načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Pekelný šéfkuchař - Neil Simpson; Simpson Neil

Pekelný šéfkuchař
-15%
sleva

Kniha: Pekelný šéfkuchař
Autor: ;

Gordon Ramsay patří mezi nejvýraznější a nejoceňovanější šéfkuchaře současnosti. Díky svému neoddiskutovatelnému talentu, svérázné osobnosti a netradičnímu přístupu a ... (celý popis)
Kniha teď bohužel není dostupná.

»hlídat dostupnost


hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2% 90%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: XYZ
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2014-02-01
Počet stran: 304
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: 302 stran
Název originálu: Gordon Ramsay
Spolupracovali: z anglického originálu ... přeložila Olga Neumanová
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
ISBN: 9788073886165
EAN: 9788073886165
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Gordon Ramsay patří mezi nejvýraznější a nejoceňovanější šéfkuchaře současnosti. Díky svému neoddiskutovatelnému talentu, svérázné osobnosti a netradičnímu přístupu a nevybíravému slovníku si získal mnoho příznivců i mezi těmi, kteří se obvykle gastronomiínezabývají. K jeho popularitě přispělo i několik televizních pořadů, například Pekelná kuchyně. Kniha Neila Simpsona odhaluje nejen jeho profesní kariéru, ale také soukromí.

Předmětná hesla
Ramsay, Gordon, 1966-
* 20.-21. století
Kuchaři -- Velká Británie -- 20.-21. stol.
Související tituly dle názvu:
Čtyřhodinový šéfkuchař Čtyřhodinový šéfkuchař
Ferris Timothy
Cena: 711 Kč
Malý mezinárodní mistr šéfkuchař Malý mezinárodní mistr šéfkuchař
Šmikmátorová Pavla
Cena: 169 Kč
Nabroušený šéfkuchař Nabroušený šéfkuchař
Warner Anthony
Cena: 319 Kč
Nabroušený šéfkuchař Nabroušený šéfkuchař
Warner Anthony
Cena: 268 Kč
Doktor šéfkuchař Doktor šéfkuchař
Pinnock Dale
Cena: 399 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Kapitola 1

PRVNÍ ZASR...Á NOâNÍ MÒRA

„Jsi naprostej sr...ã. Největší sr...č, jakýho jsem potkal, a strašně mě

se...š.“

Čtyři členové produkčního týmu nevěřili vlastním uším, když

ve střižně zírali na panel televizních obrazovek. Nastalo šokované

ticho. Takové vulgarismy se v televizi nikdy předtím neobjevily anikdo si nemyslel, že by se s tím mělo začít právě teď. „Přetoč to trochu

dopředu, ať se podíváme, jak to vypadá dál,“ prohlásil nakonecproducent. Třeba to byl jen ojedinělý výlev, který by šlo vystřihnout.

„Vaše služby stojí za hovno a jídlo samotný je zasraná ostuda. Měli

byste se za sebe kurva stydět.“

„Přetoč to ještě o kousek.“

„Běž do prdele. Už se o tom s tebou nebudu bavit. Kdyby bylo po

mým, na místě tě vyhodím a už nikdy by sis neškrtnul v zasraný

hospodě, i kdybys měl kurva žít do sta.“ Gordon Ramsay vyběhl ze

záběru a obrazovka potemněla. Následovalo další dlouhé šokované

19

001-103 Gordon_145x205 mm QXP 7.x 6.11.11 16:11 Stránka 19


ticho. Pokud jde o jednorázové výlevy, tenhle tedy trval pořádnou

chvíli.

„Nemohli bychom to celé vypípat?“ zeptal se s nadějí v hlaseodborný poradce.

Skupina znovu zmlkla, zatímco zvukař udělal, co se od něj žádalo,

a pak záznam znovu spustil. Rozhněvaný blonďák se vrátil na scénu

a nezdálo se, že by měl lepší náladu. „ Píp fix. Jestli píp budešservírovat tak píp žrádlo, tak si zasloužíš, aby tě píp zastřelili. Nemůžu

tomu píp věřit. Píp fix.“

„Tohle nepůjde, že ne?“ zeptal se jeden z produkčních ke konci

setkání. „On jen nadává, takže když to všechno vypípáme, už nám

nezbude vůbec nic. Možná že bychom to prostě měli pustit. Zas tak

hrozně to dopadnout nemůže, ne? S trochou štěstí si toho nikdo ani

nevšimne.“

Ukázalo se ale, že v úterý 27. dubna 2004 si všiml úplně každý.

První díl Nočních můr kuchyně se tehdy na Channel 4 vysílal pro víc

než čtyři miliony diváků. Statistiky nakonec ukázaly, že Gordonpoužil slovo kurva každých deset vteřin a za padesát minut trvání pořadu jej stihl vyslovit celkem sto jedenáctkrát, což byloohromující číslo. To téměř zdvojnásobilo britský rekord ve vysílánísprosťáren, který dosud držela gangsterka Mafiáni s Robertem DeNirem,

odvysílaná v roce 2001.

„Ramsay zvládá vychrlit pět šest vulgarit za minutu, slovo „kurva“

používá místo podstatných i přídavných jmen i sloves, někdydokonce v jediné větě a někdy víckrát než jednou. Je to přímo pastva

pro uši,“ vyjádřil se recenzent obvykle distingovaných The Times.

20

Pekeln ̆ ‰éfkuchafi

Gordon Ramsay

001-103 Gordon_145x205 mm QXP 7.x 6.11.11 16:11 Stránka 20


„Gordon působí dojmem, jako by se na obrazovce narodil. Jehoprojev má vášeň, je přesvědčivý a neuvěřitelně sprostý,“ prohlásila Lucy

Cavendishová z londýnského listu Evening Standard .

Během několika následujících dní se vnovinách strhla smršť. Každý novinář spěchal přispět svou troškou do mlýna v názorech nabezrecedentní sprosťárny, které Ramsay přinesl na televizní obrazovku. Někteří Gordona oslavovali jako hrdinu, který si nebere servítky a zastupuje hlas lidu. Jiní mu připisovali zásluhu na tom, žecivilizovaná společnost dospěje ke konečnému zániku. Zdálo se, že každý má svoji vlastní teorii, a Gordon se odmítl omluvit komukoli z nich.

„Jste odpovědný za to, že cateringový průmysl bude znevažován,“ vyjádřil se jeden z kritiků těsně po odvysílání prvního dílu.

„Hovno,“ odpověděl mu Gordon.

„Ponižoval jste a týral nešťastného jednadvacetiletého kuchaře,“ vyjádřil se další.

„Ale houby. Nikoho jsem neponižoval. Udělal ze sebe zasranýho kreténa, aniž jsem mu v tom musel pomáhat.“

Pro sedmatřicetiletého Gordona Ramsayho znamenala účast vRamsayho Nočních můrách kuchyně velkou sázku do loterie. Když hoproducenti pořadu oslovili poprvé, byl jedním z nejúspěšnějších anejrespektovanějších restauratérů v Británii. Zaměstnával přes 850 lidí, v bankách měl miliony a na kontě měl za krátkou dobu vícemichelinských hvězdiček než jakýkoli jiný britský kuchař v historii. Jeho jméno viselo nade dveřmi těch nejprestižnějších pětihvězdičkových hotelů a Ramsayho restaurace fungovaly v Berkeley, v Claridge’s, v Connaughtu i v Savoyi.

21

Kapitola 1

PRVNÍ ZASR...Á NOâNÍ MÒRA

001-103 Gordon_145x205 mm QXP 7.x 6.11.11 16:11 Stránka 21


Mohla televizní reality show pomoci vylepšit jeho reputaci,zatímco se snažil svoji značku rozšířit po světě a otevřít své restaurace všude od New Yorku a Las Vegas až po Dubaj a Singapur? Nebo naopak mohla zničit veškeré jeho úsilí, kdyby byl odsouzen jako sprostý tyran, kterého více než jídlo zajímala sláva?

Gordon tvrdí, že s účastí v pořadu souhlasil proto, že upřímně chtěl pomoci restauracím, které se v reality show objevily. Bylrozhodnutý zabránit tomu, aby byla show vnímána jako přehlídka jeho ega, kde práci odvedli ostatní. „Chtěl jsem se fyzicky podílet naodvedené práci. Od samého začátku jsem produkci říkal, že nechci být jen chlápek v saku, který mává poznámkovým notesem. Do těch restaurací jsem vpadl rovnou po hlavě kosmickou rychlostí –protože jsem chtěl, aby to byla křížová výprava jediného muže cílená na dramatickou změnu těch podniků. V mnoha z nich se potvrdil ten nejhorší scénář a nešlo je změnit, kdybych tam strávil hodinu denně jen proto, abych se ukázal na kameru. Myslel jsem to vážně a byl jsem odhodlaný do toho investovat hodiny svého času.“

V širší rovině byl Gordon navíc přesvědčen, že jeho účast napodobném projektu by mohla všem prospět. „V Británii je příliš mnoho restaurací, kde podávají špatné jídlo, a přitom by žádná z nichnemusela existovat,“ prohlásil. „Vytrpěl jsem si svoje a každý den mé

kariéry mě přesvědčil o tom, že mám dost zkušeností, které bych

mohl předat ostatním. To, zda si mé rady vezmou k srdci, už záleží

jen na nich. Myslím ale, že umím ukázat, co funguje a co ne.“

Už první restaurace, která se měla v nové reality show objevit, měla Gordonovu sebedůvěru podrobit té nejpřísnější zkoušceaupev>22

Pekeln ̆ ‰éfkuchafi

Gordon Ramsay

001-103 Gordon_145x205 mm QXP 7.x 6.11.11 16:11 Stránka 22


nit jeho reputaci tvrďáka v britském cateringu. V zimě 2003 Gordon

poprvé vyrazil na sever, do městečka Silsden v západním Yorkshiru.

Čekalo ho tu setkání s majitelem a zaměstnanci restauraceBona

parte’s, která měla vážné problémy. Pozval ho sem jednadvacetiletý

šéfkuchař Tim Gray, který předtím v odborném cateringovémčaso

pise zahlédl výzvu pro podobné případy – neúspěšné podniky mohly

požádat o pomoc při pokusu vylepšit svou reputaci.

Od začátku bylo jasné, že Ramsayho čeká nelehký úkol. Majitelka

Sue Rayová spočítala, že musí vydělat okolo dvou tisíc liber týdně,

aby pokryla náklady. Když její restauraci Ramsay navštívil poprvé,

vydělávala jen necelých 200 liber. Sklepní podnik mohl pohodlně

obsloužit 50 hostů, většinu večerů jich ale nebylo víc než pět. Banka

začínala na majitelku tlačit kvůli úvěru a na personálu byly znát

rostoucí obavy. Zejména Tim se bál, že kdyby restauraceBonapar

te’s zkrachovala, znamenalo by to konec jeho snu stát se televizním

šéfkuchařem a řídit vlastní síť restaurací.

Princip nové reality show byl jednoduchý. Původně měl Gordon

navštívit a ohodnotit různé restaurace v potížích. Za dva týdnykaždo

denního úsilí sledovaného televizním štábem se měl pokusitzaměst

nancům ukázat, jak dělat věci správně, a zajistit tak podniku úspěch.

Pak měl následovat měsíc, kdy se měla restaurace snažit sama,nako

nec se měl štáb vrátit a zkontrolovat, zda byla proměna úspěšná.

Mělo se jednat o trochu jinou reality show, než je obvyklé. Gordon

měl být konstruktivní a budovat něco nového, nikoli pouzekritizo

vat, a měl se podobat spíše kultivovanému a tichému siru Johnu

23

Kapitola 1

PRVNÍ ZASR...Á NOâNÍ MÒRA

001-103 Gordon_145x205 mm QXP 7.x 6.11.11 16:11 Stránka 23


Harvey-Jonesovi z podobné show Troubleshooters než proslaveněneříjemnému Simonu Cowellovi ze Superstar .

První dojem, který na něj udělal šéfkuchař z Bonaparte’s,bohužel ale neponechal žádný prostor pro klidnou argumentaci ve stylu

sira Johna. „Nejenže Ramsay Tima porcuje zaživa, předtím ho ještě

pořádně naklepe paličkou a pak vykostí,“ napsal redaktor rubriky

o jídle z The Times poté, co zhlédl ukázku pořadu.

Problémy začaly ve chvíli, kdy se Gordon pokusil Suepřesvědčit, ať přijde s nabídkou jídla zdarma jen proto, aby do restaurace

nalákal dost lidí – ty tu potřeboval ke zjištění, co vlastně Tim(placený 300 librami týdně) dokáže. Nebylo toho moc.

Velice nepřesvědčivě se Tim nechal slyšet: „Chtěl bych vařitšpičkovou gastronomii.“

„Hovno,“ opáčil Gordon. „Udělej mi omeletu, ať vidím, jakzvládáš základy.“

Tim ale netušil, kde začít. Když svůj podivný výtvor z vajec strčil

do trouby, místo aby ho postavil na sporák, Gordon ho zastavil a v tu

chvíli teprve začalo opravdové televizní drama.

Tim dostal volný prostor k tomu, aby připravil svoji specialitu

a napravil si tak reputaci. Výsledkem byly mušle v podivné úpravě.

Tim si totiž nevšiml, že mušle, které připravil společně se sekanou

a holandskou omáčkou, jsou zkažené, a hrdě svůj výtvornaservíroval Gordonovi. „To je kurva hnus,“ stačil Gordon říct těsněpředtím, než vyběhl ven, kde se pokusil vyhodit mušle zpět na světlo

boží.

24

Pekeln ̆ ‰éfkuchafi

Gordon Ramsay

001-103 Gordon_145x205 mm QXP 7.x 6.11.11 16:11 Stránka 24




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist