům a příbuzným, kteří již také zemřeli. Zejména mým prarodičům Charlesovi a Molly Cohenovým a Jackovi a Esther Weinsteinovým, strýčku Sidovi, strýčkovi Jerrymu, strýčkovi Eddymu a tetě Sandy. Vaše láska je navždy otisknuta v mojí mysli.

Douglas Brady, který již není mezi námi, byl můj nejlepší přítel a má spřízněná duše. Děkuji ti za veškerou lásku a podporu. Velice mi chybíš.

Rodina mi byla tím nejúžasnějším odrazovým můstkem. Má nejhlubší láska a vděčnost patří strýčkovi Ronaldu Cohenovi, mé tetě Ceil Sherry, strýčku Davidovi a tetě Bunny. Můj bratranec David Cohen zastal se vším všudy roli bratra, kterého jsem nikdy neměl, zatímco Rusty Cohen se ukázal být skvělým bratrancem, kterého jsem vždycky chtěl mít.

Mnoho lásky mému rodinnému kmeni, všichni jeho členové byli vždy věrní a  přítomní. Goldstoneovi (Rhonda, Tony, Jonathan a  Andrew) – zažili jsme spolu tolik nádherných chvil. Brad Cohen mne vždy inspiruje prostě tím, že je Bradem, velkorysým a  láskyplným. Díky Jeffreymu Cohenovi mi neustále hraje na tváři úsměv a vždy s jeho pomocí plánuju své další kroky. Rick Cohen je můj oblíbený alfa samec, který mě uchvacuje svým obrovským srdcem. Další Cohenové, kterých si vážím: Mitchell, Jason, Jodi, Brendan, Courtney, Matthew, Ben a Pilar. VIII

Pomalá dieta

Ve svém životě jsem byl požehnán také úžasnými přáteli. Mark Hyman – děkuji ti za to, že jsi mi tak drahým přítelem, mocným spojencem, spřízněnou duší a intelektuálním spiklencem. Gudni Gunnarsson je mi milujícím bratrem, mentorem, průvodcem a vždy mi pomáhá navrátit se k mému pravému já. Pier Paolo de Angelis je pro mne cenným přítelem, který mi pomáhá vychutnávat si život co nejplněji a zároveň pamatovat na nejhlubší pravdu o tom, kým jsme a proč jsme všichni zde na planetě Zemi. Jordan Blank je mým přítelem nejdéle a již v mnoha případech mi byl obrovskou podporou a inspirací. Děkuji ti, že tu pro mne jsi.

Chci vyjádřit vděčnost těm, kteří mi oddaně stáli po boku na mé životní cesty: jsou to Tom a Kathy Jackmanovi, Dharani Burnham, Mark Kelso a Arti Ross-Kelso, Alexander Souri, John Dekadt, Michael Johnson a  Joan Berryová. Toinette Lippeová, editorka mé první knihy Vyživující moudrost (Nourishing Wisdom), mi vždy vyjadřovala velkou podporu a byla mým drahocenným andělem.

Zvláštní poděkování patří našemu úžasnému kmeni studentů, absolventů, účastníků, fanoušků a pracovníků na Institute for the Psychology of Eating (Institut pro psychologii výživy, pozn. red.). Když jsem institut založil, neměl jsem ponětí o tom, jak vyroste a jak rychle se ujme. Je mi ctí být součástí této velké společné mise, díky níž navždy měníme způsob, jakým svět nahlíží na jídlo, tělo a zdraví. Jsem také hluboce vděčný pracovníkům, hostům a široké rodině Kripalu Center for Yoga and Health a Canyon Ranch v horách Berkshires – dvě nádherně jasná světla ve světě léčení a  transformace, kterých jsem měl tu čest být součástí. Sonoma State University, kde jsem studoval, byla krásným místem pro vzdělání mysli i duše.

V mém životě bylo několik zvláště významných osobností, které hluboce ovlivnily mou práci, mé myšlení a  můj osud. Nesmírně mnoho dlužím zesnulému Jamesi Hillmanovi, muži, který v otázkách moudrosti

IX

Poděkování

a vhledu daleko předběhl svou dobu. Děkuji vám za probuzení mé mysli. Zesnulý Gordon Tappan, můj milovaný profesor a  mentor, napomohl k  zažehnutí mé vnitřní jiskry. Ken Wilber výrazně ovlivnil můj světonázor a  jeho jasnozřivost má na mou práci podstatný vliv. Mezi další vlivné osoby v mém životě, jež žijí uvnitř mne, patří Robert Greenway, Rudolf Steiner, Martin Luther King, Robert Bly, Lao-c ́, Oscar Wilde, Jeff Bland, Carl Jung, Amrit Desai, Osho, Gerhart Schmidt a Nikola Tesla. Místa pro mne byla často stejně nezbytná a důležitá jako lidé. Děkuji řece Green River, hoře Monument Mountain, Kennedyho parku, ostrovu Maui, plážím Big Beach, Little Beach a Baldwin Beach, La Perouse, Velkému ostrovu, Gunks, Hawk Meadow, Boulderu, Buena Vistě, Buckinghamskému parku, Benátkám, Jacob ́s Pillow za nádherný tanec a samozřejmě místu, z jehož kořenů zdá se vyrůstá veškerý duchovní život – Brooklynu.

Příroda je navždy mým útočištěm. Nikdy nelže. Děkuji zejména kmenům delfínů a velryb, které mi zázračně dovolily vejít mezi ně.

Jsem neskutečně vděčný všem skvělým pracovníkům nakladatelství Inner Traditions/Healing Arts Press, včetně Jona Grahama, Susan Davidsonové a  Jeanie Levitanové. Děkuji vám, že děláte pro svět tak ohromnou práci. Mít takového pečujícího a skvělého nakladatele je velké štěstí. Za vytvoření této úžasné firmy děkuji také Ehudu Sperlingovi. Emily Rosenová, má chytrá a krásná partnerka v životě a v lásce, je mi múzou a inspirací. Je andělem, který vstoupil do mého srdce, když jsem ho nejvíce potřeboval. Cítím se jako ten nejšťastnější muž na světě. Děkuji za to, že mne vnímáš, za tolik krásných společných chvil a za všechny zázraky, které spolu sdílíme. Hlubokou lásku k tobě a vděčnost za to, jak jsi navždy proměnila můj svět, nedokážu nikdy vyjádřit slovy. A  děkuji za to, že jsi jakožto ředitelka Institute for the Psychology of Eating nevyčerpatelnou silou a že jsi z něj vytvořila jasné světlo pro tolik lidí na celém světě.

X

Je úžasné tě pozorovat a být svědkem tvého úsilí a tvých schopností podni

katelky, učitelky poháněné svým posláním, koučky a mentorky. Miluji tě.

Nakonec děkuji Stvořiteli všehomíra za krásný a šílený život a za to, že

jsi mi seslal mého skvělého syna Skye, společníka ve sběratelství kamenů,

sportovního fanatika a mého nejoblíbenějšího chlapa na světě.

Marc David

Boulder, Colorado

2015

XI

PoZnáMkA AUToRA

I

nformace a doporučení vztahující se k příjmu vody uvedené v této kni

ze se zakládají na odborné přípravě, osobní zkušenosti, velmi obsáhlém výzkumu a dalších publikacích autora, které se věnují metabolismu vody v  těle. Autor této knihy neposkytuje žádná lékařská doporučení, ani nepředepisuje užití či přerušení užívání jakýchkoli léků jako formu léčby, aniž by byl zároveň přímo či nepřímo konzultován příslušný ošetřující lékař. Záměrem autora vycházejícím z  nejmodernějších znalostí mikroskopické anatomie a molekulární fyziologie je pouze poskytnout informace o významu vody pro naše zdraví a informovat veřejnost o škodlivých účincích chronické dehydratace na tělo – od dětství až do pokročilého věku. Tato kniha nenahrazuje odborná doporučení lékaře. Naopak je velice potřebné se o informace obsažené v této knize podělit s  ošetřujícím lékařem. Rozhodne-li se čtenář využít informace a  doporučení zde popsaná, činí tak na vlastní riziko. Přejímání informací by mělo probíhat v  těsném souladu s  pokyny uváděnými v  knize. Nikdo z čtenářů, a to především ti, kteří v minulosti prodělali vážná onemocnění, jsou v péči odborníků nebo trpí vážným ledvinovým onemocněním, by informace v tomto textu obsažené neměl využívat bez dohledu svého ošetřujícího lékaře.

obsAh

PODěKOVÁNÍ ..................................................................................................... VII

PřEDMLUVA ........................................................................................................ XV

ÚVOD ...................................................................................................................... 1

1. TýDEN: Metabolický význam relaxace ................................................. 19

2. TýDEN: Metabolický význam kvality ................................................... 51

3. TýDEN: Metabolický význam pozornosti ........................................... 73

4. TýDEN: Metabolický význam rytmu .................................................... 95

5. TýDEN: Metabolický význam potěšení .............................................. 117

6. TýDEN: Metabolický význam myšlenky ........................................... 139

7. TýDEN: Metabolický význam příběhu ............................................... 161

8. TýDEN: Metabolický význam posvátna ............................................. 181

DOSLOV: Vaše metabolická cesta .............................................................. 209

BIBLIOGRAfIE ................................................................................................... 213

POZNÁMKY ........................................................................................................ 217

XV

PředMlUvA

M

ilí čtenáři a čtenářky,

Je mi ctí, že zde mohu oslavit Pomalou dietu a upravit ji pro vydání k  desátému výročí. V  dnešní době se mnoho knih neudrží na policích déle než rok. Zavázal jsem se, že napíšu knihy o výživě, psychologii výživy a osobní transformaci, které budou nadčasové a skutečně hodnotné. Pokud jde o tato témata, mám dojem, že lidé hladoví jak po informacích, tak po moudrosti, která v jejich životě dokáže doopravdy něco změnit.

Pomalá dieta byla pro mnoho lidí knihou, která jim změnila život. Stojím v pokoře před rozsáhlou chválou, které se mi dostalo, a jsem vděčný za to, že si kniha našla cestu k tolika lidem, kteří ji akutně potřebovali. Věřím, že pokud má kniha opravdovou hodnotu, narostou jí křídla a pohybuje s ní neviditelná síla. Pomalá dieta rozhodně objevila kouzlo, jak vzlétnout...

Když se rozhlédnete kolem sebe, myslím, že si povšimnete, že žijeme v  době obrovského zmatení, pokud jde o  to, co jíst a  co nejíst. Oblast výživy je plná rozporuplných doporučení. Zároveň je v otázkách našeho vztahu k jídlu a k tělu přítomno i stejně velké množství bolesti a utrpení. Obezita narůstá, stejně jako se zvyšují potíže s  hodnocením těla, přejídáním, záchvatovitým a  emocionálním jedením, nekonečným držením diet, nenávistí k naší váze a nežádoucími stravovacími návyky.

Tyto potíže kolem jídla nás zbavují osobní síly a  brání nám v  naplňování našeho největšího potenciálu. Problém je, že mnoho našich stravovacích strategií je zaměřeno na nátlak, donucování, nadměrné cvičení, XVI

Pomalá dieta

nedostatečné jedení a nenávidění těla do chvíle, než je podrobeno. Koneckonců, pokud budeme o vlastním těle a stravě mluvit dostatečně negativně, bude nás to určitě motivovat. Háček však je, že není možné jít cestou napadání a  nenávidění sebe sama a  dostat se po ní do stavu sebelásky. Cesta určuje cíl.

Pomalá dieta však nabízí novou cestu. Je to kniha, která by nám, jedlíkům, měla pomoct vyzdvihnout to nejlepší v nás. Je napsaná proto, aby se postavila čelem výzvám, kterým jsme jako lidské bytosti vystaveni, když se pohybujeme v nejistém terénu péče o své tělo. Je to kniha o jídle a o těle, která je pozitivní, plná naděje a psaná srdcem, přestože je vysoce orientovaná na výsledky a pevně ukotvená ve vědě o propojení mysli a těla.

Mou celoživotní misí je rozvíjet nauky o výživě a o psychologii výživy. Mnoho let jsem pracoval ve výrobě potravinových doplňků, v oblasti vývoje produktů; byl jsem poradcem v několika z těch největších a nejznámějších firem v  oblasti potravin, vitamínů, léků a  médií; ve své klinické praxi jsem během více než třiceti let absolvoval tisíce hodin s klienty; přednášel jsem nejrůznějším obecenstvům, která si umíte představit; používal jsem vlastní tělo jako laboratoř; zkrátka, v oblasti výživy a zdraví jsem prošel vším, čím jsem mohl. Svou první knihu Nourishing Wisdom jsem napsal v roce 1990. Kniha je vydávána již asi dvacet pět let a je považována za klasické a přelomové dílo. S radostí mohu říct, že Pomalá dieta v této tradici pokračuje.

V roce 2005 jsem měl nesmírně zaplněný cestovní a výukový rozvrh. Byl jsem svobodný otec a chtěl jsem zůstat na jednom místě a vychovávat svého syna. Také jsem ale v hlavě slyšel nepotlačitelný hlas, který mi říkal, abych založil vzdělávací organizaci a dostal svou práci ve větší míře ven do světa. Stalo se vám to někdy? Nepravděpodobný či dokonce nadpřirozený hlas ve vaší hlavě, říkající vám, abyste udělali něco, co víte, že musíte

XVII

Předmluva

udělat, ale také víte, že to nebude tak snadné? Odolával jsem, jak nejlépe jsem uměl, ale hlas v mé hlavě vyhrál.

Založil jsem tedy Institut pro psychologii výživy (Institute for the Psychology of Eating), z něhož se stala vzdělávací organizace, jež dalece překonala to, co jsem považoval za možné. Institut má celosvětový dosah a  nabízí skutečně přelomové a  moderní programy jak pro profesionály, tak pro veřejnost. Naše výcviky spojují psychologii výživy a vědu o výživě. Máme doslova statisíce následovníků, fanoušků a  oddaných duší, kteří všichni sdílejí totéž poslání – navždy změnit způsob, jakým svět nahlíží na jídlo, tělo a zdraví.

Mnohé fungující strategie a moudra, které v této knize najdete, jsou založeny na jedinečných znalostech, jež na Institutu vyučujeme. Mám tu výsadu, že mohu cvičit studenty, aby uměli pracovat s nejčastějšími a nejzávažnějšími současnými problémy v  oblasti jídla. Jde o  potíže s  váhou a s hodnocením těla, přejídání, záchvatovité jedení, emocionální jedení, nekonečné držení diet a zdravotní potíže spojené s výživou, jež mají emocionální pozadí, např. trávicí potíže, únava, psychické potíže, imunitní problémy aj.

A to je esence knihy, kterou právě čtete – nový a čerstvý přístup k léčení našeho vztahu k jídlu, tělu, planetě a duši.

Myslím si, že to, co mne doopravdy kvalifikuje k této práci, je, že mi na ní hluboce záleží. Dojímá mne. Žádá si mne. Věda o výživě a psychologie výživy mi osobně a  profesionálně daly tolik, že jim chci vrátit co nejvíce. Chci žít tak, abych ráno vstával s dobrým pocitem, že pro svět dělám práci, která doopravdy dokáže něco změnit. Jsem rád, že mohu říct, že mise je splněna.

Těší mě sledovat zázrak znovunalezeného zdraví a energie, když lidé udělají potřebné změny týkající se výživy či emocí. Těší mě sledovat mizení příznaků či nemoci, výrazné zmírnění potíží s jídlem, a okamžik, XVIII

Pomalá dieta

kdy se lidé stanou dostatečně živými a uvědomělými, aby se jejich dobře opečovávané tělo stalo nástrojem k prožití smysluplného života, jímž mohou zlepšit svět.

Pomalou dietou se s vámi chci podělit o některé z největších poznatků, triků a cest k cíli, které jsem se v oblastech výživy a psychologie výživy naučil. Pravděpodobně to bude v  mnohém odporovat tomu, co jste se předtím o  zdravé stravě a  o  hubnutí učili. Zpochybní to některá z  nejvíce hýčkaných odborných doporučení. Nebudu vás otravovat zase další předepsanou dietou, která vám přesně nadiktuje, co máte jíst, kdy to máte jíst a v jakém množství. Ani vás nebudu oslňovat systémem, který je složité dodržovat a který je předurčen k tomu, aby byl zapomenut. Místo toho vám tato kniha ukáže, jak optimalizovat metabolismus bez ohledu na to, co se rozhodnete jíst.

A naučí vás, jak nahlédnout moudrost nejvyšší stravovací autority na planetě Zemi: výživového odborníka uvnitř vás samých.

Je načase najít skutečnou a  trvalou úlevu od našich potíží s  jídlem a konečně nastolit vztah k jídlu a tělu, který nás doopravdy vyživí a posilní. Pokud jste se pokoušeli ulehčit si svůj náklad tím, že jste dodržovali nejnovější diety, a to bez trvalého úspěchu, tato kniha vám ukáže, proč tomu tak je a  co s  tím udělat. Pokud se cítíte zmatení a  frustrovaní ze zpráv prezentovaných protichůdnými systémy výživy, jež nás bombardují, tyto stránky vám poskytnou vhled a úlevu, ve které jste doufali a které si plně zasloužíte. Konečně vám Pomalá dieta pomůže přinést do světa vaší stravy dary vaší duše, a tím probudit vnitřní plamen, který je skutečným zdrojem naší síly.

Příjemné čtení.

Vaše nové metabolické já se právě chystá zrodit...

Úvod

Život nemůže čekat na vědu, aby jej dohnala

a dokázala jeho existenci... Život je na nás vypálen

bez přípravy.

Jose ortega y gasset

V

 polynéském folklóru je Maui polobohem, jemuž není rovno. Krás

ný havajský ostrov je pojmenován právě po něm. Je to prohnaný

šibal s nadpřirozenou silou a jeho nejpodivuhodnějším a nejpamátnějším činem byl únos Slunce.

Potíže nastaly krátce poté, co Maui vyzdvihl nebe, aby lidé mohli chodit vzpřímeně a aby udělal místo Slunci, které tak mohlo vystoupat vzhůru ze světa dole. Slunce se sobecky hnalo po obloze, místo aby po nebi plulo klidně. Proto měli lidé málo času na rybaření, na pěstování potravy nebo na sušení látek zvaných tapa. Začali být nemocní a nešťastní.

S pomocí moudrých rad své babičky vymyslel Maui  plán, jak trpícím lidem pomoci. Po mnoho dní se ukrýval na východním okraji nejvyšší sopky Haleakaly a počítal denní dráhu Slunce. Vrátil se domů, aby z vlasů své sestry vyrobil šestnáct silných provazů, a  chystal se použít svou legendární sílu k tomu, aby chytil Slunce do lasa.

Následujícího rána, když se Slunce vyhouplo nad Haleakalu a započalo svůj požitkářský let po nebi, chytil Maui první paprsek, který se objevil, a uvázal ho k silnému stromu wiliwili. Zanedlouho měl zabezpečených všech šestnáct paprsků.

Pomalá dieta

Znehybněné Slunce bylo Mauimu vydáno na milost a moudře souhlasilo s vyjednáváním. Výměnou za svůj život přislíbilo Mauimu, že se bude po nebi pohybovat pomalu a  s  rozmyslem, čímž lidem poskytne podmínky pro výživu a prosperitu. Lidé byli tak šťastní a uctívali Slunce natolik, že své slovo dodrželo dodnes.

Ne náhodou se slunce stalo symbolem metabolismu. Je základním zdrojem energie na planetě Zemi. Důkazem je, že břichu, centru metabolické aktivity v těle, říkáme solar plexus, což latinsky znamená „shromaždiště slunce“. Rozumíme tomu, že je metabolismus nesmírně důležitý, a proto jsme se naučili vyvíjet velké úsilí, abychom zajistili jeho výkonnost. Jak metabolismus, tak slunce nám nejvíce prospívají, když jich máme tak akorát. Pokud jich máme příliš, buď shoříme, nebo vyhoříme.

Zpomalení

Pakliže jste si vybrali ke čtení tuto knihu, pravděpodobně jste tak učinili, protože chcete posílit svůj metabolismus – chcete mít více metabolické energie, abyste zhubli, vypadali štíhle, byli zdravější a měli více energie. Přitom navzdory nejnovějším dietám, lékům a prostředkům na hubnutí většina lidí svého cíle nedosáhne.

Pokud jste se snažili posílit svůj metabolismus, ale nedosáhli jste úspěchu, má to jeden základní důvod: jste příliš rychlí.

Závratné tempo, kterým se naše kultura řítí, je protivníkem šťastného a zdravého života. Trpíme hromadou tělesných neduhů a nemocí duše, které mají jednoho prostého společného jmenovatele: tempo. Mluvím o rychlosti, která nás nutí pohybovat se dny nevědomky, která nás tlačí přes přirozenou kapacitu těla a kvůli níž jsme na konci dne nenaplnění a vyčerpaní.

Pohybujeme-li se životem příliš rychle, nevyhnutelně také jíme rychle, což škodí metabolismu a  působí žaludeční nevolnost. Výsledkem

Úvod

také je, že jíme ve fyziologickém stavu stresu, což snižuje naši schopnost spalovat kalorie. Ani se z jídla příliš netěšíme, což snižuje produkci energie v buňkách a povzbuzuje nás, abychom jedli více. Zkracuje nám to dech, což má za následek snížený příjem kyslíku a  větší ukládání tuků. Jsme nuceni opustit své nejhlubší Já a  pravé důvody naší existence. Zbydou nám  jedovaté myšlenky a  sžíravé emoce, které působí stárnutí těla a tvrdnutí srdce.

Kupodivu se navzdory našim nejlepším úmyslům často pokoušíme vyléčit tyto neduhy pomocí postupů, po kterých se cítíme hůř. Je ironií doby domnívat se, že nemoci z rychlosti mohou být vyléčeny rychlými metodami. Takže konzumujeme léky na podporu trávení a léky na bolest, které mají závažné vedlejší účinky. Za zločin jídla se trestáme nadměrným cvičením. Týráme se náročnými dietami a  odpíráme si potěšení z  jídla. A používáme takové druhy léčby, které se nikdy nezabývají pravými příčinami tělesných kolapsů.

Maui nám dal cennou lekci. Ovládl sílu Slunce nikoliv tím, že je popohnal, ale tím, že je zpomalil. Sladil Slunce s jeho přirozenou dráhou a tempem, a tím získal obrovskou metabolickou sílu.

Jste připraveni pomocí téže moudrosti ovládnout svou vlastní metabolickou sílu?

Naštěstí na tuto nemoc rychlosti existuje účinný lék. říká se mu zpomalení. Potřebujeme pracovat méně, abychom dosáhli více. Potřebujeme přestat válčit s jídlem a začít je přijímat. Potřebujeme přestat trestat svoje tělo a začít se o ně starat. Potřebujeme zpomalit a radovat se, a pak získáme výsledky, které hledáme, a to dříve, než bychom čekali.

Nepopiratelnou pravdou je, že optimálního metabolismu můžeme dosáhnout a  pak si jej udržet pouze tehdy, když jíme, cvičíme a  jsme na tom co nejlépe s  emocemi. Naše nastavení mysli přímo ovlivňuje metabolismus, a to do té míry, že to, co si myslíme a cítíme, významně

Pomalá dieta

ovlivňuje, jak pokrm strávíme. Metabolická síla nespočívá jen v tom, co jíte, ale v tom, kdo jste tehdy ve chvíli, kdy jíte. Nejde o to, kolik kalorií spálíte, ale o to, jak uvědoměle žijete.

Představte si vztah k  jídlu a  k  tělu, díky němuž byste se každý den cítili plně vyživení a  uspokojení. Představte si, že si dovolíte relaxovat a  vychutnat jídlo, které jste si vybrali. Představte si, jak dobře byste se cítili, kdyby jedení bylo čistě potěšením a cvičení radostí. Představte si, že o sebe pečujete pomocí zdravých celoživotních návyků, nikoliv proto, že byste měli, ale proto, že jsou ve své podstatě příjemné. Pokud jste připraveni rozhodnout se pro takový život, pak jste připraveni rozhodnout se pro „pomalé“.

Pomalá dieta znamená zpomalit život proto, abyste mohli zrychlit metabolismus. „Zpomalením“ myslím, že zpozorníte: Budete otevření. Vyrovnaní. Přítomní. Soustředění na svůj střed těla. Vytvořte si tento stav, a vaše mysl, tělo a dech se přirozeně synergicky přizpůsobí. V nervovém, endokrinním a imunitním systému a v síti neuropeptidů v celém těle okamžitě nastanou změny. Výsledkem je, že budete spalovat kalorie optimální rychlostí. Budete trávit a vstřebávat živiny co nejefektivněji. Budete spalovat a uvádět do oběhu kyslík pro maximální výdej energie. Vaše imunita se zvýší. Vystoupíte z trvalého stresu a námahy a vstoupíte do svého vlastního přirozeného rytmu. Výsledkem bude, že se budete cítit živější, plní energie a hojnosti. Přidejte k tomu kvalitní výběr stravy a začnete si vytvářet metabolismus, o kterém v hloubi duše víte, že je pro vás určen.

nový pohled na výživu

Zatímco se budete připravovat na zcela nové zacházení s jídlem a metabolismem, podívejte se na čtyři z nejčastějších běžných mýtů o výživě, na které můžete odedneška zapomenout.

5

Úvod

Mýtus číslo 1: Nejlepší způsob, jak zhubnout, je jíst méně a cvičit více

Tento předpis zní na první pohled správně, ale je zoufale neúplný. Většina

lidí s tímto přístupem zas a znova ztroskotá. Kdyby bylo možné, aby to

dlouhodobě fungovalo, už dávno by tomu tak bylo. Jak se brzy naučíte,

pokud tělo živíme nedostatečně nebo nadměrně cvičíme, můžeme svůj

metabolismus zpomalit. Trestání sebe sama vás vůbec nikam neposune.

To, co vám pomůže, je skutečná výživa a radostný pohyb.

Mýtus číslo 2: Jíte příliš mnoho, protože máte slabou vůli

Naštěstí i v tomto případě se odborníci mýlí. Uvidíte, že vaše vůle je sil

nější, než si vůbec dokážete představit. Přejídáme se nikoliv proto, že jsme

slaboši, ale proto, že jsme k tomu fyziologií nabádáni, když v naší stravě

chybí klid, čas, potěšení, pozornost a kvalitní potraviny.

Mýtus číslo 3: Pokud budete jíst správné jídlo ve správném

množství, zajistíte si dobré zdraví a zhubnete

Tato zásada se zdá být z vědeckého hlediska správná, ale způsobila daleko

více škody než užitku. Jak uvidíte, můžeme jíst to nejlepší jídlo ve vesmíru

v  perfektním množství, ale pokud je budeme konzumovat v  úzkostném

spěchu, fyziologická stresová reakce způsobí dramatický vzestup vylučová

ní živin a hluboký pokles schopnosti spalovat kalorie. To, co jíte, je pouze

polovinou příběhu o správné stravě. Tou druhou polovinou je jak jíte.

Mýtus číslo 4: Odborníci jsou vaším základním zdrojem

spolehlivých a vědecky podložených informací o výživě

Kéž by to byla pravda. My odborníci zajisté máme v tomto oboru význam

né místo, ale velmi rádi vzájemně nesouhlasíme a  neustále měníme své

postoje. Ve skutečnosti ta nejpodstatnější odborná znalost se  nachází

6

Pomalá dieta

doslova uvnitř vás. Nazývá se enterická nervová soustava neboli ENS –

mozek v  útrobách. To je váš nejvěrnější a  nejpřesnější každodenní prů

vodce výživou. Enterická nervová soustava má svá vlastní metabolická

pravidla, která jsou vašimi pravidly. Tento expert uvnitř vám pomůže roz

hodnout se, které experty následovat ve vnějším světě.

Principy, o nichž se budete učit v této knize, vzešly z mého celoživotního

zkoumání stravy a léčení. Měl jsem to štěstí, že jsem získal ve světě výživy

rozmanité zkušenosti. Více než deset let jsem byl vyhledávaným lekto

rem a výživovým poradcem v nádherném a světoznámém centru zdraví,

Canyon Ranch v horách Berkshires. Více než patnáct let jsem byl porad

cem, vedoucím workshopů a  správcem v  Kripalu Center for Yoga and

Health, jednom z největších holistických léčebných center v USA a jedné

z dalších úžasných laboratoří léčení a transformace. Studoval jsem výživu

na vysoké škole i při postgraduálním studiu, svůj magisterský titul jsem

získal v  psychologii výživy na Sonoma State University v  Kalifornii; na

Harvardu jsem absolvoval klinický výcvik v  medicíně propojující mysl

a tělo; byl jsem stážistou na mnoha zdravotních klinikách a u léčitelů pou

žívajících nejpřevratnější výživové terapie; byl jsem asistentem při výzku

mu rakoviny související s výživou v laboratořích v Memorial Sloan-Kette

ring Cancer Center; a  pak jsem začal svou dlouhou kariéru firemního

konzultanta u  společností zaměřených na potraviny, vitamíny a  zdraví,

kde jsem poskytoval své odborné znalosti při vývoji produktů, brandingu,

komunikaci a korporátním léčení; pracoval jsem intenzivně s významný

mi firmami, jako např. Johnson a  Johnson a  Walt Disney Corporation.

Jakožto klinický výživový poradce jsem pracoval úspěšně s dětmi, starými

lidmi, bohatými i chudými, zdravými i nemocnými, s vězni i atlety. Byl

jsem poradcem lidí trpících biochemickými poruchami, poruchami pří

jmu potravy a také velmi mnoha lidí, kteří si přáli zhubnout.

Úvod

Naše práce pro svět se často rodí z osobní cesty. Já jsem od narození trpěl silným astmatem a alergiemi a několikrát jsem málem zemřel. Lékaři si mě mezi sebou přehazovali, ale bez úspěchu. Nemohl jsem skotačit jako normální dítě. Zoufale jsem toužil po zdraví. Ve věku pěti let jsem se doslechl o  tom, že jsou ovoce a  zelenina zdravé. Do té doby moje strava sestávala z kakaových pufovaných cereálií k snídani, limonády a pomazánky z marshmallows k obědu a hranolek nebo sendvičů se salámem k večeři. Požádal jsem matku, aby mi koupila jablka a  hrášek s  mrkví v  konzervě, protože v mém omezeném chápání právě toto představovalo ovoce a zeleninu.

Moje zdraví se začalo zázračně zlepšovat a  díky tomu, že mi matka pomáhala začleňovat do stravování další drobné změny, vzkvétalo mé zdraví ještě více. Od raného věku jsem tedy byl schopen objevit významnou spojitost mezi tím, co jsem přijímal do těla, a  zdravím. V  té době se můj otec, který se v roce 1965 stal chiropraktikem, učil o vitamínech a o homeopatii a domů si nosil spousty vzorků. Polykání všech těch pilulek bylo jedním z  vrcholných okamžiků mého dětství – katapultovaly mne na další úroveň zdraví. Byl jsem přesvědčen, že správná strava je klíčem ke zdraví, a tím započalo moje celoživotní nadšení pro stravu, léčení, osobní transformaci a metabolismus.

nová definice metabolismu

Mnoho lidí používá slovo metabolismus, ale málo z nich rozumí, co to slovo znamená. Vážně, pokud byste se v místnosti zaplněné stovkou lékařů a výživových odborníků zeptali „Jaká je definice metabolismu?“, dostali byste pravděpodobně sto různých odpovědí. Není tedy divu, že je obyčejný člověk z tohoto tématu zmatený.

Vraťme se k základům a podívejme se na klasickou učebnicovou definici metabolismu: Metabolismus je souhrnem všech chemických reakcí v těle.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist