načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Pivo: Co si dát k pití příště -- Průvodce pivními styly - Michael Larson

Pivo: Co si dát k pití příště -- Průvodce pivními styly

Elektronická kniha: Pivo: Co si dát k pití příště -- Průvodce pivními styly
Autor:

V posledních letech dochází nejen v České republice k nebývalému rozmachu malých řemeslných pivovarů a s rostoucím zájmem o pivo přichází neuvěřitelná záplava komentářů, knih, ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  249
+
-
8,3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: VOLVOX GLOBATOR
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 224
Rozměr: 22 cm
Úprava: tran : barevné ilustrace
Vydání: Vydání první
Spolupracovali: z anglického originálu The beer select-o-pedia ... přeložil Petr Husseini
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-751-1191-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha zahrnuje 90 různých druhů piva, ty jsou rozděleny do čtyř kapitol podle země původu dle daného druhu. Každé pivo obsahuje údaje: původ, barva, obsah alkoholu, IBU (mezinárodní jednotka hořkosti).

Popis nakladatele

V posledních letech dochází nejen v České republice k nebývalému rozmachu malých řemeslných pivovarů a s rostoucím zájmem o pivo přichází neuvěřitelná záplava komentářů, knih, článků, časopisů a internetových stránek. Všechna tato média se trumfují, která z nich vás – obyčejného milovníka piva – nejlépe přesvědčí, abyste si v nich listovali nebo jimi brouzdali na internetu.

Naše kniha je postavena na poněkud zjednodušeném, byť seriózním postoji. Chce svého čtenáře informovat, ne však zahltit. Je spíše průvodcem, který se nesnaží za každou cenu pochlebovat. Svými řádky zaplňuje pečlivě a zároveň výstižně určité vakuum informací týkající se nepřeberného množství pivních stylů z celého světa.

Na úvodních stránkách knihy naleznete speciální tabulku, ve které je pole země původu seřazena devadesátka pivních stylů. Tato Pivní výběropedie vám pomůže se snadnou orientací a díky ní si budete moci najít své další pivo: belgická pšeničná piva, německé ležáky, aley z Velké Británie a Irska, piva americká i vybrané unikátní pivní hybridy – vzrušující nové kreace, které se vymykají tradičním kategoriím.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Michael Larson - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

EXPERT VE SVĚTĚ PIV

• Knížka, kterou máte v ruce, je určena

milovníkům piva a je přehledným

průvodcem desítkami lahodných tradičních

i nových stylů piv, ležáků, stoutů a aleů.

• Představí vám skupiny piv podle země

původu.

Pivo, které právě pijete, si můžete snadno

vyhledat a dozvědět se o něm více.

• Průvodce pivními styly nejen doporučí

všem nadšencům celou řadu skvělých piv,

ale pomůže se lépe orientovat na cestě

rostoucím světem piva.

Michael Larson P

IV

o

: co

SI

T

k

PIT

í

P

říš


P I VO :

CO SI DÁT

K PITÍ PŘÍŠTĚ


PIVO:

CO SI DÁT

K PITÍ PŘÍŠTĚ

MICHAEL LARSON

PIVO: CO SI DÁT K PITÍ PŘÍŠTĚ

Copyright © Marshall Editions, 2014

Translation © Petr Husseini, 2015

Z anglického originálu The Beer Select-O-Pedia vydaného v Londýně v roce 2014

nakladatelstvím Marshall Editions, The Old Brewery, 6 Blundell Street, London N7 9BH,

přeložil Petr Husseini.

Odpovědný redaktor Michal Hrubý

Redakce Pavel Czeczotka

Jazyková korektura Terezie Houšková

Sazba Radka Konvičková

Obálka a design Vojta, Second Vision Design

Vydalo nakladatelství Volvox Globator jako svou 1054. publikaci

Volvox Globator

Štítného 17, 130 00 Praha 3

www.volvox.cz

Adresa knihkupectví VOLVOX GLOBATOR

Štítného 16, 130 00 Praha 3

Veškerá práva vyhrazena.

Žádná část této knihy nesmí být reprodukována v jakékoli podobě

bez písemného souhlasu majitelů práv.

Vydání první

ISBN 978-80-7511-192-0 (pdf)


PIVO:

CO SI DÁT

K PITÍ PŘÍŠTĚ

MICHAEL LARSON


74

Gs

gose

76

Be

berliner weisse

72

Wit

witbier

28

Sb

strong/extra

special bitter

30

Pa

pale ale

22

Go

english golden

24

Ob

ordinary bitter

26

Bb

best bitter

32

Ipa

india pale ale

78

Kol

kölsch

34

Lm

light/pale mild

54

Ep

english porter

52

Bn

english brown ale

44

Eo

english old ale

46

Es

english strong

old ale

48

Ww

winter warmer

56

Bp

baltic porter

38

Mac

scottish ales

40

Bar

english

barley wine

36

Ir

irish red ale

50

Mi

dark mild

58

Ds

irish dry stout

42

We

strong scotch

ale

62

Os

oatmeal

stout

60

Ss

sweet stout

64

Fs

foreign/extra

stout

66

Ims

imperial russian

stout

106

Fc

flanderský

červený ale

98

Bli

belgická IPA

84

Kw

kristalweizen

86

Wb

weissbier

82

Ch

bière de

champagne

88

Tr

tripel

104

Dk

dunkelweizen

102

Bdg

bière de garde

100

S

raison

96

Ol

ovocný lambik

94

G

gueuze

92

L

lambic

90

Bpa

belgický pale ale

80

Spa

belgický strong

pale ale

Pivní výběropedie

Periodická tabulka pivního původu

160

Pl

pale lager

166

Ab

american

blonde/golden ale

184

Aal

american

amber lager

190

Amb

american amber

196

Op

ovocná piva

172

Aw

american

style wheat

178

Ai

american IPA

158

Aml

american

lager

164

Ppl

prerohibition

lager

182

Si

single hop IPA

188

Pu

pumpkin ale

194

Cc

california common

170

Bzl

bezlepková piva

176

Apa

american

pale ale

162

Am

american

malt liquor

168

Cr

cream ale

186

Di

double/

imperial IPA

192

Wi

american

wild ale

198

Usb

american

barley wine

174

Ry

rye beer

180

Wh

wet hop


1

3 4

2

108

Alt

altbier

120

Bba

belgian black ale

112

Du

dubbel

116

Bs

belgický strong

dark ale

114

Fh

flanderský

hnědý ale

118

Wz

weizenbock

110

Rg

roggenbier

128

Cs

český světlý

ležák

140

Kb

kellerbier

134

Mk

maibock

132

De

dortmunder

export

126

Ns

německý světlý

ležák

138

Vl

vídeňský ležák

136

Mo

märzen/

oktoberfest

130

H

helles

142

Kou

rauchbier

144

Tb

tradiční bock

146

Md

mnichovský dunkel

148

Db

doppelbock

150

Eib

eisbock

152

Swb

schwarzbier

JAK S TABULKOU PRACOVAT

Jednotlivé styly piv jsou v periodické tabulce

uspořádány podle původního místa výskytu.

Většina z nich je dostupná v minipivovarech po celém

světě. Číslo vás odkáže na stránku v knize, kde se

o daném stylu dozvíte více. Nalistujte si konkrétní

místo a objevíte doporučené pivovary, degustační

hodnocení a tři konkrétní tipy na vyzkoušení.

Atomové číslo značí stránku,

kde najdete více informací

Atomový symbol

Barva určuje

danou kapitolu

Styl piva

60

Ss

Sweet Stout

JAK JSOU PIVA V TABULCE SEŘAZENA

...je také v yznačen barevným pruhem v záhlaví každé stránky

Britský

a irský ale

Evropský

kontinentální

ležák

Pivo

amerického

původu

Evropský

kontinentální

ale

KLÍČ KE KAPITOLÁM

Piva se řadí od nejsvětlejšího po nejtmavší.

210

I

imperial

a hyper piva

212

Ast

american stout

206

Bi

black IPA

208

Bg

barrel-aged beers

202

Aba

american brown

ale

204

Ap

american

porter

200

Asa

american strong

ale


6

Celá staletí od dob své slavné minulosti až do období novodobé

renesance poutalo pivo pozornost davů. Jak minipivovary,

tak mezinárodní pivní společnosti i domovarníci používají pár

jednoduchých přísad k výrobě tak složitého moku, který může

soupeřit s jakýmkoli jiným nápojem, co se týká poskytnuté

spokojenosti.

Pivo skýtá prostor pro dramaticky odlišné druhy v rámci bohaté

škály barev a v záplavě opojných směsí vůní, chutí a textury. I tak

zůstává pivo dostupným nápojem – můžeme si ho vychutnávat

doušek po doušku i sklenici za sklenicí. Samo o sobě spíše

vytváří a pěstuje společenství, než aby podporovalo výlučnost

a snobství – společenství založené na sdílených zájmech, vášni

pro umění vařit pivo a na ryzí radosti z unikátního řemeslného

piva. Na svých cestách světem řemeslných piv jsem objevil

autentickou komunitu lidí – nebojovali o pozornost ani se netěšili

ze soutěžení, ale tato nadšená skupina se soustředila na výrobu,

prodej, nákup, sdílení a především pití toho nejúchvatnějšího

a nejuniverzálnějšího nápoje.

Po staletí dokázalo pivo z běžného pozorovatele udělat znalce

a z neznámého člověka přítele. Tato kniha se stane vaším

průvodcem po cestách džunglí sladu a chmele, stoutu a ležáku

plzeňského typu nebo bière de garde a bocku. Poskytne vám

nástroje pro orientaci skrze skryté uličky piva a upevní vaši

jistotu ve výběru toho oblíbeného pivního stylu.

Pivo představuje svět, který musíte prozkoumat svým vlastním

tempem. Následující stránky vám pomohou putovat směrem,

který není předem daný, zato má jasný cíl. Zároveň vám pomohou

objevit detaily, o kterých jste neměli ani ponětí.

Doufám, že si užijete tuto knihu i všechna piva, která díky ní

objevíte!

MICHAEL LARSON

Úvod


7

Jak tuto knihu používat

PRŮVODCE PIVNÍMI ST YLY zahrnuje 90 různých druhů piva (strana 4–5). Ty jsou rozděleny do čtyř

kapitol podle země původu dle daného druhu.

Periodická tabulka vám usnadní budoucí výběr piva:

jednoduše si najděte pivo, které vám chutná, a poblíž

naleznete podobné druhy. Na konci knihy je uveden

seznam jednotlivých pivních stylů (strana 214–217).

Obrázek piva

poškádlí vaše

chuťové pohárky.

U každého piva jsou uvedeny

následující informace:

• P ů v o d

• Barva piva (více

o jednotce SRM na další

stránce)

• OA: obsah alkoholu –

vyjádřeno v procentech;

jedná se o nejrozšířenější

způsob měření množství

alkoholu v pivu

• IBU: mezinárodní jednotka

hořkosti – standardní údaj

sloužící k měření hořkosti

piva. Čím větší je hodnota

IBU, tím hořčí pivo bude.

evropský kontinentální ležák152

Která tři piva vyzkoušet

Toto pivo se celosvětově vaří déle než kterékoli

jiné, přesto je dodnes překvapivě poměrně

nedoceněné.

Černý ležák

Seznamte se: ležák schwarzbier, příbuzná verze stoutu. Pražená chuť

dodává náležitě vydatný charakter čistému, velmi dobře pitelnému

pivu. Tím se od ostatních ležáků významně liší. Je podobný irskému

suchému stoutu (strana 58), ale schází mu jeho charakteristická drsnější

chuť. Obvykle je velmi tmavý, často se blíží až černé barvě doplněné

o rubínové tóny blížící se odstínu na pokraji úplné temnoty. Má jemnou

a protichůdnou vyváženost mezi hořkou a sladkou chutí, těžkým a lehkým

charakterem i tmavou barvou a lehčím dojmem. Často se setkáme

s nádechy ořechu, karamelek a sladkosti. Rovnováha je vytvořena

přiměřenou chmelovou hořkostí, abychom se vyhnuli lepkavé a sirupové

konzistenci. Výborně se pije, je komplexní, ale dokáže si udržet takové

vlastnosti, že jej můžeme popíjet celý večer.

schwarzbier

původ: německo

Barva: 25-30 srM

oA: 3-3,9 %

iBU: 22-30

sklo: sklenice

na stopce, pivní

sklenice, pinta

Mönchshoff schwarzbier Chuťově výrazný.

Spojuje chutě kávy, čokolády a praženého sladu se svěží špetkouchme

le. Nazývá se „černý originál“ a pochází z pivovaru Kulmbacher.

sprecher black bava r i a n lager

Takřka černý s hnědou pěnou. Tóny tmavé, hořké čokolády.

köstritzer schwarzbier Základ tvoří suchý,

hrubší, zemitý slad. Obklopuje jej příjemný pocit v ústech a mírně

řízný závěr.

153

atomová struktura

Schwarzbier

Schwarzbier

schwarzbieru

pivovar

The Duck-Rabiit

Craft Brewery

pivovar

Köstritzer

Schwarzbierbrauerei

Za produkcí

jednoho

z nejlepších

exemplářů svého

stylu stojí německý

region Kulmbach.

pivovar

Kulmbacher

Brauerei

Dobové

záznamy

ukazují, že se

Schwarzbier

vařil již

v 9. století

před

Kristem.

Někdy se mu

říká „černý

ležák“.

Swb

Vhodné kombinace s jídlem:

barbecue pečené maso steak černé kuře žemlovka

lehoučký

V němčině znamená

schwarz „černý“.

pivovar

Sprecher

Brewing Co.

Drží titulpravdě

podobně nejdéle

nepřetržitěvaře

ného piva.

karamelky

ořechový

hořkosladký

pivovar The Boston

Beer Company

dobře

pitelný

pivovar Einbecker

Brauhaus

74

Gs

gose

76

Be

berliner weisse

72

Wit

witbier

28

Sb

strong/extra

special bitter

30

Pa

pale ale

22

Go

english golden

24

Ob

ordinary bitter

26

Bb

best bitter

32

Ipa

india pale ale

78

Kol

kölsch

34

Lm

light/pale mild

54

Ep

english porter

52

Bn

english brown ale

44

Eo

english old ale

46

Es

english strong

old ale

48

Ww

winter warmer

56

Bp

baltic porter

38

Mac

scottish ales

40

Bar

english

barley wine

36

Ir

irish red ale

50

Mi

dark mild

58

Ds

irish dry stout

42

We

strong scotch

ale

62

Os

oatmeal

stout

60

Ss

sweet stout

64

Fs

foreign/extra

stout

66

Ims

imperial russian

stout

106

Fc

flanderský

červený ale

98

Bli

belgická IPA

108

Alt

altbier

84

Kw

kristalweizen

86

Wb

weissbier

82

Ch

bière de

champagne

88

Tr

tripel

104

Dk

dunkelweizen

102

Bdg

bière de garde

100

S

raison

96

Ol

ovocný lambik

94

G

gueuze

92

L

lambic

90

Bpa

belgický pale ale

80

Spa

belgický strong

pale ale

120

Bba

belgian black ale

112

Du

dubbel

116

Bs

belgický strong

dark ale

114

Fh

flanderský

hnědý ale

118

Wz

weizenbock

110

Rg

roggenbier

128

Cs

český světlý

ležák

140

Kb

kellerbier

134

Mk

maibock

132

De

dortmunder

export

126

Ns

německý světlý

ležák

138

Vl

vídeňský ležák

136

Mo

märzen/

oktoberfest

130

H

helles

142

Kou

rauchbier

144

Tb

tradiční bock

146

Md

mnichovský dunkel

148

Db

doppelbock

150

Eib

eisbock

152

Swb

schwarzbier

Pivní výběropedie

Periodická tabulka pivního původu

jAk s tA bulkou Pr AcovAt

Jednotlivé styly piv jsou v periodické tabulce

uspořádány podle původního místa výskytu.

Většina z nich je dostupná v minipivovarech po celém

světě. Číslo vás odkáže na stránku v knize, kde se

o daném stylu dozvíte více. Nalistujte si konkrétní

místo a objevíte doporučené pivovary, degustační

hodnocení a tři konkrétní tipy na vyzkoušení.

Atomové číslo značí stránku,

kde najdete více informací

Atomový symbol

barva určuje

danou kapitolu styl piva

60

Ss

sweet stout

jAk jsou PIvA v tA bulce seřA zenA

...je také v yznačen barevným pruhem v záhlaví každé stránky

Britský

a irský ale

Evropský

kontinentální

ležák

Pivo

amerického

původu

Evropský

kontinentální

ale

klíč ke kAPItolám

Piva se řadí od nejsvětlejšího po nejtmavší.

210

I

imperial

a hyper piva

212

Ast

american stout

206

Bi

black IPA

208

Bg

barrel-aged beers

202

Aba

american brown

ale

204

Ap

american

porter

160

Pl

pale lager

166

Ab

american

blonde/golden ale

184

Aal

american

amber lager

190

Amb

american amber

196

Op

ovocná piva

172

Aw

american

style wheat

178

Ai

american IPA

158

Aml

american

lager

164

Ppl

prerohibition

lager

182

Si

single hop IPA

188

Pu

pumpkin ale

194

Cc

california common

170

Bzl

bezlepková piva

176

Apa

american

pale ale

162

Am

american

malt liquor

168

Cr

cream ale

186

Di

double/

imperial IPA

192

Wi

american

wild ale

198

Usb

american

barley wine

174

Ry

rye beer

180

Wh

wet hop

200

Asa

american strong

ale


plochý

šumivý

perlivý

vinný

portský

hřejivý

lihovinový

kořalkový

8

Jednotlivé druhy

piva odkazují na

graf A T O M O V É

STRUKTURY, které

nám o každém

z piv řekne více

včetně pivovarů

a degustačního

hodnocení daného

pivního stylu.

Jak tuto knihu používat ... pokračování

Doporučení pivovarníci

slouží k tomu, abyste

měli přehled o slavných

jménech v oboru.

Zajímavé informace

o daném pivu. Zaujme

i toho nejzkušenějšího

znalce.

S R M

Pokud jste kuchař nebo

kuchařka, je velmi užitečné

zjistit, které pivo se

hodí k danému pokrmu.

Doporučené KOMBINACE

PIVA S JÍDLEM jsou

uvedeny také v zadní části

knihy.

V jednotlivých kapitolách jsou piva seřazena

podle umístění na škále SRM (tzv. S T A N D A R D N Í

REFERENČNÍ METODA). Ta určuje stupeň

zabarvení od čísla 1 (nejsvětlejší odstín žluté)

po 37 (téměř černá). Uvedené barvy slouží jako

vodítko.

Stručný popis tří

DOPORUČENÝCH

PIV daného druhu.

1

3

2

4

5

7-8

6

9-11

12-16

22-6

17-21

27-31

32-36 37+

Atomová strukturA

Vhodné kombinace s jídlem:

121

Belgický black ale

vepřová kotleta jehněčí čokoláda sendviče s masem

Belgický Black ale

belgického black aleu

pivovar

Brouwerij

St. Bernardus

pivovar Unibroue

Pivo z pivovaru

New Belgium

Brewing Company

jménem „1554“

dostalo svůj název

podle historického

odkazu na černé

belgické pivo

z toho roku.

pivovar

Ommegang

Do této

kategorie

spadajíbel

gická piva,

která nejsou

ani dubbely

ani strong

dark aley.

Říká se mu

také belgický

dark ale

(„belgický

tmavý ale“).

pivovar Bierbrouwerij

De Koningshoeven

pivovar

Brouwerij

Bavik

Bba

pikantní

smetanový

pivovar

New Belgium

Brewing Company

pražený

Mnoho piv tohoto

stylu jde na trh

v chladných

zimních měsících.

Některá pivaspada

jící do této kategorie

mohou být stouty

uvařené za pomoci

belgických kvasinek.

evropský kontinentální ale120

která tři piva vyzkoušet

Nepleťte si jej s belgickým strong dark alem (viz

strana 116) – „belgický černý ale“ je jeho pravým

opakem – hladká a lehká textura, ale ve sklenici

tmavě černá barva.

lehký a temný

I přes zřetelné odkazy na styl pocházející z poloviny 16. století má

„belgický černý ale“ (někdy také nazývaný belgický dark ale – „tmavý

ale“) poněkud mlhavou historii. Dva poměrně standardní rysy ovšem

drží tento styl pohromadě: tmavé tělo a charakter výmluvně propojený

s belgickými kvasnicemi. Výsledek této směsi je tmavé, hladké,

vydatné pivo s texturou a chutí odlehčenou ovocnými, živými a ř íznými

belgickými kvasinkami. Nacházíme zde koření jako anýz, koriandr, černý

pepř a kardamom. Můžeme se setkat i s tóny čokolády, kávy a karamelek

ze sladové směsi. Pije se velmi dobře a je příjemným překvapením.

původ: Belgie

Barva: 30-40 srm

oa: 4-6,2 %

iBU: 20-40

sklo: tulipán,

koňaková sklenka,

velká vinná

sklenice

Belgický black ale

Tilburg’s DuTch browN Ale

Velmi komplexní pivo z nizozemského trapistického pivovaru

Koningshoeven. Sladkým, smetanovým tělem hrají tóny čokolády

a karamelek.

chAmbly Noire Pivo z pivovaru Unibroue. Lehké tělo

rychle stéká do sklenice, cítíme tóny kávy, praženého sladu a koření.

Projevuje se lehká kouřová chuť, doznívání je na závěr dlouhé.

1554 eNlighTeNeD blAck Ale Lehké tělo má

v chuti tóny hořké čokolády a praženého ovoce. Vyvážená sladká ahoř

ká chuť, závěr je suchý. Pivo z pivovaru New Belgium Brewing Company.

213

pivovar Great

Divide Brewing

Co.

American double

(imperial) stouty

dobře zrají.

pivovar Sierra

Nevada

Brewing Co.

vydatný

robustní

jemný

pivovar

Bell’s

Brewery

American

double stout

(nebo american

imperial stout) je

verzí american

stoutu. Je typický

vyšším obsahem

alkoholu.

čokoládový

kávový

crème brûléečokoládové dezertyměkký čedarsýr triple crémevydatné masové pokrmy

Vhodné kombinace s jídlem:

American stout

AstDaný pivovar

častopřichá

zí s několika

variacemi

svéhozáklad

ního stoutu.

pivovar

Rogue

Brewery

Mnozí tento styl

vyhledávají do

takové míry, že

mu pivovary při

uvedení na trh

věnují celý den.

pivovar

Founders

Brewing Co.

pivovar

Dogfish Head

Brewery

Zrání v dřevěném sudu je pro tento

styl běžné. V porovnání s jinými

styly dokážou sudy pivu dodat více

nuancí a komplexních chutí.


9

DEGUSTAČNÍ HODNOCENÍ jsou rozdělena do čtyř skupin: sladová chuť, znaky chmele, kvašení a tělo

a pocit v ústech. Níže jsou uvedena ukázková degustační hodnocení v daných kategoriích. U některých

piv si můžete všimnout také chuti koření.

Degustační hodnocení vám pomůže rozeznat a naplno

vychutnat chuť každého piva. Tato hodnocení můžete

najít na každé stránce, takže pokud máte rádi např.

piva s citrusovou příchutí, můžete se při listování

knihou soustředit na daný symbol.

Jakmile budete vědět,

jakou chuť piva máte

rádi, DEGUSTAČNÍ

HODNOCENÍ vám ji pomůže

v knize „stopovat“. Na

diagramu najdete, jakým

způsobem jsou dané ikony

uspořádány.

ATOMOV Ý DIAGRAM v celé knize barevně znázorňuje

části degustačního hodnocení.

kyselá

štiplavá

ovocná

žvýkačková

banánová

sladká

karamelková

karamelová

sušenková

čokoládová hořká

čokoláda

kávová

spálená káva

plná aromatická chuť

pražená

toustová

kouřová

dubová

ořechová

sladová

obilná

rustikální

žitná

lékořicová

chmelový

mírně chmelový

pryskyřičný

dřevitý

borovicový

zemitý

květinový

bylinný

pikantní

peprný

řízný

grepový

citronový

citrusový

kyselý

hořkýpříjemně

chladivý

výrazný

osvěžující

lehoučký

svěží

na delší posezenís

lehkým tělem

jemný

lehce pitelný

delikátní

vydatný

sametový

hustý

smetanovýjemný

plochý

šumivý

perlivý

vinný

portský

hřejivý

lihovinový

kořalkový

hřebíčková

chlebová

zemitá

plísňová

kvasnicová

nuancovaná

jemná

jednoduchá čirá

čistá

S

L

A

D

O

V

Á

C

H

U

Ť

K

V

A

Š

E

N

Í

T

Ě

L

O

A

P

O

C

I

T

V

Ú

S

T

E

C

H

Z

N

A

K

Y

C

H

M

E

L

E


ÚVOD

DO PITÍ

PIVA

Ať už se na celou věc díváte

z perspektivy poloprázdné, nebo

poloplné sklenice, pití piva není

nijak složitý proces – na rozdíl od

jiných volnočasových aktivit,

nepotřebujete do začátku

žádné pokročilé znalosti.

Čím víc toho ale budete

vědět, tím více si své pivo

užijete. Následující řádky

povzbudí vaši chuť, než se

společně ponoříme do rozličných

pivních stylů.


11

Co je to pivo?

Na světě existují desítky různých stylů piv. Jsou

často tak odlišné, že bychom těžko uvěřili, že

je to pivo vyrobené ze stejných surovin. Právě

v jednoduchosti je ale krása tohoto nápoje.

Vaří se jen z pár základních ingrediencí – vody,

sladu, chmelu na varně a kvasnic na spilce –,

ale výsledky jsou velmi rozmanité. Pivo může

vypadat jako sluneční záře i jako půlnoc.

Může být křišťálově čisté, nebo kalné jako

motorový olej. Pivo také může mít bublinek jako

šampaňské, může být lepkavé jako javorový sirup

anebo smetanové jako mléčný koktejl.

INGREDIENCE

• VODA tvoří nejvýraznější podíl pivního

objemu, obecně kolem 90 procent. Její chemické

a minerální složení má vliv na konečný výsledek;

tím pádem je důležité, aby samotný zdroj byl

čistý a průzračný. Někteří sládci minerální

složení vody upravují, aby získali u konečného

produktu specifické vlastnosti.

• SLAD pochází z ječmene, tedy obilí, jež se

pěstuje celosvětově. Původ a druh ječmene

ovlivňuje chuťový profil piva. Kromě sladů

z ječmene jsou dále používány slady z pšenice (viz

pšeničná piva weizenbier, wessbier), žita, čiroku.

Ječmen se sladuje – suchý ječmen se namočí

ve vodě a přemístí do sladovadla, kde probíhá

klíčení. Během klíčení se rozloží tvrdá slupka

a ječmen se změní v užitečný měkký produkt –

zelený slad. Sušení pak probíhá v sušicí peci;

teplota i doba sušení ovlivňují odstín sladu, jeho

barvu i chuť. Světlé slady se vyrábí sušením resp.

hvozděním na tzv. hvozdu. Sušení karamelových

a barvicích sladů probíhá v rychlopražicích

bubnech. Sládek si konkrétní slad vybírá podle

toho, jaké chuti a barvy piva chce docílit.

• CHMEL je s pivem spojen neoddělitelně,

více než jakákoliv jiná přísada. Někoho může

překvapit, že zrovna rostlina má na svědomí

hořkost a typickou chuť a vůni piva. Chmel slouží

ke konzervaci piva a také vyvažuje chuť sladu;

bez něj by pivo nebylo hořké. Je to popínavá

rostlina, na které od pozdního léta do raného

podzimu rostou malé chmelové šištičky. Existují

desítky různých odrůd chmele – sládek si vybírá

odrůdy tak, aby docílil požadovanou chuť

a aroma. Chmel může dodat příchuť pikantní,

citrusovou, dřevitou, borovicovou, grepovou,

zemitou a/nebo květinovou. Obvykle se chmel

do piva přidává v průběhu vaření. Někdy se ale

přidává v pozdější fázi nebo i před začátkem

vaření mladiny.

• KVASNICE, resp. kvasinky, živé

mikroorganismy, mají v procesu vaření piva

nezastupitelnou roli; přeměňují mladinu –

tekutinu vzniklou v první fázi vaření – v pivo.

Jak kvasnice během kvašení spotřebovávají

z mladiny cukr, vytváří se velké množství chutí

a dochází také k produkci alkoholu. Známe

dva běžně používané druhy: Saccharomyces

cerevisiae spp. (k výrobě aleu) kvasí při vyšších

teplotách a Saccharomyces uvarum (k v ýrobě

ležáku) při teplotách nižších.

Kvasnice používané k výrobě aleu kvasí mnohem

rychleji než ty, které jsou potřeba k výrobě

ležáku. Po dokončení kvašení se zvedají na

hladinu – odtud pochází výraz „svrchní kvašení“.

Když naopak dojde k ukončení kvašení u kvasnic

ležákových, klesnou ke dnu, a proto se tomuto

procesu říká „spodní kvašení“. Každý z těchto

druhů kvasnic má své specifické rysy a ty mají

vliv na samotné pivo – mnohdy výrazný až

překvapující.

ÚVOD DO PITÍ PIVA12

VAŘENÍ PIVA je proces, při kterém se smíchají

základní ingredience (voda, slad, chmel); ty tvoří

mladinu, do které se přidávají kvasnice, z čehož

poté pivo vzniká.

Prvním krokem při výrobě MLADINY je smíchání

našrotovaného sladu s horkou vodou ve rmutovací

kádi, přičemž vzniká kašovitá hmota, tzv. RMUT.

Rmut se postupně ohřívá a během tohoto procesu

se škrob štěpí na jednodušší cukry. Po ukončení

rmutování je várka přečerpána do zcezovací kádě,

kde se od zbytků sladového mláta oddělí kapalný

podíl, tzv. sladina, která se čerpá do mladinové

pánve. V tuto chvíli dochází k rychlému VARU, aby

se mladina sterilizovala. Pivo často označujeme

jako VYSOKOSTUPŇOVÉ nebo NÍZKOSTUPŇOVÉ.

Stupně slouží k vyjádření síly piva, a ta je

dána množstvím sladových cukrů v mladině.

Zjednodušeně se dá říci, že vysokostupňové

pivo bude mít vyšší obsah alkoholu než pivo

nízkostupňové.

Během chmelovaru se přidá chmel, který má

vliv nejen na hořkost, ale i další chuti a vůně

finálního produktu. Pokud ingredience přidáváme

na začátku chmelovaru, napomáháme k tvorbě

vyšší hořkosti, u těch pozdějších spíše k tvorbě

aroma. Ke konci varu se může přidat i koření.

Proces chmelovaru probíhá asi 60–90 minut, poté

se za pomoci cízu nebo vířivé kádě odstraní chmel

a koagulované proteiny. Po chmelovaru a následné

přestávce ve vířivé kádi probíha rychlé ochlazení

mladiny a ta je pak připravena ke kvašení.

Proces KVAŠENÍ začíná ve spilce – zde se

do zchlazené mladiny přidají kvasinky a začíná

hlavní kvašení. Po dokončení této fáze se kvasnice

odstraní, pivo se ochladí a nechá odpočinout. Jde

o tzv. proces ZRÁNÍ (DOKVAŠOVÁNÍ). Většina

sládků používá nerezové tanky, jiní zase dubové

sudy. Může také dojít k tzv. chmelení za studena,

kdy se chmel přidává do těchto nádob a leží

usazený na dně.

Potom se pivo filtruje – získáme průzračnou

kapalinu a pivo se stočí do lahví, sudů nebo

plechovek. Jednou z dalších variant může být, že

se do piva po filtraci přidají další kvasnice. Pivo se

stočí do lahví a dochází k procesu ZRÁNÍ V LÁHVI

neboli druhému kvašení, což napomůže tvorbě

oxidu uhličitého a rozvinutí dalších chutí. Pivo je

tedy uvařeno a tím pádem připraveno, aby se mohlo

zabalit a odeslat k milovníkům piva na celém světě.

Jak se pivo vaří

Současné trendy

v pivovarnictví

Trendem moderní doby a masově

prodávaným artiklem jsou lehké ležáky.

Ovšem nápadití a nadšení domovarníci

stále vyrábějí unikátní druhy piv vysoké

kvality. V poslední době se jejich

trpělivost velmi cení. Významným sládkům

z Anglie, Německa a Belgie se znovu

a znovu dostává zasloužené pozornosti.

A z amerických pivních stylů se po zásluze

stal jistý standard. Sládci vymýšlejí

nové a nové druhy a ty zavedené se

neustále vylepšují. Konzervativní pohled

a obezřetnost se tak odsouvají na druhou

kolej a n ahrazuje je nápaditost a důmyslná

vynalézavost. Novým pivovarům se však

stále daří oživovat tradiční druhy piv

vyráběné v minulých stoletích, a tak

zároveň dochází k znovuobjevování

pivního dědictví.

SKLO

Na šampaňské sklenička na stopce, na kávu

hrnek. Čaj v šálku a coca-cola v plechovce. Zdá

se, že každý nápoj má svoji specifickou nádobu,

a pivo zde není žádnou výjimkou. Zatímco

Belgičané si s vymýšlením nejneobvyklejších

způsobů podávání piva doslova vyhrají, může

i ten nejjednodušší domácí bar hodně získat,

když bude výbava sklenic jen nepatrně upravena.

Pokud máte po ruce pár různých sklenic,

můžete si pivo vychutnat tak, jak bylo původně

zamýšleno. Některým pivům to nejvíce sluší

ve vysokých, tenkých sklenicích, jiné vypadají

nejlépe, když se nalijí do masivních půllitrů.

Takřka vždy ale můžeme najít optimální způsob

servírování piva.

• SKLENICE NA STOPCE Vysoká, z tenkého skla,

s nožkou. Sklenice na stopce nám nejčastěji

připomínají svatební nebo novoroční přípitky.

Kupodivu může tato jemná sklenice být

dokonalou nádobou na pivo. Vysoký a štíhlý

tvar je ideální pro výrazně perlivá piva, světlejší

povahy a naprosto průzračná. Tvar sklenky

umožňuje, aby vůně piva stoupala vzhůru a ven,

a před prvním douškem poskytne konzumentovi

silný závan buketu.

• ČÍŠE / POHÁR Obecně se doporučuje

k belgickým druhům piva. Tato sklenice může

být jak z tenkého, tak ze silného skla. Na hladině

dokáže udržet úžasnou pěnu. Mnohé pivovary

používají sklenky vyrobené pouze pro ně.

• IPA SKLENICE Tato sklenice, jež byla

vytvořena teprve v roce 2013, na své obecnější

rozšíření teprve čeká. Byla navržena zejména

pro pivo India pale ale (tzv. IPA). Svým tvarem

poskytuje místo pro bohatou pěnu; díky okraji

sklenice se pěna na hladině dlouho udrží.

• PŮLLITR / KORBEL Masivní tvar a velký

objem, určený pro zahnání žízně. Díky prostému

a praktickému designu se snadno používá a dá se

do něj načepovat velké pivo.

• PIVNÍ SKLENICE Tenká, vysoká a útlá sklenice

je dokonalým doplňkem pro ležák plzeňského

typu. Vysoká sklenice dává vyniknout bohatému

proudu bublinek a zároveň udrží pivo chladné

– tato vlastnost je pro správně vychlazené

Pivní

sklenice

Sklenice

na stopce

Číše/

pohár

IPA

sklenice

Půllitr / korbel

Sklenice na

pšeničné pivo

SKLO

Vinná číšePinta / nonic Koňaková

sklenka

Stange

Podávání a skladování piva

Tulipán


ÚVOD DO PITÍ PIVA14

pivo nezbytná. Pokud do takové sklenice pivo

čepujeme nebo naléváme správně, začnou se

nám už při pohledu na plnou sklenku, která dává

vyniknout zářivé barvě a dokonale bílé pěně,

sbíhat sliny na jazyku.

• PINTA / NONIC Ať už rovná (pinta), nebo pod

okrajem mírně vypouklá (nonic), je sklenice

tohoto typu automatickou volbou pro mnoho

piv. Design se soustředí spíše na snadné

skladování, požitek z pití je až na druhém

místě. Výrobní a prodejní cena této sklenice je

nízká, což je pro spoustu restauračních zařízení

významnou motivací.

• KOŇAKOVÁ SKLENKA Tvar této sklenice

s decentní stopkou a buclatým tvarem

pochází ze světa brandy. Svým tvarem nabádá

k zálibnému kroužení v dlani, pomáhá vyvolat

přední buket a na její vnitřní stěně se tvoří

„slzy“, které jsou tak typické pro hustší typy piv.

Koňaková sklenka je ideální pro těžší a tmavší

piva.

• STANGE Tvar zcela rovné sklenice, německy

doslovně „tyčky“, se soustředí na vůni

a delikátní druhy piv; skvělá sklenice pro udržení

chuti.

• TULIPÁN Svým tvarem odkazuje na květinu;

tělo sklenice se směrem nahoru zužuje a na

vrcholu otevře, čímž nechává stoupat pěnu; vůni

nejdříve spoutá, a potom ji uvolní do prostoru.

• SKLENICE NA PŠENIČNÉ PIVO Spodní část je

užší, vršek se široce rozevírá. Tvar sklenice byl

navržen pro pšeničné pivo. Velikostí obsáhne

větší objem piva a nahoře zanechá typickou

nadýchanou pěnu.

• VINNÁ ČÍŠE Další sklenice, která má původ

mimo pivní svět. Pro její baňatý vzhled ji

můžeme použít pro nepřeberné množství druhů

piva. Tělo je dost široké na to, aby vynikla barva

a hustota těžšího piva a tak jako u koňakové

sklenky i zde se rozehrává prostor pro hustou

pěnu. Pokud se sklenicí točíme v dlani, jsme

odměněni uvolněným aroma, které se nám

rozprostře po celých ústech.

JAK PIVO SKLADOVAT

Tu správnou sklenici jsme si již vybrali. Stále

však zbývá několik kroků, abychom svůj

chuťový zážitek dovedli k dokonalosti. Zaprvé:

pivo musíme skladovat a podávat při správné

teplotě. Obecně se dá říci, že pivo skladujeme

na chladném, suchém a tmavém místě. Pro

mnohé druhy piv je typickým příkladem lednice.

Některé pivo je vhodné podávat při poněkud

vyšší teplotě, jiné zase při nižší, ale na to člověk

zajisté časem přijde sám. Pro lehčí a osvěžující

piva, s nižším obsahem alkoholu se spíše hodí

nižší teploty, zatímco ta složitější, bohatší

a tmavší zase chutnají nejlépe při teplotě o něco

vyšší. Silné, složitější aley skladujeme nejlépe

na chladném – ale ne studeném – místě. Pro

dlouhodobé skladování je přímo ideální chladný

sklep s teplotou kolem 13 °C. Tak se zvýrazní

jemnější vůně a chuť.

JAK PIVO NALÉVAT

Také nalévání piva si musíme dobře promyslet,

avšak nesmíme to se složitostí nijak přehánět.

Pokud sklenici mírně nahneme a pivo pomalu

naléváme po její stěně, dosáhneme za

normálních okolností adekvátního proudu.

Jakmile je sklenice ze dvou třetin plná,

narovnáme ji a dolijeme po okraj. Tím získáme

bohatou pěnu, která pivu dodá vzhled, šmrnc

a vůni. Ochutnávání by vás mělo bavit. Není úplně dobré hledat náležité výrazy nebo podivně imitovat rádoby znalce. Ruce by se vám neměly potit, ale sliny v ústech se sbíhat musí. I tomu nejobyčejnějšímu posezení u piva tak můžete dodat lesk díky pár jednoduchým krokům. Člověk, který pro vás ten úžasný mok uvařil, po vás chce, abyste ochutnali vše, co od začátku zamýšlel. Zde se můžeme podívat na pár tipů jak na to: • VZHLED Pivo nejdříve nalijeme do požadované čisté sklenice. Teď je čas si je vychutnat. Když budeme zkoumat jeho vzhled, všimneme si barvy, průzračnosti a perlivosti. Také se podíváme na pěnu – je lehká a vzdušná, nebo hustá a nepropustná? Drží, nebo mizí? Vysoká a hustá pěna nechá na okraji výraznější stopu, jakoby krajku. Tomuto jevu se někdy říká „bruselská krajka“, což značí právě stopu po pěně, která ulpí na vnitřní stěně sklenice. Sklenici uchopte do dlaně, jemně s ní zakružte, všimněte si textury a hustoty. Mysl připraví vaše patro na to, co přijde dál. • AROMA Vůně piva je klíčovým atributem chuti – jen si vzpomeňte, jak málo si jakoukoliv chuť vychutnáte, když jste právě nachlazení. Sklenicí zakružte, tím se uvolní buket. Hned nato zvedněte sklenici těsně k nosu a zhluboka se nadechněte. Za pár okamžiků si začnete víc a víc uvědomovat nuance, které sládek chtěl vystihnout. Avšak různé vůně rozezná snadno i začátečník. • CHUŤ A POCIT V ÚSTECH Tak, teď se napijeme. No, jen se nestyďte, sládek nestojí o žádné usrkávání, ale o pořádný lok. Nechte si pivo přejet pěkně po jazyku, ať se váha a textura náležitě vstřebá. Zaměřte se na sílu, hustotu a říz. To vše vám dá dohromady jev, kterému se říká Jak pivo ochutnávat

„pocit v ústech“. Teď už chutnejte pivo vcelku,

hledejte první chuť, potom tu střední a následně

tu konečnou. Právě množství chutí dělá z piva

tak lákavý nápoj. Až polknete, můžete si udělat

kompletní obrázek. Tak jakpak do sebe jednotlivé

kamínky mozaiky zapadají?

PIVNÍ DEGUSTACE

Když budete ochutnávat pivo jedno za druhým,

např. při pivní degustaci nebo tzv. „za letu“

(ochutnávka malých vzorků různých piv), je

dobré seřadit je podle typu. Nejdříve si dejte

lehčí, méně komplexní, slabší piva a postupně

se propracujte k těm těžším a výraznějším. Tím

si vytvoříte prostor pro jemné chuti lehčích piv,

než abyste je na začátek přebili něčím tvrdším.

Kdybyste si dali například nejprve russian

imperial stout, dokonalý ležák plzeňského typu

by vám pak mohl připadat trochu vodový a jaksi

bez chuti.

ÚVOD DO PITÍ PIVA16

Zatímco víno vždy zaujímalo na jídelním

stole ústřední místo, pivo má neuvěřitelný

a dosud obecně řečeno nevyužitý potenciál.

Mnoho lidí zastává názor, že pivo patří do

hospody, dáte si ho k pizze nebo že teče

proudem do kelímku na nějaké opilecké

akci. Pravda, někdy to tak skutečně může

být; pivo ale vždy patřilo i na vážené

místo na jídelním stole. Dokonalé pivo,

skvěle podávané, výborně kombinované

s pokrmy, vychutnané s gustem, to vše

dokáže překvapit a ohromit. Pivo se má

dokonale snoubit s jídlem – tento primární

cíl má sloužit k dosažení kulinářského

zážitku, kterému nelze odolat. V podstatě je

důležitější celek než jednotlivé části.

VÝBĚR JÍDLA K PIVU

Účelem vzájemné kombinace piva a jídla je

spojit to, co mají nápoj i pokrm společné.

Jmenujme za všechny některé příklady: lehký

ležák plzeňského typu k letnímu salátu anebo

tmavý russian imperial stout s výrazným

čokoládovým moučníkem. Vzájemné rysy piva

a pokrmu vytvářejí harmonii a soudržnost,

čímž se chuti obou zvýrazní. Zde je pár

užitečných tipů, díky kterým poznáte

chutné kombinace: tučná a sladká jídla se

hodí k pivům s vyšším obsahem alkoholu;

jako taková mohou být hořčí po chmelu,

sladší, nebo s tóny praženého sladu. Piva

s vyšším obsahem oxidu uhličitého mají

schopnost neutralizovat výraznější pokrmy

a čistit patro. Na konci této knihy najdete

doporučené kombinace piva s jídlem seřazené

právě podle jídla, abyste si snadno mohli

vybrat pivo k tomu, co právě jíte.

• STYL Pokud chcete dosáhnout dokonalé

kombinace, musíte nejdřív znát chuť

konkrétního typu piva. V tomto směru nám

to sládci usnadňují, neboť směle a zřetelně

vyzdobí celou lahev. Pokud znáte tuto

obecnou informaci, můžete si v této knize

najít konkrétní styl piva a atomový diagram

vám pomůže objevit charakteristické chutě

(a také doporučí vhodné kombinace).

• CHUŤ Pivo může skýtat mnoho chutí zaráz.

Může chutnat sladce, karamelově, po sladu

nebo těžce. Také může být hořké, kyselé

nebo čiré. Anebo lehké, řízné či osvěžující.

Pokud budete hledat dokonalé kombinace

s jídlem, mějte na paměti jednotlivé nuance.

Vaše chuťové pohárky dozajista znají širokou

škálu chutí jídel, a tak nastal čas, aby si

také daných detailů všímaly a spojily si je

s konkrétním pivem. Jednoduše zužte svá

kritéria na jediné, a podle toho hledejte

vhodnou kombinaci. Zaměřte se na prvotní

vlastnost u piva nebo pokrmu, a budete mít

výběr mnohem jasnější.

• V Y VÁŽENOST Mějte na paměti, že je třeba

vždy dodržet určitou vyváženost. Síla

a výrazné chutě jak v pivu, tak i v jídle spolu

musí souznít, a ne se přebíjet. K vydatnému,

těžkému a výraznému pokrmu se hodí

podobně laděné pivo. Stejně tak lehké,

osvěžující a jemné jídlo si žádá podobné

atributy u pivního moku. Pamatujte ale,

že ne vždy dokonale vyvážené vlastnosti

vyzdvihnou podobné chuti u jídla nebo

piva. Zůstává pravdou, že někdy vzniknou

fantastické kombinace z rozdílných chutí.

• VZÁJEMNÉ VLASTNOSTI Když pijeme pivo

lehké, ovocné a svěží, dost možná se k němu Kombinace piva s jídlem bude hodit letní salát. Pokud bude naopak robustní, s kouřovou chutí a sladovým základem, vaše chuťové pohárky jen zaplesají nad kombinací s grilovaným steakem. • OPAČNÉ VLASTNOSTI Nejednou se setkáme s případem, kdy naprosto odlišné chuti piva a jídla tvoří dokonalou souhru. Dávejte ale pozor, abyste to při kombinování nepřehnali. Lehké, čiré pivo bude takřka bez chuti, pokud si k němu dáte čokoládový dortík. Na druhou stranu ale výrazně chmelená IPA dokonale prostoupí mrkvovým dortem a vykouzlí nečekaně lahodný výsledek.

KOMBINACE PIVA S JÍDLEM

V TÉTO KNIZE

Doporučené kombinace piva s jídlem

v této knize se řídí jednoduchým

principem: bereme v potaz styl piva

a hlavní chuťové vlasnosti, abychom

je následně kombinovali s pokrmem

podobného, nebo odlišného

charakteru. Poznáte, že mnoho

z těchto kombinací obsahuje obě

varianty, a je to právě souhra chutí,

co vytváří lákavá a komplexní spojení

jídla s pivem.

BRITSK Ý

A IRSKÝ ALE 1

BRITSKÝ A IRSKÝ ALE

Velká Británie má na moderní styly piva nesmazatelný

vliv. Právě na základech této země jsou postavena mnohá

fantastická piva, práce sládků a jednotlivých pivních

národů. Tyto pivní styly, které pocházejí z Velké Británie

a Irska a n a domácí půdě se vaří dodnes, si dokázaly

udržet své charakteristické rysy. Tím je dokážeme odlišit

od takových stylů, jejichž chuť se adaptovala a přiblížila

trendům moderní doby. Současní britští a irští sládci

běžně vyrábějí pivo podle tradičních hodnot. V důsledku

toho se dostává na trh pivo, které napodobuje styly, jež

jsme znali již před desetiletími.

Skotsko, ležící na samém severu Velké

Británie, po staletí produkovalo unikátní

styly aleu, které dokonale odráží charakter

této země. Protože tamější klima neprospívá

pěstování chmelu, má přitažlivý skotský ale

výraznou chuť sladu, je komplexnější a hřejivý

– vskutku dokonalý doplněk k bouřlivému

skotskému večeru. Robustní skotský ale,

hodící se na dlouhé pití, se podle síly stupňuje

od tzv. šedesáti do osmdesátišilinkového

piva. Čím vyšší číslo, tím je zpravidla pivo

dražší. Jejich devadesátišilinkového bratříčka

– strong stotch ale, nebo tzv. wee heavy

(maličko těžký) – raději pomalu posrkávejte;

tento styl pyšnící se výraznou vůní a vysokým

obsahem alkoholu se dnes stále více vaří mimo

území Spojeného království.

Žádná jiná země není pravděpodobně

spojená s jedním konkrétním výrobcem piva

tak jako Irsko. Popularita irského suchého

stoutu od f irmy Guiness se časem přetavila

ve věčný svazek mezi jedním národem a jeho

nápojem. Říká se, že žádný Guiness nechutná

tak skvěle jako v Dublinu v původním pivovaru

St. James’s Gate. Odtud pochází zárodek pivní

geniality, ze kterého vzniknul tzv. foreign

extra stout – tento nápoj hasil žízeň britského

impéria při dobývání vzdálených koutů po

celém světě. Dalším významným irským pivem

je irish red ale. Zesnulý pivní expert a autor

mnoha děl Michael Jackson se často zmiňoval

o tom, že historie a původ irského červeného

aleu je poměrně mlhavá, ale jeho příklady jsou

náležitě lahodné. Klíčovou kategorií britských piv je bitter, který představuje základní pivní hodnotu svého národa. Po běžném bitteru přichází best bitter a strong/extra special bitter –

poslední dva zmíněné obsahují více sladu,

chmele a množství alkoholu. Zároveň

jsou pro typického britského pivaře těmi

nejoblíbenějšími a v ideálním případě je

můžeme nazývat dokonalou anglickou

lahůdkou. Zatímco termín „bitter“ (hořk ý)

může naznačovat výraznou chmelovou chuť, ve

skutečnosti jsou tato piva velmi vyvážená a na

hony vzdálená od chmelově hořkého american

pale ale nebo piva IPA. Velká Británie má velký

vliv nejen na vývoj světlých stylů piv. Výrazný

anglický brown ale, hřejivý old ale a tmavý

lahodný porter nebo stout: všechny pocházejí

z kolébky, ze které se pak zrodily pivní styly na

celém světě.

Významnou a unikátní součástí britské

pivní kultury je stále sudový „samospádový“

ale. V této zemi se dodnes setkáme s alem

čepovaným přímo ze sudu, ve kterém

byl skladován, při sklepní teplotě, bez

přidaného oxidu uhličitého. Čepování

probíhá pouze s využitím gravitace. O tuto

metodu se pokouší stále více zemí a mnohé

společnosti ji dovádějí k dokonalosti.

I když se dnes s britskými pivy můžeme díky

exportu setkat na každé světové straně,

abychom zcela pochopili tuto historickou

pivní dokonalost, musíme je poznat v jejich

původní podobě: čepované přímo ze sudu

v tradičním pubu.


22

English golden

SUMMER LIGHTNING Tento ale z pivovaru Hop

Back je ve vůni plný čerstvého chmele. Je pořádně hořký, ale také

osvěžující s dlouhým a suchým závěrem.

FULLER’S SUMMER ALE Světlý, lehoučký golden

s vyváženým, sušenkovým sladem a bylinným, zemitým chmelem.

Často se říká, že nutnost je matkou

vynalézavosti. Horké léto v Anglii roku 1995

stojí za proslavením tohoto osvěžujícího piva,

které se stalo přímým konkurentem dovozových

ležáků.

INTENZIVNĚ OSVĚŽUJÍCÍ

Tento svěží krasavec, někdy nazývaný summer ale (letní ale), vyzařuje

jasnou a světlou zlatou barvou. Na hladině se skví bílá vrstva. Už od

pohledu je dokonale osvěžující, což je také záměrem. Má nízký obsah

alkoholu a parádní nádech chmele. Přední chuť je čerstvá a pikantní.

Příchuť se opírá o chmelový charakter, ale na anglické pivo si dokáže

jaksepatří udržet sladový střed. Po příjemně chmelovém a intenzivním

tělu přijde dlouhý, čistý a suchý závěr. Jde celkově o vynikající letní

pivo; na rozdíl od jiných anglických piv je nejlepší pěkně vychlazené

a ideální na pořádné uhašení žízně. Původ: Anglie Barva: 3-9 SRM OA: 4-5 % IBU: 40-55 Sklo: pinta, nonic

Která tři piva vyzkoušet

HOPHEAD Toto pivo z pivovaru Dark Star je přesně

takové, jaké má být: čisté, osvěžující a dokonalé na delší posezení.

Nejzajímavější je květinový nádech, který cítíme ve vůni i v chuti.

BRITSKÝ A IRSKÝ ALE


23

pivovar Hop

Back Brewery

pivovar

Dark Star

Brewing Co.

citrónový

ovocný

lehoučký

osvěžující

pivovar

Fuller, Smith

& Turner

pivovar

Thornbridge

pivovar

Brooklyn

Brewery

John Gilbert

z pivovaru Hop

Back přišel s tímto

stylem v 80. letech

dvacátého století.

Tvůrci tohoto piva

se soustředili

na výrobu

osvěžujícího,

chladivého aleu,

než aby se snažili

změnit anglický

pohled na tvorbu

ležáků.

Tento styl si

vysloužil slávu

během horkého

léta 1995.

Svou světlou

barvou je

dokonalou

konkurencí

ležáků.

mořské plodysalátyjemně pikantní pokrmy

Vhodné kombinace s jídlem:

Go

English golden

english goldenu

ENGLISH GOLDEN

pivovar

Crouch Vale

Brewery

ATOMOVÁ STRUKTURA


24 BRITSKÝ A IRSKÝ ALE

Která tři piva vyzkoušet

Tento anglický produkt je na rozdíl od svého

názvu „obyčejný bitter“ vpravdě neobyčejným

pivem se silnou minulostí a ještě silnější

budoucností.

PŘEKVAPIVĚ KOMPLEXNÍ

Pivař žijící mimo Spojené království by se pravděpodobně bránil

objednat si něco, čemu se říká „obyčejný“. Důvod, proč toto pivo

vyzkoušet, je ale opravdu pádný. Oproti ostatním z řady bitterů má

nejnižší obsah alkoholu, pije se poměrně dobře při delších posezeních

a nejlépe chutná přímo ze sudu v typických anglických pubech. Je

trošku hořký, ale často v něm najdeme střední karamelový a chmelový

základ. Jsou zde překvapivé, komplexní prvky, především při

servírování ze sudu; chmelové chutě procházejí ostrým, pikantním

a bylinným charakterem. Chmel se postará o osvěžující tělo



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist