načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Polévky - Alena Doležalová

Polévky
-15%
sleva

Kniha: Polévky
Autor:

Polévky pro každý den a pro každou příležitost. Kuchařka obsahuje pestrý výběr polévek masových, zeleninových, houbových, luštěninových, sýrových aj. ze snadno dostupných surovin. ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  299 Kč 254
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
8,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » DONA
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 201802
Počet stran: 219
Rozměr: 239,0x168,0x15,0 mm
Úprava: tran : barevné ilustrace
Hmotnost: 0,601kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
ISBN: 978-80-7322-204-8
EAN: 9788073222048
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Polévky pro každý den a pro každou příležitost. Kuchařka obsahuje pestrý výběr polévek masových, zeleninových, houbových, luštěninových, sýrových aj. ze snadno dostupných surovin. U každého receptu je navíc uvedeno několik variant a můžete si tak uvařit polévku pokaždé jinak, podle své chuti i podle surovin, které máte zrovna doma. Každý recept je doplněn barevnou fotografií a užitečnými radami, aby byl výsledek vaření co nejlepší.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Alena Doležalová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

76

ZAVÁŘKY A VLOŽKY

DO POLÉVEK

Domácí nudle do polévky

130 g hrubé mouky, 1 vejce, lžička vody

Na vál nasypeme mouku, do ní rozklepneme

vejce, přidáme lžičku vody a rukama proracováváme tak dlouho, až vznikne komaktní těsto. Rozdělíme ho na 3 nebo 4 díly

a každý hodně dotenka vyválíme. Vyválené

pláty přendáme na suchou utěrku anecháme lehce proschnout. Pak pláty ostrýmnožem nakrájíme na stejně široké pruhy,položíme je na sebe a nakrájíme na co nejslabší

nudličky. Opět je dáme na utěrku a necháme

úplně proschnout, průběžně jeprotřepáváme, aby opravdu důkladně proschly, hlavně

když si je děláme do zásoby.

Polévkové strouhání

Použijeme stejné těsto jako v předchozímreceptu. Nastrouháme ho na hrubémstruhadle, rozložíme na suchou utěrku a necháme

proschnout.

Polévkové kapání

4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky,

1 vejce, 3 lžíce vody, špetka soli

Do misky rozklepneme vejce, osolíme,přidáme mouku a vodu a vidličkou rozšleháme

na hladké těstíčko. Do vroucí polévky ho pak

lijeme přes hrubé struhadlo.

Sýrové kapání

2 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce

smetany, 50 g strouhaného tvrdého sýra

Z mouky, strouhaného sýra, vejce a smetany

připravíme řidší těstíčko, které přes vidličku

pomalu nalijeme do vroucí polévky.

Krupicové nočky

1 vejce, 4 lžíce dětské krupičky, sůl, bylinky

Vejce smícháme v misce s krupičkou, lehce

osolíme, přidáme nasekané bylinky a proracujeme. Z těstíčka uděláme malé nočky,

které zavaříme do polévky.

Petrželkové nočky

1 vejce, 30 g másla, 100 g strouhanky,

petrželka, sůl, pepř

Máslo utřeme s vejcem, vmíchámestrouhanku a jemně nasekanou petrželku, osolíme,

opepříme a propracujeme. Z hmoty tvoříme kulaté nočky, které vložíme do vroucí

polévky a asi 6 minut povaříme.

Vaječné nočky

2 vejce, špetka soli, hladká mouka

Vejce rozšleháme, osolíme a zašleháme do

nich tolik mouky, aby vzniklo hustší těstíčko.

Nejlépe přes cedník na halušky hoprotlačujeme do vroucí osolené vody a povaříme.

Uvařené nočky scedíme a propláchneme

studenou vodou.

Odpalované sýrové nočky

1/4 l mléka, 70 g másla, 150 g hladké

mouky, 3 vejce, 100 g strouhaného tvrdého

sýra, hrst nasekaných bylinek, pepř, sůl

Mléko s máslem a špetkou soli přivedeme

k varu, přidáme mouku a za stálého míchání

vaříme tak dlouho, až se hmota nechytá stěn

a dna nádoby. Do zchladlé hmoty postupně

vmícháme vejce, strouhaný sýr a bylinky,

podle chuti ještě osolíme a opepříme.Lžičkou namočenou ve studené vodě tvoříme

nočky, které vhazujeme do vroucí osolené

vody a zvolna uvaříme.

Drožďové nočky s nivou

1 kostička droždí, kousek másla, mletá

sladká paprika, 1 vejce, kousek nivy,

1 stroužek česneku, strouhanka dle potřeby

V rozehřátém másle rozpustíme rozdrobené

droždí, zaprášíme ho paprikou, promícháme

a necháme vychladnout. Poté přimícháme

vejce, jemně nastrouhanou neborozdrobenou nivu a prolisovaný česnek a zahustíme

strouhankou. Z těstíčka lžičkou vykrajujeme nočky, které zavaříme do polévky.

Játrové knedlíčky

100 g jater, 1 vejce, 2 stroužky česneku,

majoránka, mletý pepř, sůl, strouhanka

dle potřeby

Játra umeleme, přidáme vejce, prolisovaný

česnek a majoránku, zamícháme, ochutíme

pepřem a solí a podle potřeby zahustíme

strouhankou. Z hmoty uděláme knedlíčky,

které zavaříme do vroucí polévky.

Játrová rýže

Použijeme stejné suroviny jako v předchozím

receptu. Hmotu zahustíme strouhankou jen

trochu a přes hrubé struhadlo ji protlačujeme

do vroucí polévky.

Knedlíčky z míchaných vajec

3 vejce, 1 menší cibule, 1 lžíce másla,

petrželka, sůl, pepř, strouhanka

Na másle osmahneme cibulku a usmažíme

dvě rozšlehaná vejce. Přidáme poslednísyrové vejce, nasekanou petrželku, sůl a pepř

a zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvarujeme knedlíčky, vložíme je do vroucípolévky a uvaříme.

Postup receptu

1) Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostky pokrájené brambory

a mletou sladkou papriku a za stálého míchání krátce

opečeme.

2) Zalijeme vodou, přidáme bujonovou kostku avaříme, až jsou brambory téměř měkké.

3) Z másla a mouky usmažíme dozlatova jíšku,vmícháme ji do polévky, přidáme mléko, fazole, na kolečka

nakrájené párky a prolisovaný česnek a chvíli povaříme.

4) Polévku ochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou

pažitku a podáváme.

Varianty

 Spolu s bramborami v polévce uvaříme i kořenovou

zeleninu, kterou pak můžeme vyndat. V tom případě

nemusíme použít bujonovou kostku. Chceme-li, aby

polévka měla výraznější chuť, přidáme trochupolévkového koření.

 Do polévky přidáme podle chuti rajčatový protlak

nebo kečup.

 Do polévky můžeme přidat pokrájené papriky arajčata, nebo sterilované zeleninové lečo.

 Hotovou polévku můžeme při podávání posypatnastrouhaným či nadrobeným sýrem a jemně nasekanými

zelenými bylinkami.

Frankfurtská polévka

s fazolemi

Dobrá rada:

Chuť polévky zlepšíme, povaříme-li v ní celerovou

nebo libečkovou nať.

Polévky z uzenin

Suroviny

3 větší brambory

1 menší konzerva červených

fazolí

2 nožičky frankfurtských

párků

1 cibule

4 lžíce oleje

1 kostka zeleninového bujonu

2 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

Kousek másla

1,5 dl mléka

Mletá sladká paprika

Mletý pepř

Sůl

Pažitka


166

Postup receptu

1) Očištěný květák rozebereme na malé růžičky,očištěnou mrkev nastrouháme nahrubo a obojí osmahneme na másle. Přidáme hladkou mouku, kterou rovněž

osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme divoké koření

a vaříme, dokud květák nezměkne.

2) Pak z polévky vyjmeme koření, zalijeme jismetanou, přidáme nasekaný kopr, osolíme, dochutíme octem

a prohřejeme.

3) Porce polévky ozdobíme čtvrtkami vajec.

Varianty

 Do polévky přidáme 2 trojúhelníčky taveného sýra.

 Místo vařených vajec dáme do polévky vejce smažená.

 Polévka z pečeného květáku: květák rozdělíme na

růžičky, dáme do pekáčku, osolíme, okořeníme pepřem,

mletou paprikou a kari kořením, poklademe plátky

másla a upečeme. Přendáme do hrnce (několik růžiček

si odložíme na ozdobu), zalijeme zeleninovým vývarem

a rozmixujeme. Je-li polévka řídká, zahustíme ji jíškou.

Přidáme smetanu a povaříme. Na talíři polévku ozdobíme

růžičkami květáku a nasekanou petrželkou.

 Květáková polévka se sýrem: drobně nakrájenoucibuli necháme zesklovatět na tuku, zaprášíme moukou,

osmahneme a zalijeme vývarem. Vložíme květák rozebraný na růžičky a necháme povařit. Když je květák

téměř hotový, vmícháme nastrouhaný sýr a mírně

povaříme. Nakonec zahustíme zakysanou smetanou

a dochutíme solí a pepřem. Polévku podávámes osmaženými krutonky.

Květáková polévka

Dobrá rada:

Abychom eliminovali příliš výrazný „zápach“květáku, vložíme jej před vařením rozebraný na růžičky

na 20 minut do studené vody.

Zeleninové polévky

Suroviny

1 středně velký květák

1 mrkev

3 natvrdo uvařená vejce

Kousek másla

Hladká mouka

Divoké koření (celý pepř,

nové koření, bobkový list)

1 kelímek smetany ke šlehání

Kopr

Ocet

Sůl


210

Postup receptu

1) Očištěné a oprané ovoce rozmixujeme, zředíme

kondenzovaným mlékem a trochou vody, podle chuti

okyselíme citronovou šťávou a osladíme.

2) Polévku necháme dobře vychladit.

3) Vychlazenou polévku na talíři ozdobíme pokrájeným ovocem a lístkem meduňky nebo máty.

4) Polévku podáváme se sušenkami nebo s jemným

pečivem.

Varianty

 Chuť polévky můžeme zvýraznit přidáním zakysané

smetany nebo bílého jogurtu.

 Místo kondenzovaného mléka použijeme ovocnou

šťávu, džus nebo silný ovocný čaj. Do polévky pakmůžeme přimixovat kelímek bílého nebo ovocného jogurtu.

 Ovocná polévka se smetanou: očištěné a oprané

ovoce (asi 300 g) dáme vařit do 1 l vody. V 1 kelímku

smetany ke šlehání rozmícháme lžíci škrobu nebo vanilkového či ovocného pudinkového prášku (nejlépe

takového, z jakého ovoce polévku připravujeme), nalijeme do polévky a necháme přejít varem. Ochutíme

citronem a osladíme. Do polévky můžeme přidat itrochu jemně nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného

citronu, podle chuti i hřebíček a skořici. Ovocemůžeme rozmixovat, nebo je necháme v kouscích. Polévka

nejvíce chutná dobře vychlazená.

Studená ovocná polévka

Dobrá rada:

Pokud polévku připravujeme z ovoce se zrníčky,

jako např. z malin, je dobré rozmixované ovoce

propasírovat.

Studené polévky

Suroviny

200 g čerstvého ovoce

(jahody, borůvky, maliny,

dobře vyzrálé meruňky

nebo hrušky apod.)

1 plechovka neslazeného

kondenzovaného mléka

Citronová šťáva

Moučkový cukr dle chuti

Ovoce a meduňka či máta

na ozdobu


Alena Doležalová

V roce 2018 vydalo jako svou 405. publikaci

Nakladatelství DONA s.r.o.

Komenského 37, 370 01 České Budějovice

www.dona.cz, e-mail: dona@dona.cz

Fotografie Ing. Vladimír Doležal

Sazba a grafická úprava Grafické studio Dona

Tisk Triangl a.s., Praha

ISBN 978-80-7322-204-8

POLÉVKY

dona

N A K L A D A T E L S T V Í




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist